NO139709B - Mineutlegningstorpedo. - Google Patents

Mineutlegningstorpedo. Download PDF

Info

Publication number
NO139709B
NO139709B NO762097A NO762097A NO139709B NO 139709 B NO139709 B NO 139709B NO 762097 A NO762097 A NO 762097A NO 762097 A NO762097 A NO 762097A NO 139709 B NO139709 B NO 139709B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
torpedo
section
sections
water
specified
Prior art date
Application number
NO762097A
Other languages
English (en)
Other versions
NO762097L (no
NO139709C (no
Inventor
Nils Bertil Ljungloef
Original Assignee
Foerenade Fabriksverken
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Foerenade Fabriksverken filed Critical Foerenade Fabriksverken
Publication of NO762097L publication Critical patent/NO762097L/no
Publication of NO139709B publication Critical patent/NO139709B/no
Publication of NO139709C publication Critical patent/NO139709C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63GOFFENSIVE OR DEFENSIVE ARRANGEMENTS ON VESSELS; MINE-LAYING; MINE-SWEEPING; SUBMARINES; AIRCRAFT CARRIERS
    • B63G6/00Laying of mines or depth charges; Vessels characterised thereby
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63GOFFENSIVE OR DEFENSIVE ARRANGEMENTS ON VESSELS; MINE-LAYING; MINE-SWEEPING; SUBMARINES; AIRCRAFT CARRIERS
    • B63G8/00Underwater vessels, e.g. submarines; Equipment specially adapted therefor
    • B63G8/28Arrangement of offensive or defensive equipment
    • B63G8/33Arrangement of offensive or defensive equipment of mine-laying means
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B19/00Marine torpedoes, e.g. launched by surface vessels or submarines; Sea mines having self-propulsion means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Measurement Of Velocity Or Position Using Acoustic Or Ultrasonic Waves (AREA)
  • Prevention Of Electric Corrosion (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår en mineutlegningstorpedo.
Utlegning av minefelter har hittil funnet sted fra vann-
eller luftfartøyer. Slik utlegning medfører'imidlertid visse ulemper. Således er utlegningen av minefelter fra overvannsfartøy eller fly avslørende. Utlegning av miner fra ubåt er ikke alltid mulig å gjennomføre, spesielt når vanndybden er liten. (Med miner skal det forstås gjenstander utrustet med sprengladninger eller telekomraunikasjonsmateriell eller lignende!.
Hensikten med oppfinnelsen er derfor å skaffe en torpedo som muliggjør utlegning av minefelter uten at de o<y>ennevnte ulemper oppstår. Denne hensikt oppnås ved at torpedoen ifølge oppfinnelsen oppviser de trekk som er angitt i patentkra<y> 1.
Ved oppfinnelsen blir der muliggjort en effektiv og ikke-røpende mineutlegning f.eks. i fartsleder og havneinnløp i områder der vanndybden eller eksisterende minesperringer ikke tillater at ubåter trenger inn og plaserer konvensjonelle bunnminer. Utskytning av torpedoen kan skje fra såvel ubåt som overvannsfartøy eller ut-skytningsbaser på land. Oppfinnelsen tillater i sistne<y>nte tilfelle anvendelsen av meget enkle utskytningsanordninger.
Oppfinnelsen <y>il i det følgende bli nærmere beskrevet under henvisning til tegningen, som anskueliggjor to utførelsesformer for oppfinnelsen. Fig. 1 er et skjematisk lengdesnitt gjennom en første utfør-elsesf orm for en torpedo ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 er et perspektivriss av driv- og propelldelen av torpedoen på fig. 1 sett forfra. Fig. 3 viser i større målestokk et utsnitt av et lengdesnitt av overgangen mellom to innbyrdes forbundne deler av torpedoen på fig. 1. Fig. 4 viser skjematisk snitt gjennom det bakre parti civ en torpedo ifølge en annen utførelsesform for oppfinnelsen.
Torpedoen ifølge fig. 1 oppviser en i forenden anordnet driv-og propellseksjon 1 og to med denne kaskadekoblede, like spjreng-ladningsseksjoner 2 og 3. Den bakre seksjon 3 er forbundet med et haleparti 30. Driv- og propelldelen 1 innbefatter en propell 4
(se spesielt fig. 2) som omgis av en beskyttelsesring 5. Denne er festet i den ene ende av fire skinner 6, 7, 8 og 9, hvis annen ende er fastholdt til driv- og propellseksjonens skrog. Bak propellen 4 er der i skinnene 6 og 7 lagret dybderor henholdsvis 10a og 10b, mens der i skinnene 8 og 9 er lagret sideror henholdsvis lia og 11b.
Skinnene 6-9 er fastholdt til torpedoens skrog via vinger 12-15 som også tjener som stabiliseringsplan. Siderorene lia og 11b er som vist skjematisk på fig. 1, sammenbundet ved hjelp av en bøyle 16 av konvensjonell utformning. Fra bøylen 16 fører en leddstang 17 til en rorservomotor 18 som på sin side står i forbindelse med et kursgyroskop 19. Tilsvarende arrangementer (ikke vist) finnes for dybderorene 10a og 10b med den forskjell at rorservomotoren her er koblet til en dybderegulator 20 av konvensjonell torpedotype.
Styreeffekt kan også oppnås ved at propellarrangementet er anordnet som et kardangoppheng. Propellen 4 kan yaere .enten en enkelt-eller en dobbelt-propell. Propellen drives a<y> en motor 21 med gir-kasse 22. Motoren er dessuten forsynt med turteller 23. Bak motoren 21 er der antydet en energikilde 24. Dersom motoren dri<y>es elektrisk, utgjøres energikilden a<y> et batteri. Dersom motoren drives termisk, utgjøres energikilden av hydrogen- og oksygenbærere 1 flytende form (HO i kombinasjon med katalysator og dampgeneratorl. Mellom energikilden og motoren finnes der et start- og reguleringsorgan 25 av konvensjonell torpedotype. Impulser fra kursgyroskopet 19 og høyderegulatoren 20 (styreorganet). påvirker servomotorene for side-og dybderorene, som nevnt ovenfor. Dette reguleringssystem utgjør ikke noen del av oppfinnelsen og er derfor ikke nærmere vist eller beskrevet.
Til fraskillelse a<y> ladningsseksjonene 2 og 3 finnes der en ikke nærmere beskre<y>et elektrisk krets 26 som innbefatter et programverk som er forbundet dels med turtelleren 23 og dels med en skille-mekaniske (senere beskrevet) til fraskillelse av ladningsdelene.
Hver av ladningsseksjonene 2 og 3 utgjøres av et nedre rom 27 som inneholder sprengladning, og et gassfylt øvre rom 28. Sprenglad-ningen er forsynt med et utløsningsorgan 29 av konvensjonell mine-type. Proporsjonene mellom de to rom 27 og 28 er slik avveiet at ladningsdelen bare skal oppvise noen prosent negativ oppdrift når det øvre rom 28 er gassfylt, dvs. før fraskillelsen. Når ladningsdelen fraskilles, fylles gassrommet 28 med vann, og ladningen synker og oppnår en viss forankringskraft ved vektøkningen. Ved at ladningsdelene har sitt tyngdepunkt under torpedoens senterlinje, er torpedo-kroppen rotasjonsstabilisert. Gassen i rommet 28 er fortrinnsvis karbondioksyd eller annen gass som løser seg opp i vann når rommet fylles med vann. Derved blir fraskillelsesstedet ikke røpet av luftbobler.
Den bakre ladningsseksjon 3 er forbundet med et haleparti 30 som inneholder et trådmagasin 31 av torpedotype. Magasinet 31 inneholder en opprullet kabel 32 som utgjør forbindelsen mellom utskytnings-fartøyet og torpedoen. Kabelen 32 inneholder dels en leder 33 som er felles for samtlige avkastbare seksjoner og utgjør den elektriske forbindelse mellom fartøyet og programverket, og dels en for hver avkastbar seksjon individuell leder 34 som forbinder programverket med en nedenfor nærmere beskrevet skillemekanisme i den avkastbare seksjon. Fra utskytningsfartøyet kan impulser o<y>erføres til side-styringene dersom torpedoens kurs skulle endre seg før ladningsdelene 2 og 3 fraskilles. Startimpuls for fraskillelse av ladningene kan dessuten overføres via kabelen 32. Fra torpedoen til utskytnings-fartøyet kan der eksempelvis overføres omdreiningstall-markeringer for bestemmelse av torpedoens posisjon.
Skjøtene mellom de forskjellige seksjoner 1 og 2, resp. 2 og 3, er like i oppbygning, og i. det følgende vil derfor bare skjøte-anordningen mellom seksjonene 2 og 3 bli beskrevet under hen<y>isning til fig. 3.
Den endevegg eller det skott 35 hos seksjonen 2 som vender mot seksjonen 3, er rundt sin omkrets forsynt med en ringformet T-flens 36. To av T-profilets ben 37 og 38 er <y>ed hjelp av passende holdeorganer fastholdt mot innsiden av henholdsvis mantelen 39 og skottet
35 hos seksjonen 2. Det tredje profilben 40 hos flensen 36 er via en O-ring 41 anordnet for tettende anlegg mot det ene profilben 42
av en ringformet L-flens 43. Benet 42 er ved hjelp av passende holdeorganer festet til innsiden av mantelen 44 hos seksjonen 3. Mellom det annet ben 45 av flensen 43 og benet 38 hos flensen 36 er der ved hjelp av en skrueforbindelse 46 fastholdt en skillemekanisme som innbefatter flere utløsbare sprengbolter 47 som kan utløses elektrisk, og hvorav en er vist på fig. 3 (se også fig. 1). Sprengboltene 47 er ved ledningsorganer 48 forbundet med lederen 34 i kabelen 32. På lignende måte er sprengboltene 47a mellom seksjonene 1 og 2 elektrisk forbundet med en tilførselsleder (ikke vist) i kabelen 32. Andre organer enn sprengbolter er i. visse tilfeller tenkelige innen rammen av den foreliggende oppfinnelse.
Kabelen 32 går mellom seksjonene over i respektive koblings-stykker, henholdsvis 49 og 49a, som ikke blir beskrevet nærmere,
og som tillater brytning av den elektriske forbindelse mellom seksjonene når disse ved fraskillelse fjernes fra hverandre.
I drivdelen 1 (se fig. U er der anordnet en beholder 50 med karbondioksyd. Beholderen er forbundet med en trykkfølende membran-ventil 51 av konvensjonell type. Fra beholderen 50 slippes der karbondioksyd inn i torpedoens innvendige rom gjennom en kran 52. Gjennom et rør 53 blir der overført karbondioksyd til mellomrommet mellom seksjonene 1 og 2 og derfra gjennom et antall åpninger 54a og 55a i skottet 56a til det øvre rom 28a i seksjon 2. Gjennom et rør 57 overføres karbondioksyd til mellomrommet mellom seksjonene 2 og 3 og derfra gjennom åpninger 54 og 55 i skottet 56 hos seksjonen 3 til det øyre rom 28 i. seksjon 3. Kulldioksydet som tilføres de forskjellige seksjoner og mellomrom, har hensiktsmessig et slikt overtrykk i forhold til trykket av det omgivende vann at karbon-dioksydets trykk bidrar til å presse seksjonene fra hverandre ved fraskillelsen.
Rørene 53 og 57 er forsynt med h<y>er sin <y>entil 58a resp. 58 som står åpen når de respekti<y>e seksjoner er sammenkoblet. Ventilene er anordnet slik at de stenges når de respektive ladningsdeler skilles fra resten av torpedoen.
Enten når en forhåndsbestemt a<y>stand er tilbakelagt, eller på kommando fra utskytningsfartøyet starter programverket i kretsen 26 fraskillelse eller avkastning av ladningsseksjonene. Avstanden mellom skillestedene kan forhåndsinnstilles på program<y>erket. Ved at der overføres en elektrisk puls til sprengboltene 47, frigjøres ladningsseksjon 3 fra resten av torpedoen. Den bakerste ladningsseksjon 3 fraskilles således først. Ettersom torpedoen beveger seg fra ladningsseksjonen 3, forstyrres hverken torpedoen eller ladningsseksjonen ved frigjørelsen. Når ladningsseksjonen 3 frigjøres fra tor<p>edoen, blir det gassfylte rom 28 fylt med vann, da skottet 56 er forsynt med hull 54 og 55. Ladningsseksjonen 3 synker derved til bunns. Samtidig med at den første ladningsseksjon 3 fraskilles, brytes kabelforbindelsen mellom delene 2 og 3 ved at koblingen 49 trekkes fra hverandre. Da angrepspunktene for oppdrifts- og tyngdekraft faller sammen for samtlige seksjoners vedkommende, endres ikke tyngdepunktsstillingen for den gjenværende torpedokropp.
Når den siste ladningsseksjon 2 fraskilles, fylles også drivseksjonen med vann på ikke nærmere vist måte og synker. F.eks.
kan drivseksjonen være forsynt med åpninger som tillater vann å trenge inn når ladningsdelen 2 fraskilles.
Ladningsseksjonene kan fraskilles én for én eller sammenkoblet i forskjellige kombinasjoner ifølge et valgt program som innstilles i programverket for den elektriske krets 26.
Ifølge en annen utførelsesform for oppfinnelsen (se fig. 4)
er torpedoens drivseksjon 1' anordnet akterut, hvorved ladningsseksjonene (ikke vist) fraskilles forfra på lignende måte som ved den første utførelsesform. Med drivseksjonen plasert akterut fås imidlertid den forskjell at forbindelsen mellom utskytnings-fartøyet og torpedoen ikke blir avbrutt når første ladnings-seks jon fraskilles. Som det fremgår av fig. 4,er nemlig tråd-magasinet 31' plasert i drivseksjonen 1', som her utgjør hale-partiet. Kabelen 32' er fra magasinet 31' ført gjennom et rør 59 til en kanal i en skinne 9' som bærer en beskyttelsesring 5'. Kabelen 32' spoles ut bak propellen 4' og blir dermed beskyttet mot å skades av denne.
Selv om seksjonene 2 og 3 ovenfor er blitt beskrevet som ladningsseksjoner, skal det forstås at de isteden kan romme tele-kommunikasjonsmateriell til f.eks. sonarforstyrrelse, radio-speiding eller helikopterbekjempelse.

