NL2031528B1 - Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest - Google Patents

Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest Download PDF

Info

Publication number
NL2031528B1
NL2031528B1 NL2031528A NL2031528A NL2031528B1 NL 2031528 B1 NL2031528 B1 NL 2031528B1 NL 2031528 A NL2031528 A NL 2031528A NL 2031528 A NL2031528 A NL 2031528A NL 2031528 B1 NL2031528 B1 NL 2031528B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
manure
cleaner
cleaning frame
cleaning
mobile unit
Prior art date
Application number
NL2031528A
Other languages
English (en)
Inventor
Elisabeth Gerard Hensgens Michael
De Roij Van Zuijdewijn Joseph
Original Assignee
Farm Eco Systems Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Farm Eco Systems Bv filed Critical Farm Eco Systems Bv
Priority to NL2031528A priority Critical patent/NL2031528B1/nl
Priority to EP23167204.9A priority patent/EP4256953A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2031528B1 publication Critical patent/NL2031528B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/01Removal of dung or urine, e.g. from stables
    • A01K1/0132Removal of dung or urine, e.g. from stables by means of scrapers or the like moving to-and-fro or step-by-step
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/01Removal of dung or urine, e.g. from stables
    • A01K1/0135Removal of dung or urine, e.g. from stables by means of conveyor belts

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Treatment Of Sludge (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Abstract

De huidige uitvinding heeft betrekking op een mestreiniger voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest op een stalvloer omvattende, een mobiele unit en een geleidingsgestel, waarbij de mobiele unit een reinigingsframe met veegelementen omvat, geschikt om mest te verplaatsen. De uitvinding heeft eveneens betrekking op een mestsysteem en werkwijze voor het verzamelen van mest op een stalvloer en verwerken ervan, en op een gebruik van de mestreiniger, mestsysteem en/of werkwijze voor het verzamelen van mest op een stalvloer en/of het verwerken ervan. De uitvinding heeft eveneens betrekking op een werkwijze voor het plaatsen van de mestreiniger.

Description

MESTREINI GER, MESTERVERWERKINGSSYSTEEM EN METHODE VOOR
REINIGING EN VERWERKING VAN MEST
TECHNISCH DOMEIN
De uitvinding heeft in een eerste aspect betrekking op een mestreiniger voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest van een stalvioer.
De uitvinding heeft in een tweede aspect eveneens betrekking op een mestsysteem voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest van een stalvioer en verwerken ervan.
In een derde aspect heeft de uitvinding eveneens betrekking op een werkwijze voor het hygiëniseren van een gesloten diervriendelijke stalvloer en het verwijderen van mest op een stalvloer en verwerken ervan.
In een vierde aspect heeft de uitvinding eveneens betrekking op een gebruik van de mestreiniger, mestsysteem en werkwijze volgens de voorgaande aspecten.
In een ander aspect heeft de uitvinding eveneens betrekking op een werkwijze voor het plaatsen van de mestreiniger volgens het eerste aspect.
Specifiek voorzien bovenstaande aspecten systemen, reinigers en werkwijzen voor hel verzamelen van mest van een stalvloer.
STAND DER TECHNIEK
Het verwijderen van mest en reinigen van stallen is voor de mens al eeuwen een lastig en tijdrovende bezigheid. De laatste jaren zijn geautomatiseerde toestellen ontwikkeld om te assisteren bij dit reinigingsproces.
Dergelijke inrichting is onder meer gekend uit ES2270630 (ES '630). ES ‘630 beschrijft een geautomatiseerd kuistoestel voor stallen. Dit kuistoestel omvat een kuisarm, verbonden met een sproeikop. Een computersysteem stuurt het kuistoestel en kan een kuisoperatie zelfstandig herhalen eenmaal nadat de gewenste operatie manueel werd voorgedaan.
Eveneens gekend is de stalreinigingsinrichting uit DE102017109130 (DE ‘130). DE ‘130 heeft betrekking op een robotvoertuig met reinigingsgereedschap.
Beeldverwerkingssoftware is in staat om een te reinigen vloeroppervlak te detecteren, de positie van het robotvoertuig binnen een referentiesysteem te bepalen en de informatie door te geven aan het robotvoertuig. Het robotvoertuig kan zich autonoom verplaatsen en is aangepast om een bodemoppervlak van een open stal te reinigen.
Eveneens gekend is de constructie uit NL1002487 (NL ‘487}. NL ‘487 beschrijft mestopneemmiddelen voor het automatisch reinigen van een stalvloer.
Detectiemiddelen zoeken voorwerpen die weggehaald moeten worden.
Opneemmiddelen zijn geschikt om mest op te nemen of op te scheppen. Ze zijn vaak bevestigd aan het plafond van de stal en zijn geschikt om de mest verticaal omhoog uit het bereik van de dieren in de stal te brengen.
Deze gekende inrichtingen vereisen een grote installatiekost en geavanceerde software.
Ze zijn vaak niet in staat om het staloppervlak volledig mestvrij te maken en/of kunnen beschadigd worden door de dieren in de stal. De huidige uitvinding beoogt minstens een oplossing te vinden voor enkele van bovenvermelde problemen of nadelen.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
In een eerste aspect betreft de huidige uitvinding een mestreiniger volgens conclusie 1.
De mestreiniger vormt, een stevige constructie, geschikt om in een omgeving met dieren niet beschadigd te worden. Doordat de mesireiniger de mest met de veegelementen verduwt en niet opheft, wordt minder energie verbruikt. De mestreiniger is in staat om efficiënt, frequent en grondig de mest van de stalvloer verwijderen.
Voorkeursvormen van de inrichting worden weergegeven in de conclusies 2 tot en met 7.
In een tweede aspect betreft de huidige uitvinding een mestsysteem volgens conclusie 8.
De mest kan dankzij dit mestsysteem snel van de stalvioer, bijvoorbeeld via een afvoergoot, naar een mestverwerkingssysteem getransporteerd worden. Dit mestsysteem zorgt voor een snelle verwerking van de mest, waardoor er minder methaanvorming (microbieel) optreedt en minder vorming van ammoniak in de stal
(enzymatisch). Voorkeursvormen van het mesisysteem worden beschreven in de volgconclusies 9 tot en met 12.
In alternatieve uitvoeringsvormen wordt de mest tijdelijk opgeslagen in de mestreiniger, en periodiek met een interface getransporteerd buiten de stal, waar deze verwerkt wordt in het mestverwerkingssysteem, met het oog op bovenstaande doelen.
In een derde aspect betreft de huidige uitvinding een werkwijze volgens conclusie 13.
Deze werkwijze zorgt voor een snelle verwerking van de mest, waardoor er minder methaanvorming (microbieel) optreedt en dus minder vorming van ammoniak in de stal (enzymatisch). Dit resulteert in een verbeterde gezondheid van de dieren in de stal, een verbeterde kwaliteit van de stallucht, verbeterde grip van de dieren op de (bij voorkeur rubberen) stalvloer en gereduceerd antibioticagebruik, als gevolg van minder klauwproblemen. Voorkeursvormen van de werkwijze worden beschreven in de volgconclusies 14 tot en met 17.
In een vierde aspect betreft de huidige uitvinding een gebruik volgens conclusie 18.
Dit freguent gebruik van de reiniger heeft als doel de mest frequent volledig weg te halen, en zo het enzymatische proces (NH3-vorming) zo snel mogelijk te smoren. Dit gebruik resulteert in een verbeterde gezondheid van de dieren in de stal, een verbeterde kwaliteit van de stallucht, verbeterde grip van de dieren op de stalvloer en gereduceerd antibioticagebruik.
In een vijfde aspect betreft de huidige uitvinding een werkwijze volgens conclusie 19.
Het optimaliseren van het reinigingsproces heeft onder meer als voordeel dat het stalvloeroppervlak gekozen kan worden waar reiniging het meest nodig is.
BESCHRIJVING VAN DE FI GUREN
Figuur 1 toont een schematisch bovenaanzicht van de afvoergoot volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 2 toont een detailvoorstelling van een zijaanzicht van het reinigingsframe volgens van een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 3 toont een detailvoorstelling van het voortbewegingssysteem van het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 4 toont een schematische voorstelling van de drie opeenvolgende kuisstappen uitgevoerd door het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 5 toont een schematisch bovenaanzicht van de afvoergoot en het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 6 toont een detailvoorstelling van een zijaanzicht van de helling en het reinigingsframe volgens van een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 7 toont een schematisch zijaanzicht van een reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 8 toont een schematisch bovenaanzicht van een reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Figuur 9 toont een detailvoorstelling van een veegelement volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING
Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in de beschrijving van de uitvinding, ook technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding.
Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd. “Een”, “de” en “het” refereren in dit document aan zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt. Bijvoorbeeld, “een segment” betekent een of meer dan een segment.
De termen “omvatten”, “omvattende”, “bestaan uit’, “bestaande uit”, “voorzien van”, ‘bevatten’, “bevattende”, “inhouden”, “inhoudende” zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek. 5 Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen.
Nederland en andere landen met intensieve melkveehouderij, kampen met een te hoge uitstoot van ammoniak (NH3}) en methaan (CHa), die voor een deel wordt veroorzaakt door mestproductie in de landbouw, waaronder de melkveesector. Melkkoeien produceren jaarlijks (jaar 2021) rond 38 miljoen ton mest. Door Nederlandse boeren wordt de overschot mest uitgereden op landerijen. De Nederlandse overheid neemt voortdurend, veelal korte termijn, maatregelen om de uitstoot van ammoniak, methaan en fosfaat te verminderen. Deze voortdurende nieuwe maatregelen brengen de continuïteit van de melkveesector in gevaar. De boer is verantwoordelijk voor zijn deel van het mestprobleem. Hij moet dit probleem op zijn boerderij zelf oplossen, maar de noodzakelijke (technische) middelen en instrumenten voor een integrale aanpak en oplossing ontbreken. Een succesvolle oplossing is alleen mogelijk, bij een integrale kleinschalige technisch betrouwbare en bedrijfseconomisch haalbare aanpak op boerderijniveau.
In een eerste aspect betreft de uitvinding een mestreiniger voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest op een stalvloer omvattende, een mobiele unit, waarbij de mobiele unit een reinigingsframe met veegelementen omvat, geschikt om mest te verplaatsen, waarbij het reinigingsframe zich in een eerste richting uitstrekt, en waarbij de veegelementen beweegbaar langsheen de eerste richting voorzien zijn op het reinigingsframe; en de mesireiniger beweegbaar is volgens een tweede richting, waarbij de tweede richting verschillend is van de eerste richting en bij voorkeur substantieel loodrecht dan wel onder een hoek daarop.
Doordat de mestreiniger een reinigingsframe met veegelementen omvat, geschikt om mest te verplaatsen, waarbij het reinigingsframe zich in een eerste richting uitstrekt, en waarbij de veegelementen beweegbaar langsheen de eerste richting voorzien zijn op het reinigingsframe; en de mobiele unit beweegbaar is volgens een tweede richting, waarbij de tweede richting verschillend is van de eerste richting en bij voorkeur substantieel loodrecht daarop, kan het volledige oppervlak volledig mestvrij gemaakt worden. De veegelementen zijn in staat om de mest te verplaatsen. Doordat deze veegelementen zich in minstens twee verschillende richtingen kunnen verplaatsen,
kunnen de veegelementen eenvoudig het volledige oppervlak, periodiek kuisen. Door de mest snel uit te stal te verwijderen, wordt vermeden dat ammoniak en methaan worden gevormd. Volgens een uitvoeringsvorm omvat het veegelement een borstel, een rubber plaat, een kunststoffen plaat, een staalborstel of een metalen plaat. Een houten plaat wordt afgeraden vanwege het risico op besmettingen door bacteriën of virussen.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat het veegelement een schraper en een houder waar de schraper in vast zit. Volgens een uitvoeringsvorm heeft het deel van het veegelement dat uit de houder komt een vorm van een balk. Volgens een uitvoeringsvorm heeft het deel van het veegelement dat uit de houder komt de vorm van een prisma waarbij het grondoppervlak een trapezium is waarbij de lengte van de twee evenwijdige zijden 5- 70% van elkaar verschillen.
Volgens een uitvoeringsvorm is de hoek tussen de eerste richting en de tweede richting 20-160°, meer bij voorkeur 40-140°, nog meer bij voorkeur 80-120°, nog meer bij voorkeur 70-110°, nog meer bij voorkeur 80-100° en meest bij voorkeur 85-95°.
Doordat de hoek tussen de eerste en tweede richting van elkaar verschilt is de mestreiniger in staat om de meest efficiënte route te kiezen om het snelst de mest te verwijderen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een camera, geschikt om te detecteren waar objecten, verschillend van dieren, op de stalvioer liggen, bij voorkeur is deze camera bevestigd aan de mobiele unit.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een geleidingsgestel, waarbij het geleidingsgestel 2-5 parallelle geleiders omvat, geschikt om de mobiele unit tussen te positioneren en langsheen te laten bewegen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een geleidingsgestel, waarbij het geleidingsgestel twee parallelle geleiders omvat, geschikt om de mobiele unit tussen te positioneren en langsheen te laten bewegen.
Doordat de mestreiniger een mobiele unit en een geleidingsgestel omvat, is er geen geavanceerde software en/of meetinstrumenten nodig om de mobiele unit te leiden. De positionering van de mobiele unit is afhankelijk van het geleidingsgestel. Dit geleidingsgestel kan geplaatst worden langsheen 2 overstaande zijden van de oppervlakte waar de mest op de stalvloer verzameld moet worden. Bij voorkeur wordt het geleidingsgestel geplaatst langsheen de twee langste zijden van dit oppervlak.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een geleidingsgestel, waarbij het geleidingsgestel één geleider omvat, geschikt om de mobiele unit langsheen te laten bewegen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een geleidingsgestel, waarbij het geleidingsgestel twee parallelle geleiders omvat, geschikt om de mobiele unit tussen te positioneren en langsheen te laten bewegen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mestreiniger een geleidingsgestel, waarbij het geleidingsgestel drie parallelle geleiders omvat, waarbij de middelste geleider geschikt is om de mobile unit te ondersteunen en de twee buitenste geleiders geschikt zijn om de mobiele unit tussen te positioneren en langsheen te laten bewegen.
Dankzij het geleidingsgestel zijn geen meetinstrumenten, artificiële intelligentie of herkenningssoftware nodig om de mobiele unit te leiden. Dit geleidingsgestel kan eenvoudig geplaatst worden langsheen de oppervlakte waar de mest op de stalvicer verzameld moet worden.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit wielen en een motor voor het aandrijven van de wielen. Doordat de mobiele unit zelfrijdend is, kan de mobiele unit, beter voorrang geven aan plaatsen die gereinigd dienen te worden. Door middel van sensoren en analyse van de data bekomen van deze sensoren, kan een optimaal reinigingstraject bepaald worden. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit rupswielen of 4-12 wielen, bij voorkeur 4, 6 of 8. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit een hoeveelheid wielen afhankelijk van de lengte van de mobiele unit, bij voorkeur 4+X, 2+X, 2+2* X of 4+2*X wielen, waarbij X de lengte van de mobiele unit is, uitgedrukt in meter en afgerond naar boven. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit een opvangbak, geschikt om mest in op te vangen. Deze opvangbak omvat een opening waarlangs mest ontvangen kan worden, en een afvoer waarlangs de mest afgevoerd kan worden, bij voorkeur via een interface die aansluit op een externe mestopvang unit. Deze opening en afvoer kunnen eventueel samenvallen, maar alternatief verschillend zijn.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit minstens twee parallelle banden waarop telkens minstens 2 veegelementen voorzien zijn, waarbij elke band is vastgemaakt rond 2 spanrollen op het reinigingsframe en geconfigureerd voor het roteren rond de spanrollen, waarbij de spanrollen zich uitstrekken langsheen de eerste richting.
Doordat de mobiele unit minstens twee parallelle banden omvat waarop telkens minstens 2 veegelementen voorzien zijn, en typisch een veelheid daaraan van minstens 10, 20 of meer equidistant gepositioneerde veegelementen, waarbij elke band is vastgemaakt rond 2 spanrollen op het reinigingsframe en geconfigureerd voor het roteren rond de spanrollen, kan de mobiele unit de mest wegvegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een geautomatiseerd systeem met grijpers dat de mest oppakt, wordt de mest eerder verduwd. Dit kost minder energie en zorgt voor een betere reiniging van het stalvloeroppervlak. Doordat er minstens twee parallelle banden aanwezig zijn, kunnen minstens twee verschillende types reinigingen uitgevoerd worden. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit minstens 3 parallelle banden, waarbij de twee buitenste banden geschikt zijn om de mest weg te vegen. Volgens een uitvoeringsvorm, omvat de mobiele unit minstens twee parallelle banden waarop telkens elke 10-50 cm een veegelement voorzien is, bij voorkeur elke 20-30 cm. Doordat de parallelle banden rond verschillende spanrollen zijn vastgemaakt, kan de beweging ervan onafhankelijk geregeld worden. Bij voorkeur omvat de mobiele unit eveneens één of meerdere sproeikoppen (stationair of beweegbaar langs de eerste richting) voor het besproeien van de stalvloer met water en/of andere vloeistoffen, eventueel voorzien van reinigingsproducten. Op deze manier kan de stalvloer in meerdere fases schoongemaakt worden, en een volledige hygiënisering gegarandeerd worden.
Een bijkomend voordeel is dat dit systeem optimaal werkt met een gesloten stalvloer, bij voorkeur voorzien van een kunststof omvattende (rubber bijvoorbeeld) toplaag. Veel stallen hebben een open structuur met gaten of spleten, waarbij de mest eigenlijk door een veegmodule of manueel, in de gaten geduwd en gespoeld wordt, en waarbij er onder de vloer een verzamelbekken voorzien is waarin de mest opgevangen wordt.
Hierdoor blijft de mest, en de vervolgproducten daarvan, echter veel langer aanwezig in de stal, en blijft er langer microbiële groei mogelijk, en wordt de vorming van ammoniak en methaan niet actief tegengegaan. Het huidige systeem beoogt de mest te verplaatsen naar de zijden van de stalvioer, waar deze kan opgevangen worden in een compacter systeem, waardoor de afvoer en daaropvolgende verwerking eenvoudiger, sneller en efficiënter kan plaatsvinden, waardoor de bovengenoemde problemen vermeden worden.
Doordat de mobiele unit minstens twee parallelle banden omvat waarop telkens minstens 2 veegelementen voorzien zijn, wordt voorkomen dat er een dunne laag mest achterblijft. Indien een dunne laag mest achterblijft, kan er nog steeds ammoniak gevormd worden. Eénmalig vegen zou mogelijks de mest deels uitspreiden en zo een mestfilm creëren. Doordat de parallelle banden geschikt zijn om te kuisen in meerdere fasen, wordt de stalvloer snel en volledig gehygiéniseerd. Hygiëniseren omvat het verzamelen en gefaseerd reinigen van de stalvloer en het afvoeren van mest. Bij voorkeur wordt de stalvloer ten minste elk 1 uur gehygiéniseerd, meer bij voorkeur elke
30 minuten, nog meer bij voorkeur elke 20 minuten. Het dient begrepen te worden dat de frequentie naargelang wens bijgesteld kan worden.
Alternatief kan het vegen ook gebeuren met één band, díe in twee fasen opereert, met een tussentijdse spoeling tussen de fases met behulp van één of meer sproeikoppen op de mobiele unit (stationair of beweegbaar langs de eerste richting). Op deze manier kan eveneens de verregaande hygiénisering van de stalvloer gegarandeerd worden, wat ontbreekt in gekende systemen.
Volgens een uitvoeringsvorm kan de hoek tussen de veegelementen en de band waaraan ze zijn vastgemaakt aangepast worden, bij voorkeur afhankelijk van de hoek tussen de eerste en tweede richting. Volgens een uitvoeringsvorm is de hoek tussen de veegelemenien en de band waaraan ze zijn vastgemaakt maximaal 10° verschillend van de hoek tussen de eerste en tweede richting, meer bij voorkeur zijn de hoeken gelijk.
Volgens een uitvoeringsvorm hebben de veegelementen een rechthoekige vorm.
Volgens een uitvoeringsvorm hebben de veegelementen een rechthoekige vorm met één gekromde zijde.
Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm zijn middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk aanwezig op het reinigingsframe, waarbij de middelen gepositioneerd staan, geschikt om de stalvloer onder ten minste één van de parallelle banden te bevochtigen en/of te reinigen.
Doordat middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk aanwezig zijn op het reinigingsframe, waarbij de middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk gepositioneerd staan, geschikt om de stalvloer onder ten minste één van de parallelle banden te bevochtigen, kan er zowel een droge als een natte reiniging van de stalvloer gebeuren. Een kuisvloeistof wordt op de stalvloer gespoten. Dit zorgt voor een complete verwijdering van de mest waardoor er minder ammoniak vrijkomt in de stal. Hierdoor verbeteren de groeiomstandigheden voor de dieren en wordt de uitstoot ammoniak (NH3) en broeikasgassen (CH4) gereduceerd. Volgens een verdere uitvoeringsvorm, zijn er twee parallelle banden aanwezig op het frame en staan deze middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk tussen de twee parallelle banden. Door deze positionering kan er steeds een eerste droge reiniging gebeuren dewelke een groot deel van de mest verwijdert en dan een natie reiniging. Volgens een andere uitvoeringsvorm zijn er drie of meerdere parallelle banden aanwezig op het frame en zijn de middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk geschikt om het oppervlak onder ten minsten één van de middelste parallelle banden te bevochtigen. Door deze positionering kan er steeds een eerste droge reiniging gebeuren dewelke een groot deel van de mest verwijdert en dan een natte reiniging, gevolgd door een tweede droge reiniging. Op deze manier wordt ook de kuisvloeistof weggeveegd.
Volgens een uitvoeringsvorm omvatten de middelen voor het reinigen met vioeistof en/of luchtdruk in de nabijheid van de middelste band, geschikt om het oppervlak onder de middelste band te bevochtigen. Hierdoor kan de stalvloer ook met een kuisvioeistof gereinigd worden. Volgens een uitvoeringsvorm omvatten de middelen voor het reinigen met vloeistof een kuisvloeistof, waarbij de kuisvloeistof een antimicrobieel middel bevat.
Doordat de buitenste banden een droge verwijdering uitvoeren, zal de mest grotendeels weggebracht zijn alvorens de middelen voor het reinigen de stalvloer bevochtigen. Bij voorkeur staan de middelen gepositioneerd, geschikt om de stalvloer onder de middelste parallelle band te bevochtigen en/of te reinigen. Volgens een uitvoeringsvorm zijn sproeikoppen aanwezig op het reinigingsframe, waarbij de sproeikoppen gepositioneerd staan, geschikt om de stalvloer onder ten minste één van de parallelle banden te bevochtigen.
Volgens een andere uitvoeringsvorm omvat het veegelement een rubber of kunststoffen plaat.
Doordat het veegelement een rubber of kunststoffen plaat omvat, is de flexibiliteit van het veegelement voldoende om de variabele hoeveelheid mest voort te duwen. De rigiditeit alsook de resistentie van een rubber of kunststoffen plaat is voldoende hoog om langdurig te gebruiken. Volgens een andere uitvoeringsvorm omvat het veegelement een borstel.
Volgens een uitvoeringsvorm, bedraagt de lengte van de mobiele unit minstens 90% van de afstand tussen de twee parallelle geleiders, bij voorkeur ondersteunen de geleiders de mobiele unit. Als slechts sprake is van een geleider bedraagt de werkbreedte van de mobiele unit minstens 90% van de breedte van de te reinigen stalvloer.
Doordat de lengte van de mobiele unit minstens 90% bedraagt van de afstand tussen de twee parallelle geleiders, dan wel de breedte van de stalvloer, kan de mobiele unit bij elke passage het volledige stalopperviak tussen reinigen zonder zich dichter naar een geleider te moeten bewegen. De mobiele unit hoeft slechts in één richting te kunnen bewegen om het staloppervlak te reinigen. Hierdoor kan de mobiele unit eenvoudiger en steviger gebouwd worden. Het eindpunt van de band zal steeds in de nabijheid van een geleider zijn. Doordat de geleiders de mobiele unit ondersteunen, is de mobiele unit beter bestand tegen krachten ontwikkeld door de dieren in de stal. De dieren zullen de aanwezigheid van de mestreiniger gewoon raken maar kunnen er steeds op gaan staan of beweging ervan blokkeren. Doordat de mobiele unit ook ondersteund wordt door de geleiders, zal de mobiele unit minder snel doorgebogen of beschadigd worden. Volgens een uitvoeringsvorm, omvat de mobiele unit wielen aan het uiteinde en midden.
Volgens een uitvoeringsvorm, zal een geleider, in combinatie met gewicht dempende wielen onder aan de mestscheider, de mobiele unit ondersteunen. Hierdoor is de mobiele unit beter bestand tegen krachten ontwikkeld door de dieren in de stal. De dieren zullen de aanwezigheid van de mestreiniger gewoon raken maar kunnen er steeds op gaan staan of beweging ervan blokkeren. Doordat de mobiele unit ondersteund wordt door de geleider en gewicht dempende wielen, zal de mobiele unit minder snel doorgebogen of beschadigd worden. Volgens een uitvoeringsvorm, omvat de mobiele unit wielen aan het uiteinde en midden.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat de mobiele unit een container voor de opslag van mest. Volgens een verder uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit een zuigsysteem, geschikt om de mest verzameld door de mestreiniger in de container voor de opslag van mest te zuigen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit een buis aan een eerste uiteinde van de mobiele unit en een pomp.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een mestsysteem voor het verzamelen van mest op een stalvloer en verwerken ervan, omvattende, een mestreiniger volgens het eerste aspect; een afvoergoot voorzien aan een eerste uiteinde van de mobiele unit van de mestreiniger en evenwijdig aan de geleider(s), waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd kan worden; en een mestverwerkingssysteem gekoppeld aan de afvoergoot, waar de mest vanuit de afvoergoot naartoe gebracht kan worden.
Doordat het mestsysteem een mestreiniger, afvoergoot en mestverwerkingssysteem omvat, kan de mobiele unit de mest is de afvoergoot brengen en kan de mest vanuit de afvoergoot direct verwerkt worden. Hierdoor is de tijd waarbij de mest aan de atmosfeer vrijgesteld wordt zeer beperkt en wordt de vorming en verspreiding van methaan en ammoniak vermeden. Aangezien methaan en ammoniak sterk vervuilende gassen zijn, is deze reductie gewenst. In sommige gevallen is het verplicht om ammoniak die vrijkomt in stallen te capteren. Het capteren van ammoniak gebeurt vaak met gaswassers. De technologie hierin beschreven, is eerder geschikt om de vrijstelling van ammoniak te verhinderen, dan wel om dit nadien te gaan opvangen. Volgens een uitvoeringsvorm omvat de afvoergoot een systeem voor het afvoeren van de mest.
Volgens een verdere uitvoeringsvorm omvat dit mestsysteem een iransporiband en/of een afvoerbak. Met behulp van spanrollen kan een band met daaraan een afvoerbak door de afvoergoot verplaatst worden. Via een retourgoot kan deze afvoerbak zich terug naar de afvoergoot verplaatsen. Op deze manier roteert de afvoerbak doorheen de afvoergoot. Volgens een andere uitvoeringsvorm staat een gedeelte van de afvoergoot, geschikt om de verzamelde mest door de mestreiniger op te vangen, onder een hoek van 3-15° ten opzichte van het horizontaal vlak gepositioneerd. Hierdoor kan de mest, samen met de kuisvloeistof vrij of met beperkte hulp, ten minste voor een deel van de afstand, eenvoudig naar het mestverwerkingssysteem glijden. Volgens een andere uitvoeringsvorm, wordt de afvoergoot periodiek leeggeschraapt en/of leeggespoeld.
Volgens nog een andere uitvoeringsvorm wordt de mestreiniger voorzien van een afvoerbak waarin de verzamelde mest wordt opgezogen en opgeslagen. Aan het einde van het geleidingsgestel wordt de afvoerbak geleegd in een afvoerbak ter verwerking in het mestverwerkingssyteem. In een andere uitvoeringsvorm wordt de verzamelde mest opgeslagen in een afvoerbak op de mestreiniger en vervolgens afgevoerd naar het mestverwerkingssysteem.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat de mobiele unit een opvangbak, geschikt om de mest verzameld door de mestreiniger in op te slaan.
Doordat de mobiele unit een opvangbak omvat, geschikt om de mest verzameld door de mestreiniger in op te slaan, hoeft er geen afvoergoot langsheen de volledig te kuisen lengte worden geïnstalleerd en is er minder materiaal nodig voor de productie. De mobiele unit omvat een opvangbak voor tijdelijke opvang, waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd of gezogen kan worden en waarbij de mest vanuit de afvoerbak op het mestverwerkingssysteem kan worden gestort, bij voorkeur wordt het via een interface naar het mestverwerkingssysteem gestort. De interface kan een transportband, afvoergoot (al of niet mechanisch of anders geassisteerd), zelfsturend transportsysteem of zelfrijdend voertuig omvatten, maar kan evenzeer een specifiek koppelsysteem betreffen dat geschikt is om aan de mestreiniger aan te sluiten (specifiek aan de opvangbak) en aan het mestverwerkingssysteem, om de inhoud van de opvangbak zo over te zetten. Volgens een uitvoeringsvorm is de opvangbak geschikt om geledigd te worden aan een ledigingspunt in de stal. Sensoren meten het volume en gewicht van de mest aanwezig in de opvangbak. Op basis van de gemeten gegevens wordt bepaald wanneer de opvangbak aan het ledigingspunt geledigd wordt.
Volgens een uitvoeringsvorm, is in de afvoergoot een opvangbak aanwezig, waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd kan worden en waarbij de mest vanuit de afvoerbak op het mestverwerkingssysteem kan worden gestort, bij voorkeur via een interface die aansluit op een externe mestopvang unit van het mestverwerkingssysteem.
Doordat in de afvoergoot een opvangbak voorzien is, waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd kan worden en waarbij de mest vanuit de afvoerbak op het mestverwerkingssysteem kan worden gestort, kan de mest eenvoudig van de stalvioer weggehaald worden, en verwerkt worden. Hierdoor wordt de uitstoot van ammoniak en methaan sterk gereduceerd. Volgens een uitvoeringsvorm is in de afvoergoot een transportband aanwezig met opvangbakken op. Volgens een uitvoeringsvorm is in de afvoergoot een transportband aanwezig waaraan de opvangbakken zijn bevestigd.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestsysteem sensoren, geschikt om meetwaarden te bekomen met betrekking tot vochtigheid, temperatuur, methaan- en/of ammoniakgehalte, bij voorkeur alle, en geschikt om op basis van deze meetwaarden de werking van de mobiele unit te sturen.
Doordat het mestsysteem sensoren omvat, geschikt om meetwaarden te bekomen met betrekking tot vochtigheid, temperatuur, methaan- en/of ammoniakgehalte, bij voorkeur alle, en geschikt is om op basis van deze meetwaarden de werking van de mobiele unit te sturen, kan de werking van de mobiele unit geoptimaliseerd worden. De vochtigheid, temperatuur, luchtstroom snelheid, methaan- en ammoniakgehalte, geven een indicatie van de hoeveelheid mest in de stal en hoe lang die er al ligt. Indien deze waarden hoog zijn, zou de frequentie van reinigen verhoogd kunnen worden. De temperatuur beïnvloedt de microbiële afbraak en beïnvloedt het vochtigheid en methaan- en ammoniakgehalte. Volgens een uitvoeringsvorm, worden de sensoren gekoppeld aan een rapporteringssysteem. Een van de belangrijkste doelstellingen van de reiniging van de vloer van de mesistraat is het zoveel mogelijk beperken van ammoniakemissie in de stal. Om vast te stellen of deze doelstelling wordt gerealiseerd is het noodzakelijk om de ammoniakemissie te meten. Volgens een uitvoeringsvorm worden sensoren aangebracht aan beide zijden van de mobiele unit, parallel aan de banden. De ene sensor meet vóór reiniging en de andere ná reiniging.
Volgens een uitvoeringsvorm omvat de mobiele unit een reinigingsframe, een band omheen spanrollen, veegelementen, middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk, sensoren en een motor. Volgens een verdere uitvoeringsvorm zijn de veegelementen vastgemaakt aan de band omheen de spanrollen, bij voorkeur aan minstens 1 punt. Volgens een verdere uitvoeringsvorm is de motor geschikt om de veegelementen te laten roteren.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een mestscheider met schroefpers, vijzelpers en/of zeefbochten, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestofgehalie van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60-99%. Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een mestscheider met schroef- of vijzelpers, dan wel zeefbochten, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestofgehalte van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60-99%.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een mestscheider met schroef- of vijzelpers, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestofgehalte van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60-99%.
In een andere uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een mestscheider met een of meer zeefbochten, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestofgehalte van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60- 99%.
Doordat het mestverwerkingssysteem een mestscheider omvat, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestoigehalte van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60-29%, kan de mest in twee fasen gescheiden worden.
Deze fasen hebben een verschillend drogestofgehalte en stikstof- en fostorgehalte. Deze fasen vereisen een andere manier van verdere verwerking. Een scheiding met een schroef- of vijzelpers of een zeefbocht is energiezuinig en efficiënt.
Zeefbochten worden vaak toegepast voor de filtratie voor grove deeltjes, groter dan0,25 mm. Het statische- of dynamische filterscreen houdt de vaste stoffen op het oppervlak van het filterscreen, waardoor ze uit de vloeistof worden gefilterd. De vloeistof valt door het screen heen en heeft een zelfreinigend effect. De vaste stoffen glijden via het glooiende screen naar beneden en vallen in de onderstaande afvalcontainer.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een trommeldroger of cylinderpers en flotatiesysteem, waarbij de trommeldroger/cylinderpers geschikt is om de vaste fase te drogen en het flotatiesysteem geschikt is om het drogestofgehalte van de vloeibare fase te verlagen.
Volgens een uitvoeringsvorm, omvat het mestverwerkingssysteem een trommeldroger en flotatiesysteem, waarbij de trommeldroger geschikt is om de vaste fase te drogen en het flotatiesysteem geschikt is om het drogestofgehalte van de vloeibare fase te verlagen.
Volgens een andere uitvoeringsvorm, omvat het mesiverwerkingssysteem een cylinderpers en flotatiesysteem, waarbij de cylinderpers geschikt is om de vaste fase te drogen en het flotatiesysteem geschikt is om het drogestofgehalte van de vloeibare fase te verlagen
Doordat het mestverwerkingssysteem een trommeldroger, dan wel cylinderpers, en een flotatiesysteem omvat, waarbij de trommeldroger/cylinderpers geschikt is om de vaste fase te drogen en het flotatiesysteem geschikt is om het drogestofgehalte van de vloeibare fase te verlagen, kunnen de bekomen fracties uit de mestscheider verwerkt worden. Het bekomen product uit de trommeldroger/cylinderpers en het flotatiesysteem stoten nog weinig tot geen ammoniak en/of methaan uit. Deze producten kunnen voor lange tijd bewaard worden. Het transporteren van de droge fractie is veel efficiënter dan het transporteren van natte mest. De vloeibare fase bevat minder fosfor en kan eenvoudig in de bodem geïncorporeerd worden.
In een volgend aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het verzamelen van mest op een stalvloer en verwerken ervan, omvattende: het voortbewegen van een reinigingsframe met veegelementen in een transporirichting; het bewegen van veegelementen bevestigd op het reinigingsframe langsheen een ondergrond, in een veegrichting verschillend van de transportrichting en bij voorkeur substantieel loodrecht daarop.
Doordat de werkwijze voor het verzamelen van mest op een stalvioer en verwerken ervan voorgaande stappen omvat, kan de oppervlakte tussen de geleider(s) en de stalwand eenvoudig gereinigd worden. De parallelle geleider(s) bepalen waar het reinigingsframe met veegelementen zich kan voortbewegen. Door deze assistentie is geen software nodig om de stalomgeving te scannen. Door de steeds striktere milieuwetgeving, is het beter de mest zo snel mogelijk te verwerken tot een minder schadelijk product. Door de stalvloer frequent te reinigen en de mest af te voeren zal minder ammoniak en methaan gevormd worden. Doordat het reinigingsframe veegelementen omvat, kan het de mest op de stalvloer verzamelen. Het roteren van deze veegelemenien creëert een duwende beweging naar een afvoergoot aan een uiteinde van het reinigingsframe. Volgens een uitvoeringsvorm zal de mest afgevoerd worden naar een mestverwerkingssysteem. Volgens een uitvoeringsvorm is in de afvoergoot een transportbandsysteem bevestigd dat de mest wegvoert.
Volgens een uitvoeringsvorm beweegt het reinigingsframe met veegelementen langsheen één geleider en omvat het reinigingstrame een lopend wiel. Volgens een verdere uitvoeringsvorm ondersteund de geleider het reinigingsframe aan een eerste uiteinde en een lopend ondersteunt een tweede uiteinde van het reinigingsframe.
Volgens een uitvoeringsvorm ondersteunen twee parallelle geleiders het reinigingsframe met veegelementen en waarbij het reinigingsframe met veegelementen tussen de twee parallelle geleiders en langsheen de twee parallelle geleiders beweegt.
Volgens een uitvoeringsvorm is de hoek tussen de veegrichting en de transportrichting 20-160°, meer bij voorkeur 40-140°, nog meer bij voorkeur 80-120°, nog meer bij voorkeur 70-110°, nog meer bij voorkeur 80-100° en meest bij voorkeur 85-95°.
Doordat de hoek tussen de veegrichting en de transportrichting van elkaar verschilt, is de mestreiniger in staat om de meest efficiënte route te kiezen om het snelst de mest te verwijderen. Volgens een uitvoeringsvorm detecteert de mesireiniger met een camera objecten, verschillend van dieren, op de stalvloer, bij voorkeur is deze camera bevestigd aan de mobiele unit.
Volgens een uitvoeringsvorm, wordt de kracht waarmee de veegelementen over de ondergrond getrokken of geduwd worden, aangepast om te zorgen dat de veegelementen, tijdens het trekken of verduwen van de mest, gepositioneerd staan op het reinigingsframe onder een hoek van 45-60° ten opzichte van de stalvloer.
Doordat de kracht waarmee de veegelementen tegen de ondergrond geduwd worden, aangepast wordt, kunnen ze tijdens het verduwen of trekken van de mest, gepositioneerd staan op het reinigingsframe onder een hoek van 45-60° ten opzichte van de stalvloer. De hoek wordt gemeten ten opzichte van de stalvioer en in de richting waarin het veegelement zich voortbeweegt. De hoek van 45-60° is ideaal voor het reinigen van het staloppervlak. De veegelementen worden ook best niet krom geduwd tijdens het vegen. Door de kracht waarmee de veegelementen neerwaarts duwen aan te passen, kan dit ook vermeden worden. Indien de veegelementen krom worden geduwd, kunnen stukken mest op de stalvioer achterblijven en verloopt de reiniging niet optimaal.
Volgens een uitvoeringsvorm, wordt water en elektriciteit aan de mestreiniger aangeleverd via water- en elektriciteitsleidingen in een geleidingsgoot, waarbij de geleidingsgoot zich langsheen één van de parallelle geleiders bevindt.
Doordat water en elektriciteit aan de mestreiniger aangeleverd wordt via water- en elektriciteitsleidingen in een geleidingsgoot, waarbij de geleidingsgoot zich langsheen één van de parallelle geleiders bevindt, kan de mestreiniger continue de stalvloer reinigen. Pauzes voor het laden van een batterij of vloeistofreservoir zijn niet meer nodig. Door frequenter de stalvloer te reinigen is de opgebouwde hoeveelheid mest lager en kunnen de veegelementen efficiënt werken. Doordat de geleidingsgoot zich langsheen een geleider bevindt, is deze meer afgeschermd van de dieren waardoor de kans op beschadiging wordt gereduceerd.
Volgens een verdere uitvoeringsvorm, rollen zelfoprollende leidinghaspels water- en elektriciteitsleidingen op en af, afhankelijk van de bewegingen van het reinigingsframe.
Doordat zelfoprollende leidinghaspels water- en elektriciteitsleidingen op- en afrollen, afhankelijk van de bewegingen van het reinigingsframe, kan de aanvoer van water en elektriciteit naar het reinigingsframe gewaarborgd worden. Het is van belang het reinigingsirame te allen tijde van elektriciteit en water te kunnen voorzien. Door de kabels op momenten dat ze te lang zijn op te rollen, wordt vermeden dat ze in de knoop raken. Volgens een uitvoeringsvorm omvatten de leidinghaspels een haspel; een motor, geschikt om de haspels rond te draaien; en een geleider, geschikt om de leidingen op en af de haspels te leiden.
In een volgend aspect betreft de uitvinding, een gebruik van de mestreiniger volgens het eerste aspect, of het mestsysteem volgens het tweede aspect, of de werkwijze volgens het derde aspect voor het verzamelen van mest op een stalvioer en/of het verwerken ervan.
Dit gebruik voor het verzamelen van mest op een stalvloer en/of het verwerken ervan, leidt tot een snelle afvoer van mest waardoor de gezondheid van de dieren verbetert alsook de uitstoot van methaan en ammoniak wordt gereduceerd. Dit gebruik is volledig automatisch en vereist weinig tot geen menselijke interactie. Het reinigen van stalvloeren is altijd een lastig en tijdrovende activiteit geweest maar kan door dit gebruik vermeden worden.
In een volgend aspect betreft de uitvinding, een werkwijze voor het plaatsen van de mestreiniger volgens het eerste aspect omvattend, het plaatsen van één geleider langsheen een zijde van de stal, het loodrecht verbinden van een reinigingsframe met veegelementen met de geleider; het plaatsen van een tweede geleider parallel aan de eerste geleider, op een afstand geschikt om het reinigingsframe met veegelementen te ondersteunen. Bij voorkeur wordt een afvoer voorzien aan de zijde waar de tweede geleider geplaatst is.
Doordat de werkwijze voor het plaatsen van de mestreiniger volgens het eerste aspect voorgaande stappen omvat, kan de mestreiniger eenvoudig opgebouwd worden. Er is bovendien geen extra training van software nodig alvorens de mestreiniger kan starten.
De snelheid waarmee het reinigingsframe met veegelementen zich over de geleiders beweegt is afhankelijk van de hoeveelheid mest op de stalvloer. Doordat één geleider wordt geplaatst aan de zijde waar de dieren eten, wordt dit oppervlak van de stalvloer regelmatig gereinigd. Hierdoor staan de dieren in een propere omgeving wanneer ze eten. Dit verhoogt ook hun welzijn, vermindert de stress en verlaagt de nood aan het gebruik van antibiotica.
Elk kenmerk, beschreven in dit document, hierboven zowel als hieronder, kan betrekking hebben op elk van de verschillende aspecten van de huidige uitvinding.
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. niet-limiterende voorbeelden of figuren die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
FIGUURBESCHRIJVING
Figuur 1 toont een schematisch bovenaanzicht van de afvoergoot volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
De afvoerbak 1 bevindt zich steeds langsheen de geleiders en aan een uiteinde van de mestreiniger 4. De afvoerbak 1 wordt gebruikt voor het afvoeren van de mest in de afvoergoot naar een mestverwerkingssysteem. De mest wordt steeds door een afvoerbak 1 in één richting afgevoerd. De retourgoot 5 dient om de afvoerbak 1 te laten terugkomen. Beide goten liggen naast en tegen elkaar. De retourgoot die het dichtbij de zijwand van de stal ligt, is van boven afgedicht met een deksel. De afvoergoot is van boven open. Hierin wordt de mest opgevangen en afgevoerd. Om te voorkomen, dat de koeien in deze goot kunnen stappen is deze afgedekt met een rooster, waardoor de mest in de afvoergoot valt, en dat te fijn is voor koeienvoeten. De mest in de afvoergoot 1 wordt verplaatst door een kabel rond een eerste spanrol 2. Een tweede spanrol, de aandrijvende spanrol 3, zorgt dat de eerste spanrol roteert en de afvoergoot 1 beweegt.
De mestreiniger 4 beweegt zich loodrecht ten opzichte van de afvoergoot. De mest die de mestreiniger verduwt, komt terecht in de afvoergoot 1.
Figuur 2 toont een detailvoorstelling van een zijaanzicht van het reinigingsframe volgens van een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Demestreiniger steunt op de parallelle geleiders met een draagarm 10. Deze draagarm 10 is bevestigd op de parallelle geleiders en kan bewegen in de kijkrichting volgens deze figuur. De tandwielkastreductor 11 zorgt voor het roteren van de parallelle band 13 op het reinigingsframe. Deze tandwielkastreductor 11 wordt aangedreven door een elektromotor 12. Op de band 13 zijn de veegelementen 14, soms schrapers genoemd, op bevestigd.
Figuur 3 toont een detailvoorstelling van het voortbewegingssysteem van het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Het reinigingsframe verplaatst zich door het roteren van een rolwiel 20 op een tandheugel 22. Het rolwiel 20 bevindt zich boven de tandheugel 22. De tanden van de tandheugel 22 zijn naar onder gericht en geconnecteerd met een tandwiel 21. Dit tandwiel 21 wordt aangedreven door motor en zit aan beide kanten van het reinigingsirame.
Figuur 4 toont een schematische voorstelling van de drie opeenvolgende kuisstappen uigevoerd door het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Het reinigingsirame omvat drie banden met veegelementen. Het reinigingsframe beweegt zich over de stalvloer. De eerste band voert een voorschrapingsstap 31 uit. De tweede band voert een natte kuisstap 32 uit en de derde band voert een droge naschrapingsstap 33 uit.
De verschillende stappen van het reinigingsproces worden uitgevoerd door een reinigingsframe met een band 35 met veegelementen 37, gesponnen omheen spanrollen 36. Tijdens de eerste stap, i.e. de voorschrapingsstap 31, wordt de mest in de afvoergoot 38 geduwd. Tijdens de tweede stap, i.e. de natte kuisstap 32, wordt door middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk 34, de stalvloer bevochtigd met een kuisvloeistof. De band 35 roteert omheen de spanrolien 36 en duwt een deel van de kuisvloeistof en een deel van de resterende mest na de eerste kuisstap naar de afvoergoot 38. Tijdens de derde stap, i.e. de naschrapingsstap 33, wordt resterende mest en kuisvloeistof naar de afvoergoot 38 geduwd.
Merk op dat indien het reinigingsframe zich in de andere richting over de stalvloer beweegt, de functie van de eerste en derde band opgewisseld worden. De eerste en derde band zijn geschikt om zowel de eerste als de derde reinigingsstap uit te voeren.
Figuur 5 toont een schematisch bovenaanzicht van de afvoergoot en het reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Het reinigingsframe 42 is geschikt om, met de veegelementen 43, mest op de stalvioer in de afvoerbak 44 te duwen. Het reinigingsframe omvat aan het uiteinde vier draagarmen 45. Deze draagarmen 45 zijn vastgemaakt aan een koppelelement 46. Er is slechts één koppelelement 46 getekend maar er kunnen meerdere aanwezig zijn. Een tandheugel 41 is geschikt om het reinigingsirame te ondersteunen en voort te laten bewegen, zoals beschreven in Figuur 3.
Figuur 6 toont een detailvoorstelling van een zijaanzicht van de helling en het reinigingsframe volgens van een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
De open afvoergoot 51 en gesloten afvoergoot 50 zijn op de stalvloer gemonteerd. De afvoergoot die het dichtbij de zijwand van de meststraat ligt, i.e. de gesloten afvoergoot 50, is van boven afgedicht met een deksel. De andere afvoergoot, i.e. de open afvoergoot 51, is van boven open. Hierin wordt de mest opgevangen en afgevoerd. Om te voorkomen, dat de koeien in deze goot kunnen stappen is deze afgedekt met een rooster, waardoor de mest in de afvoergoot valt en dat te fijn is voor koeienvoeten. Een treksysteem (met een kabel, ketting en/of touw e.d) door beide afvoergoten. Dit draait als een carrousel rond door de afvoergoten zoals beschreven in Figuur 1.
De bovenkant van de afvoergoot bevindt zich hoger dan de stalvloer. Doordat een helling 52 is voorzien, kunnen de veegelementen 53 de mest omhoog, in de afvoergoot duwen. De veegelementen zullen in ingeklapte toestand 57 zich terug naar de andere zijde van de stalvloer bewegen door rotatie van de band omheen spanrollen 54. Het mestreinigingsframe is bevestigd aan een koppelelement 55 via een draagarm 56. De connectie met de tandheugel staat in detail beschreven in Figuren 3 en 5.
Figuur 7A toont een schematisch zijaanzicht van een reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
De eerste spanrol 61 en motor (niet getekend) zitten samen onder een beschermingskap 62. Deze beschermingskap is gemaakt uit metaal, bijvoorbeeld roestvrij staal. De eerste spanrol 61 is geschikt om, door de aandrijving van de motor, een band te laten ronddraaien. De onderste band 68 zal bewegen van de eerste spanrol 61 in de richting van de tweede spanrol. De bovenste band 67 keert van de tweede spanrol 69 naar de eerste spanrol 61 terug. Tussen de onderste en bovenste band, van de eerste spanrol 61 tot de tweede spanrol 69, bevind zich een verstevigingsbalk 64.
Deze verstevigingsbalk beschermt het reinigingstrame, bijvoorbeeld van krachten ontwikkeld door dieren in de stal. Op de band staan veegelementen 63. De ronddraaiende band met veegelementen kan mest op de stalvloer trekken of duwen in de richting van de container voor mestopslag 65. Een zuigsysteem 66 zal de mest, die door de onderste band 68 tot de tweede spanrol 69 is gebracht, omhoog zuigen in de container voor mestopslag 65. Van het zuigsysteem 66 is op deze figuur enkel de buis waardoor de mest omhoog getransporteerd wordt zichtbaar.
Figuur 8 toont een schematisch bovenaanzicht van een reinigingsframe volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Het reinigingsframe omvat een eerste spanrol 73 en een tweede spanrol 76. Tussen de twee spanrollen zijn 3 banden voorzien van veegelementen 70, 71, 72, geschikt voor het uitvoeren van drie reinigingsstappen.
Tijdens de eerste stap, i.e. de voorschrapingsstap, wordt de mest in de afvoergoot geduwd door de eerste band 70. Tijdens de tweede stap, i.e. de natte kuisstap, wordt door middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk, de stalvloer bevochtigd met een kuisvioeistof. De tweede band 71 roteert omheen de spanrollen 73, 76 en duwt een deel van de kuisvloeistof en een deel van de resterende mest na de eerste kuisstap naar de afvoergoot. Tijdens de derde stap, ie. de naschrapingsstap, wordt resterende mest en kuisvloeistof naar de afvoergoot geduwd met de derde band 72.
Het reinigingsframe moet bestand zijn tegen krachten ontwikkeld door dieren in de stal en omvat daarom een afschermingskap voor de zijkanten 77, 78. Tussen de eerste en tweede en tussen de tweede en eerste band, omvat het reinigingsframe verstevigingsbalken 74, 75, die verhinderen dat de afstand tussen de eerste spanrol
73 en de tweede spanrol 76 zou veranderen. Dieren die op het reinigingsframe stappen zouden de banden kunnen verbuigen waardoor deze kapot springen of de spanrollen vervormen.
Figuur 9 toont een detailvoorstelling van een veegelement volgens een uitvoeringsvorm van de huidige uitvinding.
Een veegelement omvat een schraper 81, bijvoorbeeld uit rubber en een houder 82.
De houder is geschikt om de schraper te bevestigen aan de band 85.
Figuur 9 toont verder nog een cirkelvormige uitsnijding van de verstevigingsbalk 84 en de opening tussen de verstevigingsbalk en de band 83. De grootte van de opening is geschikt om een kleine indeuking van de band toe te laten maar voldoende steun te bieden indien grotere krachten om de band worden uitgeoefend. Deze cirkelvormige uitsnijding werd gemaakt uit figuur 7, bij aanduiding 63.

Claims (19)

CONCLUSIES
1. Mestreiniger voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest op een stalvloer omvattende, een mobiele unit, met het kenmerk, dat de mobiele unit een reinigingsframe met veegelementen omvat, geschikt om mest te verplaatsen, waarbij het reinigingsframe zich in een eerste richting uitstrekt, en waarbij de veegelementen beweegbaar langsheen de eerste richting voorzien zijn op het reinigingsframe; en de mestreiniger beweegbaar is volgens een tweede richting, waarbij de tweede richting verschillend is van de eerste richting en bij voorkeur substantieel loodrecht daarop, waarbij de mobiele unit minstens één parallelle band omvat waarop telkens minstens 2 veegelementen voorzien zijn, waarbij elke band is vastgemaakt rond 2 spanrollen op het reinigingsframe en geconfigureerd voor het roteren rond de spanrollen.
2. Mestreiniger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de mestreiniger een geleidingsgestel omvat, waarbij het geleidingsgestel twee parallelle geleiders omvat, geschikt om de mobiele unit tussen te positioneren en langsheen te laten bewegen.
3. Mestreiniger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de mobiele unit wielen en een motor voor het aandrijven van de wielen omvat.
4, Mestreiniger volgens één der voorgaande conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de mobiele unit minstens twee parallelle banden omvat waarop telkens minstens 2 veegelementen voorzien zijn, waarbij elke band is vastgemaakt rond 2 spanrollen op het reinigingsframe en is geconfigureerd voor het roteren rond de spanrollen, waarbij de spanrollen zich uitstrekken langsheen de eerste richting.
5. Mestreiniger volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat middelen voor het reinigen met vloeistof en/of luchtdruk aanwezig zijn op het reinigingsframe, waarbij de middelen gepositioneerd staan, geschikt om de stalvloer onder ten minste één van de parallelle banden te bevochtigen en/of te reinigen.
6. Mestreiniger volgens één der voorgaande conclusies 1-5, met het kenmerk, dat het veegelement een rubber of kunststoffen plaat omvat.
7. Mestreiniger volgens één der voorgaande conclusies 1-6, met het kenmerk, dat de mobiele unit een opvangbak omvat, geschikt om de mest verzameld door de mestreiniger in op te slaan.
8. Mestsysteem voor het hygiëniseren van de stalvloer en het verwijderen van mest op een stalvloer en verwerken ervan, omvattende, een mestreiniger volgens één der voorgaande conclusies 1-6; een afvoergoot voorzien aan een eerste uiteinde van de mobiele unit van de mestreiniger en evenwijdig aan de geleiders, waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd kan worden; en een mestverwerkingssysteem gekoppeld aan de afvoergoot, waar de mest vanuit de afvoergoot naartoe gebracht kan worden.
9, Mestsysteem volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat in de afvoergoot een opvangbak voorzien is, waarin de mest verzameld door de mestreiniger geduwd kan worden en waarbij de mest vanuit de afvoerbak op het mestverwerkingssysteem kan worden gestort.
10. Mestsysteem volgens conclusie 8 of 9, met het kenmerk, dat het mestsysteem sensoren omvat, geschikt om meetwaarden te bekomen met betrekking tot vochtigheid, temperatuur, methaan- en/of ammoniakgehalte, bij voorkeur alle, en geschikt is om op basis van deze meetwaarden de werking van de mobiele unit te sturen.
11.Mestsysteem volgens conclusie 8, 9 of 10, met het kenmerk, dat het mestverwerkingssysteem een mestscheider met schroef- of vijzelpers, dan wel zeefbochten omvat, geschikt om mest te scheiden in een vloeibare fase met een drogestofgehalte van 0-20% en een vaste fase met een drogestofgehalte van 60-99%.
12.Mestsysteem volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat het mestverwerkingssysteem een trommeldroger of cylinderpers en flotatiesysteem omvat, waarbij de trommeldroger of cylinderpers geschikt is om de vaste fase te drogen en het flotatiesysteem geschikt is om het drogestofgehalte van de vloeibare fase te verlagen.
13. Werkwijze voor het verzamelen van mest op een stalvloer en verwerken ervan, omvattende: het voortbewegen van een reinigingsframe met veegelementen in een transportrichting; het bewegen van veegelementen bevestigd op het reinigingsframe langsheen een ondergrond, in een veegrichting verschillend van de transportrichting en bij voorkeur substantieel loodrecht daarop, waarbij het reinigingsframe volgens een mestreiniger volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 7 is.
14. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat twee parallelle geleiders het reinigingsframe met veegelementen ondersteunen en waarbij het reinigingsframe met veegelementen tussen de twee parallelle geleiders en langsheen de twee parallelle geleiders beweegt.
15. Werkwijze volgens conclusie 13 of 14, met het kenmerk, dat de kracht waarmee de veegelementen tegen de ondergrond getrokken of geduwd worden, aangepast wordt om te zorgen dat de veegelementen, tijdens het trekken of verduwen van de mest, gepositioneerd staan op het reinigingsframe onder een hoek van 45-60° ten opzichte van de stalvloer.
16. Werkwijze volgens één van de conclusie 13, 14 of 15, met het kenmerk, dat water en elektriciteit aan de mestreiniger aangeleverd wordt via water- en elektriciteitsleidingen in een geleidingsgoot, waarbij de geleidingsgoot zich langsheen één van de parallelle geleiders bevindt.
17.Werkwijze volgens conclusie 16, met het kenmerk, dat zelfoprollende leidinghaspels water- en elektriciteitsleidingen op- en afrollen, afhankelijk van de bewegingen van het reinigingsframe.
18.Gebruik van de mestreiniger volgens één van de conclusies 1-7 of het mestsysteem volgens één van de conclusies 8-12 of de werkwijze volgens één van de conclusies 13-17 voor het verzamelen van mest op een stalvloer en/of het verwerken ervan.
19. Werkwijze voor het plaatsen van de mestreiniger volgens één der voorgaande conclusies 2-7 omvattend, het plaatsen van één geleider langsheen een zijde van de stal, bij voorkeur de zijde waar de dieren eten; het loodrecht verbinden van een reinigingsframe met veegelementen met de geleider; het plaatsen van een tweede geleider parallel aan de eerste geleider, op een afstand geschikt om het reinigingsframe met veegelementen te ondersteunen.
NL2031528A 2022-04-07 2022-04-07 Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest NL2031528B1 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2031528A NL2031528B1 (nl) 2022-04-07 2022-04-07 Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest
EP23167204.9A EP4256953A1 (en) 2022-04-07 2023-04-07 Manure cleaner, manure processing system and method for manure cleaning and processing

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2031528A NL2031528B1 (nl) 2022-04-07 2022-04-07 Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2031528B1 true NL2031528B1 (nl) 2023-10-30

Family

ID=86688821

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2031528A NL2031528B1 (nl) 2022-04-07 2022-04-07 Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP4256953A1 (nl)
NL (1) NL2031528B1 (nl)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL9400566A (nl) 1994-04-11 1995-11-01 Josephus Antonius Gijsbertus M Werkwijze voor het afvoeren van mest vanaf een stalvloer en stal geschikt voor het uitvoeren van een dergelijke werkwijze.
NL1002487C2 (nl) 1996-02-29 1997-09-01 Maasland Nv Constructie met een stalinrichting voor dieren.
SE518392C2 (sv) 1998-12-22 2002-10-01 Jan Sandberg Metod för rengöring av djurstallar med en automatisk rengöringsanordning samt automatisk rengöringsanordning
NL1012141C2 (nl) * 1999-05-25 2000-11-28 Lely Res Holding Onbemand voertuig dat geschikt is om te worden ingezet in een stal, zoals een koeienstal.
FR3062282B1 (fr) * 2017-01-31 2021-05-07 Vermot Distrib Dispositif de nettoyage du sol d'un batiment de logement du betail
DE102017109130B4 (de) 2017-04-27 2022-06-30 Zauberzeug Gmbh Einrichtung und Verfahren zur Reinigung eines Offenstalls

Also Published As

Publication number Publication date
EP4256953A1 (en) 2023-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1002487C2 (nl) Constructie met een stalinrichting voor dieren.
KR101073445B1 (ko) 고체 폐기물로부터 액체 폐기물을 분리하기 위한 폐기물수집 시스템
US9522811B2 (en) Device for displacing livestock feed
US7431165B1 (en) Liquid/solids waste separator
US5268100A (en) Manure separator
FI94727C (fi) Suodatinjärjestely
US8557127B2 (en) Apparatus and method for removing solid debris from slurry processing system
CN110574712A (zh) 一种新型种鸭饲养设备
NL2031528B1 (nl) Mestreiniger, mesterverwerkingssysteem en methode voor reiniging en verwerking van mest
US5607046A (en) Manure removal system and method
WO2009125390A2 (en) System and method for shifting scattered material towards a barrier
US6939218B1 (en) Method and apparatus of removing dead poultry from a poultry house
NL8602503A (nl) Inrichting voor het automatisch reinigen en afgeven van golfballen.
US6976592B1 (en) Liquid/solids waste separator
US20130139849A1 (en) Device and method for removing dirt from a floor
EP1665921A1 (en) Manure vehicle
US20080149036A1 (en) Self-cleaning pet litter box
CN211620140U (zh) 一种畜牧养殖污水的自动处理系统
US6189703B1 (en) Endless media filtration system
US20040245074A1 (en) System for removing dead animals
CN116439139B (zh) 一种用于农业污染的清洁处理设备
NL1032049C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor gebruik bij dierhouderijen voor onder andere het voeren van dieren en/of ophalen van mest van dieren.
CN116530435B (zh) 一种多功能养殖设备
RU2327336C1 (ru) Подборщик-погрузчик плодов бахчевых культур
CN214801629U (zh) 一种家禽粪便处理设备