NO120111B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO120111B
NO120111B NO2276/68A NO227668A NO120111B NO 120111 B NO120111 B NO 120111B NO 2276/68 A NO2276/68 A NO 2276/68A NO 227668 A NO227668 A NO 227668A NO 120111 B NO120111 B NO 120111B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
xylose
extraction
water
solvent
weight
Prior art date
Application number
NO2276/68A
Other languages
English (en)
Inventor
P Stranger-Johannessen
Original Assignee
Christiana Portland Cementfabr
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Christiana Portland Cementfabr filed Critical Christiana Portland Cementfabr
Priority to NO2276/68A priority Critical patent/NO120111B/no
Priority to SE6908196A priority patent/SE372038B/xx
Priority to AT546069A priority patent/AT300843B/de
Priority to YU145869A priority patent/YU32952B/xx
Priority to US831849A priority patent/US3687807A/en
Priority to BE734368D priority patent/BE734368A/xx
Priority to ES368212A priority patent/ES368212A1/es
Priority to DE19691929268 priority patent/DE1929268C3/de
Priority to CH877969A priority patent/CH523965A/de
Priority to FR6919362A priority patent/FR2010689A1/fr
Priority to GB29680/69A priority patent/GB1276531A/en
Priority to FI691736A priority patent/FI51373C/fi
Publication of NO120111B publication Critical patent/NO120111B/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0007Recovery of by-products, i.e. compounds other than those necessary for pulping, for multiple uses or not otherwise provided for
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13KSACCHARIDES OBTAINED FROM NATURAL SOURCES OR BY HYDROLYSIS OF NATURALLY OCCURRING DISACCHARIDES, OLIGOSACCHARIDES OR POLYSACCHARIDES
    • C13K13/00Sugars not otherwise provided for in this class
    • C13K13/002Xylose

Description

Fremgangsmåte til utvinning av D-xylose fra xylanholdig materiale.
D-xylose finnes vidt utbredt i planteriket i form av komplekse polysakkarider, xylan, som er oppbygd hovedsakelig av xylose-enheter kombinert med en liten andel arabinose og uronsyrer. De storste forekomster av xylan finner man i lovtrær og stråvekster hvor xylaninnholdet, bestemt som xylose, vanligvis ligger i området 10 - 25 %. Eksempelvis kan nevnes "White birch" og "Yellow birch" med et xylaninnhold på henholdsvis 24 og 20 %, mens den europeiske bjerk har et xylaninnhold på 17 %.
Stråvekster, som hvete, havre, esparto etc. inneholder ca. 17 xylan, mens xylaninnholdet i bagasse, hvor sucrose er trukket ut, er hevet til 30 %. Her har man et eksempel på hvordan den relative andel av xylan oker når man fjerner en av hovedbestand-delene som ikke inneholder xylan.
Fra de xylanholdige materialer, som alle inneholder en relativt stor andel cellulose og lignin, kan man ved egnede hydrolyse-metoder fremstille xyloselosninger som inneholder relativt små mengder hydrolyseprodukter av cellulose og lignin og derved oppnå et xyloseinnhold i hydrolysatet som er det dobbelte eller mer av det opprinnelige i plantematerialet, og hydrolysen kan gjores slik at man får et hydrolysat som foruten å inneholde mye D-xylose, også tillater en enkel renfremstilling av D-xylose med godt utbytte.
Nærværende oppfinnelse vedrorer således en fremgangsmåte for utvinning av D-xylose fra xylanholdig plantemateriale som lovtrevirke, bagasse, maiskolber, halm, alfa-alfa etc, hvor utgangsmaterialet forst underkastes en sur partiell hydrolyse, f.eks. med bisulfitt-opplosning, slik at tilstedeværende cellulose ikke nedbrytes, hvoretter hydrolysatet etter fjerning av cellulosematerialet forst avstumpes (noytraliseres) med basiske eller avstumpende salter, deretter fortrinnsvis konsentreres i vakuum til torr eller delvis torr tilstand og deretter underkastes ekstraksjon, og karakteristisk for fremgangsmåten er at ekstraksjonen utfores som motstroms væske-væske-ekstraksjon ved temperatur mellom 30 og llO°C med et med vann blandbart, polart organisk opplosningsmiddel eller opplosningsmiddelblanding med dielektrisitetskonstant i det rene opplosningsmiddel eller i den rene opplosningsmiddelblanding under 27 ved 20°C, idet systemets vanninnhold er mellom 4 og 28 vekts-?6 av ekstraksjonssystemets totalvekt, hvoretter xylosen etter avdrivning av opplosningsmidlet fra ekstraktet på i og for seg kjent måte bringes til krystallisasjon, fortrinnsvis ved krystallisasjon fra metanol. Den på denne måte utvunnede krystallinske D-xylose har hby renhetsgrad og oppnås med godt utbytte.
Den ved ekstraksjonen oppnådde xyloseholdige ekstrakt kan for anrikning av xylose etterat oppldsningsmidlet er drevet av f.eks. med vanndamp, underkastes en forgjæring med saccharro-myces for å fjerne hexoser, hvoretter D-xylosen bringes til krystallisasjon. Denne behandling er bare hensiktsmessig når det benyttes et utgangsprodukt med hoyt innhold av hexoser, slik at gjæringsalkohol i utnyttbare mengder felles ut.
Ved de metoder som til i dag har vært anvendt for utvinning av D-xylose fra xylanholdig materiale etterlates ligninet ulost tilbake ved hydrolysen, mens en betraktelig del av cellulosen går i opplosning som glykose. For å renfremstille D-xylose fra dette hydrolysat må man gjennom en vanskelig og kostbar fraksjoneringsprosess for å skille D-xylose fra glykose, se f.eks. DAS 1.034.560. Etter foreliggende oppfinnelse gjennom-fører man en partiell hydrolyse med svakt sur pufferlosning, spesielt bisulfittlosning, slik at celluloseinnholdet i det xylanholdige plantematerialet forblir upåvirket, mens xylanet sammen med en del av eller alt ligninet går i opplosning. Etter avstumpning eller nøytralisering av hydrolysatet med basiske eller avstumpende salter, spesielt CaCO^ og/eller Ca(0H)2 til en pH mellom 4 og 8, konsentreres hydrolysatet til den for den etterfølgende ekstraksjon passende konsentrasjon. Særlig synes forurensende kalsiumforbindelser å forbli upåvirket av ekstraksjonsmidlet.
Ekstraksjonen foregår som en væske-væske-ekstraksjon, hvor et polart organisk opplosningsmiddel eller oppldsningsmiddelblan-ding med dielektrisitetskonstant i det rene opplosningsmiddel eller opplosningsmiddelblanding lavere enn 27 ved 20°C, fores i motstrom mot det xyloseholdige konsentrerte hydrolysat. Ekstraksjonstemperatur og systemets vanninnhold bestemmes av det valgte opplosningsmiddel, slik at man med et organisk opplosningsmiddel med hoy polaritet må arbeide med lavt vanninnhold og lav temperatur, mens man med et opplosningsmiddel med lav polaritet må arbeide med storre vanninnhold og ved hoyere temperatur.
Ved fremgangsmåten ifoige oppfinnelsen fås i et forste trinn en ekstrakt, som f.eks. fortrinnsvis er oppnådd i isopropanol, og inneholder 50 - 70 % xylose og 30 - 50 % forurensninger, hvor det også inngår andre sukkerarter. I betraktning av de store forurensningsmengder var det ikke å forvente at den etterføl-gende , enkle og en gang gjennomførte krystallisering fra en lavere alkohol, fortrinnsvis fra metanol, uten ytterligere renseoperasjoner, som f.eks. behandling med ionebytter eller med absorpsjonsmiddel, ville gi krystallinsk xylose med en renhetsgrad som tillater anvendelse for farmasøytiske formål, og dette resultat var meget overraskende for fagfolk på området krystallisering av sukker.
I den etterfølgende tabell er avhengighetsforholdet mellom det anvendte opplosningsmiddels karakter (polaritet) og ekstrak-sj onssystemets vanninnhold satt opp for syv polare opplosningsmidler:
Det er klart at en mest mulig selektiv utlosning av D-xylose fra konsentrater av xylanhydrolysat, spesielt bisulfittavlut fra lbvtrevirke, er betinget av at det anvendte organiske opplosningsmiddel har en polaritet som er lavere enn for metanol. Det er tidligere kjent f.eks. fra norsk patent nr. 91.670 at metanol kan anvendes til fraksjonering av lignosulfonater ved utlosning av lavmolekylært lignosulfonat fra sulfittavlut. Imidlertid kan den der beskrevne fremgangsmåte ikke anvendes for utvinning av D-xylose.
Etanol som har en dielektrisitetskonstant på 25 ved 20°C synes å ligge nær ved grensen for utforelsesmuligheten av nærværende fremgangsmåte, selv om etanol kan anvendes ved ekstraksjon som vist i det etterfolgende eksempel 1, hvor vanninnholdet er ca. 5 % og temperaturen 65°C. Konsentratfasen er i dette tilfelle svært viskos og det må betraktes som et grensetilfelle for væske-væske-ekstraksjonen. Forsokes ytterligere vanntilsetning og temperaturokning for å nedsette viskositeten i konsentratfasen, får man morke ekstrakter som gir lavt utbytte av xylose og av dårlig kvalitet.
Betingelsen for anvendeligheten av et polart organisk opplosningsmiddel til ekstraksjon av D-xylose som i foreliggende oppfinnelse kan derfor uttrykkes ved at dielektrisitetskonstanten for det rene opplosningsmiddel eller opplosningsmiddelblanding bor være lavere enn 27 ved 20°C. Videre kan man også sette en nedre grensebetingelse for polariteten i det rene opplosningsmiddel , idet man ikke har funnet noen brukbare opplosningsmidler med dielektrisitetskonstant lavere enn 10. Dette er illustrert i eksempel 6, hvor etylacetat med dielektrisitetskonstant på 6 ved 20°C ble forsokt anvendt. Ved denne lave polaritet er opploseligheten av xylose i det rene opplosningsmiddel praktisk talt lik null og også opploseligheten av vann i opplosningsmidlet er minimal.
Vanninnholdet i ekstraksjonssystemet spiller en vesentlig rolle for selektiviteten ved ekstraksjon av D-xylose, og det kan trekkes opp meget eksakte grenser for det enkelte opplosningsmiddel. Generelt kan man si at vanninnholdet må ligge i området 5 - 25 % av systemets totalvekt for på den ene siden å kunne foreta en væske-væske-ekstraksjon, på den annen side for å hindre at for mye forurensninger i form av lavmolekylære lignosulfonater, aldonsyresalter, sulfokarbonsyresalter etc,
går i opplosning.
Systemets vanninnhold og ekstraksjonstemperatur i avhengighet av dielektrisitetskonstanten i det rene, polare og organiske opplosningsmiddel eller i blanding av rene polare og organiske opplosningsmidler, som anvendes til ekstraksjon av D-xylose ifolge foreliggende oppfinnelse, er grafisk fremstilt i vedlagte trekantdiagram, fig. 1.
I de folgende eksempler 1 og 2 illustreres fremgangsmåtens utforelse og det henvises til vedlagte Flowdiagram, fig. 2. Eksemplene 3-9 illustrerer avhengigheten av ekstraksjons-systernets vanninnhold.
EKSEMPEL 1
lOO g sulfittlutpulver av bjerkevirke med et vanninnhold på 6,6 % (93,4 g torrstoff) ble tilsatt 3 g Ca(OH)2 og 300 ml 96 %'ig etanol. Det hele ble rort opp under oppvarmning i en beholder med tilbakelopskjoler til 70°C. Pulveret klumpet seg noe sammen, men systemet, som nå inneholdt 16,2 g vann = 4,76 vekts-%, var fremdeles å betrakte som fast stoff/vaeskeekstrak-sjon. Det ble dryppet til vann til pulveret sintret sammen til en seig konsentratfase med godt faseskille til etanolfasen. Dén totale vannmengde: 18,3 g = 5,14 %.
Blandingen ga etter omroring i 15 minutter ved 65°C og henstand i 20 minutter en lys, gulbrun ekstrakt på 216 ml.
Det konsentrat som nå var ekstrahert en gang ble på ny tilsatt 200 ml 96 %'ig etanol, oppvarmet under omroring og på ny tilsatt vann, fordi konsentratet virket mye seigere enn i forste ekstraksjon. Det ble tilsatt 1,2 ml, hvilket skulle bety at det er et vanninnhold i systemet på omtrent 5 %. Etter 15 minutters roring ved 65°C og henstand i 20 minutter, dekanteres av 198 ml ekstrakt.
Konsentratet ble ekstrahert ytterligere to ganger etter samme fremgangsmåte som for de to forste ekstraksjonene, og de samlede ekstrakter fra 4 ekstraksjoner utgjorde 829 ml med et torrstoffinnhold på 33,8 g etter vakuuminndampning på vannbad.
Etter opplosning av torrstoffet i 50 ml varm etanol til en relativt tyktflytende væske, krystalliserte xylose ut over natten i kjoleskap.
Utbytte: 10,8 g D-xylose = 10,8 vekts-% av pulvervekt med en renhetsgrad på over 95 % beregnet etter tynnskiktskromatografi og askeanalyse.
EKSEMPEL 2
138 g sulfittlutkonsentrat med 7 2,5 % torrstoffinnhold ble tilsatt 3 g Ca(0H)2 som ble rort raskt inn i det til 50°C oppvar-mede konsentrat. Deretter tilsatte man 250 ml 90 %'ig isopropanol under omroring og oppvarmning til 70°C. Vanninnholdet i systemet var nå på 57,6 g av totalmengde 337,5 g = 17,1 vekts-%. Blandingen ga etter omroring i 15 minutter ved 70°C og henstand i 20 minutter en lys gul ekstrakt på 148 ml. Til det ekstra-herte konsentrat ble på ny tilsatt 150 ml 90 %'ig isopropanol og omrdrt i 15 minutter ved 70°C. Dette ble gjentatt ytterligere to ganger, og de samlede ekstrakter fra 4 ekstraksjoner utgjorde 628 ml med et torrstoffinnhold på 31,8 g etter vakuuminndampning på vannbad. Etter opplosning av torrstoffet i 50 ml varm metanol, krystalliserte D-xylose ut over natten i kjoleskap, hvoretter det ble avfiltrert, vasket med metanol og torket.
Utbytte: 14,2 g D-xylose med noe bismak.
Etter opproring i kald metanol (50 ml) avfiltrering, metanol-vask og torking: 12,8 g D-xylose = 12,8 vekts-% på torrstoffbasis, med renhetsgrad på over 97 %, beregnet etter tynnskiktskromatografi og askeanalyse.
EKSEMPEL 3a
100 ml 100 %'ig isopropanol ble under omroring og oppvarmning
tilsatt 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke i form av 30 g pulver med et vanninnhold på 6,6 % og som var tilsatt 1 g Ca(0H)2- Temperaturen ble innstilt på 70°C og holdt kon-stant mens det ble tilsatt vann dråpevis fra en byrette. Etter tilsetning av 6 ml, klumpet pulveret seg sammen til en seig masse, og isopropanolfasen var helt klar med en svak gulfarge. Den vannmengde som systemet på dette tidspunkt inneholder, kalles i det etterfølgende minimum vannmengde = 8 ml 6,9 vekts-%. Vanntilsetningen ble fortsatt, uten videre oppvarmning, inntil sulfittlutfasen ble lettflytende og faseskillet noe diffust med en litt uklar isopropanolfase. Den tilsatte mengde vann 28,2 ml, tilsvarer sammen med det opprinnelige vanninnhold, det som senere kalles maksimum vannmengde = 30,2 ml = 21,8 vekts-% av systemets totalvekt. Etter IO minutters omroring ved 55°C ble systemet satt til sedimentering og avkjoling i 20 minutter. Dekantering ga et brunfarget dekantat på 57,2 g som fortsatt var uklart. Dekantatet ble dampet inn på kokende vannbad i vakuum til en praktisk talt torr, blæret sukkersmelte, vekt: 4,2 g. Sukkersmelten ble opplost i 10 ml metanol og satt til avkjoling og krystallisasjon. Etter ett dogns henstand, ble det utkrystalliserte filtrert av, vasket med 3 x 10 ml metanol og veiet etter torking i 3 timer ved 80°C og 2 timer i CaCl2-ekssikator. Utbytte 1,5 g xylose av dårlig kvalitet og farge.
EKSEMPEL 3b
På samme måte som i eksempel 3a, ble 100 ml isopropanol og 28 g sulfittlut-torrstoff av bjerkevirke tilsatt 6 ml for å komme opp på minimum vannmengde, 6,9 vekts-%. Den seige sulfittlut-massen ble digerert ved 70°C i 10 minutter, hvoretter den etter henstand i 20 minutter ga et meget lyst dekantat på
61,5 g. Dette ble inndampet som tidligere til 2,8 g torrstoff, som etter den tidligere beskrevne krystallisasjonsprosedyre ga 1,1 g xylose av meget god kvalitet og farge.
EKSEMPEL 4a
På samme måte som tidligere, bestemtes minimum vanninnhold for 28 g sulfittlut-torrstoff av bjerkevirke i 100 ml n-propanol ved 87°C bil 6 ml = 5,2 vekts-%. Maksimum vannmengden 21,0 ml 16,1 vekts-% ga et dekantat av brungul farge på 59,4 g og 3,2 g sukker-torrstoff etter inndampning. Etter krystallisasjon fikk man et utbytte på 1,0 xylose med lys, nesten hvit farge, men med bitter smak.
EKSEMPEL 4b
Minimum vannmengde ble tilsatt 100 ml n-propanol og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke ved 87°C, som under eksempel 4a, men denne gang klumpet pulveret seg ikke riktig sammen.
Det ble tilsatt mer vann for å oppnå en sammensintring, og man tilsatte ialt 9,5 ml vann + 2 ml = 11,5 ml = 9,55 vekts-%.
Etter 10 minutters roring ved 87°C, henstand og dekantering av 62,4 g dekantat, som var adskillig morkere enn dekantatet fra 3b, ble inndampet til 2,8 g torrstoff og krystallisert i metanol; utbytte: 1,2 g xylose av god kvalitet.
EKSEMPEL 5a
For 100 ml isobutanol og 28 g sulfittlut-torrstoff som tidligere, bestemmes minimum vanninnholdet ved 86°C til 7 ml = 6,0 vekts-%. Ved maksimum vanninnholdet 15,2 ml = 12,2 vekts-% fikk mann
63,3 g dekantat som var noe morkere enn 4b. Etter inndampning til 2,9 g torrstoff og krystallisering, fikk man et utbytte på 0,8 g xylose av dårlig kvalitet.
EKSEMPEL 5b
lOO ml isobutanol og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke med minimum vannmengde 6,0 vekts-% ga etter 10 minutters omroring ved 86°C, henstand og dekantering av 64,2 g dekantat, et sukker-torrstoff på 1,7 g og et utbytte på 0,6 g xylose av god kvalitet.
EKSEMPEL 6
100 ml etylacetat og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke ga ved forskjellige vannmengder og temperaturer - som ventet - ingen utlosning av D-xylose på grunn av for liten blandbarhet med vann og for lav dielektrisitetskonstant (6).
EKSEMPEL 7
100 ml butandiol-(1,4) og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke ga en ekte losning selv ved minimale vannmengder og lav temperatur, som ventet for butandiol-(1,4) - som er hygroskopisk og har en dielektrisitetskonstant på 30 ved 25°C.
EKSEMPEL 8a
For 100 ml n-butanol og 28 g sulfittlut-torrstoff som tidligere bestemtes minimum vanninnholdet i systemet ved 95°C til 8,5 ml
A A
7,2 vekts-%. Ved maksimum vanninnh61det 28 ml = 20,4 vekts-% fikk man 53,7 g dekantat av mork farge. Etter inndampning til 3,1 g torrstoff og krystallisering, fikk man et utbytte på
0,5 g D-xylose med lys farge, men bitter smak.
EKSEMPEL 8b
100 ml n-butanol og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke med minimum vannmengde, 7,2 vekts-%, ga etter 10 minutters roring ved 95°C og henstand, et dekantat på 64,0 g etter inndampning til 2,8 g og utkrystallisering, fikk man et utbytte på 0,5 g D-xylose av god kvalitet.
EKSEMPEL 9a
For 100 ml aceton og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke som tidligere bestemtes minimum vannmengden ved 50°C til 5,3 ml 4,68 vekts-%. Ved maksimum vanninnholdet 21 ml 16,3 vekts-% fikk man av 63,6 g dekantat et sukkertorrstoff på 3,8 g, hvilket ga et utbytte på 0,6 g xylose av dårlig kvalitet.
EKSEMPEL 9b
lOO ml aceton og 28 g sulfittlut-torrstoff fra bjerkevirke med minimum vannmengde 4,68 % ga etter 10 minutters omroring ved 50°C et meget svakt farget dekantat på 62,3 g som etter inndampning til 0,8 g torrstoff og krystallisasjon ga et utbytte på 0,1 g xylose av god kvalitet.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for utvinning av D-xylose fra xylariholdig plantemateriale som lovtrevirke, bagasse, maiskolber, halm, alfa-alfa etc. hvor utgangsmaterialet forst underkastes en sur partiell hydrolyse, f.eks. med bisulfitt-opplosning, slik at tilstedeværende cellulose ikke nedbrytes, hvoretter hydrolysatet etter fjerning av cellulosematerialet forst avstumpes (nøytraliseres) med basiske eller avstumpende salter, deretter fortrinnsvis konsentreres i vakuum til torr eller delvis torr tilstand og deretter underkastes ekstraksjon, karakterisert ved at ekstraksjonen utfores som motstroms væske-væske-ekstraksjon ved temperatur mellom 30 og 110°C med et med vann blandbart, polart organisk opplosningsmiddel eller opplosningsmiddelblanding med dielektrisitetskonstant i det rene opplosningsmiddel eller i den rene opplosningsmiddelblanding under 27 ved 20°C, idet systemets vanninnhold er mellom 4 og 28 vekts-% av ekstraksjonssystemets totalvekt, hvoretter xylosen etter avdrivning av opplosningsmidlet fra ekstraktet på i og for seg kjent måte bringes til krystallisasjon, fortrinnsvis ved krystallisasjon fra metanol.
NO2276/68A 1968-06-11 1968-06-11 NO120111B (no)

Priority Applications (12)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO2276/68A NO120111B (no) 1968-06-11 1968-06-11
SE6908196A SE372038B (no) 1968-06-11 1969-06-09
AT546069A AT300843B (de) 1968-06-11 1969-06-09 Verfahren zur Gewinnung von D-Xylose aus xylanhaltigem Material
YU145869A YU32952B (en) 1968-06-11 1969-06-10 Postupakk za dobijanje d-ksiloze iz biljnog materijala koji sadrzi ksilan
US831849A US3687807A (en) 1968-06-11 1969-06-10 Method for extracting d-xylose from xylan containing material
BE734368D BE734368A (no) 1968-06-11 1969-06-10
ES368212A ES368212A1 (es) 1968-06-11 1969-06-10 Un metodo para la extraccion de d-xilosa de material de plantas que contienen xilana.
DE19691929268 DE1929268C3 (de) 1968-06-11 1969-06-10 Verfahren zum Gewinnen von D-Xylose aus xylanhaltigem Material
CH877969A CH523965A (de) 1968-06-11 1969-06-10 Verfahren zum Gewinnen von D-Xylose aus xylanhaltigem Pflanzenmaterial
FR6919362A FR2010689A1 (no) 1968-06-11 1969-06-11
GB29680/69A GB1276531A (en) 1968-06-11 1969-06-11 A method for extracting d-xylose from xylan containing material
FI691736A FI51373C (fi) 1968-06-11 1969-06-11 Menetelmä D-ksyloosin eristämiseksi ksylaania sisältävästä kasviainees ta.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO2276/68A NO120111B (no) 1968-06-11 1968-06-11

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO120111B true NO120111B (no) 1970-08-24

Family

ID=19878745

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO2276/68A NO120111B (no) 1968-06-11 1968-06-11

Country Status (11)

Country Link
US (1) US3687807A (no)
AT (1) AT300843B (no)
BE (1) BE734368A (no)
CH (1) CH523965A (no)
ES (1) ES368212A1 (no)
FI (1) FI51373C (no)
FR (1) FR2010689A1 (no)
GB (1) GB1276531A (no)
NO (1) NO120111B (no)
SE (1) SE372038B (no)
YU (1) YU32952B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3879373A (en) * 1972-10-05 1975-04-22 Far Mar Co Concentration and isolation of pentosans from wheat bran
AT361506B (de) * 1976-07-20 1981-03-10 Projektierung Chem Verfahrenst Verfahren zur gewinnung von xylan und faser- stoffen aus xylanhaltigen pflanzlichen roh- stoffen
DE2643800C2 (de) * 1976-09-29 1986-10-30 Fritz Werner Industrie-Ausrüstungen GmbH, 6222 Geisenheim Verfahren zur Herstellung von Xylose durch enzymatische Hydrolyse von Xylanen
NO312070B1 (no) * 2000-07-04 2002-03-11 Karl Weydahl Fremgangsmåte ved en prosess for fremstilling av gj¶rbart sukker fra celluloseholdige råstoffer
JP3405981B1 (ja) * 2002-06-26 2003-05-12 日本財経株式会社 酢酸セルロースの製造方法
SG129268A1 (en) * 2003-03-25 2007-02-26 Celjan Co Ltd Process for manufacturing cellulose molding, plantcomponent extracting apparatus, and process for producing cellulose acetate
BR0301678A (pt) * 2003-06-10 2005-03-22 Getec Guanabara Quimica Ind S Processo para a produção de xilose cristalina a partir de bagaço de cana-de-açucar, xilose cristalina de elevada pureza produzida através do referido processo, processo para a produção de xilitol cristalino a partir da xilose e xilitol cristalino de elevada pureza assim obtido
WO2016199042A1 (en) * 2015-06-10 2016-12-15 Stora Enso Oyj Methods for treating lignocellulosic materials

Also Published As

Publication number Publication date
ES368212A1 (es) 1971-05-01
SE372038B (no) 1974-12-09
AT300843B (de) 1972-08-10
YU145869A (en) 1975-06-30
GB1276531A (en) 1972-06-01
BE734368A (no) 1969-11-17
US3687807A (en) 1972-08-29
YU32952B (en) 1975-12-31
CH523965A (de) 1972-06-15
FR2010689A1 (no) 1970-02-20
DE1929268A1 (de) 1969-12-18
FI51373C (fi) 1976-12-10
DE1929268B2 (de) 1975-12-11
FI51373B (no) 1976-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU579094B2 (en) Improved organosolv process for hydrolytic decomposition of lignocellulosic and starch materials
NO128715B (no)
DK149552B (da) Fremgangsmaade til udvinding af xylaner og spaltningsprodukter heraf samt fiberstoffer fra xylanholdige planteraastoffer
DK154348B (da) Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer
NO120111B (no)
Cruess et al. The bitter glucoside of the olive
Buston The polyuronide constituents of forage grasses
O'Dwyer The hemicelluloses. III. The hemicellulose of American white oak
Enslin et al. Bitter principles of the Cucurbitaceae. III.—elaterase, an active enzyme for the hydrolysis of bitter principle glycosides
CA2902089A1 (en) Method to purify ferulc acid and/or salts thereof
French Isolation and Identification of Planteose from Tobacco Seeds1
SU751333A3 (ru) Способ получени -декстрозы
Wylam Analytical studies on the carbohydrates of grasses and clovers. IV.—further developments in the methods of estimation of mono‐, di‐and oligo‐saccharides and fructosan
Haworth et al. Polysaccharides synthesised by micro-organisms: The molecular structure of mannocarolose produced from glucose by Penicillium charlesii G. Smith
US3780017A (en) Production of crystalline xylose
FI66429B (fi) Foerfarande foer produktion av glukos fraon cellulosa-materialsom innehaoller hemicellulosa och lignin
Pigman Improvements in the preparation of D-galacturonic acid
Challinor et al. 339. The carbohydrates of grass. Isolation of a polysaccharide of the levan type
DE1642535C3 (de) Verfahren zur Herstellung von Fructose und Glucose aus Saccharose
DE1929268C3 (de) Verfahren zum Gewinnen von D-Xylose aus xylanhaltigem Material
CN114044798B (zh) 一种阿维菌素B2a提取及纯化方法
US2501914A (en) Recovery of sucrose from molasses
Jackson et al. The preparation of levulose
US855A (en) Improved process of manufacturing sugar frq
US2086536A (en) Processing artichoke tuber