NO132473B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO132473B
NO132473B NO145/72A NO14572A NO132473B NO 132473 B NO132473 B NO 132473B NO 145/72 A NO145/72 A NO 145/72A NO 14572 A NO14572 A NO 14572A NO 132473 B NO132473 B NO 132473B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
niobium
concentrate
filter cake
solution
acid
Prior art date
Application number
NO145/72A
Other languages
English (en)
Other versions
NO132473C (no
Inventor
Albert Edward Erhard
Jack Benton Allison
Original Assignee
Molybdenum Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Molybdenum Corp filed Critical Molybdenum Corp
Publication of NO132473B publication Critical patent/NO132473B/no
Publication of NO132473C publication Critical patent/NO132473C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G33/00Compounds of niobium
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/80Compositional purity

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår utvinning av niobinnholdet i niob-
holdige materialer, og mer spesielt behandling av niobholdige materialer slik at det fås sterkt konsentrerte oppløsninger hvorfra ■• niobinnholdet kan utvinnes.
Niob forekommer i en rekke mineraler, hvorav de mest van-
lige er columbit og pyroklor. Columbit er et komplekst jern(II)-
eller mangan(II)-niobat-tantalat med et forhold mellom Nb^ O^ og Ta^ O^ av som re§el ca. 8,5 eller 10 til 1. Pyroklor er et komplekst oxyd som forekommer i alkaliske bergarter inneholdende i det vesentlige kalsium, natrium, niob og tantal sammen méd hydroxyl og fluor. Dersom den tilstedeværende sure jordart hovedsakelig består av niob,.er mineralet pyroklor, og dersom den hovedsakelig består av tantal, er mineralet microlit., Hele mengden 'eller en del av kal-
siumet øg natriumet kan være erstattet med andre elementær, som barium, strontium, sjeldne jordartår eller thorium. Forholdet mellom Nb2°5°S Ta2°5 er 20:1 °§ kan være 'så n°vt som 100 eller 200:1
i malmkonsentratet.
Niobet konsentreres for tiden ved anrikningsprosesser for malmer under anvendelse av en prosess som utnytter forskjellen i partiklenes egenvekt og en prosess som utnytter partikkeloverflåtenes kjemi. Ved prosessen basert på egenvekt kan det anvendes setlings-apparater eller vaskebord, mens forskjeller hva angår partikkelover-flatenes kjemi i dé forskjellige mineraler som skal separeres, ut-nyttes ved skumfIotasjon.
Det er kjent at niobmaterialer må overfores til en vandig opp-løsning for å oppnå en god rensing eller at de må behandles ved fremgangsmåter som omfatter forflyktigelse av niobmaterialene, som f.eks. ved klorering hvor det torre niobkonsentrat bringes i kontakt med en klorholdig forbindelse under reduserende betingelser og ved for-hoyede temperaturer for å forflyktige en niobkloridforbindelse.
Ved andre kjente fremgangsmåter behandles niobkonsentratet ved vandig utluting av konsentratet med salpetersyre og flussyre, ved oppslutning i svovelsyre fulgt av en vandig utluting, eller ved smelting med et kaustisk materiale. Sluttrensingen utfores som regel ehten ved opplosningsmiddelekstraksjon eller hydrolyse. Smeltingen anvendes for å spalte mineralet slik at det kan videre-behandles. Denne fremgangsmåte er ikke bare' kostbar, men det opp-nås ikke noen god rensing, og en rekke forurensninger blir tilbake i niobmaterialet.
Det har i alminnelighet vist seg at den fremgangsmåte som gir et produkt med hoyest kvalitet, er utlutingen med flussyre fulgt av en rensing ved opplosningsmiddelekstraksjon. Ulempen ved denne fremgangsmåte er de hoye reagensomkostninger som skyldes den anvendte flussyre for å opplose niobmaterialet, og den flussyre som for-brukes under rensingen ved opplosningsmiddelekstraksjonen.
