NO119076B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO119076B
NO119076B NO16032965A NO16032965A NO119076B NO 119076 B NO119076 B NO 119076B NO 16032965 A NO16032965 A NO 16032965A NO 16032965 A NO16032965 A NO 16032965A NO 119076 B NO119076 B NO 119076B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
tracks
sound
extra
reproduction
signal
Prior art date
Application number
NO16032965A
Other languages
English (en)
Inventor
K Sjoestroem
Original Assignee
K Sjoestroem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by K Sjoestroem filed Critical K Sjoestroem
Publication of NO119076B publication Critical patent/NO119076B/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/52Piles composed of separable parts, e.g. telescopic tubes ; Piles composed of segments
    • E02D5/523Piles composed of separable parts, e.g. telescopic tubes ; Piles composed of segments composed of segments

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Piles And Underground Anchors (AREA)
  • Stereophonic System (AREA)

Description

Fremgangsmåte til naturtro lydfilmgjengivelse, særlig i lukkede rom.
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte
til naturtro lydfilmgjengivelse, særlig i
lukkede rom, ved hjelp av et antall i gjengiverrommet særlig langs rommets vegger,
fordelte høyttalere som sammen gjengir
lyd fra en filmopptegning for oppnåelse
av diffus lyd. Ved diffus lyd skal her for-ståes lyd som kommer til tilhørerne hoved-sakelig fra alle kanter med tilnærmet samme intensitet og tilnærmet lik forsinkelse.
Det er imidlertid mulig i det diffuse lydbilde å lokalisere lyden fra en bestemt
høyttaler, hvilket kan være ønskelig, f. eks.
når en solist opptrer sammen med et
orkester.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen
er karakterisert ved, at der benyttes en
opptegning som foruten et enkelt eller et
antall eventuelt stereofonisk sammenhør-ende spor, som gir tilhørerne et retningsbestemt lydbilde, har flere ekstra spor som
gir et diffust lydbilde uten retningsvirkning, hvilke spor avtåstes av gjengiverhoder som hvert er forbundet med minst
en høyttaler, idet der i ekstrasporene i det
vesentlige er opptegnet det samme signal,
eventuelt med forskjellig klangfarve og/
eller styrke og at en ønsket innbyrdes forsinkelse oppnåes i gjengivelsen ved det
signal som er opptegnet i ekstrasporene,
ved hjelp av en allerede i disse spor innrettet forsinkelse eller ved anbringelsen av
gjengiverhodene eller ved en kombinasjon
av de to forholdsregler.
Høyttaleren eller høyttalerne som
gjengir signaler som ikke leveres av ekstrasporene, er på vanlig måte anordnet på
en side av gjengiverrommet og blir i det
følgende betegnet som direkte høyttalere, mens de øvrige som gjengir den såkalte indirekte lyd betegnes som indirekte høyt-talere.
Den vesentlige fordel ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er at tilstede-værelse eller mangel på arten av den diffuse lyd kan være bestemt i opptegningen og denne bestemmelse behøver således ikke foretas på gjengiverstedet. Denne fordel er særlig viktig når ikke en enkel opptegning men som vanlig kopier av denne opptegning skal gjengis på et antall steder.
Ofte, f. eks. i kinoer er det ønsket å gjengi lyd med bestemt karakter f. eks. mu-sikk ved hjelp av indirekte høyttalere eller samtlige høyttalere slik at tilhørerne i gjengiverrommet på et hvilket som helst sted ikke er i stand til å lokalisere et vir-tuelt lydbilde. I denne forbindelse er det tenkt på såkalt bakgrunnsmusikk som tje-ner til ledsagelse av bildefilm, idet der ikke foreligger noen direkte sammenheng mellom de akustiske og det visuelle inntrykk slik at det heller ikke er nødvendig at lydbildet lokaliseres.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen muliggjør en innbyrdes forsinkelse av de signaler som gjengis av høyttalerne ved en slik dimensjonering at det dannes en diffus lyd hvis retning praktisk talt ikke kan lokaliseres. Ved valg av den innbyrdes for-sinkelsestid går man ut fra den overveielse at det må hindres at en tilhører som befinner seg på et hvilket som helst sted i gjengiverrommet mottar lyd fra den høyt-taler som befinner seg nærmest og hvis løpetid er minst og hvis styrke er størst.
Herved unngår man en lokalisering av lyd-
bildet til stedet for den nevnte høyttaler.
Dette er oppnåelig så vel når de direk-
te høyttalere deltar i den samme gjen-givelse, som når disse høyttalere ikke del-
tar. I førstnevnte tilfelle må også en forsinkelse foreligge mellom gjengivelsen fra de direkte høyttalere og de indirekte høyt-talere.
På den annen side kan det være ønske-
lig at lydbildet lokaliseres på stedet for de direkte høyttalere, som er anordnet på en side av gjengiverrommet. Man kan da ten-
ke seg de tilfelle at høyttalerne er anord-
net bak bildeskjermen på hvilken en san-
ger vises. Ved virkelig naturtro lydgjen-givelse blir den fra sangeren utsendte lyd også i virkeligheten lokalisert i retning av sangeren selv om de indirekte høyttalere som omgir tilhørerne deltar i lydgjengivel-sen.
Derfor blir i dette tilfelle hvor samt-
lige spor innbefattet ekstrasporene inneholder i det minste et felles signal gjengivelsen av signal ved hjelp av gjengiverhodene som avtaster ekstrasporene forsinket tilstrekkelig, fortrinnsvis 5—50 ms i forhold til gjengivelsen av signalet i de andre spor, for lokalisering av lyden fra den eller de høyttalere som ikke mates fra ekstrasporet.
Dette grunner seg på den kjennsgjerning
at ved et forsinkelsestidsrom på mindre enn 5 ms, virker tidsforskjellen og styrke-forskj ellen på samme måte med hensyn til lokaliseringen (idet virkningen av en forsinkelse på 1 ms har tilnærmet samme virkning som en styrkeminskning på 5 db)
og virkningen summeres, mens en forsin-
kelse på mer enn 5 ms i retning av den lyd som ankommer først virker overveiende og bare kan påvirkes av en i praksis meget stor styrkeforskjell.
Et utførelseseksempel på oppfinnelsen
kan forklares nærmere under henvisning til tegningen. Fig. 1 viser et lukket rom på hvis vegger direkte og indirekte høyttalere er fordelt. Fig. 2 viser en del av en filmoppteg-nelse sammen med noen magnetiske gjengiverhoder.
I fig. 1 betegner i et lukket rom på
hvis ene side er anordnet tre direkte høyt-talere 2, 3 og 4. Disse besørger utstråling av tre stereofonisk samhørende signaler.
På de andre vegger i det lukkede rom er anordnet høyttalere, 5, 6 og 7 som utstråler indirekte lyd. Høyttalerne 5 og høyttaleren 6 er forbundet direkte med hverandre.
Fig. 2 viser en del av en filmoppteg-
nelse med en gjengiveranordning til bruk ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
En bærer 8 har opptegnet seks magnetiske lydspor 9, 10, 11, 12, 13 og 14 hvorav de tre første inneholder stereofonisk sammenhør-
ende signaler, mens de tre siste danner ekstrasporene. Disse spor avtastes av gjengiverhodene 2, 3, 4, 5, 6 og ,7 hvis numme-rering tilsvarer de høyttalere som hodene er forbundet med. Ekstrasporene innehol-
der i det vesentlige det samme signal med forskjellig klangfarve og styrke.
En tilhører som befinner seg på stedet
A i rommet vil som følge av rommets ut-strekning i lengden motta den direkte lyd fra høyttalerne 2, 3 og 4 etter f. eks. 70 ms. Dette tilsvarer en avstand på ca. 24 meter.
For å hindre at stedet for lydbildet skal kunne lokaliseres til den nærmest liggende høyttaler 7, som likeledes deltar i utstrå-
ling av lyden, må lyden fra høyttaleren 7
være forsinket minst 70 ms i forhold til den direkte lyd. Hvis høyttaleren 5 mates med den samme forsinkelse så ville til-høreren på stedet B som er tilnærmet like langt fra høyttalerne 3 og 5, oppfatte den indirekte lyd som sendes ut av høyttaleren 5 som et ekko av den direkte lyd.
Ved bruk av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen hvor forskjellige forsinkelser anvendes, kan de ovenfor nevnte vanske-ligheter oppheves. Da disse forsinkelser allerede er foretatt ved opptegningen av ekstrasporene, er det mulig å anordne gjengiverhodene for sporene på oppteg-ningsbæreren 8, på en rett linje som lig-
ger vinkelrett på bærerens bevegelsesret-ning. Selvsagt er der også mulig ved innbyrdes forskjellig anbringelse av gjengiverhodene i bærerens 8 lengderetning å gjen-nomføre forskjellige innbyrdes forsinkel-
ser. Den først nevnte fremgangsmåte blir imidlertid foretrukket når bæreren 8 føres over en lydrulle, idet berøringslinjen mel-
lom lydrullen og bæreren med hensyn på fordelaktigste avtastning velges som av-tastningssted for gjengiverorganene.
Ved riktig dimensjonering av forsin-kelsestidsrommene på opptegningen og en bestemt anordning av gjengiverhodene kan så vel de direkte som de indirekte høytta-
lere mates på den måte at ikke bare et-hvert ønsket sted i rommet 1 er fri for ekkovirkning, men også kan utsettes for en lyd som er diffus i ønsket grad eller som kan lokaliseres i en bestemt retning.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte til naturtro lydfilmgjengivelse, særlig i lukkede rom, ved
hjelp av et antall i gjengiverrommet særlig langs rommets vegger, fordelte høyt-talere som sammen gjengir lyd fra en lydfilmopptegning for oppnåelse av diffus lyd, karakterisert ved at der benyttes en opptegning som foruten et enkelt eller et antall eventuelt stereofonisk sammenhørende spor som gir tilhørerne et retningsbestemt lydbilde, har flere ekstra spor, som gir et diffust lydbilde uten retningsvirkning, hvilke spor avtastes av gjengiverhoder som hvert er forbundet med minst én høyttaler, idet der i ekstrasporene i det vesentlige er opptegnet det samme signal, eventuelt med forskjellig klangfarve og/eller styrke og at en ønsket innbyrdes forsinkelse oppnåes i gjengivelsen av det signal som er opptegnet i ekstrasporene ved hjelp av en alle- rede i disse spor innrettet forsinkelse eller ved anbringelsen av gjengiverhodene eller ved en kombinasjon av de to forholdsregler.
2. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, hvor samtlige spor innbefattet ekstrasporene, inneholder minst ett felles signal, karakterisert ved at gjengivelsen av det felles signal ved hjelp av gjengiverhodene som avtaster ekstrasporene, forsinkes tilstrekkelig, fortrinnsvis 5—50 ms i forhold til gjengivelsen av signalet i de andre spor, for lokalisering av lyden fra den eller de høyttalere som ikke mates fra ekstrasporene.
NO16032965A 1964-11-05 1965-11-04 NO119076B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1333164A SE302929B (no) 1964-11-05 1964-11-05

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO119076B true NO119076B (no) 1970-03-16

Family

ID=20297216

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO16032965A NO119076B (no) 1964-11-05 1965-11-04

Country Status (6)

Country Link
BE (1) BE671722A (no)
DK (1) DK109890C (no)
GB (1) GB1121111A (no)
NL (1) NL6514211A (no)
NO (1) NO119076B (no)
SE (1) SE302929B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA721940B (en) * 1972-02-22 1972-12-27 Stabilator Ab A locking joint for concrete piles comprising joined sections
SE365569B (no) * 1973-05-28 1974-03-25 G Axgaerde
US3988899A (en) * 1975-07-01 1976-11-02 Apf Corporation Pile joiner for connecting the ends of concrete piles and its members
FI961552A0 (fi) * 1996-04-09 1996-04-09 Leimet Oy Laosfog foer betongpaolar
CN109396730B (zh) * 2019-01-03 2023-08-11 常德市艾锐科机电有限公司 一种保证齿轮套夹板与销轴位置公差的工装夹具
CN112282217A (zh) * 2019-07-25 2021-01-29 沈阳建筑大学 一种钢筋连接用异形灌浆套筒及其制备方法
CN112942329A (zh) * 2021-01-26 2021-06-11 中国矿业大学 一种用于预制混凝土桩的连接结构
CN114197450A (zh) * 2021-12-01 2022-03-18 江苏东浦联和建材科技有限公司 建筑构件连接结构及预制桩

Also Published As

Publication number Publication date
DK109890C (da) 1968-07-22
SE302929B (no) 1968-08-05
NL6514211A (no) 1966-05-06
GB1121111A (en) 1968-07-24
BE671722A (no) 1966-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7702116B2 (en) Microphone bleed simulator
NO119076B (no)
NO119075B (no)
HUP0203764A2 (hu) Eljárás és elrendezés hangok felvételére és visszaadására
Ceoen Comparative stereophonic listening tests
Griesinger Theory and design of a digital audio signal processor for home use
NO119376B (no)
US3813494A (en) Quadraphonic reproducing system
Bowles A microphone array for recording music in surround-sound with height channels
Howie Pop and Rock music audio production for 22.2 Multichannel Sound: A Case Study
Mulder Live sound and the disappearing digital
JP4422656B2 (ja) ネットワークを用いた遠隔多地点合奏システム
Lochner et al. Stereophonic and Quasi‐Stereophonic Reproduction
US3794780A (en) Quadraphonic recording system
US2519103A (en) Method of making educational phonograph records
Novotny Creating an Immersive Fold-Out: Look Ahead
US3015701A (en) Sound reproduction system
US2083385A (en) Sound recording system
Luthar et al. Polar pattern comparisons for the left, center, and right channels in a 3-D microphone array
WO2022113393A1 (ja) ライブデータ配信方法、ライブデータ配信システム、ライブデータ配信装置、ライブデータ再生装置、およびライブデータ再生方法
WO2022113289A1 (ja) ライブデータ配信方法、ライブデータ配信システム、ライブデータ配信装置、ライブデータ再生装置、およびライブデータ再生方法
Jones Can Current Stereo Recording Techniques Improve? A Creative Analysis and Experiment on Stereo Recording
Somerville Survey of stereophony
JP3048206B2 (ja) 電子楽器の音響装置
Martin Transitioning studio practice from stereo to 3D: Single instrument capture with a focus on the vertical image