NL9102046A - Kunstmeststoffen met een hoge hardheid en opslagstabiliteit. - Google Patents

Kunstmeststoffen met een hoge hardheid en opslagstabiliteit. Download PDF

Info

Publication number
NL9102046A
NL9102046A NL9102046A NL9102046A NL9102046A NL 9102046 A NL9102046 A NL 9102046A NL 9102046 A NL9102046 A NL 9102046A NL 9102046 A NL9102046 A NL 9102046A NL 9102046 A NL9102046 A NL 9102046A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fertilizer
lignate
lignates
salt
soluble
Prior art date
Application number
NL9102046A
Other languages
English (en)
Other versions
NL193406C (nl
NL193406B (nl
Original Assignee
Intevep Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US07/669,639 external-priority patent/US5114458A/en
Application filed by Intevep Sa filed Critical Intevep Sa
Publication of NL9102046A publication Critical patent/NL9102046A/nl
Publication of NL193406B publication Critical patent/NL193406B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL193406C publication Critical patent/NL193406C/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2/00Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • B01J2/28Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic using special binding agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05GMIXTURES OF FERTILISERS COVERED INDIVIDUALLY BY DIFFERENT SUBCLASSES OF CLASS C05; MIXTURES OF ONE OR MORE FERTILISERS WITH MATERIALS NOT HAVING A SPECIFIC FERTILISING ACTIVITY, e.g. PESTICIDES, SOIL-CONDITIONERS, WETTING AGENTS; FERTILISERS CHARACTERISED BY THEIR FORM
    • C05G3/00Mixtures of one or more fertilisers with additives not having a specially fertilising activity
    • C05G3/20Mixtures of one or more fertilisers with additives not having a specially fertilising activity for preventing the fertilisers being reduced to powder; Anti-dusting additives
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05GMIXTURES OF FERTILISERS COVERED INDIVIDUALLY BY DIFFERENT SUBCLASSES OF CLASS C05; MIXTURES OF ONE OR MORE FERTILISERS WITH MATERIALS NOT HAVING A SPECIFIC FERTILISING ACTIVITY, e.g. PESTICIDES, SOIL-CONDITIONERS, WETTING AGENTS; FERTILISERS CHARACTERISED BY THEIR FORM
    • C05G3/00Mixtures of one or more fertilisers with additives not having a specially fertilising activity
    • C05G3/30Anti-agglomerating additives; Anti-solidifying additives

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

Kunstmeststoffen met een hoge hardheid en opslagstabiliteit.
De onderhavige uitvinding is gericht op een werkwijze voor het bereiden van een kunstmestsamenstelling en een kunstmestsamenstelling als zodanig die gekenmerkt is door een hoge mechanische weerstand en anti-aankoekeigenschappen terwijl een hoog oplossingsvermogen wordt gehandhaafd.
Tot dusver is een van de eerste problemen die ondervonden wordt bij het hanteren, transport en opslag van kunstmeststoffen het feit dat de kunstmeststoffen de neiging hebben te klonteren. Bovendien missen bekende kunstmestsamenstellingen een aanvaardbare graad van hardheid of weerstand tegen breken. In de stand der techniek is het bekend middelen aan de kunstmeststof toe te voegen welke de wijze van kristallisatie van de kunstmeststof tijdens het vormen van de kunstmeststof tot een uiteindelijk gewenst produkt modificeren. De Amerikaanse octrooischriften nrs. 3.II2.343, 4.I6O.782 en 4.204.053 beschrijven diverse processen voor de behandeling van kunstmeststoffen met toevoegsels, zoals formaldehyd, in een poging om de bovengenoemde problemen te elimineren. Formaldehyd is door de U.S. Environmental Protection Agency aangeduid als een toxische chemische stof en een potentieel carcinogene stof. Dienovereenkomstig zijn alternatieve toevoegsels toegepast in kunstmeststoffen in een poging om de brosheid van de kunstmeststof en de neiging ervan om te klonteren te verminderen. US-A-4.587.358 vermeldt een kunstmestsamenstelling die gebruik maakt van lignosulfonaten als toevoegsel voor de verbetering van de bovenstaande eigenschappen. De Amerikaanse octrooischriften nrs. 4.743.289 en 4.846.871 vermelden eveneens verbeterde kunstmestsamenstellingen die gebruik maken van toevoegsels welke de neiging hebben om de mechanische weerstand van kunstmeststof, alsmede de anti-aankoekeigen-schappen ervan, te verminderen.
Natuurlijk zou het zeer gewenst zijn een kunstmestsamenstelling en werkwijze voor de bereiding ervan te verschaffen, die gekenmerkt is door een hoge mechanische weerstand en anti-aankoekeigenschappen terwijl tegelijkertijd deze kunstmeststof niet toxisch, niet carcinogeen en betrekkelijk goedkoop bereid kan worden.
Dienovereenkomstig is het een principiële doelstelling van de onderhavige uitvinding een verbeterde kunstmestsamenstelling en werkwijze voor de bereiding ervan te verschaffen, waarbij de kunstmest gekenmerkt wordt door een hoge mechanische weerstand en anti-aankoekeigenschappen.
Het is een bijzondere doelstelling van de onderhavige uitvinding een kunstmeststof, zoals hierboven vermeld, te verschaffen, welke kunstmeststof een toevoegsel omvat in de vorm van een in water oplosbaar lig-naatzout.
Het is een verdere doelstelling van de onderhavige uitvinding een kunstmeststof en werkwijze, zoals hierboven is vermeld, te verschaffen, welke werkwijze gebruik maakt van een in water oplosbaar lignaatzout als toevoegsel, waarbij het lignaatzout verkregen is uit afvalmaterialen welke ontstaan bij papierpulpfabrieken.
Het is nog een andere verdere doelstelling van de onderhavige uitvinding een kunstmeststof en een werkwijze, zoals hierboven vermeld, te verschaffen, die goedkoop, niet toxisch en niet carcinogeen is.
Verdere doeleinden en voordelen van de onderhavige uitvinding zullen hieronder blijken.
Samenvatting van de uitvinding
Volgens de onderhavige uitvinding worden de bovenstaande doelstellingen en voordelen gemakkelijk bereikt.
De onderhavige uitvinding is gericht op een kunstmestsamenstelling en een werkwijze voor de bereiding daarvan, waarbij de kunstmest gekenmerkt wordt door een hoge mate van mechanische weerstand en anti-aankoek-eigenschappen. Volgens de onderhavige uitvinding omvat de kunstmestsamenstelling een verbinding, gekozen uit de groep bestaande uit ureum, ammo-niumsulfaat, stikstof-kalium-fosforgranulaten, mono-ammoniumfosfaat, di-ammoniumfosfaat, kaliumchloride en mengsels ervan, en een zwavelvrij, in water oplosbaar lignaatzout, gekozen uit de groep bestaande uit natrium-lignaten, alkalimetaallignaten, ammoniumlignaten en mengsels ervan in een hoeveelheid tussen 0,1 en 5.0 gew.$ in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling, zodanig dat de kunstmestformule een hoge mechanische weerstand en een lage neiging tot klonteren bezit zonder dat het vermogen van het oplossen ervan wordt beïnvloed. Volgens een de voorkeur verdienende uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding is het in water oplosbare lignaatzout een zwavelvrij natriumlignaat dat verkregen is uit afval-produkten van papierpulpfabrieken. De voorkeur verdienende verbindingen voor toepassing in de kunstmestsamenstelling zijn ureum, ammoniumsulfaat, kaliumchloride, monoammoniumfosfaat en diammoniumfosfaat, waarbij ureum een algemene stikstofdrager is. Bij toepassing van de toevoeging van een lignaatzout wordt de resulterende kunstmest gekenmerkt door een grotere weerstand tegen compressie en stoten, alsmede een gereduceerde neiging voor de vorming van klonters.
De werkwijze voor de bereiding van de kunstmeststof van de onderhavige uitvinding omvat het mengen van de verbinding en het lignaatzout om een homogeen mengsel ervan te vormen en om daarna het mengsel te verhitten in een oven op een temperatuur tussen 120 en 160°C en daarna het mengsel te verwerken ter verkrijging van een gewenste deeltjesvormige materiaalvorm. Volgens een de voorkeur verdienende uitvoeringsvorm van de werkwijze van de uitvinding is het natriumlignaat afkomstig van de pa-pierpulpverwerking.
De kunstmest van de onderhavige uitvinding en de werkwijze voor de bereiding ervan resulteert in een niet toxische, niet carcinogene kunst-mestsamenstelling, die gekenmerkt wordt door een hoge mechanische weerstand en goede anti-aankoekeigenschappen.
Gedetailleerde beschrijving
Een afvalmateriaal, verkregen van papierpulpfabrieken, aangeduid als "soda vloeistof" bestaat in hoofdzaak uit een oplossing van lignaten. Bij de behandelingstrap in de papierpulpfabrieken worden de uitgangsmaterialen bewerkt met natriumhydroxide hetgeen resulteert in een "soda vloeistof" waarin de lignaten in hoofdzaak als natriumlignaten aanwezig zijn.
Ter verkrijging van het in water oplosbare lignaatzouttoevoegsel voor toepassing in de kunstmestsamenstelling van de onderhavige uitvinding, wordt de "soda vloeistof" ontwaterd ter vorming van een oplossing in water met een concentratie aan natriumlignaat gelegen tussen 48 en 55 gew.$ of het water wordt totaal verwijderd teneinde een watervrij lig-naatpoeder te verkrijgen.
Hoewel natriumlignaten bijzonder geschikt zijn als toevoegsels in de kunstmest van de onderhavige uitvinding, moet men inzien dat andere lignaten, zoals alkalimetaallignaten en ammoniumlignaten eveneens gebruikt kunnen worden. Verder kunnen de lignaten ander materiaal bevatten, zoals polysacchariden en/of monosacchariden en/of zouten van zuren die aanwezig zijn als gevolg van de afbraak van koolhydraten tijdens de pulp-behandeling. Deze kunnen in het lignaat aanwezig zijn zonder dat de eigenschappen ervan worden gewijzigd met betrekking tot de mechanische weerstand en het aankoeken. In een de voorkeur verdienende uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding wordt het lignaatzout verkregen uit een uitgangsmateriaal dat gebruikt wordt bij de papierpulpfabricage, welk materiaal bij voorkeur suikerrietbagasse is; echter kan ander plantaardig materiaal worden gebruikt dat ten minste 15 gew.% lignine bevat.
Volgens de werkwijze van de onderhavige uitvinding wordt het in water oplosbare lignaatzout gemengd met een verbinding, gekozen uit de groep bestaande uit ureum, ammoniumsulfaat, stikstof-kalium-fosforgranu-laten, monoammoniumfosfaat, diammoniumfosfaat, kaliumchloride en mengsels ervan. Zoals hierboven opgemerkt wordt het in water oplosbare lignaatzout gekozen uit de groep bestaande uit alkalimetaalignaten, ammoniumlignaten, en mengsels ervan in een hoeveelheid van tussen 0,1 en 5*0 gew.$ in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling, zodanig dat de kunstmestformule een hoge mechanische weerstand en een lage neiging tot klonteren bezit zonder dat het vermogen van het oplossen ervan wordt beïnvloed. Volgens de onderhavige uitvinding is het de voorkeur verdienende, in water oplosbare lignaatzout een zwavelvrij natriumlignaat en de verbinding waarmee het gemengd wordt, is bij voorkeur ureum. Wanneer ureum gebruikt wordt als de verbinding, moet het lignaatzout aanwezig zijn in de uiteindelijke kunst-mestsamenstelling in een hoeveelheid van 0,1 tot 1,0 gew.$. Wanneer ammoniumsulfaat als de verbinding wordt toegepast, is het in water oplosbare lignaatzout aanwezig in de uiteindelijke kunstmestsarnenstelling in een hoeveelheid van 2,6 tot 4,8 gew.%.
Volgens de onderhavige uitvinding worden de verbinding en het in water oplosbare lignaatzout samengemengd voor de vorming van een homogeen mengsel. Daarna wordt het homogene mengsel verhit op een temperatuur van 120 tot l60°C en daarna verwerkt door toepassing van het algemeen bekende prillen tot de uiteindelijke deeltjesvormige vorm.
Zoals hierboven opgemerkt wordt het lignaatzout verkregen uit af-valprodukten, gevormd tijdens het papierpulpverwerkingsproces en het uitgangsmateriaal, dat bij de verwerking wordt toegepast, is gewoonlijk suikerrietbagasse.
De eigenschappen van de kunstmest van de samenstelling zijn vergelijkbaar met bekende kunstmestsamenstellingen en zullen hieronder worden vermeld met betrekking tot de voorbeelden. De hardheid of mechanische weerstand van de kunstmest heeft twee componenten. De eerste component is de weerstand tegen compressie, die een statische kracht is, en de tweede component is weerstand tegen stoten, die een dynamische kracht is. De weerstand tegen compressie wordt bepaald volgens Chatillon Hardness Compression en maakt gebruik van een inrichting vervaardigd door John Chatillon & Sons van het model nr. LTCM-3 bij toepassing van standaard S-115 van het internationale centrum voor kunstmestontwikkeling. De weerstand tegen stoten wordt bepaald bij toepassing van standaard F-118 van het internationale centrum van kunstmestontwikkeling. De neiging tot klontervorming wordt geëvalueerd door middel van versnelde koekvormings-proeven. Dergelijke proeven bestaan uit het brengen van een bepaalde hoeveelheid prills in het inwendige van een holle cilinder en insluiten van de prills tussen twee uit plexiglas bestaande zuigers. Na een vastgestelde tijdsduur wordt een kleine koek verkregen die vervolgens onderworpen wordt aan breken. De kracht die vereist is voor het breken van de koek wordt bepaald met een penetrometer. Des te lager de kracht is, des te minder koekvorming is opgetreden.
De onderstaande voorbeelden zullen de kwaliteit van de kunstmest van de onderhavige uitvinding bij vergelijking met bekende kunstmest-samenstellingen demonstreren.
Voorbeeld 1
Een "soda vloeistof" met een totaal gehalte aan vaste stoffen van 8 gew.# werd ontwaterd ter verkrijging van een oplossing met een gehalte aan vaste stoffen van 51 gew.# . De geconcentreerde vloeistof werd in twee verschillende porties gemengd met vast ureum teneinde een eindprodukt in test 1 te verkrijgen van 0,5 gew.# lignaatzout en in test 2 van 0,7 gew.# lignaatzout. Elk van de te onderzoeken kunstmeststoffen werden daarna gemengd teneinde een homogeen mengsel te verkrijgen en daarna werden de mengsels in een oven bij een temperatuur van l40°C gesmolten. Waarneming gaf aan dat de lignaten zeer oplosbaar in gesmolten ureum werden en dat de ureumlignaatoplossingen geen enkele troebelheid vertoonden. Daarna werd het mengsel afgekoeld en op bekende wijze geprilld teneinde deeltjes van diverse doorsneden te verkrijgen. Na de korrelvorming werden de prills gescreend teneinde ze te scheiden in grootten van 10 mesh, 12 mesh en 14 mesh.
Een verdere kunstmestsamenstelling (test 3) werd bereid door poedervormig lignaatzout aan ureum toe te voegen teneinde een uiteindelijke kunstmestsamenstelling te vormen met 0,5 gew.# lignaatzout. Daarna werd het mengsel gemengd teneinde een homogeen mengsel te vormen en verhit en geprilld en op dezelfde manier als bij de tests 1 en 2 gescheiden. Teneinde het gedrag van de kunstmestsamenstelling van de onderhavige uitvinding te demonstreren, werd hun weerstand tegen compressie bepaald volgens de Chatillon Hardness Compression en vergeleken met twee bekende kunst-mestsamenstellingen, bevattende ureum en een toevoegsel en een kunstmest, bestaande alleen uit ureum. De twee bekende kunstmestsamenstellingen waren als volgt: UF-85R van Allied Chemicals (U.S.A.) en Norlig -HPR van Daishowa Chemicals (U.S.A.). De resultaten van de compressieproeven zijn in onderstaande tabel I vermeld.