Fra norsk patentskrift nr. 89332 er det kjent å oppslutte niobholdige materialer med konsentrert svovelsyre ved forhoyet temperatur, fulgt av en utluting med vann for å fjerne forurensninger fra den gjenværende rest av det oppsluttede konsentrat. De fra for-urensningene efter den vandige utlutning separerte faste niobholdige produkter ekstraheres derefter med f.eks. en kaliumhydroxyd-opplosning under erholdelse av en direkte opplosning av hoveddelen av niobinnholdet. Den således erholdte vandige, alkaliske opplosning av komplekst niobat må behandles med et.overskudd av syre for å oppnå en utfelling av hydratiserte nioboxyder. Det kreves således ifolge den kjente fremgangsmåte en anvendelse av store mengder alkali-metallopplosning for å danne det komplekse, ogploselige niobat og en
påfolgende stor mengde syre for å spalte niobatet under erhdldelse av en utfelling av hydratiserte nioboxyder.
Det tas ved oppfinnelsen sikte på å tilveiebringe en fremgangsmåte som overvinner ulempene ved de kjente fremgangsmåter, spesielt ved at det ved foreliggende. fremgangsmåte ikke er nodvendig å anvende store mengder opplosninger for. å oppnå en hoy utvinning av niob fra konsentrater.....
Oppfinnelsen angår således en fremgangsmåte ved utvinning av niobforbindelsér fra et niobkonsentrat, hvor konsentratet oppsluttes med svovelsyre ved forhoyet-temperatur- og det. oppsluttede konsentrat • utlutes-med vann for å fjerne forurensninger og filtreres under erholdelse av en våt,, niobholdig filterkake som behandles med en vandig, alkalisk opplosning, og fremgangsmåten er særpreget ved at 0,2-1 vektdel ammoniakk eller, alkalimetallhydroxyd pr. vektdel niobforbindelse, beregnet som nioboxyd, tilsettes den våte filterkake ved en temperatur på-25-ll0°C, slik at .det fås en blanding med en pH på over 7,0, en våt, niobholdig filterkake separeres fra opplosningen, en syre tilsettes den våte filterkake hvorefter blandingen oppvarmes for å opplose niobforbindelsene, og vann tilsettes den 'sure-opplosning for å sikre en i.det vesentlige fullstendig opplosning av niobinnholdet.
Ved den foreliggende fremgangsmåte bor det med ' svovelsyre oppsluttede konsentrat utlutes, med tilstrekkelig vann til at faststoffinnholdet fra det oppsluttede konsentrat under utlutingstrinnet vil utgjore 10-50% av vekten av blandingen av vannet og det oppsluttede konsentrat. Ef ter. behandling av den fl-a sulf atopplosningen fraskilte våte filterkake med en syre og efter tilsetning av vann .til den sure opplosning• kan denne hydrolyseres for utfelling ;av Ift^Ojj. Ved den foreliggende fremgangsmåte er det båre nodvendig med en minimal mengde ammoniakk eller alkalimetallhydroxyd, syre og vann for å erholde en vandig opplosning av niobforbindelsér som lett lar seg hydrolysere til Nb20^.
Bet har overraskende vist seg at ved å.behandle det syreopp-sluttede, med vann utlutede niobholdige materiale med ammoniakk eller alkalimetallhydroxyd slik at det kan fraskilles en våt, niob-.holdig filterkake, er det nodvendig med mindre vann under sluttut-vinningstrinnet for å oppnå en hoyere konsentrasjon av niob. Dessuten okes niobutvinningen ved anvendelse av et slikt behandlings-trinn.
Ved foreliggende fremgangsmåte males forst konsentratet av det niobholdige materiale og blandes deretter med svovelsyre og.oppsluttes i en bestemt tid ved en egnet temperatur. Partikkelstor-relsen varierer for de forskjellige materialer og er avhengig av mineralogien til det spesielle materiale hvorfra niobet skal separeres. Svovelsyren som anvendes for oppslutning av konsentratet, blandes med dette fortrinnsvis i et forhold av 1 til 5 deler pr. del tilstedeværende nioboxyd i konsentratet.
Det niobholdige materiale utlutes, etter at det er blitt opp-slutted med svovelsyre, med vann for å oppnå en forelopig rensing, hvorettép'blandingen filtreres og den erholdte våte filterkake behandles med ammoniakk eller et alkalimetallhydroxyd ved en temperatur på 25-110°C og filtreres og vaskes for å pppnå en ammonium- eller alkalimetallsulfatopplosning og en våt, niobholdig filterkake.
<..>
S6m angitt ovenfor anvendes ammoniakk eller et alkalimetallhydroxyd, som natriumhydroxyd og kaliumhydroxyd, for å behandle den
våte filterkake. I ethvert tilfelle tilsettes et overskudd, dvs. nok til å oke pH til over 7,0, i den erholdte blanding av filterkake og alkaliopplosning.
Den våte, niobholdige filterkake blandes deretter med en-konsentrert syre, fortrinnsvis saltsyre. Den surgjorte konsentrat-blanding oppvarmes deretter for å opplbse niobinnholdet. Niobet er nu vannopploselig form, men hele mengden av dette behovér ikke, avhengig av syrekonsentrasjonen, å være opplost. Behandlingen med saltsyre utfores ved et innhold av faste stoffer fra filterkaken av 50-5$. Det er gunstig å anvende .saltsyren i en molkonsentrasjon av é-l^, fortrinnsvis 8-10. Det bor i det minste anvendes HC1 i en mengde av minst ca. >+,0 mol, fortrinnsvis U-,5-5,0 mol^pr. mol nioboxyd.
Etter at filterkaken er blitt behandlet med saltsyre, kan det opprinnelige volum inndampes med inntil 80%. Det foretrekkes som regel å inndampe bare inntil 50% av det opprinnelige volum for å oppnå fordelaktige resultater„
Etter avkjbling settes vann til den sure opplosning for å sikre en i det vesentlige fullstendig opplosning av niobinnholdet, hvorefter niobforbindelsene utvinnes fra oppløsningen ved hydrolyse.
Konsentratet hvorfra niobinnholdet utvinnes, kan bestå av forskjellige oxyder, omfattende Nb20(j, Si02, Ti02, FeO^, CaO, BaO, PbO, Th02, U^Og, Zr02 og sjeldne jordartsoxyder. Den storste mengde av oxydene i konsentratet utgjores som regel av Nb20^ og jordalkali-oxyder. Utvinningen av niobinnholdet kan være så hoy som 95% eller derover.
Det er et viktig trekk ved oppfinnelsen at det tilveiebringes en fremgangsmåte', hvor det under oppnåelse av den maksimale mengde niobforbindelsér anvendes mindre saltsyre for behandling av den faste filterkake. I enkelte tilfeller kan utvinningen av niobet, beregnet som Nb20j, være så hoyt som 300 g/liter, men det foretrekkes imidlertid at niobet er tilstede i en mengde av 100-150 g/liter opplosning .for å gjennomføre en effektiv separering av væske og faste stoffer. De forskjellige prosesstrinn ved foreliggende fremgangsmåte utfores under varierende temperaturbetingelser.
Malmkonsentratet oppsluttes med svovelsyre fortrinnsvis ved en temperatur av 175-)+00<o>Co Behandlingen med ammoniakk eller alkalimetallhydroxyd utfores ved en temperatur av 25-110°C, fortrinnsvis ved 50-80°C0 Behandlingen av den med ammoniakk eller alkalimetallhydroxyd behandlede filterkake med saltsyre utfores fortrinnsvis ved en temperatur av 20-110°C„
Produktet erholdt ved den vandige hydrolyse kan eventuelt kalsineres i et egnet' apparat, dvs. en. kal siner ing sovn, ved hoy temperatur, f.eks. 350-1000°C, fortrinnsvis ca„ 600°C, inntil produktet som er i det vesentlige rent nioboxyd, får konstant vekt.
Eksempel 1
En prove av fIotasjonskonsentrat oppnådd ved anrikning av en malmprove fra Araxa, Brasil, og med en analyse som gjengitt i tabell I, ble behandlet ved foreliggende fremgangsmåte. 100 g konsentrat (100% «■ 100 mesh) ble blandet med 100 g svovelsyre
(HgSO^, 96%) og oppsluttet i 1,5 time ved 350°C. Det oppsluttede"-materiale ble derefter utlutet med vann i 1 time ved en temperatur av 27°C og tilsatt i en slik mengde at faststoffinnholdet i det oppsluttede konsentrat utgjorde 20% av vekten av blandingen av vannet og det oppsluttede konsentrat, g>g filtrert for å fjerne sulfatfor-urensninger. Noe jern og andre forurensninger ble også fjernet under denne utluting med vann. Deretter ble den våte filterkake fra sulfatf jernelsestrinnet blandet med en ammoniakkopplosning inneholdende 250 g/l NH^ i en slik mengde at faststoffinnholdet i filterkaken utgjor åe 50 .vekt% av den erholdte blanding som ble omrort i 1 time ved^ 75°C, hvoretter den ble filtrert under dannelse
av en opplosning av ammoniumsulfat som kan anvendes som gjodnings-middel og som hadde folgende analyse (materiale oppnådd ved inn-, dampning av oppløsningen) ved en halvkvantitativ rontgenspektrografisk undersøkelse:
Den ammon,iåijkkbehandlede filterkake ble blandet med saltsyre og vann, og det ble oppnådd en Appslemning inneholdende 8,5 mol HG1 (basert på vanninnholdet i systemet) og 28,2% faste stoffer og det hele ble inndampet ved 96<0i>C inntil volumet var 50% av det opprinngelige. Etter inndampningstrinnet ble blandingen avkjølt og fortynnet med vann, og det ble oppnådd en vandig opplosning inneholdende lW g/l Nb20^ som ble filtrert for å fjerne de faste stoffer som i det vesentlige besto av bariumsulfat. Den dannede oppløsning ble hydro-lysert, og det ble oppnådd et produkt med den i tabell 2 gjengitte analyse.
Utvinningen.av niobinnholdet i det hydrolyserte produkt ved denne fremgangsmåte var 97,5%.
Eksempel ?
En prove av et konsentrat dannet ved anrikning av en malmprove fra St. Laurence-området i Canada ble behandlet ved foreliggende fremgangsmåte. En halv-kvantitativ rontgenspektrografisk analyse av konsentratet er gjengitt i tabell 3.
l&0^g-'av koiflrerilratet ble blandet med 10O g svovelsyre og oppsluttet i 2 timer ved 350°C. Det torre konsentrat ble malt til -200 mesh. Det oppsluttede materiale ble utlutet med vann i 1 time.ved 60°C og tilsatt i en slik mengde at faststoffinnholdet i det oppsluttede konsentrat utgjorde 23% av vekten av blandingen og vannet og det oppsluttede konsentrat. Det ble utfort en væske-faststoffseparasjon for å fjerne opplost sulfat og jern. Filterkaken- ble deretter blandet i 1 time ved 75°C med en opplosning inneholdende 250 g/l NH^ i en slik mengde at faststoffinnholdet i filterkaken utgjorde 50 vekt% av den erholdte blanding. Det ble igjen utfort en væske-faststoffseparasjon under tilstrekkelig vasking av filterkaken til at det ble oppnådd et svovelinnhold i de ammoniakkbehandlede faste stoffer av 3,1% S. Den ammoniakkbehandlede kake ble oppslemmet i en saltsyreopplosning (8,8 molar) til en oppslemning med 28% faste stoffer og utlutet i 1,5 time ved 95°C. Varme ble tilfort inntil oppslemningens volum var 50% av det opprinnelige. Oppslemningen ble deretter fortynnet til ca. 130 g/l Nb20^ for det ble utfort en væske-faststoffoperasjon og analyse for å bestemme niobutvinningen. Denne var ved dette forsok 63,6%. Det bor bemerkes at
selv om utvinningen var forholdsvis lav, kan foreliggende fremgangsmåte likevel anvendes i forbindelse med et materiale med et
niobinnhold som har en annen analyse enn det i eksempel 1 anvendte materiale. En halvkvantitativ rontgenspektrografisk analyse av et nioboxydmateriale utvunnet fra en saltsyreopplosning er gjengitt i tabell h.
Eksempel " 3
Tetnperaturbegrensningene under oppslutningen med svovelsyre ble undersbkt for å fastslå filterkakens filtreringsegenskaper og utvinningen av niobinnholdet fra et system hvor det anvendes oxal— syre. Opploseligheten av niobinnholdet i en oxalsyreopplosning ble anvendt som et mål for oppslutningstemperaturens virkning og effektivitet hva gjalt å spalte materialet. 100 g niobkonsentrat ble blandet med- svovelsyre og oppsluttet i 2 timer ved forskjellige temperaturer. Det oppsluttede materiale ble utlutet i 1 time med vann sed et opprinnelig innhold av faste stoffer av 20% for å fjerne overskudd av sulfat og filtrert, hvoretter filterkaken i 1 time ved 80°C ble bragt i kontakt med NH^OH-opplosning (250 g/l) ved et opprinnelig innhold av faste stoffer av 30%. Oppslemningen ble filtrert og kaken vasket ved å.gjenoppslemmes i ferskt vann og igjen filtrert. Kaken ble derfor i 15 minutter og en temperatur av 90°C bragt i kontakt med en oxalsyreopplosning (80 g/l) ved et opprinnelig innhold av faste stoffer av 20% og filtrert, og filtratet ble analysert for å fastslå dets niobinnhold. Dataene fra dette forsok .er gjengitt i tabell 5.
Eksempel
Mengden av gjenværende sulfat i den ammoniakkbehandlede filterkake ble fastslått for å undersoke dets virkning på den etterfølgende behandling av materialet ved utluting med saltsyre
hva gjaldt avsetning og filtrering av de faste stoffer og utvinning
- 'av niob ved utlutingen med saltsyre. Den ammoniakkbehandlede filterkake ble utsatt for forskjellige trinn bestående av gjenoppslem-ning, filtrering og vasking for. 'svovelinnholdet ble analysert for utluting med saltsyre. Utlutingen med saltsyre ble utfort ved å blande 5<*>+ g (på torr basis) av den ammoniakkbehandlede kake med 111 ml 9,8 molar HC1 og ved inndampning ved 95° C inntil volumet var 50% av det opprinnelige. Det inndampede materiale ble fortynnet ved 20°C inntil en nioboxydkonsentrasjon av ca. 150 g/l Nb20^. for væske og faststoff ble separert og en kjemisk analyse utfort. Dataene fra dette forsok er gjengitt i tabell 6. Det fremgår at selv om utvinningen av niobinnholdet i saltsyren ikke på-virkes i vesentlig grad av den gjenværende svovelmengde i den ammoniakkbehandlede kake, har et hoyt svovelinnhold en uheldig virkning på supernatantens klarhet.
Eksempel
Saltsyrekonsentrasjonen har en tydelig virkning på opplbse-ligheten av niob, og "dette fremgår av tabell 7.
Resultatene i tabell 7 fremkom ved å inndampe en prove av en HCl-niobopplosning oppnådd ved å torke den ammoniakkbehandlede kake til torrhet ved værélsetemperatur for deretter å tilsette - vann inntil det bare var igjen en liten uopplost rest, hvoretter det hele ble sentrifugert for å skille væsker og faste stoffer. Prover av denne opplosning ble satt til forskjellige konsentra-sjoner av HC1 inntil det ble igjen et permanent bunnfall.. Dette ble sentrifugert for å skille ut de faste stoffer, og den klare opplosning ble analysert for niob og HC1.
Eksempel 6
En prove av et fIotasjonskonsentrat oppnådd ved anrikning av eh malmppove fra Araxa, Brasil, og med en analyse som gjengitt i tabell 1, ble behandlet ved foreliggende fremgangsmåte. 100 g konsentrat (100% f 100 mesh) ble blandet med 100 g svovelsyre (H2S0^, 96%) og opp sluttet i 1,5 time ved 3?0°C.
Det oppsluttede materiale ble deretter malt til et pulver og omrbrt i,vann i en konsentrasjon av 35% faste stoffer (basert på vekten av., det opprinnelige konsentrat). 30 g fast natriumhydroxyd ble sått til denne oppslemning, og temperaturen steg derved til kokepunktet. Blandingen ble omrbrt i 30 minutter og filtrert, og kaken blevasket med 175 g/l natriumkloridopplosning. Filtratet og vaskeopplosningen inneholdt 0,19 g Nb20^ som representerte 0,65% av det NbgO^ som var tilstede i det opprinnelige konsentrat.
Den. vaskede kake ble blandet med saltsyre og vann under dannelse av en oppslemning inneholdende 8,5 molar HC1 (basert på det vandige innhold i opp slemningen) som ble inndampet ved 96°C inntil volumet var 50% av det opprinnelige. Etter inndampningen ble oppslemningen avkjolt og fortynnet med vann under dannelse av en vandig opplosning inneholdende 168,8 g/l Nb20^ som utgjorde over 98% av det niob som var tilstede i det opprinnelige konsentrat.
Foreliggende fremgangsmåte er blitt beskrevet som egnet for utvinning av niobinnhold i columbit og pyroklormalmer. Den kan imidlertid også anvendes for andre malmer og konsentrater av disse, som tantalit, microlit, simpsonit, samarskit, fergusonit, tapiolit, euxenit og ilmeno-rutil etc.

Claims (2)

1„ Fremgangsmåte ved utvinning av niobforbindelsér fra et niobkonsentrat, iivor konsentratet oppsluttes med svovelsyre ved forhoyet temperatur og det oppsluttede konsentrat utlutes med vann for å fjerne forurensninger og filtreres under erholdelse av en våt, niobholdig filterkake som behandles med en vandig, alkalisk opplosning, karakterisert ved at 0,2-1 vektdel ammoniakk eller alkalimetallhydroxyd pr0 vektdel niobforbindelse, beregnet som nioboxyd, tilsettes den våte filterkake ved en temperatur på 25-H0°C, slik at det fås en blanding med en pH på over 7,0, en våt, niobholdig filterkake separeres fra opplbsningen , en syre tilsettes den våte filterkake hvoretter blandingen oppvarmes for å opplose niobforbindelsene, og vann tilsettes den sure opplosning for å sikre en i det vesentlige fullstendig opplosning av niobinnholdet.
2. Fremgangsmåte ifblge krav 1,karakterisert ved at det som syre anvendes saltsyre.
NO72145A 1969-02-06 1972-01-21 NO132473C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US79726569A 1969-02-06 1969-02-06
US885965A US3640679A (en) 1969-02-06 1969-12-17 Process for recovery of columbium

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO132473B true NO132473B (no) 1975-08-11
NO132473C NO132473C (no) 1975-11-19

Family

ID=27121847

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO00405/70*[A NO127345B (no) 1969-02-06 1970-02-05
NO72145A NO132473C (no) 1969-02-06 1972-01-21

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO00405/70*[A NO127345B (no) 1969-02-06 1970-02-05

Country Status (7)

Country Link
US (1) US3640679A (no)
JP (1) JPS4931404B1 (no)
BE (1) BE745616A (no)
DE (1) DE2004965A1 (no)
FR (1) FR2033998A5 (no)
NO (2) NO127345B (no)
SE (1) SE373388B (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE757612A (fr) * 1970-01-05 1971-04-01 Molybdenum Corp Procedes ameliores pour la recuperation de columbium
US4446116A (en) * 1981-04-02 1984-05-01 Hermann C. Starck Bertin Process for recovering niobium and/or tantalum compounds from such ores further containing complexes of uranium, thorium, titanium and/or rare earth metals
US4451438A (en) * 1982-03-26 1984-05-29 Herman C. Starck Berlin Process for recovering niobium and/or tantalum metal compounds from such ores further containing complexes of uranium, thorium, titanium and/or rare earth metals
DE3918691A1 (de) * 1989-06-08 1990-12-13 Starck Hermann C Fa Nioboxidpulver (nb(pfeil abwaerts)2(pfeil abwaerts)o(pfeil abwaerts)5(pfeil abwaerts)) sowie verfahren zu dessen herstellung
CA2930762C (en) * 2013-11-27 2020-10-27 Outotec (Finland) Oy Roasting of sulfur-poor metal oxide concentrates

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2481584A (en) * 1946-02-21 1949-09-13 Union Carbide & Carbon Corp Separation of columbium and tantalum
US2819945A (en) * 1955-02-15 1958-01-14 Mallinckrodt Chemical Works Method of separating values of columbium and/or tantalum from a concentrate also containing an element of group iv b
US3107976A (en) * 1957-11-29 1963-10-22 Ernest L Koerner Niobium-tantalum separation
US2953453A (en) * 1958-06-20 1960-09-20 Nat Distillers Chem Corp Recovery of columbium values
US3058825A (en) * 1958-09-22 1962-10-16 Paul B Cardon Process for recovering columbium and tantalum from ores and ore concentrates containing same
US3003867A (en) * 1959-05-22 1961-10-10 Gulf Research Development Co Process for recovery of niobium

Also Published As

Publication number Publication date
US3640679A (en) 1972-02-08
SE373388B (sv) 1975-02-03
BE745616A (fr) 1970-08-06
FR2033998A5 (en) 1970-12-04
NO132473C (no) 1975-11-19
JPS4931404B1 (no) 1974-08-21
NO127345B (no) 1973-06-12
DE2004965A1 (de) 1970-09-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20220169521A1 (en) Processing of lithium containing material including hcl sparge
US10883157B2 (en) Process for extracting and recovering lithium values from lithium bearing materials
CA2851786C (en) Processing of lithium containing material
US2516109A (en) Method of extracting lithium values from spodumene ores
CN107934998B (zh) 一种锂辉石浸出液制备电池级氯化锂的方法
US4069296A (en) Process for the extraction of aluminum from aluminum ores
US20180142325A1 (en) Processing of lithium containing material
EP3494240B1 (en) Caustic digestion process
CN108529658B (zh) 一种从铝灰中回收氢氧化铝的方法
US5023059A (en) Recovery of metal values and hydrofluoric acid from tantalum and columbium waste sludge
CN104480304B (zh) 一种在钽铌湿法冶金过程中减少氨气使用量的方法
CA2636642A1 (en) A method for recovery of precious metals
Marsh 71. Rare-earth metal amalgams. Part I. The reaction between sodium amalgam and rare-earth acetate and chloride solutions
NO132473B (no)
AU2019273121B2 (en) Method for extracting soluble Si from an amorphous Sio2 bearing material
US4666688A (en) Method for recovery and conversion of strontium sulfate to strontium carbonate from low and medium grade celestite ores
US4910000A (en) Method of extracting tungsten values from tungsten containing ores
US3619128A (en) Method for processing rare earth fluorocarbonate ores
CN110526265A (zh) 一种用硫酸法处理锂云母制取碳酸锂的工艺方法
US2940820A (en) Process for recovering alkali metal values from lepidolite
US4552730A (en) Recovery of titanium from perovskite using sulfuric acid leaching
NO115135B (no)
US2176609A (en) Process of extracting values from complex ores of vanadium and uranium
ES2257713T3 (es) Procedimiento para la neutralizacion y reutilizacion de residuos de desintegracion que se producen en la produccion de dioxido de titanio segun el procedimiento al sulfato.
Shaw Extraction of rare-earth elements from bastnaesite concentrate