NL8202427A - Werkwijze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen van deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen van deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8202427A
NL8202427A NL8202427A NL8202427A NL8202427A NL 8202427 A NL8202427 A NL 8202427A NL 8202427 A NL8202427 A NL 8202427A NL 8202427 A NL8202427 A NL 8202427A NL 8202427 A NL8202427 A NL 8202427A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
information
video
frame
audio
alpha
Prior art date
Application number
NL8202427A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Eeco Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eeco Inc filed Critical Eeco Inc
Publication of NL8202427A publication Critical patent/NL8202427A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/002Special television systems not provided for by H04N7/007 - H04N7/18

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

'4 " / VO 33T1
Betreft: Werkwij ze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen _van deze werkwi.jze.
De uitvinding heeft hetrekking op een beeld-, aurale en tekst-dienstverlening, die selectief beschikbaar staat in een videosignaaltype.
De normale televisiepresentatie is bekend. Een videosignaal levert continu bevegende beelden en een afzonderlijk geluidskanaal. levert 5 het begeleidende geluid.
Inrichtingen voor het tonen van een ehkel televisieraster als een stilstaand beeld zijn beschikbaar in de zogenaamde "stop-motion"-praktijk, welke dikvijls wordt toegepast bij door televisie over te dragen sportevenementen.
10 Recentelijk is een klein stilstaand beeld en een gedrukte tekst gecombineerd in een televisie-achtige raster beschikbaar in Groot-Brittannie onder gebruik van de handelsnaamPicture Pre'stel.
Λ . 'Een bekend telefoonlijn-informatietransmissiekanaal met smalle band voert wat informatie betreft gecomprimeerde digitaal geeodeerde beeld-15 informatie. Er zijn ongeveer 10 seconden nodig om een deelbeeld te monteren. De ont-vanginrichting moet zijn voorzien van een digitaal gehengen voor beeldopslag en logische verwerkingsinrichtingen voor infonnatie-decompressie.
Dit stelsel isbeschreven in "The DK Prestel Service, Technical 20 Developments Between March 1980 and March 1981", door Clarke & Fenn, Proceedings of Videotext 1981, international Conference and Exhibition, 20-22 mei, Toronto, Canada, pagina 1^7.
Soortgelijke stelsels over de gehele wereld worden behandeld door J. Kaizen, in zijn artikel "Teletext in the USA", SMPTE Journal, 25 Vol 90, No. 7, juli 1981, pagina’s-602-610.
Koizen beschrijft in hoofdzaak de bewijskarakteristieken van . elk stelsel en de’normalisatie-overwegingen. Bij al deze stelsels wordt gebruik gemaakt van een of een gering aantal televisieregels in het vertikale onderdrukkingsinterval voor het voeren van digitale informatie 30 teneinde een gedrukte tekst weer te geven.
Volgens de uitvinding-wordt voorzien in een aantal dienst-verleningen over een videokanaal met videosnelheid op een selectieve basis.
Γ8Τ5Τ4Τ7 w 1 f - 2 -
Meer in het bijzonder komt een videokanaal het huis binnen via een televisiezender, een TV-kabel of een satelliet. In een oorsprongs-post zijn gevoonlijk televisieprogramma’s, voor stilstaande beelden geldende "salvo"-videorasters, "gecomprimeerde audio”-rasters en 5 ”digitaal-getransporteerde, alfa-numerieke gedrukte tekst" selectief bescbikbaar. In huis kan de gevenste dienstverlening worden gekozen en . door een 'eenvoudig besturingspaneel worden gemaaipuleerd.
De verkwijze en inricbting voor het tot stand brengen van de normale televisiepraktijk zijn bekend. De verkwijze en inricbting voor 10 het volbrengen van een "salvo"-videoraster dienstverlening voor stilstaande beelden is besehreven in de Amerikaanse.octrooiaanvrage Serial· No. 21*9.792. De verkwijze en inrichting voor het versehaffen van een "gecomprimeerde audio”-dienstverlening -is besehreven in de Amerikaanse octrooiaanvrage Serial No. 26b.Jkk. De verkwijze en inrich-15 ting voor het versehaffen van een "digitale-televisie-informatieraster” dienstverlening is besehreven in de Amerikaanse octrooiaanvrage Serial No. 295.955.
Volgens de uitvinding vordt gebruik gemaakt van een breedband- * ' televisiekanaal om een volledig stilstaand beeld in 1/30 sec. of 10 sec. 20 gecomprimeerd,audiosignaal in nogeens 1/30 sec., of gedrukte tekst in nogeens 1/30 sec. te leveren.
Een eenvoudig besturingspaneel omvat drukknoppen voor het kiezen van de gevenste soort dienstverlening en het besturen van de gekozen dienstverlening, zoals "volgende pagina”, "voorafgaande pagina”, 25 ”ja” (vaarbij een aanbieding vordt geaccepteerd), "neen” (vaarbij een aanbieding vordt verworpen), "index” (van subjecten), en "link" (meer over hetzelfde subject). Deze regelaars dienen elk voor het aantal dienstverleningen, zoals het herhalen van een voorgaande audioreeks vanneer dit gewenst is in plaats van een voorafgaande pagina.
30 Het besturingspaneel geeft commando's via een microprocessor met zovel ROM- als RAM-geheugens en de onderlinge. verbindingen door naar microprocessors voor het aantal beschikbaar dienstverleningen.
Het is mogelijk-dat van drie of meer twee dienstverleningen".aan te bieden, zoals beeld.en·.tekst, beeld en audio, tekst en·audio, enz.
3 5 Natuurlijk kan een inrichting voor drie dienstverleningen aanwezig zijn vaarbij een of twee dienstverleningen inactief blijven indien op een bepaald tijdstip slechts een of twee dienstverleningen gewenst zijn.
-8-2-0-2^--^-7--;-- , * > 3 -
De uitvinding zal onderstaand nader worden toegelicht onder vendj zing naar de tekening. Daarbij toont: fig. 1 een schematische veergave van twee reeksen bij een overdracht met drie dienstverleningen; 5 fig. 2 een blokschema van de besturing. door de gebruiker; fig. 3 een schema van de lokale regelaar (van de gebruiker) voor drie dienstverleningen; fig. b een stroomdiagram voor de inrichting volgens fig. 3; fig. 5 een verder stroomdiagram dat bij de inrichting volgens 10 fig. 3 behoort; en fig. 6 een schema van de inrichting bij blok 51' van fig. 3.
In fig. 1 stelt 0 in zijn geheel opeenvolgende gebeurtenissen voor, welke als een functie van de tijd T bij het gehele stelsel behoren.
Er zijn twee reeksen aangegeven voor een overdracht van drie . 15 dienstverleningen. Deze zijn illustratief; men kan elke combinatie van dienstverleningen toepassen, inclusief reeksen normale bewegende , televisiebeelden.
Raster 1 van het televisietype bijvoorbeeld 1/30 sec. voor twee’geinterlinieerde velden bij de HTSC-norm, wordt toegewezen aan 20 "digitaal". Hierbij wordt tekstinformatie gevoerd, waaruit gedrukte symbolen worden gevormd en op het scherm van de gebruiker worden getoond.
De essentiele werkwijze en inrichting geschiedt overeenkomstig de eerder genoemde op digitale televisie-informatierasters gerichte Amerikaanse octrooiaanvrage.
25 Dit digitale raster wordt niet getoond voor waarneming door de gebruiker. Indien dit het geval zou zijn, zou over het gehele scherm een willekeurig "sneeuw” aanwezig zijn, veroorzaakt door het grote aantal digitale bits.
Bij het tweede veld van een .raster-wordt een bepaalde volgorde 30 van informatie herhaald om er zeker van te zijn, dat -alle informatie op de juiste wijze wordt ontvangen, waarbij derhalve een redundantie van 100/S wordt versehaft. Elke regelinformatiegaat vergezeld van een -contrdecode om fouten in de informatie te detecteren en te veroorzaken, dat de redundantie-informatie wordt toegepast.
35 Raster 2 van het televisietype bij het voorbeeld volgens fig.1 is toegewezen aan "gecomprimeerde audio". Hierbij wordt andio-informatie gevoerd, waarbij 10. sec. geluid (of rneer) in 1/30 sec. wordt overge- 8202427 ' * -¾.
dragen. De werkvijze en inrichting geschiedt volgens de bovengenoemde "gecomprimeerde audio"-aanvrage.
Ook deze informatie vordt niet visueel aan de gebruiker aangeboden, dock vordt uit analoge in digitale vorm omgezet, in een 5 geheugen opgeslagen en daarna bij een audiofrequentie uitgelezen om aan een luidspreker bijvoorbeeld van de televisie-ontvanger van de gebruiker te vorden toegevoerd. Door bet bij audiofrequentie uitlezen verkrijgt men de decompressie,
Easter 3 van het televisietype is toegevezen aan de stil-10 staande-beeld "salvo” dienstverlening. De uitdrukking "salvo" vordt . gebruikt als een afkorting voor bet identificeren van een videosignaal-salvo van een raster. De verkvijze en inrichting is beschreven in de eerdergenoemde "salvo" aanvrage.
Men verkrijgt een televisiebeeld' van een volledige raster met .15 grote definitie, dat op bet scberm-.van - de gebruiker vordt aangeboden.
Het beeld vordt. zolang als de gebruiker venst door een stilstaande-rastermethode veergegeven onder gebruik van een videocassetteregistratie-inrichting (VCR) of een equivalent daarvan.
Boven zijn de aspecten van dedrie dienstverleningen volgens 20 de uitvinding gegeven. Voor verdere details daarvan vordt gevezen aan de eveneens bovengenoemde Amerikaanse octrooiaanvragen.
De tveede reeks is veergegeven als de rasters 1', 2’ en 3’.
Meer in bet bijzonder hebben deze bij de verking van bet stelsel betrekking op nieuve subjectmaterie. In bet videoraster 3' is de 25 afbeelding een automobiel, terwijl-in raster 3 de afbeelding een persoonis.
Het is niet nodig, dat bet onderverp in elke-'reeks nieuv is.
Het onderverp kan een gerelateerde continuering zijn. Hoe ook de re- . . , latie moge zijn, de verkvijze en inrichting.ververkt elke reeks opnieuv « · 30 dat vil zeggen vanaf het begin als een nieuve materie.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van een door de gebruiker te bedienen regelaar is veergegeven·in fig. 2. Deze regelaar bestaat uit een in de band te bouden vereenvoudigd toetsenbord 200, dat functioneel met de lokale regelaar ^3’ is verbonden of door een 35 · kabel 201 met een aantal aders of door een equivalente licbtbundel-of draadloze verbinding.
De lokale regelaar 1 is verbonden met de videocassette- 8202427 — ; - 5 - registratie-weergeefinrichting 41 en met de videoveergeefinrichting 44, velke laatste een bekend televisie-ontvanger kan zijn. Deze elementen zijn gedetailleerd veergegeven in fig. 3·
Voor bet omscbrijven van de algemene opbouw en bedrijfsmodus 5 van bet toetsenbord 200 en de inricbting vaarmede bet toetsenbord samenwerkt, vordt aangenomen, dat een magnetiscbe videoband, velke reeds is geregistreerd met alfa-numerieke informatie, gecomprimeerde audiosignalen, "salvo" (stilstaande) beelden en/of segementen van normale televisiesignalen (met bevegende beelden) zicb in-de weergeef-10 modus in de videocassetteregistratie-veergeefinrichting (VCR) 41 bevindt. Een indescode, zoals de vertikale-intervaltijdcode . (VITC) volgens SMPTE is eveneens aanvezig, vaardoor bet mogelijk is elke ’ villekeurige raster op de band te vinden.
De videoband bevindt zicb meer in bet bijzonder in een cas-15 · sette 41a en vormt een informatiebron voor de inricbting volgens fig. 3.
De band in de VCR vordt naar bet begin teruggevikkeld en ·, de VCR vordt in de 'Veergeef-modus" gebracbt. De TV-veergeefinricbting • 44 is bianco tenzij visuele informatie vordt veergegeven.
Wanneer bet gevenst is alfa-numerieke rasters .veer te geven, 20 gescbiedt dit door de knop 232 in te drukken. Indien de veergave een beeld is, zal door bef-indrukken van de‘knop 232 de veergave veranderen in tekst en'omgekeerd. .
Een type alfa-numerieke veergave is een tekst van 16 regels van elk .32 symbolen. Deze fekst 'kan op een stilstaand beeld of een 25 bianco raster vorden gesuperponeerd door middel.van ketens, vaarvan een voorbeeld is de geintegreerde videoveergeefgenerator S68047, ver-vaardigd door American Microsystems, Inc.
Men verkrijgt een gebele pagina van alfa-numerieke tekst voor bet veergeven van pagina van een boek door, een aantal opeenvolgende 30 veergaven van 16 regels van elk 32 symbolen.
Meer in bet bijzonder is de magneetband.’in VCR 41 geregistreerd met initiele informatierasters, velke aangeven vat op de band aanwezig is. De VCR vordt door de microprocessor 47 bestuurd via de inricbting 1/0 51' en volgens een "bootstrap"-programma, dat is opgeslagen in 35 de ROM 49. Dit initiele programma veroorzaakt, dat de VCR de informatie van deze informatierasters veergeeft naar bet RAM-geheugen 50 s evenals len gecomprimeerd audioraster, indien dit aanvezig is.
-8'2"(T2 42 7 --- “ " * * v - 6 -
Daarna stopt de VCE en zal de descriptieve alfa-numerieke tekst op de TV-veergeefinrichting W· vorden veergegeven.
Het toetsenbord 200 kan vorden beschouvd als een los verleng-stuk van bet besturings- en statuspaneel 52 in de lokale regelaar b-31 5 (zie fig. 3). Het toetsenbord omvat slecbts toetsschakelcontacten, die meer in bet bijzonder voor aftasting volgens -rijen en kolommen zijn gerangschikt. Het belnvloeden van toetsen door de bedienende persoon vordt via een kabel 201 of een equivalent daarvan, -zoals een infrarode verbinding, doorgegeven naar de regelaar, naar de ketens van het 10 besturingspaneel 52 en vandaaruit n.aar bet paneel I/O 53, de micro-processorlijn kB en de microprocessor ^7.
De eenbeid 53 omvat op middelmatige scbaal geintegreerde (MSI) digitale ketens, die op de gebruikelijke microproeessorwijze zijn ge-organiseerd voor adresdecodering, inricbtingskeuze, poortwerking met 15 drie toestanden voor bet introduceren vanbepaalde informatie op de lijn W3 en flipflops voor bet opslaan van gekozen informatie uit de lijn. Deze elementen kunnen bestaan uit de Texas Instruments, Inc. 7^152^0, ) 7to30, 7^LS138 en 7^259-
De poorten bezitten drie toestanden: een normale binaire "hoge" 20 toestand, een binaire πlage,, toestand en een volslagen open-ketentoe- stand. Hierdoor kan een groot aantal van deze poorten met de lijn vorden verbonden.
Wanneer een poort zieh in.de open-ketentoestand bevindt, vordt de lijn niet belast.en vordt een eventuele andere verking op de lijn 25 niet gestoord. Wanneer een poort zicb in de actieve toestand bevindt, legt deze aan de lijn een "hoge" of een "lage" toestand op. De keten-opbouv komt overeen met die van de bekende telefoonlijn met meervoudige aansluiting. Elke poort met drie toestanden bezit een inschakelfunctie penverbinding. Een adresdecodeerinrichting..decodeert bet bepaalde adres 30 voor die poort met drie toestanden. Wanneer dit adres optreedt vordt slechts die poort met drie toestanden in de actieve toestand gebracht vaarbij aan de lijn de toestand vordt medegedeeld, die bij die poort-ingang beboort.
Yerder vindt men in fig. 3 als een eenbeid 203 de audio-35 deconpressieketens.
De audio-informatie vordt in de oorsprongsinrichting gecompri-meerd door digitalisering bij een audiofrequentie, opslaan in een 8202427 : '* * - 7 - geheugen en uitlezen met een videofrequentie. De uitlezing wordt van digitaal in analoog omgezet voor overdracht over het televisiekanaal.
Hierin vordt dit analoge signaal met grote snelheid omgezet in een digitaal signaal, opgeslagen in een geheugen, en uitgelezen met 5 dezelfde audiofrequentie, die oorspronkelijk verd gebruikt.
De inrichting komt overeen met die volgens fig. il· van het "gecomprimeerde audioM-stelsel van de Amerikaanse octrooiaanvrage No. 26k.jkk. Het stroomdiagram voor de gehele ontvanginrichting vindt men in fig. 5 daarvan en het stroomdiagram voor de microprocessor voor 1 0 decompressie vindt men in fig. 8B. Deze gelden alle voor de huidige fig. 3 ten aanzien van de inrichting en met de stroomdiagrammen ten aanzien van de wijze vaarop de inrichting verkt.
Hier vordt de audiodecompressieinrichting 203 via de lijn door de microprocessor bj bestuurd. De-videofrequente-.informatie, velke 15 gecomprimeerde audiosignalen vormt en welke moet -worden gedecomprimeerd wordt via de geleider 20b uit de VCR ^1. aan de eenheid 203 toegevoerd.
De gevenste audiofrequentie verlaat de eenheid 203 via de geleider 205 9 welke is verbonden met luidsprekers in de TV-veergeef-inrichting volgens fig. 2, of vordt voor de gebruiker hoorbaar in 20 een eq.uivalente inrichting veergegeven.
Indien bij een bepaalde uitvoeringsvorm volgens de uitvinding geen gedeeomprimeerde audiodienstverlening-aanvezig behoeft te zijn, kan de inrichting 203 vervallen. Een andere .benadering is het ver-schaffen van een inrichting voor de drie dienstverleningen, waarbij 25 slechts lln dienstverlening niet vordt bekrachtigd Indien deze op een bepaald tijdstip gewenst is.
De juiste besturing van de inrichting volgens fig. 3 is aangegeven in de figuren't en 5,velke stroomdiagrammen tonen. De totale besturing voor het verwerken van een aantal typen televisie-informatie 30 volgens de uitvinding-vereist bepaalde.modificaties in.de op zichzelf staande inrichting en de verking daarvan.
Rig. k toont-een stroomdiagram volgens de uitvinding. Dit diagram is iets ge-wijzigd ten opzichte van het diagram, dat voor dezelfde uitrusting nodig is, als aangegeven in fig. 6 van de "salvo”-35 aanvrage No. 2^9*792·
Een modifieatie is, dat de code-aanpassingsinrichting 91 in de beide gevallen nu een verschuivingsaanpassing met een klein aantal 8202427 : * - β - rasters, bijvoorbeeld 16, voSr het werkelijke van belangzijnde raster is. Hierdoor verkrijgt men een vertraging van een zich anders snel-bewegende videoband. Daarna vindt een nauwkeurige aanpassing plaats.
De tweede modificatie bestaat in de substitutie van de gehele 5 fig. 5 voor de functie "weergeven van gekozen video" 93 in fig. U.
Fig. 5 omvat het verwerken van een aantal typen informatie volgens de uitvinding in plaats van slechts Sen type, zoals tot dusverre.
In fig. 5 vordt het ingangssignaal voor "het weergeven van videosignalen in voorwaartse riehting bij normale snelheid" 210 afge-10 leid uit de "ja" uitgang van "is de code aangepast?" 91 van fig. 4.
Na-de eenheid 210 komt de functie 211, "het raster voor raster uitlezen. van de vertikale-intervalcode". Bit om tot de nauwkeurige aanpassing met het door de gebruiker gekozen raster te komen.
In het beslissingspunt 212 wordt gevraagd "raster = keuze?".
.1 5 Indien het antwoord "neen" luidt, keert de activiteit terug naar de ingang van de eenheid 211 en beveegt de inrichting zich over een raster voort. Indien het antwoord "ja" luidt, gaat de activiteit naar een * volgend beslissingspunt 213, "is dit een informatieraster?". Indien het antwoord '"ja" luidt, is de activiteit "opslaan van informatie in 20 RAM-geheugen" bij 21^. Dit is de RAM 50 van fig. 3. Indien het antwoord "neen" luidt, gaat de activiteit naar een volgende beslissingspunt 215 "is dit een audioraster?". Er is uit de eenheid 214 een uitgang naar het verbindingspunt tussen de beslissingspunten 213 en 215 om de stroom voort te zetten wanneer 21k' een-rol speelt.
25 Indien de beslissing in het punt 215 "ja" is, gaat de activi teit naar de eenheid 216, ’"digitaliseren en opslaan van gecomprimeerd audiosignaal". Dit geschiedt door de "analoog-digitaalomzetter" U1 en het "geheugen" W van fig. ij- bij de "gecomprimeerde audio"-aanvrage Ho.' 26^.7^· Evenals boven is er een uitgang uit de eenheid 216 naar .
30 de "neen" uitgang van het beslissingspunt. 215 aanwezig om de werking voort te zetten.
Indien de beslissing' in het punt 21:5'· "neen" , gaat de activiteit voort naar de derde mogelijkheid van het type informatie d.w.z. de weergave van een "stilstaand raster van het beeld", de eenheid 217* 3 5 Dit is de werking van de videocassetteregistratie-weergeefinrichting Ul van fig. 3.
De volgende activiteit is "weergeven van het gedecomprimeerde 8202427 * 11 * - 9 - audiosignaal", de eenheid 218. Dit kan plaatsvinden terwijl het stil-staande raster van het beeld wordt weergegeven, bij 217. Ha een weergave, komt men in het beslissingspunt 219 met de vraag "moet het audio-signaal worden herhaald?". Indien het antwoord "ja" luidt, wordt de 5 eenheid 218 opnieuw in werking gesteld en wordt het audiosignaal herhaald.
Indien het antwoord "neen" luidt, gaat de activiteit over naar "weergeven van tekstpagina’s" 220. Dit is een derde type informatie, afkomstig uit de videosymboolgenerator 56 van fig. 3, waaraan digitale 10 informatie uit de RAM 50 wordt toegevoerd. Deze informatie wordt aan de RAM 50 bij het blok 21U van dit stroomdiagram toegevoerd, zoals boven is beschreven.
Een uitgangssignaal van de eenheid 220 beweegt .zich naar het beslissingspunt 221 "moet de tekst worden herhaald?". Indien het ant-15 voord "ja" luidt, wordt de eenheid 220 opnieuw in werking gesteld.
Indien het antwoord "neen" luidt, is de activiteit bij het stroomdiagram volgens fi-g. b voltooid en heert de activiteit terug naar 'fig. U, aan de ingang van het beslissingspunt 9^* "is de weergave voltooid?". Hormaliterizal de weergave voltooid zijn enderhalve gaat 20 de activiteit terug naar "start" in fig. k.
De verschillende beslissingen, die bij deze stroomdiagrammen worden genomen, en welke verschillen van die, welke betrekking Op een aanpassing van een gekozen raster, geschieden door de gebruiker onder toepassing van het besturingspaneel -52 of het equivalents paneel 200.' '25 De videocode-uitleesinrichting 5^, fig. 3 dient voor het afnemen van digitale informatie, welke wordt gevoerd door het video-signaal bij 55» welke afkomstig is uit de VCR ^2.-Dit is gedetailleerd beschreven in de bovengenoemde octrooiaanvrage Serial ΪΓο. 295.955·
Elk televisieveld bevat- twee regels van een -vertikale-intervali 3:0 tijdeode. Deze voorzien in een bepaald identificerend adres voor elk televisieraster en tevens in een numerieke volgorde van adressen voor opzoekbesturing teneinde de videoband in de juiste richting te bewegen en te laten stoppen wanneer het gewenste adres is bereikt.
Haast de tijdeode worden de gebruiker-bitgedeelten van de SMPTE 35 code gebruikt voor het identificeren van elke raster als of een informat ieraster, een geeomprimeerd audioraster of een beeldraster. Het gedetailleerde blokschema voor de uitleesinrichting 5b vindt men in 8202427 \ - 10 - fig. U van de genoemde aanvrage Serial Ho.. 295*955» en het stroom-diagram voor de werking daarvan vindt men in fig. 6 daarvan.
Thans zal fig. 6, een schema van de inrichting volgens het blok 51'» "inrichting I/O" van fig. 3 nader worden beschouwd.
5 In fig. 6 zijn de verbindingen aan de linkerzijde tot stand gebracht met de lijn van fig. 3, welke lijn meer in het bijzonder 28 geleiders omvat. De verbindingen aan de rechterzijde zijn tot stand gebracht met de VCR van fig. 3.
Fig. 6 toont de onderdelen, welke worden gebruikt voor het TO uitvoeren van instructies tussen de microprocessor Vf, die met de lijn U8 is verbonden en de VCR U1. Deze inrichting realiseert de stroom-diagrammen volgens figuren I en 5·
De lijn U8 bezit drie typen geleiders: adres-, informatie-en bestnringsgeleiders. Deze zijn ten opzichte van de microprocessor ^7 15 en de elementen van fig. 6 gerelateerd op een wijze, als aangegeven in de,onderstaande instructies.
IH (poort). Het poortadres (0 tot 255) wordt op de adreslijnen V , " ......
VAp tot A^. van hoge orde volgens fig. 6 gebracht. Een UITLEES-puls wordt opgewekt en de IO/M-lijn wordt "hoog" gehouden (juist = 10 modus). · 20 Uitvendige logische organen brengen informatie op de informatielijn, welke informatie op zijn beurt aan het inwendige accumulatorregister van de microprocessor wordt toegevoerd.
UIT (poort). De informatie in.de accumulatoe.wordt op de informatielijn gebracht en het. poortadres op de acht bits van hoge 25 orde van de adreslijn, terwijl een REGISTRA.TIE-klokuitgangssignaal optreedt wanneer de IO/M-uitgang "hoog" is (juist is).
De microprocessor hf kan een.intel 8θ85 zijn.
De ingangs-UITLEES-puls wordt door de .omkeerversterker 280 omgekeerd en in de HEH-poort'28i logisch'.gecombineerd met.het IO/M-30 . signaal ("hoog") teneinde een IH-puls op te vekken, welke optreedt wanneer een "in"-instructie aanwezig is en slechts dan.
Op soortgelijke wijze wordt de ingangs-REGISTRATIE-puls. over de omkeerversterker 282 gevoerd en in de HEH-poort 283 logisch gecom-bineerd met IO/M, teneinde een UIT-pulsop te wekken, welke optreedt 3 5 wanneer een "uit"-instructie optreedt en slechts dan.
Gelijktijdig met deze instructies en de respectieve pulsen treedt het bepaalde poortadres op de adresuitgangen A8 tot en met A15 8202 427, ' \ > . \ -flop, zoals gegeven in het betreffende programma. Indien de programma-instructie om een ingangssignaal uit de poort 25¾ vraagt, treedt het adres 25¾ op Αδ tot en met A15 op. Dat wil zeggen, dat A8 "laag" is en A9 tot en met A15 "hoog" zijn, (A15 wordt geinterpreteerd als een 5 waarde van "728", A^ als "6V, A13 als ”32", enz.).
De gecombineerde "hoge" toestanden van A9 tot en met A15 veroorzaken, dat de uit gang van de NEN-poort 28¾ ’'laag” wordt. Deze poort lean een 7^S30 zijn. Deze "lage" uit gang en de " "lage":'. ingang van A8 en de IN-puls worden in de HEN-poort 285 {een jkLS2J) gecombi-TO neerd voor het opwekken van een "hogef,-puls, "ingangsklokpoort 25¾11.
Deze puls wordt door .de versterker 286 omgekeerd en gebruikt voor het in verking stellen van de octale lijnontvanger 28T met drie toestanden (een 7¾]^¾¾) om op de informatielijn VCR-statussignalen te brengen.
Wanneer in het programma de instructie "ΏΓ (25¾)11 optreedt, 1 5 zullen de VCR-statussignalen aan de microprocessoraccumulator worden toegevoerd. De "inschakel"-status bevindt zieh in bit 0, de "vochtig-heidsschakel"-status in bit 1,. de "eind van. de bandsehakeling"-status t in bit 2, de "cassette op zijn plaats"-status in bit 3» de "registratiemodus"-status in bit ¾, de ,,pauzemodus,,-status in bit 5» 20 de "weergeefmodus "-status in bit 6 en de "stopmodus"-status in bit 7. Deze statusbits kunnen door verdere programmastappen individueel worden onderzocht. De aangegeven.versterkerelementen in.de ontvanger 287 met drie toestanden omvatten elk een Schmidt-trekker.
Op een soortgelijke wijze treedt, wanneer "UIT:(25¾)" in het 25- microprocessorprogramma optreedt, "uitgangsklokpoort 25¾11 op-en wordt de inhoud van de microprocessoraccumulator op de informatielijn gebracht. De "uitgangsklok" wordt omgekeerd door de omkeerversterker-289 en de in negatieverichting verlopende puls'wordt toegevoerd aan de-octale D-flipflop'290, welke een^LS273 kan.zijn. De in positieve richting 30 verlopende achterrand van deze-puls veroorzaakt, :dat de informatielijn-signalen naar de flipfloppen worden geklokt.
Indien de accumulator een 1 bevatte, verkrijgt men het VCR "stop,r-ccmmando; indien een 2 aanwezig is, het "weergeef"-commando; indien een ¾ aanwezig is, het "voorwaarts opzoeken"-commando; indien 35 een 8 aanwezig is, het "achterwaarts opzoeken" commando; indien een 16 aanwezig is, het "pauze"-commando; indien een 32 aanwezig is, het "rastervoortbewegings"-commando; indien een 6¾ aanwezig is, het 8202427 ( \ - 12 - "terugspoelen"-commando en indien een 128 aanvezig is, het "registratie"-conunando.
Indien het programma de poort 255 specificeert, vorden de HEN-poort 291 * de omkeerversterker 292 en de oetale D-flipflop 293 5 in verking gesteld. Indien de accumulator een 1 hevat, vordt het "voor-waarts spoelen"-eommando gegeven; indien een 2 aanvezig is, het "variabele veergeef"-commando; indien een if· aanvezig is, het "1/3 weer-geefsnelheids"^commando en indien een 8 aanvezig is, het "1/10 veer-geefsnelheids"-commando.
10 In dit geval hehhen de accumulatorvaarden 16, 32, 6U en 128 .
geen toegevezen functie bij de poort 255· De uitgangsklok van de poort 255 vordt gekozen vanneer A8 "hoog" is, vaardoor de uitgang van de omkeerinrichting 292 "laag" is en de uitgang van de flipflop 293 in verking vordt gesteld-vanneer A9 tot en met_ A15 alle eveneens "hoog" 1 5 zijn en de UIT-puls optreedt tengevolge van een "uit"-instructie in het programma.
Het besturingsprogramma gebruikt dan "uit"-instrueties met
V
' geschikte initiele vaarden in de accumulator en een geschikt poort-nummer om te veroorzaken, dat de VCR van modus verandert, zoals nodig 20 is.
Het programma onderzoekt 00k de VCR-status door het "Hi (25*0" commando op te vekken en daarna de status , van de respectieve bits in de accumulator te testen. Ert treedt.een programma-aftakking op afhanke-lijk van de gedetecteerde status. Indien de voeding voor de VCR.niet 25 "in” is, vordt .geen poging gedaan om voort te gaan met de VCR-alogo-' ritmen. In plaats daarvan vordt aan de bedienende persoon een fout-indicatie gegeven.
Wanneer de voedingssituatie vordt gecorrigeerd, kan de normale verking voortgaan, - · • 30' Voorbeelden van de.vi*jze vaarop. een gebruiker de inrichting volgens de uitvinding manipuleert voor het verkrijgen van de gevenste informatie zijnals volgt.
Bij het begin van de manipulatie,. ververbt de VCR hi informal.’, tierasters, velke zich bij het begin van de band bevinden, vaarbij de 35 informatie aan het geheugen 50, fig. 3, vordt toegevoerd.
Daarna vordt deseriptieve alfa-numerieke tekst., velke de informatie omschrijft, die op die band kan vorden gevonden, in de TV- 8202427 - 13 - weergeefinrichting 14 weergegeven. Deze kan al dan niet worden gesuper-poneerd op een stilstaand-bewegingsbeeld, dat betrekking beeft op de inboud van de cassette. In soznmige gevallen kan bet stilstaande beeld de enige weergave zijn.
5 Door de gebruiker vordt eerst de index met bet hoogste niveau weergegeven door de "Index"-knop 230 in te drukken. Meer in bet bij-zonder volgen na de titel en een korte omsehrijving drie regels; ?- alfabetiscbe index categorie index 10 volgorde index.
De eerste regel bij bet bovenbesebouwde.voorbeeld wordt voorafgegaan door een leesteken ( ?-), betgeen erop wijst, dat dit de betreffende vraag is.
Door de "neen"-knop 225 van bet toetsenbord 200 in fig. 2 15 in te drukken, beweegt de programmaregeling van de microprocessor hj zicb naar de volgende mogelijke ketize en beweegt bet leesteken zich een regel naar beneden dat wil zeggen naar de "categorie index"-.
V
'Door de "neen"-knop ingedrukt te bouden, blijft bet leesteken steeds na een korte vertraging stappen. Wanneer bet leesteken de.laatste 20 , vraag op de pagina bereikt springt bet automatisch naar de eerste vraag op de pagina terug.
Dit gescbiedt door prograrama-instructies, velke de duur van bet indrukken van "neen"-knop meten en een-automatisehe voortschakeling inleiden wanneer de duur een drempelvaarde .van bijvoorbeeld een \ sec.
25 overscbrijdt. .Het besturingsprogramma beweegt de leestekenweergave in een zicb herbalende cyclus totdat de "neen"-knop wordt vrijgegeven . en in een punt een "ja" antwoord wordt ontvangen.
Indien de "ja"-knop 226.wordt ingedrukt terwijl bet leesteken ; zich bij de eerste regel.bevindt, wordt .de VCR U1 bewogen om de eerste 30' . pagina van de alfabetiscbe rangschikfcing van alle titels' in de cassette in de videoweergeefinriehting weer te geven. Dit. gescbiedt door een aftakinstructie in bet besturingsprogramma, welke wordt bereikt tenge-volge van een "ja"-antwoord. De aftakking veroorzaakt, dat bet besturingsprogramma de voorafgaande weergave vervangt door een nieuwe weer-35 gave, welke een ander deel van de in het geheugen 50 opgeslagen infor-matie is.
Een gedeelte van bet geheugen 50 is bestemd voor bet verschaf- \
8202427 Γ V
- iii. - fen van een stanelgeheugen, vaarin .het. besturingsprogramma het vooraf-gaande' paginanummer opslaat elke keer, dat het programme naar een nieuwe pagina springt. Door "voorafgaande pagina"-knop 227 in te drukken,. vordt de stapelvijzer'een plaats terugbevogen, vaardoor het 5 nummer van de oude pagina opnieuv verschijnt en automatesch veroorzaakt, dat de voorafgaande pagina in de veergeefinrichting 44 vordt veergegeven.
Na een stap achterwaarts registreert de volgende stap voor-vaarts het volgende getal opnieuw.
Indien de alfabetische indexpagina op de veergeefinrichting 1 0 geen van belangzijnd onderverp bevat, vordt de "volgende pagina"-knop 228 door de gebruiker ingedrukt. Hierdoor verkrijgt men een i sequent iele stapverking naar de volgende "pagina" van bijvoorbeeld 16 invoeren in een alfabetische volgorde van titels. Deze knop.kan ook ingedrukt vorden gehouden om pagina’s af te tasten en dan op een zelfde 1 5 vijze als boven voor de regels is beschreven.
Wanneer een pagina, velke een van belangzijnd onderverp bevat, vordt bereikt, vordt de ”neen"-knop gebruikt om het leesteken » naar de gevenste regel met de titel van het van. belangzijnd onderverp te bevegen vaarna de "ja"-knop vordt gebruikt voor een aftakking naar 20 dat onderverp.
Alle regels behalve de gekozen regel vorden ten opzichte van de veergeefinrichting tijdens de zoekperiode door de VCR 4l onder-drukt door het tijdcodezoekmechanisme.. De initiele informatierasters op de band bevatten niet slechts een alfabetische index van op de band 25 geregistreerde onderverpen doch ook een tijdcode-kruisreferentie-adres 4 vaarop het onderverp kan vorden gevonden. Ofschoon deze tijdcoden niet met de betreffende index vorden veergegeven, zijn zij voor het bestu-' ringsprogramma beschikbaar om dit zodanig te regelen, dat de band vordt afgezocht teneinde het gekozen onderverp ;te-· lokaliseren. · . . .
30 ·. Wanneer . de gekozen pagina is gevonden, vordt -een eventueel bi jbehorend digitaal informatieraster uitgelezen en. in .het RAM-geheugen 50 opgeslagen. Vervolgens vordt een eventueel bi jbehorend gecomprimeerd audioraster uitgelezen en in het RAM-geheugen 15 in fig. 2 van de octrooiaanvrage Serial Ho. 264.744 opgeslagen. De VCR.is dan "still-35 framed" op het gekozen beeldraster en de veergave van het audiobericht van 10 sec. (indien aanwezig) begint kort nadat het beeld verschijnt.
Wanneer het bericht. is voltooid, kan het vorden herhaald door \ t 8202427 ~~~ , \ - 15 - de "audio"-knop 231 zoveel maal als gevenst is in te drukken. Het bericht kan buiten beschouwing vorden gelaten en vorden beeindigd door de !,neen''-knop.in te drukken. Hierdoor takt het besturjngsprogr amma af naar een wachttoestand, velke dezelfde is als die, velke vordt 5 bereikt vanneer het audiogedeelte is voltooid.
Tekst, velke bij het beeld behoort,kan worden opgeroepen door de "T:P"-knop 232 in te drukken. Het beeld verdvijnt en de tekst verschijnt op een bianco raster. Indien meer dan een tekstscherm met het deel samenverkt, zal de onderste regel op het scherm luiden 10 "?- VOLGEND SCHERM".
ffanneer .de gebruiker alle tekst op een scherm heeft uitge-lezen, drukt hij de "ja"-knop in om het volgende tekstscherm vaar te nemen. Dit proces vordt herhaald totdat alle bijbehorende schermen zijn weergegeven, op welk moment het volgende scherm het eerste scherm 15 is. Indien de knop 232 veer-. vordt ingedrukt zal. het beeld versehijnen.
’ ffanneer de informatie op een pagina door de gebruiker is ververkt en hij gereed is voor de volgende pagina, vordt de "volgende * pagina"~knop 228 ingedrukt. De VCR h-1 beveegt zich dan naar het volgende beeldraster en geeft ook eventuele digitale informatieraster en gecom-20 primeerde audioraster veer, die bij dat beeldraster behoren. Tijdens de beveging van de band kan de alfa-numerieke .tekstnaam. van het volgende* beeld, dat moet vorden veergegeven, in de TV-veergeefinriehting 4U vorden aangegeven. Dit geschiedt door" middel van het besturingsprogramma, dat een kuis-indexvan tijdcodeadressen en onderverpsnamenbbezit. IBe 25 volgende pagina. heeft een bekend ti j dcode-adres, dat gebruikt vordt om uit het RAM-geheugen 50 de alfa-numerieke tekst-terug te vinnen, velke de onderverpstitel'-Tran'..het·-volgende-beeld geeft.
De gebruiker blijft de "volgende pagina"-knop indrukken zolang | | als:de beelden van belang zijn. - - . ; .
,30 . Daama is een aantal .keuzen mogelijk.
Een is de "lihk"-knop 229. Deze veroorzaakt, dat de.VCR 4l de band naar een ander segment beveegt,.dat een vooraf geidentificeerde relatie heeft met de zojuist beschouvde onderverpsmaterie. Dit geschiedt door een andere kruis-index van gekoppelde tijdcode-adressen, die 35 oorspronkelijk uit het begin van de band zijn uitgelezen en in het RAM-geheugen 50 zijn opgeslagen, De huidige. tijdcode vordt door het bestu-ringsprogramma gebruikt voor het terugvinnen van een gekoppelde tijdcode t 8Z024T7 ~~ ~ \ \ - 16 - uit het geheugen (indien aanwezig) en het automatisch inleiden van een tijdcode opzoeken op de band van dat gekoppelde tijdcode-adres.
Een andere keuze is de "index"-knop 230. Deze veroorzaakt, dat de inrichting naar de index met het hoogste niveau teruggaat en 5 daarna alles veer afverkt.
Een andere keuze is het beinvloeden. van .de "voorafgaande pagina"-knop 227 en tevens .de ,,link,,-knop 229. Hierdoor zal de band naar het begin van het segment worden terugbewogen.
Een andere keuze is het beinvloeden van de "linkn-knop 229 10 tijdens de eerste van een bijbehorende groep beelden. Hierdoor wordt de huidige groep omgaan en de volgende linkgroep worden veergegeven.
Een andere keuze is het beinvloeden van de "volgende pagina"-knop 228 waarbij wordt begonnen met de groep beelden (segment) van het volgende onderwerp vaar te nemen.
15 Wanneer het beeldsegment een bewegend segment is, identifi- ceren de gebruiker bits van het tijdcode-adres dit segment als zodanig voor het besturingsprogramma en wordt het segment met de normale VCR- televisiesnelheid veergegeven. Indien het segment lang is, een paar minuten of meer, dan gebruik worden gemaakt van het gebruikelijke audio-20 . spoor., dat op de band is geregistreerd. Dikvijls wordt evenwel een gecomprimeerd audiosignaal gebruikt omdat een korte afstand waarover de band zich beweegt volgens de uitvinding niet leidt tot een nuttig audio-interval van‘het normale audiospoor.
De opbouw van .de VCR-band omvat bij voorkeur- digitale in- 25 formatie van het SMPTE'vertikale-intervalcodetype met 61. nuttige bits per televisieregel. Haast de 61 informatiebits bezit elkeregel een cyclische redundantiecontrole-(CRC)-code, waarmede de integriteit van de informatie kan worden geverifieerd.
* ! - j Elk televisieraster heeft. een zeer bepaalde code, welke een . 30 . specificatie geeft van het sequentiele adres daarvan in.' uren, -minuten, seconden en rasters. Deze code is ,,non-drop,,-raster. De code voor elk raster specificeert het absolute adres daarvan (de gebruiker bitcode) in een bibliotheek if onder gebruik van 6 bits, een volume # 6 bits en een boek .# 6 bits, waardoor men 67 miljoen getallen verkrijgt.
35 De code wordt verder ten aanzien van het type informatie gexdentificeercL
De minst significante. 3 type I.D. bits'worden in elk type raster voor verschillende doeleinden gelnterpreteerd: ten aanzien van 8202 42 7 ~~~' - 17 - de gebruikelijke sequentiele televisieveergave, stilstaande-raster-beelden, geeomprimeerde audioberiehten en het digitale informatieraster.
Deze digitale coden beboren bij elk televisieraster en vorden bij een voorkeursuitvoeringsvorm redundant in het vertikale interval 5 bij de regels 13 en 15 geregistreerd.
De rasters, welke tekst voeren zijn opgebouwd uit ^βθ regels van digitale informatie van het zelfde SMFTE grondregeltype. Dit omvat de horizontale synchronisatiepuls, 6k te gebruiken bits en CRC bij elke regel. De lijnen zijn dubbel redundant, bezitten 230' regels in een 10 veld en dezelfde onderwerpsmaterie bij de 230 regels van het vergezel-lende veld. De rasters kunnen tveemaal vorden herhaald. Elke twee rasters omvatten derhalve 6k x 230 = 1 ^. 720 bits in quad redundantie, met CRC.
Tijdens het uitlezen van deze informatietekstrasters wordt de 15. CRC-controle gebruikt voor het accepteren van pakketten van fill- "goede" bits. Elk van’deze pakketten wordt toegewezen aan een lijnnummer van 8 bits door tellen in een microprocessor 2 van fig. 3 van de octrooi- V .
'.aanvrage Serial Ho. 295*955·
Het regelnummer wordt in het video-RAM-geheugen 20 van die \ 20 , fig. 3 gebracht en bevindt zich binnen deze RAM met de tekst tezamen zodanig, dat wanneer de inhoud van de RAM in serie op horizontale regels van een televisieraster wordt gebracht, de eerste 8 bits van elke regel het regelnummer vormen. Aangezien de regels in de digitale informatie, welke daarop is. geregistreerd, zijn genummerd, kan elke regel 25 "bij weergave worden geidentificeerd.
Wanneer een regel CRC foutief is wordt de informatie uit deze regel conditioneel geaccepteerd en wanneer. geen font aanwezig is onvoor-waardelijk geaccepteerd. Bij het uitlezen van de tweede 2$6 regels ; worden die, welke niet" als geaccepteerd zijn beschouvd, -opnieuv uitge- ‘ :30 lezen en gecontroleerd, zoals vroeger. Bij het tweede redundante raster wordt het proces herhaald indien dit nodig is-tot dat alle regels onvoor-waardelijk zijn geaccepteerd. Alle CRC-fouten worden voor elk paar rasters geteld en in de.weergeefinrichting kk wordt een statusbericht weergegeven na het veergeven van de initiele informatierasters van de 35 cassette. Het bericht wordt gedurende 5 sec. op het scherm vastgehouden en daarna begint. de werking. Het statusbericht geeft een indieatie van . het aantal CRC fouten ten opzichte van een aantal drempels, dat wil ~ 8202427 : ’ * -w - 18 - zeggen voor 0 tot 5 CRC-fouten kan het statusbericht gelijk zijn aan "geringe mate van fouten"; voor 6 tot 20 CRC-fouten, "middelmatige hoeveelheid fouten, controleerband en kop"; en voor 21 of meer CRC-fouten "grote mate van fouten , controleer band en kop”.
5 De informatierasters dienen voor alfa-numerieke tekst en voor andere doeleinden, zoals bet initialiseren van bet bedrijfs-programma en bet verschaffen van kruisindextabellen. Het ROM-programma bevat slecbts voldoende instructies om de initiele paar informatierasters uit te lezen en deze in het RAM-geheugen 50 te plaatsen op 10. adressen, we Ike zullen worden geinterpreteerd als instructies, die het hoofdprogramma vormen. Aan bet eind van bet uitlezen en opslaan van deze eerste rasters springt bet besturingsprogramma naar bet startadres van bet boofdprogramma, dat zojuist is ingevoerd. Hierdoor verkrijgt men een grote functioneerflexibiliteit, aangezien nieuwe hoofdbesturings-15 programma’s als informatierasters bij bet begin van elke band ktmnen ; worden verscbaft.
Sommige rasters zijn van. nut voor een kruisindex van een ' 'hepaalde lijstvan klassificaties en onder-klassificaties met code-getallen. Zoals bijvoorbeeld 10 bitklassificaties (102¾) en 6 bit onder-:20 klassificaties (6k) of omgekeerd met elk tekstidentificatie. De geco- deerde klassificaties kunnen dan worden gebruikt bij stilstaande beeld-. informatie om een boger rendement te verkrijgen dan een herhaalde tekst.
. Een ’”teken” van 16 bits kan worden gebruikt· voor bet onttrekken en in de weergeefinrichting hk afdrukken van volledige klassificatie-25 en onder-klassificatietekstinformatie, welke 160 bits kan omvatten in-dien deze in literale alfa-numerieke vorm-is opgeslagen. Door de lite-. rale informatie in een kruisreferentietabel met-de tekens op te slaan en daarna slecbts tekens in het grote aantal tekstrasters op te slaan 5 f i 1 verkrijgt men een grote besparing aan gebeugen en geregistreerde infor- : 30 : matiebits. Andere dikwijls gebruikte woorden kunnen met extra tekens worden gecodeerd voor een doeltreffend gebruik.van bet gebeugen, dat . wil. zeggen voor ”de” = 87 HEXIDECIMAAL in plaats van DU, C8, C5·» HEX waarbij voor elke keer, dat ”de” wordt gebruikt twee bytes worden bespaard.
35 .. Een andere klasse van digitale informatierasters .kan dan wor den opgenomen voor een kruis-identificatie van tijdcoderastergetallen met een tekstnaam van 32 byte; 32 bits voor gecodeerde klassificatie 8T0TT27 ; 1 - 19 - en onder-klassificaties en 32 "bits voor een linktijdcodeadres bij een gerelateerd^beeldelement.
Gecomprimeerde audiorasters bezitten een tijdcoderastergetal,. dat gen raster minder'bedraagt dan bet stilstaande -beeldraster , dat 5 daardoor wordt gevoerd en bezitten derhalve geen specifieke andere titeX dan die, welke bij bet beeld beboort. Op een soortgelijke wijze bezitten tekstrasters, welke beelden voeren, een rastergetal, dat twee rasters minder bedraagt dan bet getal van bet beeldraster.
Bij een andere bedrij fsmodus wordt de flexibiliteit van bet 10 stelsel volgens de uitvinding vergroot. Het ROM-geheugen 49 (fig. 3) bezit slecbts een minimaal bedrijfsprogramma. Dit wordt aangevuld door verdere bedrijfsprogramma-informatie, die in digitale rastertype, hetzij over een televisiekanaal wordt toegevoerd, betzij vooraf op de cassette-band wordt geregistreerd op bet begingedeelte, dat de bepaalde rasters 15 van de betreffende cassette voorafgaat. Men kan'op deze wijze een bedrijfsprogramma verkrijgen, dat bet meest;gescbikt is voor de betreffende materie.
* ' In deze modus bezit bet minimale bedrijfsprogramma in de ROM voldoende instructies voor het uitlezen en opslaan van·de digitale 20 informatie in bet televisierastertype. Het programma kan ook minimale functievermogens bebben voor het lokaliseren en weergeven van onder-werpsinformatie. Daarnaast oavat het programma stappen, die de bepaalde ' categories van informatierasters als programmarasters onderkennen en daarop niet slecbts deze instructies aan het RAM-gebeugen 50 toevoeren •25 docb de besturingsstroom met deze nieuwtoegevoerde instructies koppelen nadat zij op een succesvolle wijze zijn ingevoerd. :
Aangezien deze instructies essentieel' zi jn’-voor een juiste werking van de regelaar 43 *, kunnen de informatierasters in quad-· : redundantie-worden geregistreerd of vaker wanneer dit nodig-mocht-zijn,··.; 30' ' om een nauwkeurigbeid te verzekeren.
Deze-andere bedri jfsmodus vertoont niet' bet bezwaar van een reductie van de totale capaciteit van het stelsel, .aangezien hetstel programma-informatierasters slecbts een fraktie van een seconde bij bet begin van de cassettebaad in beslag neemt.
35 ’ De bier gebruikte uitdrukking "cassette" mo.et in ruime zin worden geinterpreteerd. Het is slecbts een buidig voorbeeld van een middel voor bet opslaan van video-informatie. Videoschijven vormen een 8202427 4 *· - 20 - alternatief. Verder kan datgene, dat normaliter op de cassette is geregistreerd, direkt over elk willekeurig type televisiekanaal vorden overgedragen zonder registratie.
Ofschoon bepaalde typenummers -voor bepaalde inrichtingen 5 zijn opgegeven, kan men gebruikmaken van equivalente typen, zoals andere ketengroepen, die dezelfde functie vervullen.
V.
t i : · * I. t. - ... - ' i I .
J · ( -J--gl 0 2 42 7-

Claims (10)

1. Werkwijze voor het leveren van een aaatal typen informatie over een televisiekanaal, met het kenmerk, dat tenminste twee vorm-stappen worden toegepast van het vormen en opslaan van digitale alfa-numerieke informatie in videotype, het vormen en opslaan van gecompri- 5 meerde audio-informatie in videotype, en het vormen van stilstaande-heeldinformatie in een raster van videotype, waarbij het raster van beeldinformatie in “videotype seleetief wordt weergegeven, naar keuze gelijktijdig de gecomprimeerde audio-informatie wordt gedecomprimeerd en weergegeven en substitutioneel de alfa-numerieke informatie in 10 plaats van het raster van heeldinformatie van het videotype wordt weergegeven.
2. Werkwij ze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat seleetief met de hand wordt geregeld het -type informatie, dat aan de gebruiker *wordt aangeboden ten aanzien van het aabbieden van het volgende video-15 raster, het aanbieden van. het voorafgaande videoraster, het aanbieden van een index, het accepteren van een indexinvoer teneinde daardoor met verdere informatie daarop te worden aangeboden, een indexinvoer wordt verworpen teneinde daardoor met de volgende indexinvoer te worden aangeboden en om verdere informatie, welke verband houdt met de aange- 20. boden informatie., wordt. .verzocht.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, ’dat voor een waameemkeuze de informatie van. het videotype wordt weergegeven, de vertikale-intervalcode bij elk raster van de video-informatie wordt uitgelezen, deze code met de code .van het gekozen raster wordt verge- 25. leken, de informatie in een RAM-geheugen wordt opgeslagen wanneer. het gekozen raster een informatieraster is, het audioraster in'het geeompri-' meerde audiotype wordt gedigitaliseerd en opgeslagen wanneer het gekozen. raster een audioraster·.is, het beeldraster wordt weergegeven voor visuele presentatie wanneer het gekozen raster een beeldraster is, en op een 30' selectieve wijze gedecomprimeerde audio, welke verband houdt met'de visuele presentatie, wordt weergegeven.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat voor het weer te geven type informatiecodebits aan het begin van het vormen van “ 8Z07T27 ~~ 1 * - 22 - een type informatie worden gexntroduceerd, we Ike codekits dit type informatie identificeren, en bij de weergave van deze informatie een geschikte inrichting wordt bekrachtigd om deze informatie aan een gebruiker aan te bieden.
5. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat wordt voorzien in microprocessor-instructies voor bet verwerken van informatie aan het begin van een cassetteband, velke instructies behoren bij de typen informatie in die cassette, en de microprocessor-instruc- . ties worden toegevoerd aan het RAM-geheugen, dat met de microprocessor 10 samenwerkt voor een operationele regeling van de veergave van de informatie, die zich in de. cassette bevindt·
6. Inrichting voor het overdragen van een aantal typen infor matie over een videokanaal, voorzien van tenminste twee bronnen van verschillende typen informatie gekenmerkt door een bron (Ula) van 1 5 alfa-nttmerieke informatie in videotype, orgamen (50 voor het opslaan van alfa-numerxeke informatie, een bron (Ma) van gecomprimeerde audio-inf ormatie in videotype, organen (203) voor het opslaan van de gecom-v primeerde audio-informatie, een bron (h-1 a) van tenminste een videoraster van.beeldinformatie, organen (bk) voor het selectief weergeven 20 van de beeld- en de alfa-numerieke informatie, organen (203) voor het decomprimeren van de gecomprimeerde audio-informatie, organen (205) voor het weergeven van de gedeconrprimeerde audio-informatie, en besturingsorganen (^3*, 200) die met de bovengenoemde elementen samen-werken voor het selectief veroorzaken van een weergave vande beeld-25 informatie, het .selectief veroorzaken van de weergave van de gedeeom- primeerde audio-informatie, en het selectief veroorzaken.van de weergave van de alfa-numerieke informatie.
7· Inrichting volgens conclusie 6 met het kenmerk, dat de besturingsorganen (lj-3*, 200) zijn. voorzien van een microprocessor (^7) I ’ » ' * · . · ’ 30' met geheugenorganen (^9, 50), en een videocode-uitleesinrichting (5^) voor het identificeren van elk.raster en-het bexnvloeden van tenminste een van de volgende elementen overeenkomstig de 'identiteit van het raster: (1) een alfa-numerieke symboolgenerator (56), (2) een decom-pressie-audio-inrichting (^3’, ^6, kh) en-(3) een videobeeldweergeef-35 inrichting (U1).
8. Inrichting volgens conclusie 6 gekenmerkt door een cassette (Ula) met codebits in de gebruikerbitvolgorde van de vertikale-interval- 8202427 : ·» - 23 - tijdcode, velke is gecodeerd’ voor het identificeren van de typen informatie, velke de cassette bevat, en organen (5^) voor bet selectief bekrachtigen van de organen voor het veergeven van visuele informatie (hh) en audio-informatie (205)» onder bestuur van de codebits. 5
9· Inriehting volgens conclusie 6 met het kenmerk, dat de bron (Ha) en de organen (50)' voor het opslaan van de alfa-numerieke informatie beide digitaal zijn en de bron in hoofdzaak continu over elk van de rasters‘alfa-numerieke informatie levert.
10. Inriehting volgens conclusie 6 gekenoerkt door organen (M) 10 voor het veergeven van informatie en televisie-synchronisatiepulsen in elk van de alfa-numerieke informatie, de gecomprimeerde audio-informatie, en het videoraster. == 8:8:8s 8s&&=== : V » ' . i , ( I . ' 8202427
NL8202427A 1981-09-21 1982-06-15 Werkwijze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen van deze werkwijze. NL8202427A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US30369681A 1981-09-21 1981-09-21
US30369681 1981-09-21

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8202427A true NL8202427A (nl) 1983-04-18

Family

ID=23173275

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8202427A NL8202427A (nl) 1981-09-21 1982-06-15 Werkwijze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen van deze werkwijze.

Country Status (6)

Country Link
JP (1) JPS5857877A (nl)
AU (1) AU8701882A (nl)
DE (1) DE3222604A1 (nl)
FR (1) FR2513465A1 (nl)
GB (1) GB2107953A (nl)
NL (1) NL8202427A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4517598A (en) * 1982-10-22 1985-05-14 George Van Valkenburg Method and apparatus for electronic publishing
US4665427A (en) * 1983-03-14 1987-05-12 U.S. Philips Corporation Method and apparatus for converting C-MAC television signals for transmission over a limited bandwidth medium
JPS60182284A (ja) * 1984-02-28 1985-09-17 Mitsubishi Electric Corp デイジタル伝送システム
JPS60180387A (ja) * 1984-02-28 1985-09-14 Mitsubishi Electric Corp 表示装置
DE19516044A1 (de) * 1994-05-05 1995-11-09 Jens Dr Ing Ott Verfahren zur Übermittlung von Bild- und Textinformationen an einen Empfänger durch Ausstrahlung mittels Fernsehens

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5119295A (en) * 1974-08-07 1976-02-16 Tokyo Shibaura Electric Co Kikiguntono tentaishohaikankosei
JPS5180115A (ja) * 1975-01-09 1976-07-13 Hitachi Ltd Soshinsochi
JPS6016797B2 (ja) * 1976-03-31 1985-04-27 三菱電機株式会社 多重信号再生装置
JPS5544260A (en) * 1978-09-22 1980-03-28 Matsushita Electric Ind Co Ltd Receiver for multiplex information
JPS5671385A (en) * 1979-11-15 1981-06-13 Matsushita Electric Ind Co Ltd Television signal transmitting system

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5857877A (ja) 1983-04-06
AU8701882A (en) 1983-04-14
DE3222604A1 (de) 1983-04-14
GB2107953A (en) 1983-05-05
FR2513465A1 (fr) 1983-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4905094A (en) System for audio/video presentation
US4860123A (en) Electronic store
US6192183B1 (en) Video editing scheme using icons directly obtained from coded video data
DE69419549T2 (de) Nicht-lineares Video-Editiersystem
US5136394A (en) Picture search system for digital recording/reproducing apparatus
US4150397A (en) Repetition reduced digital data record and playback system
DE69321309T2 (de) Videoaufzeichnungs- und Wiedergabesystem
JPS63226182A (ja) ビデオシステム、方法及び装置
CA1284215C (en) Preserving a record of timecodes used in editing a recorded digital video signal
US5471316A (en) Adaptive system for selectively recording from a plurality of video sources and method thereof
US6272279B1 (en) Editing method of moving images, editing apparatus and storage medium storing its editing method program
NL8202427A (nl) Werkwijze voor het leveren van een aantal typen informatie over een televisiekanaal en inrichting voor het toepassen van deze werkwijze.
US4237499A (en) Video tape control time code reading
US4555737A (en) Method of providing smooth transition from one to another of two sequences of digitally coded sound signals (fading)
DE4301441A1 (nl)
US4532560A (en) Apparatus and method for indicating tape time
JPH066804A (ja) 適応型映像記録/再生システム
US4376959A (en) Address signal generator for prerecorded signal sources
KR100351801B1 (ko) 디브이씨알(dvcr)의인덱스서치장치
US20010013876A1 (en) Reproduction apparatus
EP0489040B1 (de) Verfahren und einrichtung zum kopieren von magnetbändern
DE69019729T2 (de) Vorrichtung zur aufzeichnungsprogrammierung durch erkennung von referenzsignalen.
EP0869445A2 (en) Video signal processing system and method using time code
JPH06113251A (ja) 適応型映像記録システム
JPH05227532A (ja) ビデオ信号処理方法および装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BV The patent application has lapsed