NL8200328A - Tv-mf schakeling. - Google Patents

Tv-mf schakeling. Download PDF

Info

Publication number
NL8200328A
NL8200328A NL8200328A NL8200328A NL8200328A NL 8200328 A NL8200328 A NL 8200328A NL 8200328 A NL8200328 A NL 8200328A NL 8200328 A NL8200328 A NL 8200328A NL 8200328 A NL8200328 A NL 8200328A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
input
circuit
signal
balanced
sound
Prior art date
Application number
NL8200328A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8200328A priority Critical patent/NL8200328A/nl
Priority to DE8383200073T priority patent/DE3360144D1/de
Priority to EP83200073A priority patent/EP0085451B1/en
Priority to US06/460,414 priority patent/US4528592A/en
Priority to AU10774/83A priority patent/AU551196B2/en
Priority to CA000420369A priority patent/CA1214544A/en
Priority to ES519310A priority patent/ES8400840A1/es
Priority to JP58012579A priority patent/JPS58134585A/ja
Publication of NL8200328A publication Critical patent/NL8200328A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • H04N5/60Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards for the sound signals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Receiver Circuits (AREA)

Description

* ί * t ΡΗΝ 10.251 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
TV-MF schakeling
De uitvinding betreft een TV-MF schakeling voorzien van een tussen een MF-ingang en een videosignaaluitgang geschakelde gebalanceerde videosignaalweg en een tussen de MF-ingang en een geluidsignaal-uitgang geschakelde gebalanceerde geluidsignaalweg, respektievelijk 5 bevattende een videanengtrap en een geluidmengtrap.
Een dergelijke TV-MF schakeling is bekend als TV-MF schakeling voor quasi-parallelle geluidverwerking en is beschreven in de publikatie "Aufbereitung des Femsehtonsignals mit den integrierten Schaltungen TDA 2545 und TDA 2546 nach dem Quasi-Paralleltonverfahren" 10 in de reeks "Valvo Entwicklungsmitteilungen" van november 1980.
Een aan de bekende TV-MF schakeling toegevoerd . MF-TV signaal wordt daarin gescheiden in een video- en een geluidsignaal. Daartoe bevat de TV-MF schakeling een tweetal, met de MF-ingang verbonden fil-terschakelingen, waarvan de ene filterschakeling de geluiddraaggolf 15 van het TV-MF signaal onderdrukt en is opgenctnen in de videosignaalweg en waarvan de andere filterschakeling de video-informatie met uitzondering van de beelddraaggolf onderdrukt en is qpgencmen in de geluidsignaalweg. In de videosignaalweg komen daardoor weinig geluidsignaalccraponenten voor, welke het videosignaal na een demodulatie 20 in de videanengtrap kunnen verstaren en in de geluidsignaalweg weinig videosignaalccmponenten, welke het geluidsignaal na een interdraag-golfmenging van de geluiddraaggolf met de beelddraaggolf in de geluid-mengtrap kunnen verstoren. Bij deze interdraaggolfmenging vindt een frequentieconversie plaats van het op de geluiddraaggolf gemoduleerd 25 geluidsignaal naar een geluidmiddenfrequentie, welke overeenkomt met de beeld-geluiddraaggolf af stand in het TV-MF signaal. Het aldus verkregen MF-geluidsignaal wordt daarbij niet beïnvloed door ongewenste frequentie-verschuivingen.van de afstemoscillator.
Door de gescheiden signaalverwerking zijn de video- en ge-30 luiduitgangssignalen van de bekende TV-MF schakeling minder ver stoord dan die van TV-MF schakelingen, waarin een voor video- en geluidsignalen gemeenschappelijke signaalverwerking plaatsvindt.
8200328 EHN 10.251 2 ' * ; * *
Bij dergelijke zogenaamde TV-MF schakelingen voor interdraaggolfge-luidverwerking, welke eveneens beschreven zijn in de hiervoor genoemde publikatie, wordt het volledige TV-MF signaal, eventueel na een gedeeltelijke onderdrukking van de geluiddraaggolf, toegevoerd aan de 5 videomengtrap. In de videctnengtrap vindt vervolgens een menging plaats van het TV-MF signaal met de beelddraaggolf, waardoor een demodulatie van het videosignaal en tegelijkertijd, een frequentieeonversie van het geluidsignaal naar de genoemde geluidmiddenfrequentie wordt verkregen tengevolge van een interdraaggolfmenging van de geluiddraag-10 golf met de beelddraaggolf* In tegenstelling tot TV-MF schakelingen voor ouasi-parallelle geluidverwerking staan hier het gedemoduleerde videosignaal en het MF-geluidsignaal beide aan dezelfde uitgang van de 9 videodetektor 'ter beschikking voor een verdere signaalverwerking en bevat elk der beide signalen tengevolge van de gemeenschappelijke. .
15 menging in de videomengtrap restccmponenten van het andere signaal.
TV-MF schakelingen voor ouasi-parallelle geluidverwarking worden voornamelijk toegepast in TV-ontvangers, waaraan hoge kwaliteitseisen ten aanzien van de beeld- en geluidweergave gesteld worden. Dergelijke kwaliteits TV-ontvangers zijn, mede door de hoge kwaliteit, 20 waaraan ook de overige ontvangerschakelingen dienen te voldoen, in het algemeen betrekkelijk duur en worden slechts in een beperkt aantal verkocht. Het gevolg hiervan is, dat de produktie van TV-MF schakelingen voor quasi-parallelle geluidverwarking beperkt is.
Daardoor en mede door de complexiteit van de schakeling zelf zijn 25 zij, bij de huidige stand van de techniek veel duurder dan TV-MF schakelingen voor interdraaggolfgeluidverwerking.
De TV-MF schakelingen voor interdraaggolfgeluidverwerking zijn daarentegen minder complex en bijzonder geschikt voor toepassing in TV-ontvangers, waaraan minder hoge kwaliteitseisen gesteld worden.
30 De minder hoge kwaliteitseisen veroorloven voor de gehele TV-ontvanger de toepassing van eenvoudige en goedkope ontvangerschakelingen, waardoor dergelijke TV-ontvangers veel goedkoper kunnen zijn dan de eerstgenoemde kwaliteits TV-ontvangers. De vraag naar deze goedkope TV-ontvangers is betrekkelijk groot en daarmee ook de produktie van 35 de laatstgenoemde TV-MF schakelingen.
De uitvinding beoogt enerzijds de bruikbaarheid van de bekende TV-MF schakelingen voor quasi-parallelle ' geluidverwerking 8200328 * I · EHN 10.251 3 te vergroten door deze TV-MF sdsakelingen uitwisselbaar te maken net TV-MF schakelingen voor interdraaggolfgeluidverwerkingen en anderzijds een mogelijkheid, aan te geven voor een vereenvoudiging van de schakeling en een verbetering van de onderdrukking van ongewenste 5 signaalccrnponenten in beide signaalwegen.
Een in de aanhef vermelde TV-MF schakeling volgens de uitvinding, ; is:daartoe gekenmerkt door een matriceerschakeling voorzien van een gebalanceerde niet-inverterende en een gebalanceerde inverterende ingang, alsmede een gebalanceerde uitgang, 10 welke matriceerschakeling via de niet-inverterende ingang en de uitgang is qpgencmen in één der beide genoemde signaalwegen tussen de MF-ingang en een signaalingang van de mengtrap in deze signaalweg, welke andere signaalweg tussen de MF-ingang en een signaalingang van de mengtrap in de laatstgenoemde signaalweg is verbanden met de _ge-15 balanceerde inverterende ingang van de matriceerschakeling en tussen de MF-ingang en de matriceerschakeling is voorzien van een gebalanceerd eerste klemmenpaar voor het daartussen aansluiten van een re-sonantiekring met een resonantiefrequentie, welke overeenkomt met een geluiddraaggolffreauentie van het aan de MF-ingang toegevoerde 20 TV-MF signaal.
De toepassing van de maatregel volgens de uitvinding geeft door het al of niet aansluiten van een resonantiekring tussen het genoemd gebalanceerd eerste kletmenpaar de mogelijkheid de signaalverwerking in de TV-MF schakeling volgens de uitvinding quasi-parallel 25 dan wel volgens de interdraaggolfmethode te doen verlopen. De TV-MF schakeling volgens de uitvinding is daardoor bruikbaar in zowel de duurdere kwaliteits TV-ontvangers als de TV-ontvangers, waaraan minder hoge kwaliteitseisen worden gesteld, hetgeen een produktie op grote schaal mogelijk maakt. De prijs per eenheid kan daardoor belangrijk 30 lager zijn dan die van bekende TV-MF schakelingen.
Toepassing van de maatregel volgens de uitvinding heeft, bij het gebruik van de TV-MF schakeling volgens de uitvinding voor een quasi-parallelle geluidverwerking, bovendien tot gevolg, dat met één resonantiekring zowel een onderdrukking van geluidsignaal-35 componenten in de videosignaalweg, als een onderdrukking van video-signaalcomponenten in de geluidsignaalveg wordt verkregen. Het gebruik van verscheidene, gecompliceerde filterschakelingen, welke in 8200328
* I
> S
HïN 10.251 4 *ι * de bekende TV-MF schakeling voor auasi-parallelle signaalverwerking nodig zijn voor eenzelfde signaalscheiding is daardoor overbodig.
Een vocrkeursuitvoerin g van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding vertoont het kenmerk, dat de matriceerschakeling is 5 opgencmen in de videosignaalweg en het gebalanceerde eerste klemmen» paar in de geluidsignaalweg, waarbij dit eerste klenmenpaar of kortgesloten is of onderling is verbonden via een resonantiekring met een bandsperkarakteristiek.
Bij toepassing van deze maatregel kan door een juiste in-10 stelling van de signaalamplitudes in de matriceerschakeling een vol-lediqe onderdrukking van het geluidsignaal in de videosignaalweg worden verkregen.
Een verdere voorkeursuitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding, is gekenmerkt : door een verdere 15 gebalanceerde geluidsignaalweg, waarvan een ingang via een verder gebalanceerd klemmsnpaar voor het daartussen aansluiten van een band-sper-resonantiekring met een resonantiefrecruentie, welke overeenkomt met een verdere geluiddraaggolffrequentie van het aan de MF-ingang toegevoerde TV-MF signaal, is verbonden met een verdere 20 geluidmengtrap, welke ingang van de verdere geluidsignaalweg enerzijds is verbonden met de uitgang van de matriceerschakeling en anderzijds via het verdere klenmenpaar met een inverterende ingang van een verdere matriceerschakeling, welke verdere matriceerschakeling via een niet-inverterende ingang is verbanden met de MF-ingang en 25 via een uitgang met de videcmengtrap.
Toepassing van deze maatregel is vooral van voordeel bij de verwerking van meer dan één geluidsignaal doordat daardoor overspraak tussen de te verwerken geluidsignalen onderling althans sterk verminderd wordt.
30 Een verdere voorkeursuitvoering van een dergelijke TV-MF
schakeling volgens de uitvinding, is gekenmerkt door een met de MF-ingang verbanden gebalanceerde versterker, waarvan de uitgang enerzijds verbonden is met het gebalanceerde eerste klenmenpaar en anderzijds met de basisingang van een gebalanceerd 35 eerste transistorpaar, alsmede door eveneens met de MF-ingang verbonden gebalanceerd tweede transistorpaar, waarbij de emitteruitgang van het eerste transistorpaar via de matriceerschakeling is verbonden 8200328 EHN 10.251 5 * * .
net de collectoruitgang van het tweede transistorpaar, welke matriceer-schakeling een tweetal veerstanden bevat welke de genoemde emitter-uitgang van het eerste transistorpaar kruiselings met de genoemde collec-toruitgang van het tweede transistorpaar verbindt, alsmede bevattende 5 een weerstand, welke het genoemd tweetal weerstanden onderling verbindt.
De uitvinding zal nader worden uiteengezet aan de hand van de in de tekening weergegeven figuren. .
Hierin toont:
Fig. 1 een blokschema van een eerste uitvoering van een 10 TV-MF schakeling volgens de uitvinding?
Fig. 2 een blokschema van een tweede uitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding;
Fig. 3 een praktische uitvoering van de TV-MF schakeling van fig. 1? 15 Fig. 4 toont een blokschema van een derde uitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding ten behoeve van een verwerking van TV-signalen met twee geluiddraaggolven;
Fig. 5 toont een blokschema van een vierde uitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding ten behoeve van. een alternatieve 20 verwerking van TV-signalen met twee geluiddraaggolven.
Fig. 1 toont een eerste uitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding voorzien van een tussen een MF-ingang 1,1' en een videosignaaluitgang 2, 2' geschakelde gebalanceerde videosig-naalweg Ag, M, Ag, VM en een tussen de MF-ingang 1, 1' en een geluid-25 signaaluitgang 3, 3' geschakelde gebalanceerde geluidsignaalweg A^, A2 , Ay , SM.
De videosignaalweg Ag, M, Ag, VM bevat een matriceerschake-ling M met een gebalanceerde inverterende en een gebalanceerde niet-inverterende ingang met kleumen 4 en 4' respektievelijk 5 en 5', 30 en een gebalanceerde uitgang net klemmen 6 en 6', alsmede een synchrone videodetektor VM, voorzien van een gebalanceerde signaalingang met kleumen 7 en 7', een gebalanceerde draaggolfingang met klemmen 8 en 81 en een met de vLdeo-uitgang 2, 2' verbanden signaaluitgang. De MF-ingang 1, 1' is daarbij via een versterker Ag verbonden met de niet-inverterende 35 ingang 5, 5' van de matriceerschakeling M, terwijl de uitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M via een versterker Ag is verbonden met de signaalingang 7, 7' van de videodetektor VM.
8200328 « ΓΗΝ 10.251 6
De geluidsignaalweg Ay A^, Aj, SM bevat een eerste gebalanceerde klenmenpaar 9, 9' waartussen bij gebruik van de TV-MF schakeling voor een quasi-parallelle geluidverwerking een resonantiekring FSC is geschakeld. Deze resonantiekring FSC vertoont een resonantiefrequentief 5 welke overeenkant met de geluiddraaggolffrequentie (33,4 MHz) van het aan de MF-ingang 1,1' toegevoerd TV-MF signaal. Degeluidsignaalweg , A^ SM bevat tevens een geluidmengtrap SM net een gebalanceerde signaal-ingang met kleiman 10 en 10', een gebalanceerde draaggolfingang met kleumen 11 en 11 * en een gebalanceerde uitgang, welke is verbonden met 10 de geluidsignaaluitgang 3, 3'. De MF-ingang 1, 1* is daarbij via een bufferversterker A^ verbonden met het eerste klenmenpaar 9, 9’.
Het eerste klenmenpaar 9, 9’ is vervolgens via een bufferversterker A^ enerzijds via een versterker Aj verbonden met de signaalingang 10, 10' van de geluidmengtrap SM en anderzijds met de inverterende ingang 15 4, 4' van de matriceerschakeling M.
De gebalanceerde uitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M is via een bufferversterker Ag verbanden met een gebalanceerd tweede klenmenpaar 12, 12' waartussen eveneens bij gebruik van de TV-MF schakeling voor quasi-parallelle geluidverwerking, een resonantiekring 20 FVC is geschakeld. De resonantiekring FVC heeft een resonantiefrequentie, welke gelijk is aan de beelddraaggolffrequentie (38,9 MHz) van het te verwerken TV-MF signaal. Het tweede klenmenpaar 12, 12' is via een versterker verbonden met de draaggolf ingang 11, 111 van de geluiddetektor SM, en via een versterker Ag met de draaggolf ingang 25 8 , 8’ van de videodetektor VM.
De versterkers A4 tot en met Ag dienen in hoofdzaak voor de instelling van een juiste signaalamplitude, de bufferversterkers A.j tot en met Ag dienen in hoofdzaak als scheidingstrappen, cm te voorkomen, dat bijvoorbeeld een onderlinge kortsluiting van de eerste 30 kleirmenparen 9, 9' of van de tweede klemmenparen 12, 12' een niet gewenste kortsluiting van de daaraan parallel geschakelde signaal-wegen tot gevolg hebben. Een nadere precisering omtrent de funktie van deze versterkers A^ tot en met Ag is voor het begrijpen van de uitvinding niet nodig en wordt duidelijkheidshalve achterwege gelaten.
35 Een aan de MF-ingang 1,1' toegevoerd TV-MF signaal wordt enerzijds na een juiste versterking in de versterker Ag volledig toegevoerd aan de niet-inverterende signaalingang 5, 5' van de matriceerschakeling M en anderzijds na de bufferversterker A^ gepasseerd 8200328 I * J * ESN 10.251 7 te zijn bij gebruik van de TV-MF schakeling voor een quasi-parallelle geluidverwerking gefilterd in de tussen eerste klenmenpaar 9, 9* geschakelde resanantiekring FSC. De rescnantiekring FSC is afgestemd op de geluiddraaggolffrequentie (33 »4 MHz) van het te verwerken TV-MF 5 signaal en realiseert een zeer hoge impedantie voor frequenties op en nabij deze geluiddraaggolf frequentie en een lage impedantie tot vrijwel een kortsluiting voor de overige frequenties. Omdat de signalen aan het klenmenpaar 9, 9' onderling gebalanceerd zijn kan de resanantiekring FSC eenvoudig uitgevoerd zijn, bijvoorbeeld 10 als een parallel LC kring zoals weergegeven. Met de rescnantiekring FSC vindt zodoende een selektie plaats van het cp de geluiddraaggolf gemoduleerd geluidsignaal uit het TV-MF signaal, welk geluidsignaal na passeren van de bufferversterker enerzijds aan de inverterende signaalingang 4, 4' van de matriceerschakeling M en anderzijds na 15 een juiste versterking in de versterker A7 aan . de signaalingang 10, 10 ' van de geluiddetektor SM wordt toegevoerd.
In de matriceerschakeling M wordt het aan de inverterende signaalingang-4, 4' toegevoerd geluidsignaal afgetrokken van het, aan de niet-inverterende signaalingang 5, 5' toegevoerd, volledige 20 TV-MF signaal. Aan de uitgang 6, 6’ van de matriceerschakeling M staat daardoor in dezelfde polariteit als het TV-MF signaal aan de niet-inverterende signaalingang 5, 5' het videosignaal ter beschikking, dat wil zeggen het TV-MF signaal met onderdrukte geluiddraaggolf.
Dit videosignaal wordt enerzijds na een adequate versterking in de 25 versterker Ag toegevoerd aan de signaalingang 7, 7' van de videodetektor VM en anderzijds na de bufferversterker A^ te zijn gepasseerd toegevoerd aan het tweede klenmenpaar 12, 12'.
De tussen dit klenmenpaar 12, 12' geschakelde resonantiekring FVC is afgestemd op de beelddraaggolffrequentie (38,9 MHz) en reali-30 seert een zeer hoge impedantie, voor frequenties cp en nabij de beelddraaggolf frequentie (38,9 MHz) en een lage impedantie tot vrijwel een kortsluiting voor de overige frequenties. Uit het aan het klenmenpaar 12, 12' toegevoerd videosignaal wordt daardoor de beelddraaggolf gefilterd, welke via de versterker A^ wordt toegevoerd aan de beelddraag-35 golf ingang 11, 111 van de geluidmengtrap SM en via de versterker Ag aan de beelddraaggolfingang 8, 8' van de videomengtrap VM.
In de geluidmengtrap SM vindt een interdraaggolfmenging 8200328 vm 10.251 8 « * r plaats van de aan de signaalingang 10, 10' toegevoerde gemoduleerde 33,4 MHz geluiddraaggolf met de aan de beeiddraaggolfingang 11, 11' toegevoerde 38,9 MHZ beelddraaggolf. Aan de geluidsignaaluitgang 3, 3' wordt daardoor een 5,5 MHz MF-geluidsignaal verkregen'welke in 5 een niet weergegeven geluiddetektor verwerkt wordt tot een audio-frequent mono- of stereofonisch geluidsignaal.
In de videanengtrap VM vindt een synchrone detektie van het videosignaal plaats, welke in de basisfrequentieband aan de video-uitgang 2, 2' ter beschikking staat voor een verdere verwerking 10 in een niet weergegeven video-eindtrap.
In de getoonde uitvoering verloopt de geluidsignaalver-werking quasi-parallel. De hiervoor benodigde scheiding tussen geluiden videosignaal wordt bereikt door middel van de matriceerschakeling M en een eenvoudige resonantiekring FSC, welke kan bestaan uit een 15 enkelvoudige parallel IC of KDC-lid. Door een juiste onderlinge instelling van de signaalamplitudes van het geluidsignaal en het volledige TV-MF signaal aan de ingangsklenmen 4, 4' respéktievelijk 5, 5’ met behulp van de versterker Ag en eventueel de bufferversterker kan bovendien een volledige onderdrukking van het geluidsignaal 20 in het videosignaal verkregen warden.
De selektie van de beelddraaggolf vindt daarbij plaats met een eenvoudige resonantiekring FVC, welke evenals de resonantiekring FSC kan bestaan uit een enkelvoudig parallel IC of RLC-lid.
De selektie van de beelddraaggolf uit het videosignaal garandeert 25 bovendien dat er geen restcanponenten van het geluidsignaal in het beelddraaggolf signaal aan de beelddraaggolf ingangen 8, 8' en 11, 11' van de videcmengtrap VM respektievelijk de geluidmengtrap SM aanwezig zijn, welke het uitgangssignaal van deze mengtrappen storend kunnen beïnvloeden.
30 Voor een interdraaggolfgeluidverwerking dient het eerste klentnenpaar 9, 9' onderling te worden kortgesloten. Aan de geluidmengtrap SM wordt daardoor geen signaal toegevoerd, terwijl ook aan de inverterende signaalingang 4, 4' van de matriceerschakeling M geen signaal aanwezig is. De geluidmengtrap SM is zodoende niet werk-35 zaam en levert geen signaal aan diens signaaluitgang 3, 31.
Het aan de MF-ingang 1,1* toegevoerd TV-MF signaal passeert echter volledig de versterker Ag, de matriceerschakeling M en de versterker Ag en wordt volgens de interdraaggolfmethode gedemoduleerd. in 8200328
» f I
EHN 10.251 9 de videanengtrap VM. Is een synchrone demodulatie gewenst, dan vindt in de tussen het tweede klemmenpaar 12, 12' geschakelde resonantiekring FVC een selektie plaats van de beelddraaggolf uit het TV-MF signaal aan de signaaluitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M 5 en wordt deze beelddraaggolf toegevoerd aan de beelddraaggolf ingang 8, 8' van de nu multiplicatieve videomengtrap VM. in de videomengtrap VM vindt dan een multiplicatieve interdraaggolfmenging plaats van de gemoduleerde geluiddraaggolf met de beelddraaggolf en tegelijkertijd een synchrone detéktie van het videosignaal. Aan de video-uitgang 10 2, 2' staan zodoende zowel het 5,5 MHz MF-geluidsignaal als het basisband videosignaal ter beschikking voor een verdere signaalverwerking in niet-weergegeven geluid en video-eindtrappen.
Is, bij voorbeeld cm redenen van prijsconcurrentie toepassing van een goedkope niet-lineaire omhullende-detektor als video-meng-15 trap VM gewenst, dan kan ook het tweede klerrmenpaar 12, 12’ onderling kortgesloten worden. In de videanengtrap VM vindt dan een additieve interdraaggolfmenging plaats van de gemoduleerde geluiddraaggolf met de beelddraaggolf en tegelijkertijd een niet-lineaire detektie van het videosignaal, zodat aan de video-uitgang 2, 2· wederom zowel het 20 5,5 MHz MF-geluidsignaal als het basisband videosignaal ter beschikking staan voor een verdere, niet weergegeven signaalverwerking.
Fig* 2 toont een tweede uitvoering van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding, waarvan de elementen, welke overeenkomen met de elementen van de TV-MF schakeling van fig. 1 met dezelfde referen-25 tie-aanduiding zijn aangegeven.
Bij gebruik van deze TV-MF schakeling voor een quasi-paral-lelle geluidverwerking dient tussen het eerste klemmenpaar 9, 9' een serie resonantiekring FSC, en tussen het tweede klemmenpaar de genoemde parallelle resonantiekring FVC te worden geschakeld. Evenals bij de 30 TV-MF schakeling van fig. 1 zijn deze resonantiekringen ook hier afgestemd op de 33,4 MHz geluiddraaggolf respektievelijk de 38,9 MHz beelddraaggolf. In tegenstelling tot de TV-MF schakeling van fig. 1 echter vindt nu de scheiding van het te verwerken TV-MF signaal in separate video- en geluidsignalen niet plaats door eerst het geluid-35 signaal uit het TV-MF signaal te selecteren en dit geluidsignaal vervolgens in de matriceerschakeling M af te trekken van het volledige TV-MF signaal, maar door eerst het videosignaal uit het tv-mf signaal 8200328 ΓΗΝ 10.251 10 te selecteren en vervolgens in de matriceerschakeling M dit videosignaal af te trékken van het volledige TV-MF signaal.
De videosignaalweg bevat hierbij het eerste klormenpaar 9, 91 tussen de MF-ingang 1, 1' en de videomengtrap VM, waarbij tussen 5 het eerste klemraenpaar 9, 9' en de videomengtrap VM de videosignaal-weg verbonden is met de inverterende ingang van de matriceerschakeling M.
De geluidsignaalweg bevat tussen de MF-ingang 1, 11 en de geluidmengtrap de matriceerschakeling M, waarbij diens niet-inver-terende ingang 5, 5’ via de versterker A,. met de MF-ingang 1, 1' en 10 diens uitgang 6, 6' via de versterker A^ met de signaalingang 10/ 10' van de geluidmengtrap SM is verbonden.
De selektie van het videosignaal vindt plaats door een onderdrukking van de gemoduleerde geluiddraaggolf van het via de buffer-versterker aan het eerste klerrmenpaar 9, 9' toegevoerde TV-MF signaal 15 met behulp van de serie resonantiekring GSC^. Deze serie-resonantie-kring FSC^ realiseert een een lage impedantie tot vrijwel een kortsluiting voor frequenties cp en nabij de geluiddraaggolf en een hoge impedantie voor overige frequenties. Het videosignaal wordt vervolgens via de versterker A^ toegevoerd aan enerzijds de inverterende ingang 20 4, 4' van dé matriceerschakeling M, en daarin afgetrokken van het via de versterker A^ aan de niet-inverterende ingang 5/ 5* van de matriceerschakeling M toegevoerde volledig TV-MF signaal en aan anderzijds de videonengtrap VM via de versterker Ag. Aan de uitgang 6, 6’ van de matriceerschakeling M wordt zodoende het geluidsignaal geleverd, 25 dat via de versterker A^ . wordt toegevoerd aan de signaalingang 1Q,:10' van de geluidmengtrap SM.
Het videosignaal aan het eerste klemmenpaar 9, 9' wordt tevens via de versterkers A^ en Ag toegevoerd aan het tweede klenmenpaar 12, 12', waar door middel van de parallel 38,9- MHZ resonantiekring FVC de 38,9 MHz 30 beelddraaggolf wordt geselekteerd. Deze beelddraaggolf wordt evenals bij de voorgaande TV-MF schakeling via de versterker A^ toegevoerd aan de draaggolf ingang 11, 111 van de geluidmengtrap VM respektievelijk via de versterker Ag aan de draaggolf ingang 8, 8' van de videomengtrap VM alwaar cp de hiervoor beschreven wijze een synchrone detektie van 35 het videosignaal respektievelijk een ioterdraaggolfmenging van de gemoduleerde 33,4 MHz geluiddraaggolf en 38,9 MHz de beelddraaggolf plaatsvindt. Aan de video-uitgang 2, 2* staat ook hier het basisband 8200328 » ' ψ ^ ΕΗΝ 10.251 11 videosignaal en aan de geluiduitgang 3, 3' het 5,5 MHz MF-geluidsig-naal ter beschikking voor een verdere verwerking in niet weergegeven video- en geluideindtrappen.
Voor een interdraaggolfgeluidverwerking behoeft de resonantie-5 kring FSC^ enkel achterwege te worden gelaten. Aan de uitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M is daardoor geen signaal aanwezig. De ge-luidmengtrap SM is daarbij niet werkzaam. Het TV-MF signaal wordt, nu volledig aan de viedeonengtrap VM toegevoerd, waar pp de onder de beschrijving van fig. 1 vermelde wijze een additieve of multiplicatieve 10 menging van het TV-MF signaal met de beelddraaggolf plaatsvindt.
Dit resulteert evenals bij de voorgaande TV-MF schakeling in een basisband videosignaal en een 5,5 MHz MF-geluidsignaal aan de video-uitgang 2, 2'.
Fig. 3 toont een praktische uitvoering van de TV-MF schake-, 15 ling van fig. 1, welke bijzonder geschikt is voor integratie.
De elementen, welke overeenkomen met de elementen van de TV-MF schakeling van fig. 1 zijn van dezelfde referentie-aanduiding voorzien. De getoonde weerstanden zonder referentie-aanduiding dienen voor een juiste werkinstelling van de schakeling en zijn voor het be-20 grijpen van de uitvinding van geen belang.
De MF-TV schakeling van fig. 3 bevat een tweetal cascode geschakelde transistorparen T^, T^ en T^, T^, welke in werking overeenkomen met de versterker van fig. 1. De gebalanceerde basisingang van het transistorpaar T^, T^ is hierbij verbonden met de MF-ingang 25 1, 1', de basisingang van het transistorpaar T^, T^ ligt aan een vaste werkspanning en de collectoruitgang daarvan ligt via respektievelijk collectorweerstanden en R^B aan een voedingsspanning en is voorzien van het eerste kleitmenpaar 9, 9'. Eten weerstand R^ is geschakeld tussen de genoemde collectorweerstanden R^ en R^ en dient in samen-30 werking daarmee en met een tussen de emitters van het transistorpaar T^, T2 geschakelde degeneratie-weerstand R^ voor een eerste instelling van de versterking van de versterker T^ - T4 (A^). Tussen het klemmen-paar 9, 9' is de resonantiekring FSC geschakeld, welke bestaat uit een parallel lid en is afgestand op de 33,4 MHz geluiddraaggolf 35 van het te verwerken TV-MF signaal. De weerstand R^ is instelbaar en dient voor een fijn instelling van de versterking van de versterker T^ - T4 (A.j) ten behoeve van een juiste aftrekking in de hierna nader te beschrijven matriceerschakeling M.
8200328 PHN 10.251 12 * ·
Het klentnenpaar 9, 9’ is tevens verbonden met de basisingang van een gebalanceerd transistorpaar T^, Tg, waarin het met de resonan-tiekring FSC geselecteerde 33,4 MHz geluidsignaal versterkt wordt.
Het transistorpaar T^, Tg kcmt van basisingang naar amitteringang in 5 werking overeen met de versterker Ag en van basisingang naar collector-uitgang met de combinatie van versterkers Ag en A^ van fig. 1. De emit-teruitgang van het transistorpaar T^, Tg is daarbij onderling verbonden via een degeneratie-weerstand Rg, alsmede met de inverterende ingang 4, 4' van de matriceerschakeling Mende collectoruitgang met de sig-10 naalingang 10, 10* van de geluidmengtrap SM.
De MF-ingang 1, 1' is tevens verbonden met de basisingang van een gebalanceerd transistorpaar Tg, Tg, welke de versterker Ag van fig. 1. vormt. De collectoruitgang van Bet transistorpaar Tg, Tg is daarbij verbonden met de niet-inverterende ingang 5, 5' van de 15 matriceerschakeling M. De emitteruitgang van het transistorpaar Tg, Tg is onderling via een degeneratie weerstand R£ verbonden, welke weerstand Rg in samenwerking met hierna nader te cmschrijven weerstanden Rg - Rg van de matriceerschakeling M de versterking van de versterker Tg, Tg (Ag) bepaalt.
20 De matriceerschakeling M bevat een waerstandsnetwerk Rg tot en met Rg, waarbij via de weerstanden Rg en Rg de gebalanceerde emitteruitgang van het transistorpaar T^, Tg kruiselings is verbonden met de gebalanceerde collectoruitgang van het transistorpaar Tg, Tg, tussen welke collectoringang de weerstand R^ is geschakeld. In de weerstand R4 25 wordt van het door het transistorpaar Tg, Tg versterkte volledige TV-MF signaal het door het transistorpaar T7, Tg versterkte 33,4 MHz geluidsignaal afgetrokken. Het resultaat: van deze aftrekking ofwel het videosignaal staat ter beschikking aan de niet-inverterende ingang 5, 5' van de matriceerschakeling M, welke niet-inverterende ingang 5, 5' 30 daardoor in de getoonde uitvoering tevens de uitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M belichaamt.
Het videosignaal wordt vervolgens naar de basisingang van een gebalanceerde transistorpaar T^, T^ geschakeld, welke in cascode is geschakeld met een transistorpaar , T^2 en daarmee samen de ver-35 sterker Ag van fig. 1 vormt. De bases van het transistorpaar en zijn verbonden met de genoemde vaste werkspanning, waarop ook de bases van het transistorpaar Tg, T4 zijn aangesloten. De gebalanceerde collec- 8200328 EHN 10.251 13 w a v toruitgang van het transistorpaar T^, T^ is voorzien van het tweede klemnenpaar 12, 12' waartussen de resonantiekring FVC is geschakeld. De resonantiekring PVC bestaat hierbij uit een parallel lid L2 C2 welke is af gestemd op de 38,9 MHz beelddraaggolffrequentie van het te 5 verwerken TV-MF signaal. Aan het tweede kleranenpaar 12, 12' staat derhalve de 38,9 MHz beelddraaggolf ter beschikking welke, zoals in de figuur 1 getoond enerzijds via de versterker naar de beelddraaggolf-ingang 11, 11 * van de geluidmengtrap ai en anderzijds via de versterker Ag naar de beelddraaggolf ingang 8, 8' van de videanengtrap VM wordt 10 gevoerd.
Het transistorpaar T^, kant van basisingang naar emitter-uitgang in werking overeen met de versterker Ag van fig. 1, via welke het videosignaal aan de uitgang 6, 6' van de matriceerschakeling M versterkt en toegevoerd wordt aan de signaalingang 7, 7' van de video-15 mengtrap VM.
Voor een werking van de getoonde TV-MF schakeling gebaseerd op het interdraaggolfprincipe, dient het eerste klemmenpaar 9, 9' onderling kortgesloten te worden en staat aan de video-uitgang 2, 2* van de videanengtrap VM zowel het video-basisbandsignaal als het 5,5 MHz 20 middenfrequent geluidsignaal ter beschikking voor een verdere signaalverwerking. In de getoonde uitvoering bedroegen de weerstanden tot en met R7 respektievelijk 10 Ki), 15θΩ, 1ΚΏ, 1KÜ, 1κίΧ 520ilen 235il ; de weerstanden en R^ respektievelijk 5KQ, 5Kflen 6,5KÜ; de spoelen en L2 respektievelijk 0,6 ^uH en 0,17 ^uH en de condensatoren 25 C.J en C2 respektievelijk 39 ^uF en 1Q0^pF.
De tot dusver beschreven uitvoeringen kunnen op eenvoudige wijze geschikt worden genaakt voor de verwerking van TV-MF signalen met twee geluiddraaggolven, welke bijvoorbeeld op frequenties van 33,14 MHz en 33,4 MHz gelegen zijn. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door 30 de resonantiefrequentie van de resonantiekringen FSC en FSC' tussen de beide geluiddraaggolf frequenties in te kiezen, bijvoorbeeld op 33,27 MHz en door de kringkwaliteit voldoende laag in te stellen cm de beide geluiddraaggolven tegelijk uit het volledige TV-MF signaal te selecteren. In de geluidmengtrap SM vindt dan door vermenigvuldiging 35 met de 38,9 MHz beelddraaggolf voor beide geluiddraaggolven tegelijk een frequentie-conversie plaats, waarbij de ene geluiddraaggolf naar een geluidmiddenfrequentie van 5,5 MHz en de andere geluiddraaggolf naar een geluidmiddenfrequentie van 5,74 MHz wordt cmgezet.
8200328 — e EHN 10.251 14
De aldus verkregen geluidmlddenfrequentsignalen staan zodoende beide ter beschikking aan de geluiduitgang 3/ 3 ' en kunnen na selectie onderling gescheiden worden en separaat worden gedemoduleerd met behulp van niet weergegeven frequentiedemodulatoren in audiofrequente geluid-5 signalen.
Bij het vermenigvuldigproces in de geluidmengtrap SM kan echter, onder meer tengevolge van niet-lineariteiten, overspraak ontstaan tussen de beide te demoduleren geluidsignalen onderling. Een dergelijke overspraak wordt vermeden bij de uitvoeringen van de TV-MF 10 schakeling volgens de uitvinding, zoals weergegeven in de figuren 4 en 5.
Fig. 4 toont een blokschema van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding, waarin de elementen, die overeenkomen met de elementen van de in fig. 1 weergegeven TV-MF schakeling van dezelfde referentie-aanduidingen zijn voorzien.
15 In de getoonde uitvoering vindt een seriegewijze selectie, respectievelijk onderdrukking van de beide geluidsignalen plaats uit, respectievelijk in, het volledige TV-MF signaal. Deze selectie, respectievelijk onderdrukking komt voor elk der beide geluidsignalen overeen met die ten aanzien van het geluidsignaal in de TV-MF schake-20 ling van fig. 1. Hiertoe is tussen de matriceerschakeling M en de versterker A^ een schakeling bestaande uit A^‘ FSC' en M‘ op- genomen overeenkomend met de schakeling bestaande uit A^ A2 A5 FSC en M.
De resonantiekringen FSC en FSC' zijn hierbij respektievelijk afgestemd op de draaggolffrequenties 33,4 MHz en 33,14 MHz van de beide geluid-25 signalen. De verdere verwerking van het tweede 33,14 MHz geluidsignaal vindt plaats via Aj' in SMr in overeenstentning met en gescheiden van die van het eerste 33,4 MHz geluidsignaal, welke via A^ in SM plaatsvindt. Overspraak tussen de beide geluidsignalen wordt hierdoor voorkomen.
30 In het TV-MF signaal aan de uitgang van de matriceerschake- ling M ontbreekt het 33,4 MHz geluidsignaal en^het TV-MF signaal of videosignaal aan de uitgang van de matriceerschakeling M' zowel het eerste 33,4 MHz als het tweede 33,14 MHz geluidsignaal. De met de resonantiekring FVC geselecteerde 38,9 MHz beelddraaggolf bevat 35 daardoor vrijwel geen componenten van de geluidsignalen zodat bovendien een storingsvrije demodulatie, respektievelijk frequentieconversie van het videosignaal respektievelijk de beide geluidsignalen gewaarborgd is.
8200328 EHN 10.251 15
Fig. 5 toont een blokschema van een TV-MF schakeling volgens de uitvinding waarin de elementen, die overeenkomen met de elementen van de in figuur 1 weergegeven TV-MF schakeling van de2elfde referentie-aanduidingen zijn voorzien.
g In deze uitvoering vindt een onderling gescheiden, parallelle selectie van de beide geluidsignalen uit het volledige TV-MF signaal plaats. Door bij de verdere verwerking van de geluidsignalen de onderlinge scheiding te handhaven wordt overspraak tussen de beide geluidsignalen voorkomen.
10 Voor de onderdrukking van de beide geluidsignalen in het TV-MF signaal worden de beide geluidsignalen eerst, in een optelschake-ling S qpgeteld en in de matriceerschakeling M samen afgetrokken van het volledige TV-MF signaal. Het aldus aan de uitgang van de matriceer-schakeling M verkregen videosignaal bevat geen componenten van de beide 15 geluidsignalen, hetgeen evenals bij de voorgaande TV-MF schakeling bovendien storingsvrije video- en geluidsignalen aan de respektieve-lijke uitgangen 2, 2'; 3, 3' en 3", 3,M waarborgt. Het spreekt vanzelf dat de gedachte, waarop de uitvoeringen van fig. 4 en 5 berusten, eveneens toepasbaar is op de TV-MF schakeling van fig. 2.
20 25 30 35 t 8200328

Claims (7)

1. TVHMF schakeling voorzien van een tussen een MF-ingang en een videosignaaluitgang geschakelde gebalanceerde videosignaalweg en een tussen de MF-ingang en een geluidsignaaluitgang geschakelde gebalanceerde geluidsignaalweg, respektievelijk bevattende een videcmengtrap en ' een 5 geluidmengtrap, gekenmerkt door een matriceerschakeling voorzien van een gebalanceerde niet-inverterende en een gebalanceerde inverterende ingang, alsmede een gebalanceerde uitgang, welke matriceerschakeling via de niet-inverterende ingang en de uitgang is cpgenonen in één der beide genoende signaalvlagen tussen de MF-ingang en een signaalingang van de mengtrap in 10 deze signaalweg, welke andere signaalwag tussen de MF-ingang en een signaalingang van de mengtrap in de laatstgenoemde signaalweg is verbonden met de gebalanceerde inverterende ingang van de matriceerschakeling en tussen de MF-ingang en de matriceerschakeling is voorzien van een gebalanceerd eerste klemmenpaar voor het daartussen aansluiten van .een re-15 sonantiekring met een resonantiefrequentie, welke overeenkomt net een geluiddraaggolffrequentie van het aan de MF-ingang toegevoerde TV-MFsignaaL
2. TV-MF schakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de matriceerschakeling is cpgenonen in de videosignaalweg en het gebalanceerde eerste klemmenpaar in de geluidsignaalweg, waarbij dit 20 eerste klemmenpaar af kortgesloten is of onderling is verbonden via een resonantiekring met een bandsperkarakteristiek.
3. TV-MF schakeling volgens conclusie 2, gekenmerkt door een verdere gebalanceerde geluidsignaalweg, waarvan een ingang via een verder gebalanceerd klaremenpaar voor het daartussen aansluiten van 25 een bandsperresonantiekring net een resonantief requentie, welke overeenkomt met een verdere geluiddraaggolf frequentie van het aan de MF-ingang toegevoerde TV-MF signaal, is verbonden met een verdere geluidmengtrap, welke ingang van de verdere geluidsignaalweg enerzijds is verbonden met de uitgang van de matriceerschakeling en anderzijds 30 via het verdere klemmenpaar met een inverterende ingang van een verdere matriceerschakeling, welke verdere matriceerschakeling via een niet-inverterende ingang is verbanden met de MF-ingang en via een uitgang met de videomengtrap.
4. TV-MF schakeling volgens conclusie 2, gekenmerkt door een 35 verdere gebalanceerde geluidsignaalweg, waarvan een ingang via een verder gebalanceerde klemmenpaar voor het daartussen aansluiten van een bandsperresonantiekring met een resonantief requentie, welke overeenkomt met een verdere geluiddraaggolf frequentie van het aan de MF-ingang toege- 8200328 + "S. EHN 10.251 17 voerde TV-MF signaal,. is verbanden met een verdere geluidmengtrap, welke verdere geluidsignaalweg parallel is geschakeld aan de eerst-genoemde geluidsignaalweg, waarbij de beide geluidsignaalwegen via een optelschakeling verbanden zijn met de inverterende ingang van de 5 matriceerschakeling.
4 EHN 10.251 16
5. TV-MF schakeling volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de geluidmengtrap lineair is en voorzien van een gebalanceerdesignaalingang en een gebalanceerde draaggolfingang waarvan één der ingangen parallel is geschakeld aan de inverterende ingang van 10 de matriceerschakeling en waarvan de andere ingang parallel is geschakeld aan de uitgang van de matriceerschakeling, waarbij de signaalweg tussen de matriceerschakeling en de draaggolf ingang van de geluidmengtrap is voorzien van een gebalanceerd tweede klemmenpaar voor het daartussen aansluiten van een verdere resonantiekring met een resonantief requentie, 15 welke overeenkomt met de beelddraaggolffrequentie van het aan de MF-ingang toegevoerde TV-MF signaal.
6. TV-MF schakeling volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de videcmengtrap een synchrone detektor bevat met een gebalanceerde signaalingang en een gebalanceerde draaggolf ingang, welke draaggolf- 20 ingang is verbonden met de draaggolf ingang van de geluidmengtrap.
7. TV-MF schakeling volgens één der voorgaande conclusies, gekenmerkt door een met de MF-ingang verbonden gebalanceerde versterker, waarvan de uitgang enerzijds verbonden is met het gebalanceerde eerste klemmenpaar en anderzijds met de basisingang van een gebalan- 25 ceerd eerste transistorpaar, alsmede door een eveneens met de MF-ingang verbonden gebalanceerd tweede transistorpaar waarbij de emitteruitgang van het eerste transistorpaar via de matriceerschakeling is verbonden met de collectoruitgang van het tweede transistorpaar, welke matriceerschakeling een tweetal weerstanden bevat welke de genoemde emitter-30 uitgang van het eerste transistorpaar kruiselings met de genoemde collectoruitgang van het tweede transistorpaar verbindt, alsmede bevattende een weerstand, welke het genoemd tweetal weerstanden onderling verbindt. 35 8200328
NL8200328A 1982-01-29 1982-01-29 Tv-mf schakeling. NL8200328A (nl)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8200328A NL8200328A (nl) 1982-01-29 1982-01-29 Tv-mf schakeling.
DE8383200073T DE3360144D1 (en) 1982-01-29 1983-01-19 Tv-if circuit
EP83200073A EP0085451B1 (en) 1982-01-29 1983-01-19 Tv-if circuit
US06/460,414 US4528592A (en) 1982-01-29 1983-01-24 TV-IF Circuit
AU10774/83A AU551196B2 (en) 1982-01-29 1983-01-26 Intercarrier sound-video matrix
CA000420369A CA1214544A (en) 1982-01-29 1983-01-27 Tv-if circuit
ES519310A ES8400840A1 (es) 1982-01-29 1983-01-27 Un circuito de frecuencia intermedia y television.
JP58012579A JPS58134585A (ja) 1982-01-29 1983-01-28 テレビジヨン−中間周波回路

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8200328A NL8200328A (nl) 1982-01-29 1982-01-29 Tv-mf schakeling.
NL8200328 1982-01-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8200328A true NL8200328A (nl) 1983-08-16

Family

ID=19839156

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8200328A NL8200328A (nl) 1982-01-29 1982-01-29 Tv-mf schakeling.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4528592A (nl)
EP (1) EP0085451B1 (nl)
JP (1) JPS58134585A (nl)
AU (1) AU551196B2 (nl)
CA (1) CA1214544A (nl)
DE (1) DE3360144D1 (nl)
ES (1) ES8400840A1 (nl)
NL (1) NL8200328A (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0349660B1 (de) * 1988-07-02 1993-10-06 Deutsche ITT Industries GmbH Frequenzumsetzungsschaltung für einen Farbfernsehkanal
FR2658302B1 (fr) * 1990-02-13 1992-07-24 Thomson Lgt Procede, et dispositif, de mesure unique pour visualiser et qualifier la linearite d'une chaine de transmission.
JP2008038440A (ja) * 2006-08-04 2008-02-21 Tsuchiya Tsco Co Ltd 隙間材

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7908216A (nl) * 1979-11-09 1981-06-01 Philips Nv Televisie-ontvanger voor het ontvangen van een met een videosignaal amplitudegemoduleerde beelddraaggolf en van een met een audiosignaal frekwentiegemoduleerde geluidsdraaggolf.
JPS57127367A (en) * 1981-01-30 1982-08-07 Sony Corp Receiver of television sound signal
US4395735A (en) * 1981-08-31 1983-07-26 Rca Corporation FM Counter detector
US4470071A (en) * 1982-08-30 1984-09-04 Rca Corporation Television sound detection system using a frequency translation phase-locked loop

Also Published As

Publication number Publication date
EP0085451B1 (en) 1985-05-02
ES519310A0 (es) 1983-11-01
JPS58134585A (ja) 1983-08-10
AU551196B2 (en) 1986-04-17
AU1077483A (en) 1983-08-04
CA1214544A (en) 1986-11-25
ES8400840A1 (es) 1983-11-01
DE3360144D1 (en) 1985-06-05
EP0085451A1 (en) 1983-08-10
US4528592A (en) 1985-07-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5337091A (en) Video IF amplifier with auxiliary IF amplifier for intercarrier sound & AFT
US20010038309A1 (en) Filter circuit
NL8200328A (nl) Tv-mf schakeling.
NL8200959A (nl) Fm-ontvanger voorzien van een frequentie gesleutelde lus.
CN1005374B (zh) 电视伴音信号处理装置
EP0445579B1 (en) Quasi-parallel IF processing with shared saw filter
GB1575261A (en) Television sund system
JP2596726B2 (ja) 準並列テレビジヨンif段
US3643011A (en) Luminance signal channel
US4630119A (en) Sound detecting circuit
US4376953A (en) Signal separation networks
CN100433542C (zh) 用于处理电视信号的电路、接收机及方法
US4288811A (en) Luminance and chrominance signal separation network
GB2062386A (en) Intercarrier sound separation networks
US3673319A (en) Video compensation circuit for emphasized-carrier detector
JP3273861B2 (ja) テレビジョン受信装置
JPH0448061Y2 (nl)
JP2946597B2 (ja) ノイズ除去回路
GB2080648A (en) Synchronous detector circuits
CA1142642A (en) Signal separation networks
GB2229877A (en) Video intermediate frequency processing circuit
Fournier et al. Design Considerations for Silicon Transistors in AM/FM Receivers
JPH03216086A (ja) Fm復調用ローパスフィルタ
EP0680228A2 (en) Video signal processing circuit
JPS6134311B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed