NL9301428A - Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk. - Google Patents

Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk. Download PDF

Info

Publication number
NL9301428A
NL9301428A NL9301428A NL9301428A NL9301428A NL 9301428 A NL9301428 A NL 9301428A NL 9301428 A NL9301428 A NL 9301428A NL 9301428 A NL9301428 A NL 9301428A NL 9301428 A NL9301428 A NL 9301428A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
level
area
routers
routing information
router
Prior art date
Application number
NL9301428A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Nederland Ptt
P A Postbus 95321
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nederland Ptt, P A Postbus 95321 filed Critical Nederland Ptt
Priority to NL9301428A priority Critical patent/NL9301428A/nl
Priority to US08/290,346 priority patent/US5497368A/en
Priority to EP94202337A priority patent/EP0639911A1/en
Priority to JP22715594A priority patent/JP2800097B2/ja
Publication of NL9301428A publication Critical patent/NL9301428A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L45/00Routing or path finding of packets in data switching networks
    • H04L45/02Topology update or discovery
    • H04L45/04Interdomain routing, e.g. hierarchical routing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)

Description

Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk.
A. ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het kiezen van routes in een communicatienetwerk dat op een eerste nivo een aantal onderling geïsoleerde gebieden omvat, welke gebieden op een tweede nivo zijn verbonden, in welk netwerk op beide nivo’s routeerorganen voor het kiezen van routes zijn verschaft, waarbij voor het kiezen van een route van een eerste gebied naar een tweede gebied gebruik wordt gemaakt van een kostenfunctie en in de routeerorganen opgeslagen routeerinformatie, waarbij de in de routeerorganen van een bepaald gebied opgeslagen routeerinformatie betrekking heeft op dat gebied en op directe verbindingen van dat gebied met routeerorganen van het tweede nivo, en waarbij tenminste sommige gebieden met meer dan één routeerorgaan van het tweede nivo direct zijn verbonden. Een dergelijk werkwijze is bekend als het "IS-IS-protocol".
Het bekende routeerprotocol legt voor het overdragen van routeerinformatie in slechts zeer geringe mate beslag op de capaciteit van het netwerk doordat binnen een bepaald gebied slechts een minimale hoeveelheid informatie met betrekking tot het buiten dat gebied liggende deel van het netwerk aanwezig is. De in een routeerorgaan van het eerste nivo, dus in een routeerorgaan dat zich in een bepaald gebied bevindt, aanwezige routeerinformatie is hoofdzakelijk beperkt tot het betreffende gebied. De enige routeerinformatie met betrekking tot het tweede nivo, die binnen de gebieden aanwezig is, betreft de directe verbindingen met routeerorganen van het tweede nivo (nivo twee), dus de verbindingen met "aangrenzende" routeerorganen van het tweede nivo. Hierdoor kunnen met behulp van het genoemde protocol weliswaar verbindingen binnen een gebied efficiënt tot stand worden gebracht, maar bestaat het nadeel dat tussen de gebieden onderling vaak minder efficiënte verbindingen worden gekozen. Met andere woorden, doordat op het eerste nivo zeer weinig informatie met betrekking tot het tweede nivo aanwezig is, en de kosten van een totale route dus niet voorzien kunnen worden, wordt vaak een minder geschikte verbinding met het tweede nivo gekozen. Zo kan een gebied geen onderscheid maken tussen twee met dat gebied verbonden routeerorganen van het tweede nivo, terwijl één van deze routeerorganen op het tweede nivo een veel kortere en/of goedkopere verbinding met een ander gebied kan vormen. Hierdoor is het routeren op het tweede nivo vaak niet efficiënt, zodat onnodig transportcapaciteit van het netwerk verloren gaat.
Opgemerkt dient te worden dat de genoemde kostenfunctie elke willekeurige functie kan zijn met behulp waarvan alternatieve routes kunnen worden vergeleken. Zo kan de kostenfunctie een functie van het aantal trajecten, het aantal doorlopen routeerorganen, het aantal kilometers, de ontstane vertraging, de foutkans, de doorvoersnelheid of de in rekening gebrachte (gebruiks)kosten van een verbinding zijn. Ook een combinatie van twee of meer van dergelijke factoren kan worden toegepast.
B. SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De uitvinding beoogt genoemde en andere nadelen van de bestaande routeerwerkwijze op te heffen door een routeerwerkwijze te verschaffen, die op wezenlijke punten een verbeterde routering en dus een efficiënter gebruik van het netwerk mogelijk maakt, zonder dat daarbij echter wezenlijk meer beslag wordt gelegd op de aanwezige netwerkmiddelen. De routeerwerkwijze volgens de uitvinding heeft daartoe het kenmerk, dat in de routeerorganen van met meer dan één routeerorgaan van het tweede nivo direct verbonden gebieden tevens aanvullende routeerinformatie wordt opgeslagen, welke aanvullende routeerinformatie aan het respectieve gebied wordt toegevoerd vanuit direct met dat gebied verbonden routeerorganen van het tweede nivo en betrekking heeft op het tweede nivo, zodanig dat door dat gebied het met dat gebied direct verbonden routeerorgaan wordt gekozen dat de kostenfunctie minimaliseert.
De uitvinding is derhalve gebaseerd op het inzicht, dat voor een efficiëntere routering meer informatie, dat wil zeggen aanvullende informatie met betrekking tot het tweede nivo, op het eerste nivo aanwezig moet zijn. Daartoe dient informatie vanuit het tweede nivo aan het eerste nivo te worden toegevoerd. Bovendien is de uitvinding gebaseerd op het inzicht, dat een efficiëntere routering op het tweede nivo kan worden verkregen door de gebieden een beter toegangspunt tot het tweede nivo, dat wil zeggen een geschikter met een gebied direct verbonden routeerorgaan, te laten kiezen. Het kiezen van een dergelijke toegangspunt is daarbij gebaseerd op de genoemde, vanuit het tweede nivo toegevoerde informatie.
Volgens een eerste uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding omvat de aanvullende routeerinformatie de kosten van een route vanuit een met een gebied direct verbonden routeerorgaan naar andere gebieden. Met andere woorden, de kosten van mogelijke routes vanuit een aan een bepaald gebied grenzend routeerorgaan naar bij voorkeur alle andere gebieden worden aan het betreffende gebied aangeboden, zodat de routeerorganen van dat gebied bij het kiezen van een route met deze kosten rekening kunnen houden. Bij een keuze uit meerdere direct met een gebied verbonden routeerorganen van het tweede nivo kan derhalve het routeerorgaan worden gekozen dat in totaal de geringste kosten oplevert, dit in tegenstelling tot een routeerorgaan van het tweede nivo dat weliswaar op het eerste nivo met minder kosten te bereiken is, maar op het tweede nivo hogere kosten met zich meebrengt.
Deze uitvoeringsvorm biedt het voordeel dat met een minimale hoeveelheid aanvullende routeerinformatie een wezenlijke verbetering van de routering en daarmee een wezenlijke verlaging van de kosten van de gekozen routes wordt bereikt.
Volgens een tweede uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding omvat de aanvullende routeerinformatie tevens informatie met betrekking tot de topologie van het tweede nivo. Met andere woorden, in deze uitvoeringsvorm wordt niet alleen kosteninformatie met betrekking tot het tweede nivo aan het eerste nivo toegevoerd, maar ook topologische informatie. Aan de hand van deze topologische informatie, die de structuur van het netwerk weergeeft, en de kosteninformatie kunnen de routeerorganen van het eerste nivo zelfstandig een optimale route bepalen. Op deze wijze kan een verdere verbetering van de efficiëntie van het routeren worden bereikt.
In de twee genoemde uitvoeringsvormen wordt de aanvullende routeerinformatie periodiek of telkens na een wijziging van de topologie van het netwerk (zoals het uitvallen of weer in bedrijf komen van een verbinding) bijgewerkt. Hiertoe wordt bijvoorbeeld op het tweede nivo tussen de routeerorganen informatie met betrekking tot de onderlinge verbindingen uitgewisseld, in voor pakketschakelen ingericht communicatienetwerken bijvoorbeeld door middel van het versturen van verbindingstoestandpakketten ("link state packets"). Vervolgens worden de kosten van de mogelijke routes door de routeerorganen van het tweede nivo (opnieuw) berekend, waarna de relevante resultaten door aan gebieden grenzende routeerorganen aan de betreffende gebieden worden toegevoerd. Binnen de gebieden wordt deze (aanvullende) routeerinformatie door de daar aanwezige routeerorganen gedistribueerd.
Volgens een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding wordt de informatie met betrekking tot het tweede nivo echter verkregen door het versturen van gegevens in datapakketten, waarbij de datapakketten de op hun route gemaakte kosten registreren. Hierbij wordt de aanvullende routeerinformatie verzameld in een leerproces, waarbij verzonden datapakketten de gevolgde route en de daarmee samenhangende kosten tijdens het doorlopen van die route registreren. Deze informatie wordt bij de eindbestemming in een routeerorgaan verzameld en teruggemeld aan het met de bron geassocieerde routeerorgaan. Bij voorkeur wordt een route tevens in omgekeerde richting doorlopen teneinde eventuele alternatieve routes en de kosten daarvan te bepalen. Doordat in omgekeerde richting door de routeerorganen van het netwerk andere verbindingen kunnen worden gekozen, waardoor andere routes met andere kosten ontstaan, doen zich verschillende routes voor die, na het uitwisselen van een aantal datapakketten, voor het met de bron geassocieerde routeerorgaan als alternatieve routes ter beschikking staan. Op deze wijze kan een (met de bron geassocieerd) routeerorgaan van het eerste nivo "leren" welke route, en derhalve welk met het betreffende gebied direct verbonden routeerorgaan van het tweede nivo, voor een bepaald bestemmingsgebied de geringste kosten met zich meebrengt.
Hoewel de uitvinding in het onderstaande met name aan de hand van het zogenaamde "IS-IS-protocol" zal worden toegelicht, is de uitvindingsgedachte niet beperkt tot dit protocol of tot netwerken waarin dit protocol wordt toegepast. Evenmin is de uitvindingsgedachte beperkt tot zogenaamde verbindingsloze pakketgeschakelde diensten zoals ATM ("Asynchronous Transfer Mode"). De uitvinding kan eveneens worden toegepast in andere communicatiediensten waarbij van enige vorm van routering sprake is, waarbij in dergelijke diensten zowel vaste als niet-vaste verbindingen kunnen worden gebruikt.
C. REFERENTIES
ISO standaard 10589 ("IS-IS protocol").
D. UITVOERIN GS VOORBEELDEN
De uitvinding zal in het onderstaande aan de hand van de figuur nader worden toegelicht.
Het in figuur 1 schematisch weergegeven communicatienetwerk omvat een aantal gebieden ("area’s") Al, A2, A3 en A4. Elk van deze gebieden omvat een netwerk dat zelf een of meer deelnetwerken kan omvatten. In elk gebied zijn een of meer routeerorganen aanwezig die zorg dragen voor het routeren binnen het betreffende gebied. Zo bevat het gebied Al bijvoorbeeld de routeerorganen Rl-1, Rl-2 en Rl-3. Verder bevat het gebied Al een deelnetwerk NI en een eindgebruiker El. Evenzo omvat bijvoorbeeld het gebied A4 routeerorganen Rl-10, Rl-11 en Rl-12, alsmede een eindgebruiker E2.
De delen van het netwerk 1 die zich in de gebieden A1-A4 bevinden zullen worden aangeduid met "nivo 1" (eerste nivo), de delen buiten de gebieden met "nivo 2U (tweede nivo). Zoals uit figuur 1 blijkt zijn verbindingen tussen de verschillende delen van nivo 1, dat wil zeggen tussen de verschillende gebieden Al tot en met A4, slechts mogelijk via het deel van het netwerk dat tot nivo 2 behoort. De routeerorganen van nivo 2 verzorgen derhalve in hoofdzaak het routeren tussen de gebieden onderling.
Voor het overdragen van gegevens (bijvoorbeeld in de vorm van datapakketten) van bijvoorbeeld de eindgebruiker (bron) El naar de eindgebruiker (bestemming) E2 verstuurt de eindgebruiker El de betreffende gegevens naar het dichtstbijzijnde daarmee verbonden routeerorgaan, te weten Rl-1. Volgens het IS-IS-protocol zouden de gegevens door het routeerorgaan Rl-1 worden doorgezonden naar het dichtstbijzijnde routeerorgaan van nivo 2, te weten het routeerorgaan R2-1. Dit routeerorgaan R2-1, dat direct is verbonden met het routeerorgaan Rl-1 en derhalve voor het gebied Al een aangrenzend routeerorgaan van het tweede nivo vormt, zou (bijvoorbeeld aan de hand van in de kop van het datapakket opgenomen informatie) vaststellen dat de gegevens bestemd zijn voor het gebied A4 en zou de gegevens daarom, via de routeerorganen R2-2 en R2-3, naar het gebied A4 verzenden. Binnen het gebied A4 zouden de gegevens door de daar aanwezige routeerorganen (Rl-12 en Rl-10) van nivo 1 naar hun eindbestemming, de eindgebruiker E2 worden geleid. Uit figuur 1 blijkt echter duidelijk dat de aldus gevolgde route van gebied Al naar gebied A4 via de routeerorganen R2-1, R2-2 en R2-3 niet de kortste route is. Uitgaande van Rl-1 omvat de route naar Rl-10 via R2-1 vijf trajecten, maar via R2-5 drie trajecten. De uitvinding biedt nu de mogelijkheid om, met een slechts kleine hoeveelheid aanvullende informatie, een kortere route door het netwerk te kiezen. Op basis van de aanvullende informatie kan worden bepaald dat een kortere route wordt verkregen door vanuit Rl-1 niet het dichtstbijzijnde routeerorgaan van het tweede nivo, R2-1, als toegang tot nivo twee te kiezen, maar via Rl-3 en R2-5 nivo 2 te bereiken. Opgemerkt dient te worden dat in de hier besproken voorbeelden als kosten uitsluitend de lengte van een route, uitgedrukt in het aantal trajecten (deelroutes tussen routeerorganen), in aanmerking wordt genomen.
Volgens een eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding berekenen de routeerorganen van nivo 2 voor aangrenzende gebieden de kosten voor elke route van dat routeerorgaan naar een ander gebied. Onder verwijzing naar figuur 1 betekent dit, dat bijvoorbeeld het routeerorgaan R2-1 de hem ter beschikking staande routeerinformatie gebruikt om de kosten van routes van het gebied Al naar de gebieden A2, A3 en A4 te berekenen en het resultaat van deze berekening vervolgens aan het gebied Al aan te bieden. Evenzo biedt het routeerorgaan R2-5 de kosten van via hem lopende routes van Al naar A2, A3 en A4 aan het gebied Al aan. Hierdoor kunnen de routeerorganen van het gebied Al, rekening houdend met de kosten op zowel nivo 1 als nivo 2, de goedkoopste (i.c. kortste) route van El naar E2 kiezen.
In het weergegeven geval zal deze route derhalve niet via R2-1 maar via R2-5 lopen.
Voor het toepassen van de eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding dienen in het netwerk de volgende maatregelen te worden getroffen: op nivo 2 het door aan een bepaald gebied grenzende routeerorganen berekenen van de totale kosten om vanuit het betreffende gebied (respectievelijk vanuit het betreffende routeerorgaan van nivo 2) andere gebieden te bereiken, en het toevoeren van deze informatie aan het aangrenzende gebied ("toevoeren van kostenmaat" oftewel "metric feeding"); op nivo 1 het ontvangen van de kosteninformatie van alle aan het gebied grenzende routeerorganen van nivo 2, het berekenen van het routeerorgaan waarmee met minimale kosten een bepaald ander gebied kan worden bereikt, en het bijhouden van een tabel waarin voor elk routeerorgaan van het gebied en elk ander (bestemmings)gebied het beste aangrenzende routeerorgaan van nivo 2 is vastgelegd.
Volgens een tweede uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt routeerinformatie van nivo 2 binnen de gebieden aangeboden, en wel bij voorkeur in de vorm van zogenaamde verbindingstoestandpakketten ("link state packets"). Deze pakketten geven de topologie van het netwerk op nivo 2 weer. Hierdoor is op nivo 1 bekend tussen welke routeerorganen van nivo 2 een directe verbinding mogelijk is. Met behulp van deze informatie kan bijvoorbeeld het routeerorgaan Rl-1 vaststellen dat gebied A4 via R2-1 vier trajecten ("hops") van gebied Al verwijderd is, terwijl via R2-5 de afstand slechts twee trajecten bedraagt. Het zal duidelijk zijn dat op grond van de bovengenoemde informatie de efficiëntere route via R2-5 zal worden gekozen, waardoor de prestatie van het netwerk aanzienlijk kan worden verbeterd. In afwijking tot de eerste uitvoeringsvorm beschikken de routeerorganen van nivo 1 over voldoende informatie om zelf de kosten van een route te berekenen. Met andere woorden, in plaats van het verrekenen van uitsluitend kosteninformatie, uitgaande van bepaalde aangrenzende routeerorganen van nivo 2, kunnen de routeerorganen van de gebieden in deze uitvoeringsvorm zelf een route door het netwerk en de daarmee samenhangende kosten bepalen. Hierdoor wordt een grotere mate van flexibiliteit bereikt, waardoor de efficiëntie van het routeren nog verder kan worden vergroot.
Het zal deskundigen duidelijk zijn dat voor het ten uitvoer leggen van deze uitvoeringsvorm van de uitvinding in het netwerk passende maatregelen genomen moeten worden. Deze maatregelen, die evenals bij de eerste uitvoeringsvorm door middel van geschikte aanpassingen van de besturingsprogrammatuur van de routeerorganen verwezenlijkt kunnen worden, omvatten op nivo 2 het verzenden van verbindingstoestandspakketten naar aangrenzende routeerorganen van nivo 1.
Op nivo 1 omvatten deze maatregelen het opslaan van ontvangen verbindingstoestandspakketten, het verzenden van ontvangen verbindingstoestandspakketten naar andere routeerorganen in hetzelfde gebied, het verwerken van verbindingstoestandspakketten van nivo 1 en 2 en het aan de hand daarvan berekenen van het beste te gebruiken aangrenzende routeerorgaan van nivo 2 voor het bereiken van een bepaald ander gebied, en het bijhouden van een tabel met bestemmingsgebieden en bijbehorende (beste) routeerorganen van nivo 2.
Overigens zal het duidelijk zijn dat de mate waarin de uitvinding een verbetering kan opleveren afhangt van de topologie van het netwerk en in het bijzonder van het aantal aan een gebied grenzende routeerorganen van het tweede nivo. Zo heeft in figuur 1 het gebied A2 slechts één aangrenzend routeerorgaan, te weten R2-5, zodat in het geval van A2 geen keuze mogelijk is. Het gebied A3 heeft daarentegen vier aangrenzende routeerorganen, te weten R2-5, R2-4, R2-2 en R2-1 (waarbij de laatste twee een gemeenschappelijke verbinding met A3 bezitten), zodat voor dit gebied in principe een grote efficiëntieverbetering mogelijk is.
Volgens een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt, bij communicatie door middel van datapakketten, aanvullende routeerinformatie verkregen door de routes, die door de datapakketten zijn gevolgd, te registreren. Daarbij worden ook de aan die routes verbonden kosten vastgelegd. Hiertoe wordt de kop ("header") van een datapakket bij voorkeur uitgebreid met drie gegevensvelden, te weten: 1. "bron-naar-bestemming-kosten"; 2. "bestemming-naar-bron-kosten"; 3. "ontvangen van". Tijdens het afleggen van een route van bron naar bestemming wordt in het veld "bron-naar-bestemming-kosten" door elk routeerorgaan de kosten van de verbinding (deelroute) naar het volgende routeerorgaan vastgelegd. Zodoende verzamelt een pakket de totale kosten van een route. Door elk routeerorgaan wordt tevens in het veld "ontvangen van" de verbinding vastgelegd waarvan het datapakket werd ontvangen. Vanuit de bestemming wordt nu een datapakket teruggestuurd naar de bron, waarbij in het veld "bestemming-naar-bron-kosten" door de verschillende routeerorganen de gemaakte kosten worden vastgelegd. Het datapakket bevat tevens de op de route van bron naar bestemming gemaakte kosten. Opgemerkt dient te worden dat de route op zowel de heen- als terugweg bij voorkeur volgens de eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt bepaald. Het met de bron geassocieerde routeerorgaan vergelijkt vervolgens de kosten van de heen- en de terugweg. Indien de kosten van de terugweg geringer zijn dan van de heenweg wordt d route voor verdere datapakketten overeenkomstig gewijzigd.
Samenvattend worden in deze uitvoeringsvorm van de uitvinding in eerste instantie routes gekozen die overeenkomstig de eerste uitvoeringsvorm zijn bepaald, en worden de aldus gekozen routes gewijzigd indien zich betere routes voordoen. Het zal duidelijk zijn dat op deze wijze een verbetering ten opzichte van de eerste uitvoeringsvorm kan worden verkregen. Het is mogelijk de benodigde aanvullende transportcapaciteit te reduceren door de drie bovengenoemde gegevensvelden niet in alle datapakketten op te nemen, maar alleen in een aantal datapakketten dat aan het begin van een gegevenstransport voor het kiezen van een route wordt gebruikt.
In een communicatienetwerk dat is ingericht voor toepassing van de uitvinding zijn de routeerorganen zodanig geprogrammeerd, dat zij de voor het ten uitvoer leggen van de uitvinding benodigde informatie op geschikte wijze uitwisselen en verwerken. Een dergelijk netwerk kan in principe uit bekende componenten zijn opgebouwd, waarbij rekening is gehouden met onder meer de benodigde geheugenruimte voor het opslaan van de aanvullende routeerinformatie.
Zoals in het bovenstaande is vermeld, kan de kostenfunctie ook andere factoren dan het aantal trajecten in aanmerking nemen. De vertraging, die op een bepaalde route ontstaat, kan ook een geschikte kostenfactor vormen. Daarbij kan het van voordeel zijn om, behalve de vertraging op de individuele trajecten tussen de routeerorganen, ook de vertraging in de routeerorganen zelf mee te tellen teneinde tot een realistischer maat van de kosten te komen.
Het zal duidelijk zijn dat de uitvinding niet beperkt is tot de in het bovenstaande weergegeven uitvoeringsvormen en dat vele variaties en uitbreidingen mogelijk zijn zonder buiten het kader van de uitvinding te treden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de optimale route vanuit een routeerorgaan van nivo 1 naar een ander gebied niet aan de hand van kosteninformatie te berekenen in dat routeerorgaan zelf of in andere routeerorganen binnen hetzelfde gebied, maar in routeerorganen van nivo 2, waarna deze routeerorganen de identiteit van het aldus bepaalde optimale aangrenzende routeerorgaan aan het gebied toevoeren. Steeds zal echter aanvullende informatie met betrekking tot het tweede nivo een betere respectievelijk goedkopere route van bron naar bestemming opleveren.

Claims (10)

1. Werkwijze voor het kiezen van routes in een communicatienetwerk dat op een eerste nivo een aantal onderling geïsoleerde gebieden omvat, welke gebieden op een tweede nivo zijn verbonden, in welk netwerk op beide nivo’s routeerorganen voor het kiezen van routes zijn verschaft, waarbij voor het kiezen van een route van een eerste gebied naar een tweede gebied gebruik wordt gemaakt van een kostenfunctie en in de routeerorganen opgeslagen routeerinformatie, waarbij de in de routeerorganen van een bepaald gebied opgeslagen routeerinformatie betrekking heeft op dat gebied en op directe verbindingen van dat gebied met routeerorganen van het tweede nivo, en waarbij tenminste sommige gebieden met meer dan één routeerorgaan van het tweede nivo direct zijn verbonden, met het kenmerk, dat in de routeerorganen van met meer dan één routeerorgaan van het tweede nivo direct verbonden gebieden tevens aanvullende routeerinformatie wordt opgeslagen, welke aanvullende routeerinformatie aan het respectieve gebied wordt toegevoerd vanuit direct met dat gebied verbonden routeerorganen van het tweede nivo en betrekking heeft op het tweede nivo, zodanig dat door dat gebied het met dat gebied direct verbonden routeerorgaan wordt gekozen dat de kostenfunctie minimaliseert.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de aanvullende routeerinformatie de kosten van een route vanuit een met een gebied direct verbonden routeerorgaan naar andere gebieden omvat.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij de aanvullende routeerinformatie informatie met betrekking tot de topologie van het tweede nivo omvat.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, waarbij de informatie met betrekking tot de topologie van het tweede nivo in de vorm van verbindingstoestandpakketten aan de betreffende gebieden wordt toegevoerd.
5. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de routeerinformatie periodiek wordt bijgewerkt.
6. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de routeerinformatie telkens na een wijziging van de topologie van het netwerk wordt bijgewerkt.
7. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de aanvullende routeerinformatie wordt verkregen door het versturen van gegevens in datapakketten, waarbij de datapakketten de op hun route gemaakte kosten registreren.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, waarbij een route tevens in omgekeerde richting wordt doorlopen teneinde eventuele alternatieve routes en de kosten daarvan te bepalen.
9. Communicatienetwerk, ingericht voor het ten uitvoer leggen van de werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies.
10. Communicatienetwerk volgens conclusie 9, ingericht voor datacommunicatie op basis van het IS-IS-protocol.
NL9301428A 1993-08-18 1993-08-18 Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk. NL9301428A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301428A NL9301428A (nl) 1993-08-18 1993-08-18 Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk.
US08/290,346 US5497368A (en) 1993-08-18 1994-08-15 Routing method for a hierarchical communications network, and a hierarchical communications network having improved routing
EP94202337A EP0639911A1 (en) 1993-08-18 1994-08-17 Routing in a hierarchical communication network
JP22715594A JP2800097B2 (ja) 1993-08-18 1994-08-18 階層通信網用ルーチィング方法及びルーチィングを有する階層通信網

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301428A NL9301428A (nl) 1993-08-18 1993-08-18 Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk.
NL9301428 1993-08-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9301428A true NL9301428A (nl) 1995-03-16

Family

ID=19862770

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9301428A NL9301428A (nl) 1993-08-18 1993-08-18 Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5497368A (nl)
EP (1) EP0639911A1 (nl)
JP (1) JP2800097B2 (nl)
NL (1) NL9301428A (nl)

Families Citing this family (83)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9501378D0 (en) * 1995-01-24 1995-03-15 Ibm A system and method for establishing a communication channel over a heterogeneous network between a source node and a destination node
US5936951A (en) * 1995-04-26 1999-08-10 Telefonaktiebolaget Lm Ericsoon Dynamic infrastructure
JP2937813B2 (ja) * 1995-06-15 1999-08-23 日本電気株式会社 自動ルーティング方法及びシステム
US6097718A (en) 1996-01-02 2000-08-01 Cisco Technology, Inc. Snapshot routing with route aging
US6147773A (en) * 1995-09-05 2000-11-14 Hewlett-Packard Company System and method for a communication system
US6182224B1 (en) 1995-09-29 2001-01-30 Cisco Systems, Inc. Enhanced network services using a subnetwork of communicating processors
US5602839A (en) * 1995-11-09 1997-02-11 International Business Machines Corporation Adaptive and dynamic message routing system for multinode wormhole networks
US5684800A (en) * 1995-11-15 1997-11-04 Cabletron Systems, Inc. Method for establishing restricted broadcast groups in a switched network
US5699347A (en) * 1995-11-17 1997-12-16 Bay Networks, Inc. Method and apparatus for routing packets in networks having connection-oriented subnetworks
DE59510586D1 (de) * 1995-12-21 2003-04-17 Siemens Ag Verfahren zum Bilden von Leitweginformation in einem ATM-Kommunikationsnetz
US6091725A (en) 1995-12-29 2000-07-18 Cisco Systems, Inc. Method for traffic management, traffic prioritization, access control, and packet forwarding in a datagram computer network
US6035105A (en) 1996-01-02 2000-03-07 Cisco Technology, Inc. Multiple VLAN architecture system
US5854899A (en) * 1996-05-09 1998-12-29 Bay Networks, Inc. Method and apparatus for managing virtual circuits and routing packets in a network/subnetwork environment
US6243667B1 (en) 1996-05-28 2001-06-05 Cisco Systems, Inc. Network flow switching and flow data export
US6308148B1 (en) * 1996-05-28 2001-10-23 Cisco Technology, Inc. Network flow data export
US6212182B1 (en) 1996-06-27 2001-04-03 Cisco Technology, Inc. Combined unicast and multicast scheduling
US6046999A (en) * 1996-09-03 2000-04-04 Hitachi, Ltd. Router apparatus using ATM switch
SE9604491L (sv) * 1996-12-05 1998-06-06 Ericsson Telefon Ab L M Anordning och förfarande i överföringssystem
US6304546B1 (en) 1996-12-19 2001-10-16 Cisco Technology, Inc. End-to-end bidirectional keep-alive using virtual circuits
ATE315861T1 (de) * 1997-02-18 2006-02-15 Cit Alcatel Leitwegumlenkungsverfahren in hierarchischen strukturierten netzwerken
US6122272A (en) 1997-05-23 2000-09-19 Cisco Technology, Inc. Call size feedback on PNNI operation
US6356530B1 (en) 1997-05-23 2002-03-12 Cisco Technology, Inc. Next hop selection in ATM networks
DE19723382A1 (de) * 1997-06-04 1998-12-10 Bosch Gmbh Robert Verfahren zur nutzungsabhängigen Ermittlung von Kosten bei der Benutzung von Kommunikationsverbindungen
US6862284B1 (en) 1997-06-17 2005-03-01 Cisco Technology, Inc. Format for automatic generation of unique ATM addresses used for PNNI
US6151327A (en) * 1997-06-30 2000-11-21 Mci Communications Corporation Method of routing and bundling demands with low utilization in a telecommunications network
US6078590A (en) 1997-07-14 2000-06-20 Cisco Technology, Inc. Hierarchical routing knowledge for multicast packet routing
WO1999005590A2 (en) * 1997-07-25 1999-02-04 Starvox, Inc. Apparatus and method for integrated voice gateway
GB9716198D0 (en) * 1997-07-31 1997-10-08 Plessey Telecomm RAP routeing for ISO 10589
US6330599B1 (en) 1997-08-05 2001-12-11 Cisco Technology, Inc. Virtual interfaces with dynamic binding
US6157641A (en) 1997-08-22 2000-12-05 Cisco Technology, Inc. Multiprotocol packet recognition and switching
US6212183B1 (en) 1997-08-22 2001-04-03 Cisco Technology, Inc. Multiple parallel packet routing lookup
US6512766B2 (en) 1997-08-22 2003-01-28 Cisco Systems, Inc. Enhanced internet packet routing lookup
US6343072B1 (en) 1997-10-01 2002-01-29 Cisco Technology, Inc. Single-chip architecture for shared-memory router
US7570583B2 (en) * 1997-12-05 2009-08-04 Cisco Technology, Inc. Extending SONET/SDH automatic protection switching
US6111877A (en) 1997-12-31 2000-08-29 Cisco Technology, Inc. Load sharing across flows
US6735176B1 (en) * 1998-03-26 2004-05-11 Nortel Networks Limited Dynamic bandwidth management and rerouting
US6853638B2 (en) * 1998-04-01 2005-02-08 Cisco Technology, Inc. Route/service processor scalability via flow-based distribution of traffic
US6370121B1 (en) 1998-06-29 2002-04-09 Cisco Technology, Inc. Method and system for shortcut trunking of LAN bridges
US6377577B1 (en) 1998-06-30 2002-04-23 Cisco Technology, Inc. Access control list processing in hardware
US6711152B1 (en) * 1998-07-06 2004-03-23 At&T Corp. Routing over large clouds
JP3973298B2 (ja) * 1998-07-31 2007-09-12 富士通株式会社 網の経路制御方法及び装置
US6308219B1 (en) 1998-07-31 2001-10-23 Cisco Technology, Inc. Routing table lookup implemented using M-trie having nodes duplicated in multiple memory banks
US6182147B1 (en) 1998-07-31 2001-01-30 Cisco Technology, Inc. Multicast group routing using unidirectional links
US6101115A (en) 1998-08-07 2000-08-08 Cisco Technology, Inc. CAM match line precharge
US6389506B1 (en) 1998-08-07 2002-05-14 Cisco Technology, Inc. Block mask ternary cam
US6304556B1 (en) 1998-08-24 2001-10-16 Cornell Research Foundation, Inc. Routing and mobility management protocols for ad-hoc networks
US6771642B1 (en) 1999-01-08 2004-08-03 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for scheduling packets in a packet switch
US6757791B1 (en) 1999-03-30 2004-06-29 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for reordering packet data units in storage queues for reading and writing memory
US6760331B1 (en) 1999-03-31 2004-07-06 Cisco Technology, Inc. Multicast routing with nearest queue first allocation and dynamic and static vector quantization
US6603772B1 (en) 1999-03-31 2003-08-05 Cisco Technology, Inc. Multicast routing with multicast virtual output queues and shortest queue first allocation
US6711409B1 (en) * 1999-12-15 2004-03-23 Bbnt Solutions Llc Node belonging to multiple clusters in an ad hoc wireless network
KR100602333B1 (ko) * 1999-12-31 2006-07-14 주식회사 케이티 개방형 최단경로 프로토콜 라우트 서버
SG97862A1 (en) * 2000-03-09 2003-08-20 Kent Ridge Digital Labs Communication apparatus
US8510468B2 (en) 2000-04-17 2013-08-13 Ciradence Corporation Route aware network link acceleration
US6836465B2 (en) * 2001-11-29 2004-12-28 Ipsum Networks, Inc. Method and system for path identification in packet networks
DE60130844T2 (de) * 2000-08-29 2008-07-17 International Business Machines Corp. Autonomes OSPF-System mit einem in zwei Teilbereiche getrennten Hauptnetz
US6973053B1 (en) 2000-09-12 2005-12-06 Bbnt Solutions Llc Using direct cluster member to cluster member links to improve performance in mobile communication systems
US8677016B1 (en) * 2000-10-16 2014-03-18 Packet Design, Llc System and method for identifying network topology information
JP3729051B2 (ja) * 2000-10-18 2005-12-21 日本電気株式会社 インタードメインルーティング装置、システムおよび方法
US7133929B1 (en) * 2000-10-24 2006-11-07 Intel Corporation System and method for providing detailed path information to clients
AU2002236667A1 (en) * 2000-10-31 2002-05-21 Millennial Net, Inc. Networked processing system with optimized power efficiency
US7031253B1 (en) 2001-06-01 2006-04-18 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for computing a path through specified elements in a network
US7051113B1 (en) 2001-06-01 2006-05-23 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for computing a primary path while allowing for computing an alternate path by using a blocked list
US6975588B1 (en) 2001-06-01 2005-12-13 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for computing a path through a bidirectional line switched
FR2825547B1 (fr) * 2001-06-05 2003-10-31 Nortel Networks Ltd Procede et dispositif de controle d'emission de blocs de donnees
US7082124B1 (en) 2001-07-10 2006-07-25 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for computing primary and alternate paths in mixed protection domain networks
US7490165B1 (en) 2001-07-18 2009-02-10 Cisco Technology, Inc. Method and apparatus for computing a path in a system with nodal and link diverse constraints
US7120120B2 (en) * 2001-11-29 2006-10-10 Ipsum Networks, Inc. Method and system for topology construction and path identification in a two-level routing domain operated according to a simple link state routing protocol
WO2003049340A2 (en) * 2001-10-15 2003-06-12 Ipsum Networks, Inc. Method and system for topology construction and path identification in a two-level routing domain operated according to a simple link state routing protocol
US7120456B1 (en) 2001-11-07 2006-10-10 Bbn Technologies Corp. Wireless terminals with multiple transceivers
AU2002352922A1 (en) 2001-11-28 2003-06-10 Millennial Net Etwork protocol for an ad hoc wireless network
US7330435B2 (en) * 2001-11-29 2008-02-12 Iptivia, Inc. Method and system for topology construction and path identification in a routing domain operated according to a link state routing protocol
US7257081B2 (en) * 2002-04-19 2007-08-14 Iptivia, Inc. Method and system for traffic monitoring in a packet communication network
US8675493B2 (en) * 2002-07-02 2014-03-18 Alcatel Lucent Routing bandwidth guaranteed paths with local restoration in label switched networks
US8078756B2 (en) 2003-06-03 2011-12-13 Cisco Technology, Inc. Computing a path for an open ended uni-directional path protected switched ring
WO2004109966A2 (en) * 2003-06-05 2004-12-16 Millennial Net Protocol for configuring a wireless network
US7542414B1 (en) 2003-10-31 2009-06-02 Cisco Technology, Inc. Computing a diverse path while providing optimal usage of line protected links
US7616584B2 (en) * 2004-11-12 2009-11-10 Cisco Technology, Inc. Minimizing single points of failure in paths with mixed protection schemes
CN1838664B (zh) * 2005-03-22 2010-09-08 杭州华三通信技术有限公司 一种解决网络次优路由问题的方法
KR20080025095A (ko) * 2005-06-01 2008-03-19 밀레니얼 넷, 인크. 무선 네트워크를 통한 통신
JP4522350B2 (ja) * 2005-09-29 2010-08-11 富士通株式会社 伝送装置
FR3012281A1 (fr) * 2013-10-18 2015-04-24 Orange Procede et systeme de decouverte dynamique de fonctions service
US10242351B1 (en) 2014-05-07 2019-03-26 Square, Inc. Digital wallet for groups

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6467046A (en) * 1987-09-08 1989-03-13 Ricoh Kk Multiplex repeating installation device for variable communication network
US5079767A (en) 1988-09-27 1992-01-07 Digital Equipment Corporation Method of multicast message distribution
US5323394A (en) * 1992-04-07 1994-06-21 Digital Equipment Corporation Selecting optimal routes in source routing bridging without exponential flooding of explorer packets
US5353283A (en) * 1993-05-28 1994-10-04 Bell Communications Research, Inc. General internet method for routing packets in a communications network

Non-Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
ANDREW S. TANENBAUM: "COMPUTER NETWORKS, SECOND EDITION", 1989, PRENTICE-HALL INTERNATIONAL, INC., AMSTERDAM, THE NETHERLANDS *
LEE ET AL.: "Distributed routing using topology database in large computer networks", IEEE INFOCOM '88, March 1988 (1988-03-01), NEW ORLEANS, LOUISIANA, USA, pages 593 - 602, XP000043740 *
RADIA PERLMAN: "A comparison between two routing protocols: OSPF and IS-IS", IEEE NETWORK MAGAZINE, September 1991 (1991-09-01), pages 18 - 24 *
SAKSENA: "Topological analysis of packet networks", IEEE JOURNAL ON SELECTED AREAS IN COMMUNICATION, vol. 7, no. 8, October 1989 (1989-10-01), NEW YORK US, pages 1243 - 1252, XP000126342 *

Also Published As

Publication number Publication date
JP2800097B2 (ja) 1998-09-21
EP0639911A1 (en) 1995-02-22
US5497368A (en) 1996-03-05
JPH0832620A (ja) 1996-02-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9301428A (nl) Routeerwerkwijze voor een hiërarchisch communicatienetwerk.
CN1883146B (zh) 在路由选取协议的实现中分布路由选择的系统和方法
NL9301544A (nl) Werkwijze voor het kiezen van verbindingen in netwerken, en netwerken waarin de werkwijze wordt toegepast.
US5535195A (en) Method for efficient aggregation of link metrics
CN102057637B (zh) 用于通信网络的基于路由的临近度
CN105075195B (zh) 用于通过网络域转发分组的方法和装置
US5166927A (en) Adaptive pathfinding neutral network for a packet communication system
CN105075201B (zh) Pce驱动的转发邻接和显式路径动态建立的装置和方法
CN102687464B (zh) 通信系统和创建拓扑信息的方法
CN104429027B (zh) 用于在电信网络中建立链路分集业务路径的方法和相关设备
CN108259341B (zh) 一种前缀标签分配方法和sdn控制器
CN103354988A (zh) 用于计算穿过多个域的点对点标签交换路径的系统和方法
US20060182038A1 (en) Adaptive timing of update messages transmitted by routers employing the border gateway protocol
US8681634B2 (en) Systems and methods for determining protection paths in a multi-domain network
CN108667743A (zh) 分组数据联网中的拥塞控制
CN105991430A (zh) 跨多个自治网络系统的数据路由
CN107104895A (zh) 自适应路由通知的单播转发
CA2254147A1 (en) Method and apparatus for planning an atm network for an area of concentrated demand for transport bandwidth
US20060215660A1 (en) Device and a method for generating routing messages for a GMPLS control plane communications network
CN108111410A (zh) 具有最少数量虚拟缓冲区的无损多维笛卡尔拓扑结构中的无死锁路由
JP5913741B2 (ja) データユニットをルーティングするための方法及びコンピュータプログラム製品
US20040233850A1 (en) Device and a method for determining routing paths in a communication network in the presence of selection attributes
WO2010112802A1 (en) Routing traffic in a communications network
CN114567594A (zh) 大规模网络中用于路径计算的过滤拓扑
CN100499569C (zh) 协议高速化装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed