NO132078B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO132078B
NO132078B NO1243/70A NO124370A NO132078B NO 132078 B NO132078 B NO 132078B NO 1243/70 A NO1243/70 A NO 1243/70A NO 124370 A NO124370 A NO 124370A NO 132078 B NO132078 B NO 132078B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
metal
reaction
vessel
reactor
rotating field
Prior art date
Application number
NO1243/70A
Other languages
English (en)
Other versions
NO132078C (no
Inventor
G Gerlach
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19691917743 external-priority patent/DE1917743A1/de
Priority claimed from DE19691917599 external-priority patent/DE1917599A1/de
Priority claimed from DE19702010886 external-priority patent/DE2010886A1/de
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of NO132078B publication Critical patent/NO132078B/no
Publication of NO132078C publication Critical patent/NO132078C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G9/00Compounds of zinc
    • C01G9/04Halides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/48Halides, with or without other cations besides aluminium
    • C01F7/56Chlorides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G19/00Compounds of tin
    • C01G19/04Halides
    • C01G19/08Stannic chloride
    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B6/00Heating by electric, magnetic or electromagnetic fields
    • H05B6/02Induction heating
    • H05B6/34Arrangements for circulation of melts

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Manufacture Of Metal Powder And Suspensions Thereof (AREA)
  • General Induction Heating (AREA)
  • Furnace Details (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)

Description

Ved fremstilling av metallhalogenider er det ofte ønske-, lig med en økning av fasegrensen for å øke reaksjonshastigheten resp. stoffutvekslingen. For fremstilling av en stor fasegrense og en fornyelse av overflaten er det kjent mange fremgangsmåtemuligheter.
Oppfinnelsen vedrører altså en fremgangsmåte ved fremstilling av ikke saltaktige metallhalogenider, fortrinnsvis aluminium-, tinn- og sinkhalogenider ved omsetning av metall i smeltet form i en halogengass i et reaksjonskar, idet fremgangsmåten er karakterisert ved at det for omsetningen benyttes et reaksjonskar som har en indre rotasjonssymmetrisk vegg og at rundt karets vertikale midtakse opprettholdes et elektrisk dreiefelt med en slik strømstyrke og med et slikt omløpståll at smeltet metall bringes til å rotere i form av et tynt metallsjikt på karets indre vegg.
Metallsmelteoverflaten som står under innvirkning av dreiefeltet utmerker seg ved at det på grunn av sekundærstrømninger stadig inntrer en fornyelse av overflaten. Disse blandingsprosesser innen smeiten er ikke bare av betydning for stofftransporten, men også for varmetransporten. Videre undersøkelser til forholdet av en elektrisk ledende metalIsme1te som er utsatt for virkningen av et dreiefelt har vist at med økende virkning av dreiefeltet, dvs. økende spolestrøm, kan overflaten av smeiten med hensyn til dens form dessuten endres ut over tilstanden av et rotasjonsparaboloid.
På tegningens figur la er det vist hvorledes det inn-stiller seg en væskeoverflate med meget små strømstyrker. I anord-ningen ifølge figur lb, ved høyere strømstyrker enn ved tilfellet ifølge figur la er overflaten endret til en tydelig utpreget rotasjonsparaboloid. Ved enne større strømstyrker enn i tilfellet ifølge figur lb lar det seg uten vanskeligheter oppnå den på figur lc viste anordning, hvor bunnen av det med metallsmelte inneholdte kar er helt fri for smelte og hvor smeiten fordeler seg i et praktisk talt jevnt tykt sjikt over karets vegger.
Fortrinnsvis bortføres den til den indre vegg avgitte reaksjonsvarme ved hjelp av luft- eller væskeavkjøling.
Hensiktsmessig tilføres metallsmelten på det gassformede halogen kontinuerlig til reaksjonskaret og herifra fjernes reaksjonsproduktet kontinuerlig.
Fortrinnsvis anvendes som nevnt som metall, aluminium, sink eller tinn og som halogen klor.
Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen unngås de ved eksoterme reaksjoner med høy reaksjonsentalpi opptredende vanskelighet som opptrer ved fremstilling av metallhalogenider i forskjellige til-feller på grunn av bortføring av reaksjonsvarme. Således er det derfor ikke mer nødvendig, f.eks. eventuelt å ta med på kjøpet små volumbelastninger eller gripe til tidligere nødvendige hjelpeforholds-regler, som f.eks. å anvende et flytesjikt eller å føre reaksjons-massen i kretsløp for å bortføre reaksjonsvarmen under de ønskede betingelser. For bortføring av reaksjonsvarme fra den reagerende metallsmelte som står under innvirkning av et elektrisk dreiefelt ble det funnet uventet gunstige betingelser. Således kan man ved meget store temperaturdifferenser mellom den reagerende metallsmelte og kjølemediet, referert til flateenheten bortføre betraktelige varmemengder. Derved kan det på grunn av den høye gjennomblanding innen væske ved tilstrekkelig høy reaksjonsentalpi arbeides med temperaturer for kjølemediet som ligger betraktelig under smeltepunktet, av metallsmelten, uten at den stivner på den avkjølte vegg. For gjennomføring av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen tjener fortrinnsvis en reaktor med et fortrinnsvis rotasjonssymetrisk utformet kar og rundt her anordnet elektrisk vikling, som - i det minste i tilfellet for kontinuerlig drift - med en uttredelsesåpning for det dannede metallhalogenid, hvor viklingene er anordnet etter typen av polviklingene av en dreie-strømsmotor stator, hvor det i karet rager inn et tilførselsrorrr for gassformet halogen.
Karet omgis fortrinnsvis av en kjølemantel.
Viklingene kan være utstyrt med kjølemantler.
Når tilførselsrøret har en høydeforstillbar munning, lar tilbudet av halogen som reagerer med metalIsmeIten seg endre.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningens figurer 2 til H.
Figur 2 og 3 viser reaktorer til fremstilling av metallhalogenider, idet den på figur 2 viste reaktor har en luftkjøling og den på figur 3 viste reaktor har en væskekjøler. Figur 4 viser en reaktor slik den er egnet til fremstilling av aluminiumklorid. Figurene 5 og 6 viser innretninger som fortrinnsvis kan anvendes til gjennomføring av metallurgiske prosesser.
På figurene har de enkelte tall følgende betydning.
På figur 2 angir 1 en reaktor, 2 er viklinger, 3 en varmebeskyttelsesvegg, 4 er tilførselsrør, 5 og 6 hulrom og 12 metallsmelten som befinner seg i reaktoren. På figur 3 betyr 7 reaktoren, 8 et stativ, 9 en vannavkjølt elektrisk leder, 10 og 11 rørformede tilførsler og 12 den i reaktoren befinnende metallsmelte. På figur 4 betyr 11, 13 og 14 rørformede til- resp. bortføringer og 15 et kondensasjonskar. På figur 5 betyr 101 et reaksjonskar, 102 elektriske viklinger, 103 og 105 tilførselsrør, 104 en varmebeskyttelsesvegg, 106 en fordelerring, 107 en stuvering, 108 og 110 uttaksåpninger og 109 er apparathodet og på figur 6 er 201 en konisk reaksjonsbe-holder, 202 elektriske viklinger, 204 en varmebeskyttelsesvegg, 205, 210, 211 er tilførsels- resp. uttaksrør, 212 er et beskyttelsesskjold og 213 et væskesjikt.
På figur 12 er reaktoren 1 fremstillet av kvarts eller keramisk material, under visse forutsetninger kommer det også på tale tilsvarende utførte metalliske reaktorer med egnede beskyttelsessjikt. Dreiefeltet frembringes ved hjelp av en vikling 2, som i sitt prin-sipp tilsvarer viklingsoppbygningen av en dreiestrømsmotors stator. Således bestemmes spesielt dreiefeltets omløpstall av den elektriske strøms poltall og frekvens. Ved valg av en egnet frekvens fremkommer muligheten å forbedre cos. <j> som på grunn av betraktelig luftspalte i boringen er lav. Ved dreiefasevekselstrøm med en frekvens på 50 Hz ble det ved viklingens stjernekopling ved luftspaltene på ca. 30 mm målt verdier for cos. 4> = 0,3. Den anlagte spenning utgjorde derved f.eks. ca. 50 V. Spenningen varieres hensiktsmessig over en regu-leringstransformator eller lignende i størrelse og på denne måte be-virkes dannelsen av et jevnt tynt sjikt av metallsmelte under innvirkning av dreiefeltet.
Ved luftkjøling har det vist seg fordelaktig å unndra innretningens elektriske del ved hjelp av en strålingsbeskyttelse 3 for innflytelse av for stor varmeinnvirkning. Kjøleluften 4 oppdeles hensiktsmessig, nemlig på spalten 5 mellom reaktor og strålingsbeskyttelse, spalten 6 mellom strålingsbeskyttelse og vikling og på kjøling av den elektriske vikling. Ved en anordning ved vannavkjøl-ing slik den er vist på figur 4 innbygges reaktoren 7 i boringen av en standvikling 8, som også kan oppta en eventuell trykkpåkjenning. Reaksjonsvarmen bortføres ved hjelp av apparatets vannavkjølte elektriske ledere 9. På denne måten muliggjøres bortføring av betraktelige varmemengder.
Reaktorens beskikning med det ved reaksjonen flytende metall kan foregå i fast eller flytende form. Ifylling av faststoff, f.eks. metallgranuler er som tilførsel av metallsmelte mulig ovenifra. Dessuten kan smelte også pumpes i reaktoren nedenifra gjennom tilsvarende tilslutning 10. En åpning som befinner seg ved reaktorens bunn muliggjør også fjerning av residuet, f.eks. slagg. Slike for-urensninger har sin opprinnelse fremfor alt i ikke fullstendig renhet av reaksjonsdeltagerne. Selve apparaturen muliggjør ved tilsvarende bygningsmåte frembringelsen av meget rene stoffer, da på grunn av dens mindre dimensjoner sammenlignet med andre anordninger av tilsvarende ytelse kan unngås murverksfuger og lignende.
Tilførselen av gassformet halogen foregår gjennom et rør 11, som overveiende er anordnet sentrisk ovenifra og nedover. Dette tilførselsrør 11 anordnes hensiktsmessig forskyvbart langs aksen. På denne måte lar tilbudet av faktisk med væsken 12 reagerende gass seg endre. Det tilveiebringes også en mulighet uten tilførsel av gass på et ytterligere sted og utelukker f.eks. disproporsjonering og dermed frembringelse av uønskede forbindelser.
På figur 5 vises en utførelsesform som muliggjør avgassing av metaller i en enkelt oppbygget og kontinuerlig drevet apparatur. Metallsmelten 112 antar den under innvirkning av dreiefeltet frembragt av viklinger 102 den viste overflateform og muliggjør ved i forhold til kjente anordninger ekstremt avkortede diffusjonsveier, avgassings-reaksjoner resp. ved hjelp av over ledning 103 tilførte gasser også gjennomføring av metalliske raffineringsprosesser. Varmeisoleringen 104 nedsetter varmetap fra smeiten som tilføres tangentielt i apparatet over stussen 105. Derved lettes fordelingen ved hjelp av en fordelerring 106. Metallsmeltens midlere oppholdstid i apparatet innvirkes ved hjelp av ifyllingshastigheten, dreiefeltets feltfrem-bringelse og ved hjelp av i og for seg kjente stuveringer 107- Den behandlede væske løper ut ved stussen 108, men den i apparatets hode
109 anbragte åpning 110 muliggjør utgang av gass.
En annen anordning viser figur 6. Her er reaksjonsbe-holderen 201 utformet konisk. Metallet tilføres i fritt fall ovenifra gjennom rør 205 og fordeler seg i form av et tynt sjikt 213 under innvirkning av dreiefeltet frembragt av viklingene 202 på beholder-veggen. Ved tilstrekkelig strømstyrke løper det ferdigbehandlede metall ut over stussen 211 mens de avgitte gasser fjernes over stussen 210. Et beskyttelsesskjold 212 hindrer smeiten i å stige opp. På figur 5 og 6 er apparatet anordnet vertikalt, denne oppbygning viser seg foretrukket. Målinger har imidlertid påvist slike høye omløps-tider for væsken at tyngdekraftens innvirkning i forhold til sentri-fugalkreftene trer tilbake så sterkt at også en ønskelig skråanord-ning helt til horisontal oppbygning muliggjøres.
Fremgangsmåten er anvendbar på mange prosesser, spesielt på slike hvor det består spesielle blandingsproblemer, som f.eks. ved heterogene reaksjoner. Spesielt egnet er fremgangsmåten for omsetning av metallsmelter med gasser, f.eks. for fremstilling av metallhalogenider. Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan det på spesielt enkel måte fremstilles ikke saltholdige halogenider av metaller og halvmetaller, som f.eks. klorider og bromider av aluminium, tinn og sink.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av eksempler.
Eksempel 1.
Til fremstilling av aluminiumklorid (AlCl-j) ble som vist på figur 4, reaktoren 1, som har et volum på 920 ml, fylt med 200 g aluminiumgranuler, som ble foroppvarmet med varmt nitrogen av 250°C. Derved ble det innstillet en klorstrøm på 1200 Nl/time og ført over ledning 11 inn i reaktoren. Metallet smeltet hurtig, det antar under innvirkning av dreiefeltet en form som har overflaten av en rotasjonsparaboloid. Reaksjonen mellom aluminium og klor forløper meget intenst under sterk lysforeteelse.
Reaksjonsvarmen ble bortført ved hjelp av kjøleluft,
idet gjennomblanding av metallinnholdet foregikk ved hjelp av dreiefeltet. Ved den intense gjennomblanding ble det hindret at aluminium stivnet på reaktorveggen. Tilsvarende forbruket av aluminium ble friske granuler ifylt over ledning 13- Klorinnføringsrøret 11 ble innstilt således i sin høyde at en del av kloret ikke ble omsatt, således at det regelmessig fremkom et "kloroverskudd" på ca. 5% •, På
denne måte ble det unngått dannelsen av aluminiumsubhalogenid (A1C1). Reaksjonsproduktet ble bortført gjennom ledning 14. I kondensatoren 15 ble fast AlCl^ utskilt som hvitt salt. På den som stjerne koplede vikling til frembringelse av dreiefeltet ble det anlagt en spenning på 62 V. Derved fremkom et strømopptak på 16 A. Cos. <f> ble målt til 0,294. Det elektriske dreiefelt sirkulerte med 3000 omdr./min. Eksempel 2.
Por fremstilling av tinntetraklorid (SnCl^) ble det anvendt den i eksempel 1 anvendte innretning. Reaktoren ble fylt med tinngranuler og satt i drift på den omtalte måte etter foropp-varmning av metallet. Det ble arbeidet med en klorstrøm på 800 NI/ time. De uttredende reaksjonsprodukter ble kondensert i en kondensa-sjonsapparatur, som i forhold til den på fig. 4 viste innretning var utformet i flere trinn, således at den uttredende restgass ble best mulig befridd for tinntetrakloriddamper. Det dannede tinntetraklorid ble oppnådd som klar væske når apparaturen ble beskyttet mot tilgang av luft resp. luftfuktighet (innmatning av friske metallgranuler over sluser som drives med nitrogen som beskyttelsesgass).

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte til fremstilling av ikke saltaktige metallhalogenider, fortrinnsvis aluminium-, tinn- og sinkhalogenider, ved omsetning av metall i smeltet form med en halogengass i et reaksjonskar, karakterisert ved at det for omsetningen benyttes et reaksjonskar som har en indre rotasjonssymmetrisk vegg, og at rundt karets vertikale midtakse opprettholdes et elektrisk dreiefelt med en slik strømstyrke og med et slikt omløpstall at smeltet metall bringes til å rotere i form av et tynt metallsjikt på karets indre vegg.
NO1243/70A 1969-04-05 1970-04-03 NO132078C (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19691917743 DE1917743A1 (de) 1969-04-05 1969-04-05 Vorrichtung zur Behandlung elektrisch leitfaehigen Stoffes in fluessigem Zustand
DE19691917599 DE1917599A1 (de) 1969-04-05 1969-04-05 Verfahren und Vorrichtung zur Durchfuehrung chemischer Reaktionen unter Beteiligung elektrisch leitender Fluessigkeiten mit Hilfe eines elektrischen Drehfelds
DE19702010886 DE2010886A1 (en) 1970-03-07 1970-03-07 Gas-liquid thin film reactions

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO132078B true NO132078B (no) 1975-06-09
NO132078C NO132078C (no) 1975-09-17

Family

ID=27181883

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO1243/70A NO132078C (no) 1969-04-05 1970-04-03

Country Status (11)

Country Link
US (1) US3764296A (no)
JP (1) JPS5017695B1 (no)
CA (1) CA937620A (no)
CH (1) CH528916A (no)
ES (1) ES378243A1 (no)
FR (1) FR2042923A5 (no)
GB (1) GB1315691A (no)
LU (1) LU60659A1 (no)
NL (1) NL7004847A (no)
NO (1) NO132078C (no)
SE (1) SE363304B (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3917479A (en) * 1971-12-03 1975-11-04 Nat Res Dev Furnaces
BE868872A (fr) * 1977-07-11 1978-11-03 Nat Res Dev Procede pour faire contenir des phases liquides dans un recipient
CA1328563C (en) * 1986-06-12 1994-04-19 Paul Metz Method of treating metal melts and apparatus for carrying out the method
WO1990000084A1 (en) * 1988-06-28 1990-01-11 Masao Kubota Material generation method and apparatus utilizing non-gravitational effect
ITRM20130380A1 (it) * 2013-06-28 2014-12-29 Ecotec Gestione Impianti S R L Procedimento per la estrazione, dalla bauxite, dai fanghi rossi, provenienti dalla lavorazione della bauxite, e da materiali chimicamente simili, di prodotti di interesse industriale separati tra loro.

Also Published As

Publication number Publication date
CA937620A (en) 1973-11-27
LU60659A1 (no) 1970-06-03
NL7004847A (no) 1970-10-07
ES378243A1 (es) 1973-01-16
JPS5017695B1 (no) 1975-06-23
GB1315691A (en) 1973-05-02
NO132078C (no) 1975-09-17
SE363304B (no) 1974-01-14
US3764296A (en) 1973-10-09
FR2042923A5 (no) 1971-02-12
CH528916A (de) 1972-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU1331435A3 (ru) Способ получени редкого тугоплавкого металла и устройство дл его осуществлени
NO165416B (no) Totrinnsreaktor med sirkulerende fluidisert masse og fremgangsmaate til drift av reaktoren.
US2882570A (en) Continuous vacuum casting
US2670270A (en) Production of pure dihalides
US2091087A (en) Process for the production of pure beryllium
JPS6035417B2 (ja) 塩化物からの金属還元法
US3343911A (en) Production of aluminum trichloride
NO152566B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av aluminiummetall ved direkte reduksjon av aluminiumoksyd med karbon, samt apparat for utfoerelse av fremgangsmaaten
NO123105B (no)
US3085872A (en) Method for producing the refractory metals hafnium, titanium, vanadium, silicon, zirconium, thorium, columbium, and chromium
US6824702B1 (en) Device and method for producing molten salts and use thereof
EP1851348B1 (en) Metal vapour condensation and liquid metal withdrawal
NO132078B (no)
NO160529B (no) Innretning for behandling av en stroem av aluminium- ellermagnesiumbasert flytende metall eller legering.
JPH02225633A (ja) 高純度アルミニウムの製法
US2760858A (en) Process for producing metals in purified form
Lyon et al. Preparation of hyper‐pure silicon
US3938988A (en) Method for producing aluminum metal from its salts
NO154463B (no) Fremgangsmaate og apparat for behandling av smeltet aluminium for aa redusere innholdet av alkalimetall- og jordalkalimetallurenheter.
US2621120A (en) Process of refining aluminum
JPH055135A (ja) マグネシウム金属またはマグネシウム合金を再溶融および精練するための方法および装置
US2744006A (en) Method of producing refractory metals
US3152864A (en) Production of aluminium chloride
US3243281A (en) Extraction of aluminum using mercury containing mercuric halide
GB992668A (en) Chlorination of aluminium in the presence of iron