NL9001868A - Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. - Google Patents
Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. Download PDFInfo
- Publication number
- NL9001868A NL9001868A NL9001868A NL9001868A NL9001868A NL 9001868 A NL9001868 A NL 9001868A NL 9001868 A NL9001868 A NL 9001868A NL 9001868 A NL9001868 A NL 9001868A NL 9001868 A NL9001868 A NL 9001868A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- electron beams
- convergence
- tube system
- electron
- color image
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01J—ELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
- H01J29/00—Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
- H01J29/46—Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
- H01J29/70—Arrangements for deflecting ray or beam
- H01J29/701—Systems for correcting deviation or convergence of a plurality of beams by means of magnetic fields at least
- H01J29/702—Convergence correction arrangements therefor
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01J—ELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
- H01J29/00—Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
- H01J29/46—Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
- H01J29/56—Arrangements for controlling cross-section of ray or beam; Arrangements for correcting aberration of beam, e.g. due to lenses
- H01J29/563—Arrangements for controlling cross-section of ray or beam; Arrangements for correcting aberration of beam, e.g. due to lenses for controlling cross-section
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01J—ELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
- H01J2229/00—Details of cathode ray tubes or electron beam tubes
- H01J2229/56—Correction of beam optics
- H01J2229/568—Correction of beam optics using supplementary correction devices
- H01J2229/5681—Correction of beam optics using supplementary correction devices magnetic
- H01J2229/5687—Auxiliary coils
Landscapes
- Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
Description
Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei.
A.
De uitvinding heeft betrekking op een kleurenbeeldbuissysteem met a) een een hals, een conus en een beeldvenster omvattende geëvacueerde omhulling, b) in de hals een elektronenkanon met een bundelvormend deel. voor het opwekken van een centrale en twee buitenste, met hun assen in één vlak gelegen, elektronenbundels, en met een eerste en een tweede elektrodesysteem, die samen in bedrijf een hoofdlens vormen en verbindbaar zijn met middelen voor het toevoeren van een bekrachtigingsspanning, en c) een afbuigeenheid voor het opwekken van afbuigvelden voor het in horizontale en verticale richting afbuigen van de elektronenbundels en het aftasten van het beeldvenster met convergente bundels.
B.
Kleurenbeeldbuissystemen van de in de eerste alinea omschreven soort zijn van het conventionele 3-in-lijn type. In bet algemeen zijn zij voorzien van een zelfconvergerende afbuigeenheid die in bedrijf zodanig niet-uniforme magneetvelden voor horizontale en vertikale afbuiging (in het bijzonder een tonvormig veld voor vertikale afbuiging en een kussen vormig veld voor horizontale afbuiging) opwekt, dat de drie door het elektronenkanon opgewekte en door de hoofdlens op het beeldscherm gefocusseerde elektronenbundels over het gehele beeldvenster convergeren.
Deze zelfconvergerende velden veroorzaken echter ook dat de horizontale spotgrootte bij afbuiging met een bepaalde factor toeneemt, die voor 110° kleurenbeeldbuissystemen meer dan twee kan bedragen. Dit betekent met name dat bij een normaal zelfconvergerend systeem, waarbij de drie kanonnen in een horizontaal vlak liggen, een spot die rond is in het centrum, in het bijzonder bij toepassing van een DAF-kanon, bij het scannen van het scherm plat wordt in verticale richting en erg uitgerekt in horizontale richting. Daardoor treedt resolutieverlies op in horizontale richting en is er kans op moiré problemen ten gevolge van het platter worden van de spot en het bestaan van horizontale dammen in het schaduwmasker. De steeds hogere eisen die aan de scherpte van de afbeelding worden gesteld, met name bij high resolution kleurenbeeldbuizen of bij gebruik van kleurenbeeldbuizen voor high definition televisie, houden in dat de spot op de uiteinden van de horizontale as in horizontale richting klein moet zijn.
C.
Het is onder meer een doel van de uitvinding een kleurenbeeldbuis van de in de eerste alinea vermelde soort te verschaffen, waarbij de spot op de uiteinden van de horizontale beeldscherraas in horizontale richting verminderd is (en de verticale spotafmeting bij voorkeur vergroot).
Om dit doel te bereiken is een kleurenbeeldbuis volgens de. uitvinding gekenmerkt, doordat tussen het bundelvormend deel van het elektronenkanon en de naar het beeldvenster gekeerde zijde van de afbuigeenheid een eerste convergentie beïnvloedend element is aangebracht voor het opwekken van een magneetveld dat op elke buitenste elektronenbundel een kracht uitoefent die een component in het vlak van de elektronenbundels en naar de centrale elektronenbundel toegericht bezit en dat tussen het eerste convergentie beïnvloedende element en het bundelvormend deel van het kanon een tweede convergentie beïnvloedend element is aangebracht voor het opwekken van een magneetveld dat op elke buitenste elektronenbundel een kracht uitoefent die een component in het vlak van de elektronenbundels, en van de centrale elektronenbundel af gericht bezit.
De uitvinding berust op het volgende. Ten gevolge van de twee convergentie beïnvloedende elementen ondervinden in bedrijf de buitenste elektronenbundels een kracht die deze elektronenbundels eerst van elkaar af buigt (onderconvergentie) en dan naar elkaar toe buigt (overconvergentie). De beide door de uitvinding bij afbuiging geïntroduceerde effecten op de convergentie van de elektronenbundels compenseren elkaar nagenoeg. Het doel van de uitvinding wordt bereikt doordat de tophoek van elke buitenste elektronenbundel afzonderlijk in horizontale richting (dat wil zeggen in een richting evenwijdig aan het vlak van de onafgebogen bundels) vergroot wordt, wat een verkleining van de spot in horizontale richting tot gevolg heeft. Onder tophoek wordt verstaan de hoek tussen de buitenste elektronenbanen van één bundel.
De voor de gewenste convergentie beïnvloedingen op te wekken magneetvelden kunnen lokale dipoolveldjes ter plaatse van elk van de twee buitenbundels zijn.
Ten behoeve van een verbeterde focusseerbaarheid van de elektronenbundels wordt een voorkeursvorm van de uitvinding echter gekenmerkt, doordat elk convergentie beïnvloedend element geconstrueerd is om een 45° magnetisch 4-poolveld op te wekken. De mate van onderconvergentie en overconvergentie die de twee convergentie beïnvloedende elementen veroorzaken kan zodanig ingesteld worden, dat een gewenste gereduceerde spotafmeting in horizontale richting op de uiteinden van de horizontale beeldschermas gerealiseerd wordt. De spot in het centrum wordt hierbij ook gereduceerd. Daar het effect van spotgroei in horizontale richting, inherent aan het gebruik van zelfconvergerende velden, niet substantieel verminderd wordt, zal de spot in het centrum kleiner zijn dan de spot op de uiteinden van de horizontale beeldschermas. De uitvinding berust onder andere op het inzicht dat dit geen bezwaar is: de spot kan in horizontale richting nooit te klein worden omdat de bandbreedte van de videoversterker dan de beperkende factor wordt.
De magneetvelden in kwestie kunnen nagenoeg konstant in dé tijd zijn. Ze kunnen in dat geval bijvoorbeeld opgewekt worden met behulp van een arrangement van permanente magneten, of met behulp van een configuratie van elektrische spoelen die met een (nagenoeg constante) gelijkstroom bekrachtigd worden. Een alternatief is om de configuratie van elektrische spoelen te bekrachtigen met een gelijkstroomsignaal waarvan de grootte alleen afhangt van de amplitude van het lijnafbuigsignaal. In de twee laatstgenoemde gevallen is slechts een eenvoudige schakeling nodig, en in het eerste geval helemaal geen.
In het speciale geval van toepassing van 45° 4-poolvelden worden de tophoeken van de buitenbundels in horizontale richting vergroot, met het bovenbeschreven effect van verkleining van de horizontale spotvergrotingsfactor maar worden tegelijkertijd de tophoeken van de buitenbundels in verticale richting gereduceerd, waardoor de verticale spotafmeting toeneemt. Bij gebruik van in de tijd constante 4-poolvelden zou het gevolg hiervan kunnen zijn dat de verticale afmeting van de spot in het centrum te groot is.
* Eén van de manieren om dit risico te voorkomen is de configuraties van spoelen die de 4-poolvelden opwekken dynamisch te sturen, en wel zodanig dat de verticale afmeting van de spot in het centrum voldoende klein is. Om dit te bereiken kunnen de middelen voor het produceren van de 45° 4-poolvelden bijvoorbeeld in bedrijf met stromen gevoed worden die ongeveer evenredig zijn met het kwadraat van de lijnafbuigstroom (dat wil zeggen dat de middelen voor het opwekken van de 45° 4-poolvelden bekrachtigd kunnen worden met een lijnparabool spanning). Een en ander kan met behulp van een eenvoudige schakeling gerealiseerd worden, zoals nog nader zal worden toegelicht. De stromen dienen zodanig toegevoerd te worden dat de opgewekte 4-poolvelden een tegengestelde oriëntatie hebben.
Met behulp van de hiervoor beschreven middelen kan er voor gezorgd worden dat bij een kleurenbeeldbuis die gebruik maakt van zelfconvergerende afbuigvelden de spot in horizontale richting op de uiteinden van de horizontale beeldschermas zeer klein is.
Echter, een tweede nadeel van het gebruik van zelfconvergerende velden is dat er een verticale overfocussering bij afbuiging van de elektronenbundels over het beeldscherm optreedt. Voor toepassingen waarin steeds hogere eisen aan de scherpte worden gesteld, bijvoorbeeld high-resolution kleurenmonitoren, kan dit soms niet getolereerd worden. In die gevallen is het van voordeel om de onder- en overconvergentie veroorzakende elementen volgens de uitvinding te combineren met een elektronenkanon dat voorzien is van een (magnetische of elektrische) quadrupool veldlens die met een statische of dynamische spanning gestuurd wordt voor het compenseren van de astigmatische defocussering.
In het geval dat de voor convergentie beïnvloeding gebruikte magneetvelden opgewekt worden met behulp van twee configuraties van elektrische spoelen, kunnen deze elk gewikkeld zijn op een de buishals coaxiaal omgevende ringkern. Hiervoor is een relatief lange buishals nodig. De buishals kan korter zijn indien de schermzijdige configuratie van elektrische spoelen op de ringkern van de afbuigeenheid zelf is aangebracht.
D.
Enige uitvoeringsvormen van de uitvinding worden nu bij wijze van voorbeeld nader toegelicht aan de hand van een tekening waarin:
Figuur 1A een langsdoorsnede van een kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding met een stelsel met twee convergentie beïnvloedende elementen 14, 14' weergeeft;
Figuur 1B een aanzicht van een beeldscherm toont;
Figuur 2A een aanzicht van een eerste als 45° 4-pool uitgevoerd convergentie beïnvloedend element 14' van het kleuren beeldbuissysteem van Figuur 1 toont;
Figuren 3 en 4 aan de hand van schematische doorsneden van kleurenbeeldbuissystemen inzichten die aan de uitvinding ten grondslag liggen illustreren;
Figuur 5 een voorbeeld van het in een elektrische schakeling verbinden van de elementen 14 en 14' toont;
Figuren 6 en 7 aanzichten van alternatieve uitvoeringsvormen van 45° magnetische 4-pool elementen tonen;
Figuur 8 een langsdoorsnede van een elektronenkanon van het DAF-type geschikt voor een kleurenbeeldbuissystemen volgens de uitvinding laat zien;
Figuren 9 en 10 vooraanzichten van twee hulpelektrodes uit het elektronenkanon van Figuur 8 tonen;
Figuur 10 een voorbeeld van een alternatieve schakeling voor het verbinden van de convergentie beïnvloedende elementen 14 en 14' toont;
Figuur 11 een langsdoorsnede van een kleurenbeeldbuissysteem met convergentie beïnvloedende elementen 54 en 54' toont;
Figuur 12A een vooraanzicht van het element 54 toont; en
Figuur 12B een perspetivisch aanzicht van het element 54' toont.
Waar van toepassing, zijn voor dezelfde onderdelen dezelfde verwijzingscijfers gebruikt.
E.
Figuur 1 toont een kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding in doorsnede. In een glazen omhulling 1, welke is samengesteld uit een beeldvenster 2, een konus 3 en een hals 4, is in deze hals een elektronenkanon 5 aangebracht, dat drie elektronenbundels 6, 7 en 8 opwekt die met hun assen in het vlak van tekening zijn gelegen. De as van de middelste elektronenbundel 7 valt in onafgebogen toestand samen met de buisas 9. Het beeldvenster 2 is aan de binnenzijde van een groot aantal trio's van fosforelementen voorzien. De elementen kunnen bijvoorbeeld uit lijnen of dots bestaan. In het onderhavige voorbeeld worden lijnvormige elementen getoond. Elk trio bevat een lijn bestaande uit een groen oplichtende fosfor, een lijn bestaande uit een blauw oplichtende fosfor en een lijn bestaande uit een rood oplichtende fosfor. De fosforlijnen staan loodrecht op het vlak van tekening. Voor het beeldscherm is een schaduwmasker 11 gepositioneerd, waarin een groot aantal langwerpige openingen 12 is aangebracht, waardoor de elektronenbundels 6, 7 en 8 treden, die ieder slechts fosforlijnen van een kleur treffen. De drie in één vlak liggende elektronenbundels worden afgebogen met behulp van een afbuigeenheid 20 die een stelsel 13 van lijnafbuigspoelen en een stelsel 13' van twee diametrale beeldafbuigspoelen omvat, alsmede een tenminste het lijnafbuigspoelenstelsel 13 coaxiaal omgevende ringkern 21.
Kenmerkend voor de uitvinding is het opwekken van een eerste, kanonzijdige, magneetveldconfiguratie die de elektronenbundels 6 en 8 in het vlak van de elektronenbundels uit elkaar drijft, en een tweede, schermzijdige, magneetveldconfiguratie die de elektronenbundels 6 en 8 in het vlak van de elektronenbundels naar elkaar toe drijft, een en ander zodanig dat de spot in horizontale richting op de uiteinden van de horizontale beeldschermas X' klein genoeg is (zie Figuur 1B) en met behoud van convergentie.
De te gebruiken magneetveldconfiguraties kunnen lokale, ter plaatse van de buitenbundels 6 en 8, met behulp van permanente magneten of spoelenconfiguraties gegenereerde, dipoolvelden omvatten. Eventueel kunnen in de buishals 4 magnetische poolschoenen (niet getekend) zijn aangebracht om de dipoolvelden naar de juiste plaatsen te geleiden. Een bezwaar van het gebruik van (metallische) poolschoenen is echter, dat er bij gebruik van hoogfrequente lijnafbuigvelden wervelstromen in kunnen optreden.
Van het gebruik van poolschoenen kan worden afgezien indien de te gebruiken magneetveldconfiguraties elk een 45° vierpool veld omvatten. Deze vierpoolvelden kunnen bijvoorbeeld worden opgewekt met behulp van stelsels van permanente magneten. Een alternatief is om ze op te wekken met behulp van elementen 14 en 14' (zie ook Figuren 2A en 2B) die geschikte configuraties van elektrische spoelen omvatten.
In het getoonde geval omvat element 14 (Figuur 2A) een de buishals (4) coaxiaal omgevende ringkern 15 van magnetiseerbaar materiaal waarop vier spoelen 16, 17, 18 en 19 zodanig gewikkeld zijn dat bij bekrachtiging een 45° 4-poolveld met de getekende oriëntatie ten opzichte van de drie bundels 6, 7 en 8 worden opgewekt. (Een 45° 4-poolveld kan op alternatieve wijze worden opgewekt met behulp van twee bewikkelde C-kernen, zoals getoond in Figuur 6, of met een stator constructie zoals getoond in Figuur 7). Element 14' (Figuur 2B) heeft een constructie met een ringkern 15' en spoelen 16', 17', 18' en 19' die vergelijkbaar is met de constructie van element 14. De spoelen zijn echter zodanig gewikkeld en de richting waarin in bedrijf stroom door de spoelen vloeit is zodanig, dat een 45° 4-poolveld wordt opgewekt met een oriëntatie die tegengesteld is aan die van het 45° 4-poolveld in Figuur 2A.
De aan de hand van Figuur 1 en Figuren 2A en 2B getoonde uitvoeringsvorm omvat een (zelfconvergerende) hoofd-afbuigeenheid met een hulp-afbuigeenheid 60 met twee elk een 4-pool veld opwekkende spoelenconfiguraties die geplaatst is vóór de hoofd-afbuigeenheid.
Een schakeling voor het aansturen van de 4-pool velden opwekkende spoelenconfiguraties kan zich op de afbuigeenheid 20 bevinden.
Voor de bekrachtiging van de spoelenconfiguraties van de elementen 14 en 14' kunnen gelijkstromen gebruikt worden die niet op enigerlei wijze aan het lijnafbuigsignaal gekoppeld zijn, of gelijkstromen waarvan de amplitude gekoppeld is aan de amplitude van het lijnafbuigsignaal. Een schakeling om dit laatste te bewerkstelligen wordt getoond in Figuur 10, waarin schematisch de lijnafbuigspoelen 13, de spoelen van element 14, de spoelen van element 14', vier diodes D-j, ^2· d3 en D4 en een condensator C aangeduid zijn.
Toepassing van het kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding is vooral geschikt in hoge resolutie monitoren en in de toekomst in H.D.T.V.-apparaten, in het bijzonder in die gevallen dat de aspect-ratio van het beeldscherm groter is dan 4:3, met name 16:9 is.
Aan de hand van Figuren 3 en 4 waarin schematisch doorsneden van kleurenbeeldbuizen getoond worden, wordt het inzicht dat ten grondslag ligt aan de uitvinding verduidelijkt. Figuur 3 toont een kleurenbeeldbuis bekend uit de stand van de techniek met een elektronenkanon 52 en een zelfconvergerend afbuigspoelsysteem 53. De elektronenbundels convergeren overal op het beeldvenster.
Figuur 4 toont het principe van een kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding met een lijnafbuispoelenstelsel 13. De door een convergentie beïnvloedend element 14 dat de buitenbundels uit elkaar drijft geïnduceerde onderconvergentie en de door een daarop volgend convergentie beïnvloedend element 14' geïnduceerde overconvergentie compenseren elkaar, zodat de zelfconvergentie gehandhaafd blijft. Op de uiteinden van de horizontale beeldschermas is hierdoor de spotafmeting in horizontale richting verminderd ten opzichte van die welke bij het systeem van Figuur 3 optreedt. Een verder voordeel is gelegen in het feit dat de spotvorm homogener (cirkelvormiger) kan zijn. In de bekende stand van de techniek is de horizontale dimensie van de spot aan de randen van het beeldscherm beduidend groter dan de verticale dimensie.
In het bijzonder voor data displays is een meer homogene spotvorm gewenst.
Eén van de manieren om dit te bereiken is de configuraties van spoelen die de 4-poolvelden opwekken dynamisch te sturen, en wel zodanig dat de verticale afmeting van de spot in het centrum voldoende klein is. Om dit te bereiken, kunnen de middelen voor het produceren van de 45° 4-poolvelden bijvoorbeeld in bedrijf met stromen gevoed worden die een nagenoeg kwadratische functie zijn van de lijnafbuigstroom (dat wil zeggen, dat de middelen voor het opwekken van de 45° 4-poolvelden bekrachtigd kunnen worden met een lijnparabool spanning). Een en ander kan met behulp van de in Figuur 5 getoonde schakeling gerealiseerd worden, zoals nog nader zal worden toegelicht.
De stromen dienen zodanig toegevoerd te worden, dat de opgewekte 4-poolvelden een tegengestelde oriëntatie hebben. De functie die de bovengenoemde lijnparabool representeert kan zijn minimale waarde op de nullijn hebben.
In die gevallen dat de spotafmeting in x-richting op de uiteinden van de horizontale as voldoende klein is, maar in y-richting niet, kan de afmeting in y-richting goed gemaakt worden door de minimale waarde van de bovengenoemde functie onder de nullijn te leggen.
Met behulp van de hiervoor beschreven middelen kan er voor gezorgd worden, dat bij een kleurenbeeldbuis die gebruik maakt van zelfconvergerende afbuigvelden de spot zeer klein is. Voor high resolution toepassingen dient de spot niet alleen klein te zijn, maar bovendien bij afbuiging over het scherm zoveel mogelijk in focus te blijven. Om dit te realiseren, kan men de middelen volgens de uitvinding combineren met een elektronenkanon met een statische, of in het bijzonder dynamische, astigmatische focusseringsfaciliteit. Een voorbeeld van zo'n kanon is het zogenaamde DAF-kanon.
Het principe van een elektronenkanon met D (ynamisch) A (stigmatisch) F (ocus) zal aan de hand van Figuur 6 nader worden toegelicht.
In Figuur 8 is ter illustratie een langsdoorsnede weergegeven van een voor toepassing in een kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding geschikt elektronenkanon. Dit elektronenkanon bevat een gemeenschappelijke bekervormige elektrode 20, waarin drie kathodes 21, 22 en 23 zijn bevestigd, en een gemeenschappelijk plaatvormig schermrooster 24. De drie met hun assen in êén vlak gelegen elektronenbundels worden gefocusseerd met behulp van de voor de drie elektronenbundels gemeenschappelijke elektrodensystemen (G3) en (G4). Elektrodesysteem G3 bevat twee bekervormige delen 27 en 28 die met hun uiteinden naar elkaar gekeerd zijn. Een hoofdlens wordt gevormd door geschikte spanningen aan het eerste elektrodesysteem G3 en het tweede elektrodesysteem, of anode, G4 aan te leggen.
Elektrodesysteem G4 bevat een aan G3 grenzend bekervormig deel 29 en een centreerbus 30, met een van openingen 31 waardoor de elektronenbundels treden voorziene bodem. Elektrodedeel 28 is voorzien van een zich naar elektrodedeel 29 uitstrekkende buitenste rand 32 en elektrodedeel 29 van een zich naar elektrodedeel 28 uitstrekkende buitenste rand 33. In een verdiept gedeelte 34, dat zich dwars op het vlak door de assen 35, 36 en 37 van de elektronenbundels 6, 7 en 8 uitstrekt, zijn openingen 38, 39 en 40 aangebracht. In een verdiept gedeelte 41, dat zich evenwijdig aan verdiept gedeelte 34 uitstrekt, zijn openingen 42, 43 en 44 aangebracht. De verdiepte gedeelten 34 en 41 vormen één geheeld met respectievelijk de elektrodendelen 28 en 29.
Voor het verkrijgen van gewenste focusseervelden kunnen de openingen in de verdiepte gedeelten bijvoorbeeld rond zijn en van kragen voorzien, of veelhoekig en kraagloos. In het laatste geval spreekt men van een polygoon kanon.
Een astigmatisch element is in deze uitvoeringsvorm in elektrodesysteem 63 gevormd door de open uiteinden van de delen 27 en 28 te voorzien van hulpelektrodes 25, 26 in de vorm van vlakke platen met langwerpige (verticale) open.ingen 45, 46 en 47, respectievelijk langwerpige (horizontale) openingen 48, 49 en 50. De openingen kunnen iedere vorm hebben die leidt tot het vormen van een 4-poolveld voor de door de openingen tredende elektronenbundels, bijvoorbeeld een rechthoekige, een ovale vorm of een ruitvorm.
In bedrijf is elektrode 27 verbindbaar met middelen, welke middelen in deze figuur niet getekend zijn, voor het toevoeren van een constante focusspanning vfoc· Elektrode 28 is in dit voorbeeld verbindbaar met middelen voor het toevoeren van een regelspanning Vfoc t vc.
Figuur 9 toont de hulpelektrodes 25 en 26 van het elektrodesysteem van Figuur 8 in vooraanzicht. De assen van de elektronenbundels 6, 7 en 8 in deze figuur aangegeven door kruisjes en vallen nagenoeg samen met de zwaartepunten van de (verticale) openingen 45, 46 en 47. De centra van de in de openingen gevormde 4-polen vallen nagenoeg samen met de bundelassen. De hulpelektrodes kunnen op alternatieve wijze door twee evenwijdige elektrodeplaten gevormd worden waarvan één voorzien is van drie in hoofdzaak vertikale openingen en de ander van één, in hoofdzaak horizontale, langgerekte opening.
De hier getoonde uitvoeringsvorm dient niet als beperkend beschouwd te worden. Er kan bijvoorbeeld slechts één hulpelektrode tussen de elektrodedelen 27 en 28 zijn aangebracht en op Vfoc bedreven worden, waarbij een regelspanning Vfoc + Vc aan beide elektrodes 27 en 28 toegevoerd wordt. En meer algemeen kan in het kader van de uitvinding elk type elektronenkanon met statisch of dynamisch astigmatisch focus gebruikt worden.
Figuur 11 toont een alternatieve uitvoeringsvorm van een kleurenbeeldbuissysteem volgens de uitvinding. In dit geval is de buis voorzien van een kanonzijdig convergentie beïnvloedend element 54 voor het uiteendrijven van de buitenste elektronenbundels van het in Figuur 12A getoonde type met eigen ringkern. Het schermzijdige convergentie beïnvloedende element 54' voor het naar elkaar toe drijven van de buitenste bundels omvat in dit geval een spoelconfiguratie die op de ringkern 51 van de afbuigeenheid is aangebracht. De ringkern 51 van de afbuigeenheid wordt met spoelenconfiguratie 56, 57, 58 en 59, die zodanig met een spanningsbron verbindbaar is dat een 4-pool veld met een oriëntatie voor het naar elkaar toe drijven van de buitenste bundels opgewekt wordt, in Figuur 12B getoond. De hals 4' van het kleurenbeeldbuissysteem 1' kan in dit geval korter zijn dan de hals 4 van het systeem 1 in Figuur 1A.
Claims (9)
1. Kleurenbeeldbuissysteem met a) een een hals, een conus en een beeldvenster omvattende geëvacueerde omhulling, b) in de hals een elektronenkanon met een bundelvormend deel voor het opwekken van een centrale en twee buitenste, met hun assen in één vlak gelegen, elektronenbundels, en met een eerste en een tweede elektrodesysteem, die samen in bedrijf een hoofdlens vormen en verbindbaar zijn met middelen voor het toevoeren van een bekrachtig!ngsspanning, en c) een afbuigeenheid voor het opwekken van afbuigvelden voor het in horizontale en verticale richting afbuigen van de elektronenbundels en het aftasten van het beeldvenster met convergente bundels, met het kenmerk, dat tussen het bundelvormend deel van het elektronenkanon en de naar het beeldvenster gekeerde zijde van de afbuigeenheid een eerste convergentie beïnvloedend element is aangebracht voor het opwekken van een magneetveld dat op elke buitenste elektronenbundel een kracht uitoefent die een component in het vlak van de elektronenbundels en naar de centrale elektronenbundel toegericht bezit, en dat tussen het eerste convergentie beïnvloedend element en het bundelvormend deel van het elektronenkanon een tweede convergentie beïnvloedend is aangebracht voor het opwekken van een magneetveld dat op elke buitenste elektronenbundel een kracht uitoefent die een component in het vlak van de elektronenbundels en van de centrale elektronenbundel af gericht bezit.
2. Kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elk convergentie beïnvloedend element is geconstrueerd om een 45° magnetisch 4-poolveld op te wekken.
3. Kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat voor het opwekken van de magneetvelden een gelijkstroom wordt gebruikt.
4. Kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het voorzien is van middelen voor het dynamisch koppelen van de sterkte van de convergentie beïnvloedende elementen aan de sterkte van het lijnafbuigveld.
5. Kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de middelen voor het dynamisch koppelen van de sterkte van de convergentie beïnvloedende elementen aan de sterkte van het lijnafbuigveld middelen voor het toevoeren van een dynamisch variërende regelspanning die een component bevat die synchroon met het lijnafbuigveld verloopt bevatten.
6. Kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de component paraboolvormig is.
7. Kleurenbeeldbuissysteem volgens één van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het elektronenkanon een quadrupoolveldlens bevat die statisch of dynamisch bekrachtigbaar is voor het compenseren van astigmatische defocussering.
8. Kleurenbeeldbuissysteem volgens één van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de beeldbuis een venster heeft met een aspect-ratio van ongeveer 9:16.
9. Samenstel van twee convergentie beïnvloedende elementen geschikt voor een kleurenbeeldbuissysteem volgens conclusie 1.
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9001868A NL9001868A (nl) | 1990-08-24 | 1990-08-24 | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. |
DE69020478T DE69020478T2 (de) | 1989-10-02 | 1990-09-28 | Farbbildröhrensystem mit reduziertem Fleckwachstum. |
EP90202573A EP0421523B1 (en) | 1989-10-02 | 1990-09-28 | Colour display tube system with reduced spot growth |
CN90108143A CN1023046C (zh) | 1989-10-02 | 1990-09-29 | 减缩光点生长的彩色显象管装置 |
US07/591,344 US5027042A (en) | 1989-10-02 | 1990-10-01 | Color display tube system with reduced spot growth |
JP26491190A JP3198106B2 (ja) | 1989-10-02 | 1990-10-02 | カラーディスプレイ管システム |
US08/026,147 USRE35548E (en) | 1989-10-02 | 1993-02-25 | Color display tube system with reduced spot growth |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9001868 | 1990-08-24 | ||
NL9001868A NL9001868A (nl) | 1990-08-24 | 1990-08-24 | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL9001868A true NL9001868A (nl) | 1992-03-16 |
Family
ID=19857577
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL9001868A NL9001868A (nl) | 1989-10-02 | 1990-08-24 | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL9001868A (nl) |
-
1990
- 1990-08-24 NL NL9001868A patent/NL9001868A/nl not_active Application Discontinuation
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5027042A (en) | Color display tube system with reduced spot growth | |
EP0424888B1 (en) | Color cathode ray tube apparatus | |
CA1065383A (en) | Display system utilizing beam shape correction | |
EP0968514B1 (en) | Color display device with a deflection-dependent distance between outer beams | |
EP0250027B1 (en) | Cathode ray tube having a magnetic focusing lens | |
US5565732A (en) | Color display tube system with reduced spot growth | |
NL8702631A (nl) | Kleurenbeeldbuis, afbuigsysteem en elektronenkanon. | |
EP0382299B1 (en) | Color cathode ray tube system with reduced spot growth | |
JP3320442B2 (ja) | 表示装置及び陰極線管 | |
WO1992002033A1 (en) | A deflection system with a pair of quadrupole arrangements | |
US5418422A (en) | Combination of display tube and deflection unit comprising line deflection coils of the semi-saddle type with a gun-sided extension | |
US6380667B1 (en) | Color cathode-ray tube apparatus | |
US5367230A (en) | Cathode-ray tube with convergence yoke lens systems | |
US5028850A (en) | Deflection system with a controlled beam spot | |
US5196768A (en) | Color display tube system | |
US5418421A (en) | Cathode-ray tube with electrostatic convergence electrode assembly | |
NL9001868A (nl) | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. | |
EP0569079B1 (en) | Combination of display tube and deflection unit comprising line deflection coils of the semi-saddle type with a gun-sided extension | |
EP0797235B1 (en) | Compensating device for CRT raster distortion | |
KR100201523B1 (ko) | 칼라 디스플레이 튜브 시스템 | |
NL8902529A (nl) | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei (daf-q). | |
NL8900306A (nl) | Kleurenbeeldbuissysteem met gereduceerde spotgroei. | |
US6388401B1 (en) | Color display device having quadrupole convergence coils | |
KR800000610B1 (ko) | 비임형 보정을 이용한 디스플레이(display)장치 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BV | The patent application has lapsed |