NL9101556A - Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. - Google Patents
Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. Download PDFInfo
- Publication number
- NL9101556A NL9101556A NL9101556A NL9101556A NL9101556A NL 9101556 A NL9101556 A NL 9101556A NL 9101556 A NL9101556 A NL 9101556A NL 9101556 A NL9101556 A NL 9101556A NL 9101556 A NL9101556 A NL 9101556A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- periods
- filling
- stroke
- unloading
- stroke frequency
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F04—POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
- F04B—POSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
- F04B43/00—Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members
- F04B43/02—Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members having plate-like flexible members, e.g. diaphragms
- F04B43/06—Pumps having fluid drive
- F04B43/067—Pumps having fluid drive the fluid being actuated directly by a piston
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Reciprocating Pumps (AREA)
- External Artificial Organs (AREA)
Description
Titel: Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. Beschrijving.
De uitvinding heeft betrekking op een systeem voor de besturing van een met tenminste een membraan uitgevoerde zuigermembraanpomp, waarbij het membraan tussen twee uiterste door middel van indicatoren detecteerbare posities in een gedurende zuig- en persperioden (S, P) met hydraulisch medium te belasten drukkamer, met een gewenste slagfrequentie beweegbaar is, en waarbij het systeem is voorzien van een op de indicatoren aangesloten besturingsorgaan voor het aan het besturingsorgaan verschaffen van positie- indicatiesignalen, en een op het besturingsorgaan en de drukkamer aangesloten vul/ontlastinrichting voor het gedurende vul- en ontlastperioden (d, c) respectievelijk toe- en afvoeren van hydraulisch medium.
Een dergelijk systeem is bekend uit US 4966528 en wordt toegepast bij het verpompen van agressieve of abrassieve media. De in het bekende systeem opgenomen zuigermembraanpomp bezit een elastisch beweegbaar membraan, dat het te verpompen medium scheidt van bewegende delen van de pomp. De pompbeweging van het membraan komt tot stand door met behulp van de bewegende delen, zoals een zuiger, zuigerstang, zuigermanchet etc. hydraulisch medium, periodiek gedurende zuig- en persperioden uit respectievelijk naar de drukkamer te voeren. Elektrische, als verplaatsingssensoren uitgevoerde, indicatoren zijn op een aan het membraan bevestigde stang aangebracht en deze geven een signaal af, op basis waarvan de uiterste posities van het membraan kunnen worden gedetecteerd. De uiterste posities, waarbinnen het membraan dient te bewegen om de kans op breuk zoveel mogelijk te beperken, markeren de ertussen gelegen zuig- en persperioden. Daar bij de gegeven hoge drukken in het medium een lekkage van hydraulisch medium tussen de genoemde bewegende delen van de pomp niet te vermijden is, en tengevolge daarvan de uiterste posities door het membraan niet bereikt worden, wordt het hydraulische medium in de drukkamer door middel van een vul/ontlastinrichting op commando van de door de indicatoren afgegeven positie-indicatiesignalen, telkens bijgevuld en afgetapt, teneinde de opbrengst van de pomp bij de verschillende werkdrukken en de variërende viscositeit van de te verpompen slurrie constant te houden. Het vanuit een reservoir met hydraulisch medium vullen van de drukkamer vindt via een bestuurbare vulklep van de vul- ontlastinrichting plaats, gedurende de zuigperiode, dat wil zeggen bij een relatief lage druk in de drukkamer, terwijl het ontlaten gedurende de persperiode bij een hoge in de drukkamer heersende druk plaatsvindt, gedurende een met de persperiode gelijk lopende ontlasttijd.
Het bekende systeem functioneert onder normale bedrijfsomstandigheden, bij een zuigdruk van ongeveer 1 tot 4 bar, bij een persdruk beneden ongeveer 120 bar en bij een nominale slagfrequentie van het membraan naar behoren.
Indien echter onder omstandigheden substantieel van de normale bedrijfsomstandigheden wordt afgeweken, bijvoorbeeld bij het met een hoge opbrengst onder drukken, die hoger zijn dan 120 bar, verpompen van medium, blijkt het bekende systeem niet goed in staat om zich aan de desbetreffende bedrijfsomstandigheden aan te passen en om in dit gedeelte van het werkgebied optimaal te functioneren.
Doel van de uitvinding is het verschaffen van een systeem voor de besturing van een zuigermembraanpomp, dat een breder werkgebied bezit, doch met name bij het bereiken van de volle capaciteit op nauwkeurige wijze functioneert.
Daartoe bezit het systeem overeenkomstig de uitvinding het kenmerk dat het besturingsorgaan een rekenorgaan is, dat het rekenorgaan op de indicatoren aangesloten ingangen bezit, en het rekenorgaan is ingericht om met behulp van de positie- indicatiesignalen de duur van respectievelijk rond tijdstippen, waarop het membraan uiterste posities inneemt, beginnende vertragingsperioden (e, f) te berekenen op basis van de te kiezen lengte van de onderscheiden aansluitend aan de respectievelijke vertragingsperioden gelegen ontlast- en vulperioden (c, d).
Het voordeel van het systeem overeenkomstig de uitvinding is, dat de begintijdstippen van de vul- en ontlastperioden, die liggen op de respectievelijke momenten dat de vertragingsperioden eindigen, alsmede de duur van de vul- en ontlastperioden vrij te kiezen zijn. Desgewenst kan de keuze afhankelijk worden gemaakt van de specifieke bedrijfomstandigheden. Bovendien vinden de bijbehorende berekeningen van de begintijdstippen en lengten van de respectievelijke vertragingsperioden op nauwkeurige wijze in het als rekenorgaan uitgevoerde besturingsorgaan plaats. De kans dat zodoende te veel of te weinig hydraulisch medium gedurende de vul- en ontlastperioden in de drukkamer wordt geïnjecteerd, dan wel hieruit wegvloeit, is daardoor substantieel verlaagt, waardoor in het bijzonder bij lagere slagfrekwenties en hogere werkdrukken een eventuele overbelasting van het membraan praktisch is voorkomen, de levensduur van het systeem overeenkomstig is verlengd en slijtage in dit systeem is verminderd. Vanwege de hoge nauwkeurigheid zal het regelsysteem een stabiele en rustige regeling mogelijk maken zonder dat het systeem bij voortduring blijft vullen, ontlasten, vullen etc.
Een uitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding bezit het kenmerk dat het rekenorgaan zodanig is ingericht dat alleen indien de indicatoren een overschrijding van één van de uiterste posities van het membraan vaststellen de vul/ontlastinrichting de drukkamer vult of ontlast.
In deze uitvoering kunnen de elektrische indicatoren desgewenst als eenvoudige eindschakelaars bijvoorbeeld als magneet- of inductieschakelaars worden uitgevoerd. Praktisch kan dan bijvoorbeeld op een met het membraan verbonden steel een permanente magneet aan een niet magnetisch materiaal, zijn bevestigd, waarvan de positie van de magneet met magneetschakelaars te detecteren is.
Een volgende uitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding bezit het kenmerk dat het rekenorgaan is ingericht om op basis van de grootte van de variatie per tijdseenheid van de positie- indicatiesignalen het naderen van de tijdstippen, waarop het membraan de achtereenvolgende uiterste posities inneemt, te bepalen en de tijdstippen vervolgens als begintijdstippen van de respectievelijke vertragingsperioden te nemen.
Aldus biedt het systeem overeenkomstig de uitvinding in deze uitvoeringsvorm de mogelijkheid om door eenvoudige differentiatie naar de tijd van de positie-indicatiesignalen de snelheid van het membraan mede in de besturing van het systeem te incorporeren. In dat geval zullen de elektrische indicatoren zijn ingericht om continu positie- indicatiesignalen te verschaffen.
Desgewenst kan door verdere differentiatie van de snelheid naar de tijd ook de versnelling, die onder omstandigheden het membraan ondergaat als variabele in het besturingssysteem worden geïntroduceerd.
In nog een uitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding is het rekenorgaan van een ingang voorzien, waarop een sensor voor het meten van de slagfrequentie van het membraan is aangesloten.
Met name is bij het opstarten van het systeem de variabele in de vorm van de slagfrequentie van belang om te bewaken dat de snelheid, waarmede het aantal slagen per tijdseenheid toeneemt niet te groot wordt en niet te hoge belastingen in het opstartende systeem optreden. Bovendien kan bij het opstarten, gegeven de bekende toenemende slagfrequentie in de tijd, en gegeven het moment waarop een uiterste positie is bereikt een schatting worden berekend van het moment waarop de andere uiterste positie zal worden bereikt, waardoor wordt voorkomen dat, met name in de opstartfase waarin de vertragingsperioden (e, f) gelijke tred dienen te houden met de toenemende slagfrequentie, de vul- en ontlastperioden beginnen of eindigen op tijdstippen waarop vullen of ontlasten van de drukkamer ongewenst of zelfs onmogelijk is.
In een verdere uitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding wordt de.druk als additionele variabele aan het systeem overeenkomstig de uitvinding toegevoegd, dat daardoor gekenmerkt is, dat het een in de drukkamer aangebrachte druksensor bezit en het rekenorgaan een op de druksensor aangebrachte ingang bezit.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding, bezit het kenmerk, dat de vertragingsperioden (e, f) zodanige lengten bezitten, dat de respectievelijke vul- en ontlastperioden (d, c) eindigen op tijdstippen die liggen binnen de zuigperiode (S).
Het daarmede samenhangende voordeel is, dat zodoende niet gekozen hoeft te worden voor een vul/ontlastinrichting die sluit tijdens de hoge druk gedurende de persperiode, en die zeer kostbaar is.
Een verdere verfijning en aanpassing aan de specifieke bedrijfsomstandigheden biedt een voorkeursuitvoeringsvorm overeenkomstig de uitvinding, welke is gekenmerkt doordat het rekenorgaan van een ingang is voorzien, waarop een sensor voor het meten van de slagfrequentie van het membraan is aangesloten en waarbij het rekenorgaan is ingericht om op basis van de slagfrequentie in een verdere voorkeursuitvoeringsvorm een onderscheid te maken tussen een eerste programma afloop, waarin de vulperiode vóór de overgang van een persslag naar een zuigslag begint, en na de overgang eindigt, en waarbij de ontlastperiode vóór de overgang van de zuigslag naar de persslag begint en erna eindigt, en de tweede programma afloop, waarin voor de te kiezen onderscheiden vul- en ontlastperioden de respectievelijke berekende vertragingsperioden zijn gelegen.
Het is onder praktische bedrijfsomstandigheden van het systeem van belang gebleken om in de besturing een van de waarde van de slagfrequentie afhankelijke hysterese te introduceren, waartoe een nog verdere voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem overeenkomstig de uitvinding daardoor gekenmerkt is, dat het rekenorgaan is ingericht om bij overschrijding van een eerste waarde van de slagfrequentie van de eerste programma afloop over te gaan naar de tweede programma afloop en dat bij onderschreiding van de waarde van een tweede slagfrequentie, die kleiner is dan de waarde van de eerste slagfrequentie, de tweede programma afloop overgaat naar de eerste programma afloop.
Hiermede wordt bereikt dat onder omstandigheden, gedurende cyclische pompkoppelfluctuaties, optredende variaties in de motorsnelheid en de slagfrequentie niet een voortdurend wisselen van de respectievelijke programma aflopen tot gevolg heeft.
In een volgende voorkeursuitvoeringsvorm bezit het systeem overeenkomstig de uitvinding het kenmerk dat het systeem een geheugenbestand met schrijf- en leesmiddelen bezit, waarin het waardeverloop van voor het onderhavige pompproces relevante grootheden door middel van de schrijfmiddelen is weggeschreven en is opgeslagen en dat een gewenste selectie van het waardeverloop ten behoeve van diagnose en analyse van het proces op aanvraag door middel van de leesmiddelen uit het geheugenbestand is op te vragen en op een gewenste wijze inzichtelijk is te maken.
De uitvinding en haar verdere voordelen zullen aan de hand van de hiernavolgende tekening nader worden toegelicht. Daarbij toont:
Figuur 1 een voorkeursuitvoeringsvorm van het besturingssysteem overeenkomstig de uitvinding; tonen de figuren 2 en 3 respectievelijk tijdvolgordediagrammen in geval van lagere respectievelijk hogere slagfrequentie, aan de hand waarvan de werking van het systeem volgens figuur 1 nader zal worden toegelicht; en figuur 4 een versnellings- en vertragings-karakteristiek, waarin de maximale verandering van het aantal slagen van het membraan per tijdseenheid is getoond.
Figuur 1 toont een uitvoeringsvorm van een systeem 1, dat gedeeltelijk is weergegeven in een uitvoeringsvorm, waarbij het een dubbele zuigermembraanpomp 2, 3 omvat, waarbij de respectievelijke pompen 2, 3 zijn opgenomen in toevoerleidingen 4, 5 en afvoerleidingen 6, 7. In elk van de toevoerleidingen 4, 5, waardoorheen slurrie in de richting van de pijl beweegt, bevinden zich zuigkleppen 8, 9 en in de afvoerleidingen 6 en 7 bevinden zich perskleppen 10, 11.
De zuigermembraanpompen 2 en 3 zijn elk voorzien van elastisch beweegbare membranen 12 en 13, waaraan in respectievelijke drukkamers 14 en 15 in langsrichting beweegbare regelstangen 16 en 17 zijn bevestigd. In de drukkamers 14, 15 bevindt zich een hydraulisch medium, dat door middel van een in een cilinder 18 beweegbare zuiger 19 heen en weer wordt bewogen, waardoor de membranen 12 en 13 heen en weer bewegen en de slurrie vanuit de toevoerleidingen 4 en 5 gedurende een zuigperiode wordt aangezogen en de slurrie in persperioden naar de afvoerleidingen 6 en 7 wordt geperst. De verschillende periodentijden hangen hierbij af van de slagfrequentie van de zuiger 19. De zuiger 19 is via een niet in figuur 1 weergegeven mechanisme, dat veelal een krukdrijfstang bevat gekoppeld met een motor 20, waarvan het toerental desgewenst door middel van niet weergegeven middelen regelbaar is, en via welke een met de zuiger 19 verbonden zuigerstang 22 met een zekere slagfrequentie heen en weer wordt bewogen. De van een motor toerental sensor, bijvoorbeeld in de vorm van een tachometer, voorziene motor 20 bezit een uitgang 23, waaraan een signaal te ontnemen is, dat een maat bevat voor het toerental van de motor 20. Desgewenst kan met de zuigerstang 22 een niet weergegeven slagfrequentie sensor worden gekoppeld, welke sensor een elektrisch signaal dient af te geven dat een maat bevat voor de slagfrequentie van de zuigerstang 22. De slagfrequentie kan evenwel ook worden afgeleid van door druksensoren 26 en 27 aan corresponderende uitgangen 28 en 29 afgegeven signalen. De druksensoren 26 en 27 zijn in de drukkamers 14 en 15 bevestigd. Verder zijn in de drukkamers 14 en 15 indicatoren 30, 31, 32 en 33 bevestigd, welke in het bijzonder bijvoorbeeld het overschrijden of het naderen van de uiterste posities van de regelstangen 16 en 17 en de daaraan bevestigde membranen 12 en 13 registreren. De indicatoren 30-33 kunnen bijvoorbeeld van het elektrische magnetische of inductieve type zijn, om dan als benaderingsschakelaars te fungeren, doch ook kunnen deze desgewenst van het opto-elektrische type of het doppler-elektrische type zijn, in welk geval continu een signaal wordt afgegeven dat een maat bevat voor de momentele positie van de membranen 12, 13. De bijbehorende door de indicatoren 30-33 afgegeven elektrische signalen, worden aan daarmede verbonden ingangen 34, 35, 36 en 37 van een in het systeem 1 opgenomen als rekenorgaan 38 uitgevoerd besturingsorgaan toegevoerd. Het rekenorgaan 38 bezit voorts drie met de respectievelijke uitgangen 23, 28 en 29 verbonden corresponderende ingangen 23',28' en 29'.
Het systeem 1 bevat voorts een in figuur 1 schematisch met de drukkamers 14 en 15 getekend verbonden vul- ontlastinrichting 39 welke van de noodzakelijke kleppen is voorzien, die door middel van een op het rekenorgaan 38 aangesloten stuuringangenstelsel 40 beïnvloedbaar zijn
De indicatoren 30-33, geven, afhankelijk van het gekozen type indicator allen bij het naderen of overschrijden van de uiterste posities van het membraan, dan wel continu bij het bewegen van de regelstangen 16 en 17 positie-indicatiesignalen af aan het rekenorgaan 38.
Ter illustratie van de werking van het systeem 1, is in de figuren 2 en 3 in tijdvolgorde, in blokvorm de elkaar opvolgende zuigperioden (S) en persperioden (P) weergegeven. Door middel van een gegolfd weergegeven streeplijn, is de feitelijke positie van het betreffende membraan 12, 13 weergegeven.
De besturing van de vul- ontlastinrichting 39 door het rekenorgaan 38 vindt zijn beslag in het door het rekenorgaan 38 te doorlopen programma. De programmatuur in het rekenorgaan 38, is zodanig opgebouwd, dat, nadat op basis van de door de indicatoren 30 respectievelijk 33 is vastgesteld dat een betreffend membraan 12 respectievelijk 13 een uiterste positie nadert, dan wel overschrijdt, hetgeen optreedt rond het einde van een persslag (P), een eerste vertragingsperiode e wordt berekend op een wijze waarbij de aansluitend aan deze periode gelegen ontlastperiode c een te kiezen duur bezit. Evenzo wordt bij het door het membraan 12 respectievelijk 13 naderen of overschrijden van de andere uiterste positie een tweede vertragingsperiode f berekend, daarbij rekening houdende met de lengte van de te kiezen aansluitend aan de periode f gelegen vulperiode d. Bij voorkeur eindigen de vulperiode d en de ontlastperiode c binnen de zuigperiode S, hetgeen in figuur 3 is getoond. In het rekenorgaan 38 kan het naderen van de uiterste posities direct op basis van de positie- indicatiesignalen van de betreffende indicatoren worden afgeleid, doch ook een vaststelling op basis van de afgeleide naar de tijd van de positie- indicatiesignalen, te weten de snelheid, is mogelijk. Bij het naderen van de uiterste posities zal namelijk de snelheid steeds kleiner worden, hetgeen in het rekenorgaan 38 door middel van een eenvoudige vergelijkings-of over-, dan wel onderschrijdings bewerking, kan worden vastgesteld. Bovendien is de snelheid van de membranen van mogelijk belang in geval een analyse-diagnose van het functioneren van het systeem als geheel gewenst is. Door verdere differentiatie naar de tijd van de snelheid komt ook de versnelling beschikbaar als additionele diagnose-variabele.
Bij gegeven duur van de periode c en d, vindt de berekening van de eerste vertragingsperiode e, bij een gegeven aantal slagen per minuut van de zuiger, plaats op basis van de formule: · (Hs-)"’·” waarbij e en c in seconden zijn uit te drukken. Wanneer het bij wijze van voorbeeld gewenst is, dat de in seconden uit te drukken perioden f en d, opgesteld 330° van de volledige slagperiode van 360° beslaan, dan berekent het rekenorgaan 38 de vertragingsperiode f overeenkomstig de formule: / n \ _1 330 f o ---d \ 60 / 360
De in het rekenorgaan 38 te programmeren programma afloop kan uitmonden in de hierboven gegeven berekeningen voor de verschillende perioden c, d, e en f. De hierboven gegeven programma afloop is evenwel bij voorkeur te combineren met een programma afloop, waarin de berekeningen plaatsvinden op een wijze zoals met betrekking tot figuur 2 nader zal worden toegelicht.
In het tijdvolgordediagram van figuur 2, zijn de vertragingsperioden e en f, welke in figuur 3 zijn getoond, gelijk aan 0. De vulperiode c en de ontlastperiode d vormen periodieke intervallen, waarbinnen de respectievelijke overgangen van pers- naar zuigslag en van zuig- naar persslag zijn gelegen. Bij toepassing van bijvoorbeeld inductie- of magneetschakelaars correspondeert de duur van de perioden c en d met de bekrachtigingstijd van de indicatoren. Het doorlopen van het ene, dan wel het andere programma, kan bijvoorbeeld afhankelijk worden gemaakt van de waarde van de slagfrequentie, zodat met name in de opstartfase van het systeem geen extreme belastingskrachten op met name het membraan worden uitgeoefend, die de levensduur ervan kunnen verkorten. Vanzelfsprekend kunnen in de verschillende programma aflopen ook verdere variabelen worden geïntroduceerd, zoals de snelheid of de versnelling van het membraan, de druk c.q. het drukverloop in de drukkamers 14 en 15, het toerental van de motor, en dergelijke. Vanzelfsprekend kunnen ook de waarden van deze variabelen worden benut bij het naar wens toekennen van een duur aan de perioden c, d, e en f. Het systeem is daarmede op flexibele wijze in te stellen op een gewenste wijze van het bedrijf. De beschikbare gemeten variabelen in het systeem verschaffen een grote hoeveelheid informatie, die door het rekenorgaan kan worden verwerkt en zonodig op een weergeefinrichting kan worden zichtbaar gemaakt, die uitgebreide mogelijkheden verschaft om inzicht in het gedrag van het systeem onder diverse omstandigheden te vergaren en dit te verdiepen. Ten behoeve van foutanalyse kunnen diagnose signalen worden gedefinieerd uit combinaties van de beschikbare variabelen die een ongewenste combinatie van faktoren helpen detecteren en voorkomen.
Het heeft de voorkeur om het systeem te voorzien van een van schrijf- en leesmiddelen geheugenbestand, waarin het waardeverloop van de relevante procesvariabelen wordt opgeslagen, zodat bij het stellen van een diagnose of het maken van een analyse van het proces, de historie mede in beschouwing kan worden genomen. In het bijzonder is dit hulpmiddel nuttig bij het opzetten van een foutenanalyse, waarbij dan de opgeslagen gegevens uit het geheugenbestand worden opgeroepen.
Figuur 4 toont een curve, waarin het verband tussen een maximaal toegestaan aantal slagen (n) per minuut van de zuiger 19 als functie van de tijd (t) is weergegeven.
Startend vanuit stilstand wordt enige tijd met een constante slagfrequentie gedraaid. Vervolgens wordt een eerste programmacurve (overeenkomstig het tijdvolgordediagram van figuur 2) doorlopen, waarbij de slagfrequentie wordt verhoogd. Na overschrijding van een eerste waarde van de slagfrequentie wordt overgegaan op de programma-afloop conform figuur 3. Indien de slagfrequentie (n) beneden een tweede waarde, die kleiner is dan de eerste waarde, daalt, wordt pas teruggesprongen naar de programma-afloop van figuur 2. Deze hysterese voorkomt een ongewenst tussen de programma-aflopen heen en weer springen als gevolg van slagfrequentie variaties, die voortvloeien uit cyclische koppelfluctuaties in de mechanische belasting van de motor 20.
Nadat de slagfrequentie (n) met zekere snelheid is verhoogd, wordt deze boven een bepaalde waarde van de slagfrequentie na verloop van tijd desgewenst verder verhoogd, in welk geval de mate van verhoging groter mag zijn dan gedurende de tijd dat de slagfrequentie kleiner was dan de genoemde bepaalde waarde. Afhankelijk van de opbouw en constructie van het systeem kunnen aldus gebieden A, B, C worden aangegeven, waarin met name in de gebieden B en C maximaal toegestane verhogingen en verlagingen van de slagfrequentie (n) zijn voorgeschreven. Een en ander is door middel van pijlen in de verschillende mogelijke programma aflopen A en B aangegeven. Het systeem verschaft een zeer grote keuzevrijheid in de mogelijk te kiezen variabelen, die van belang zijn bij het bepalen van de duur van de verschillende perioden c, d, e en f, waardoor het systeem bij uitstek geschikt is gemaakt om te worden toegepast bij het verpompen van slurries bij de meest uiteenlopende persdrukken en slagfrekwenties. Het systeem biedt bovendien de mogelijkheid om de berekeneningen met een gewenste nauwkeurigheid te laten plaatsvinden, zodat daarmede ook de uiterste posities van de membranen binnnen nauwkeurig bepaalde tolerantiewaarden rondom de uiterste posities van de membranen 12 en 13 kunnen worden bepaald, waardoor de levensduur van de membranen is verlengd, en een overtollige slijtage bij met name het onder zeer hoge drukken in de orden van enkele honderden bars verpompen van agressieve en abrassieve media is vermeden. Het onderhavige universele en zelfregulerende besturingsysteem is op verschillende typen pompen, die zijn voorzien van een of meerdere membranen toepasbaar.
Claims (10)
1. Systeem voor de besturing van een met tenminste één membraan uitgevoerde zuigermembraanpomp, waarbij het membraan tussen twee uiterste door middel van indicatoren detecteerbare posities in een gedurende zuig- en persperioden (S, P) met hydraulisch medium te belasten drukkamer, met een gewenste slagfrequentie beweegbaar is, en waarbij het systeem is voorzien van een op de indicatoren aangesloten besturingsorgaan voor het aan het besturingsorgaan verschaffen van positie- indicatiesignalen en een op het besturingsorgaan en de drukkamer aangesloten vul/ontlastinrichting voor het gedurende vul- en ontlastperioden (d, c) respectievelijk toe- en afvoeren van hydraulische medium, met het kenmerk dat het besturingsorgaan een rekenorgaan is, dat het rekenorgaan op de indicatoren aangesloten ingangen bezit en het rekenorgaan is ingericht om met behulp van de positie- indicatiesignalen de duur van respectievelijk rond tijdstippen, waarop het membraan uiterste posities inneemt, beginnende vertragingsperioden (e, f) te berekenen op basis van de te kiezen lengten van de onderscheiden na beëindiging van de respectievelijke vertragingsperioden (e, f) beginnende ontlast- en vulperioden (c, d).
2. Systeem volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het rekenorgaan zodanig is ingericht dat alleen indien de indicatoren een overschrijding van één van de uiterste posities van het membraan vaststellen de vul/ontlastinginrichting de drukkamer vult of ontlast.
3. Systeem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat het regenorgaan is ingericht om op basis van de grootte van de variatie per tijdseenheid van de positie-indicatiesignalen het naderen van de tijdstippen, waarop het membraan de achtereenvolgende uiterste posities inneemt te bepalen en de tijdstippen vervolgens als begintijdstippen van de respectievelijke vertragingsperioden te nemen.
4. Systeem volgens een van de conclusies 1-3, met het kenmerk dat het rekenorgaan van een ingang is voorzien, waarop een sensor voor het meten van de slagfrequentie van het membraan is aangesloten.
5. Systeem volgens een van de conclusies 1-4, met het kenmerk dat het systeem een in de drukkamer aangebrachte druksensor bezit en het rekenorgaan een op de druksensor aangesloten ingang bezit.
6. Systeem volgens een van de conclusies 1-5, met het kenmerk dat de vertragingsperioden (e, f) zodanige lengten bezitten, dat de respectievelijke ontlast- en vulperioden (c, d) eindigen op tijdstippen die liggen binnen de zuigperiode (S).
7. Systeem volgens een van de conclusies 1-6, met het kenmerk dat het systeem is ingericht om op basis van de slagfrequentie een onderscheid te maken tussen te kiezen programma-aflopen, waarin de vul- en ontlastperioden over de zuig- en persperioden verdeeld zijn.
8. Systeem volgens conclusie 7, met het kenmerk dat een onderscheid wordt gemaakt tussen een eerste programma- af loop, waarin de vulperiode voor de overgang van een persslag naar zuigslag begint en na de overgang eindigt, en waarbij de ontlastperiode voor de overgang van de zuigslag naar de persslag begint en erna eindigt, en de tweede programma afloop, waarin vóór de te kiezen onderscheiden vul-en ontlastperioden (d, c) de respectievelijke berekende vertragingsperioden (e, f) zijn gelegen.
9. Systeem volgens conclusie 8, met het kenmerk dat het rekenorgaan is ingericht om bij overschrijding van een eerste waarde van de slagfrequentie van de eerste programma afloop over te gaan naar de tweede programma afloop, en dat bij onderschrijding van een tweede waarde van de slagfrequentie, die kleiner is dan de eerste waarde van de slagfrequentie, de tweede programma afloop overgaat in de eerste programma afloop.
10. Systeem volgens een van de conclusies 1-9, met het kenmerk dat het systeem een geheugenbestand met schrijf- en leesraiddelen bezit, waarin het waardeverloop van voor het onderhavige pompproces relevante grootheden door middel van de schrijfmiddelen is weggeschreven en is opgeslagen, en dat een gewenste selectie van het waardeverloop ten behoeve van diagnose en analyse van het proces op aanvraag door middel van de leesmiddelen uit het geheugenbestand is op te vragen en op een gewenste wijze inzichtelijk is te maken.
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9101556A NL9101556A (nl) | 1991-09-16 | 1991-09-16 | Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. |
AU22195/92A AU656616B2 (en) | 1991-09-16 | 1992-09-08 | Control system for piston membrane pump |
DE4230662A DE4230662A1 (de) | 1991-09-16 | 1992-09-14 | Steuersystem fuer kolbenmembranpumpe |
US07/944,675 US5281107A (en) | 1991-09-16 | 1992-09-15 | Control system for piston membrane pump |
CA002078243A CA2078243A1 (en) | 1991-09-16 | 1992-09-15 | Control system for piston membrane pump |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9101556 | 1991-09-16 | ||
NL9101556A NL9101556A (nl) | 1991-09-16 | 1991-09-16 | Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL9101556A true NL9101556A (nl) | 1993-04-16 |
Family
ID=19859698
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL9101556A NL9101556A (nl) | 1991-09-16 | 1991-09-16 | Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5281107A (nl) |
AU (1) | AU656616B2 (nl) |
CA (1) | CA2078243A1 (nl) |
DE (1) | DE4230662A1 (nl) |
NL (1) | NL9101556A (nl) |
Families Citing this family (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5257914A (en) * | 1992-06-24 | 1993-11-02 | Warren Rupp, Inc. | Electronic control interface for fluid powered diaphragm pump |
DE29520876U1 (de) * | 1995-12-28 | 1996-04-11 | ABEL GmbH & Co Handels- und Verwaltungsgesellschaft, 21514 Büchen | Kolbenmembranpumpe |
NL1004890C2 (nl) * | 1996-12-24 | 1998-06-25 | Envirotech Pumpsystems Netherl | Pompsysteem in het bijzonder geschikt voor het verpompen van hete media. |
FR2762916B1 (fr) * | 1997-04-30 | 1999-07-16 | Sgs Thomson Microelectronics | Controle volumetrique du debit d'une pompe filtrante |
JP3083275B2 (ja) * | 1997-09-18 | 2000-09-04 | 株式会社ワイ・テイ・エス | ダブルダイヤフラム式ポンプ |
DE19826610A1 (de) * | 1998-06-16 | 1999-12-23 | Bran & Luebbe | Membranpumpe und Vorrichtung zur Steuerung derselben |
US6174136B1 (en) | 1998-10-13 | 2001-01-16 | Liquid Metronics Incorporated | Pump control and method of operating same |
US6280147B1 (en) | 1998-10-13 | 2001-08-28 | Liquid Metronics Incorporated | Apparatus for adjusting the stroke length of a pump element |
US7658598B2 (en) * | 2005-10-24 | 2010-02-09 | Proportionair, Incorporated | Method and control system for a pump |
EP1828602B1 (en) * | 2004-11-17 | 2019-04-03 | Proportionair Inc. | Control system for an air operated diaphragm pump |
US20060219642A1 (en) * | 2005-04-04 | 2006-10-05 | Ingersoll-Rand Company | Control system and method for an air-operated pump |
US8017409B2 (en) | 2009-05-29 | 2011-09-13 | Ecolab Usa Inc. | Microflow analytical system |
RU2504691C2 (ru) * | 2010-12-01 | 2014-01-20 | Николай Николаевич Зубов | Установка погружная электрогидроприводная |
US10036378B2 (en) * | 2013-02-28 | 2018-07-31 | Ingersoll-Rand Company | Positive displacement pump with pressure compensating calibration |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2741024A1 (de) * | 1977-09-12 | 1979-03-22 | Wilms Gmbh | Membranpumpe |
DE8801660U1 (de) * | 1988-02-10 | 1988-03-31 | Henkel, Wolfgang Eberhard, 6832 Hockenheim | Membrandehnungsmeßgerät für Kugelmembranpumpen |
-
1991
- 1991-09-16 NL NL9101556A patent/NL9101556A/nl not_active Application Discontinuation
-
1992
- 1992-09-08 AU AU22195/92A patent/AU656616B2/en not_active Ceased
- 1992-09-14 DE DE4230662A patent/DE4230662A1/de not_active Withdrawn
- 1992-09-15 CA CA002078243A patent/CA2078243A1/en not_active Abandoned
- 1992-09-15 US US07/944,675 patent/US5281107A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CA2078243A1 (en) | 1993-03-17 |
AU656616B2 (en) | 1995-02-09 |
AU2219592A (en) | 1993-03-18 |
US5281107A (en) | 1994-01-25 |
DE4230662A1 (de) | 1993-03-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
NL9101556A (nl) | Besturingssysteem voor zuigermembraanpomp. | |
JP2586925B2 (ja) | 流体送出装置 | |
US5056036A (en) | Computer controlled metering pump | |
US4828464A (en) | Diaphragm pump device | |
US5249932A (en) | Apparatus for controlling diaphragm extension in a diaphragm metering pump | |
US5336052A (en) | Viscous material pump | |
EP1092131B1 (en) | Determining when fluid has stopped flowing within an element | |
EP0842076B1 (en) | Accumulator pressure control in vehicle brake systems | |
US6168387B1 (en) | Reciprocating pump with linear displacement sensor | |
JP5827309B2 (ja) | 定量ポンプの制御及び/又は調整方法 | |
CN102211390B (zh) | 用于注射成型机的液压驱动单元和注射成型机 | |
US4355787A (en) | Method of controlling the nozzle damper of a metallurgical vessel | |
US4708620A (en) | Machine for molding articles by injection molding or die casting | |
US4488589A (en) | Shot cylinder controller | |
TW201816266A (zh) | 操作計量裝置之方法 | |
CN104564634A (zh) | 泵送次数的控制方法和控制系统、以及泵送设备 | |
US6203280B1 (en) | Pump totalizer system | |
CA2900528C (en) | Sludge flow measuring system | |
KR20140127168A (ko) | 보조 제어 변수의 지연최소화 검출방법 | |
US12066042B2 (en) | Hydraulic system | |
JP7121890B2 (ja) | 局部加圧シリンダのストローク計測装置およびそのストローク計測方法 | |
US20220118772A1 (en) | Using pump on-times to determine fluid levels | |
CN118066161A (zh) | 一种基于压力辨识模型的恒压控制方法 | |
RU1779781C (ru) | Способ измерени величины подачи объемного насоса с клапанным распределением | |
SU365576A1 (nl) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
A1B | A search report has been drawn up | ||
CNR | Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection) |
Free format text: ENVIROTECH PUMPSYSTEMS NETHERLANDS B.V. |
|
DNT | Communications of changes of names of applicants whose applications have been laid open to public inspection |
Free format text: ENVIROTECH PUMPSYSTEMS B.V. |
|
BC | A request for examination has been filed | ||
BV | The patent application has lapsed |