NL8005254A - Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een weerstandsbrug. - Google Patents

Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een weerstandsbrug. Download PDF

Info

Publication number
NL8005254A
NL8005254A NL8005254A NL8005254A NL8005254A NL 8005254 A NL8005254 A NL 8005254A NL 8005254 A NL8005254 A NL 8005254A NL 8005254 A NL8005254 A NL 8005254A NL 8005254 A NL8005254 A NL 8005254A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bridge
resistor
switches
switch
circuit
Prior art date
Application number
NL8005254A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Schenck Ag Carl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Schenck Ag Carl filed Critical Schenck Ag Carl
Publication of NL8005254A publication Critical patent/NL8005254A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R17/00Measuring arrangements involving comparison with a reference value, e.g. bridge
    • G01R17/10AC or DC measuring bridges

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Measurement Of Length, Angles, Or The Like Using Electric Or Magnetic Means (AREA)
  • Measurement Of Resistance Or Impedance (AREA)

Description

* * ~VÖ~8 $86 "
Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een veerstandsbrug.
Da uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het benutten van het diagonaal, signaal van .een weerstandsbrug, waarbij periodiek het diagonaal signaal opwaarts geïntegreerd wordt en de voor het opwaarts en het aansluitend neerwaarts integreren benodigde tijd door 5 het tellen van impulsen met een constante frequentie vastgesteld wordt, waarbij na het opwaarts integreren aan tenminste een van de brugweer-standen een andere weerstand parallel geschakeld wordt en op een voor het uitvoeren van de werkwijze geschikte schakeling.
Een dergelijke werkwijze is in het Oostenrijkse octrooi- 10 schrift ......(Afctenzeichen P 28 55 U8Z.T-35) voorgesteld. Daarbij wordt het diagonaal signaal van de brug gedurende een van tevoren bepaalde tijd opwaarts geïntegreerd. ïïa afloop van deze tijd wordt aan tenminste een van de brugweerstanden de andere weerstand parallel geschakeld. en de voor het neerwaarts integreren benodigde tijd bepaald.
15 Zowel de tijd voor het opwaarts integreren alsook die voor het neerwaarts integreren wordt door middel van impulsen met constante frequentie vastgesteld.
De uitvinding heeft tot doel om uitgaande van deze stand van de techniek te.voorzien in een andere werkwijze voor het benutten van 20 het diagonaal signaal van een weerstandbrug en te voorzien in een daarbij behorende schakeling.
Dit doel wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt, doordat de som van het aantal impulsen voor het opwaarts’integreren en het neerwaarts integreren constant wordt gehouden en doordat de verhouding 25 van de aantallen impulsen voor het opwaarts resp. neerwaarts integreren zolang veranderd wordt, totdat na een volledige integratiecyclus. er geen signaal aan de uitgang van de generator aanwezig is.
Een wezenlijk voordeel van deze werkwijze ten opzichte van de bekende is, dat het meetsignaal de werkelijke waarde bij langzame 30 veranderingen of storingen resp. bij niet stabiele waarden aanzienlijk sneller volgt.
8 0 0 5 25 - 2
Voor het uitvoeren van. deze werkwijze iSr een schakeling met een weerstandsdrug, waardij aan een weerstand via schakelaars' een an— dere weerstand parallel te: schakelen is, Blonder geschikt, welke, schakeling wordt gekenmerkt, doordat aan een tweede brugweerstand via een 5 schakelaar een extra weerstand parallel te schakelen isr, waarvan de weer standswaarde gelijk, is aan, die van de andere hrugweer st and, en doordat het diagonaaLsignaal van de drug via. schakelaars naar een condensator- te schakelen is, die via andere schakelaars verbonden is met een versterker, waarvan de. uitgang aan de ingang; ligt van tenminste een IQ venster discriminator, waarvan de uitgangssignalen weer toegevoerd zijn aan een microcomputer via welke schakelaars aan stuurbaar zijn.
Wanneer de mogelijkheid bestaat, dat de weerstandsdrug op een punt van de drugdiagonaal zowel positief alsook, negatief wordt verst emd, dan is e.en schakeling bijzonder geschikt, waardij de uitgangs— 15 spanning van de. versterker aan steeds een vensterdiscriminator voor positieve en voor: negatieve: polariteit ligt *
De uitvinding zal in he.t hierna volgende nader beschreven worden aan de hand van een uitvoeringsvoordeeld, onder verwijzing naar . .." de tekening, hierin toont: 20 figuur 1 een schakeling, die geschikt is-voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvindingj figuur 2 een soortgelijke schakeling y waardij echter de weerstanden op andere wijze parallel geschakeld zijn.
Figuur J toont de weerstandsdrug 3 met de voedingsleidingen 25 2 en 3. De weerstanddrug 3 kan bijv, een rekstrookjesmeetdcug In een wee geel zijn. Bij'de punten a en b. zijn de voedingsleidingen 2 en 3 elektrisch, met de weerstandsdrug 3 verbonden. - Hij dé punten c en e ligt het diagonaals!gnaal van de weerstandsdrug 3 als Het werkelijke meet signaal, dat in wezen via leidingen U en 5 met de nulversterker 6 30 verbonden is, waarvan de uitgang geschakeld is naar een vensterdiscri— minator 7 voor positieve en een vensterdiscriminator 8 voor negatieve, spanningen. De leidingen k en 5 verlopen vanaf de punten c en e eerst over schakelaars 8 en 9 naar een condensator 3G, die het diagonaals!#-naai van de drug Integreert, resp. afvlakt, De condensator is weer via 35 schakelaars 3J en 32 met 'da nulversterkers verbonden, deze nulverster— 8005254 3 -, - ker 6 kan via de schakelaar 13 kortgesloten worden voor het corrigeren van het nulpunt ervan. Punt b is via een weerstand 16 en een schakelaar 17 voor de schakelaar 9 (gezien vanuit punt e) verbonden met de leiding U. De leiding 5 is voor de schakelaar 8 (gezien vanaf punt c) via een 5 weerstand 15 en een schakelaar 18 met de voedingsleiding 3 verbonden.
; De- uitgangen van de vens -fer discriminator en 7 en 8 zijn verbonden met een microcomputer ih, die de gezamenlijke schakelaars aanstuurt, hetgeen in. de figuur niet getoond is.
De schakeling volgens figuur 2 onderscheidt zich slechts tot 10 aan de schakelaars 8 en 9 van de schakeling volgens figuur 1, derhalve is ook slechts dit gedeelte van de schakeling in figuur 2 getoond. De weerstandsbrug 1 is weer bij het punt a met de voedingsleiding 2 en bij het punt b met de voedingsleiding 3 verbonden. Het diagonaalsig-naal van de weerstandsbrug 1 wordt vanaf punt d over de schakelaar 9 15 en vanaf punt c over de schakelaar 8 toegevoerd aan de nulversterker 6.
Tussen het punt c en de schakelaar 8 is de leiding 5 over een schakelaar 17 en de weerstand 16 met het punt b verbonden en over de schakelaar 18' en de weerstand 15 met het punt a van de weerstandsbrug 1.
Voor het beschrijven van de werkingswijze van de beschreven 20 schakeling wordt ter vereenvoudiging aangenomen, dat het brugsignaal eerst nul is, met' andere woorden, dat de brug in evenwicht is. Wanneer de weerstandsbrug 1 een rekstrookjesmeetbrug in een meetcel is, dan is dit bij een onbelaste weegcel en vier identieke rekstrookjes het geval. Ih de microcomputer "Λ bevindt zich een systeempulsgever, bijv.
25 een 10 MHz-generator. Bij het begin van een meetcyclus worden de schakelaars 8 en 9 alsook 13 gedurende een tevoren bepaald aantal pulsen ^sloten, gedurende deze tijd wordt het diagonaalsignaal van de weerstandsbrug 1 in condensator 10 over die tijd geïntegreerd. Aansluitend worden de schakelaars 17 en 18 gedurende hetzelfde tevoren 30 bepaalde aantal impulsen gesloten, het aan condensator 10 liggende sig naal wordt verder geïntegreerd. Ha afloop van deze tweede meting worden de schakelaars 8 en 9 alsook 17 en 18 geopend, de condensator 10 is dan dus van de weerstandsbrug 1 gescheiden. Omdat de weerstanden 15 en 16 even groot zijn, ligt aan de condensator 10 verder geen spanning. Ge-35 lijktijdig met de laatstgenoemde schakelhandelingen wordt de schakelaar 8005254 _ k - 13 geopend. De schakelaars 11 en 12 worden gesloten,: de aan condensator 10 liggende geïntegreerde spanning wordt dus aan de nulversterker 6 toegevoerd, die deze versterkt doorgeeft aan de vensterdiscriminatoren T voor positieve polariteit en 8 voor negatieve polariteit. Deze ven-5 sterdiscriminatoren J en 8 onderscheiden op doelmatige wijze drie be reiken, namelijk. 0,25 d» 1 d, 5 d; 5d. Vanwege de meetnauwkeurig-heid zal dus een vensterdiscriminator in het eerste gebied 0,25 d aanspreken, de microcomputer 1k onderkent dat de brug zich in evenwicht bevindt en laat dezelfde meethandeling opnieuw verlopen.
10 Vervolgens wordt de weerstandsbrug 1 verstemd, bijv. zo, dat op de brugdiagonaal een bij punt e positief signaal aanwezig is. Dit signaal wordt in de condensator 10 geïntegreerd en op de bovenbeschreven wijze aan de nulversterker 6 toegevoerd, de vensterdiscriminator T spreekt daarop bijv. in het tweede gebied 1 d 5 d aan. Door de 15 microcomputer 11+ wordt daardoor gesignaleerd, dat de brug op punt e positief verstemd is tussen ! 1d 5d. De microcomputer 1^ verandert vervolgens voor de volgende meetcyclus de schakeltijden van de schakelaar 1T en 18 zodanig, dat de schakelaar 17‘, die de leiding k met de negatieve voedingsleiding 3 verbindt een impuls langer dan het tevoren 20 bepaalde aantal impulsen gesloten wordt, terwijl de schakelaar 18 een impuls korter gesloten blijft. Wanneer blijkt, dat door deze maatregel nog steeds geen evenwicht van de weerstandsbrug 1 verkregen wordt, dan zal de microcomputer ik bij volgende stappen de schakelaar 17 steeds een impuls langer resp. de schakelaar 18 steeds een impuls korter 25 sluiten, en wel zolang totdat de weerstandsbrug in evenwicht is. Het aantal extra taktimpulsen dat de schakelaar 17 langer (resp. de schakelaar 18 korter) gesloten wordt, is daarbij een direkte maat voor de verstemming van de brug» Door een geschikte dimensionering van de weerstanden 15 en 16 kan men bereiken, dat steeds een impuls overeenkomt 30 met een eenheid van de te meten grootte. Omdat bij deze werkwijze het aantal impulsen gedurende welke de schakelaar 17 langer sluit steeds gelijk is aan het aantal impulsen gedurende welke de schakelaar 18 korter sluit, is de som van het aantal impulsen gedurende de sluitingstijd van beide schakelaars steeds constant, waardoor verwerking over het 35 gehele gebied lineair blijft. Deze constante kan bovendien voor con- 8005254 5 troledoeleinden benut worden.
Wanneer niet de positieve vensterdiscriminator 7 maar de negatieve vensterdiscriminator 8 aanspreekt, wordt dienovereenkomstig de schakelaar 18 eerst een impuls langer geopend en de schakelaar 17 een 5 impuls korter, waarna de werkwijze op de beschreven wijze verloopt.
Indien een vensterdiscriminator in het derde gebied, dus 5d aanspreekt, wordt de schakelaar 17 resp. 18 steeds tien impulsen langer·-resp. korter geopend, opdat een in evenwicht brengen van de weerstandsbrug 1 sneller plaatsvindt.
10 De werkwijze van de in figuur 2 getoonde schakeling is in hoofdzaak dezelfde. Bij een in evenwicht zijnde weerstandsbrug 1 wordt bij open schakelaars 17 en 18 aan de condensator 10 het brugsignaal, dus nul, toegevoerd. Omdat de weerstonden 15 en 16 even groot zijn, wordt bij gesloten schakelaars 17 en 18 aan de leiding '5 geen extra 15 potentiaal toegevoerd, zodat de condensator 10 in de evenwichtstoestand weer geen signaal afgeeft. Worden de schakelaars 17 resp. 18 gedurende * een niet gelijke tijd gesloten, dan ligt de negatieve potentiaal van de voedingsleiding U resp. de positieve potentiaal van voedingsleiding 2 langer aan leiding 5 5 het uitgangssignaal van condensator 10 wordt 20 dus in de negatieve of positieve richting gecompenseerd.
Wanneer de signalen van een aantal veerstandsbruggen 1 benut zouden moeten worden, bijv. om het op verschillende plaatsen gemeten totaal gewicht van een bunker te bepalen, dan bestaat de mogelijkheid om het optellen van de diagonaal signalen door de microcomputer 1¼ 25 uit te laten voeren. Hiertoe lopen de benuttingscycli voor de afzonder lijke meetbruggen na elkaar af, waarbij de afzonderlijke schakelaars van de meetbruggen steeds door microcomputer 1¼ opgeroepen worden. Een andere mogelijkheid voarhet optellen van de diagonaal signalen van de bruggen is dat de condensatoren 10 van de afzonderlijke bruggen na 30· het openen van de schakelaars 8 en 9 en voor het openen van de schake laars 11 en 12 in serie geschakeld en daarmee analoog opgeteld worden.
8005254

Claims (1)

  1. 2. Schakeling voor het uitvoeren van de werkwijze volgens 15 conclusie 1, met een weerstandsbrug, waarbij aan een weerstand via scha kelaars een andere weerstand parallel te schakelen is, met het kenmerk, dat aan een tweede brugweerstand een extra weerstand (15) via een schakelaar (18) parallel te schakelen is, waarvan de weer standswaarde ge-.lijk. is aan die van de andere weerstand (16), en dat het diagonaal 20 : signaal van de brug (1) via schakelaars (8, 9) te schakelen is naar een condensator (10), die over verdere schakelaars (11, 12) verbonden is met een versterker (6), waarvan de uitgang aan de ingang van tenminste een vensterdiscriminator ligt, waarvan de uitgangssignalen weer toegevoerd zijn aan een microcomputer, via welke de schakelaars (8, 9, 25 11, 12, 17, 18) aanstuurbaar zijn. 3* Schakeling volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de uit gangs spanning van de versterker (6) aan steeds een vensterdiscriminator (jT, 8) voor positieve en negatieve polariteit ligt. 8005254
NL8005254A 1979-09-20 1980-09-19 Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een weerstandsbrug. NL8005254A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19792938116 DE2938116C2 (de) 1979-09-20 1979-09-20 Verfahren zur Auswertung des Diagonalsignals einer Widerstandsbrücke und Schaltung zur Durchführung des Verfahrens
DE2938116 1979-09-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8005254A true NL8005254A (nl) 1981-03-24

Family

ID=6081416

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8005254A NL8005254A (nl) 1979-09-20 1980-09-19 Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een weerstandsbrug.

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE2938116C2 (nl)
NL (1) NL8005254A (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3137244A1 (de) * 1981-09-18 1983-06-01 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren zur erzeugung einer zeitteilerimpulsfolge fuer eine nachlaufsteuerung
DE3714903A1 (de) * 1987-05-05 1988-11-24 Skt Podem Ueberlastbegrenzer fuer hebemaschinen
GB2486724A (en) * 2010-12-23 2012-06-27 Flintec Uk Ltd Wireless load cell device

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2855482C3 (de) * 1978-12-22 1981-10-15 Carl Schenck Ag, 6100 Darmstadt Verfahren zur Auswertung des Diagonalsignals einer Widerstandsbrücke und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens

Also Published As

Publication number Publication date
DE2938116A1 (de) 1981-04-16
DE2938116C2 (de) 1982-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5294889A (en) Battery operated capacitance measurement circuit
US3276525A (en) Method and apparatus for dynamically weighing objects in motion
US3667041A (en) Automatic zero circuitry for indicating devices
NL8005254A (nl) Werkwijze en schakeling voor het benutten van het diagonaal signaal van een weerstandsbrug.
FR1309234A (fr) Système d'analyse des sons
RU2055307C1 (ru) Устройство для измерения толщины экструзионных диэлектрических пленок
DE2426859A1 (de) Messchaltung zur messung von kapazitaeten und widerstaenden
RU2000979C1 (ru) Способ идентификации поездов
SU767966A1 (ru) Устройство дл измерени длительности переходного процесса
SU1617342A1 (ru) Способ дефектоскопии поверхности изделий
SU810307A1 (ru) Устройство дл автоматическойСОРТиРОВКи цилиНдРичЕСКиХдЕТАлЕй
SU1409951A1 (ru) Фазометр на фиксированную частоту
SU107455A1 (ru) Устройство дл проверки электрических счетчиков
JPS6254174A (ja) パルスジツタ測定回路
JPS5842946Y2 (ja) 可動材料の速度および/あるいは長さを測定するための装置
SU1674213A1 (ru) Устройство дл контрол движени транспортного средства
SU866503A1 (ru) Устройство дл измерени пьезоэлектрического модул
SU1742631A1 (ru) Способ измерени массы груза
SU911136A1 (ru) Способ измерени длины движущихс изделий и устройство дл его осуществлени
SU1571408A1 (ru) Устройство дл взвешивани движущихс объектов
SU366379A1 (ru) УСТРОЙСТВО дл КОНТРОЛЯ ПАРАМЕТРОВ РАДИОДЕТАЛЕЙ
SU1688186A1 (ru) Цифровой фазометр
SU1374058A1 (ru) Конвейерные весы
SU351465A1 (ru) Устройство дл измерени потоков зар женных частиц
SU855519A1 (ru) Способ измерени частоты случайного узкополосного сигнала

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed