NL7904911A - Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthe- tische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten. - Google Patents

Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthe- tische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten. Download PDF

Info

Publication number
NL7904911A
NL7904911A NL7904911A NL7904911A NL7904911A NL 7904911 A NL7904911 A NL 7904911A NL 7904911 A NL7904911 A NL 7904911A NL 7904911 A NL7904911 A NL 7904911A NL 7904911 A NL7904911 A NL 7904911A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
steel
continuous casting
synthetic
slag
granules
Prior art date
Application number
NL7904911A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Kempro Italiana Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kempro Italiana Spa filed Critical Kempro Italiana Spa
Publication of NL7904911A publication Critical patent/NL7904911A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D11/00Continuous casting of metals, i.e. casting in indefinite lengths
    • B22D11/10Supplying or treating molten metal
    • B22D11/11Treating the molten metal
    • B22D11/111Treating the molten metal by using protecting powders

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Continuous Casting (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)

Description

s >' 793305/vdV/mk V.
_ 1 _ *
.· J
Aanvraagster: KEMPRO ITALIANA S.p.A. te ROME, ITALIË
Titel :"Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthetische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten." 5
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze ter bereiding van synthetische slakken voor in het bijzonder het continue gieten van staaf.
Meer in het bijzonder heeft de werkwijze volgens de uitvinding betrekking op de bereiding van synthetische slakken in de vorm van holle 10 bolvormige korrels uit een gietpoeder en geschikte agglomererende grondstoffen.
Zoals bekend worden bij de behandeling van staal de metaal-verontreinigingen door slakken in de vorm van een smeltbare fase, die zich duidelijk van de metaalfase afscheidt, verwijderd.
Omdat metaalverontreinigingen zeer moeilijk smeltbare verbin-15 dingen zijn, is men gedwongen om voor het cupelleren stoffen te gebruiken die door een chemische reaktie bij een temperatuur smelten die ver beneden die van smeltend staal ligt.
Slakken bezitten behalve de reeds genoemde eigenschappen het vermogen tot smeren en komen bij continu gieten tussen de staaldeeltjes en 20 de vormen terecht, waardoor beschadiging van de wanden van de vorm en van het oppervlak van de staaldeeltjes tijdens de neergaande beweging wordt vermeden.
Verder moeten de slakken bij het stollen van het staal tijdens de neergaande beweging, hun viskositeit behouden.
25 ' De slakken die men gewoonlijk voor het gieten van staal ge bruikt zijn synthetische slakken die men door vermenging van verschillende ojcyden, carbonaten, metaalfluoriden en fijne poedervormige koolstof of grafiet verkrijgt. Deze slakken smelten bij aanraking met het oppervlak van het vloeibare staal en bedekken dit oppervlak, met het tweeledige doel de oxydatie 30 van het direkt aan de lucht blootgestelde staal te vertragen en warmteverlies door naar boven gerichte uitstraling te voorkomen.
De slakken lossen de verschillende vaste oxydedeeltjes op die onvermijdelijk in de vorm van verontreinigingen in het gesmolten staal gesuspendeerd zijn en die in het stollende staal kunnen worden ingesloten, waar-35 ioor een aantal niet te veronachtzamen gebreken kunnen ontstaan.
7904911 ' ' ' __ 2_ r
Volgens de huidige stand der techniek bestaan de synthetische slakken uit mengsels van poedervormige bestanddelen, tot korrels fijngeraaler. glasachtige massa's, en holle bolvormige korrels (spherulieten).
De poedervormige mengsels bestaan uit complexe calcium- en 5 aluminiumsilicaten, natrium- en calciumfluoriden van minerale oorsprong, df nevenprodukten van de cementindustrie of ijzermetallurgie, steenkoolas of uit msrmergruis.
Deze door droog mechanisch mengen verkregen mengsels zijn zeer goedkoop te bereiden maar bezitten een aantal ernstige nadelen: 10 - De bestanddelen moeten uit zeer fijne poeders bestaan, met bijvoorbeeld afmetingen van minder dan 50 micron, om een massa met een homc-gene chemische samenstelling en homogene fysische eigenschappen te verkrijgen. Dit veroorzaakt bij het gebruik in de staalfabrieken aanzienlijke stofvorming; - Tijdens het transport kan door de verschillen in soortelijk 15 gewicht schifting optreden, waardoor de homogeniteit van de samenstelling verloren gaat, in het bijzonder als het watergehalte zoals gewoonlijk tot een minimum beperkt is;' - De meeste van deze poeders bevatten een zeker percentage carbonaten die bij de temperatuur van gesmolten staal ontleden onder vormitg 20 van CO^ en, tengevolge van de sterk reducerende omgeving, CO wat met vlammen en rook gepaard gaat.
De tweede soort op dit gebied gebruikte synthetische slakken bestaat uit een tot korrels fijngemalen glasachtige massa.
m
Deze massa bereidt men door in een normale glasoven de gewensie 25 componenten te smelten onder vorming van glas met het vereiste gehalte aan oxyden, fluoriden en silicaten van Ca, Al, Fe, Na, Li en B.
Deze glasachtige massa wordt door gieten in koud water plotseling afgekoeld, waardoor het in korrels met een doorsnede van enkele mili-raeters uiteenvalt. Deze korrels worden vervolgens gemalen totdat zij onge-30 veer 100 micron groot zijn en tenslotte met poedervormige grafiet of koolstof vermengd.
Er zijn echter nog enige nadelen.
- De reagentia kunnen tijdens het smelten met het vuurvaste materiaal van de oven reageren.
35 - Het is zeer moeilijk een homogene samenstelling te verkrijgen.
\ 7904911 _3_ 'Ύ - Grafiet en koolstof hechten zich onvoldoende aan de glaskorrels, waardoor de korrels tijdens toevoeging aan het gesmolten staal vóór het
Zr smelten kunnen gaan sinteren, waardoor de homogene verdeling van de korrels: verstoord wordt en het gevaar van insluiting van vaste bestanddelen in het 5 staal toeneemt· - De bereiding van deze glasachtige massa gaat met hoge koste].
gepaard·
Het derde bekende poeder voor het continue gieten bestaat uit holle bolvormige korrels, de zogenaamde sferulieten· 10 Deze sferulieten bevorderen het cupelleren, isoleren goed en bezitten slechts een beperkte neiging tot verpoederen.
Zij komen met geringe hoeveelheden van 0,5 tot 0,6 gewin steenkoolas voor.
Ter bereiding van een gietpoeder dat uitsluitend uit sferulieten 15 of uit een mengsel van sferulieten en hoofdzakelijk sferulieten bevattende steenkoolas bestaat schrift DAS 1.558*225, ter verhoging van het sferuliet-gehalte, flotatie van natuurlijke steenkoolas voor·
Deze werkwijze gaat met zeer hoge kosten gepaard omdat in verband met het lage gehalte aan sferulieten in natuurlijke as enorme hoeveel-20 heden as behandeld moeten worden·
Om dit nadeel te ondervangen wordt in DAS 2.61^.957 een werkwijze voor de bereiding van synthetische sferulieten beschreven waarbij eer mengsel van de bestanddelen van het gietpoeder en een opzwellend middel verstoven en geëxpandeerd wordt· De aldus verkregen sferulieten bezitten een 25 korrelgrootte van meer dan 60 micron waardoor de nadelen van het gebrek asm homogeniteit van de samenstelling en de neiging tot verpoederen tijdens hei gebruik voorkomen worden.
Deze sferulieten bezitten echter het nadeel dat zij carbonater bevatten, die aan het oppervlak van het gesmolten staal ontleden en COg vrij-50 geven waardoor weer vlam- en rookvorming optreedt.
Een ander nadeel van de op de bovengenoemde wijze bereide sferu-lieten is het nogal hoge watergehalte, variërend van 1 tot 5 gew.^, dat zeer nadelig is en zelfs het gebruik bij het gieten van staal, dat gevoelig is voor waterstofbrosheid, uitsluit.
55 De onderhavige uitvinding beoogt nu een werkwijze te verschaffen 7904911 ., . 1 _ *f _ τ' voor de bereiding van synthetische slakken voor het continu gieten van stad, zonder de bovengenoemde nadelen*
Volgens de werkwijze der uitvinding voor de bereiding van synthetische slakken in de vorm van holle bolvormige korrels voor het continu 5 gieten van staal, wordt het uitgangsmateriaal zeer fijn tot een homogene massa gemalen, waarbij de werkwijze zich daardoor onderscheidt dat de massa in een verstuivingstoren in een hete luchtstroom verstoven, het verkregen produkt gecalcineerd en het gecalcineerde materiaal met poedervormige koolstof bekleed wordt.
10 Het korrelvormige materiaal volgens de uitvinding voor het be- , < dekken van het oppervlak van gesmolten staal in een vorm, bezit behalve de voordelen van de sferulieten, zoals een sterk warmte-isolerend vermogen, ean verminderde neiging tot verpoederen en een homogene samenstelling, nog andere voordelen.
15 Het belangrijkste voordeel is dat dit materiaal bij het smelt*n en verspreiden over het gesmolten staaloppervlak geen kooldioxyde of ander* gassen levert, noch vlammen veroorzaakt.
Een ander voordeel is dat bij het gieten op het oppervlak van het gesmolten staal het materiaal vóór het smelten niet sintert en dus het 20 samenklonteren van deeltjes vermeden wordt, de verspreiding homogeen is en het gevaar van insluiting in het staal vermeden wordt.
Een ander voordeel van de onderhavige werkwijze is eveneens dat het verkregen materiaal geen water bevat, waardoor de kans op brosheid veroorzaakt door waterstof vermeden wordt.
25 Tenslotte kan het zich snel verspreidende korrelvormige mate riaal mechanisch aangebracht worden, waardoor de kansen op het inademen var vrijkomende giftige gassen door het met de vormen werkende personeel aanzienlijk geringer worden.
De grondstof voor de bereiding van het uit holle bolvorraige 30 deeltjes bestaande gietpoeder, bereidt men uit willekeurige samenstellinger van oxyden en fluoriden van Ca, Si, Al, Fe, B, Na en Li met de voor het cor-tinu gieten van staal geldende hoeveelheden.
Een ander voordeel van de onderhavige werkwijze is dat men de chemische samenstelling, de beste viskositeit en smeervermogen, de oplosser de 35 eigenschappen ten opzichte van de vaste slakken, en de beschermende werking 7904911 _ 5 _ met betrekking tot de oppervlakte-oxydatie op betrouwbare wijze kan vaststellen en regelen·
De verbeterde eigenschappen van de'synthetische slakken volgens de uitvinding leidan tot een vermindering van de oppervlakkige en inwendige 5 afwijkingen van de metaaldeeltjes en het met dit materiaal gevormde produkt, waardoor het percentage afgekeurde produkten geringer wordt·
Volgens de werkwijze der uitvinding ter bereiding van synthetische slakken worden de bestanddelen eerst gemengd en maalt men, uitgaand» van een korrelvorm met afmetingen van enkele milimeters, totdat een zeer 10 grote fijnheid bereikt is.
Na het malen wordt het produkt volgens bekende methoden in eei hete luchtstroom via mondstukken verstoven, waarbij de temperatuur van de hete lucht tussen 300 en 600°C ligt·
Aan de uitgang van de droogkamer of toren valt het materiaal 15 naar beneden in de vorm van kleine holle kogeltjes met afmetingen van 100 tot 500 micron en een zeer gering gehalte aan fijn poeder·
Na het drogen in de verstuivingstoren kan het materiaal behalve COg en eventuele andere gassen, nog 1 tot 5% water bevatten.
Ter verwijdering van CO^ worden de holle bolvormige korreltje,; 20 snel gecalcineerd, waarbij ze voor korte tijd op de ontledingstemperatuur van carbonaten gebracht worden zonder dat de korrels sinteren. Naast 00^ worden ook maximale hoeveelheden water en eventuele andere gassen verwijderd· Deze bewerking kan worden uitgevoerd in een schuine draaioven van het type dat voor ceraentfabricage gebruikt wordt of in een vertikale 25 schachtoven overeenkomende met die welke de grondstoffen voorverwarmen die in cementdraaiovens worden gebrand. De maximale calcineringstempaatuur lig: tussen 300 en 1000°C en hangt af van de begin- en eindsamenstelling. In her algemeen worden de voor het calcineren gebruikte hete gassen op een zodanige temperatuur verhit dat de latente warmte van de gassen aan de uitgang van 30 de oven gebruikt kan worden door vermenging van de calcineringsgassen met de hete gassen die de verstuifkamer binnenstromen, waardoor een aanzienlijke energiebesparing verkregen wordt·
Na het calcineren worden de korrels met koolstof of grafiet ii de vorm van een fijn poeder bekleed.
35 Deze bekleding wordt in hoofdzaak aangebracht om te voorkomen 7904911 -v r -6 ..
dat de korrels van het materiaal bij het aanbrengen op het gesmolten staal-oppervlak sinteren. Als de deklaag die met het staal in aanraking komt soeLt, kunnen de hoger liggende lagen de verwekingstemperatuur bezitten, waarbij in afwezigheid van een koolstofbekleding het sinteren en daardoor de vormiig 5 van halfvaste agglomeraten bevorderd wordt.
De koolstofbekleding hecht zich in het bijzonder als het grafiet van goede kwaliteit is, sterk aan de gecalcineerde korrels, waardoor deze bij de verwekingstemperatuur verhinderd worden aan elkaar te hechten en te sinteren., 10 Zilverkleurige grafiet met een hoog koolstofgehalte blijkt zeer doelmatig te zijn.
Bij voorkeur bestaat 3-10 gew.$ van de gehele samenstelling uit grafiet.
VOORBEELD
π * ~ r 11 15 In dit voorbeeld worden de samenstellingen en de hoeveelheden van holle bolvormige korrels gegeven die volgens DAS 2.61^.957 en volgens de onderhavige uitvinding (Monster 1 en Monster 2) zijn bereid.
CHEMISCHE ANALYSE
Scorialit SPH2 (DAS 2.614.957) Produkt volgens de onderhavige uitvinding 20 Monster 1 Monster 2
Si02 32,5 - 35,5¾ · 35,8¾ 29,6¾
CaO/MgO 32,5 - 35,5¾ 30,1¾ 30,7¾ A1203 7,0 - 10,0¾ 8,30¾ 3,2¾
NaO/KgO 3,0 - 5,0¾ 4,4¾ 11,0¾ 25 Fe205 41,0¾ 0,95¾ 0,28¾ G 8,5 - 9,5¾ 7,57¾ 8,23¾ C02 5,5-7,5¾ niet te analyseren F 4,0 - 5,0¾ 5,5¾ 3,3¾ H2°600oC ^°»8* °’1* °t2* 30 Uit de tabel volgt duidelijk dat de volgens de werkwijze der uitvinding bereide korrels in tegenstelling tot Scorialit SPH2 een vrijwel te verwaarlozen hoeveelheid C02 en zeer weinig HgO bevatten.
35 7904911

Claims (8)

1. Werkwijze voor de bereiding van synthetische slakken in de vorm van holle bolvormige korreltjes voor het continu gieten van staal, waarbij het uitgangsmateriaal zeer fijn tot een homogene massa fijngemalen wordt, 5 met het kenmerk, dat de massa in een verstuivingstoren in een hete luchtstroom verstoven wordt, het verkregen produkt gecalcineerd en het gecalcineerde materiaal met poedervormige koolstof bevattende verbindingen bekleed wordt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, me t het kenmerk, 10 dat, afhankelijk van de samenstelling van het uitgangsmateriaal, bij een temperatuur van 300 tot 1000°C gecalcineerd wordt.
3· Werkwijze volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat de korrels na het calcineren met fijn poedervormige koolstof bekleed worden. 15 **· Werkwijze volgens conclusie 3i ® e t het kenmerk, dat de korrelvormige synthetische slakken met zilvergrafiet met een hoog koolstofgehalte bekleed worden.
5· Werkwijze volgens conclusie k, met het kenmerk, dat 3 tot 10 gewo/6 van de gehele samenstelling uit zilvergrafiet bestaat.
6. Synthetische slakken in de vorm van holle bolvormige korrels * verkregen onder toepassing van de werkwijze volgens conclusie 1-5*
7· Synthetische slakken volgens conclusie 6,met het ken merk, dat het uitgangsmateriaal bestaat uit oxyden en fluoriden van Ca, Si, Al, Fe, B, Na en Li.
8. Synthetische slakken volgens conclusie 6 en 7» net het kenmerk, dat de holle bolvormige korreltjes een diameter bezitten van 100 tot 500 micron.
9· Werkwijze voor de bereiding van synthetische korrelvormige slakken voor het continu gieten van staal en de aldus verkregen daarmee ver-30 band houdende produkten, volgens de conclusies 1 tot 8, 7904911
NL7904911A 1978-06-28 1979-06-22 Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthe- tische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten. NL7904911A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT5007578 1978-06-28
IT50075/78A IT1105042B (it) 1978-06-28 1978-06-28 Procedimento per la produzione di una scoria sintetica granulare per la colata continua dell'acciaio e relativo prodotto ottenuto

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7904911A true NL7904911A (nl) 1980-01-03

Family

ID=11272222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7904911A NL7904911A (nl) 1978-06-28 1979-06-22 Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthe- tische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten.

Country Status (5)

Country Link
BE (1) BE877155A (nl)
FR (1) FR2429840A1 (nl)
GB (1) GB2024046B (nl)
IT (1) IT1105042B (nl)
NL (1) NL7904911A (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2917763A1 (de) * 1979-05-02 1980-11-13 Wacker Chemie Gmbh Giesspulver zum stranggiessen von stahl
US4419131A (en) 1981-05-14 1983-12-06 Mobay Chemical Corporation Flux for continuous casting
GB8325438D0 (en) * 1983-09-22 1983-10-26 Foseco Int Fluxes for casting metals

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1558225C3 (de) * 1967-02-04 1973-12-06 Eitel, Hans-Joachim, Dipl.-Ing., 4330 Muelheim Verwendung von Spharohth oder einer Mischung von Flugasche mit einem Zusatz von Spharohth fur Gießpulver zum Kokillen guß
DE2345921A1 (de) * 1973-09-12 1975-03-20 Solint Consulting Establishmen Abdeckmasse fuer metallurgische schmelzen
DE2614957C3 (de) * 1976-04-07 1978-11-02 Hans Joachim Dipl.-Ing. Eitel Verfahren zur Herstellung von Gießpulver
BE849022A (fr) * 1976-12-02 1977-06-02 Poudre de couverture amelioree pour coulee continue des metaux

Also Published As

Publication number Publication date
GB2024046B (en) 1982-06-09
BE877155A (fr) 1979-10-15
IT1105042B (it) 1985-10-28
GB2024046A (en) 1980-01-09
IT7850075A0 (it) 1978-06-28
FR2429840A1 (fr) 1980-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2935621C (en) Process and apparatus for dry granulation of slag with reduced formation of slag wool
US9371571B2 (en) Granulation of metallurgical slag
ES2688325T3 (es) Producto refractario y su uso
PL206615B1 (pl) Sposób wytwarzania klinkieru cementowego
US3914364A (en) Method of pelletizing glass batch materials
KR100495884B1 (ko) 단열재료
JP5640307B2 (ja) ブラスト用研削材及びブラスト用研削材の製造方法。
US4364771A (en) Product for the desulphurization of cast irons and steels
DE3020681A1 (de) Koerniges isoliermaterial und verfahren zu seiner herstellung
US20210155521A1 (en) Preparation of raw materials for glass furnace
NL7904911A (nl) Werkwijze voor de bereiding van korrelvormige synthe- tische slakken voor het continue gieten van staal alsmede de aldus verkregen daarmee verband houdende produkten.
US4168967A (en) Nickel and cobalt irregularly shaped granulates
JPS5834534B2 (ja) 製鋼炉煙塵製生ボ−ルおよびその製造方法
JP4451328B2 (ja) フェライト含有充填材の製造方法、電磁波加熱材料、電磁波遮蔽材料
JPS58137498A (ja) 高塩基度製鋼スラグの利用方法
JPS5932535B2 (ja) スラグの性状改良方法
PL121888B1 (en) Method of manufacture of lead containing, granular agent for glass-making and ceramic industry sredstva dlja stekol&#39;nojj i keramicheskojj promyshlennosti
US1731189A (en) Process for the improvement of the manufacture of cement from slag
USRE30795E (en) Green balls formed by agglomerating wet-collected fume produced in metallurgical furnaces
RU2092590C1 (ru) Способ получения окатышей из железорудных материалов
Constantin et al. Experimental Research for Operating Thermal Electric Plant Ash in Coating Powder Production Used in the Continuous Steel Casting Lines
CZ2021209A3 (cs) Způsob zpracování roztavených metalurgických strusek
JPH04238845A (ja) 軽量骨材の融着防止方法
WO1994019496A1 (en) Insulating/metallurgical composite and method of manufacturing same
SU1028731A1 (ru) Способ окусковани руд и концентратов

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed