NL9002065A - Mini-vibrator. - Google Patents

Mini-vibrator. Download PDF

Info

Publication number
NL9002065A
NL9002065A NL9002065A NL9002065A NL9002065A NL 9002065 A NL9002065 A NL 9002065A NL 9002065 A NL9002065 A NL 9002065A NL 9002065 A NL9002065 A NL 9002065A NL 9002065 A NL9002065 A NL 9002065A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
vibrator
frequency
coil
cage
seismic
Prior art date
Application number
NL9002065A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Stichting Tech Wetenschapp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stichting Tech Wetenschapp filed Critical Stichting Tech Wetenschapp
Priority to NL9002065A priority Critical patent/NL9002065A/nl
Publication of NL9002065A publication Critical patent/NL9002065A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/02Generating seismic energy
    • G01V1/143Generating seismic energy using mechanical driving means, e.g. motor driven shaft
    • G01V1/155Generating seismic energy using mechanical driving means, e.g. motor driven shaft using reciprocating masses

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Description

Mini-vibrator
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het exploreren van de ondergrond, in het bijzonder voor het opsporen van bepaalde structuren die zich op een zekere diepte bevinden, waarbij de gegevens worden verkregen uit opgevangen reflecties van mechanische trillingen die de aarde worden ingezonden, en die worden opgewekt door een vibrator die met het aardoppervlak is gekoppeld.
Om een beeld te krijgen van structuren in de ondergrond van de aarde - bijvoorbeeld en in het bijzonder van gesteentestructuren-wordt gebruik gemaakt van geofysische apparatuur die trillingen de aarde inzendt en die aan oneffenheden in de aarde gereflecteerde trillingen kan opvangen en registreren. De gereflecteerde signalen geven informatie over de bedoelde, reflecterende structuren. De mate waarin informatie wordt verkregen is vooral afhankelijk van de frequentie van de uitgezonden trillingen: het oplossend vermogen neemt toe met hogere frequenties.
Voorts is het uiteraard van belang, dat het gereflecteerde signaal voldoende sterk is om te kunnen worden geregistreerd. Om voldoende sterkte te realiseren wordt als seismische bron voor bedoeld type trillingen veelal een dynamiet-ontploffing toegepast. Ook worden wel gebruikt: een klap met een hamer op de grond; een zware bal die valt op een plaat die op de aarde ligt; een pijp die in de grond wordt gestoken en waarin een kleine lading tot ontploffing wordt gebracht.
Een probleem bij al deze trillingsbronnen is, dat nooit precies vaststaat wat het frequentie-spectrum van het opgewekte signaal is. Verder is het een probleem dat, wanneer om een groter oplossend vermogen te verkrijgen, de frequentie wordt verhoogd door bijvoorbeeld een wat kleinere ontploffing teweeg te brengen etc., de energie van het signaal zoveel lager wordt, dat zwakke reflecties onvoldoende of in het geheel niet kunnen worden waargenomen. Daarbij komt nog, dat hogere frequenties sneller worden verzwakt dan lagere. Een derde probleem is, dat bij gebruik van de genoemde pulsbronnen een gat in de grond kan ontstaan. Voor het bepalen van ondiep gelegen structuren is dit uiteraard ontoelaatbaar: voor de interpretatie van de gegevens wordt ervan uitgegaan dat de ondergrond elastisch reageert op de aangebrachte verstoring, wat niet het geval is wanneer de ondergrond blijvend wordt gedeformeerd. En wanneer het om sterke explosies gaat, kan gevaar voor de omgeving optreden: voor bebouwing of voor het milieu in het algemeen.
In de olie-industrie is men, vooral op grond van milieu-overwegin-gen, overgegaan op het gebruik van z.g. vibratoren. In plaats van de gebruikelijke korte, sterke explosie wordt dan gedurende enige seconden een veel zwakker signaal uitgezonden. Dit alternatief is mogelijk, omdat veelal de in totaal uitgezonden energie - de energie-inhoud, waarvoor de duur van het signaal van belang is, bepalend is. Met de besturing van de vibrator kan naast de energie-inhoud, ook de frequentie worden ingesteld. De besturing geschiedt hydraulisch.
Voor het gebruik bij het detecteren van ondiep - bijvoorbeeld circa 100 meter diep - gelegen, relatief kleine - in de orde van enkele decimeters - structuren, zijn dergelijke vibratoren echter ongeschikt, omdat de uitgezonden frequenties maximaal circa 100 Hz kunnen bedragen. Dit is voor het doel te laag. Aan het bepalen van dergelijke ondiep gelegen en relatief kleine structuren is behoefte bij de aanleg van wegen, tunnels, dammen etc. en ook bij het opsporen van water, ondergrondse gifstortplaatsen etc.
De uitvinding verschaft een werkwijze waarbij zowel een grote tri 11ingsenergie de aarde ingestuurd wordt, alsook de trillingsfrequen-tie hoog - boven 100 Hz - is en die dus kan worden gebruikt voor de exploratie van de genoemde ondiep gelegen, relatief kleine structuren. Die werkwijze vertoont daartoe het kenmerk dat de vibrator elektrodyna-misch wordt aangedreven en dat frequentie en duur van de uitgezonden trilling kunnen worden gestuurd.
Met de stroom door de spoel kan de frequentie van de vibrator direct gestuurd worden. Bij voorkeur worden frequenties gebruikt van tussen circa 20 Hz en circa 1500 Hz. De grenzen voor de frequenties worden veelal bepaald door resonantiefrequenties van de vibrator.
Doordat met de werkwijze volgens de uitvinding gebruik wordt gemaakt van bronsignalen die gedurende enige tijd worden uitgezonden, is er een grote behoefte aan snelle registratie van de - lange - ontvangen gereflecteerde signalen. In een voorkeursuitvoering van de werkwijze volgens de uitvinding worden die signalen opgeslagen in een computergeheugen. Gebruik van een voldoende groot en voldoende snel geheugen voorkomt de noodzaak om reeds tijdens de meting, datareductie, waardoor de kwaliteit van de uiteindelijke gegevens wordt verlaagd, te moeten toepassen.
De uitvinding omvat ook de inrichting voor het uitvoeren van de genoemde werkwijze. Zo’n inrichting bevat een vibrator, die de benodigde hoge frequentie én de benodigde hoge energie kan leveren en vertoont daartoe het kenmerk dat de vibrator in essentie bestaat uit een magneet, waarmee een beweegbare, stroomvoerende spoel samenwerkt, dat hij een ophangsysteem voor de vibrator bevat en een koppelingsorgaan voor de koppeling van spoel en ondergrond.
Het ophangsysteem is een extern veersysteem, dat de relatief zware magneet draagt. Het koppelingsorgaan is bijvoorbeeld een met de spoel verbonden plaat, waarop de hele vibrator rust en die in gebruik het contact met het aardoppervlak tot stand brengt. Een dergelijke plaat is bijvoorbeeld rond met een diameter in de orde van 10 cm.
De besturing van de vibrator geschiedt bij voorkeur via signaal-processoren die in een standaard computer kunnen worden gemonteerd. Met een dergelijke processor wordt het uit te zenden signaal verzorgd: de signaal lengte, de energie en de vorm ervan.
Ook voor registratie van de gereflecteerde signalen wordt bij voorkeur een processor in een computer gemonteerd.
Opgemerkt wordt, dat de diepte van de structuren waarover informatie wordt verkregen met behulp van de vibrator volgens de uitvinding, sterk afhankelijk is van de bodemgesteldheid. Zachte gesteenten zoals zand en klei, dempen het seismische signaal sterker dan bijvoorbeeld kalk en graniet.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld van de werkwijze en een daarbij gebruikte inrichting, welke laatste schematisch is weergegeven in de figuren 1 en 2 van de tekening.
Gemeten werd op een ondergrond, bestaande uit met water verzadigd zand en klei. Gebruikt werd een vibrator met een magneet van 65 kg en een spoel waaraan via een relatief klein tafeltje een ronde, aluminium koppelingsplaat was bevestigd. Het totaal gewicht van de vibrator bedroeg 68 kg. De doorsnede van de koppel ingsplaat was 25 cm. De plaat was zó geconstrueerd dat de doorbuiging was geminimaliseerd. Op het aardoppervlak kon een kracht worden uitgeoefend van maximaal 500 N. Het externe veersysteem had een resonantiefrequentie van 10 Hz waarmee de onderkant van de mogelijke seismische bandbreedte was bepaald. Andere resonanties van de vibrator lagen boven 2000 Hz. De vibrator werd gestuurd met een 1000 Watt vermogensversterker. De besturing werd gerealiseerd door een standaard ’Digital Signal Processor Board’ (DSP). Dit board was in een standaard PC gemonteerd en verzorgde de opwekking van het uit te zenden signaal.
Een zelf ontwikkeld registratie-board was ook in een standaard PC gemonteerd. De totale registratie-bandbreedte was 500 KHz, gebaseerd op een 16 bit analoog-digitaal converter. Gebruikt werd een PC met een totale geheugencapaciteit van 16 Mb. De meetgegevens werden tenslotte bewaard in een Exabyte Tape Unit, waarin tapes worden gebruikt met een capaciteit van 2 Gb.
Aldus werd informatie verkregen over structuren tot op diepten van circa 150 m. Dezelfde metingen op hardere gesteenten zullen informatie geven over structuren op grotere diepten, bijvoorbeeld 300 m.
Fig.1 toont schematisch een inrichting volgens de uitvinding en Fig.2 toont een koppelingsplaat voor de koppeling van spoel en ondergrond.
In Figuur 1 is een magneet 1 met behulp van een ring 2 om de magneet, bevestigd aan aluminium dragers 3 die ieder met hun onderkant steunen op een veer 4. De veer 4 steunt op het koppelingsorgaan 5. Ring 2, dragers 3 en veer 4 vormen het externe veersysteem waarmee de magneet 1 is gekoppeld aan het koppelingsorgaan 5.
De magneet is voorzien van een centrale holte 6, waar zich een spoel bevindt. Bekrachtiging van deze spoel doet vibraties ontstaan in de veer 4 die deze overbrengt op de koppelingsplaat 5. Wanneer de veer 4 door de spoel naar beneden wordt gedrukt, worden de buitenkanten van de veer 4 naar boven gehaald. Daardoor krijgt de veer 4 een kromming en treedt dus lengteverandering - rek - op. Dat kan worden voorkomen wanneer de aluminium dragers 3 naar binnen buigen. Daartoe vertonen de dragers 3 zodanige voorzieningen - bijvoorbeeld verticale sleuven - , dat ze een grote horizontale en een zeer kleine verticale bewegingsvrijheid hebben.
Voor het meten van de optredende versnellingen is de inrichting voorzien van twee versnel!ingsmeters 7 en 8, respectievelijk op de magneet 1 en onder de veer 4. De meter 7 meet de versnelling van de magneet 1, de meter 8 is gekoppeld met de koppelingsplaat 5, met de spoel en met de veer 4 en meet de versnelling daarvan. Uit de metingen gedaan door 7 en 8 kan de kracht worden bepaald, die de koppelingsplaat uitoefent op de grond.
Figuur 2 toont in detail de koppelingsplaat 5. De koppelingsplaat 5 is zó geconstrueerd, dat doorbuiging bij hoge frequenties wordt voorkómen. Daartoe vertoont het ringvormige, bijvoorbeeld uit aluminium bestaande deel 9, dat op de aarde rust een opbouw van schotten 10 als getekend. Op het buisvormige centrale deel 11 rust de veer 4 met daarop de spoel binnen de magneet 1.

Claims (8)

1. Werkwijze voor het exploreren van de ondergrond, in het bijzonder voor het opsporen van bepaalde structuren die zich op een zekere diepte bevinden, waarbij de gegevens worden verkregen uit opgevangen reflecties van mechanische trillingen die de aarde worden ingezonden, en die worden opgewekt door een vibrator die met het aardoppervlak is gekoppeld, met het kenmerk, dat de vibrator elektrodynamisch wordt aangedreven en dat frequentie en duur van de uitgezonden trilling kunnen worden gestuurd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat hij wordt toegepast voor grondverkenning tot circa 100 meter diep met betrekking tot structuren in de orde van decimeters, en dat de vibratorfrequentie van meer dan 20 Hz bedraagt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de vibratorfrequentie ligt tussen 20 en 1500 Hz.
4. Werkwijze volgens een der conclusies 1 - 3, met het kenmerk, dat de gereflecteerde signalen worden opgeslagen in een computergeheugen.
5. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een of meer der conclusies 1 - 4, bevattende een vibrator voor het uitzenden van mechanische energie en een ontvanger voor het ontvangen van gereflecteerde energie, met het kenmerk, dat de vibrator in essentie bestaat uit een magneet, waarmee een beweegbare, stroomvoerende spoel samenwerkt, en dat is voorzien in een ophangsysteem voor de vibrator en een koppeling tussen de spoel en de ondergrond.
6. Inrichting volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de koppeling met de ondergrond is gerealiseerd door een grondplaat met een diameter in de orde van 10 cm.
7. Inrichting volgens conclusie 5 of 6, met het kenmerk, dat signaalprocessoren aanwezig zijn voor de aansturing van de frequentie, de kracht op de ondergrond en de tijdsduur.
8. Inrichting volgens conclusie 5, 6 of 7, met het kenmerk, dat hij samenwerkt met een computergeheugen voor opslag van de gereflecteerde signalen.
NL9002065A 1990-09-20 1990-09-20 Mini-vibrator. NL9002065A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002065A NL9002065A (nl) 1990-09-20 1990-09-20 Mini-vibrator.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002065A NL9002065A (nl) 1990-09-20 1990-09-20 Mini-vibrator.
NL9002065 1990-09-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9002065A true NL9002065A (nl) 1992-04-16

Family

ID=19857704

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9002065A NL9002065A (nl) 1990-09-20 1990-09-20 Mini-vibrator.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9002065A (nl)

Cited By (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007123640A1 (en) * 2006-04-06 2007-11-01 Underground Imaging Technologies Seismic source/receiver probe for shallow seismic surveying
US7930103B2 (en) 2000-06-14 2011-04-19 Vermeer Manufacturing Company Utility mapping and data distribution system and method
WO2010107759A3 (en) * 2009-03-16 2011-09-29 Board Of Regents, The University Of Texas System Electromagnetic seismology vibrator systems and methods
US8089390B2 (en) 2006-05-16 2012-01-03 Underground Imaging Technologies, Inc. Sensor cart positioning system and method
US8995232B2 (en) 2009-03-16 2015-03-31 Board Of Regents Of The University Of Texas System Electromagnetic seismic vibrator architecture
US9348020B2 (en) 2012-03-12 2016-05-24 Vermeer Manufacturing Company Offset frequency homodyne ground penetrating radar
US9739133B2 (en) 2013-03-15 2017-08-22 Vermeer Corporation Imaging underground objects using spatial sampling customization

Cited By (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8775083B2 (en) 2000-06-14 2014-07-08 Vermeer Manufacturing Company Utility mapping and data distribution system and method
US7930103B2 (en) 2000-06-14 2011-04-19 Vermeer Manufacturing Company Utility mapping and data distribution system and method
US9360588B2 (en) 2000-06-14 2016-06-07 Vermeer Corporation Utility mapping and data distribution system and method
US8280634B2 (en) 2000-06-14 2012-10-02 Underground Imaging Technologies Utility mapping and data distribution system and method
WO2007123640A1 (en) * 2006-04-06 2007-11-01 Underground Imaging Technologies Seismic source/receiver probe for shallow seismic surveying
US8804463B2 (en) 2006-04-06 2014-08-12 Underground Imaging Technologies, Inc. Seismic source/receiver probe for shallow seismic surveying
US8089390B2 (en) 2006-05-16 2012-01-03 Underground Imaging Technologies, Inc. Sensor cart positioning system and method
US8779967B2 (en) 2006-05-16 2014-07-15 Underground Imaging Technologies, Inc. Sensor cart positioning system and method
US9470789B2 (en) 2006-05-16 2016-10-18 Underground Imaging Technologies, Inc. Sensor cart positioning system and method
US8699302B2 (en) 2009-03-16 2014-04-15 Board Of Regents, The University Of Texas System Electromagnetic seismology vibrator systems and methods
CN102428389A (zh) * 2009-03-16 2012-04-25 德克萨斯大学体系董事会 电磁地震勘测振动器系统和方法
US8995232B2 (en) 2009-03-16 2015-03-31 Board Of Regents Of The University Of Texas System Electromagnetic seismic vibrator architecture
WO2010107759A3 (en) * 2009-03-16 2011-09-29 Board Of Regents, The University Of Texas System Electromagnetic seismology vibrator systems and methods
US9348020B2 (en) 2012-03-12 2016-05-24 Vermeer Manufacturing Company Offset frequency homodyne ground penetrating radar
US9739133B2 (en) 2013-03-15 2017-08-22 Vermeer Corporation Imaging underground objects using spatial sampling customization

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USH1561H (en) Method and apparatus for detection of seismic and electromagnetic waves
Auld Cross-hole and down-hole Vs by mechanical impulse
US20130094326A1 (en) System and method for seismological sounding
NZ204634A (en) Acoustic dipole shear wave well logging
US20060076183A1 (en) Marine seismic acquisition method and apparatus
CN110067554A (zh) 井中三分量声波远探测测井装置及其测量方法
US4302825A (en) Rotating eccentric weight apparatus and method for generating coded shear wave signals
US4405036A (en) Seafloor velocity and amplitude measurement apparatus method
NL1006919C2 (nl) Inrichting voor het koppelen van een ontvangstsysteem met de wand van een put.
US2740489A (en) Shear wave seismic exploration
US7907474B2 (en) Superheterodyne seismic vibrator and method
NL9002065A (nl) Mini-vibrator.
Riggs Seismic wave types in a borehole
US4773501A (en) Device for generating seismic impulses inside a drilling through the fall of a weight onto an anchored target element
Liu et al. An air-powered impulsive shear-wave source with repeatable signals
US6418081B1 (en) System for detection of buried objects
US4800981A (en) Stabilized reference geophone system for use in downhole environment
Latham et al. The Texas ocean-bottom seismograph
US20030117895A1 (en) Block and module for seismic sources and sensors
JP2862171B2 (ja) 地層の物理特性の音響波を用いた非破壊測定方法
CN106200455A (zh) 一种用于随钻vsp测量的信号回放装置及方法
US2740488A (en) Seismic shear wave generator
Edrington et al. Sound speed and attenuation measurements in gassy sediments in the Gulf of Mexico
NO168855B (no) Fremgangsmaate og apparat for akustisk skjaerboelgelogging iborehull
Siskind et al. Blast vibration measurements near and on structure foundations

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed