NO127891B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO127891B
NO127891B NO383570A NO383570A NO127891B NO 127891 B NO127891 B NO 127891B NO 383570 A NO383570 A NO 383570A NO 383570 A NO383570 A NO 383570A NO 127891 B NO127891 B NO 127891B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
signaling
main station
call
unit
stations
Prior art date
Application number
NO383570A
Other languages
English (en)
Inventor
J Bronner
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of NO127891B publication Critical patent/NO127891B/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M9/00Arrangements for interconnection not involving centralised switching
    • H04M9/001Two-way communication systems between a limited number of parties

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Interconnected Communication Systems, Intercoms, And Interphones (AREA)
  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Measuring And Recording Apparatus For Diagnosis (AREA)

Description

Fjernsignaliserings- og kommunikasjonssystem.
Oppfinnelsen angår et fjernsignaliserings- og kommunikasjonssystem med en gruppe biståsjoner som gjennom kabel er forbundet med en hovedstasjon, hvilken kabel inneholder ledere for overforing av signaliseringstegn og kommunikasjonssignaler, og hver stasjon er forsynt med kommunikasjonsutstyr for frembringelse, send-
ing og mottagning av kommunikasjonssignaler, og biståsjonene er for-
synt med.signaliseringsutstyr for frembringelse av signaliseringstegn og for sending av disse i retning av hovedstasjonen.
Ved kjente systemer av denne art blir koplingstilstanden i bistasjonene anvist i hovedstasjonen særskilt for hver bista-
sjon. Hovedstasjonen omfatter da et stort antall signallamper når
antall biståsjoner er stort. En slik lampetavle er meget uoversikt-lig og det er vanskelig for en person som overvåker denne med et blikk å skille de forskjellige signaliserte tilstander fra hverandre og derav velge ut biståsjonen med hbyest prioritet. Slike systemer kan også vanskelig utvides fordi da også lampetavlen må gjbres storre. Videre er det for signalisering av koplingstilstanden i bistasjonene til hovedstasjonen nodvendig med et stort antall ledere eller ved et mindre antall ledere er det nodvendig med kompliserte signaliseringsinnretninger og overføringsmåter.
Hensikten med oppfinnelsen er å unngå disse ulemper ved de kjente signaliserings- og kommunikasjonssystemer, og dette oppnås ifolge oppfinnelsen ved at bistasjonene gjennom en felles gruppe ledere er forbundet med hovedstasjonen for overforing av signaliseringstegn til hovedstasjonen, at hovedstasjonen har en anviser for anvisning av i det minste et utvalg av de fra bistasjonene til hovedstasjonen overforte signaliseringstegn, at hovedstasjonen gjennom en felles andre gruppe ledere i kabelen er forbundet med samtlige bistasjoner for overforing av signaliseringstegn til bistasjonene, at bistasjonene inneholder lagringsinnretninger for lagring av faste og foranderlige signaliseringstegn og sammenligningsinnretninger for sammenligning av de i lagringsinnretningene lagrede signaliseringstegn med fra hovedstasjonen overforte signaliseringstegn, at det videre er anordnet signaliseringsutstyr som frembringer særegne signaliseringstegn og overforer disse til hovedstasjonen når sammenligningsinnretningene" fastslår likhet, at de faste signaliseringstegn som er lagret i lagringsinnretningene er forskjellige for hver bistasjon, og at hovedstasjonen omfatter en styrbar signaliseringstegngenerator for frembringelse av rekker av de i bistasjonene lagrede faste signaliseringtegn og for overforing av disse til bistasjonene, samt signaliseringsutstyr som foruten de fra signaliseringstegngeneratoren frembrakte signaliseringstegn velger ut, frembringer og overforer til bistasjonene minst ett ekstra signaliseringstegn.
I dette system blir i hovedstasjonen bare anvist koplingstilstander og hovedstasjonen vil når den som betjener sys-temet har valgt en bestemt koplingstilstand, automatisk bli forbundet med biståsjonen som har denne koplingstilstand. Antall nodven-dige signaliseringsledere er da ikke avhengig av antallet bistasjoner, men bare av antallet forskjellige koplingstilstander som må kunne signaliseres.
Fortrinnsvis utledes det av sammenligningsinnretningen i bistasjonene et signal for innkopling av kommunikasjonsutstyret i bistasjonene.
Et utforelseseksempel på oppfinnelsen'skal forklares nærmere under henvisning til tegningene. Fig. 1 viser et blokkskjema for et fjersignaliserings-og kommunikasjonssystem ifolge oppfinnelsen. Fig. 2 viser et koplingsskjerna for et system ifolge fig. 1 med en sengeenhet og en værelseenhet for hospitaler. Fig. 3 °g 4 viser en utforelsesform av en betjen-ingsenhet for et system ifolge fig. 1 for anvendelse i forbindelse med en sengeenhet og en værelseenhet som vist på fig. 2. Fig. 5 viser sammenføyningen av fig. 2, 3 °S 4* Utforelsesformen som er vist på fig. 2, 3 °S 4 viser et interkommunikasjonsanlegg for hospitaler. Dette anlegg omfatter en bistasjon ved hver pasientseng, en bistasjon for hvert værelse med mere enn en seng, bistasjoner i korridorer, i bad og toalettrom osv. Disse bistasjoner er i avhengighet av anvendelsen forskjellig oppbygget. Mange koplingsdetaljer i bistasjonene og hovedstasjonene er ikke vesentlige for oppfinnelsen. Fig. 2, 3 °g 4 viser et praktisk anvendbart interkommunikasjonsanlegg hvor alle detaljer selv om de er viktige for virkningen og driften av anlegget, men ikke vesent-lig for oppfinnelsen, er utelatt. Videre er denne utforelsesform. begrenset til en enkelt bistasjon ved en pasientseng og en enkelt bistasjon for et værelse. Bistasjonene for andre formål kan være bygget opp på- annen måte uten at dette faller utenfor oppfinnelsens ramme. Et praktisk anvendbart interkommunikasjonsanlegg kan ha et stort antall bistasjoner f.eks. 1000. Når alle disse bistasjoner er tilsluttet sammen kabel, vil lengden av kabelen bli meget stor. Det er derfor å foretrekke at bistasjonene deles opp i grupper og at gruppene gjennom særskilt kabel tilsluttes hovedstasjonen. Nedenfor er bare beskrevet en enkelt gruppe av bistasjoner fordi ved hver gruppe anvendes oppfinnelsestanken på samme måte. En gruppeutvelg-ningsinnretning er ikke vist i utforelseseksemplet, men danner al-likevel en viktig bestanddel av et praktisk anvendbart interkommunikasjonsanlegg.
Terminologien i denne fremstilling er nodvendigvis valgt uavhengig av den spesielle anvendelse av oppfinnelsen i hospi-talet, fordi oppfinnelsen også kan anvendes i andre anstalter som
f.eks. hoteller, moteller, storre boligenheter og passasjerskip.
På fig. 1 er vist et antall bistasjoner i form av senge- eller værelseenheter 100, 101, 102, 103 °g 1°4 som gjennom en kabel 105 er forbundet med hovedstasjonen i form av en betjeningsen-het 106. Kabelen 105 omfatter en gruppe ledere 107 for overforing av signaliseringstegn fra bistasjonene til hovedstasjonen. Videre omfatter kabelen en gruppe ledere 108 som er delt i to grupper 108-0 og 108-1 og ved hvis hjelp signaliseringstegn fra hovedstasjonen kan overfores til bistasjonene. Hver bistasjon og hovedstasjonen er forsynt med en kommunikasjonsenhet IC som inneholder en hoyttaler og en mikrofon med tilhorende forsterkere. Kabelen 105 omfatter en gruppe ledere 109 for overforing av talesignaler som frembringes i kommunikasjonsenhetene. Værelsesenheten har to ekstra trykknapper for melding om tilstedeværelse av sykesoster resp. oversoster. Fig. 1 viser fire sengeenheter 100, 101, 102 og 103 og en værelseenhet 104. En trykknapp er på fig. 1 antydet med en liten firkant. Fig. 1 er å betrakte som sengeenheter og en værelseenhet for ett enkelt værelse. I praksis er antallet til kabelen tilsluttede senge- og værelseenheter og andre enheter f.eks. 63. Mellom værelseenheten og sengeenhetene i dette værelse er det en forbindelse. Denne forbindelse er ikke vist på fig. 1 men derimot på fig. 2. Over denne forbindelse kan en sykesoster påvirke koplingstilstanden av sengeenheten ved å gi melding om sin tilstedeværelse.
Et signaliseringstegn "anrop fra pasient", "anrop fra sykesoster", "preserende anrop", "gjentatt anrop" og "bekreftelse" overfores over en særskilt leder i gruppen 107. Hver signaliseringstegn består av tilstedeværelse av strom i vedkommende leder. Visse ledere som f.eks. lederen for signaliseringstegnet "bekreftelse<1>', er felles for alle senge- og værelseenheter. Andre ledere som f.eks. for signaliseringstegnet "arop pasient", er felles for alle sengeenheter. og andre ledere som f.eks. lederen for signaliseringstegnet "anrop sykesoster" er felles for alle værelseenheter. Enhver sig-naliseringsleder er derfor alle eller en del felles for kabelen som er forbundet med bistasjonene.
De faste signaliseringstegn nemlig "adresser" overfores gjennom ledergruppen 108-0. Enhver adresse blir dannet i binær kode og består av seks informasjonsenheter. Disse seks enheter overfores parallelt gjennom seks særskilte ledere, idet en binær "1" tilsvarer tilstedeværelsen av strom og en binær "0" tilsvarer mang-. lende strom i vedkommende- leder..-/Informasjonen "0,0,0,0,0,0" anvendes ikke som adresse élik at cjfét med seks informasjonsenheter kan dannes 63 adresser. Ekstra, signaliseringstegn som<*>Valg av sengeenhet", "svar på preserende anrop", "svar fra sykesoster" osv. overfores over særskilte.ledere i gruppen 108-1. Hvert signaliseringstegn består da av tilstedeværelsen av strom i vedkommende leder. Hva som er angitt med hensyn til lederne i'gruppen 107 gjelder dette også for lederne i gruppe 108-1 og i sistnevnte tilfelle er alle eller en del av disse ledere felles for de bistasjoner som er tilsluttet kabelen. Adresse-signaliseringslederne i gruppen 108-0 er felles for hele gruppen av bistasjoner.
Det er innlysende at på samme måte som adressene kan også andre signaliseringstegn overfores i binær kode. På den måte kan antall signaliseringsledere minskes, men det er da nodvendig med anvendelse av mere kompliserte koplinger. Dette er også tilfelle ved anvendelse av lydfrekvente signaler istedet for likestrom. Lignende og andre signaliseringsmåter egner seg også i prinsippet for anvendelse i interkommunikasjonsanlegg ifolge oppfinnelsen. En gruppe signaliseringsledere kan i et slikt tilfelle bestå av ikke flere enn én eller to ledere.
Gruppen av ledere 109 for overforing av kommunikasjonssignaler mellom interkommunikasjonsenhetene består av fire lederpar. To av disse lederpar forbinder interkommunikasjonsenhetene i sengeenhetene med betjeningsenheten og to andre lederpar forbinder interkommunikasjonsenhetene i værelseenhetene med betjeningsenheten. I utførelsen på fig. 2 og 3 er hvert par antydet med en linje. De to lederpar for værelseenheten og de to lederpar for sengeenhetene danner to firetrådforbindelser. Grunnen hertil er at det i visse tilfeller er bnskelig at en sykesoster ved hjelp av kommunikasjonsen-heten i værelseenheten kan stå i forbindelse med en pasient. I den hensikt blir det da i betjeningsenheten dannet en kryssforbindelse mellom de to firetrådforbindelser. Denne mulighet gir ikke den utforelsesform som er vist på fig. 3« På fig. 3 er de to firetrådforbindelser ganske, enkelt parallellkoplet.
Betjeningsenheten 106 inneholder fire signaliseringslamper for signalisering av tilstandene "anrop pasient", "anrop sykesoster", *preserende anrop" og "gjentatt anrop". Et anrop blir besvart ved inntrykning ved en av de tre svartrykknapper som er betegnet "pasient", "sykesoster" og "preserende". Signaltegnet "gjentatt anrop" blir alltid forst sendt ut etter at et anrop er besvart idet det jo allerede er gjort et anrop. En særskilt svartrykknapp med betegnelsen "gjentatt anrop" faller derfor bort.
Betjeningsenheten inneholder videre to trykknapper for stedsbestemmelse med betegnelsen ^sykesoster" og "oversoster". Generell virkemåte for interkommunikasjonsanlegget:
1. "Svar på anrop fra en pasient".
Når en pasient trykker inn en anropstrykknapp i sengeenheten, sender denne signaliseringstegnet "anrop pasient" og i betjeningsenheten vil det lyse opp en lampe betegnet "anrop pasient". Den betjenende person trykker da svartrykknappen "pasient" inn. Dette har blant annet til folge at signaliseringstegnet. "valg av sengeenhet" sendes ut og at adressen til bistasjonene sendes ut etter hverandre. Den sengeenhet hvorfra anropet er gjort, vil ved mottagning av sin adresse og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" svare ved å sende ut signaliseringstegnet "bekreftet". Etter mottagning av dette kjennetegn avslutter betjeningsenheten utsending av ytterligere adresser og sender bare ut adressen til den sengeenhet som har sendt ut signaliseringssignalet "bekreftet". Dermed er den anropende sengeenhet identifisert. I denne sengeenhet blir ved mottagning av adressen og signaliseringstegnet "valg sengeenhet", interkommunikasjonsenheten koplet inn hvoretter den betjenende person og pasienten kan tale med hverandre. I praksis vil den av betjeningsenheten utsendte adresse indikeres i betjeningsenheten, slik at den betjenende person uten nærmere informasjon fra pasienten vet hvilken pasient som har anropt.
2. "Svar på anrop fra en sykesoster".
Dette tilfelle er analogt med foregående tilfelle.
I betjeningsenheten lyser det opp en signallampe "anrop sykesoster". Den betjenende person trykker svartrykknappen "sykesoster" inn, hvoretter værelseenheten som anropet skjer fra, ved mottagning av sin adresse og signaliseringstegnet "svar sykesoster", sender ut signaliseringstegnet "bekreftelse" og interkommunikasjonsenheten koples inn.
3- "Stedsbestemmelse sykesoster resp. oversoster".
Hvis det ved svar på anrop fra en pasient viser seg at det forlanges hjelp fra en sykesoster resp. en oversoster, trykker den betjenende person inn stedsbestemmelsestrykknappen "sykesoster" eller "oversoster". Signaliseringen som ved betjening av denne trykknapp settes i gang, er programmert slik at betjeningsenheten etter hverandre i lopet av kort tid sender ut signaliseringstegnet "hjelp til anrop" og<*>Venter på hjelp".. Den utsendte adresse er frem-deles adressen for den anropende sengeenhet. Signaliseringstegnet "hjelp til anrop" avslutter.anropstilstanden for vedkommende sengeenhet og signaliseringstegnet "venter på hjelp", bringer den anropende sengeenhet i ventetilstand. Denne tilstand skiller seg fra hviletilstand ved at det gjbres et anrop etter besvarelsen av anropet ved at den betjenende person sender ut signaliseringstegnet "gjentatt anrop". I betjeningsenheten lyser da signallampen "gjentatt anrop", slik at den betjenende person vet at anropet som er sendt ut som folge av at signallampen "anrop pasient" lyser opp, er besvart og er et anrop fra en ventende pasient.
Etter at signaliseringstegnet "hjelp til anrop"
og "venter på hjelp" er sendt ut, sender betjeningsenheten ut signaliseringstegnet "stedsbestemmelse sykesoster" resp. "stedsbestemmelse oversoster" og adressene til bistasjonene sendes ut etter hvernadre. Etter at værelseenheten i det værelse hvor sykesoster resp. oversoster er tilstede har meldt fra, vil denne ved mottagning av adressen og signaliseringstegnet "stedbestemmelse sykesoster" resp. "stedsbestemmelse oversoster" svarq med utsending av signaliseringstegnet "bekreftet" og interkommunikasjonsanlegget koples inn. Betjeningsenheten avslutter etter mottagning av signaliseringstegnet "bekreftet", utsending av ytterligere adresser og sender nå bare adressen til den værelseenhet fra hvilken signaliseringstegnet "bekreftet" ble sendt ut.
4. "Svar på preserende anrop".
Når en sykesoster resp. oversoster har meldt sin tilstedeværelse i en værelseenhet påvirkes koplingstilstanden i sengeenheten. Denne påvirkning består i at når en sykesoster har meldt seg på denne måte avsluttes det bestående anrop og/eller ventetilstanden ved at et anrop fra en sengeenhet får preserende karak-ter. Når anropstrykknappen i en sengeenhet betjenes sender denne foruten signaliseringstegnet "anrop pasient" også ut signaliseringstegnet "preserende anrop". I betjeningsenheten lyser da to lamper opp. Svar på preserende anrop skjer ved betjening av svartrykknappen "preserende". Virkemåten for betjeningsenheten er da analog med tilfellet 1: "Svar på anrop fra pasient". Sengeenheten fra hvilken det preserende anrop er sendt ut, er sperret for signaliseringstegn "hjelp til anrop? og "venter på hjelp". Når den betjenende person etter svar på preserende anrop trykker inn stedbestemmelsestrykk-knappen sykesoster eller oversoster, har signaliseringstegnet "hjelp til anrop" og "venter på hjelp" som da sendes ut, ingen virkning.
Signaliseringen som settes i gang ved betjening av svartrykknappen "pasient", "sykesoster" og "preserende" er programmert slik at for den utsendte adresse forandres, blir forst i kort tid signaliseringstegnet "hjelp til anrop" sendt ut. Dette har til folge at i sengeenheten eller værelseenheten i hvilken det for be-tjeningen av svartrykknappen var en kommunikasjonsforbindelse, avsluttes anropstilstanden og kommunikasjonsforbindelsen brytes. Et unntagelsestilfelle er det hvor det forutgående anrop var et preserende anrop. I dette tilfelle er sengeenheten sperret for signaliseringstegnet "hjelp til anrop", slik at anropstilstanden i denne enhet opprettholdes når etter avsluttet kommunikasjon med denne sengeenhet en svartrykknapp trykkes inn.
Under henvisning til fig. 2, 3 og 4 skal beskrives en utforelsesform av en sengeenhet, en værelseenhet og en betjenings-nehet.
Gruppen av ledere 107 på fig. 2 og 3 har fem signaliseringsledere for overforing av signaliseringstegn fra bistasjonene til hovedstasjonen 106:
I betjeningsenheten 106 på fig. 3 ender signaliseringslederne (1), (2), (3) og (5) i styrekoplinger 300, 301, 302 og 3°3 som styrer signaliseringslamper 3°4> 3°5> 3°6 og 3°7- Til signaliseringslederen (5) er videre tilsluttet en innretning 308 for anvisning av antallet anrop. Gruppen av ledere 108-1 inneholder åtte signaliseringsledere for overforing av signaliseringstegn fra betjeningsenheten til bistasjonene: Betjeningsenheten 106 på fig. 4 inneholder svar-trykknappene: 400 "pasient", 401 "preserende" og 402 "sykesoster" og stedsbestemmelsestrykknappene 4^3 "sykesoster" og 404 "oversoster". Disse trykknapper har hver en tilsvarende koplingskontakt som ved betjening av trykknappen slutter en elektrisk stromkrets mellom den positive klemme av en matekilde og inngangen av en særskilt monostabil kippkopling 405, 406, 407, 408 resp. 409. Videre blir en stromkrets gjennom ELLER-portkretsen 41° sluttet til inngangen av de felles monostabile kippkoplinger 4H> 412 og 413* Bare ved trykk-knappen 403 og 404 sluttes dessuten gjennom ELLER-portkretsen 414 en stromkrets til inngangen av den monostabile kippkopling 415. De monostabile kippkoplinger 4°5> 4°6> 4°7> 4°8 °g 409 er med sine utganger forbundet med innganger i særskilte flip-flop-koplinger 416, 417, 418, 419 og 420. Utgangen "1" fra disse flip-flop-koplinger er forbundet med signaliseringslederne (3). (4)» (5), (6) og (7) i gruppen 108-1. Utgangene "1" fra flip-flop-kop-lingene 4^8, 4^9 °g 420 er gjennom en ELLER-portkrets 421 dessuten forbundet med signaliseringslederen (8).
Utgangen fra den monostabile kippkopling 4H er forbundet med signaliseringslederen (1) og en inngang i OG-portkretsen 422 hvis utgang er forbundet med signaliseringslederen (2). Den monostabile kippkopling 415 er med sin utgang forbundet med den andre inngang i OG-portkretsen 422.
Utgangen fra den monostabile kippkopling 412 er forbundet med tilbakestillingsinngangnene for flip-flop-kretsene 416, 417, 418» 419 og 420. Den monostabile kippkopling 4^3 er med sin utgang forbundet med lederen 423 som tjener til start av utsending av en rekke adresser til bistasjonene.
De på fig. 4 viste symboler for de monostabile kippkoplinger er et enkelt siffer. Disse siffere angir én bestemt tids-enhet d av den tid som forloper mellom slutning av inngangsstromkret-sen og opptreden av en utgangspuls. Varigheten av utgangspulsene er kortere enn tidsenheten d. Ved betjening av trykknappen /\. QQ, /\. 01,
...... 404 settes det i gang en rekke koplingsfunksjoner hvis be-gynnelsestidspunkt er bestemt av det tidspunkt på hvilket de monostabile kippkoplinger leverer sin utgangspuls. Nedenfor skal sammen-fattende beskrives de koplingsfunksjoner som horer til de enkelte trykknapper.
Betjeningsenheten på fig. 3 inneholder en styrbar pulsgenerator 3°9 som er forbundet med en binær pulsteller 31° • Denne teller har seks binære trinn og en utgang for hvert trinn til en særskilt leder i gruppen 108-0. Når pulstelleren 309 arbeider gjennom-løper pulstelleren 310 etter hverandre alle telletilstander og i hver telletilstand tilfores en binær adresse til bistasjonene ti'1 gruppen av ledere 108-0. Pulsgeneratoren 309 er virksom når utgangen av OG-portkretsen Jll har et logisk signalnivå som svarer til binær <n>0<n>. Signaliseringslederen (4) i gruppen 107 er forbundet med en forste inngang i OG-portkretsen 310 og lederen 423 er gjennom et element 312 forbundet med den andre inngang i OG-portkretsen 310* Hvis det antas at betjeningsenheten står i kommunikasjon med en bistasjon har signaliseringslederen (4) i gruppen 107 det logiske signalnivået "1<*> og utgangen i elementet 312 har også det logiske signalnivået "ln. Utgangen fra OG-portkretsen 311 har da det logiske signalnivået <n>l<n> slik at pulsgeneratoren 3°9 settes ut av drift. Pulstelleren 310 frembringer adressen av bistasjonen som betjeningsenheten kommuniserer med. Startpulsen på lederen 423 bringer det logiske signalnivå fra utgangen av elementet 312 midlertidig på "0™, slik at pulsgeneratoren 309 settes i drift. Videre vil startpulsen på lederen 423 direkte bli tilfort pulstelleren 310 slik at denne bringes til nullstilling. Signaliseringslederen (4) i gruppen 107 har da logisk signalnivå <w>0<n>, slik at. pulsgeneratoren 309 trer i virksomhet etter avslutning av startpulsen. Pulstelleren 310 frembringer så etter hverandre biståsjonenes adresser, inntil signaliseringslederen (4) i gruppen 107 antar logisk signalnivå <H>l<n>. Når dette er tilfelle, får også utgangen fra OG-portkretsen 311 det logiske signalnivå "1" og pulsgeneratoren 309 settes igjen ut av drift. Pulstelleren 310 forblir da i vedkommende tellestilling inntil den igjen mottar en startpuls.
Hoyttalerkretsen i interkommunikasjonsenheten IC i betjeningsenheten.106 på fig. 3 er forbundet med lederparet (2) og (4) i gruppen 109 som forer mikrofonsignalene fra senge- resp. værelseenheten. Mikrofonkretsen er tilsluttet lederparet (1) og (3) i gruppen 109- Hoyttalerkretsen inneholder en portkrets 313 °g mikrofonkretsen inneholder en portkrets 314• Disse portkretser styres på sådan måte av mikrofonkretsen gjennom én styrekopling 315» at portkretsen 314 åpner og portkretsen 313 sperrer når det tales i mikrofonen og talesignalet overskrider en viss terskelverdi. Sengeenheten befinner seg i den blokk 200 på fig. 2 som er vist med strekede linjer. Denne inneholder en adresseidentifikasjonskopling 201 som er forbundet med ledergruppen 108-0. Til adresseindentifikasjonskoplingen mates adressen til sengeenhetene f.eks. ved hjelp av et antall 0G-portkretser eller på annen kjent måte. Når adresseidentifikasjonskoplingen 201 fastslår likhet mellom den fast lagrede adresse og den adresse som mottas fra betjeningsenheten, inntar utgangen det logiske signalnivå "1B.
Sengeenheten er forsynt med en anropstrykknapp 202 med tilhorende bryter. Ved betjening av anropstrykknappen vil det sluttes en stromkrets mellom den positive klemme av matekilden og innstillingsinngangen av flip-flop-kretsen 205 gjennom en kondensator 203 og en ELLER-portkrets 204. I dette tilfelle vil flip-flop-kretsen 205 bringes i den logiske tilstand "1" og dens utgang får det logiske signalnivå "1". Denne flip-flop-krets danner en lagringsinnretning i hvilken anropet lagres. Det logiske signalnivå Bl" for "lM<->utgangen av flip-flop-kretsen 205 kopler inn en strom-kilde. 206 som. gjennom en avkoplingslikerette.r 207 er forbundet med signaliseringslederen (5) i gruppen 107. Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "anrop pasient".
En OG-portkrets 208 er med sin ene inngang tilsluttet signaliseringslederen (3) i gruppen 108-1 og med en andre inngang forbundet med utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 201. Utgangen fra OG-portkretsen'208 har et logisk signalnivå "1" når adressen til sengeenheten og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" mottas. En OG-portkrets 209 ermed sin ene inngang forbundet med "l"-utgangen av flip-flop-kretsen 205 °g med en annen inngang for- ' bundet med utgangen av OG-portkretsen 208. Når adressen til sengeenheten og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" mottas og flip-flop-kretsen 205 befinner seg i anropstilstand, antar utgangen av OG-portkretsen 209 det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå
blir gjennom en avkoplingslikeretter 210 tilfort signaliseringslederen (4) i gruppen 107» Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "bekreftelse"...
Hoyttalerkretsen i interkommunikasjonsenheten IC i sengeenheten 200 inneholder en portkrets 211 og er forbundet med lederparet (1) i gruppen 109. Mikrofonkretsen inneholder en portkrets 212 og er forbundet med lederparet ,(2) i gruppen 109. Disse,
to portkretser styres av utgangssignalet fra ELLER-portkretsen 213-Portkretsene er åpne når signalet har det logiske nivå "1". ELLER-portkretsen 213 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av OG-portkretsen 209, slik at interkommunikasjonsenheten er innkoplet når sengeenheten mottar sin adresse og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" og flip-flop-kretsen 205 befinner seg i anropstilstand.
En OG-portkrets 214 er med sin ene inngang forbundet med utgangen fra OG-portkretsen 208 og er med en annen inngang forbundet med signaliseringslederen (1) i gruppen 108-1. Utgangen fra OG-portkretsen 214 er gjennom ELLER-portkretsen 215 forbundet med tilbakestillingsinngangen i flip-flop-kretsen 205. Når sengeenheten mottar sin adresse og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" og "hjelp til anrop", antar utgangen av OG-portkretsen 214 såvel som utgangen fra ELLER-portkretsen 215 det logiske signalnivå "1". Derved blir flip-flop-kretsen 205 brakt tilbake til den logiske tilstand "0". Dette skjer når den betjenende person etter besvarelse av anrop trykker inn en trykknapp i betjeningsenheten.
En OG-portkrets 2l6 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av OG-portkretsen 208 og med en annen inngang forbundet med signaliseringslederen (2) i gruppen 108-1. Utgangen fra OG-portkretsen 2l6 er forbundet med innstillingsinngangen i flip-flop-kretsen 217- Når sengeenheten mottar sin adresse og signaliseringstegnet "valg sengeenhet" og "vent på hjelp", inntar utgangen av OG-portkretsen 2l6 det logiske signalnivå "1". Derved vil flip-flop-kretsen 217 bringes i logisk tilstand "1". Dette skjer når den betjenende person etter besvarelse av anrop trykker inn trykknappen for'fetedsbestemmelse sykesoster" og "stedsbestemmelse oversoster".
At flip-flop-kretsen 217 befinner seg i logisk tilstand "1" betyr
at sengeenheten befinner seg i ventetilstand.
En OG-portkrets 218 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 201 og med en annen inngang forbundet med "l"-utgangen. av flip-flop-kretsen 205 og med en tredje inngang forbundet med "l"-utgangen av flip-flop-kretsen 217. Når sengeenheten befinner seg i ventetilstand og det gjbres et anrop, antar utgangen av OG-portkretsen 2l8 etter besvarelse av anropet av den betjenende person, det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå blir gjennom en avkoplingslikeretter 219 tilfort signaliseringslederen (1) i gruppen 107- Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "gjentatt anrop".
Til "l"-utgangen av flip-flop-kretsen 217 er tilsluttet et tidsbestemm,elsesorgan 220, f .eks. en monostabil kippkopling, som etter en tid på f.eks. 2 til 3 minutter etter at flip-flop-kretsen 217 er brakt i ventetilstand, avgir en puls. Denne puls blir gjennom ELLER-portkretsen 204 tilfort innstillingsinngangen av flip-flop-kretsen 205 og bringer denne i anropstilstand slik at det automatisk oppnås et anrop. Denne forholdsregel er viktig hvis pasienten ikke er i stand til etter det fbrste anrop selv å foreta et nytt anrop.
En OG-portkrets 221 er med sin ene inngang forbundet med "l"-utgangen av flip-flop-kretsen 205 og med en annen inngang forbundet med lederen 222. Ved en koplingsfunksjon i værelseenheten eller ved omlegning av en vender 223 kan lederen 222 forbindes med den positive klemme av matekilden. Når dette skjer og anropstrykk-knappen 202 er trykket inn, antar utgangen av OG-portkretsen 221 det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå blir gjennom en avkoplingslikeretter 224 tilfort signaliseringslederen (3) i gruppen 107. Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "preserende anrop".
En OG-portkrets 225 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av OG-portkretsen 221, med en annen inngang forbundet med utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 201 og med en tredje inngang tilsluttet signaliseringslederen (4) i gruppen 108-1. Når sengeenheten befinner seg i anropstilstand og adressen og signaliseringstegnet "preserende anrop" mottas, antar utgangen av OG-portkretsen 225 det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå blir igjen-nom avkoplingslikeretteren 226 forbundet med signaliseringslederen (4) i gruppen 107. Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "bekreftet". ELLER-portkretsen 213 i interkommunikasjonsenheten IC er med sin ene inngang forbundet med utgangen av OG-portkretsen 225• Interkommunikasjonsenheten er da innkople.t så lenge utgangen av OG-portkretsen 225 har det logiske signalnivå "1".
Det beskrevne tilfelle vil skje etter at den betjenende person har trykket inn svartrykknappen "preserende anrop".
Når det gjelder værelseenheten er denne på fig. 2 innrammet med strekede linjer til en blokk 227- Værelseenheten inneholder en adresseidentifikasjonskopling 228 for identifisering av værelseenhetens adresse, og denne identifikasjonskopling tilsvarer identifikasjonskoplingen i sengeenheten.
Værelseenheten inneholder en anropstrykknapp 229 me<i tilhorende bryter. Når anropstrykknappen trykkes inn, slutter bryteren en stromkrets mellom den positive klemme' av matekilden og innstillingsinngangen av flip-flop-kretsen 231 gjennom kondensatoren 230. I dette tilfelle vil flip-flop-kretsen bringes i logisk tilstand "1". Denne flip-flop-krets danner en lagringsinnretning i hvilken anropet lagres. "l"-utgangen inntar i dette tilfelle det logiske signalnivå "1". Dette signalnivået tilfores gjennom avkoplingslikeretteren 232 signaliseringslederen (2) i gruppen 107- Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "anrop sykesosterl
En OG-portkrets 233 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 228, med en andre inngang forbundet med "l"-utgangen av flip-flop-kretsen 231 og med en tredje inngang forbundet med signaliseringslederen (5) i gruppen 108-1. Når værelseenheten befinner seg i anropstilstand og mottar sin adresse og signaliseringstegnet "anrop sykesoster", inntar utgangen av OG-portkretsen 233 det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå tilfores gjennom avkoplingslikeretteren 234 til signaliseringslederen (4) i gruppen 107..Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "bekreftelse". Signaliseringsnivået "1" kopler gjennom ELLER-portkretsen 235 inn værelseenhetens interkommunika-sjonsenhet IC. Det beskrevne tilfelle vil opptre etter at den betjenende person har trykket inn svartrykknappen "anrop sykesoster". Interkommunikasjonsenheten i værelseenheten har i hoyttalerkretsen en portkrets 236 og i mikrofonkretsen en portkrets 237. Disse portkretser blir styrt av utgangssignalet fra ELLER-portkretsen 235 °g åpnet når signalet hår det'logiske,signalnivå "1". Hoyttalerkretsen er forbundet med lederparet (3) i gruppen 109 og mikrofonkretsen er forbundet med lederparet (4) i gruppen 109.
En OG-portkrets 238 er med sin ene inngang forbundet med utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 228 og med en annen inngang forbundet med signaliseringslederen (8) i gruppen I08-I.
En OG-portkrets 239 er mec^ sin ene inngang forbundet med utgangen
av OG-portkretsen 238 og med en annen inngang forbundet med signaliseringslederen (1) i gruppen I08-I. Når værelseenheten mottar sin adresse og signaliseringstegnet "valg værelseenhet" og "hjelp til anrop", antar utgangen av OG-portkretsen det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå blir tilfort tilbakestillingsinngangen av flip-flop-kretsen 231 slik at denne bringes tilbake til logisk tilstand "0". Dette tilfelle opptrer når den betjenende person etter svar på anrop trykker inn en trykknapp i betjeningsenheten.
Værelseenheten inneholder videre to trykknapper 240 og 24I med tilhorende brytere. En sykesoster melder sin tilstedeværelse ved inntrykning av trykknappen 240 og en oversoster melder sin tilstedeværelse ved inntrykning av trykknappen 241* I det forste tilfelle kopler bryteren den positive klemme av matekilden til lederen 242. Denne leder er i sengeenheten i vedkommende værelse gjennom en kondensator 243 forbundet med tilbakestillingsinngangen i flip-flop-kretsen 217 og er gjennom en kondensator 244 °g ELLER-portkretsen 215 forbundet med<:>tilbakestillingsinngangen i flip-flop-kretsen 205. Dermed er anropstilstanden og eventuelt ventetilstanden i vedkommende værelse avsluttet. I de to tilfeller kopler bryteren for trykknappene 240 og 24I den positive klemme av matekilden til lederen 246 gjennom en ELLER-portkrets 245- Denne leder er i sengeenheten i vedkommende værelse forbundet med hvilekontakten i bryteren 223> slik at alle anrop som på dette tidspunkt gjores fra sengeenheten får karakteren preserende anrop.
En OG-portkrets 247 er me& sin ene inngang forbundet med kontakten i bryteren for trykknappen 240, med en annen inngang forblindet med signaliseringslederen (6) i gruppen 108-1 og med en tredje inngang forbundet med .utgangen av adresseidentifikasjonskoplingen 228. Når en sykesoster har meldt sin tilstedeværelse' og værelseenheten mottar sin,adresse og signaliseringstegnet "stedsbestemmelse sykesoster" antar utgangen av OG-portkretsen 247 det logiske signalnivå "1". Dette signalnivå blir gjennom en ELLER-portkrets 248 og en avkoplingslikeretter 249 tilfort signaliseringslederen (4) i gruppen 107. Dette tilsvarer utsending av signaliseringstegnet "bekreftelse". Dette tilfelle oppstår etter at den betjenende person har trykket inn trykknappen for ^stedsbestemmelse sykesoster". OG-portkretsen 250 har ved •Stedsbestemmelse oversoster" samme funk-sjon som OG-portkretsen 247» Utgangssignalet fra ELLER-portkretsen 248 styrer interkommunikasjonsenheten IC gjennom ELLER-portkretsen 235 °g kopler inn denne enhet når nivåtilstanden er "1". Interkommunikasjonsenheten blir da koplet inn samtidig med identifika-sjonsenheten i værelseenheten hvorfra sykesoster resp. oversoster har meldt sin tilstedeværelse. Når en sykesoster resp. oversoster forlater vedkommende værelse melder hun dette ved å trekke ut vedkommende trykknapp i værelseenheten. Den tilhorende bryter blir da brudt.
Det skal bemerkes at en OG-portkrets som f.eks. 247 og et OG-portkretspar som f.eks. 208 og 209 kan ha en sammenlig-ningsfunksjon. Disse OG-portkretser reagerer nemlig når signaliseringstegn som mottasfra betjeningsenheten tilsvarer en koplingstilstand i bistasjonen. Dette er f.eks. tilfelle for OG-portkretsen 247 ved signaliseringstegnet "stedsbestemmelse sykesoster" og koplingstilstanden "sykesoster har meldt seg", hvilken koplingstilstand er angitt ved at bryteren for trykknappen 240 er sluttet. Bryteren for trykknappen 240 danner derved en lagringsinnretning for signaliseringstegnet "stedsbestemmelse sykesoster" og OG-portkretsen 247 danner sammenligningsinnretningen som i tilfelle av likhet sender ut signaliseringstegnet "bekreftelse".

Claims (2)

1» Fjernsignaliserings- og kommunikasjonssystem med en gruppe bistasjoner som gjennom kabel er forbundet med en hovedstasjon, hvilken kabel inneholder ledere for overforing av signaliseringstegn og1 kommunikasjonssignaler, og hver stasjon er forsynt med kommunikasjonsutstyr for frembringelse, sending og mottagning av kommunika-
sjonssignåler, og bistasjonene er forsynt med signaliseringsutstyr for frembringelse av signaliseringstegn og for sending av disse i retning av hovedstasjonen, karakterisert ved at bistasjonene gjennom en felles gruppe ledere er forbundet med hovedstasjonen for overforing av signaliseringstegn til hovedstasjonen, at hovedstasjonen har en anviser for anvisning av i det minste et utvalg av de fra bistasjonene til hovedstasjonen overforte signaliseringstegn, at hovedstasjonen gjennom en felles andre gruppe ledere i
- kabelen er forbundet med samtlige bistasjoner for overforing av signaliseringstegn.til bistasjonene, at bistasjonene inneholder lagringsinnretninger for lagring av faste og foranderlige signaliseringstegn .og sammenligningsinnretninger for sammenligning av dé i lagringsinnretningene lagrede signaliseringstegn med fra hovedstasjonen overforte signaliseringstegn, at det videre er anordnet signaliseringsutstyr som frembringer særegne signaliseringstegn og overforer disse til hovedstasjonen når sammenligningsinnretningene fastslår likhet, at de faste signaliseringstegn som er lagret i lagringsinnretningene er forskjellige for hver bistasjon og at hovedstasjonen omfatter en styrbar signaliseringstegngenerator for frembringelse av rekker av de i bistasjonene lagrede faste signaliseringstegn og for overforing av disse til bistasjonene, såmt signaliseringsutstyr som foruten de fra signaliseringstegngeneratoren frembrakte signaliseringstegn.velger ut, frembringer og overforer til bistasjonene minst ett ekstra signaliseringstegn.
2. System ifolge krav 1, karakterisert ved at det av sammenligningsinnretningen i bistasjonene utledes et signal for innkopling av kommunikasjonsutstyret i bistasjonene.
NO383570A 1969-10-14 1970-10-12 NO127891B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR6935221A FR2044613A5 (no) 1969-10-14 1969-10-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO127891B true NO127891B (no) 1973-08-27

Family

ID=9041537

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO383570A NO127891B (no) 1969-10-14 1970-10-12

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS5218522B1 (no)
AT (1) AT305831B (no)
BE (1) BE757412A (no)
DE (1) DE2047255C3 (no)
DK (1) DK126750B (no)
ES (1) ES384419A1 (no)
FR (1) FR2044613A5 (no)
NL (1) NL7014893A (no)
NO (1) NO127891B (no)
SE (1) SE392381B (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2159630A5 (no) * 1971-11-05 1973-06-22 Philips Ind Commerciale
DE3123956C2 (de) * 1981-06-16 1986-01-02 Albert Ackermann GmbH & Co, 5270 Gummersbach Schaltung für eine Lichtrufeinrichtung
CA1169597A (en) * 1981-09-11 1984-06-19 Gordon D. Benning Home communications and control system

Also Published As

Publication number Publication date
SE392381B (sv) 1977-03-21
JPS5218522B1 (no) 1977-05-23
DE2047255C3 (de) 1978-03-09
DE2047255A1 (de) 1971-04-22
FR2044613A5 (no) 1971-02-19
DK126750B (da) 1973-08-13
NL7014893A (no) 1971-04-16
AT305831B (de) 1973-03-12
DE2047255B2 (de) 1977-07-28
ES384419A1 (es) 1973-03-01
BE757412A (fr) 1971-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4203011A (en) Computer controlled key telephone station set
US4731821A (en) Single wire telephone intercommunication system
US3113185A (en) Monitor control unit
US4759055A (en) Key telephone system
NO127891B (no)
US4081614A (en) Supervised single link telephone system
EP0296758A1 (en) Emergency call system
US4638124A (en) Key telephone system with distributed control
US2483214A (en) Telephone alarm call system
US2549719A (en) Executive&#39;s and secretary&#39;s trunk connective intercommunication and signal system
US3567868A (en) Interphone device having presence indicator means
US3916116A (en) Hold bridge circuit
US6134241A (en) Telecommunication system
US2901542A (en) &#34;wake up&#34; or &#34;morning call&#34; system for automatically signaling private branch exchange extension stations
JPS58181357A (ja) 網制御装置
CN110191421B (zh) 一种智能对讲机系统
KR950004414B1 (ko) 정보통신장치
US3417204A (en) Telephone trunk circuit
SU42154A1 (ru) Бесшнуровой телефонный коммутатор
US3761630A (en) Unidirectional communication system for two-way communications
US3094589A (en) Audible-visual communication systems
GB2193061A (en) Emergency call acceptor
US1187671A (en) Automatic telephone system.
JPH0575728A (ja) 二世帯住宅用電話システム
JPS5952956A (ja) インタ−ホン装置