Claims (10)

1. Mineutlegningstorpedo, karakterisert ved at den er inndelt i en første seksjon (1) som inneholder alle mekanismer som er nødvendige for torpedoens fremdrift, og minst én annen seksjon (2, 3) som kan skilles fra torpedoen etter utskytningen og kan tjene som mine etter fraskillelsen.
2. Torpedo som angitt i krav i, karakterisert ved låseorganer (47, 47a) til å fastholde torpedoens forskjellige seksjoner (1, 2, 3) til hverandre, og ved en i den første seksjon (1). anordnet elektrisk krets (26). som er i stand til å initiere åpning av låseorganene og dermed fraskillelse av den eller de andre seksjoner (2, 3) ifølge et valgt program.
3. Torpedo som angitt i krav 2,karakterisert ved at låseorganene (47, 47a) innbefatter minst én sprengpatron, og at den elektriske krets er innrettet til å avgi elektriske pulser til sprengpatronen for å bevirke åpning av låseorganene.
4. Torpedo som angitt i et av kravene 2-3, karakterisert ved at den elektriske krets (26) kan styres fra en anordning som torpedoen kan utskytes fra.
5. Torpedo som angitt i et av de foregående kra<y>, karakterisert<y>ed at den første seksjon (1). befinner seg foran, alternativt bak, den eller de andre seksjoner (2, 3).
6. Torpedo som angitt i. et av kravene 2-5, karakterisert ved en flerhet andre seksjoner (2, 31 som er kaskade-koblet med den første seksjon, og som i tur og orden kan skilles fra torpedoen.
7. Torpedo som angitt i et a<y> de foregående krav, karakterisert<y>ed at den eller de andre seksjoner (2, 31 er innrettet til, som følge a<y> frigjørelsen fra torpedoen, å ta inn vann for å få en slik vektøkning at de synker til bunns.
8. Torpedo som angitt i krav 7, karakterisert ved at den eller de andre seksjoner (2, 3). inneholder gass som kan løses i vann, og som ved seksjonenes frigjørelse fra torpedoen løser seg i det inntatte og/eller i torpedoens omgivende vann.
9. Torpedo som angitt i krav 8, karakterisert ved at gassen som kan løses i vann, har et overtrykk i forhold til det omgivende vanns trykk.
10. Torpedo som angitt i et av de foregående krav, karakterisert ved at den eller de andre seksjoner (2, 3) inneholder sprengladning eller telekommunikasjonsledd eller lignende.
NO762097A 1975-06-19 1976-06-16 Mineutlegningstorpedo. NO139709C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7507116A SE399960B (sv) 1975-06-19 1975-06-19 Minutleggningstorped

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO762097L NO762097L (no) 1976-12-21
NO139709B true NO139709B (no) 1979-01-15
NO139709C NO139709C (no) 1979-04-25

Family

ID=20324924

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO762097A NO139709C (no) 1975-06-19 1976-06-16 Mineutlegningstorpedo.

Country Status (8)

Country Link
BE (1) BE843143A (no)
DE (1) DE2627036A1 (no)
DK (1) DK272176A (no)
FR (1) FR2316576A1 (no)
GB (1) GB1530037A (no)
NL (1) NL7606669A (no)
NO (1) NO139709C (no)
SE (1) SE399960B (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE420348B (sv) * 1977-10-18 1981-09-28 Foerenade Fabriksverken Anordning vid tradstyrd torped
DE3310670C2 (de) * 1983-03-24 1985-07-25 Krupp Mak Maschinenbau Gmbh, 2300 Kiel Kabelfangvorrichtung für Versorgungskabel von Torpedos
DE3347857C2 (de) * 1983-03-24 1987-04-02 Krupp Mak Maschinenbau Gmbh, 2300 Kiel Kabelfangvorrichtung für Versorgungskabel von Torpedos
GB8824870D0 (en) * 1988-10-24 1988-11-30 Secr Defence Deployment of mines & other objects at sea
GB9824263D0 (en) * 1998-11-06 1998-12-30 Weatherburn Robert Expanding autonomous underwater vehicle
DE10106521C1 (de) * 2001-02-13 2002-07-11 Stn Atlas Elektronik Gmbh Unterwasserlaufkörper
DE102011121103A1 (de) * 2011-12-14 2013-06-20 Atlas Elektronik Gmbh Schutzgehäuse für einen Propeller eines Unterwasserfahrzeugs, Verbindungssystem mit einem Verbindungskabel und einem solchen Schutzgehäuse sowie Verwendung eines Schutzgehäuses zur Aufnahme eines Verbindungskabels
CN107792323B (zh) * 2017-12-01 2023-09-01 西部新锆核材料科技有限公司 一种高速潜艇用前后双驱动全电永磁无轴矢量推进结构
CN108408010B (zh) * 2018-03-26 2023-08-15 中国海洋大学 一种水下滑翔机机翼及其控制和工作方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE72686C (de) * W. dryland in London, England Offensiv-Torpedo, bei welchem nach dem Auftreffen auf ein Schiff oder dergl. eine Trennung der Sprengladung vom Torpedokörper und eine Umsteuerung seines Propellers stattfindet
US1418797A (en) * 1913-03-29 1922-06-06 Jr John Hays Hammond System of submarine-mine laying
GB191400974A (en) * 1914-01-13 1915-04-13 Edgar Lees An Improved Method of and Means for Laying Submarine or Floating Mines.
GB123598A (en) * 1918-03-01 1919-03-03 Thomas Brooks Improvements in or relating to Means for Carrying and Dropping Depth Charges.
US1385109A (en) * 1920-10-21 1921-07-19 Bowker William Rushton Torpedo for transporting and firing explosives
US2197129A (en) * 1938-09-17 1940-04-16 Harold H Pelzer Vessel for transporting and dropping depth bombs
US2338322A (en) * 1942-02-28 1944-01-04 Antonio R Ferrer Torpedo

Also Published As

Publication number Publication date
FR2316576A1 (fr) 1977-01-28
GB1530037A (en) 1978-10-25
SE7507116L (sv) 1976-12-20
BE843143A (fr) 1976-10-18
SE399960B (sv) 1978-03-06
DK272176A (da) 1976-12-20
NO762097L (no) 1976-12-21
NO139709C (no) 1979-04-25
NL7606669A (nl) 1976-12-21
DE2627036A1 (de) 1977-01-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5675116A (en) Unmanned undersea vehicle including keel-mounted payload deployment arrangement with payload compartment flooding arrangement to maintain axi-symmetrical mass distribution
US5786545A (en) Unmanned undersea vehicle with keel-mounted payload deployment system
NO139709B (no) Mineutlegningstorpedo.
NO149442B (no) Hydrodynamisk pulsfremdriftsmekanisme for vaapen konstruert for aa drives under vann
US6376762B1 (en) Small vehicle launch platform
US3368510A (en) Minelaying submarine
RU2460030C1 (ru) Корабельный контейнер для хранения и пуска ракеты
US2426610A (en) Rocket launching gun
US5690041A (en) Unmanned undersea vehicle system for weapon deployment
RU2382313C2 (ru) Противовоздушный автономный универсальный комплекс самообороны подводных лодок (&#34;паук&#34; со пл) и способ его применения
RU2413156C1 (ru) Противовоздушный (противокорабельный) автономный универсальный комплекс позиционный подводный управляемый (&#34;паук&#34; ппу) и способ его применения
GB116554A (en) Natatory and Peripatetic Submarine Forts, and Adjuvant and Ancillary Apparatus.
US5076170A (en) Underwater weapon dispenser
US5675117A (en) Unmanned undersea weapon deployment structure with cylindrical payload configuration
US3084627A (en) Underwater launched surface mine
US5092222A (en) Float up system for submarine launched missiles
NO313957B1 (no) Fremgangsmåte for bekjemping av sjöminer og innretning for bruk ved gjennomföring av fremgangsmåten
US5003515A (en) Submarine emergency communication transmitter
US2961960A (en) Torpedo exploder mechanism
US3120709A (en) Surface launch test vehicle
US3386188A (en) Missile launch simulator
RU155579U1 (ru) Многоступенчатая ракета
RU2796086C1 (ru) Ракета-планёр с самонаводящимся подводным снарядом
Armstrong Torpedoes and Torpedo-vessels
US1281967A (en) Projectile.