NL8401739A - Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden. - Google Patents

Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden. Download PDF

Info

Publication number
NL8401739A
NL8401739A NL8401739A NL8401739A NL8401739A NL 8401739 A NL8401739 A NL 8401739A NL 8401739 A NL8401739 A NL 8401739A NL 8401739 A NL8401739 A NL 8401739A NL 8401739 A NL8401739 A NL 8401739A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
data
image
initial image
corrected
projected
Prior art date
Application number
NL8401739A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Elscint Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elscint Ltd filed Critical Elscint Ltd
Publication of NL8401739A publication Critical patent/NL8401739A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T11/002D [Two Dimensional] image generation
    • G06T11/003Reconstruction from projections, e.g. tomography
    • G06T11/006Inverse problem, transformation from projection-space into object-space, e.g. transform methods, back-projection, algebraic methods
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T2211/00Image generation
    • G06T2211/40Computed tomography
    • G06T2211/421Filtered back projection [FBP]

Description

NO 32530 1
Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden.
„ De uitvinding heeft betrekking op door middel van een computer voortgebrachte beelden en in het bijzonder op een stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van dergelijke beelden voor artefact-cor-rectie of andere doeleinden.
5 De evolutie van röntgenstraaltomografie (CT) door toepassing van computers heeft aftastinrichtingen voortgebracht met kortere tijden voor data-acquisitie en beeldreconstructie en verbeterde dichtheid en ruimtelijk oplossend vermogen. De verbeteringen zijn primair bereikt door de toepassing van meer geperfectioneerde stelsels voor data-acqui-10 sitie en sneller werkende apparatuur voor beeldreconstructie. De beeldkwaliteit is ook verbeterd door het opnieuw evalueren van gemaakte veronderstellingen, teneinde nieuwe generaties van CT-aftastinrichtingen te construeren en correcties en/of verfijningen in deze veronderstellingen aan te brengen binnen het algoritme van beeldreconstructie. Deze 15 veronderstellingen werden aanvankelijk gemaakt, opdat de gegevens die door een huidige aftastinrichting worden verzameld, verenigbaar zijn met theoretische reconstructie-algoritmen.
Een voorbeeld van deze veronderstellingen heeft te maken met het spectrum van de röntgenstraalbron en de energie:-afhankelijkheid van de 20 dempingscoëfficiënten van verschillende elementen van het onderzochte object. Een belangrijke veronderstelling die in het verleden werd gemaakt om beelden voort te brengen is dat de bron monochromatisch is of dat de energie-afhankelijkheid van de dempingscoëfficiënten identiek is voor alle elementen. Het is bekend dat aan geen van deze twee voorwaar-25 den is voldaan en dus worden zoals bekend polychromatische artefacten in de uiteindelijke beelden voortgebracht. Onder artefacten kan worden verstaan de cupvorming en negatieve strepen tussen scherpe objecten die hoge dempingscoëfficiënten hebben.
Volgens de stand van de techniek, zie bijvoorbeeld het Amerikaanse 30 octrooischrift 4.217.641, wordt een iteratieve werkwijze van reconstructie achteraf toegepast om het niveau van polychromatische artefacten te verlagen. Andere piblikaties die polychromatische artefact-cor-rectie beschrijven, zijn: de Amerikaanse octrooischriften 4.222.104 en 4.223.384, alsmede het artikel "A Framework for Spectral Artifact 35 Corrections in X-ray Computed Tomography,” van J. Peter Stonestrom, et el., in IEEE Transaction on Biomedical Engineering, Vol. BME-28, No. 2, februari 1981.
Het principe van deze bekende correctiemethoden met reconstructie 8401739 2 i · . '% achteraf is dat objecten zijn opgebouwd uit twee nagenoeg homogene componenten met betrekking tot de energie-afhankelijkheid van de dempings-coëfficiënten daarvan. Bij biologische toepassingen zijn de twee componenten been en zacht weefsel. Een beginbeeld wordt gereconstrueerd door 5 toepassing van polychromatische correcties van de eerste orde voor het overheersende element, gebruikelijk zacht weefsel. Het beginbeeld wordt daarna gesegmenteerd op basis van elementaire informatie voor elementaire informatie, teneinde benaderde beelden van de twee componenten te verkrijgen. De weglengten worden daarna door middel van de twee beelden 10 berekend door toepassing van methoden van opnieuw projecteren. Foutpro-jecties worden daarna uit de nieuwe projecties gevormd en toegevoegd aan de projectiegegevens die werden gebruikt voor het vormen van het beginbeeld. Een beeld van de tweede orde wordt daarna gereconstrueerd uit de nieuwe projectiegegevens. Bij een variant van de hierboven ge-15 noemde twee stappen worden de foutprojecties gereconstrueerd en het uiteindelijke beeld wordt toegevoegd aan het beginbeeld cm het beeld van de tweede orde te vormen. Indien de mate van polychromatische correctie voldoende is, is het algoritme volledig. Indien dit niet het geval is worden de hierboven genoemde handelingen herhaald.
20 De toepassing van opnieuw projecteren is niet beperkt tot poly chromatische correctie-algoritmen. Het artikel "An Algorithm for the Reduction of Metal Clip Artifacts in CT Reconstructions" van G.H.
Glover and N.J. Pelc, verschenen in."Medical Physics", vol. 8, no. 6, november 1981, geeft een werkwijze voor het verwijderen van de artefac-25 ten veroorzaakt door metalen klemmen, waarbij reprojectie als deel van het algoritme daarvan wordt toegepast. Het artikel ”A Simple Computational Method for Reducing Streak Artifacts in CT Images'* van G. Henrich verschenen in "Computed Tomography”, vol. 4, 1981 beschrijft een algoritme dat kan worden gebruikt voor het verwijderen van strepen 30 die bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt door partiële volume-arte-facten.
De in de stand van de techniek beschreven algoritmen voor het corrigeren van polychromatische metaalkleur· en streep-artefacten zijn niet commercieel toegepast, omdat het opnieuw projecteren zeer tijdrovend 35 is. De bekende reprojectiemethoden zijn te langzaam, omdat zij gebar-seerd zijn op het inherent reprojecteren dat bij de reconstructie-algo-ritmen wordt toegepast, gebaseerd op algebraïsche technieken. Op de lage snelheid van bekende reprojectiestelsels en een beproefde oplossing zijn de nadruk gevestigd in een artikel "Algorithms for Fast Back- and 40 Re-projection in Computed Tomography" van T.M. Peters, verschenen in 8401739 3 # * "IEEE Transactions on Nuclear Science» vol. NS-28, no- 4, augustus 1981. In het artikel is een werkwijze voorgesteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van gemodificeerde terugprojector om reprojecties te verkrijgen. Set probleem bij dit stelsel is dat de modificatie de appara-5 tuur van de terugprojector radikaal verandert, zodat het stelsel niet gemakkelijk toepasbaar is voor commerciële doeleinden. Het stelsel vereist middelen om de normale gegevensstroom door de terugprojector om te keren, met als gevolg reprojecties bij de normale ingang van de eenheid. Bovendien hebben de uiteindelijke reprojecties een slechte kwali-10 teit en vereisen complexe correcties opdat deze kunnen worden gebruikt bij een algoritme voor artefact-correctie.
Daarom bestaat er sedert lang behoefte aan het verhogen van de snelheid van stelsels waarbij reprojectie wordt toegepast. Er zijn twee benaderingen om de werktijd te verkorten. Volgens de eerste werkwijze 15 wordt voorzien in snelle reprojectiestelsels. Bij de tweede benadering wordt de werktijd verkort door toepassing van een bestaand reprojectie-stelsel met vooraf en achteraf werkende substelsels die zijn toegevoegd om de werking van de reprojector te verbeteren.
De tweede benadering die wordt toegepast voor het verlagen van de 20 werktijd van stelsels waarbij reprojecte wordt toegepast, is beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 4.222.104. Deze stand van de techniek leert dat het reprojectiestelsel gegevens kan reprojecteren langs banen die niet overeenkomen met de banen die worden gevolgd bij het werkelijke stelsel voor gegevensverzameling. Volgens deze stand van de techniek 25 worden minder banen opnieuw geprojecteerd dan het originele stel gegevens. Deze laatstgenoemde stap kan worden uitgevoerd, omdat de informatie die uit de reprojecties wordt verkregen, een ruimtelijk oplossend vermogen heeft dat minder is dan die van de gegevens die worden gebruikt voor het vormen van het beginbeeld.
30 De uitvinding breidt de basis van de werkwijze volgens de stand van de techniek uit tot nieuwe methoden om de toepassing van het reprojectiestelsel te optimaliseren.
De uitvinding voorziet in stelsels die de beeldgegevens vooraf behandelen, die aan de reprojector worden aangeboden en stelsels voor het 35 achteraf behandelen van de gegevens die aan de uitgang van de reprojector worden verkregen.
Volgens een bij voorkeur toe te passen uitvoeringsvorm van de uitvinding omvat het stelsel voor het reprojecteren van beelden: middelen voor het verkleinen van de afmeting van een gedigitaliseerd 40 beeld en middelen voor het reprojecteren van het gereduceerde beeld.
8401739
* C
4
Bij een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding omvat het stelsel voor het reprojecteren van beelden wanneer het beeld via terugprojectie wordt verkregen, middelen voor het kiezen van een gedeelte van de gegevens die aan de terugprojector worden aangeboden als ingang aan de ter 5 rugprojector, middelen voor het terugprojecteren van de gekozen gegevens en middelen voor het reprojecteren van de teruggeprojecteerde gekozen gegevens.
Bij nog een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding is een verfijning toegepast, welke verfijning wordt bereikt door middelen voor 10 het reconstrueren van beelden die kleiner zijn dan die zouden worden toegepast voor normale reconstructies.
Bij weer een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding omvat het stelsel voor het reprojecteren van beelden waarbij de reprojecties achtereenvolgens terug worden geprojecteerd, middelen voor het reprojecte-15 ren van een beeld, middelen voor het terugprojecteren van de gereprcr jecteerde gegevens, waarbij de terugprojectie kleiner is dan zou worden toegepast voor normale terugprojecties, en middelen voor het vergroten van het uiteindelijke teruggeprojecteerde beeld.
De hierboven genoemde maatregelen verlagen de werktijd van stel-20 seis waarbij reprojectiemethoden worden toegepast, zodat commerciële stelsels voor artefact-correctie kunnen worden geconstrueerd.
De uitvinding zal hierna nader worden toegelicht aan de hand van de tekeningen, waarin: fig. 1 een blokschema is dat een bekende uitvoeringsvorm van een 25 reprojectiestelsel toont, dat wordt toegepast voor het corrigeren van polychromatische artefacten; fig. 2 een blokschema is van het reprojectiestelsel volgens fig. 1, waarbij een verkleiningsstelsel voor de voorbehandeling wordt toegepast; 30 fig. 3 een blokschema is van het in fig. 1 getoonde reprojectie stelsel, waarbij een selectiereenheid als voorbehandelingseenheid voor het filter wordt toegepast, en fig. 4 een blokschema is, dat een uitvoeringsvorm van een reprojectiestelsel toont, dat wordt gebruikt voor het corrigeren van poly-35 chromatische artefacten, waarbij de reprojecties worden gereconstrueerd en daarna aan het beginbeeld worden toegevoegd door middel van een ver-grotingseenheid als nabehandelingseenheid.
Het GT-aftaststelsel 11 volgens fig. 1 omvat een stellage 12. Het voorwerp wordt in het stellage 12 blootgesteld aan straling en de stra-40 ling wordt na het doorlopen van het voorwerp gedetecteerd. De gedetec- 8401739 5 teerde signalen worden in de elektronische vooreindschakeling 13 herwerkt. De elektrische signalen worden vooraf bewerkt door de voorpro-cessor 14. De uitgangssignalen van de processor 14 worden projecties genoemd. Het uitgangssignaal van de processor wordt afgegeven aan de 5 correctie-eenheid 15. De eenheid voert een polychromatische correctie van de eerste orde op de projecties uit, teneinde het beginbeeld voort te brengen.
Het uitgangssignaal van de correctie-eenheid 15 wordt geleverd aan het filter 16. De gefilterde projecties worden teruggeprojecteerd door 10 de terugprojector 17. Het uitgangssignaal van de terugprojector wordt in de vorm van een gedigitaliseerd beeld aan de matrix-inrichting 18 toegevoerd. De matrix van gedigitaliseerde gegevens wordt gebruikt voor het vormen van beelden op de weergeefinrichting 19.
Polychromatische foutcorrecties worden via de terugkoppelleiding 15 21 van de uitgang van de terugprojector 17 aan de polychromatische foutcorrectie-eenheid 15 toegevoerd. In de polychromatische correctie-modus wordt het uitgangssignaal van de terugkoppelleiding 21 gecombineerd met het uitgangsasignaal van de voorprocessor 14 en daarna aan het filter 16 afgegeven.
20 In de terugkoppelleiding 21 is een processoreenheid 22 en de rer projector 23 opgenomen. De processoreenheid 22 dient bij een bij voorkeur toe te passen uitvoeringsvorm voor het onderscheid tussen informar tier elementen van been of zacht weefsel. Het uitgangssignaal van de eenheid 22 wordt aan de reprojector 23 toegevoerd.
25 De informatie die uit de reprojecties worden verkregen, kunnen een ruimtelijk oplossend vermogen hebben, dat minder is dan dat van het beginbeeld. Dit feit kan worden gebruikt om vooraf en achteraf bewerkende eenheden toe te voegen, waardoor de snelheidseisen van andere eenheden in een artefact-correctiestelsel kunnen worden verminderd.
30 De reprojectietijd heeft een rechtstreeks verband met het aantal informatierelementen in het beginbeeld dat aan de reprojector wordt aangeboden. Gevonden is dat vanwege het verminderde ruimtelijke oplossende vermogen dat in de gereprojecteerde gegevens nodig is, de informatie van het beginbeeld dat aan de reprojector wordt aangeboden, kan 35 worden verminderd door middel van selectie van informatierelementen of het gemiddelde daarvan, teneinde het aantal informatie-elementen te verminderen, dat aan de reprojector wordt toegevoerd, zodat de tijd wordt verkort, die voor het verkrijgen van reprojecties nodig is.
Fig. 2 komt in beginsel overeen met fig· 1, echter is de beeld-40 reduktiereenheid 31 toegevoegd. Het beeld wordt door middel van de een- 8401739 I , 6 heid 31 gereduceerd voorafgaand aan de bewerking door de processor 22 en reprojectie door de reprojector 23.
Bij een artefact-correctiestelsel wordt het beginbeeld dikwijls niet aan de eindgebruiker van het stelsel aangeboden. Het beglnrecotr 5 structiestelsel kan dus worden gemodificeerd om te herkennen dat het beginbeeld wordt gebruikt voor artefact-correctie. Het uiteindelijke beeld zal eventueel worden gereprojecteerd, waarbij de eisen van oplossend vermogen van het beeld minder stringent zijn. Het resultaat van deze nieuwe werkwijze is dat de beginreconstructietijd kan worden ver-10 kort.
Een stelsel voor het modificeren van het voortbrengen van het ber ginbeeld is in fig. 3 getoond. Fig. 3 is een herhaling van fig. 1 met de toevoeging van een selectie-inrichting 32. Op het uitgangssignaal van de correctie-eenheid 15, projecties, wordt een selectie uitgevoerd, 15 zodanig dat slechts een gedeelte van de projecties en een gedeelte van de monsters van elke projectie aan de filtereenheid 16 worden afgegeven. De toepassing van de selectie-inrichting 32 verlaagt de filtreer-en terugprojecteertijd die nodig is voor het verkrijgen van het beginbeeld. De selectie-inrichting wordt kortgesloten, wanneer de gecorri-20 geerde projecties naar de terugprojector worden overgedragen.
Bij een normaal terugprojecteerstelsel kan de afmeting van het uiteindelijke beeld worden ingesteld. De afmeting van het beeld dat aan de gebruiker wordt aangeboden, is veel groter dan nodig is voor het corrigeren van artefacten. De (niet-getoonde) besturingseenheid voor de 25 terugprojector kan dus zodanig worden gewijzigd, dat wanneer de recoir-structiesubstelsels worden gebruikt om het beginbeeld te verkrijgen, de afmeting van het beginbeeld kleiner kan zijn dan de afmeting van een beeld dat aan de weergeefinrichting wordt toegevoerd. Hier heeft het gecorrigeerde beeld weer de normale afmeting.
30 Een tweede stelsel voor artefact-correctie is in fig. 4 getoond, waarbij ten opzichte van de stand van de techniek de eenheid 33 is toegevoegd.
Een beginbeeld 18 wordt door de beeldprocessor 22 bewerkt en daarna door de reprojector 23 gereprojecteerd. De reprojecties worden ge-35 corrigeerd door de correctie-inrichting 15 en daarna gefilterd en ter· ruggeprojecteerd door het filter 16 resp. de terugprojector 17. De stand van de techniek leert dat de mate van reconstructie van de gecorrigeerde en gereprojecteerde gegevens overeenkomt met de afmeting van het beeld 18. In deze situatie kan de vergotingseenheid 33 worden kort-40 gesloten en het gereconstrueerde beeld kan rechtstreeks worden toege- 8401739 7 voegd aan het beginbeeld via de optelinricbting 34, waarna bet beeld door de weergeefinrichting 19 wordt weergegeven.
Echter kan vanwege de eisen van een minder ruimtelijk oplossend vermogen, het beeld van de gecorrigeerde reprojecties een afmeting heb-5 ben die kleiner is dan die van het beginbeeld. In dit geval moet het uitgangssignaal van de terugprojector door middel van de interpolatie-vergrotingseenheid 33 worden vergroot, zodat de afmeting van de reprojecties overeenkomt met die van het beginbeeld. Na het vergroten wordt het vergrote beeld toegevoegd aan het beginbeeld door middel van de op-10 telinrichting 34 en daarna wordt het beeldisgnaal uit de eenheid 34 door middel van de weergeefinrichting 19 weergegeven.
Hoewel de principes van de uitvinding zijn toegelicht aan de hand van specifieke werkwijzen en stelsels, is het duidelijk dat de ber schrijving slechts bij wijze van voorbeeld is gegeven. Diverse varianr 15 ten zijn binnen het kader van de uitvinding mogelijk.
8401738

Claims (27)

1. Stelsel met verbeterde werktijd, dat middelen bevat voor het reprojecteren van een beginbeeld om reprojectiegegevens te verkrijgen, 5 gekenmerkt door: - middelen voor het behandelen van gereprojecteerde gegevens om een gecorrigeerd beeld te verkrijgen en — reduktiemiddelen voor het reduceren van de te bewerken hoeveel” heid gegevens.
2. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de reduktie middelen middelen bevatten voor het reduceren van de beginbeeldgegevens voorafgaand aan het reprojecteren.
3. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de beginr beeldgegevens worden verkregen door terugprojecteren van projectiegege- 15 vens.
4. Stelsel volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de gegevens-reduktiemiddelen middelen bevatten voor het terugprojecteren, waardoor beelden worden verkregen met minder informatie-elementen dan het gecorrigeerde beeld.
5. Stelsel volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de gegevens- reduktiemiddelen middelen bevatten voor het selecteren van een gedeelte van de projectiegegevens voorafgaand aan het terugprojecteren.
6. Stelsel volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de projectiegegevens worden gefilterd voorafgaand aan het terugprojecteren.
7. Stelsel volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de selectie middelen zijn opgenomen tussen de terugprojecteermiddelen en de filter-middelen.
8. Stelsel volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de uitgang van de selectiemiddelen op de ingang van de filtermiddelen is aangeslo- 30 ten.
9. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de reduktiemiddelen zich achter de reprojecteermiddelen bevinden.
10. Stelsel volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat een terugpro jector aanwezig is voor het terugprojecteren van de reprojecties.
11. Stelsel volgens conclusie 10, gekenmerkt door middelen voor het terugprojecteren van beelden met een kleiner aantal informatie-elementen dan het gecorrigeerde beeld.
12. Stelsel volgens conclusie 11, gekenmerkt door het vergroten van het aantal informatie-elementen in het teruggeprojecteerde beeld om 40 dit aan het aantal informatie-elementen in het gecorrigeerde beeld aan 8401739 te passen.
13. Werkwijze met een verbeterde behandelingstijd, waarbij begin-beeldgegevens worden gereprojecteerd om reprojectiegegevens te verkrijgen, gekenmerkt door 5. het bewerken van de reprojectiegegevens om een gecorrigeerd beeld te verkrijgen, en - en het reduceren van de te behandelen hoeveelheid gegevens, waarbij het reduceren gescheiden van het reprojecteren wordt uitgevoerd.
14. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat het redu ceren van de gegevens van het beginbeeld wordt uitgevoerd voorafgaand aan het reprojecteren.
15. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat de beginr beeldgegevens worden verkregen door het terugprojecteren van projectie- 15 gegevens.
16. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat bij het reduceren van gegevens het terugprojecteren van de projectiegegevens resulteert in beelden met minder informatie-elementen dan het gecorrigeerde beeld.
17. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat bij het reduceren van gegevens een gedeelte van de projectiegegevens wordt geselecteerd voorafgaand aan het terugprojecteren.
18. Werkwijze volgens conclusie 17, met het kenmerk, dat de projectiegegevens worden gefilterd voorafgaand aan het terugprojecteren.
19. Werkwijze volgens conclusie 18, met het kenmerk, dat het se lecteren wordt uitgevoerd tussen het terugprojecteren en het filteren. 2Q. Werkwijze volgens conclusie 18, met het kenmerk, dat het selecteren voorafgaand aan het filteren wordt uitgevoerd.
21. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat het redu- 30 ceren van gegevens wordt uitgevoerd na het reprojecteren.
22. Werkwijze volgens conclusie 21, met het kenmerk, dat de repro-jecties terug worden geprojecteerd.
23. Werkwijze volgens conclusie 22, met het kenmerk, dat beelden met een kleiner aantal informatie-elementen terug wordt geprojecteerd 35 dan dat van het gecorrigeerde beeld.
24. Werkwijze volgens conclusie 23, met het kenmerk, dat het aantal informatie-elementen in het teruggeprojecteerde beeld wordt vergroot om dit aan het aantal informatief-elementen in het gecorrigeerde beeld aan te passen.
25. Werkwijze voor het corrigeren van artefacten in beelden die 8401739 ' * worden verkregen uit van een computer voorziene tomografische inrichtingen, gekenmerkt door: - het detecteren van straling die verzwakt is door het doorlopen van een voorwerp, 5. het vooraf behandelen van de gedetecteerde straling om gegevens te verkrijgen, die overeenkomen met projecties van de gedetecteerde straling, - het filteren van projectiegegevens, - het terugprojecteren van de gefilterde gegevens om een begin-10 beeld te verkrijgen, - het reduceren van de afmeting van het beginbeeld, - het reprojecteren van het gereduceerde beginbeeld, - het corrigeren van het gereprojecteerde beginbeeld, - het filteren en terugprojecteren van het gecorrigeerde en gere-15 projecteerde beginbeeld om een correctiebeeld te vormen, en - het combineren van het correctiebeeld met het beginbeeld.
26. Werkijze voor het corrigeren van artifacten in beelden, die uit een van een computer voorziene tomografische inrichting worden verkregen, gekenmerkt door: 20. het detecteren van straling die verzwakt is door het doorlopen van een voorwerp, - het voorafbehandelen van de gedetecteerde straling om gegevens te verkrijgen die overeenkomen met de projecties van de gedetecteerde straling, 25. het filteren van de projectiegegevens, - het terugprojecteren van de gefilterde gegevens om een beginbeeld te verkrijgen, - het reprojecteren van het beginbeeld, - het corrigeren van het gereprojecteerde beginbeeld, 30. het filteren en het terugprojecteren van het gecorrigeerde gerer projecteerde beginbeeld om een correctiebeeld te vormen, welk correctiebeeld kleiner is dan het beginbeeld, - het vergroten van de afmeting van het correctiebeeld, en - het combineren van het vergrote correctiebeeld met het begin-35 beeld.
27. Werkwijze voor het corrigeren van artefacten in beelden die uit een van een computer voorziene tomografische inrichting worden verkregen, gekenmerkt door: - het detecteren van straling die verzwakt is door het doorlopen 40 van een voorwerp, 8401739 * - het vooraf behandelen van de gedetecteerde straling om gegevens te verkrijgen die overeenkomen met de projecties van de gedecteerde straling, - het filteren van de projeetiegegevens, 5. het terugprojecteren van de gefilterde gegevens cm een begin beeld te verkrijgen, - het reprojecteren van de beginbeeldgegevens, - het corrigeren van de gereprojecteerde gegevens, - het combineren van de gecorrigeerde gereprojecteerde gegevens 10 met de gegevens die met de projecties overeenkomen, - het filteren van de gecombineerde gegevens, en - het terugprojecteren van de gefilterde gecombineerde gegevens om een gecorrigeerd beeld te vormen, waarbij het gecorrigeerde beeld groter is dan het beginbeeld.
28. Werkwijze voor het corrigeren van artefacten in beelden, die uit een van een computer voorziene tomografische inrichting worden verkregen, gekenmerkt door; - het detecteren van straling die verzwakt is door het doorlopen van een voorwerp, 20. het vooraf behandelen van de gedetecteerde straling om gegevens te verkrijgen, die overeenkomen met de projecties van de gedetecteerde straling, - het selecteren van een gedeelte van de projeetiegegevens, - het filteren van de geselecteerde gegevens, 25. het terugprojecteren van de gefilterde gegevens om beginbeeldger gevens te verkrijgen, - het reprojecteren van de beginbeeldgegevens, - het corrigeren van de gereprojecteerde gegevens, - het combineren van de gecorrigeerde gereprojecteerde gegevens 30 met de gegevens die overeenkomen met de projecties, - het filteren van de gecombineerde gegevens en - het terugprojecteren van de gefilterde gecombineerde gegevens om een gecorrigeerd beeld te vormen. 8401739
NL8401739A 1983-06-02 1984-05-30 Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden. NL8401739A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US50034783A 1983-06-02 1983-06-02
US50034783 1983-06-02

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8401739A true NL8401739A (nl) 1985-01-02

Family

ID=23989015

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8401739A NL8401739A (nl) 1983-06-02 1984-05-30 Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden.

Country Status (4)

Country Link
JP (1) JPS6051974A (nl)
DE (1) DE3420575C2 (nl)
FR (1) FR2547149A1 (nl)
NL (1) NL8401739A (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5276614A (en) * 1989-11-17 1994-01-04 Picker International, Inc. Dynamic bandwidth reconstruction
AU727503B2 (en) * 1996-07-31 2000-12-14 Canon Kabushiki Kaisha Image filtering method and apparatus
US6351548B1 (en) * 1999-06-23 2002-02-26 The Board Of Trustees Of The University Of Illinois Fast hierarchical reprojection algorithm for tomography
JP4709162B2 (ja) * 2003-12-16 2011-06-22 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ ヒール効果によって引き起こされるアーチファクトの補正
DE102004022332A1 (de) 2004-05-06 2005-12-08 Siemens Ag Verfahren zur post-rekonstruktiven Korrektur von Aufnahmen eines Computer-Tomographen
JP5237812B2 (ja) * 2005-09-06 2013-07-17 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ 複数エネルギー窓をもつ計算機断層撮影におけるデータ処理および解析
DE102005051620A1 (de) * 2005-10-27 2007-05-03 Siemens Ag Verfahren zur Rekonstruktion einer tomographischen Darstellung eines Objektes
DE102006055381A1 (de) * 2006-11-23 2008-05-29 Siemens Ag Verfahren und Einrichtung zur Rauschverminderung bei der Bildrekonstruktion von digitalen 2D- oder 3D-Bildern

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4929718A (nl) * 1972-07-19 1974-03-16
GB1578442A (en) * 1976-07-01 1980-11-05 Emi Ltd Radiography
US4217641A (en) * 1978-04-28 1980-08-12 U.S. Philips Corporation Correction for polychromatic X-ray distortion in CT images
US4222104A (en) * 1978-11-02 1980-09-09 E M I Limited Radiography
JPS5596144A (en) * 1979-01-19 1980-07-22 Tokyo Shibaura Electric Co Picture processing method in ct

Also Published As

Publication number Publication date
DE3420575C2 (de) 1998-09-17
FR2547149A1 (fr) 1984-12-07
JPS6051974A (ja) 1985-03-23
DE3420575A1 (de) 1985-01-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9036885B2 (en) Image reconstruction in computed tomography
JP2720894B2 (ja) 画像再投影方法及び装置
CN102270349B (zh) 在没有调节项的情况下对ct 图像的迭代重建
JP6026214B2 (ja) 連続マルチスケール再構成において詳細画像を補うx線コンピュータ断層撮像装置(x線ct装置)、医用画像処理装置及び医用画像処理方法
DE3918354A1 (de) Verfahren zum verkuerzen der bild-rekonstruktionszeit bei der computer-tomographie mit begrenztem winkel
US8938108B2 (en) Method for artifact reduction in cone-beam CT images
NL8401237A (nl) Stelsel voor het opnieuw projecteren van door terugprojectie verkregen beelden.
US4714997A (en) Data reduction in reprojection systems
US6850587B1 (en) Reprojection-based three-dimensional image reconstruction
JP2007527253A (ja) 冗長データを含むヘリカルコーンビーム・コンピュータ断層撮像法に対する正確な画像再構成システム及び方法
EP3739522A1 (en) Deep virtual contrast
Sano et al. Super-resolution method and its application to medical image processing
Sunnegårdh et al. Regularized iterative weighted filtered backprojection for helical cone‐beam CT
Maier et al. GPU denoising for computed tomography
NL8401739A (nl) Stelsel en werkwijze voor het opnieuw projecteren van beelden.
US8350852B2 (en) Device and method for reconstruction and visualization of projection data
Choi et al. Self-supervised inter-and intra-slice correlation learning for low-dose CT image restoration without ground truth
US20050135559A1 (en) Method and apparatus for weighted backprojection reconstruction in 3D X-ray imaging
CN111223161B (zh) 一种图像重建方法、装置及存储介质
Katsevich et al. Formulation of four Katsevich algorithms in native geometry
DE19616199A1 (de) Rechenwerk für einen Computertomographen
Sunnegårdh Iterative filtered backprojection methods for helical cone-beam CT
EP0851393A2 (en) Methods and apparatus for simplified filtering of scan data in an imaging system
EP4292043A1 (en) Contrast boost by machine learning
Agrawal et al. Metal artifact reduction in cone-beam extremity images using gated convolutions

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed