NL8901819A - Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel. - Google Patents

Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel. Download PDF

Info

Publication number
NL8901819A
NL8901819A NL8901819A NL8901819A NL8901819A NL 8901819 A NL8901819 A NL 8901819A NL 8901819 A NL8901819 A NL 8901819A NL 8901819 A NL8901819 A NL 8901819A NL 8901819 A NL8901819 A NL 8901819A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
stable
organism
carrier
floor
animals
Prior art date
Application number
NL8901819A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Lambertus Adrianus Antonius Ve
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lambertus Adrianus Antonius Ve filed Critical Lambertus Adrianus Antonius Ve
Priority to NL8901819A priority Critical patent/NL8901819A/nl
Priority to EP90201716A priority patent/EP0408102A1/en
Publication of NL8901819A publication Critical patent/NL8901819A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/015Floor coverings, e.g. bedding-down sheets ; Stable floors
    • A01K1/0152Litter
    • A01K1/0155Litter comprising organic material
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/015Floor coverings, e.g. bedding-down sheets ; Stable floors
    • A01K1/0152Litter

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

Korte aanduiding: Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormendmiddel.
De uitvinding heeft betrekking op een stal voor het houden vandieren welke stal bestaat uit een vloer met hierop aangebracht een afras¬tering. De uitvinding heeft verder betrekking op een materiaal te gebrui¬ken als deeltjesvormig,vloervormend middel in de stal voor het houden vandieren met name voor het houden van varkens. Ook heeft de uitvinding be¬trekking op een werkwijze voor het bereiden van een dergelijk materiaal.
In de bio-industrie met name voor het houden en fokken van var¬kens bestaan twee hoofdproblemen. Het eerste probleem hangt samen met deproduktie van aanzienlijke hoeveelheden drijfmest en de hiermee samen¬hangende uitstoot van ammoniak en het tweede probleem is dat tegen hethouden van dieren op een semi-industriële wijze bezwaren worden gemaaktdoor groepen uit de samenleving die van mening zijn dat het houden vandieren op een relatief klein oppervlak en gescheiden van elkaar dieron¬vriendelijk is.
Ten opzichte van de eerst toegepaste stallen die waren voorzienvan een betonnen vloer zijn veel verbeteringen ontwikkeld die uiteindelijkhebben geresulteerd in metalen roostervloeren boven putten waarin de uit¬werpselen worden verzameld en afgevoerd. Thans is gekozen voor een geheelandere benadering voor het opbouwen van een stal voor het houden van die¬ren, waarbij een oplossing is gevonden voor de beide hierboven vermeldeproblemen.
Dit is mogelijk door het gebruik van een stal volgens de uitvin¬ding en deze wordt hierdoor gekenmerkt dat de vloer wordt gevormd door eenfijn verdeeld materiaal bestaande uit een drager voor een hierop aangebrachtorganisme dat in staat is de door het dier geproduceerde uitwerpselen afte breken, welk materiaal een laag vormt die ten minste 30 cm hoog is.
De stal waarvan het bodemgedeelte is gevormd uit een materiaalvolgens de uitvinding heeft het voordeel dat de dieren een dergelijke vloerals diervriendelijk ervaren omdat ze dit materiaal kunnen bewerken zoalsgrond in de vrije natuur. Door het meer natuurlijke gedrag van de dierenzijn ze minder agressief waardoor het mogelijk is grotere hokken te con¬strueren en meer dieren samen te brengen op grotere vloeroppervlakken, zo¬dat per dier meer bewegingsruimte beschikbaar is.
Bij voorkeur wordt het materiaal gevormd uit zaagmeel als dragermet hierop aangebracht bacteriën die in staat zijn de uitwerpselen en/ofde drijfmest om te zetten tot onschade lijke stoffen, met name om ammoniakom te zetten. De uitwerpselen die in een bepaalde hoek van het hok zijngeconcentreerd zullen eens per week door de houder van de dieren in hetmateriaal dat het vloeroppervlak vormt worden ondergespit. Uit de proef¬nemingen is gebleken dat in een stal met een opbouw volgens de uitvindinggeen stank of ammoniaklucht wordt waargenomen.
Bij bestaande stalconstructies is het mogelijk de roostervloerente verwijderen en de putten te vullen met het materiaal volgnes de uitvin¬ding en op de met het materiaal gevulde putten dieren te houden.
Een extra voordeel is dat met een dergelijke vloerconstructievoldoende warmte wordt ontwikkeld door de aktiviteit van de organismen diede mestcomponenten afbreken, dat in dergelijke stalconstructies geen ver¬warming meer nodig is. Indien de buitentemperatuur lager is dan door dedieren als aangenaam wordt ervaren zullen ze de bovenste laag van het ma¬teriaal wegschrapen of schuiven, zodat een iets warmere laag beschikbaarkomt omdat in de laag tot enkele centimeters beneden het bovenoppervlak deorganismen het meest aktief zijn met de omzetting van de af te breken stof¬fen en zodoende zal daar een hogere temperatuur heersen dan aan het opper¬vlak.
De drager is een natuurlijk materiaal dat in een later stadium,na verwijderen uit de stal, kan worden gebruikt als mestprodukt of als aan¬vullend materiaal in kassen, als potaarde of als compost.
Het is bekend om varkens te houden op stro, de zogenaamde potstal,doch in een dergelijke stal zoals vroeger toegepast,werd steeds vers strotoegevoerd en was het vloeroppervlak na een jaar ongeveer een meter verhoogd.Dit werd met name veroorzaakt omdat de uitwerpselen niet werden afgebrokenen steeds nieuw stromateriaal werd toegevoerd. Bij de onderhavige uitvoe¬ringsvorm is het niet nodig nieuwe drager toe te voeren en worden de uit¬werpselen en/of de drijfmest afgebroken, zodat de hoogte van het vloerop¬pervlak constant blijft.
Wel zal men er voor moeten zorgen dat de organismen zoals bac¬teriën en enzymen, een optimaal klimaat hebben om de mestcomponenten tekunnen afbreken en een dergelijk optimaal klimaat wordt in hoofdzaak be¬paald door een vochtgehalte van de drager en dit vochtgehalte is 50-80%.
Dit heeft het voordeel dat men kan uitgaan van ongedroogd zaagmeel dat ingrote hoeveelheden beschikbaar is. Dit vochtgehalte kan nog worden verhoogddoor de wijze van aanbrenging van het organisme zoals bacteriën en/of en-zymen, die kunnen worden aangebracht door een waterig mengsel van het or¬ganisme over de drager te versproeien. Bij het voeren van de dieren moetmen er wel voor zorg dragen dat geenplaatselijke, constant natte plekkenvoorkomen in het materiaal dat het vloeroppervlak vormt, omdat dan de wer¬king van de organismen nadelig wordt beïnvloed. Dit voorkomen van natteplekken, met name veroorzaakt door drinkplaatsen voor water, kan wordenverkregen met bepaalde voersystemen, met name door het gebruik van voer¬bakken waarin het voedsel in de vorm van een brij aanwezig is.
Op de drager kan men bacteriën met name aerobe of anaërobe bac¬teriën aanbrengen en enzymen, afhankelijk van de samenstelling van de uit¬werpselen en afhankelijk van het gewenste eindprodukt. Na ongeveer 18 maan¬den wordt 20 cm van de bovenste laag van het oppervlak vernieuwd door versedrager met het hierin verspreide organisme. De drager heeft een deeltjesgroottedie bij voorkeur kleiner is dan 3 mm, met name bij het gebruik van anaërobebacteriën zodat dan een nagenoeg luchtdichte afsluiting wordt verkregen vande onderlaag.
Uit gedaan onderzoek is gebleken dat de op deze wijze gehoudenvarkens een malsere en meer gewenste vleeskwaliteit geven en de dierengeen agressief gedrag vertonen, hetgeen kan worden aangetoond omdat hetcouperen van de staart niet meer nodig is aangezien de dieren geen vormvan kannibalisme vertonen.
Een verder voordeel van de genoemde stalconstructie volgens deuitvinding is dat bij het ombouwen van de bekende stallen met een rooster-vloer het niet nodig is de laatste resten drijfmest uit de put te verwij¬deren omdat een laag van enkele centimeters kan achterblijven in de putdie dan dient als voedingsmateriaal voor de eerste laag drager met organismenDe organismen kunnen door de hele laag worden gestimuleerd tot omzettingen het restant aan drijfmest kan dienen als eerste voedings¬materiaal voor het op de drager aan te brengen organisme. Indien, afhanke¬lijk van de seizoensinvloeden, de diepte van het bed en de mate van omzet¬ting of gisting;de temperatuur oploopt tot 35-40 °C is het nodig de tempe¬ratuur van het bed te controleren en bij een te hoge temperatuur het bedaf te koelen door besprenkelen met water, hetgeen onder die omstandigheden ook nodig is om het gewenste vochtgehalte te handhaven, of door de stalte ventileren.
Naast de diervriendelijke omgeving is een belangrijk voordeelvan de thans voorgestelde stalconstructie dat de door de dieren geprodu¬ceerde drijfmest ter plaatse wordt verwerkt en niet meer behoeft te wor¬den afgevoerd naar fabrieken waar de drijfmest op industriële wijze doorvergisten en indampen wordt verwerkt tot een eventueel loosbaar produkt.

Claims (12)

1. Stal voor het houden van dieren, welke stal bestaat uit een vloermet hierop aangebracht een afrastering, met het kenmerk, dat de vloer wordtgevormd door een fijn verdeeld materiaal bestaande uit een drager voor eenhierop aangebracht organisme dat in staat is door het dier geproduceerdeuitwerpselen af te breken, welk materiaal een laag vormt die ten minste 30 cm hoog is.
2. Stal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de drager een na¬tuurlijk materiaal is dat in een later stadium van gebruik verdraagzaam ismet de grond.
3. Stal volgens conclusies 1-2, met het kenmerk, dat de drager be¬staat uit zaagmeel.
4. Stal volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de laagdikte30-200 cm is.
5. Stal volgens conclusies 1-4, met het kenmerk, dat het materiaalgeschikt is als vulmateriaal voor bestaande putten waaruit de roosters zijnverwijderd.
6. Stal volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat het materiaaltijdens gebruik wordt gehouden op een vochtgehalte van 50-80% en op eentemperatuur lager dan 40 °C.
7. Materiaal te gebruiken als vloervormend middel in een stal voorhet houden van dieren met name voor het houden van varkens, met het ken¬merk, dat het bestaat uit een drager voor een organisme dat in staat isde door het dier geproduceerde uitwerpselen af te breken en voor¬zien van een dergelijk organisme.
8. Materiaal volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat de dragerbestaat uit zaagsel of een hiermee vergelijkbaar houtprodukt.
9. Materiaal volgens conclusies 7-8, met het kenmerk, dat het or¬ganisme anaërobe bacteriën bevat.
10. Materiaal volgens conclusies 7-8, met het kenmerk, dat het or¬ganisme aerobe bacteriën bevat.
11. Materiaal volgens conclusies 7-8, met het kenmerk, dat het ma¬teriaal enzymen bevat.
12. Werkwijze voor het bereiden van een materiaal volgens conclusies7-11, met het kenmerk, dat het organisme als een waterig mengsel wordtversproeid over de drager.
NL8901819A 1989-07-14 1989-07-14 Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel. NL8901819A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8901819A NL8901819A (nl) 1989-07-14 1989-07-14 Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel.
EP90201716A EP0408102A1 (en) 1989-07-14 1990-06-28 A stable and material to be used therein as a floor-forming means

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8901819A NL8901819A (nl) 1989-07-14 1989-07-14 Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel.
NL8901819 1989-07-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8901819A true NL8901819A (nl) 1991-02-01

Family

ID=19855038

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8901819A NL8901819A (nl) 1989-07-14 1989-07-14 Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0408102A1 (nl)
NL (1) NL8901819A (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2669505B1 (fr) * 1990-11-26 1997-01-10 Leberre Erwan Litiere pour petits animaux domestiques.
FR2693626B1 (fr) * 1992-07-15 1994-09-23 Durepaire Jacques Litière pour animaux d'élevage.
FR2705863A1 (fr) * 1993-06-04 1994-12-09 Guillemot Alexandre Litière biomaîtrisée pour petits animaux.
ES2141815T3 (es) * 1994-04-25 2000-04-01 Sulzer Orthopadie Ag Instrumento extractor para una caña de una protesis de cadera o un raspador correspondiente.
US5634431A (en) * 1994-10-18 1997-06-03 Malireddy S. Reddy Odor inhibiting pet litter
IT1287556B1 (it) * 1996-05-22 1998-08-06 Giovanni Pedemonte Lettiera per cavalli.
DK176400B1 (da) * 2006-03-13 2007-11-26 Rotor As Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger
CN110050708A (zh) * 2019-06-10 2019-07-26 刘坚 一种断奶仔猪生长专用发酵垫床垫料及其制备方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR62165E (fr) * 1951-11-23 1955-06-10 Cie Francaise Du Fumier Nature Produit pour la fumure
FR2298272A1 (fr) * 1975-01-27 1976-08-20 Falienor Ets Litiere pour animaux
DE2558257A1 (de) * 1975-12-23 1977-07-07 Kneer Franz X Verfahren zum umsetzen tierischer exkremente
DE3225454C2 (de) * 1982-07-07 1985-04-18 Süd-Chemie AG, 8000 München Verfahren zur Aufbereitung von fäkalen Abfällen

Also Published As

Publication number Publication date
EP0408102A1 (en) 1991-01-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Hatfield et al. Swine manure management
US6474267B1 (en) Pelletized animal bedding and process and tool for sifting manure therefrom
NL8901819A (nl) Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel.
WO2007059537A1 (en) Procedure for obtaining fractions of organic fertilizer and the control procedure thereof
Pain et al. Glossary of terms on livestock manure management
Sharma et al. Integrated fish-pig farming in India and Hungary
NL192291C (nl) Werkwijze voor het maken van een fermentproduct, daarmee verkregen korrelvormig fermentproduct en toepassing van het fermentproduct.
JPH0255005B2 (nl)
JP4868343B2 (ja) 肥料または土壌改良材、およびその製造方法、ならびにそれを用いた培養型土壌改良材の製造方法
Loehr Animal waste management—problems and guidelines for solutions
Mason et al. Culture of earthworms for bait or fish food
EP0473889B1 (en) A plant for the treatment of animal dejections
Hendriks et al. Dutch notes on BAT for pig and poultry intensive livestock farming
CN1907018A (zh) 利用蚯蚓排泄物制造有机性废弃物园艺用床土的方法
Laws et al. Effects of method, rate and timing of slurry application to grassland on the preference by cattle for treated and untreated areas of pasture
WO2021030886A1 (pt) Composição de lodo de estação de tratamento de água granulado com aditivos minerais e processo de preparação correspondente
EP0462516B1 (en) Method and composition for the treatment of animal dejections
GB2098448A (en) Animal bedding and animal husbandry
JP2001112365A (ja) 動物舎用の床敷材
RU97104014A (ru) Способ переработки органических отходов животного происхождения в кормовой белок и биогумус
Pradesh Value added products from under-utilised livestock dairy farm resources (wastes): The possibilities and prospects
JP2003116390A (ja) 動物舎用敷料
Menke MANURE AND NUTRIENT MANAGEMENT CONSIDERATIONS OF A HIGH-RISE™ BRAND SWINE FACILITY
NL2004030C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor een economisch, hygienisch, en milieu, en diervriendelijk stalsysteem.
JPS5992985A (ja) 鶏糞系発酵肥料の製造法

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed