NL8500389A - Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan. - Google Patents

Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan. Download PDF

Info

Publication number
NL8500389A
NL8500389A NL8500389A NL8500389A NL8500389A NL 8500389 A NL8500389 A NL 8500389A NL 8500389 A NL8500389 A NL 8500389A NL 8500389 A NL8500389 A NL 8500389A NL 8500389 A NL8500389 A NL 8500389A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
values
ray tube
cathode ray
track
original
Prior art date
Application number
NL8500389A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Tektronix Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tektronix Inc filed Critical Tektronix Inc
Publication of NL8500389A publication Critical patent/NL8500389A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R13/00Arrangements for displaying electric variables or waveforms
    • G01R13/20Cathode-ray oscilloscopes

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Holo Graphy (AREA)
  • Analogue/Digital Conversion (AREA)

Description

-1-
853009/AA/vL
Korte aanduiding: Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan
De uitvinding heeft betrekking op een digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan, en in het bijzonder op een zodanige oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan waarbij de gebruiker onderscheid kan maken tussen oorspron-5 kelijk bemonsterde gegevens en geïnterpoleerde informatie.
Een bekende digitale geheugenoscilloscoop bemonstert een ingangsgolf in een groot aantal bemonsteringspunten, zet de analoge monsterinformatie in digitale vorm om en slaat de resulterende digitale informatie op in een computergeheugen.
10 De digitale informatie wordt herhaaldelijk uitgelezen en terug omgezet in analoge vorm voor afbeelding op het scherm van een kathodestraalbuis.
De gedigitaliseerde monsters van de ingangsgolf stellen discrete punten voor langs de golfvorm en om afbeelding van 15 een slechts uit deze punten bestaand discontinu spoor te vermijden wordt vaak het een of andere interpolatiemechanisme toegepast ter verschaffing van een geïnterpoleerd spoor tussen de oorspronkelijke punten. Een geschikte interpolator omvat een sinusinterpolator, of een interpolator met een sin x/x functie 20 die geschikt is voor het leveren van een geleidelijk of sinusvormig spoor tussen de oorspronkelijke gegevenspunten. Dezelfde interpolator die correct sinusgolfinformatie uit een geheugen levert introduceert echter ook verschijnselen die lijken op voorijlen ("preshoot") en doorschieten ("over-shoot”) van 25 pulsinformatie of van informatie met snelle stijg- en daaltij-den. Door doorschieten en inschakeloscillaties ("ringing") kan de echter golfvorm onduidelijk worden.
Als mogelijke oplossing kan een digitale geheugenoscilloscoop uitgevoerd worden met meer dan een interpolator, bijvoor-30 beeld een interpolator voor sinusgolfinformatie en een andere die een goede pulsresponsie heeft maar die niet geschikt is voor interpolatie van sinusgolven. De gebruiker van de oscilloscoop moet voor dezelfde gegevensreeks kiezen tussen de twee
BAD ORIGINAL
85 0 0 3 8§ -2- . . j verschillende golfvormafbeeldingen, waarbij geen van de beide afbeeldingen geheel nauwkeurig zou kunnen zijn.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding omvat een digitale oscilloscoop sinusinterpolatie voor het 5 interpoleren tussen oorspronkelijke monsterwaarden en een grafisch weergeeforgaan zoals een kathode-straalbuis, die reageert met de afbeelding van een spoor voor zowel de oorspronkelijke waarden als de geïnterpoleerde waarden. Het spoor van de grafische weergeefmiddelen wordt selectief synchroon met de af-10 beelding van de oorspronkelijke waarden gemoduleerd om op de oorspronkelijke monsters reagerende gedeelten van het spoor te onderscheiden van door de interpolatie verkregen gedeelten van het spoor. In een voorkeursuitvoeringsvorm wordt de Z-as van de kathodestraalbuis gemoduleerd voor het verkrijgen van 15 een grotere intensiteit voor de gedeelten van het spoor die overeenkomen met de oorspronkelijke waarden, terwijl een variabele kleinere intensiteit van het spoor de geïnterpoleerde waarden voorstelt. De onderscheidingsgraad tussen de spoor-gedeelten is instelbaar.
20 De uitvinding heeft ook als doel een digitale oscillos coop te verschaffen met een verbeterde afbeelding, die de oorspronkelijk bemonsterde informatie van de geïnterpoleerde informatie onderscheidt.
* Een ander doel van de uitvinding is het verschaffen van 25 een verbeterde digitale oscilloscoop die niet een aantal inter-polatie-eenheden vereist.
Een ander doel van de uitvinding is het verschaffen van een verbeterde werkwijze voor het bedrijven van een digitale oscilloscoop voor het gescheiden van de oorspronkelijke ge-30 gevens waarnemen van de geïnterpoleerde gegevens.
De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening.
In de tekening toont: fig. 1 een diagram, gedeeltelijk in blokvorm en gedeeltelijk schematisch van een digitale oscilloscoopketen waarin de 35 uitvinding is toegepast,
BAD ORKft^L
2 een diagram, gedeeltelijk in blokvorm en gedeelte-o E n fl 7 fl Q
* v * I
-3- lijk schematisch van een gedeelte van de keten van fig. 1 in een analoge uitvoeringsvorm ervan, fig. 3 een diagram, gedeeltelijk in blokvorm en gedeeltelijk schematisch van een gedeelte van de in fig. 1 getoonde 5 keten in een digitale uitvoeringsvorm ervan, fig. 4 een blokgolf zoals weergegeven met een digitale kathodestraalbuis met sinusinterpolatie, fig. 5 een golfvorm van de soort zoals geleverd volgens de uitvinding, waarbij de oorspronkelijke gegevens in verge-10 lijking met de geïnterpoleerde gegevens geaccentueerd zijn, en fig. 6 een golfvorm dat slechts de gegevens van de oorspronkelijke monsters omvat.
Fig. 1 toont een gedeelte van een digitale geheugenoscil-loscoop of een combinatie van een digitale opslageenheid en 15 een gebruikelijke analoge oscilloscoop waarin de uitvinding is toegepast. Een op een aansluitklem 10 ontvangen ingangssignaal wordt versterkt door een ingangsversterker 12 en ontvangen door een digitalisator of analoog-digitaalomzetter 14, waarin het ingangssignaal wordt omgezet in een aantal digitale 20 monsters, die opeenvolgend de amplitude van de ingangsgolf voorstellen. Het digitaliseren bestaat daarbij uit het bemonsteren en kwantiseren van de ingangsinformatie. Een tijdbasis 16 wordt bedreven met behulp van een nauwkeurige digitale klok voor het temporiseren van de analoog-digitaalomzetbewerking en slaat 25 de gegevens in een digitaal geheugen 18 op. De snelheid waarmee dit plaatsvindt is de digitaliseringssnelheid of bemonste-ringssnelheid van de eenheid. Zodra de gegevens in het digitale geheugen 18 zijn opgeslagen, kunnen zij met een gewenste snelheid uitgelezen worden en voor afbeelding gereconstrueerd 30 worden.
In de keten van fig. 1 wordt de in het geheugen 18 opgeslagen informatie uitgelezen en naar een interpolator 20 gevoerd die extra punten of waarden tussen de initieel in het geheugen 18 opgeslagen monsterwaarden opwekt» en deze geïnter-35 poleerde waarden worden tussen de oorspronkelijke waarden gebracht voor toevoer naar een vectorgenerator 22. De vectorgene-
BAD ORIGINAL
8500389
* » V
-4- rator 22 "verbindt” of trekt in feite lijnen tussen de opeenvolgende monsterwaarden en de geïnterpoleerde waarden voor het leveren van een uitgangssignaal voor het sturen van de afbuig-inrichting van de grafische weergeefmiddelen 24, dat een ka-5 thodestraalbuis kan omvatten. De kathodestraalbuis 24 en/of vec-torgenerator 22 reageren op bekende wijze ook op horizontale verplaatsingsinformatie- of tijdbasiszwaaibesturing.
De interpolator 20 omvat een sinusinterpolator, dat wil zeggen een interpolator die in principe ontworpen is voor het 10 reproduceren van sinusgolven of informatie van in principe een sinusgolf. Hierdoor kan een ingangssignaal met als inhoud een sinusgolf (met lagere frequenties dan een bepaalde frequentie die gelijk is aan de helft van de digitaliseringssnelheid) nauwkeurig afgeheeld worden. Blokfgolven of ingangsgolven met 15 snelle stijf- of daaltijden leiden echter tot inschakeloscil-laties of tot wat lijkt op voorijlen en doorschieten bij de pulsflanken. Pig. 4 toont een afbeelding van een blokgolf zoals afgeheeld op de kathodestraalbuis 24 van fig. 1 na interpolatie door een sinusinterpolator 20. De werkelijke oorspron-20 kelijke monsters van de ingangsblokgolf zijn in fig. 6 getoond en omvatten een serie "stippen", bijvoorbeeld bij 21, die nauwkeurig de blokgolf aangeven.
Volgens de uitvinding wordt de Z-as modulatie van de kathodestraalbuis 24 bestuurd of wordt de elektronenbundel van 25 de kathodestraalbuis zodanig gemoduleerd, dat de geïnterpoleerde informatie ontkoppeld wordt van de oorspronkelijk bemonsterde punten, zoals getoond in fig. 5. Deze wijze van afbeelden biedt belangrijke voordelen ten opzichte van een continue afbeelding, d.w.z. de afbeelding volgens fig. 4, daar de waarne-30 mer steeds weet welke afgebeelde punten oorspronkelijke gege-venspunten zijn en welke de door het stelsel toegevoegde punten zijn. In het geval van een blokgolf geven de oorspronkelijke punten de snelle stijgtijd aan zonder doorschieting of inschakeloscillatie. Met de oorspronkelijke punten kan de ge-35 bruiker de beste metingen voor stijgtijden maken en kan hij vaststellen of de golf een significante mate van o r η η τ ö λ • · ' ·! -5- werkelijke inschakeloscillatie beneden de Nyquist-snelheid bevatte .
Volgens fig. 1 is de uitvinding gerealiseerd door toepassing van een enkelvoudige pulsmultivibrator 26, die een transis-5 tor 28 stuurt, waarvan de emitter verbonden is met de ingangs-aansluiting van een operationele Z-as versterker 30. De versterker 30 bestuurt het elektronenkanon van de kathodestraal-buis 24, of andere intensiteitbepalende middelen, en is voorzien van een terugkoppelweerstand 32, en een eerste, variabele 10 ingangsweerstand 24, die de ingangsaansluiting van de versterker 30 verbindt met een punt met positieve spanning. De collector van de-transistor 28 is via een tweede variabele ingangs-weerstand 36 verbonden met hetzelfde positieve spanningspunt.
De enkelvoudige pulsmultivibrator 26 reageert op de uit-15 lezing van de oorspronkelijke monsters uit het geheugen 18 en levert een negatief gaande uitgangspuls met een voorafbepaalde duur. Het optreden van het naar de multivibrator 26 gevoerde ingangssignaal wordt in hoofdzaak gelijk gekozen aan de afbeelding van de met de oorspronkelijke monsterwaarden corresponde-20 rende golfvormgedeelten op de kathodestraalbuis 24.
Wanneer het negatieve pulsuitgangssignaal van de enkelvoudige pulsmultivibrator 26 naar de transistor 28 gevoerd wordt, wordt de transistor geblokkeerd en blijft slechts de ingangsweerstand 34 in de keten over. De weerstand 34 wordt ge-25 bruikt voor het instellen van de intensiteit van de oorspronkelijke monsterpunten. Nadat de enkelvoudige pulsmultivibrator 26 uitgewerkt is wordt de transistor 28 weer geleidend en wordt de intensiteit van het spoor ook beheerd door de instelbare waarde van de weerstand 36 parallel aan de weerstand 34.
30 De versterkingsfactor van de versterker is evenredig met de negatieve verhouding van de terugkoppelweerstand naar de ingangsweerstand, zodat met weerstand 36 parallel aan ingangsweerstand 34 het uitgangssignaal van de versterker in negatieve richting zal toenemen, waardoor het spoor minder helder 35 wordt.
De keten is zodanig uitgevoerd, dat de intensiteit van de BAD ORIGINAL
8500389
β « V
-6- de ingangsmonsters voorstellende stippen relatief constant is en bestuurd wordt door instelling van de eerste ingangsweer-stand 34, terwijl de tweede ingangsweerstand 36 ingesteld wordt om de intensiteit van het spoor tussen de stippen als 5 getoond in fig. 5 te variëren. In werkelijkheid kan de waarde van de weerstand 36 verkleind worden, zodat het geïnterpoleerde gedeelte van het spoor geheel verdwijnt, zodat slechts de oorspronkelijke monsterstippen als getoond in fig. 6 overblij-.ven, of kan de weerstandswaarde ervan zoveel groter gekozen 10 worden, dat het gehele spoor de in fig. 4 getoonde gelijkblijvende intensiteit heeft.
In fig. 2 is een keten getoond dat een analoge realisatie is van de interpolator en vectorgenerator van fig. 1. De interpolator 20 kan een geheugenadresregister 38 omvatten dat 15 het uitgangssignaal van een teller 40 ontvangt voor het adresseren van opeenvolgende geheugenlokaties in het digitale geheugen 18 (fig. 1) in welke lokaties ingangsmonsters als digitale getallen opgeslagen zijn. De hierbij geadresseerde digitale waarden worden via een bus 60 naar een digitaal-analoog-20 omzetter 44 en een monsterhoudketen 42 gevoerd. De werking van de monsterhoudketen 42 is gesynchroniseerd met de werking van het geheugenadresregister 38, zodat de achtereenvolgens geleverde analoge waarden tijdelijk vastgehouden worden om opeenvolgende ingangssignalen naar de ladingsgekoppelde eenheid 46 25 te voeren. De enkelvoudige pulsmultivibrator 26 wordt synchroon met de temporisatie van de toevoer van opeenvolgende "oorspronkelijke" monsters naar de ladingsgekoppelde eenheid 46 vanuit de keten 42 bedreven.
De ladingsgekoppelde eenheid 46 kan een aftakte analoge 30 vertragingslijn of emmertjes geheugeneenheid TAD-32 zijn vervaardigd door Reticton Corporation, Sunnyvale, Calofornia.
De trappen van het emmertjesgeheugen hebben uitgangsaftakkin-gen 47, waarvan er van 32 aftakkingen in de figuur voor de duidelijkheid slechts vier getoond zijn. Door middel van ver-35 schuivingsketens (niet getoond) worden met de snelheid waar-BAE)d&3(£Üfel&{;e analoge in format iewaarden daaraan vanuit de monster een houdketen 42 geleverd worden analoge ladingen langs de r Λ Π 7 O ft -7- vertraingslijn 45 geschoven.
Elk van de aftakkingen 47 van de ladinggekoppelde eenheid 46 is verbonden met een optelketen 52 via een vermenigvuldiger 48, die geschikt is om op een aansluiting 50 een vermenig-5 vuldigingsfactor te ontvangen. In esn gebruikelijke uitvoering van de Reticon TAD-32 eenheid kunnen de vermenigvuldigingsfactoren geleverd worden door instelling van een aantal potentiometers. De vermenigvuldigers 48 zijn hier ter toelichting getoond. Het verloop van de vermenigvuldigingsfactoren aan de 10 aansluitingen 50 kan een sin x/x karakteristiek benaderen voor het verkrijgen van een sin x/x x/x interpolatie.
Het interpolatieresultaat tussen een paar oorspronkelijke monsters wordt geleverd aan een uitgangsaansluiting 53 van de optelketen 52 en wordt via een monsterhoudketen 63 als een van 15 de ingangssignalen naar een vectorgenerator 22 gevoerd. De vec-torgenerator 22 kan een tweede ingangssignaal op een aansluiting 55 ontvangen vanaf een geselecteerde aftakking langs de vertragingslijn van de ladinggekoppelde eenheid 46, bijvoorbeeld een bijna in het midden gelegen aftakking dat een oor-20 spronkelijk monsterpunt voorstelt dichtbij de sequentiële positie van de op de aansluiting 53 geleverde informatie van het geïnterpoleerde punt.
De vectorgenerator 22 kan elke geschikte keten voor het opwekken van een vector omvatten, maar is hier ter toelichting 25 opgevat als een paar vermenigvuldigers 54 en 56 die op aansluitingen 59 respectievelijk 55 analoge ingangssignalen ontvangen en een gemeenschappelijk uitgangssignaal leveren door middel van de optelweerstand 58 aan de Y-as versterker 61, die de vertikale afbuigmiddelen van de kathodestraalbuis 24 stuurt. 30 De vermenigvuldigers 54, 56 ontvangen toenemende en respectievelijk afnemende zaagtandgolven als vermenigvuldigingsfactoren, zodat het uitgangssignaal van de optelketens 58 geleidelijk van de aan de aansluiting 55 aanwezige waarde verandert naar de van de monsterhoudketen 63 ontvangen waarde. Tijdens een 35 onmiddellijk volgend gedeelte van de periode worden de zaagtandgolven omgekeerd, waarbij het gemeenschappelijk uitgangs-BAD ORIGINAL
8500389
«j «V
-8- signaal naar de waarde op de aansluiting 55 verschuift. Ondertussen is de informatie een positie langs de ladingsgekoppelde eenheid 46 versprongen. '
Zoals gezegd, is de Y-as versterker 61 verbonden voor het 5 sturen van de vertikale afbuiginrichting van de kathodestraal-buis 24. De Z-as van de kathodestraalbuis wordt gestuurd door de Z-as versterker 30 en werkt op de hiervoor toegelichte wijze. In de getoonde keten ontvangt de kathodestraalbuis 24 het X-asafbuigings- of tijdbasiszwaai-ingangssignaal van een zwaai-10 generator (niet getoond) die synchroon met de afbeelding van de golfmonsters en geïnterpoleerde informatie bedreven wordt.
Fig. 3 toont een andere ketenuitvoering voor een gedeelte van een oscilloscoop waarin de uitvinding is toegepast. In deze keten verzorgt een microprocessor 32 een sin x/x interpola-15 tie tussen oorspronkelijk bemonsterde punten. De in een geheugen 18' opgeslagen bemonsterde punten worden geschikt gemiddeld voor het verkrijgen van geïnterpoleerde waarden tussen de oorspronkelijke punten, en de geïnterpoleerde waarden worden ook in het geheugen 18' opgeslagen. Vervolgens wordt de 20 oorspronkelijke en geïnterpoleerde informatie uit het geheugen 18' via de bus 66 en via een digitaal-analoogomzetter 64 naar een vectorgenerator 22' gevoerd. Het uitgangssignaal van de vectorgenerator werkt in op de afbuigmiddelen van de kathodestraalbuis 24 door middel van versterkingsmiddelen 61' en kan 25 zowel de vertikale als de horizontale afbuiging van de kathodestraalbuis besturen in overeenstemming met de gespecificeerde vectors.
De Z-asversterker 30 en bijbehorende ketens voor het selectief accentueren van de oorspronkelijke gegevenspunten ten 30 opzichte van de geïnterpoleerde informatie werkt op dezelfde wijze als hiervoor toegelicht. Het zal duidelijk zijn, dat de keten van fig. 3 functioneel overeenkomt met de aan de hand van fig. 1 toegelichte keten, maar waarbij de interpolatie-taak op een voor digitale oscilloscopen bekende wijze verzorgd 35 wordt door een microprocessor 62. De enkelvoudige pulsmulti-BAOiffiefeQiNAL26 wordt voor haar werking zodanig door de microprocessor 62 gesynchroniseerd, dat de Z-asversterker 30 de inten- -9- • ! siteit van het kathodestraalbuisspoor verandert synchroon met de afbeelding van de oorspronkelijke gegevenspunten ten opzichte van de geïnterpoleerde informatie.
Hoewel de modulatie van de intensiteit van de afbeelding 5 door de kathodestraalbuis hier is toegelicht als werkwijze om oorspronkelijke gegevens in het spoor ten opzichte van geïnterpoleerde gegevens naar voren te brengen, zal het duidelijk zijn. dat andere modulatievormen of afbeeldingen van het spooruit-gangssignaal toegepast kunnen worden om de oorspronkelijke ge-10 gevens van de geïnterpoleerde informatie te onderscheiden.
Zo kan bijvoorbeeld de kleur van het uitgangsspoor in een kleu-renkathodestraalbuis gemoduleerd worden, zodat de oorspronkelijke gegevens ten opzichte van de geïnterpoleerde informatie in een andere kleur getoond worden.
BAD ORIGINAL
85 0 03 89

Claims (9)

1. Digitale oscilloscoop geschikt voor het nemen van monsters I van een ingangssignaal en het leveren van de aan de monsters gerelateerde waarden voor afbeelding op grafische weergeefmid- delen, gekenmerkt door 5 middelen voor het tussen de waarden interpoleren ter ver- I krijging van andere waarden, waarbij de grafische weergeef- I middelen met betrekking tot de voorstelling reageren met een spoor voor zowel de oorspronkelijke waarden als de andere waar- I den voor het vormen van een meer continu spoor, en middelen 10 die synchroon werken met de afbeelding van een spoor voor het selectief moduleren van het spoor om op de oorspronkelijke waarden reagerende gedeelten van het spoor te onderscheiden van die voor de door middel van interpolatie verkregen andere waarden.
2. Digitale oscilloscoop geschikt voor het bemonsteren van een ingangssignaal voor de opslag en afbeelding op het scherm van een kathodestraalbuis met interpolatie tussen monsters gekenmerkt door middelen voor het verschaffen van Z-as modulatie van de 20 elektronenbundel van de kathodestraalbuis, en middelen die reageren op bemonsterde waarden voor het besturen van de Z-as-modulatiemiddelen voor het vergroten van de intensiteit van de voorstelling van het spoor van de bemonsterde waarden ten opzichte van de tussen de bemonsterde waarden 25 geïnterpoleerde waarden.
3. Digitale oscilloscoop geschikt voor het bemonsteren van een ingangssignaal voor opslag in geheugenmiddelen en afbeelding op het scherm van een kathodestraalbuis met interpolatie tussen monsters gekenmerkt door 30 middelen voor het verschaffen van Z-as modulatie van de / elektronenbundel van de kathodestraalbuis, en middelen die reageren op de uitlezing van bemonsterde waar-9eheu9enmi<^e^en voor het besturen van de Z-as mo-dulatiemiddelen voor het vergroten van de intensiteit van het -11- . · . ! spoor gedeelte dat representatief is voor elk monster gedurende een voorafbepaalde tijdsduur.
4. Oscilloscoop volgens conclusie 3 met het ken merk dat de Z-as modulatiemiddelen een operationele ver-5 sterker omvatten, en dat de op de uitlezing van de bemonsterde waarden reagerende middelen een enkelvoudige pulsmultivibrator en daardoor bekrachtigde transistormiddelen omvatten voor het vergroten van de ingangsweerstand van de operationele versterker.
5. Oscilloscoop volgens conclusie 4 met het ken merk dat de operationele versterker voorzien is van een eerste variabele ingangsweerstand en dat de op de uitlezing van bemonsterde waarden reagerende middelen een tweede variabele ingangsweerstand in serie met de transistormiddelen en 15 de ingangsklem van de operationele versterker omvatten.
6. Digitale oscilloscoop geschikt voor het bemonsteren van een ingangssignaal voor opslag in geheugenmiddelen en afbeelding op het scherm van een kathodestraalbuis, gekenmerkt door 20 middelen voor het verschaffen van Z-as modulatie van de elektronenbundel van de kathodestraalbuis, sinusgolfinterpolatiemiddelen die reageren op de opgeslagen waarden voor het verschaffen van geïnterpoleerde waarden daartussen, waarbij de kathodestraalbuis het uitgangssignaal 25 van de interpolatiemiddelen ontvangt voor het met een spoor afbeelden van zowel de oorspronkelijk opgeslagen waarden als de daartussen geïnterpoleerde waarden, en middelen die gesynchroniseerd zijn met de afbeelding van de spoorgedeelten die representatief zijn voor de oorspronkelijke waarden voor het 30 besturen van de Z-as modulatiemiddelen voor het vergroten van de intensiteit van dergelijke spoorgedeelten.
7. Digitale oscilloscoop geschikt voor het bemonsteren van een ingangssignaal en voor het opslaan van corresponderende digitale waarden in geheugenmiddelen voor het terugomzetten 35 naar analoge waarden en afbeelding op het scherm van een kathodestraalbuis gekenmerkt door BAD ORlWfJflAelen voor het verschaffen van Z-as modulatie van de 85 o 03 89 S Η \ -12- elektronenbundel van de kathodestraalbuis, siriusgolfinterpolatiemiddelen die reageren op de digitale waarden voor het verschaffen van geïnterpoleerde waarden daartussen, waarbij de kathodestraalbuis met een afbeelding van een 5 spoor reageert op zowel de oorspronkelijke waarden als de daartussen geïnterpoleerde waarden, en middelen die gesynchroniseerd zijn met de afbeelding met de spoorgedeelten die representatief zijn voor de oorspronkelijke waarden op het scherm van de kathodestraalbuis voor het 10 besturen van de Z-as modulatiemiddelen voor het vergroten van de intensiteit van dergelijke spoorgedeelten.
8. Werkwijze voor het bedrijven van een digitale oscillos-coop met een geheugen waarin voor de monsters van een ingangssignaal representatieve waarden opgeslagen zijn en grafische 15 weergeefmiddelen waarop een voor de monsters representatief spoor afgebeeld wordt gekenmerkt door het tussen de waarden interpoleren ter verkrijging van andere waarden en het met het spoor voorstellen van zowel de oorspronkelijke waarden als de andere waarden, en het moduleren van het spoor van 20 de grafische weergeefmiddelen synchroon met de voorstelling met de oorspronkelijke waarden om de door de oorspronkelijke waarden geleverde spoorgedeelten te onderscheiden van die van de door interpolatie verkregen andere waarden.
9. Werkwijze voor het bedrijven van een digitale oscillos-25 coop met een geheugen waarin voor de monsters van een ingangssignaal representatieve waarden opgeslagen zijn en een kathodestraalbuis waarop een voor de monsters representatief spoor afgebeeld wordt g e k e n me r.k .t door het tussen de waarden volgens een sinusgolf interpoleren ter verkrijging van an- 30 dere waarden en het met het spoor afbeelden van zowel de oorspronkelijke waarden als de andere waarden, en het relatief vergroten van de intensiteit van het spoor van de kathodestraalbuis welke representatief is voor de monsters in vergelijking met de afbeelding van de andere waarden. BAD ORIGINAL O R Π 0 3 fi Q
NL8500389A 1984-02-13 1985-02-12 Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan. NL8500389A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US57961984 1984-02-13
US06/579,619 US4647922A (en) 1984-02-13 1984-02-13 Digital oscilloscope display system employing interpolated information

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8500389A true NL8500389A (nl) 1985-09-02

Family

ID=24317649

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8500389A NL8500389A (nl) 1984-02-13 1985-02-12 Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4647922A (nl)
JP (1) JPS60187867A (nl)
CA (1) CA1233281A (nl)
DE (1) DE3504017A1 (nl)
FR (1) FR2559585B1 (nl)
GB (1) GB2154401B (nl)
NL (1) NL8500389A (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4937037A (en) * 1985-08-06 1990-06-26 Christopher A. Griffiths Combined inforamtion recording and graphic display device
US5245323A (en) * 1986-03-05 1993-09-14 Kabushiki Kaisha Kenwood Display device
US4789950A (en) * 1986-09-11 1988-12-06 Tektronix, Inc. Pre-interpolation adaptive filter
US5005145A (en) * 1989-06-19 1991-04-02 Tektronix, Inc. Method and apparatus for calibrating a scan convertor
US5212485A (en) * 1990-09-27 1993-05-18 Tektronix, Inc. Analog oscilloscope digitizer
GB2271699B (en) * 1992-10-13 1997-02-05 Gould Inc Display resolution enhancement
US5446650A (en) * 1993-10-12 1995-08-29 Tektronix, Inc. Logic signal extraction
GB2329294B (en) * 1997-09-11 2002-01-16 Hamlet Video Internat Ltd Signal monitoring apparatus
EP1250695A4 (en) * 1999-12-20 2003-07-23 Henry Moncrieff O'connor METHOD FOR PRODUCING AND DISPLAYING COMPLEX DATA BY MEANS OF COLOR CODE SIGNALS
US7528844B2 (en) * 2005-11-10 2009-05-05 Harris Corporation Interpolation of plotted points between sample values
CN114325025B (zh) * 2022-03-16 2022-06-21 深圳市鼎阳科技股份有限公司 一种用于数字示波器的显示控制装置、方法和数字示波器

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2555292B2 (de) * 1975-12-09 1978-09-21 Hartmann & Braun Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zum Darstellen von Meßwerten auf dem Bildschirm eines Sichtgerätes
US4068310A (en) * 1976-07-22 1978-01-10 The United States Of America As Represented By The Department Of Health, Education And Welfare Display enhancement technique for video moving trace display
US4263593A (en) * 1979-08-20 1981-04-21 Tektronix, Inc. Display interpolator employing a transversal filter for a digital oscilloscope
US4251814A (en) * 1979-09-18 1981-02-17 Tektronix, Inc. Time dot display for a digital oscilloscope
GB2059229B (en) * 1980-08-28 1983-02-23 Tektronix Inc Signal-envelope display system for a digital oscilloscope
JPS5744186A (en) * 1980-08-29 1982-03-12 Takeda Riken Ind Co Ltd Waveform memory
US4396912A (en) * 1981-08-17 1983-08-02 Hewlett-Packard Company Method and means for point connecting with a differential integrator dot connector circuit
US4536760A (en) * 1982-10-15 1985-08-20 Tektronix, Inc. Signal-envelope display system for a digital oscilloscope

Also Published As

Publication number Publication date
FR2559585A1 (fr) 1985-08-16
DE3504017A1 (de) 1985-09-05
GB2154401B (en) 1987-09-09
GB2154401A (en) 1985-09-04
DE3504017C2 (nl) 1988-11-24
CA1233281A (en) 1988-02-23
JPS60187867A (ja) 1985-09-25
FR2559585B1 (fr) 1989-01-20
US4647922A (en) 1987-03-03
GB8503112D0 (en) 1985-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4220969A (en) Digital scan converter
US4225940A (en) Oscilloscope system for acquiring, processing, and displaying information
NL8500389A (nl) Digitale oscilloscoop en werkwijze voor het gebruik ervan.
NL8004407A (nl) Afbeeldingsinterpolator voor een digitale oscilloscoop.
KR950006042B1 (ko) 고체촬상소자를 사용한 비디오 카메라장치 및 그 제어방법
JPH0311149B2 (nl)
BE1007211A5 (nl) Werkwijze en inrichting voor het converteren van een beeld.
EP0219552B1 (en) Device for displaying polar coordinates in raster scanning system
KR100300893B1 (ko) 디스플레이장치와그에사용될영상신호보정회로및보정방법
NL8004719A (nl) Tijdsbepaalde puntweergave voor een digitale oscilloscoop.
JPS61139175A (ja) ビデオ信号変換方法
EP0125372B1 (en) Apparatus for displaying waveforms
US5905539A (en) Method and apparatus for generating a wipe solid
NL8202611A (nl) Inrichting voor het meten en afbeelden van golfvormen.
JPH0124269B2 (nl)
US4837749A (en) Ultrasonic imaging system for obtaining zoom video images of an object
JPH0623787B2 (ja) 波形デジタイザ装置の校正方法
US5280365A (en) Image processor with reduction of enlarged image data to form image data enlarged with a desired magnification
EP0457497A2 (en) Waveform displaying device
JPS6326875B2 (nl)
EP0598442A2 (en) Display device including a correction circuit, and correction circuit for use in said device
JP2002340938A (ja) 波形表示方法および波形表示装置
EP0479324A2 (en) Camera incorporating image shake detection and correction functions
JP3449828B2 (ja) ディジタルコンバーゼンス装置
JPS62179438A (ja) デイジタル・スキヤンコンバ−タ

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed