DK176400B1 - Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger - Google Patents

Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger Download PDF

Info

Publication number
DK176400B1
DK176400B1 DK200600351A DKPA200600351A DK176400B1 DK 176400 B1 DK176400 B1 DK 176400B1 DK 200600351 A DK200600351 A DK 200600351A DK PA200600351 A DKPA200600351 A DK PA200600351A DK 176400 B1 DK176400 B1 DK 176400B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
dust
water
lactic acid
liquid
acid bacteria
Prior art date
Application number
DK200600351A
Other languages
English (en)
Inventor
Kristian Soeberg
Original Assignee
Rotor As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rotor As filed Critical Rotor As
Priority to DK200600351A priority Critical patent/DK176400B1/da
Priority to EP07104051A priority patent/EP1834522A3/en
Publication of DK200600351A publication Critical patent/DK200600351A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK176400B1 publication Critical patent/DK176400B1/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/0047Air-conditioning, e.g. ventilation, of animal housings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/0047Air-conditioning, e.g. ventilation, of animal housings
    • A01K1/0082Water misting or cooling systems

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)
  • Disinfection, Sterilisation Or Deodorisation Of Air (AREA)
  • Separation Of Particles Using Liquids (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Fodder In General (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

i DK 176400 B1
Opfindelsens område
Den nævnte opfindelse beskriver en metode til reducering af lugt og støv inde i bygninger. særligt i staldbygninger.
5 Baggrund for opfindelsen
Det er velkendt, at lugten (stanken) fra landbrug, og i særlig grad landbrug med dyrehold, kan være uønsket og ubehagelig. Lugten opstår på grund af den gylle, som dyrene producerer. Gyllen er til stede inde i staldene, hvor dyrene er opstaldet, men gyllen opbevares også - oftest udendørs - med det formål at genbruge gyllens næringsrige 10 bestanddele som gødning på markerne.
Den bestanddel, som hovedsagligt genererer den ubehagelige lugt, er ammoniak. Men udover ammoniak består lugten af en ganske kompleks kombination af mere end tohundrede forskellige forbindelser, som hver har en bestemt lugt. Dog er det blevet 15 slået fast, at lugten afgivet fra ammoniak er den dominerende faktor og i særlig grad, at det er den afgørende faktor for den ubehagelige lugt fra landbrug med dyrehold.
Selvom gyllen, og især ammoniakken, er et ubehageligt emne, er det et meget værdifuldt og vigtigt aktiv, idet gødningsværdicn af gylle er relativt højt. Til dette brug er 20 genbrug af gylle interessant. I Danmark og andre nordiske lande er det kun tilladt at sprede gylle på bestemte tidspunkter af året, fordi miljøet skal have mulighed for at optage næringsstofferne og derved undgå udvaskning til vandmiljøet. Derfor skal gyllen opbevares på landbrugsejendommen indtil de perioder, hvor gyllespredning er tilladt.
25
Inde i staldbygninger, hvor dyr opstaldes, skal dyrene også udholde gyllelugten. Derudover er de ansatte i staldene også udsat for de ubehagelige lugte fra gyllen, som dyrene producerer.
30 Et yderligere problem er udviklingen af støv, som opstår som følge af brugen af strå og i visse tilfælde også af den type foder, som dyrene fodres med. Støv suspenderet i 2 DK 176400 B1 luften kan give vejrtrækningsproblemer, og særligt for mennesker eller dyr med astma kan det være en meget ubehagelig oplevelse at komme ind i et staldmiljø.
Opfindelsens formål
Af disse og andre grunde er det ønskeligt at mindske den ubehagelige lugt såvel som 5 mængden af støv, særligt inde i staldmiljøeme.
Denne opfindelse adresserer dette problem ved at tilvejebringe en metode til reducering af lugt og støv inde i bygninger og særligt i staldbygninger, hvor metoden omfatter installering af en eller flere dyse(r) inde i bygningen, hvorefter pågældende dvse(r) 10 forbindes til en trykkilde, således at en væske indeholdende vand og mælkesyrebakterier kan blive sprøjtet som vandstøv ind i den pågældende bygning.
Beskrivelse af opfindelsen
Det genererede vandstøv løser de førnævnte problemer på to måder. Når væsken omdannes til vandsløv gennem dyserne, vil dc små dråber, der udgør vandstøvet, støde på 15 støvet suspenderet i luften. Ved dette møde vil dråberne klæbe til overfladen af støv-partiklerne, hvorved støvet/væsken på grund af tyngdekraften vil falde til jorden i stalden. På denne måde vil de små dråber i vandstøvet støde på en betydelig del af støv-partiklerne i luften, og som forklaret vil de ved hjælp af tyngdekraften rense luften for støv.
20
Endvidere vil mælkesyrebakterieme finde ernæring i gyllen, uanset om det er flydende eller fast, hvorved mælkesyrebakterierne omdanner fri ammoniak til ammonium bundet til andre materialer. Mængden af fri ammoniak inde i bvsningen. der ellers ville fordampe, vil således blive betydeligt reduceret, hvorved lugtgeneme fra ammoniak 25 bliver reduceret betragteligt.
I en mere fordelagtig udførelse af opfindelsen er dysen/dyseme arrangeret i eller ved indtagekanalcme af et ventilationssystem, hvorved vandstøvet bliver distribueret inde i bygningen med ventilationsluften. På denne måde bliver væsken og især mælkcsyre-30 bakterierne grundigt blandet med ventilationsluften og også omhyggeligt distribueret i bygningens indvendige rum.
DK 176400 B1 ! en endnu mere fordelagtig udførelse af opfindelsen er en spaltegulvs-konstruktion tilstede inde i bygningen, således at spaltegulvet tillader passage af vandet og mælke-syrebakterieme gennem spalterne og ned til den opbevarede gylle under spaltegulvet. I mange staldbygninger indeholder staldgulvet, hvorpå dyrene er opstaldet, et stort antal 5 spalter. Spalterne er indlagt for. at gyllen kan passere gennem gulvet og derefter blive opsamlet og transponeret ud af staldbygningen via en kanal under det staldgulv, hvorpå dyrene er opstaldet. Ved at have et spaltegulv kan væske, og dermed altså vandet og mælkesyrebakterierne, trænge ned i hulrummet mellem staldgulv og bunden af denne gyllekanal. Da dette er stedet, hvor gylle opbevares i store mængder, og som også har 10 den største indflydelse på lugten inde i bygningen, er det en fordel at lade bakterierne trænge ned i dette område. Ved først at frembringe vandstov inde i bygningen bliver støvpartikleme og lugtpartikleme i luften derfor renset, og derefter vil partiklerne som følge af tyngdekraften falde til jorden. En betragtelig del af støv-partikleme og bakterierne vil blive opsamlet i hulrummet under staldgulvet, således at en yderligere redu-15 cering af lugtgenerne kan finde sted, hovedsagligt ved reducering af fordampningen af ammoniak og andre lugtforbindelser.
Ved en yderligere fordelagtig udformning af opfindelsen er trykkilden forbundet til en timer-anordning, således at væsken bliver tilført gennem dyserne på forudbestemte 20 tidspunkter og af forudbestemt varighed. Sekvenserne kan vælges vilkårligt. Vandstovet kan med fordel blive tilført i tidsrum af mellem 30 sekunder og 15 minutters varighed adskilt af intervaller af mellem 20 og 90 minutters varighed uden vandstøvtil-førsel. I en foretrukken udførelse tilføres vandstøv i tidsrum af l-8 minutters varighed adskilt af intervaller af 30-45 minutters varighed. Tidsrummene, hvor vandstøv tilfø-25 res. og intervallerne imellem bør justeres i henhold til størrelsen af dyrene i stalden, årstiden, antallet af dyr i stalden og den generelle udformning af bygningens indre. Derudover, også afhængig af dyrene, fodertypen og årstiden, kan indholdet af mælkesyrebakterieme, der tilføres væsken som opslæmning, variere mellem 0,05% og 30%. mere foretrukket 1-20% og endnu mere foretrukket 10-17% af væskens vægt for at 30 kunne imødegå lugtgenerne.
4 DK 176400 B1
Opfindelsen beskrives nærmere med henvisning til tegningerne, hvor figur 1 illustrerer et forenklet diagram over en installation i henhold til opfindelsen. Væsken, som tilføres som vandstøv i stalden, tilberedes i to tanke. 1 og 2.
5 1 den første tank 1 blandes ca. 200 liter vand med 10-15% mælkesyrebakterier efter volumen, Mælkesyrebakterier kan købes under navnet Terrabiosa fra det danske selskab Biosa Danmark ApS.
Denne blanding i tank 1 gæres i ca. fem dage. hvor væsken holdes på en temperatur på 10 37-38°C. 1 løbet af denne periode vil mælkesyrebakterieme formere sig og danne ca.
200 liter væske med et ekstremt højt indhold af mælkesyrebakterier. Efter de fem dage med forhøjet temperatur holdes blandingen i tank 1 i 1-2 dage på den omgivende temperatur for at akklimatisere bakterien til miljøet i staldene.
15 Nar væsken i tank 1 er klar til brug. udføres en lignende procedure i tank 2, idet mængden på 200 liter i det illustrerede eksempel er omtrent tilstrækkeligt for at imødegå lugtgener i en stald med ca. 1200 svin i en uge. I denne forbindelse skal det nævnes, at forskellige fysiske betingelser med hensyn til størrelsen af stalden, ventilation, årstid, størrelsen på grisene har indflydelse på den mængde af blandingen, der bruges.
20 Når blandingen i tank 1 er klar til brug, åbnes ventilen 3 og ventilen 4 lukkes, således at væsken i tank 1 føres til pumpen 5.
Pumpen 5 kontrolleres af en kontrolenhed illustreret ved kassen 6. Denne kasse kan 25 regulere aktiveringen af pumpen, således at blandingen pumpes ind i stalden med mellemrum, idet intervallernes længde kan lagres i kontrolenheden 6, hvor de forud programmerede parametre kan have relation til temperaturen i stalden, antallet af svin, ventilationshastighed, den omgivende temperatur osv. osv.
30 Når først pumpen er aktiveret, dannes der vandstøv 7 af mælkesyrebakterier indeholdende væske i staldarealet illustreret ved 8. Vandstøvet dannes af dyser 9, som kan anbringes passende steder i stalden, f.eks. direkte over hver svinesti eller i eller ved DK 176400 B1 5 ventilationsindtagene, således at en optimal fordeling af vandstøvet 7 opnås i forhold til svinene 11 i stalden.
1 svinestierne kan gulvet med fordel være et spaltegulv, således at vandstøvet 7 kan 5 passere ned til gyllen i hulrummet mellem spaltegulvet 10 og bunden af gyllerenden 12. Der opnås således en dobbelt virkning af mælkesyrebakterieme, idet vandstøvet vil reducere lugtgeneme direkte i luften, og når vandstøvet synker ned gennem spaltegulvet 10 og kommer i kontakt med gyllen i hulrummet mellem spaltegulvet 10 og bunden af gyllerenden 12, vil det neutralisere de lugte, gyllen afgiver.
10
En yderligere fordel ved at danne vandstøv er, at væskcdråbeme i vandstøvet vil opfange støvpartikler og derved reducere mængden af luftbåret støv i staldmiljøet.
Pumpen 5 kan med fordel skabe et tryk på ca. 130 bar i roret 13 fra pumpen til dyserne 15 9. Typisk vil pumpen være aktiveret i 15 sekunder hver halve time, og i andre tilfælde er det konstateret, at det optimale er dannelse afvandstøv i 1 minut hver halve time.
Under visse omstændigheder er det ikke nødvendigt at bruge væsken fra tank 1 eller 2 1 den koncentration, der er tilstede i tankene, og derfor kan væsken fortyndes. Dette 20 kan arrangeres ved at ta kontrolenheden 6 til at kontrollere en yderligere pumpe 14.
Denne pumpe kan forbindes til hovedvandledningen 15, således at ved at aktivere pumperne 5 og 14 samtidig blandes der en blanding af væskerne dannet i tankene 1 og 2 og den generelle vandforsyning, som udsendes som vandstov 7 i staldmiljøet.
25 For at dosere væskerne indeholdende mælkesyrebakterieme præcist kan der installeres en yderligere ventil 16 i roret 17, der forbinder tankene 1, 2 til dyserne 9. Denne ventil 16 kan også styres fra kontrolenheden 6. Tests har indikeret, at en 5-20% koncentration af væske indeholdende mælkesyrebakterier i vandstøvet 7, der udsendes af dyserne 9, skaber relativt gode resultater, 30

Claims (6)

6 DK 176400 B1
1. Metode til reducering aflugt og støv inde i bygninger, særligt staldbygninger, hvor metoden omfatter installering af en eller tiere dyse(r) inde i bygningen, hvor pågæl- 5 dende dyse(r) forbindes til en trykkilde, således at en væske indeholdende vand og mælkesyrebakterier kan blive sprøjtet som vandstøv ind i den pågældende bygning.
2. Metode i henhold til krav l, hvori en eller tiere dyser arrangeres i eller ved indtage-kanalerne af et ventilationssystem, hvorved vandstøvet bliver distribueret inde i byg- 10 ningen sammen med ventilationsluften.
3. Metode i henhold til krav 1 eller 2, hvori en spaltegulvskonstruktion eksisterer inde i bygningen, således at spaltegulvet tillader vandet og mælkesyrebakterieme at passere gennem spalterne og ned i gyllen, der opbevares under spaltegulvet. 15
4. Metode i henhold til krav 1, hvori trykkilden cr forbundet til en timer-anordning, således at væsken kan blive tilført dyserne i forudbestemte sekvenser.
5. Metode i henhold til krav 4, hvori vandstov tilføres i tidsrum af mellem 30 sekunder 20 og 15 minutters varighed adskilt af intervaller uden vandstøvstilførsel af mellem 20 og 90 minutters varighed. Mere foretrukket tilføres vandstøv i tidsrum af 1-8 minutter adskilt af intervaller af 30-45 minutters varighed.
6. Metode i henhold til krav 1, hvori mælkesyrebakterieme er tilfort væsken som op-25 slæmning, således at indholdet af mælkesyrebakterier er mellem 0,05% og 30%, mere foretrukket mellem 10% og 20% og mest foretrukket mellem 12% og 17% af væskens vægt.
DK200600351A 2006-03-13 2006-03-13 Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger DK176400B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200600351A DK176400B1 (da) 2006-03-13 2006-03-13 Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger
EP07104051A EP1834522A3 (en) 2006-03-13 2007-03-13 Method to reduce odour and dust inside buildings

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200600351A DK176400B1 (da) 2006-03-13 2006-03-13 Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger
DK200600351 2006-03-13

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK200600351A DK200600351A (da) 2007-09-14
DK176400B1 true DK176400B1 (da) 2007-11-26

Family

ID=38066509

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK200600351A DK176400B1 (da) 2006-03-13 2006-03-13 Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1834522A3 (da)
DK (1) DK176400B1 (da)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102487837A (zh) * 2011-11-21 2012-06-13 怀远县北淝河养殖有限公司 一种猪圈杀菌消毒装置
DK2903420T3 (da) * 2012-10-05 2019-07-15 Munters As Fremgangsmåde og indretning til rensning af luft, især staldluft
KR101895039B1 (ko) * 2018-06-14 2018-09-07 정창호 복합 유산균을 이용한 축사 악취 저감 장치
CN111317851B (zh) * 2020-04-03 2023-10-24 山东新希望六和集团有限公司 一种畜禽舍内自动喷雾消毒系统
WO2024074992A1 (en) * 2022-10-04 2024-04-11 Ragini Stefano Apparatus for the abatement of pollutants in confined spaces using microorganisms and their abatement process

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8901819A (nl) * 1989-07-14 1991-02-01 Lambertus Adrianus Antonius Ve Stal en hierin te gebruiken materiaal als vloervormend middel.
US5945333A (en) * 1997-08-26 1999-08-31 Ag Tech Products, Inc. Biological poultry litter treatment composition and its use
US6997139B2 (en) * 2002-02-05 2006-02-14 Gary L. Rapp Atomization system for odor and environmental control in livestock holding areas
WO2004107854A1 (ja) * 2003-06-09 2004-12-16 Japan Applied Microbiology Research Institute Ltd 家畜の飼育床、および家畜の飼育方法

Also Published As

Publication number Publication date
EP1834522A2 (en) 2007-09-19
DK200600351A (da) 2007-09-14
EP1834522A3 (en) 2008-05-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK176400B1 (da) Metode til reducering af lugt og stöv inde i bygninger
Ni Research and demonstration to improve air quality for the US animal feeding operations in the 21st century–A critical review
KR100817296B1 (ko) 축사자동소독시스템
CN107135978A (zh) 家禽舍除味系统及除味方法和应用
Winkel Particulate matter emission from livestock houses: measurement methods, emission levels and abatement systems
KR101825588B1 (ko) 살처분 가축 처리 장치
US20160183492A1 (en) Pet waste system with integrated pet waste bag dispenser
US10028490B2 (en) Comprehensive poultry manure management method
Dunlop Quantifying poultry litter conditions and relationships with odour emissions
JP2013017450A (ja) 混合菌体及び中性化消臭・防虫剤
JP2015119842A (ja) 消臭用薬液散布装置及び消臭用薬液散布方法
TWM485606U (zh) 禽畜飼養場之去污除臭裝置
Sada et al. Ammonia emission in cowsheds and pigsties during the summer period.
JP2008000118A (ja) 家畜飼育場の殺菌方法
Chastain Air quality and odor control from swine production facilities
Czyż et al. Application of nanosilver based preparation in ammonia reduction in broiler house
Banhazi et al. Introduction-effects of airborne pollutants and factors affecting concentrations in livestock buildings
Worley Emissions from Animal Production Systems
Banhazi Treatment of airborne pollutants in livestock buildings with ozone as potential abatement option
WO2021112157A1 (ja) 鶏舎および鶏舎で発生する鶏糞の処理方法
Dunlop Control of Odour and Dust from Chicken Sheds-Review of'add-on'technologies
ESCAP Mechanization solutions for improved livestock management and prevention and control of zoonotic diseases
US20200154681A1 (en) Apparatus and method to reduce exposure to water borne pathogens in a poultry growing facility
Banhazi Quantification of environmental conditions in Australian livestock buildings
Rom et al. SOURCE ACTIVITY TITLE: MANURE MANAGEMENT REGARDING ORGANIC COMPOUNDS ACTIVITY SNAP CODE NOSE CODE NFR CODE

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Effective date: 20140331