NL8501711A - Anorganisch zoutmengsel. - Google Patents

Anorganisch zoutmengsel. Download PDF

Info

Publication number
NL8501711A
NL8501711A NL8501711A NL8501711A NL8501711A NL 8501711 A NL8501711 A NL 8501711A NL 8501711 A NL8501711 A NL 8501711A NL 8501711 A NL8501711 A NL 8501711A NL 8501711 A NL8501711 A NL 8501711A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
potassium
magnesium
salt
mixture
acid
Prior art date
Application number
NL8501711A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Cederroth Nordic Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cederroth Nordic Ab filed Critical Cederroth Nordic Ab
Priority claimed from BE0/215215A external-priority patent/BE902690A/fr
Publication of NL8501711A publication Critical patent/NL8501711A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L27/00Spices; Flavouring agents or condiments; Artificial sweetening agents; Table salts; Dietetic salt substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L27/40Table salts; Dietetic salt substitutes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Seasonings (AREA)

Description

* *.
\ - r - Anorganisch zoutmengsel -
De uitvinding heeft betrekking op een mengsel van anorganische zouten die natrium, kalium en magnesium bevatten, welk mengsel oraal in de vorm van tafelzout of iets dergelijks ingenomen kan worden, en in verschillende voedingsprodukten 5 gebruikt kan worden ter vervanging van gewoon keukenzout.
Verschillende anorganische zoutmengsels zijn bekend als vervangingsmiddelen voor gewoon keukenzout met het doel de risico's en de negatieve effekten te verminderen die aan een hoge consumptie van gewoon zout verbonden zijn.
10 Sr is een ontwikkeling gaande van zoutmengsels die Na- en K-ionen bevatten naar zoutmengsels waarin Mg , en soms zelfs Ca , aan Na, K. toegevoegd wordt. De redenen hiervoor zijn de volgende.
Het evenwicht in het elektrolyt-systeem van het 15 organisme is gebaseerd op een compensatie van het voortdurende verlies van de verschillende bestanddelen door middel van orale aanvulling, in de eerste plaats door de voeding. Aangezien voeding voor het grootste gedeelte op traditie gebaseerd is, zijn bepaalde kenmerken van de centrale wisselwerking 20 tussen voeding en de behoeften van het organisme erg verwaarloosd. In de moderne geïndustrialiseerde wereld is er een opvallende wanverhouding tussen de gehalten aan natrium, kalium , magnesium en calcium in het genuttigde voedsel. In het dagelijkse voedsel liggen de hoeveelheden natrium en calcium 25 vaak ver boven de optimale waarden, terwijl de hoeveelheden kalium en magnesium vaak aanzienlijk minder zijn dan aanbevolen wordt. Nat natrium en calcium betreft, zijn de oorzaken van de wanverhouding in het algemeen een te grote consumptie van tafelzout en zuivelprodukten,terwijl de magnesium- en kaliumge-3Q halten
- 2 i ·/ J J
- 2 - - .
ingrijpend gedaald zijn als resultaat van de maatregelen op het gebied van raffineren , produceren en conserveren waaraan graan en graanprodukten en andere voedingsstoffen onderworpen worden (Meanely , 1976) .
5
In de laatste jaren zijn in de medische literatuur talrijke stoornissen beschreven die het resultaat zijn van de wanverhouding in de elektrolytsamenstelling in voedsel. Als deze stoornissen, lang duren , hebben ze pathologische veranderingen tot gevolg in verscheidene van de funkties van 10 het organisme . Hypertensie en degenererende aandoeningen van de bloedvaten eii het hart hebben in dit verband aanzienlijk de aandacht getrokken (Karppanen -78; Masironi -69; Meanely -76; Schroeder -74; WHO -73). Ondanks de alarmerende situatie zijn geen maatregelen genomen op het terrein van 15 de normale voeding om de toegang tot elektrolyten te optimaliseren .
Eén van de meest belangrijke wanverhoudingen in de hedendaagse voeding is de overdadige hoeveelheid natrium, zoals men kan zien uit een vergelijking van de volgende opti- 20 male hoeveelheden die voor een volwassene aanbevolen worden: natrium 10 - 60 mmol/dag, kalium 50 - 100 mmol/dag, magnesium 12 - 40 mmol/dag, calcium 20 - 35 mmol/dag, 25
Gevonden is echter, dat mensen die in een geïndustrialiseerd land leven, gemiddeld het volgende consumeren: natrium 230 mmol/dag, max. 460 mmol/dag, kalium 60 mmol/dag, min. 10 mmol/dag, 2q magnesium 15 mmol/dag, min. 2 mmol/dag, calcium 60 mmol/dag, max. 210 mmol/dag.
(Karppanen -78, Meanely -76) Eén van de voornaamste kenmerken van de overmaat natrium is de neiging van natrium de uitscheiding van kalium 3531711 - 3 - in de nierkanaaltjes te vergoten, wat tot gevolg heeft dat het organisme kalium verliest. Aangezien het beschikbare kalium vaak onvoldoende is, zoals men uit de tabellen hierboven kan zien, is het resultaat vaak een nog grotere wanverhouding 5 van deze twee fysiologisch belangrijke ionen. In uitgebreide studies die zich uitstrekken over verscheidene landen, heeft men gevonden dat het veelvuldig voorkomen van hypertensie sterk verband houdt me tele onevenredige opname van natrium en kalium. Normaliter zou het voedsel natrium en kalium moeten 10 bevatten in een ideale molverhouding van Na:K = 1:1.
De calcium-magnesiumverhouding is van essentieel belang voor va el van de elektrofysiologische en enzymatische reakties van het hart en zenuwstelsel. Men heeft een optimale verhouding berekend van Ca:Mg = 1:1 -2:1. Boven-15 dien heeft men gevonden, dat magnesium een beslissende bijdrage levert aan het benutten van kalium. Zelfs als het dagelijks geconsumeerde voedsel kalium in overmaat bevat, kan het organisme het niet benutten, en wordt het snel afgescheiden in geval van een tekort aan magnesium. Het intra-20 cellulaire elektrolytevenwicht vooronderstelt een bepaalde molverhouding in het opgenomen voedsel tussen magnesium en kalium die optimaal Mg:K = 1:4 is . Men heeft gevonden, dat het veelvuldig voorkomen van bepaalde hartaandoeningen sterk verband houdt met een tekort aan kalium, in het bijzonder in 25 afwezigheid van voldoende magnesium (Karppanen 1978).
Als het menu een overmaat aan calcium en zeer weinig magnesium bevat, zal de grote hoeveelheid calcium de absorptie van het magnesium aanzienlijk verminderen. Dit betekent, dat een verminderde beschikbaarheid van magnesium ook de biolo-20 gische benutting van kalium zal verhinderen. Optimaal zou het menu calcium en magnesium moeten bevatten in een molverhouding van Ca:Mg = 1:1 - 2:1.
Uit de therapie van hartaandoeningen zijn wat beperkte pogingen voortgekomen om een gedeelte van de zout- Λ .4 A ** X ^ ; : * : : 1 - 4 - behoefte in het menu te vervangen, gewoonlijk door vervangmiddelen die kalium of ammonium bevatten. Kaliumtablet- ten zijn eveneens gebruikt om een overmaat aan natrium te compenseren die zich voordoet bij bepaalde farmaceutische 5 preparaten zoals tiaziden, welke bij de behandeling van hypertensie gebruikt worden. Deze methoden worden echter op de aandoening zelf gericht, compenseren slechts de overmaat aan natriumkationen, zonder dat aandacht geschonken wordt aan de verhoudingen van de andere kationen die een dynamische 10 invloed op de situatie hebben. De gebruikelijke manier van „een denken houdt er dan ook geen rekening mee dat\wanverhouding in. de beschikbaarheid van elektrolyten belangrijk kan zijn als een oorzaak van belangrijke stoornissen die schadelijk zijn voor de gezondheid, en de gebruikelijke methoden bieden geen 15 werkelijke mogelijkheid de wanverhouding op te heffen.
Er zijn echter, aangezien het zoutprodukt oraal moet worden ingenomen, bepaalde beperkingen wat betreft de samenstelling ervan. Bepaalde zouten smaken zelfs in lage concentraties bitter, terwijl andere zo hygroscopisch zijn, 20 dat ze niet gebruikt kunnen worden ter vervanging van NaCl.
Als men een zoutmengsel gaat gebruiken in plaats van NaCl , is een allereerste voorwaarde, dat het niet anders smaakt, of de voedingsstoffen waarin het opgenomen wordt een andere smaak., geur of consistentie geeft.
25 Er is tenminste één anorganisch zoutmengsel op de markt, dat de vier hierboven vermelde ionen omvat in de vorm van gemakkelijk opgeloste zouten, van welk mengsel vermeld wordt, dat magnesiumionen daarin als MgCl2 of MgS04 aanwezig zijn.
50 Het magnesiumsulfaat geeft een bittere smaak en kan dan ook slechts in zeer beperkte mate gebruikt worden, terwijl het magnesiumchloride uiterst hygroscopisch is en dan ook direkt ongeschikt is voor gebruik in een tafelzout.
Π 3 λ *ï 7 i 1 U v ί / i i - 5 -
Als kalium in een te hoge concentratie aanwezig is, geeft het ook een vreemde smaak, die door het merendeel van een willekeurig gekozen groep van de bevolking onaangenaam gevonden wordt.
5 De uitvinding beoogt mengsels van anorganische zouten te verschaffen , waarin de ionconcentraties naar wens gevarieerd kunnen worden en niet bepaald worden door smaak en/of andere fysische eigenschappen van de zouten waarin ze opgenomen zijn , in de eerste plaats met betrekking tot het 10 magnesiumgehalte , en waarin derhalve fysiologisch optimale ionconcentraties verkregen kunnen worden met betrekking tot de kationsamenstelling .
Er is nu verrassenderwijs gevonden , dat dit bereikt wordt in het anorganische zoutmengsel volgens de 15 uitvinding, waarin kalium en magnesium geheel of gedeeltelijk in de vorm van zouten van lagere organische carbonzuren en/of fosforzuur aanwezig zijn.
Het zoutmengsel volgens de uitvinding is uiterst geschikt voor gebruik als tafelzout en in de voedingsindustrie. 20 Dit geldt in het bijzonder voor bakkerijen , waar de vervanging van natriumchloride door andere zouten aanzienlijke problemen veroorzaakt heeft, waarbij , om maar een voorbeeld te noemen, talloze onderzoeksdissertaties geschreven zijn over het bakken van roggebrood , waarin het normale gehalte aan keuken-25 zout in meerdere of mindere mate door kaliumzout vervangen wordt.
Overeenkomstig een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding worden de lagere carbonzuren gekozen uit een groep die bestaat uit wijnsteenzuur, melkzuur, citroenzuur, 30 gluconzuur en azijnzuur, terwijl de fosforzure zouten bij voorkeur mono- en / of diwaterstoffosfaat zijn.
Gevonden is dat deze zouten die fysiologisch de voorkeur hebben, geen enkel negatief effekt hebben , ofwel ^ * n 'i " r - 6 - wanneer ze gebruikt worden als tafelzout ofwel in voedingsstoffen zoals door inzouten verduurzaamd voedsel en gebakken produkten.
Ter verdere toelichting van de te overwinnen 5 moeilijkheden , wordt verwezen naar een rapport dat in "Getride, Mehl und Brot", 36, 20-22 (1982) gepubliceerd werd, waarin vermeld wordt/dat de opneming van keukenzout door de bevolking van West-Duitsland veel te hoog ligt , en dat circa 40% van de opneming op rekening komt van de consumptie 10 van brood.
Men heeft proeven uitgevoerd, waarbij 5, 10 , 20 ên 40 % van het keukenzout door kalium— en magnesiumzouten vervangen werd. Men stelde vast , dat ten hoogste ongeveer 25% vervangen kon worden zonder dat het effekt op de smaak 15 te negatief was . Kaliumzout had echter de voorkeur boven magnes iumzou ten.
Roggebrood is bijzonder gevoelig, in het bijzonder omdat de geur waarschijnlijk beïnvloed wordt en het zoutgehalte van groot belang voor de smaak is. Bovendien is 20 keukenzout ook belangrijk voor de consistentie van het deeg en regelt keukenzout het gistingsproces. Wat betreft de toevoeging van magnesium , is roggebrood gevoeliger voor MgSO^ dan voor MgC^· Laatstgenoemde verbinding is echter zo hygros-copisch , dat deze feitelijk niet gebruikt kan worden.
25 Bij proeven kon geen enkel negatief effekt aan getoond worden wanneer zoutmengsels volgens de uitvinding gebruikt werden. Dit wordt met behulp van de volgende voorbeelden toegelicht.
Wat volgt zijn verslagen van proeven die uitge-30 voerd werden met 2% - oplossingen in water van de betreffende zoutmengsels, waarbij een groep van zes proevers de smaak vergeleek met een 2%-oplossing in water van een zoutmengsel 1 dat bestond uit : 8501711 v- Λ
NaCl 65% KC1 25%
MgS04 10%
Dit mengsel komt overeen met het op de markt 5 gebrachte anorganische zoutmengsel dat in de inleiding van de beschrijving genoemd werd , waarin het gehalte overeenkomt met een verhouding van Na:K van ongeveer 2:1 .
Voorbeeld I
10 -
Een 2 % zoutoplossing bestaande uit
NaCl 65% KC1 25% magnesium- ^ gluconaat 10% werd vergeleken met mengsel 1.
De groep proevers vond dit mengsel minder bitter dan mengsel 1.
20
Voorbeeld II
Een 2 % zoutoplossing bestaande uit
NaCl 49% KC1 25% 25 trikalium-citraat 16%
MgS04 10% overeenkomend met een verhouding van Na:K van ongeveer 1:1.
30 De groep vond dit mengsel ook aanzienlijk minder bitter dan mengsel 1.
Voorbeeld III
Een 2 % zoutoplossing bestaande uit $301711 j i
C
- 8 -
NaCl 55% KC1 151 K2HP04 20%
MgS04 10% 5
De groep proevers vond dit mengsel ook minder bitter dan mengsel 1.
Om fysiologische redenen wil men gaarne het kaliumgehalte in het zout verhogen ten koste van het natrium-gehalte , dat wil zeggen de Na:K -verhouding verlagen.
Proeven werden dan ook uitgevoerd met mengsels met een verlaagde Na:K -verhouding , zie de volgende voorbeelden.
Voorbeeld IV
Een 2% oplossing in water van een zoutmengsel bestaande uit
NaCl 50% KCl 40% trimagnesium-dicitraat 5% 20
MgS04 5% overeenkomend met een Na:K -verhouding van ongeveer 1:1. Voorbeeld v 25 Een 2% oplossing in water van een zoutmengsel bestaande uit
NaCl 57% KCl 25% 30 trikalium— citraat 8% trimagnesium-dicitraat 5% 8 5 0 1 7 1 1 - 9 - overeenkomend met een Na:K-verhouöing van 1,4:1.
De mengsels in voorbeelden IV en V werden vergeleken met mengsel 1 , en de groep proevers vond dat deze mengsels op zijn minst niet bitterder smaakten dan mengsel 1.
5 Een zoutmengsel is derhalve verkregen door middel van de uitvinding dat , uit fysiologisch oogpunt, een verbeterde Na:K-verhouding heeft. Het bevat Mg-ionen , en het heeft een zodanige smaak dat het gebruikt kan worden als een vervangmiddel voor normaal keukenzout of andere bekende anor- 10 ganische zoutmengsels, zowel voor gebruik als tafelzout en in voedingsprodukten .
15 Λ. 7» 4 "7 i ' · ; -n i, ; : ? j

Claims (3)

1. Mengsel van anorganische zouten die natrium, kalium en magnesium bevatten, welk mengsel oraal in de vorm van tafelzout of iets dergelijks ingenomen kan worden, en in verschillende voedingsproducten gebruikt kan worden ter 5 vervanging van gewoon keukenzout , met het kenmerk, dat kalium en magnesium geheel of gedeeltelijk in de vorm van zouten van lagere organische carbonzuren en/of fosforzuur aanwezig zijn.
2. Anorganisch zoutmengsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, idat de lagere carbonzuren gekozen worden uit ^ een groep die bestaat uit wijnsteenzuur, melkzuur, citroenzuur, gluconzuur en azijnzuur.
3. Anorganisch zoutmengsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de fosforzure zouten mono- en/of diwater- stoffosfaat zijn. 15 850 1 7 1 1
NL8501711A 1985-06-18 1985-06-13 Anorganisch zoutmengsel. NL8501711A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE215215 1985-06-18
BE0/215215A BE902690A (fr) 1985-06-18 1985-06-18 Melange de sels mineraux.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8501711A true NL8501711A (nl) 1987-01-02

Family

ID=3843904

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8501711A NL8501711A (nl) 1985-06-18 1985-06-13 Anorganisch zoutmengsel.

Country Status (2)

Country Link
JP (1) JPS61289857A (nl)
NL (1) NL8501711A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2006013997A1 (ja) * 2004-08-03 2006-02-09 Ajinomoto Co., Inc. 調味料組成物、調味料素材、およびそれらを用いた食品の製造方法
JP4824628B2 (ja) * 2007-05-25 2011-11-30 日清食品ホールディングス株式会社 食塩代替物、及び減塩加工食品とその製造方法

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5756858A (en) * 1980-09-22 1982-04-05 Canon Inc Color picture forming device

Also Published As

Publication number Publication date
JPS61289857A (ja) 1986-12-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4931305A (en) Mixture of salts and uses of the mixture
FI60107B (fi) Som krydda eller som konserveringsmedel foer livsmedel anvaendbar bordssaltprodukt
Seelig Cardiovascular consequences of magnesium deficiency and loss: pathogenesis, prevalence and manifestations—magnesium and chloride loss in refractory potassium repletion
US4107346A (en) Dietary salt compositions
DE69910746T2 (de) Wässrige Lösung für parenterale Nahrung
EP0766927A1 (en) Dietary salt mixture poor in sodium comprising also potassium, magnesium and a mixture of vegetables and spices
Chapman et al. Effect of calcium and phosphorus salts on the utilization of iron by anaemic rats
US4959222A (en) Magnesium additive for nutrients, feed, and medicaments
EA016259B1 (ru) Применение кальций-пептидного компонента для снижения веса тела
US20100247709A1 (en) Salt mixture with low sodium content for human
Miller Potassium in animal nutrition. II. Potassium in its relation to the growth of young rats
NL8501711A (nl) Anorganisch zoutmengsel.
BE902690A (fr) Melange de sels mineraux.
WO2010073642A1 (ja) 生物活性剤、医薬、化粧品、鮮度保持剤、および植物および動物の発育促進剤
DE60030070T2 (de) Iodierte proteine zur vorbeugung von iodmangelzuständen
Givens STUDIES IN CALCIUM AND MAGNESIUM METABOLISM: IV. EXPERIMENTS ON MAN
JPH02242655A (ja) 食卓塩の副作用を減ずる物質
JP3769267B2 (ja) 亜鉛増強食品及びその製造方法
NO852328L (no) Mineralsaltblanding.
JP2002080376A (ja) 生物活性剤および医薬
MERRILL Nutrition in chronic renal failure
McFarlane et al. Subclinical nutritional deficiency in treated coeliac disease and nutritional content of the gluten free diet
EP1810682A1 (en) Preparation comprising ionic iron and haem iron and variants thereof for the prophylaxis and treatment of iron deficiency
Aub Annual Graduate Fortnight:“Disorders of Metabolism”, October 23 to November 3, 1933: Mineral Metabolism
FI98698B (fi) Suolaseoksen käyttö

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed