NL7807351A - Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf. - Google Patents

Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf. Download PDF

Info

Publication number
NL7807351A
NL7807351A NL7807351A NL7807351A NL7807351A NL 7807351 A NL7807351 A NL 7807351A NL 7807351 A NL7807351 A NL 7807351A NL 7807351 A NL7807351 A NL 7807351A NL 7807351 A NL7807351 A NL 7807351A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
screen
ground
underground
plank
cylinder surface
Prior art date
Application number
NL7807351A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Foundacon B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Foundacon B V filed Critical Foundacon B V
Priority to NL7807351A priority Critical patent/NL7807351A/nl
Priority to NL7810354A priority patent/NL7810354A/nl
Publication of NL7807351A publication Critical patent/NL7807351A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/20Bulkheads or similar walls made of prefabricated parts and concrete, including reinforced concrete, in situ

Description

N/28.519-Jb/hf v7 1 '
Foundacon B.V. te Waddinxveen.
Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; alsmede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.
De uitvinding heeft betrekking op een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf, alsmede op een werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.
5 Het is bekend, dergelijke ondergrondse schermen voor het vormen van een sleuf samen te stellen uit stalen damwanden, die verticaal of schoor in de grond worden geplaatst, waarbij het bodemoppervlak van het scherm kan worden gevormd door een waterafsluitende bodemlaag, bij-10 voorbeeld van klei, of op kunstmatige wijze door middel van injecteren kan worden verkregen. Indien een wateraf-sluitende bodemlaag als ondervlak van het scherm moet worden benut, is men uiteraard wat betreft de diepte van het scherm geheel afhankelijk van de ligging van deze 15 bodemlaag, zodat hiermede bij de vormgeving van het scherm rekening moet worden gehouden. Het vormen van een kunstmatig ondervlak van het scherm door middel van injecteren heeft het voordeel, dat men veel vrijer is in de keuze van de ligging van de bodem van het scherm, doch heeft ander-20 zijds het bezwaar, dat het vormen van deze bodem door middel van injecteren zeer kostbaar is.
Verder is het bekend, in plaats van stalen damwanden, opstaande schermwanden uit klei-cementmateriaal in de grond te vormen, waartoe een stalen plank in de 25 grond wordt geheid of getrild en daarna weer wordt getrokken, waarbij tijdens dit trekken een specie van klei-cement en water via de plank in de onder de plank gevormde holte wordt gespoten, die deze holte opvult en in deze holte verhardt. Ook bij deze schermen moet als bodem 30 weer een waterafsluitende bodemlaag of een geïnjecteerd kunstmatig ondervlak worden toegepast, waaraan de hier- 7807351 » * 2 r boven reeds genoemde nadelen kleven.
De onderhavige uitvinding beoogt een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf te verschaffen, dat ten opzichte van de hierboven beschreven bekende ondergrond-5 se schermen belangrijke voordelen biedt.
Hiertoe wordt dit ondergrondse scherm volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt, dat dit scherm de vorm bezit van een gedeelte van een cilinderoppervlak met een althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verlopende as. 10 Door deze vormgeving van het ondergrondse scherm kan de grootste diepteligging van het scherm praktisch onafhankelijk van de bodemgesteldheid worden gekozen, terwijl niettemin het uitvoeten van kostbare injectiewerkzaam-heden geheel overbodig wordt.
15 Het ondergrondse scherm kan uit een verhardbare massa, zoals klei-cementmateriaal of cementspecie zijn gevormd, doch als alternatief kan volgens de uitvinding ook een geprefabriceerd ondergronds scherm worden toegepast, dat bijvoorbeeld uit metaal kan zijn vervaardigd.
20 De uitvinding omvat voorts een werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf, welke daardoor wordt gekenmerkt, dat een scherm in de grond wordt gevormd of gevoerd, dat de vorm bezit van een gedeelte van een cilinderoppervlak met 25 een althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verlopende as.
Voor het in de grond vormen van een scherm wordt volgens de uitvinding een werkwijze voorgesteld, welke daardoor wordt gekenmerkt, dat een plank, die de vorm heeft 30 van een gedeelte van een cilinderoppervlak, zodanig boven het maaiveld wordt opgesteld, dat de cilinderas althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verloopt op een afstand boven het maaiveld, welke kleiner is dan de straal van het cilinderoppervlak, waarna de plank om deze as in rotatie 35 wordt gebracht en met zijn ene uiteinde in de grond wordt gevoerd en de grond geheel of gedeeltelijk doorloopt, waarna 7807351 * 3 '% de plank weer wordt teruggeroteerd, waarbij tijdens dit terugroteren van de plank verhardbaar materiaal via de plank in de, achter het genoemde ene uiteinde van de plank ontstane holte in de grond wordt toegevoerd, dat, nadat de 5 plank de grond heeft verlaten, de vorm van een gedeelte van een cilinderoppervlak heeft en dat in de grond verhardt.
Hierbij kan de plank in, respectievelijk uit de grond worden getrild en hierbij zijdelings worden geleid.
Voor het vormen van een langgerekte sleuf kan 10 volgens de uitvinding dé plank, nadat deze weer geheel is teruggeroteerd, in de langsrichting worden versteld over een afstand, welke ongeveer met zijn lengte overeenkomt en vervolgens voor het verkrijgen van een, op het gevormde scherm aansluitend, scherm opnieuw in en uit de grond 15 worden geroteerd, waarbij de in de grond gevormde holte wederom tijdens het terugroteren van de plank met het verhardbare materiaal wordt gevuld.
Voor het in de grond voeren van een geprefabriceerd scherm wordt volgens de uitvinding een werkwijze voor-20 gesteld, welke daardoor wordt gekenmerkt, dat dit scherm, dat de vorm heeft van een gedeelte van een cilinderoppervlak, zodanig boven het maaiveld wordt opgesteld, dat de cilinderas althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verloopt op een afstand boven het maaiveld, welke kleiner 25 is dan de straal van het cilinderoppervlak, waarna het scherm door rotatie in de grond wordt gevoerd.
De uitvinding zal hierna worden toegelicht aan de hand van de tekening.
Fig. 1-3 zijn verticale doorsneden, welke 30 op schematische wijze verschillende stappen weergeven van een uitvoering van de werkwijze volgens de uitvinding voor het in de grond vormen van een scherm.
Fig. 4 is een verticale doorsnede van een in de grond gevormd scherm volgens de uitvinding in een ge-35 wijzigde uitvoering.
Fig. 5 is een verticale doorsnede van een geprefabriceerd ondergronds scherm volgens de uitvinding.
780 73 5 1 r* ♦ 4
In de fig. 1 - 3 is bij wijze van uitvoeringsvoor-beeld een werkwijze volgens de uitvinding toegelicht voor het aanbrengen van een ondergronds scherm volgens de uitvinding uit verhardbaar materiaal, in het bijzonder uit 5 kleicement.
Volgens deze werkwijze wordt een plank 1, met een dikte van bijvoorbeeld 50 - 150 mm, die uit metaal kan zijn vervaardigd en die de vorm heeft van een gedeelte van een cilinderoppervlak, zodanig boven het maaiveld MV opge-10 steld, dat de cilinderas 2 althans ongeveer evenwijdig aan • het maaiveld MV verloopt op een afstand boven het maaiveld MV, welke kleiner is dan de straal R van het cilinderoppervlak .
Hierna wordt de plank 1 om deze as 2 in rotatie 15 gebracht en met zijn ene uiteinde 3 in de grond gevoerd, waarbij dit uiteinde 3 in het weergegeven uitvoeringsvoor-beeld de grond geheel doorloopt. Hierdoor is een goede controle op de maatvastheid van de cilindervorm mogelijk.
Uiteraard is het als alternatief ook mogelijk, 20 dat de plank 1 slechts zover wordt geroteerd, dat het uiteinde 3 de grond gedeeltelijk doorloopt.
Hierna wordt de plank 1 weer teruggeroteerd, waarbij tijdens dit terugroteren van de plank 1 het ver-hardbare materiaal,in het onderhavige geval in het bij-25 zonder een specie 4 van kleicement en water, via toevoer-leidingen in de plank 1 (niet weergegeven) in de, achter het uiteinde 3 van de plank 1 ontstane, holte in de grond, wordt gespoten. Nadat de plank 1 de grond heeft verlaten, heeft deze specie 4 de vorm van een gedeelte van een ci-30 linderoppervlak en verhardt deze in de grond tot een scherm 5 (fig. 3).
Voor het in en uit de grond roteren van de plank 1 kan deze plank 1 aan zijn bovenste uiteinde vast worden verbonden met een elektrische vibrator. De plank 1 wordt 35 langs de gehele omtrek boven de grond nauwkeurig geleid, teneinde zowel tijdens het trillend in de grond voeren als tijdens het trillend uit de grond voeren van de plank 1 de 780 73 51 5 * # cirkelvorm te behouden.
Door de cilinderas 2 op een grotere of een kleinere afstand boven het maaiveld MV te plaatsen, kan de vorm en ligging van het ondergrondse scherm 5 worden gevarieerd.
5 Voor het verkrijgen van een langgerekte sleuf in de grond kan de plank 1, nadat deze weer geheel is teruggeroteerd en derhalve boven het maaiveld MV is gekomen, in zijn langsrichting worden versteld over een afstand, welke ongeveer met zijn lengte overeenkomt, teneinde een op een 10 gevormd schermgedeelte aansluitend schermgedeelte te verkrijgen. Hiertoe wordt de verplaatste plank 1 opnieuw in en uit de grond geroteerd, waarbij de in de grond gevormde holte wederom tijdens het terugroteren van de plank 1 met het verhardbare materiaal wordt gevuld.
15 Bij voorkeur wordt de plank 1 over een zodanige afstand versteld, dat de opvolgende schermgedeelten elkaar overlappen. Het op deze wijze verkregen ondergrondse scherm 5 heeft alleen dwarsvoegen, doch geen langsvoegen.
Een dergelijk scherm 5 uit kleicement is gunstig 20 als waterafsluiting voor sleuven in de grond, welke dienen om leidingen 6, zoals rioleringen, olie- of gasleidingen of dergelijke, in de grond te leggen (fig. 3). Hierbij moet in gebieden met een hoge grondwaterstand WP op het scherm 5 voldoende grond aanwezig zijn om de opdrijvende werking 25 van het grondwater te weerstaan.
Een dergelijk ondergronds scherm 5 kan voorts een belangrijke functie vervullen voor het beschermen van het milieu, in het geval, dat door de leidingen 6 olie, chemicaliën of dergelijke worden getransporteerd, daar bij 30 een lekkage de bodem- en grondwaterverontreiniging door de aanwezigheid van het scherm 5 tot een minimum wordt beperkt.
In plaats van een specie van kleicement kan ook een cementspecie via toevoerleidingen in de plank 1 in de holte in de grond achter de plank 1 worden toegevoerd 35 (fig. 4). Na ontgraving van de grond binnen het aldus verkregen scherm 7 wordt een kanaal verkregen, dat bijvoor- « 780 73 5 1 6 beeld voor watertransport kan dienen. De onder de grond verhardende cementspecie leidt tot een ondergronds scherm t 7 met bijzonder gunstige eigenschappen, daar gedurende de gehele verhardingsfase verdamping en temperatuursveranderin-5 gen worden voorkomen.
Daar het, uit cementspecie gevormde, scherm 7 een eigen sterkte bezit, kan in gebieden met hoge grondwaterstand het verticale evenwicht worden vergroot, door dit scherm van verankeringen 8 te voorzien, welke zijn aange-10 bracht volgens raaklijnen aan het cilinderoppervlak.
Indien de plank 1 als een kokerprofiel in de vorm van een platte buis is uitgevoerd, die aan het uiteinde 3 van een, als een verloren paalschoen fungerende sluitplaat is voorzien, kan nadat de plank 1 roterend in de grond is 15 gevoerd, hierin een bewapening worden aangebracht, welke bij het terugroteren van de plank 1 op zijn plaats blijft en in de cementspecie wordt opgenomen.
Het binnenoppervlak van het ondergrondse scherm 5, respectievelijk 7 kan vlak worden gehouden, door de 20 plank 1 een geheel vlak binnenoppervlak te geven. Door het buitenoppervlak van de plank 1 van ribben te voorzien (niet weergegeven), welke derhalve eveneens aan het scherm 5, respectievelijk 7 worden gevormd, kan men dit scherm 5, respectievelijk 7 versterken. Bovendien bereikt men met 25 dergelijke ribben, dat een goede overlapping tussen opvolgende schermgedeelten wordt verkregen.
In fig. 5 is de toepassing van een geprefabriceerd ondergronds scherm 9, bij voorkeur een metalen scherm 9, weergegeven.
30 Hierbij wordt dit geprefabriceerde scherm 9, dat de vorm bezit van een gedeelte van een cilinderoppervlak, zodanig boven het maaiveld MV opgesteld, dat de cilinderas althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld MV verloopt op een afstand boven het maaiveld MV, welke kleiner is dan de 35 straal van het cilinderoppervlak, waarna het scherm 9 door rotatie in de grond wordt gevoerd. Ook dit scherm 9 kan in 780 73 5 1 7 een gebied met hoge waterstanden W? op de in fig. 4 weergegeven wijze in de grond worden verankerd.
De uitvinding is niet beperkt tot de in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeelden, die op ver-5 schillende manieren binnen het kader der uitvinding kunnen worden gevarieerd.
780 73 5 1

Claims (16)

1. Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf, met het kenmerk, dat dit scherm de vorm bezit van een gedeelte van een cilinderoppervlak met een althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld ver- 5 lopende as.
2. Ondergronds scherm volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat dit scherm uit een verhardbare massa is gevormd.
3. Ondergronds scherm volgens conclusie 2, 10 met het kenmerk, dat dit scherm uit klei- cementmateriaal is gevormd.
4. Ondergronds scherm volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat dit scherm uit cement-specie is gevormd.
5. Ondergronds scherm volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat dit scherm van een wapening is voorzien.
6. Ondergronds scherm volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat dit scherm geprefabri- 20 ceerd is.
7. Ondergronds scherm volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat dit scherm uit metaal is vervaardigd.
8. Ondergronds scherm volgens een der conclusies 25 4-7,met het kenmerk, dat dit scherm van ver ankeringen is voorzien, welke zijn aangebracht volgens raaklijnen aan het cilinderoppervlak.
9. Werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf, met het 30 kenmerk, dat een scherm in de grond wordt gevormd of gevoerd, dat de vorm bezit van een gedeelte van een cilinderoppervlak met een althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verlopende as.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het 35 kenmerk, dat een plank, die de vorm heeft van een 780 73 5 1 9 * > gedeelte van een cilinderoppervlak, zodanig boven het maaiveld wordt opgesteld, dat de cilinderas althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verloopt op een afstand boven het maaiveld, welke kleiner is dan de straal van het 5 cilinderoppervlak, waarna de plank om deze as in rotatie wordt gebracht en met zijn ene uiteinde in de grond wordt gevoerd en de grond geheel of gedeeltelijk doorloopt, waarna de plank weer wordt teruggeroteerd, waarbij tijdens dit terugroteren van de plank verhardbaar materiaal via 10 de plank in de, achter het genoemde ene uiteinde van de plank ontstane holte in de grond wordt toegevoerd, dat, nadat de plank de grond heeft verlaten, de vorm van een gedeelte van een cilinderoppervlak heeft en dat in de grond verhardt. ·
11. Werkwijze volgens conclusie 10, methet kenmerk, dat de plank in, respectievelijk uit de grond wordt getrild en hierbij zijdelings wordt geleid.
12. Werkwijze volgens conclusie 10 of 11, m e t het kenmerk, dat de plank, nadat deze weer geheel 20 is teruggeroteerd, in de langsrichting wordt versteld over een afstand, welke ongeveer met zijn lengte overeenkomt en vervolgens voor het verkrijgen van een, op het gevormde scherm aansluitend, scherm opnieuw in en uit de grond wordt geroteerd, waarbij de in de grond gevormde 25 holte wederom tijdens het terugroteren van de plank met het verhardbare materiaal wordt gevuld.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, methet kenmerk, dat de plank over een zodanige afstand wordt versteld, dat de opvolgende schermen elkaar over- 30 lappen.
14. Werkwijze volgens een der conclusies 10 - 13, met het kenmerk, dat klei-cementmateriaal als verhardbaar materiaal wordt toegepast.
15. Werkwijze volgens een der conclusies 10 - 13, 35 met het kenmerk, dat cementspecie als verhard baar materiaal wordt toegepast. 780 73 5 1 V 4
16. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat een geprefabriceerd scherm, dat de vorm heeft van een gedeelte van een cilinderoppervlak zodanig boven het maaiveld wordt opgesteld, dat de cilinderas 5 althans ongeveer evenwijdig aan het maaiveld verloopt op een afstand boven het maaiveld, welke kleiner is dan de straal van het cilinderoppervlak, waarna het scherm door rotatie in de grond wordt gevoerd. 780 73 5 1
NL7807351A 1978-07-07 1978-07-07 Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf. NL7807351A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7807351A NL7807351A (nl) 1978-07-07 1978-07-07 Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.
NL7810354A NL7810354A (nl) 1978-07-07 1978-10-16 In de grond gevormde grond- en/of waterkerende wand uit beton of dergelijk materiaal; werkwijze voor het in de grond vormen van deze grond- en/of waterkerende wand, alsmede mal, ingericht voor toepassing bij deze werkwijze.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7807351A NL7807351A (nl) 1978-07-07 1978-07-07 Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.
NL7807351 1978-07-07

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7807351A true NL7807351A (nl) 1980-01-09

Family

ID=19831215

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7807351A NL7807351A (nl) 1978-07-07 1978-07-07 Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL7807351A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994009214A1 (en) * 1992-10-16 1994-04-28 Van Splunder Funderingstechniek B.V. Polder principle using shielding walls and method for producing said polder
NL9301279A (nl) * 1993-07-21 1995-02-16 Dirk Verstoep B V Werkwijze voor het vormen van een onder het maaiveld en onder het grondwaterniveau gelegen rijbaan.

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994009214A1 (en) * 1992-10-16 1994-04-28 Van Splunder Funderingstechniek B.V. Polder principle using shielding walls and method for producing said polder
NL9301279A (nl) * 1993-07-21 1995-02-16 Dirk Verstoep B V Werkwijze voor het vormen van een onder het maaiveld en onder het grondwaterniveau gelegen rijbaan.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN109826630B (zh) 一种用于顶管施工的预制混凝土沉井装置及其施工方法
US3412562A (en) Structural wall and method
US20080019779A1 (en) Steel-Cased Concrete Piers
US4459063A (en) Building construction
JP6987559B2 (ja) 連続地中壁の施工方法及び鋼管杭
CA1185441A (en) Process of forming a continuous wall in the ground
CN107938658A (zh) 一种围护桩的施工方法
NL7807351A (nl) Ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf; als- mede werkwijze voor het aanbrengen van een ondergronds scherm voor het vormen van een sleuf.
EP1985764A1 (en) Method for constructing an immersed tunnel and tunnel obtained by said method
EP1600561A1 (en) Water resistant cast-in-place pile wall and method of constructing it
GB2205121A (en) Underpinning buildings by using, in situ, cast piles
JP3745027B2 (ja) 深礎基礎とその形成方法及びこれらに使用する偏心防止金具と内型枠固定金具
JP2566414Y2 (ja) 防波堤構造
RU2150550C1 (ru) Способ изготовления буроинъекционной сваи в сезоннопромерзающем грунте
NO123874B (nl)
JP2996113B2 (ja) 立坑の構築方法
KR960011006A (ko) 스티로폴볼을 이용한 트랜치내 콘크리트 타설공법
KR100461492B1 (ko) 지하 구조물의 보수 보강 공법
WO2023209744A1 (en) Submerged tunnels
JPS59428A (ja) 地中に埋設される容器のための基礎部をつくる方法
NL1009683C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een verticaal in de grond reikend buislichaam.
JPH1054495A (ja) 管路補修更生工法
JPH07127051A (ja) 連続地中壁施工用鉄筋篭の構造及びその建込み方法
JPH0433326B2 (nl)
SU1430463A1 (ru) Способ возведени буронабивных свай

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed