NL2000575C2 - Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. - Google Patents
Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. Download PDFInfo
- Publication number
- NL2000575C2 NL2000575C2 NL2000575A NL2000575A NL2000575C2 NL 2000575 C2 NL2000575 C2 NL 2000575C2 NL 2000575 A NL2000575 A NL 2000575A NL 2000575 A NL2000575 A NL 2000575A NL 2000575 C2 NL2000575 C2 NL 2000575C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- wall
- inland
- tanker
- tank
- starboard
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B3/00—Hulls characterised by their structure or component parts
- B63B3/14—Hull parts
- B63B3/16—Shells
- B63B3/20—Shells of double type
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B83/00—Rebuilding or retrofitting vessels, e.g. retrofitting ballast water treatment systems
- B63B83/40—Rebuilding or retrofitting vessels, e.g. retrofitting ballast water treatment systems for reducing risks of pollution or contamination; for improving safety
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- Public Health (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
Description
Titel: Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het ombouwen van een 5 enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip.
De binnenvaart verzorgt vervoer over water van zowel droge en natte bulk als stukgoed. Onder natte bulk wordt vloeibare lading verstaan. De vloeibare lading omvat bijvoorbeeld chemische of minerale producten. Natte bulk wordt vervoerd in daarvoor volgens internationale voorschriften gebouwde en uitgeruste binnenvaarttankschepen. 10 Het vervoer van chemische producten geeft aanleiding tot het risico van milieuvervuiling en brand- en explosiegevaar. Daarom worden strenge eisen gesteld aan de bouw en uitrusting van binnenvaarttankschepen voor het vervoer van chemische producten. Bijvoorbeeld is de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de Rijn in Europees verband wettelijk vastgelegd in het ADNR (Accord Européen 15 relatif au Transport International des Marchandises Dangereuses par voie de
Navigation du Rhiri). Voor het vervoer van chemische producten worden dubbelwandige binnenvaarttankschepen gebruikt. Het ruim van het dubbelwandige binnenvaarttankschip kan zijn opgedeeld in meerdere ladingtanks. Tussen de ladingtanks en buitenhuid van het schip bevindt zich een loze ruimte, die het risico van 20 lekraken van een ladingtank bij aanvaringen of grondberoeringen beperkt.
Het vervoer van minerale producten is onderworpen aan minder strenge regelgeving. Bijvoorbeeld zijn enkelwandige binnenvaarttankschepen toegestaan voor het vervoer van minerale producten. Bij een enkelwandig binnenvaarttankschip is de buitenwand van de ladingtanks tevens de scheepshuid. Hierdoor is het risico van 25 lekraken bij een aanvaring en daarmee vervuiling van het oppervlaktewater aanzienlijk.
Naast schade aan het milieu kan negatieve publiciteit ontstaan voor de oliemaatschappij die opdracht heeft gegeven voor het transport met het enkelwandige binnenvaarttankschip. Veel oliemaatschappijen stellen daarom eisen aan het vervoer van minerale producten die uitstijgen boven de minimale wettelijke voorschriften, 30 bijvoorbeeld ten aanzien van dubbelwandigheid van binnenvaarttankschepen. Verwacht wordt dat de regelgeving in de toekomst overeenkomstig wordt aangescherpt. Hierdoor is de behoefte aan dubbelwandige binnenvaarttankschepen aanzienlijk toegenomen.
2
De minerale vervoerscapaciteit in de binnentankvaart bestaat echter grotendeels uit enkelwandige tankschepen, zodat een nieuwbouwgolf van dubbelwandige binnenvaarttankschepen is ontstaan. De internationale bouwcapaciteit op scheepswerven is echter onvoldoende om binnen een afzienbare periode de door de 5 oliemaatschappijen geëiste dubbelwandigheid te kunnen bereiken. Bovendien speelt de vraag of de investeringen in nieuwbouw van binnenvaarttankschepen kunnen worden terugverdiend.
Een doel van de uitvinding is het relatief snel en goedkoop verkrijgen van een dubbelwandig binnenvaarttankschip.
10 Dit doel is volgens de uitvinding bereikt door een werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip, omvattende: - het verschaffen van een enkelwandig binnenvaarttankschip, dat is voorzien van een bodemwand, een bakboordwand, een stuurboordwand en een dekwand, welke 15 wanden een ruim begrenzen, waarin een langsschot en meerdere dwarsschotten zijn aangebracht, die het ruim verdelen in tanks, - het lossnijden van de dekwand, het langsschot en de dwarsschotten langs een snijvlak dat zich op een afstand van de bodemwand, de bakboordwand en de stuurboordwand bevindt, 20 - het opheffen van de dekwand, het langsschot en de dwarsschotten ten opzichte van de bodemwand, - het aanbrengen van een tankvloer op een afstand boven de bodemwand van het binnenvaarttankschip, - het aanbrengen van een bakboordtankwand op afstand van en in hoofdzaak 25 evenwijdig aan de bakboordwand van het binnenvaarttankschip, alsmede het aanbrengen van een stuurboordtankwand op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de stuurboordwand van het binnenvaarttankschip.
Veel enkelwandige binnenvaarttankschepen verkeren technisch gezien in goede staat. Deze schepen zijn slechts als gevolg van de enkelwandigheid daarvan ongewenst 30 voor het vervoer van minerale producten. Deze binnenvaarttankschepen kunnen volgens de uitvinding relatief eenvoudig en snel worden omgebouwd van enkelwandig naar dubbelwandig.
3
Na het aanbrengen van de tankvloer en na het aanbrengen van de bakboordtankwand en de stuurboordtankwand kunnen het langsschot en de dwarsschotten worden neergelaten tot boven of op de tankvloer binnen de bakboordtankwand en stuurboordtankwand.
5 Als het langsschot en de dwarsschotten worden aangebracht boven de tankvloer is het mogelijk, dat de dekwand van het enkelwandige binnenvaartschip zich op een eerste hoogte boven de bodemwand bevindt, en de dekwand van het omgebouwde dubbelwandige binnenvaarttankschip zich op een tweede hoogte boven de eerste hoogte bevindt, waarbij het hoogteverschil gelijk is aan de afstand tussen de 10 bodemwand en de tankvloer. Aangezien de afstand tussen de bodemwand en de tankvloer na ombouw gelijk is aan de afstand waarmee de dekwand door het ombouwen omhoog is verplaatst ten opzichte van de oorspronkelijke positie daarvan, blijft de hoogte van de ladingtanks in hoofdzaak gelijk.
De loopgang van het enkelwandige binnenvaarttankschip ligt voorafgaand aan de 15 ombouw bijvoorbeeld in een vlak met de dekwand. Na de ombouw volgens de uitvinding steekt die dekwand naar boven uit ten opzichte van de loopgang. Het omgebouwde binnenvaarttankschip volgens de uitvinding vormt derhalve een zogenaamd “trunkschip”. Een trunkschip is een binnenvaarttankschip waarbij de dekwand boven de loopgang of het gangboord is aangebracht. Bekende trunkschepen 20 zijn enkelwandig, terwijl het omgebouwde binnenvaarttankschip volgens de uitvinding een dubbelwandig trunkschip kan vormen.
Het is volgens de uitvinding mogelijk, dat het enkelwandige binnenvaarttankschip is voorzien van meerdere spanten, die elk tussen de dwarsschotten op de bodemwand zijn aangebracht, en waarbij het langsschot en de 25 dwarsschotten worden losgesneden boven de spanten, en waarbij de tankvloer wordt aangebracht op de spanten. De spanten van het binnenvaarttankschip zijn onderdelen van de scheepsconstructie. De spanten blijven in dit geval intact, terwijl de spanten bovendien de tankvloer ondersteunen.
Een binnenvaarttankschip heeft meestal raamspanten en normaalspanten. De 30 raamspanten verlopen in hoofdzaak evenwijdig tussen de dwarsschotten. De normaalspanten zijn kleiner dan de raamspanten en bevinden zich op hun beurt evenwijdig tussen de raamspanten. Het langsschot en de dwarsschotten worden in dit geval bij voorkeur losgesneden boven de raamspanten, waarna de tankvloer wordt 4 aangebracht op de raamspanten. Het lossnijden heeft geen invloed op de stijfheid of sterkte van de normaalspanten en raamspanten. De tankvloer wordt gedragen door de raamspanten.
Na het aanbrengen van de tankvloer kan daarop een langsvulschot worden 5 aangebracht, dat is uitgelijnd ten opzichte van het langsschot. Daarbij is het mogelijk, dat de bakboordtankwand en de stuurboordtankwand worden aangebracht nadat het langsvulschot is aangebracht op de tankvloer.
Ook kunnen na het aanbrengen van de tankvloer daarop meerdere dwarsvulschotten worden aangebracht, die elk zijn uitgelijnd ten opzichte van telkens 10 een dwarsvulschot. Bijvoorbeeld worden de dwarsvulschotten aangebracht nadat de bakboordtankwand en de stuurboordtankwand zijn aangebracht. Het langsschot en de dwarsschotten kunnen met de dekwand worden neergelaten op het langsvulschot en de dwarsvulschotten.
Het langsvulschot bevindt zich tussen het langsschot en de tankvloer, terwijl de 15 dwarsvulschotten zijn opgenomen tussen de dwarsschotten en de tankvloer. Het langsschot en de dwarsschotten vormen opstaande randen op de tankvloer voor het oplengen van het langsschot en de dwarsschotten. Het langsschot en de dwarsschotten, met daarboven de dekwand, rusten op de vulschotten. De vulschotten steunen af op de tankvloer. De op de tankvloer uitgeoefende krachten worden via de spanten in de 20 scheepsconstructie geleid.
Als de dekwand is voorzien van een leidingsysteem, en de dekwand integraal met het leidingsysteem wordt opgeheven, blijft het leidingsysteem aan dek in stand tijdens de ombouw. Het leidingsysteem hoeft door de ombouw niet vernieuwd te worden, hetgeen gunstig is voor de ombouwkosten.
25 Het is volgens de uitvinding mogelijk, dat het langsschot, de dwarsschotten en de dekwand als een integraal onderdeel worden opgeheven en neergelaten in het binnenvaarttankschip. Hierdoor is de ombouw relatief snel.
De ombouw volgens de uitvinding heeft in het bijzonder betrekking op binnenvaarttankschepen. Een binnenvaarttankschip heeft gewoonlijk slechts een enkel 30 langsschot. Het langsschot van het binnenvaarttankschip is bijvoorbeeld aangebracht in het midden van het ruim. De tanks aan weerszijden van het langsschot zijn even breed.
5
Volgens de uitvinding kan de tankvloer meerdere vloerpanelen omvatten, die aangrenzend aan elkaar worden aangebracht. Het is mogelijk dat de vloerpanelen langsscheeps en/of dwarsscheeps aangrenzend aan elkaar worden aangebracht.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een binnenvaarttankschip omvattende 5 een bodemwand, een bakboordwand, een stuurboordwand en een dekwand, welke wanden een ruim begrenzen, waarin een langsschot en meerdere dwarsschotten zijn aangebracht, die het ruim verdelen in tanks, alsmede een tankvloer op een afstand boven de bodemwand van het binnenvaarttankschip, een bakboordtankwand op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de bakboordwand van het binnenvaarttankschip, 10 en een stuurboordtankwand op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de stuurboordwand van het binnenvaarttankschip.
In een uitvoeringsvorm is het binnenvaartschip voorzien van meerdere spanten, die elk tussen de dwarsschotten op de bodemwand zijn aangebracht, waarbij de tankvloer is aangebracht op de spanten.
15 De uitvinding zal thans bij wijze van voorbeeld nader worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekening.
Figuur 1 toont een zijaanzicht van een binnenvaarttankschip dat is omgebouwd door toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding.
Figuur 2 toont een bovenaanzicht van het in figuur 1 getoonde 20 binnenvaarttankschip.
Figuur 3-9 tonen het ombouwen van een enkelwandig binnenvaartschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip.
Het in figuur 1 getoonde binnenvaarttankschip 1 omvat een voorschip 3, een middenschip 4 en een achterschip 5. In het middenschip 4 bevindt zich een ruim 12, dat 25 is begrensd door een bodemwand 7, een bakboordwand 8, een stuurboordwand 9 en een dekwand 10. De dekwand 10 vormt in dit uitvoeringsvoorbeeld het hoofddek van het binnenvaarttankschip 1. Op de dekwand 10 is een leidingsysteem opgenomen, dat schematisch is aangegeven met 11.
Het ruim 12 is onderverdeeld in een aantal tanks 17. Hiervoor zijn een langsschot 30 14 en meerdere dwarsschotten 15 aangebracht in het ruim 12. Het langsschot 14 verloopt in langsrichting van het binnenvaarttankschip 1. Het langsschot 14 bevindt zich in dit uitvoeringsvoorbeeld in het midden van het ruim 12, zodat de tanks 17 aan weerszijden van het langsschot 14 in hoofdzaak dezelfde volumecapaciteit bezitten. De 6 dwarsschotten 15 strekken zich onderling evenwijdig en dwars ten opzichte van het langsschot 14 uit.
De constructie van het binnenvaarttankschip 1 omvat langsverstijvers, zoals profielen, die zijn bevestigd aan de bodemwand 7 en de dekwand 10. Het 5 binnenvaarttankschip 1 heeft raamspanten 26 en normaalspanten 27, die in hoofdzaak evenwijdig aan de dwarsschotten 15 verlopen. De raamspanten 26 en de normaalspanten 27 zijn aangebracht op de bodemwand 7. Door de constructie met langsverstijvers, raamspanten en normaalspanten bezit het binnenvaarttankschip 1 voldoende stijfheid en sterkte.
10 In dit uitvoeringsvoorbeeld bevinden zich tussen elk paar dwarsschotten 15 telkens twee of drie raamspanten 26, terwijl tussen elke twee aangrenzende raamspanten 26 weer meerdere normaalspanten 27 zijn opgenomen (zie figuur 1). Vanzelfsprekend kan het aantal raamspanten en normaalspanten hiervan verschillen.
Een dwarsdoorsnede van het in figuur 1 en 2 getoonde binnenvaarttankschip 1 is 15 weergegeven in figuur 9. Hierin is duidelijk zichtbaar dat het binnenvaarttankschip 1 dubbelwandig is uitgevoerd. De dubbelwandigheid is verkregen door het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip, zoals thans met verwijzing naar figuur 3-9 zal worden beschreven.
Figuur 3 toont een enkelwandig binnenvaarttankschip - de wanden van de 20 ladingtanks 17 vormen tevens de scheepshuid, d.w.z. de bodemwand 7, de bakboordwand 8 en de stuurboordwand 9.
De dekwand 10, het langsschot 14 en de dwarsschotten 15 worden losgesneden langs een snijvlak dat zich op een afstand van de bodemwand 7, de bakboordwand 8 en de stuurboordwand 9 bevindt. Die afstand komt in hoofdzaak overeen met de dikte van 25 de te vormen dubbele wand. Het snijvlak is in figuur 2 en 4 aangegeven met een stippellijn. Tijdens het snijden wordt de dekwand 10 ondersteund om wegschuiven van de schotten 14,15 en dekwand 10 te voorkomen.
Na het doorsnijden worden de dekwand 10, het langsschot 14 en de dwarsschotten 15 als één geheel opgeheven (zie figuur 5). Bijvoorbeeld worden 30 hiervoor hydraulische vijzels aangebracht tussen raamspanten onder de dekwand 10 (niet weergegeven) en de raamspanten 26 boven de bodemwand 7, waarna die hydraulische vijzels het complete hoofddek met langsschot en dwarsschotten omhoog vijzelen. De opgeheven hoogte H is in dit voorbeeld in hoofdzaak gelijk aan de hoogte 7 van de raamspanten 26 die aan de bodemwand 7 zijn bevestigd. Aan weerszijden van de dekwand 10 is een loopgang of gangboord 16 gevormd.
Zoals weergegeven in figuur 6a en 6b wordt vervolgens een tankvloer 19 opgebouwd. De tankvloer 19 omvat in dit voorbeeld meerdere vloerpanelen 20. De 5 vloerpanelen 20 worden via de sleuf tussen de dekwand 10 en de loopgang 16 in de tanks 17 gebracht. De vloerpanelen 20 worden op de raamspanten 26 bevestigd.
Tussen de benedenranden van de schotten 14,15 en de tankvloer 19 bevindt zich een opening. De schotten 14,15 zijn immers vanaf de raamspanten 26 over een afstand H omhoog verplaatst, terwijl de tankvloer 19 afsteunt op de raamspanten 26. Daarom 10 wordt een langsvulschot 29 aangebracht tussen het langsschot 14 en de tankvloer 19 (zie figuur 7). Het langsvulschot 29 is bijvoorbeeld gevormd door een damwandprofiel, dat de ruimte tussen het langsschot 14 en de tankvloer 19 opvult.
Nu worden via de sleuven tussen de dekwand 10 en de loopgangen 16 een bakboordtankwand 22 en een stuurboordtankwand 23 in het ruim 12 geschoven (zie 15 figuur 8). De bakboordtankwand 22 en de stuurboordtankwand 23 zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit meerdere wandpanelen. Die wandpanelen bezitten bijvoorbeeld een lengte die overeenkomt met de lengte van telkens een tank 17. De bakboordtankwand 22 en de stuurboordwand 23 worden aangebracht langs de dwarsschotten 15. De bakboordtankwand 22 en de stuurboordwand 23 bevinden zich dan op afstand van en 20 evenwijdig aan de bakboordwand 8 respectievelijk de stuurboordwand 9.
Na het bevestigen van de bakboordtankwand 22 en de stuurboordtankwand 23 worden dwarsvulschotten 30 op de raamspanten 26 onder de dwarsschotten 15 geplaatst. De dwarsvulschotten 30 zijn bijvoorbeeld gevormd door dwarsscheepse damwandprofielen. Vervolgens kan het geheel van dekwand 10, langsschot 14 en 25 dwarsschotten 15 worden neergelaten op de vulschotten 29,30, in dit voorbeeld door middel van de hydraulische vijzels. De dubbelwandige constructie wordt afgelast en eventueel verstevigd, zoals door knieplaten. Daarmee is de ombouw voltooid tot het in figuur 9 weergegeven dubbelwandige binnenvaarttankschip 1.
De uitvinding is niet beperkt tot de in de figuren weergegeven uitvoering. De 30 vakman kan verschillende wijzigingen aanbrengen die binnen de reikwijdte van de uitvinding liggen.
Claims (16)
1. Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip (1), omvattende: 5. het verschaffen van een enkelwandig binnenvaarttankschip, dat is voorzien van een bodem wand (7), een bakboord wand (8), een stuurboord wand (9) en een dek wand (10), welke wanden (7,8, 9,10) een ruim (12) begrenzen, waarin een langsschot (14) en meerdere dwarsschotten (15) zijn aangebracht, die het ruim (12) verdelen in tanks (17), - het lossnijden van de dekwand (10), het langsschot (14) en de dwarsschotten 10 (15) langs een snijvlak dat zich op een afstand van de bodemwand (7), de bakboordwand (8) en de stuurboordwand (9) bevindt, - het opheffen van de dekwand (10), het langsschot (14) en de dwarsschotten (15) ten opzichte van de bodemwand (7), - het aanbrengen van een tankvloer (19) op een afstand boven de bodemwand (7) 15 van het binnenvaarttankschip (1), - het aanbrengen van een bakboordtankwand (22) op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de bakboordwand (8) van het binnenvaarttankschip (1), alsmede het aanbrengen van een stuurboordtankwand (23) op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de stuurboordwand (9) van het binnenvaarttankschip (1). 20
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de bakboordtankwand (22) en de stuurboordtankwand (23) tijdens het aanbrengen daarvan elk een hoogte bezitten die overeenkomt met de hoogte van de te vormen tanks (17) van het dubbelwandige binnenvaarttankschip (1). 25
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij na het aanbrengen van de tankvloer (19) en na het aanbrengen van de bakboordtankwand (22) en de stuurboordtankwand (23) het langsschot (14) en de dwarsschotten (15) worden neergelaten tot boven of op de tankvloer (19) binnen de bakboordtankwand (22) en stuurboordtankwand (23). 30
4. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de dekwand (10) van het enkelwandige binnenvaarttankschip zich op een eerste hoogte boven de bodemwand (7) bevindt, en waarbij de dekwand (10) van het omgebouwde 2000575- dubbelwandige binnenvaarttankschip zich op een tweede hoogte boven de eerste hoogte bevindt, waarbij het hoogteverschil gelijk is aan de afstand tussen de bodemwand (7) en de tankvloer (19).
5. Werkwijze volgens conclusie 4, waarbij het enkelwandige binnenvaartschip is voorzien van meerdere spanten (26), die elk tussen de dwarsschotten (15) op de bodemwand (7) zijn aangebracht, en waarbij het langsschot (14) en de dwarsschotten (15) worden losgesneden boven de spanten (26), en waarbij de tankvloer (19) wordt aangebracht op de spanten (26). 10
6. Werkwijze volgens conclusie 5, waarbij na het aanbrengen van de tankvloer (19) daarop een langsvulschot (29) wordt aangebracht, dat is uitgelijnd ten opzichte van het langsschot (14).
7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarbij de bakboordtankwand (22) en de stuurboordtankwand (23) worden aangebracht nadat het langsvulschot (29) is aangebracht op de tankvloer (19).
8. Werkwijze volgens conclusie 6 of 7, waarbij na het aanbrengen van de tankvloer 20 (19) daarop meerdere dwarsvulschotten (30) worden aangebracht, die elk zijn uitgelijnd ten opzichte van telkens een dwarsschot (15).
9. Werkwijze volgens conclusie 8, waarbij de dwarsvulschotten (30) worden aangebracht nadat de bakboordtankwand (22) en de stuurboordtankwand (23) zijn 25 aangebracht.
10. Werkwijze volgens conclusie 8 of 9, waarbij het langsschot (14) en de dwarsschotten (15) met de dekwand (10) worden neergelaten op het langsvulschot (29) en de dwarsvulschotten (30). 30
11. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de dekwand (10) is voorzien van een leidingsysteem (11), en waarbij de dekwand (10) integraal met het leidingsysteem (11) wordt opgeheven. *
12. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het langsschot (14), de dwarsschotten (15) en de dekwand (10) als een integraal onderdeel worden opgeheven en neergelaten in het binnenvaarttankschip (1). 5
13. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het binnenvaarttankschip slechts een enkel langsschot (14) bezit.
14. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de tankvloer (19) 10 meerdere vloerpanelen (20) omvat, die aangrenzend aan elkaar worden aangebracht.
15. Binnenvaarttankschip (1) omvattende een bodem wand (7), een bakboord wand (8), een stuurboordwand (9) en een dekwand (10), welke wanden (7,8, 9,10) een ruim (12) begrenzen, waarin een langsschot (14) en meerdere dwarsschotten (15) zijn 15 aangebracht, die het ruim (12) verdelen in tanks (17), alsmede een tankvloer (19) op een afstand boven de bodemwand (7) van het binnenvaarttankschip (1), een bakboordtankwand (22) op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de bakboordwand (8) van het binnenvaarttankschip (1), en een stuurboordtankwand (23) op afstand van en in hoofdzaak evenwijdig aan de stuurboordwand (9) van het 20 binnenvaarttankschip (1).
16. Binnenvaarttankschip volgens conclusie 15, waarbij het binnenvaarttankschip is voorzien van meerdere spanten (26), die elk tussen de dwarsschotten (15) op de bodemwand (7) zijn aangebracht, en waarbij de tankvloer (19) is aangebracht op de 25 spanten (26). 2000575-
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL2000575A NL2000575C2 (nl) | 2007-04-04 | 2007-04-04 | Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL2000575A NL2000575C2 (nl) | 2007-04-04 | 2007-04-04 | Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. |
NL2000575 | 2007-04-04 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL2000575C2 true NL2000575C2 (nl) | 2008-05-28 |
Family
ID=38659628
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL2000575A NL2000575C2 (nl) | 2007-04-04 | 2007-04-04 | Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL2000575C2 (nl) |
Citations (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS58174078A (ja) * | 1982-04-06 | 1983-10-13 | Ishikawajima Harima Heavy Ind Co Ltd | オイル・キヤリアの改造方法 |
US4660491A (en) * | 1983-07-22 | 1987-04-28 | Hitachi Zosen Corporation | Double hull ship without reinforcing transverse members between the inner and outer hull platings |
US6170420B1 (en) * | 1998-12-15 | 2001-01-09 | Maritrans, Inc. | Rebuilt double hull vessel and method of rebuilding a single hull vessel into a double hull vessel |
-
2007
- 2007-04-04 NL NL2000575A patent/NL2000575C2/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS58174078A (ja) * | 1982-04-06 | 1983-10-13 | Ishikawajima Harima Heavy Ind Co Ltd | オイル・キヤリアの改造方法 |
US4660491A (en) * | 1983-07-22 | 1987-04-28 | Hitachi Zosen Corporation | Double hull ship without reinforcing transverse members between the inner and outer hull platings |
US6170420B1 (en) * | 1998-12-15 | 2001-01-09 | Maritrans, Inc. | Rebuilt double hull vessel and method of rebuilding a single hull vessel into a double hull vessel |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101148498B1 (ko) | 개조형 이중 선체 탱커 및 기존의 단일 선체 탱커를 개조형이중 선체 탱커로 개조하는 방법 | |
DK3049320T3 (en) | PROCEDURE FOR EXTENDING A SHIP AND AN EXTENDED SHIP | |
US6357373B1 (en) | Rebuilt double hull vessel and method of rebuilding a single hull vessel into a double hull vessel | |
CN105564588A (zh) | Lng燃料运输船 | |
US7077071B2 (en) | Double-hull ore carrying vessel conversion from single-hull oil tanker and method of performing the same | |
KR20050045986A (ko) | 개조형 이중 선체 탱커 및 기존의 단일 선체 탱커를개조형 이중 선체 탱커로 개조하는 방법 | |
CN111791983A (zh) | 一种半潜式多功能运输拆装船的船体舷侧构造 | |
KR20100092876A (ko) | 선박 | |
NL2000575C2 (nl) | Werkwijze voor het ombouwen van een enkelwandig binnenvaarttankschip naar een dubbelwandig binnenvaarttankschip. | |
JP3914540B2 (ja) | 貨物船 | |
TW202335903A (zh) | 貨櫃堆疊協助裝置、具有貨櫃堆疊協助裝置的貨櫃載具及裝載/卸載貨櫃的方法 | |
US2985131A (en) | Container ship | |
WO2018099906A1 (en) | Container ship with reinforced hull | |
CA2939828A1 (en) | Exoskeleton ship hull structure | |
EP2918492B1 (fr) | Barge fluviale améliorée | |
DK179427B1 (en) | Container ship with reinforced hull | |
KR20130035028A (ko) | 대형 광석운반선의 이중저 늑판 구조 | |
US2699746A (en) | Cargo ship hold construction | |
KR102719526B1 (ko) | 컨테이너 적재 보조장치, 이를 구비한 컨테이너 운반선 및 컨테이너 하역방법 | |
Souadji | Structural design of a container ship approximately 3100 TEU according to the concept of general ship design B-178 | |
RU2464200C1 (ru) | Судно-катамаран | |
Shama et al. | Configurations and Characteristics of Ship Structural Assemblies | |
US3410242A (en) | Ship and cargo deck construction | |
JP6682315B2 (ja) | 船舶 | |
US1911625A (en) | Ship construction |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
V1 | Lapsed because of non-payment of the annual fee |
Effective date: 20131101 |