TABEL I
Toevoegsel Hoeveelheid toevoegsel in Weerstand tegen compressie (kg) Gemiddelde stijging van het ureum (US standaard Mesh) de weerstand tegen compressie gew. %
Mesh 10 Mesh 12 Mesh 14 geen zonder toevoegsel 0,7 ± 0,l4 0,56 ± 0,15 0,36 ± 0,11 ---- UF85 0,3 0,86 ± 0,21 0,69 ± 0,10 0,51 ± 0,14 29
Norlig-HP 0,5 0,92 + 0,20 0,68 ± 0,12 0,48 ± 0,09 28
Test I 0,5 1,09 ± 0,16 0,76 ± 0,13 0,54 + 0,13 47 lignaatzout
Test II 0,7 1,10 ± 0,27 0,76 + 0,16 0,54 + 0,14 47 lignaatzout
Test III 0,5 1,25 ± 0,15 0,80 ± 0,10 0,6l + 0,10 63 lignaatzout
Zoals uit tabel I blijkt vertonen de kunstmeststoffen van de onderhavige uitvinding een weerstand tegen compressie die groter is dan die van beide van de bekende kunstmestsamenstellingen. Behalve het bovenstaande werd de stootweerstand gemeten volgens IFDC-118 standaard en de resultaten zijn weer in tabel II hieronder getoond.
TABEL II
Toevoegsel Hoeveelheid toevoegsel Stootweerstand Stijging van de in het ureum " stootweerstand gew. % Gebroken prills gew. % gew. % geen zonder toevoegsel 6,7 ± 0,1 ---- UF85 0,3 1,2 ± 0,7 82
Norlig-HP 0,5 2,4 ± 0,7 64
Test I 0,5 0,6 + 0,4 91 lignaatzout
Test II 0,7 1.9 ± 0,7 72 lignaatzout
Test III 0,5 2,9 ± 0,7 57 lignaatzout
Zoals uit tabel II blijkt is de stootweerstand van de kunstmest-samenstellingen van de onderhavige uitvinding vergelijkbaar met die welke door de bekende kunstmestsamenstellingen wordt verkregen.
Voorbeeld II
De in voorbeeld I toegepaste kunstmeststoffen werden onderworpen aan aankoekproeven volgens de hierboven beschreven procedure en de resultaten van deze aankoekproeven zijn in tabel III hieronder getoond.
TABEL III
Toevoegsel Hoeveelheid toevoegsel Weerstand van de Vermindering van het in het ureum aankoekingen aankoeken gew. % Kg gew. % geen zonder toevoegsel 12,2+0,3 ---- UF85 0,3 6,3 ± 1,2 48
Norlig-HP 0,5 2,8 + 1,3 77
Test I 0,5 5,6 ± 1,4 54 lignaatzout
Test II 0,7 3,9 ± 0,9 68 lignaatzout
Test III 0,5 3,9 ± 1,0 68 lignaatzout
Weer blijkt dat de neiging tot aankoeken van de kunstmestsamenstellingen van de onderhavige uitvinding zeer gering is en in vele gevallen beter dan de aankoekneiging van de bekende kunstmestsamenstellingen.
Voorbeeld III
Voor het demonstreren van het effect van andere samenstellingen van de kunstmeststof van de onderhavige uitvinding werd een natriumlignaat-poeder gemengd met stikstof-kalium-fosforgranulaten met een formule van 15-15_15 vaste stof teneinde een uiteindelijke lignaatsamenstelling van 5 gew. % te vormen. Een tweede formulering werd bereid door het mengen van een stikstof-kalium-fosforgranulaat met de formule 13-26-06 met natrium-lignaten teneinde een uiteindelijke samenstelling van 2,8 gew.# lignaat te verkrijgen. Aankoekproeven werden weer uitgevoerd ter vergelijking van het effect van het toevoegsel van de onderhavige uitvinding op die kunstmestsamenstellingen en de resultaten zijn in onderstaande tabel IV vermeld.
TABEL IV
Type kunstmeststof Lignaat Weerstand van de aan- Verminderen van het aan- koekingen koeken gew. % 13-26-06 0,0 12,5 ± 1,0 ---- 2,8 7,5 ± 1,1 40 15-15-15 0,0 14,6 ± 0,4 ---- 5,0 7,2 ± 0,7 51
Het blijkt uit tabel 4 dat het lignaatzouttoevoegsel volgens de onderhavige uitvinding in sterke mate de aankoekneigingen van bekende kunstmeststoffen vermindert.
Deze uitvinding kan in andere vormen of langs andere wegen worden uitgevoerd zonder af te wijken van de geest of de essentiële kenmerken ervan. De onderhavige uitvoeringsvorm wordt derhalve in alle opzichten toelichtend en niet als beperkend beschouwd, de omvang van de uitvinding wordt aangegeven door de aangehechte conclusies, en alle veranderingen welke binnen de betekenis en het traject van equivalentie komen, worden geacht hierdoor te worden omvat.

Claims (10)

1. Kunstmestsamenstelling, gekenmerkt door een hoge mechanische weerstand en anti-aankoekeigenschappen, omvattende: (a) een verbinding gekozen uit de groep bestaande uit ureum, ammoniumsulfaat, stikstof-kalium-fosforgranulaten, monoammoniumfosfaat, diammoniumfosfaat, kaliumchloride en mengsels ervan, en (b) een zwavelvrij, in water oplosbaar lignaatzout, gekozen uit de groep bestaande uit natriumlignaten, alkalimetaallignaten, ammoniumligna-ten en mengsels ervan, in een hoeveelheid tussen 0,1 en 5.0 gew.$ in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling, zodanig dat de kunstmestformule een hoge mechanische weerstand en een lage neiging tot klonteren bezit zonder dat het vermogen tot oplossen ervan wordt beïnvloed.
2. Kunstmest volgens conclusie 1, waarin het in water oplosbare lignaatzout een zwavelvrij natriumlignaat is.
3. Kunstmest volgens conclusie 1, waarin de verbinding ureum is en het in water oplosbare lignaatzout aanwezig is in een hoeveelheid tussen 0,1 en 1,0 gew.% in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling.
4. Kunstmest volgens conclusie 1, waarin de verbinding ammoniumsul-faat is en het in water oplosbare lignaatzout aanwezig is in een hoeveelheid tussen 2,6 en 4,8 gew.% in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling.
5. Werkwijze voor de bereiding van een kunstmest, gekenmerkt door een verbeterde hoge mechanische weerstand en anti-aankoekeigenschappen, omvattende de trappen van: (a) verschaffen van een verbinding gekozen uit de groep bestaande uit ureum, ammoniumsulfaat, stikstof-kalium-fosforgranulaten, mono ammoniumfosf aat, diammoniumfosfaat, kaliumchloride en mengsels ervan; (b) toevoegen aan deze verbinding van een zwavelvrij, in water oplosbaar lignaatzout, gekozen uit de groep bestaande uit natriumlignaten, alkalimetaallignaten, ammoniumlignaten, en mengsels ervan, in een hoeveelheid van tussen 0,1 en 5.0 gew.J» in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling; (c) mengen van de verbinding en het lignaatzout teneinde een homogeen mengsel ervan te krijgen; en (d) verwerken van het mengsel ter verkrijging van een gewenste deeltjesvormige materiaalvorm.
6. Werkwijze volgens conclusie 5. omvattende het verschaffen van een zwavelvrij natriumlignaat als lignaatzout.
7· Werkwijze volgens conclusie 5. omvattende de trappen van het verhitten van het mengsel van de verbinding en het lignaatzout alvorens het verwerkt wordt tot de gewenste deeltjesvormige materiaalvorm.
8. Werkwijze volgens conclusie 5, omvattende de trappen van het verwerken van de "soda vloeistof" ter verkrijging van het gewenste lig-naatzout.
9· Werkwijze volgens conclusie 8, waarin de "soda vloeistof" de afvalvloeistof is afkomstig van de behandeling van suikerrietbagasse met natriumhydroxide voor het verkrijgen van papierpulp.
10. Toevoegsel voor een kunstmestsamenstelling ter verbetering van mechanische weerstand en de anti-aankoekeigenschappen ervan, welk toevoegsel omvat een zwavelvrij, in water oplosbaar lignaatzout, gekozen uit de groep bestaande uit natriumlignaten, alkalimetaallignaten, ammonium-lignaten, en mengsels ervan, in een hoeveelheid tussen 0,1 en 5,0 gew.% in de uiteindelijke kunstmestsamenstelling, zodanig dat de kunstmest-formule een hoge mechanische weerstand en een lage neiging tot klonteren bezit zonder dat het vermogen tot oplossen ervan wordt beïnvloed.
NL9102046A 1991-03-14 1991-12-06 Kunstmest met een hoge hardheid en opslagstabiliteit, alsmede de bereiding hiervan. NL193406C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US66963991 1991-03-14
US07/669,639 US5114458A (en) 1990-12-10 1991-03-14 Fertilizers having a high hardness and storage stability

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL9102046A true NL9102046A (nl) 1992-10-01
NL193406B NL193406B (nl) 1999-05-03
NL193406C NL193406C (nl) 1999-09-06

Family

ID=24687116

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9102046A NL193406C (nl) 1991-03-14 1991-12-06 Kunstmest met een hoge hardheid en opslagstabiliteit, alsmede de bereiding hiervan.

Country Status (6)

Country Link
JP (1) JPH07108835B2 (nl)
CA (1) CA2056649C (nl)
DE (1) DE4206877A1 (nl)
FR (1) FR2673941B1 (nl)
GB (1) GB2253621B (nl)
NL (1) NL193406C (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE60309938T2 (de) * 2003-06-27 2007-05-24 Melspring International B.V. Verfahren zur herstellung eines düngemittels und das düngemittel
JP7013733B2 (ja) * 2017-08-31 2022-02-15 東レ株式会社 粒状nk化成肥料および粒状nk化成肥料の製造方法
US11033867B2 (en) 2017-09-27 2021-06-15 Sustainable Fiber Technologies, LLC Aqueous lignin and hemicellulose dispersion
US11066588B2 (en) 2017-11-21 2021-07-20 Sustainable Fiber Technologies, LLC Deicing composition comprising lignocellulosic byproducts
US11091697B2 (en) 2017-11-29 2021-08-17 Sustainable Fiber Technologies, LLC Dust suppressant and soil stabilization composition comprising lignocellulosic byproducts
US11572474B2 (en) 2020-05-22 2023-02-07 Sustainable Fiber Technologies, LLC Compositions comprising lignocellulosic byproducts for tire ballasts and associated methods
WO2022018768A1 (en) * 2020-07-23 2022-01-27 Fertis India Pvt. Ltd. Lignosulfonate complexes of water soluble fertilizers and process for complexation thereof

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1592603A1 (de) * 1967-10-23 1971-01-28 Albert Ag Chem Werke Verfahren zur Herstellung Harter und abriebfester Duengemittel-Granulate
JPS49123847A (nl) * 1973-04-05 1974-11-27
US4587358A (en) * 1985-08-26 1986-05-06 Tennessee Valley Authority Production of high-strength, storage-stable particulate urea
US4846871A (en) * 1987-03-10 1989-07-11 Reed Lignin Inc. Lignosulfonate treated fertilizer particles

Also Published As

Publication number Publication date
NL193406C (nl) 1999-09-06
GB2253621A (en) 1992-09-16
NL193406B (nl) 1999-05-03
JPH06340483A (ja) 1994-12-13
FR2673941B1 (fr) 1994-04-29
JPH07108835B2 (ja) 1995-11-22
GB9124893D0 (en) 1992-01-15
GB2253621B (en) 1994-11-23
FR2673941A1 (fr) 1992-09-18
CA2056649A1 (en) 1992-09-15
CA2056649C (en) 1995-09-12
DE4206877A1 (de) 1992-09-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4587358A (en) Production of high-strength, storage-stable particulate urea
US3660068A (en) Soil additives
US5032164A (en) Modified lignosulfonate conditioning agent for urea particles
NL8502838A (nl) Werkwijze ter vervaardiging van ureum en ammoniumsulfaat bevattende meststofkorrels.
NL193406C (nl) Kunstmest met een hoge hardheid en opslagstabiliteit, alsmede de bereiding hiervan.
US5114458A (en) Fertilizers having a high hardness and storage stability
US4500336A (en) Process for making granules containing urea as the main component
US4192756A (en) Anticaking of sodium chloride and potassium chloride
JP3771270B2 (ja) 硝酸カルシウムを含む窒素−カリウム肥料の製造方法
NL7807219A (nl) Werkwijze voor de bereiding van een korrelvormige npk-kunstmeststof alsmede korrelvormige npk-kunstmest- stoffen verkregen met deze werkwijze.
CA1190059A (en) Process for making granules containing urea as the main component
US3639643A (en) Method for elimination of the 32 c. phase transition in granules and prills containing free ammonium nitrate and products produced thereby
US5476527A (en) White atoxic urea fertilizer composition
US6365120B1 (en) Method for hardening granular inorganic salt compounds
US1849989A (en) Manufacture of mixed fertilizers
US3579321A (en) Ammonium phosphate fertilizer composition and method
WO2018161984A1 (de) Magnesiumsulfat-granulate auf basis von synthetischem magnesiumsulfat
US3301658A (en) Fertilizer
RU2412139C2 (ru) Способ получения нитрофосфатных продуктов с высоким содержанием азота
JP2002012488A (ja) 粒状肥料の製造方法
US5578107A (en) Water soluble caking inhibitors for ammonium phosphates
SU966089A1 (ru) Состав дл получени гранулированного калийно-магниевого удобрени
US3280123A (en) Potassium dichloroisocyanurate compositions and processes for preparing same
RU2034817C1 (ru) Способ получения гранулированного удобрения
EP3592720A1 (de) Verwendung von magnesiumsulfat-granulaten in festen harnstoffhaltigen düngemittelzusammensetzungen

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20020701