NL8901315A - Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product. Download PDF

Info

Publication number
NL8901315A
NL8901315A NL8901315A NL8901315A NL8901315A NL 8901315 A NL8901315 A NL 8901315A NL 8901315 A NL8901315 A NL 8901315A NL 8901315 A NL8901315 A NL 8901315A NL 8901315 A NL8901315 A NL 8901315A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
layer
polyurethane
release medium
dried
top layer
Prior art date
Application number
NL8901315A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Stork X Cel Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork X Cel Bv filed Critical Stork X Cel Bv
Priority to NL8901315A priority Critical patent/NL8901315A/nl
Priority to EP90201248A priority patent/EP0399600A1/en
Publication of NL8901315A publication Critical patent/NL8901315A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B44DECORATIVE ARTS
    • B44CPRODUCING DECORATIVE EFFECTS; MOSAICS; TARSIA WORK; PAPERHANGING
    • B44C3/00Processes, not specifically provided for elsewhere, for producing ornamental structures
    • B44C3/08Stamping or bending
    • B44C3/085Stamping or bending stamping
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J7/00Chemical treatment or coating of shaped articles made of macromolecular substances
    • C08J7/04Coating
    • C08J7/0427Coating with only one layer of a composition containing a polymer binder
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J9/00Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof
    • C08J9/36After-treatment
    • C08J9/365Coating
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J2375/00Characterised by the use of polyureas or polyurethanes; Derivatives of such polymers
    • C08J2375/04Polyurethanes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J2475/00Characterised by the use of polyureas or polyurethanes; Derivatives of such polymers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

Titel: Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product.
De onderhavige aanvrage heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen, onder toepassing van een baanvormig lossingsxnedium, van een uit polyurethaanlagen bestaand product, waarbij tenminste de toplaag een sierreliëf omvat en de toplaag wordt verkregen uitgaande van een oplossing van een geschikte polyurethaansamenstelling en de aan de toplaag grenzende basislaag als poreuze polyurethaanfolie wordt toegevoerd bij de vervaardiging van het product.
Een dergelijke werkwijze is algemeen bekend en wordt in het algemeen op de volgende wijze uitgevoerd.
üitgegaan wordt van een polyurethaanfolie. Deze polyurethaanfolie is vervaardigd door extrusie van een zoutkristallen bevattende oplossing en coagulatie van de oplossing.
Na uitwassen met water om het zout te verwijderen wordt een porienhoudende polyurethaanfolie verkregen. Op deze folie wordt door bekleden een laag polyurethaanoplossing aangebracht met een vaste stofgehalte van bijvoorbeeld 20%.
Vervolgens wordt door lamineren onder hoge druk, een lossingsmedium aangelegd tegen de polyurethaanfolie oplossing laag waarna het verkregen samenstel wordt gedroogd.
Het lossingsmedium zal in het algemeen een generfd lossingsmedium zijn om de polyurethaan toplaag een reliëf te verschaffen.
Deze werkwijze bezit echter een aantal nadelen.
Het oplosmiddel uit de vloeibare toplaag kan het oppervlak van de polyurethaanfolie enigzins oplossen, waardoor het eindproduct harder wordt en aan dikte verliest, en de waterdampdoorlaatbaarheid afneemt.
Tevens kan het oplosmiddel van de toplaag uitsluitend door de folie naar de onderzijde verdampen, daar zich aan de bovenzijde het lossingsmedium bevindt, hetgeen langere droogtijden vergt.
De onderhavige uitvinding beoogt voor bovengenoemde nadelen een oplossing te verschaffen en wordt hiertoe gekenmerkt, doordat op het lossingsmedium een oplossing van een polyurethaansamenstelling wordt aangebracht die aansluitend wordt gedroogd tot een zodanig vaste stofgehalte dat de aldus gedroogde laag nog kleverigheid bezit en de poreuze polyure-thaanfoliebasislaag door lamineren wordt verbonden met genoemde nog kleverigheid bezittende eerder opgebrachte polyurethaansamenstelling waarna het aldus verkregen samenstel wordt gedroogd.
Deze werkwijze heeft de eigenschap dat de toplaag tot een zodanig vaste stofgehalte is gedroogd dat deze niet meer in staat is het oppervlak van de polyurethaanfoliebasislaag op te lossen waardoor het verkregen eindproduct soepel en waterdampdoorlatend is, terwijl de droogtijden aanzienlijk korter zijn dan het geval is bij de werkwijze waarvan werd uitgegaan. Eveneens is het eindproduct egaler, doordat de vloeibare toplaag op het lossingsmedium wordt aangebracht in plaats van op de poreuze polyurethaanfoliebasislaag. De dikte van de door coaguleren verkregen polyurethaanfolie kan namelijk ongelijkmatig zijn zodat met de werkwijze volgens de stand van de techniek vaak geen gelijkmatig eindproduct kan worden verkregen.
Doelmatig wordt een sierreliëf bevattend lossingsmedium toegepast. Wanneer het lossingsmedium een sierreliëf bevat wordt deze reliëfstructuur tijdens de vervaardiging van het uit polyurethaanlagen bestaande product overgebracht op de toplaag, hetgeen een esthetische werking op het uiteindelijke product bezit.
Ook kan een glad lossingsmedium worden toegepast waarop voorafgaand aan het opbrengen van de oplossing van de polyurethaansamenstelling een sierreliëf vormende effectlaag wordt aangebracht die volledig wordt gedroogd, waarbij de effectlaag eveneens uit een oplossing van een polyurethaansamenstelling bestaat.
Het gebruik van een effectlaag heeft een identiek esthetisch effect tot gevolg en bovendien kan hierdoor het lossingsmedium vaker worden gebruikt. Bij een glad lossingsme-dium behoeft niet zoals bij een generfd lossingsmedium het sierreliëf uit de polyurethaanlaag te worden getrokken hetgeen een verminderde slijtage en een langere gebruikslevensduur van het lossingsmedium betekent.
Een extra behandeling zoals drukken en lakken is door de aanwezigheid van de effectlaag overbodig. Deze effectlaag bezit een slijtageweerstand die vele malen beter is dan van een toplaag die door een lossingsmedium van een sierreliëf is voorzien, waarna deze door lakken is beschermd.
Met bijzonder voordeel bedraagt het vaste stofgehalte van de polyurethaansamenstelling met oplosmiddel voor de effectlaag en de toplaag ongeveer 20%, wordt de 2 effectlaag in een hoeveelheid van 0.1-5 g/m droge vaste stof, 2 en wordt de toplaag in een hoeveelheid van 10-20 g/m droge vaste stof aangebracht. De polyurethaanbasislaag bezit bij voorkeur een oppervlaktegewicht tot ongeveer 200 g/m . Het zal duidelijk zijn dat deze slechts voorkeurgehaltes en -hoeveelheden zijn en dat naar wens andere gehaltes en hoeveelheden kunnen worden toegepast.
Door de bovengenoemde gehaltes en hoeveelheden droge vaste stof toe te passen wordt een uitstekend uit polyurethaan-lagen bestaand product verkregen dat alle eigenschappen bezit.
Met zeer veel voordeel wordt de effectlaag na het aanbrengen hiervan op het lossingsmedium bij 125-150°C volledig gedroogd, wordt de toplaag na het aanbrengen hiervan bij ongeveer 60°C tot een vaste stofgehalte van ongeveer 60% gedroogd, en wordt na het lamineren van de polyurethaanfolie-basislaag het samenstel bij 150°C gedroogd.
Door het toepassen van de desbetreffende droogstappen wordt het nadeel dat de aan te brengen volgende polyurethaanlaag door de vorige laag wordt opgelost, doordat deze nog te veel oplosmiddel bevat, opgeheven. Dit heeft tot gevolg dat het uiteindelijke product een goede waterdampdoorla-tendheid bezit en dat vergeleken met de stand van de techniek een dunnere polyurethaanfoliebasislaag kan worden gebruikt. Bovendien zijn bij de onderhavige werkwijze verhoudingsgewijs kortere droogtijden nodig dan bij de werkwijze volgens de stand van de techniek, omdat de toplaag voor het aanbrengen van de poreuze polyurethaanfoliebasislaag reeds tot een vaste stofgehalte van 60% is gedroogd. In afwezigheid van de polyurethaanfoliebasislaag droogt de polyurethaanoplossing van de toplaag van zelfsprekend sneller.
De onderhavige uitvinding heeft eveneens betrekking op een gelamineerde polyurethaanfolie, die wordt gekenmerkt, doordat de gelamineerde polyurethaanfolie een polyurethaanfolie is, die is vervaardigd volgens de uitvinding en die van het baanvormig lossingsmedium is afgenomen.
In het navolgende zal de onderhavige uitvinding worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekening, waarin: fig. 1 een doorsnede door een uit polyurethaanlagen bestaand product met een van een sierreliëf voorzien lossingsmedium daarop, dat is vervaardigd volgens de stand van de techniek, toont, fig. 2 een doorsnede door een uit polyurethaanlagen bestaand product met een zelfde lossingsmedium, dat is vervaardigd volgens de uitvinding, toont, fig. 3 een doorsnede door een product volgens de uitvinding toelicht, waarbij een lossingsmedium zonder sierreliëf aanwezig is, alsmede een sierreliëf vormende effectlaag.
In fig. 1 geeft verwijzingscijfer 1 de gecoaguleerde poreuze polyurethaanfolie aan, 2 de polyurethaan toplaag en 3 het lossingsmedium. Hierbij is met 4 een aantal nerven van het sierreliëf aangegeven. Volgens de stand van de techniek moet het lossingsmedium onder hoge druk op de toplaag worden gelamineerd hetgeen beschadingskans oplevert voor het lossingsmedium zelf, en tevens de waterdampdoorlatendheid van de polyurethaan-foliebasislaag 1 en de soepelheid van het eindproduct nadelig kan beïnvloeden.
Het hier geschetste laminaat wordt vervaardigd door op de poreuze polyurethaanfolie bijvoorbeeld door omkeerwals bekleden een polyurethaanoplossinglaag aan te brengen; daarna wordt de lossingsmediumlaag met behulp van een walslaminator aangebracht.
In fig. 2 is het product dat is vervaardigd volgens de onderhavige uitvinding weergegeven waarbij de polyurethaanfo-liebasislaag als laatste is aangebracht, waardoor bij de vervaardiging geen hoge druk behoeft te worden aangelegd om het sierreliëf 4 van het lossingsmedium 3 op de toplaag 2 over te brengen, daar de toplaag 2 in vloeibare vorm op het sierreliëf wordt aangebracht.
Het aanbrengen van de toplaag 2 kan geschieden door middel van omkeerwalsbekleding; ook kan met voordeel gebruik worden gemaakt van rotatiezeefdruk.
Voor de laatste mogelijkheid past men bij voorkeur een nikkelen, naadloos rotatiezeefdruk schabloon toe in een daartoe geeigende inrichting.
Deze werkwijze behoedt de polyurethaanfoliebasislaag voor de eerdergenoemde nadelige gevolgen die samenhangen met het oplosmiddel dat wordt gebruikt voor het vormen van de polyurethaanoplossing.
Een zeer aantrekkelijke uitvoeringsvorm is in fig. 3 weergegeven waarbij een glad lossingsmedium 6 aanwezig is waarop allereerst een effectlaag 5 is aangebracht die de werking van de nerven 4 van het sierreliëf van het lossingsmedium 3 uit fig. 2 overneemt. Dit betekent dat het lossingsmedium veel vaker kan worden gebruikt dan bij een lossingsmedium met een sierreliëf volgens de stand van de techniek. Tevens behoeft een product volgens fig. 3 geen nabehandeling zoals drukken of lakken, daar de effectlaag 5 sterker en meer wrijvingsbestendig kan worden uitgevoerd dan een van een sierreliëf voorziene gelakte toplaag 2.
Met de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding kunnen uitstekende uit polyurethaanlagen bestaande producten worden vervaardigd die betere eigenschappen bezitten dan de uit polyurethaanlagen bestaande producten die zijn vervaardigd met werkwijzen volgens de stand van de techniek.

Claims (11)

1. Werkwijze voor het vervaardigen, onder toepassing van een baanvormig lossingsmedium, van een uit polyurethaanlagen bestaand product, waarbij tenminste de toplaag een sierreliëf omvat en bedoelde toplaag wordt verkregen uitgaande van een oplossing van een geschikte polyurethaansamenstelling en de aan de toplaag grenzende basislaag als poreuze polyurethaanfolie wordt toegevoerd bij de vervaardiging van het product met het kenmerk dat op het lossingsmedium (3,6) een oplossing van een polyurethaansamenstelling wordt aangebracht die aansluitend wordt gedroogd tot een zodanig vaste stofgehalte dat de aldus gedroogde laag nog kleverigheid bezit en de poreuze polyurethaanfolie basislaag (1) door lamineren wordt verbonden met genoemde nog kleverigheid bezittende eerder opgebrachte polyurethaansamenstellingslaag (2), waarna het aldus verkregen samenstel wordt gedroogd.
2. Werkwijze volgens conlcusie 1 met het kenmerk dat een sierreliëfbevattend lossingsmedium (3) wordt toegepast.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk dat een glad lossingsmedium (6) wordt toegepast waarop voorafgaand aan het opbrengen van de oplossing van de polyurethaansamenstelling een sierreliëfvormende effectlaag (5) wordt aangebracht die volledig gedroogd wordt, waarbij de effectlaag (5) eveneens uit een oplossing van een polyurethaansamenstelling bestaat.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 en 3 met het kenmerk dat het vaste stofgehalte van de polyurethaansamenstelling met oplosmiddel voor de effectlaag (5) en de toplaag (2) ongeveer 20% bedraagt.
5. Werkwijze volgens conclusie 3 en 4 met het kenmerk dat de effectlaag (5) wordt aangebracht in een hoeveelheid van 2 0,1-5 g/m droge vaste stof.
6. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk dat de toplaag (2) wordt aangebracht in een hoeveelheid van 2 10-20 g/m droge vaste stof.
7. Werkwijze volgens conclusie 1 methetkenmerk dat de poreuze polyurethaanfoliebasislaag (1) een oppervlakte- 2 gewicht tot ongeveer 200 g/m bezit.
8. Werkwijze volgens conclusie 3-5 methetkenmerk dat na het aanbrengen van de effectlaag (5) op het lossingsmedium (3,6), deze bij 125-150°C volledig wordt gedroogd.
9. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk dat na aanbrengen van de toplaag (2), deze bij ongeveer 60°C wordt gedroogd tot een vaste stofgehalte van ongeveer 60%.
10. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk dat na het lamineren van de poreuze polyurethaanfoliebasislaag (1) het samenstel bij 150°C wordt gedroogd.
11. Gelamineerde polyurethaanfolie met het kenmerk dat de gelamineerde polyurethaanfolie een polyurethaanfolie is, die is vervaardigd volgens één of meer der conclusies 1-8 en die van het baanvormig lossingsmedium (3,6) is afgenomen.
NL8901315A 1989-05-25 1989-05-25 Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product. NL8901315A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8901315A NL8901315A (nl) 1989-05-25 1989-05-25 Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product.
EP90201248A EP0399600A1 (en) 1989-05-25 1990-05-16 Process for manufacturing a product composed of polyurethane layers

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8901315 1989-05-25
NL8901315A NL8901315A (nl) 1989-05-25 1989-05-25 Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8901315A true NL8901315A (nl) 1990-12-17

Family

ID=19854710

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8901315A NL8901315A (nl) 1989-05-25 1989-05-25 Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0399600A1 (nl)
NL (1) NL8901315A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19633479A1 (de) * 1996-08-20 1998-02-26 Bayer Ag Mehrschichtiges, flächiges Formteil mit einer Sichtseite und einer Tragschicht
US9375904B2 (en) * 2008-02-27 2016-06-28 Basf Se Multi-layer composite materials comprising a cellulose-containing layer, corresponding method of production and use thereof
TR201816001T4 (tr) * 2008-02-27 2018-11-21 Basf Se Bir plastik veya metal folyo içeren çok tabakalı bileşik malzemeler, üretimleri için yöntem ve kullanımları.
US8568849B2 (en) * 2009-05-20 2013-10-29 Ming Kun Shi Surface treated film and/or laminate
WO2012141723A2 (en) * 2011-04-15 2012-10-18 Avery Dennison Corporation Surface treated film and/or laminate

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA933050A (en) * 1969-06-16 1973-09-04 Inmont Corporation Microporous material
CH519393A (fr) * 1969-07-22 1972-02-29 Inmont Corp Matière en feuille et procédé pour sa fabrication
BE757954A (fr) * 1969-10-24 1971-04-01 Westinghouse Electric Corp Perfectionnements aux stratifies a haute pression
DE2902149A1 (de) * 1979-01-19 1980-07-31 Metzeler Schaum Gmbh Haftkleberbeschichtetes, dreidimensional geformtes flaechenbauteil und verfahren sowie vorrichtung zu seiner herstellung
DE3527412A1 (de) * 1985-07-31 1987-02-12 Kurz Leonhard Fa Mehrlagige folie, insbesondere heisspraegefolie und verfahren zu deren herstellung

Also Published As

Publication number Publication date
EP0399600A1 (en) 1990-11-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4177310A (en) Method of metallizing paper
RU2629158C2 (ru) Процесс многослойной печати
CA2468182A1 (en) Articles and methods for applying color on surfaces
RU2002131447A (ru) Способ получения покрытий для пола и стен с эффектом неравномерного глянца и продукт, получаемый с помощью этого способа
US10265745B2 (en) Seamless sleeve and seamless substrate
US3859110A (en) Surface finishes
CS223871B2 (en) Method of making the combined layered substances
PL236233B1 (pl) Sposób wytwarzania wielowarstwowej matowej powierzchni lakierowanej oraz produkt zawierający wielowarstwową powierzchnię lakierowaną
CA2527990A1 (en) A water pressure transfer method and a water pressure transfer article
NL8901315A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een uit polyurethaanlagen bestaand product.
US4177314A (en) Method of printing paper
AU2002346769A1 (en) Method and apparatus for making a multilayer coating
JP2000070845A5 (nl)
US2974058A (en) Method of applying a layer of printing ink plus an additional layer on an underlay
US5441761A (en) Method for the partial metallization of a substrate
JP2002537500A (ja) ロールコーティングの密封方法
EP0842055B1 (en) Process of manufacturing a laminated product
DE2856510A1 (de) Verfahren zur herstellung einer spiegelglanzmetallisierung auf einem substrat in form einer endlosbahn oder folie
CN1057611A (zh) 颗粒金属施涂光泽材料及其制备方法
KR20050103545A (ko) 이중 이형층을 가지는 스템핑 포일
US1802033A (en) Process of and means for decorating rolled metal
KR100259116B1 (ko) 스탬핑 호일
KR100519550B1 (ko) 가구용 무늬목지의 제조방법
JPS5854034B2 (ja) 化粧材の製造法
US193935A (en) Improvement in transfer-sheets for graining wood

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed