NL194444C - Werkwijze voor het installeren van een tunnel. - Google Patents

Werkwijze voor het installeren van een tunnel. Download PDF

Info

Publication number
NL194444C
NL194444C NL9401948A NL9401948A NL194444C NL 194444 C NL194444 C NL 194444C NL 9401948 A NL9401948 A NL 9401948A NL 9401948 A NL9401948 A NL 9401948A NL 194444 C NL194444 C NL 194444C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tunnel
sections
underwater
tunnel sections
interconnected
Prior art date
Application number
NL9401948A
Other languages
English (en)
Other versions
NL194444B (nl
NL9401948A (nl
Inventor
Gerrit Oudakker
Original Assignee
Hageweld Holding B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hageweld Holding B V filed Critical Hageweld Holding B V
Priority to NL9401948A priority Critical patent/NL194444C/nl
Publication of NL9401948A publication Critical patent/NL9401948A/nl
Publication of NL194444B publication Critical patent/NL194444B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194444C publication Critical patent/NL194444C/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D29/00Independent underground or underwater structures; Retaining walls
    • E02D29/063Tunnels submerged into, or built in, open water
    • E02D29/07Tunnels or shuttering therefor preconstructed as a whole or continuously made, and moved into place on the water-bed, e.g. into a preformed trench

Description

* 1 194444
Werkwijze voor het installeren van een tunnel
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het installeren van een op de onderwaterbodem rustende, zich tussen tegenoverliggende oevers uitstrekkende tunnel, waarbij een veelvoud aan tunnel-5 secties wordt gefabriceerd, waarvan elk het tunnelprofiel bepaalt, die tunnelsecties in lengterichting van de tunnel achter elkaar worden uitgelijnd, de aan elkaar grenzende tunnelsecties met elkaar worden verbonden, zodanig, dat de verbinding een aanzienlijke druk- en/of trekkracht kan doorleiden, de verbinding een zwaaien of roteren van de ene tunnelsectie ten opzichte van de andere toelaat en bij voorkeur een verplaatsing van de ene tunnelsectie ten opzichte van de andere in een richting dwars op de lengterichting 10 van de tunnel verregaand verhindert, en de met elkaar doorverbonden tunnelsecties langs een onderwater-traject over de onderwaterbodem worden bewogen, waarbij de ene tunnelsectie zwenkt ten opzichte van de andere.
Een dergelijke werkwijze is bekend uit het Duitse ’’Auslegeschrift" 1.247.369. Bij deze werkwijze worden de tunnelsecties beneden de waterspiegel in een droge bouwput op de ene oever met elkaar verbonden tot 15 een tunneldeei.
Vervolgens wordt dit tunneldeei door een afdichting in de zijwand uit de bouwput gedrukt om over de onderwaterbodem naar de tegenoverliggende oever te schuiven. Aldus is de beweging van de aan elkaar gekoppelde tunnelsecties nagenoeg horizontaal. De flexibele koppeling tussen de tunnelsecties is slechts uitgevoerd om oneffenheden van de onderwaterbodem te kunnen volgen.
20 Met de onderhavige uitvinding wordt een verbetering beoogd van deze werkwijze, om te komen tot een aanzienlijk goedkopere en technisch minder ingewikkelde installatie.
Daartoe wordt de uitvinding gekenmerkt, doordat de tunnelsecties zich boven de waterspiegel bevindend met elkaar worden doorverbonden, zodat het onderwatertraject door de waterspiegel stekend wordt verlengd en twee in tegengestelde richtingen gekromde bochten volgt, waarbij de tunnel zich buiten het water 25 uitstrekkend wordt gevormd.
Zodoende kan een kostbare bouwput achterwege blijven en is het bovendien mogelijk, de installatie van de tunnel in kortere tijd te voltooien. Met de werkwijze kan bijvoorbeeld een twee- of meerbaans-verkeersweg voor personen- en vrachtwagens onder een waterweg door worden gerealiseerd.
Overeenkomstig een bijzondere voorkeursuitvoering van de uitvinding wordt een tussen de tunnelsecties 30 doorlopende bodemplaat aangebracht, waarmee de tunnel over de grond daaronder wordt voortgeschoven. Zodoende kan een glad glijoppervlak voor de tunnel worden verkregen.
Bijvoorbeeld wordt een tunnel met een lengte van 600 m of langer, uit vele tunnelsecties geheel op het droge samengesteld waarna de tunnel in de in de onderwaterbodem gebaggerde cunette wordt gesleept.
Het verdient de voorkeur de lengte van de tunnelsecties tussen ongeveer 10 en 50 m te kiezen, zodat 35 voldoende buigzaamheid voor de samengestelde tunnel wordt bereikt om glooiingen van de ondergrond te volgen.
Overigens is in het ongeveer een eeuw oude Duitse ’Patentschift” 155.209 een werkwijze beschreven waarbij de tunnelsecties van de onderwatertunnel boven water in een opgerichte stand op elkaar worden geplaatst en zwenkend doorverbonden, waarna zij een enkelvoudig gebogen traject volgend in een liggende 40 stand op de onderwaterbodem worden geïnstalleerd. In de vooraanstaande bouwpublicaties is geen tunnel beschreven die ooit volgens deze bekende werkwijze is gerealiseerd. Het onder dergelijke omstandigheden doorverbinden van de tunnelsecties maakt deze bekende werkwijze vanwege de hoge inspanningen in wezen onuitvoerbaar. Ook ten opzichte van deze werkwijze verschaft de onderhavige uitvinding een aanzienlijk goedkopere en technisch minder ingewikkelde installatie.
45 De tunnelsecties kunnen van staalplaat of beton zijn en zij kunnen over land of water worden aangevoerd.
Ook is in het driekwart eeuw oude Amerikaanse octrooi 1.647.448 een werkwijze voor het bouwen van een onderwatertunnel beschreven, die is opgebouwd uit geprefabriceerde, boven water vervaardigde, met elkaar gekoppelde tunnelelementen, die over een twee tegengestelde bochten omvattend traject over de 50 rivierbodem van de ene naar de andere oever wordt getrokken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een op de rivierbodem aangebrachte ondersteuningsbaan met rails en zijn de tunneldelen voorzien van wielstellen. Het is niet alleen een uiterst kostbaar en moeilijk te realiseren voorstel, doch gezien het sedimenttransport langs een waterbodem in wezen onuitvoerbaar.
55 In het hierna volgende wordt de uitvinding nader toegelicht aan de hand van een niet-beperkend uitvoeringsvoorbeeld onder verwijzing naar de tekening. Hierbij toont: figuur 1 schematisch het profiel van een kanaal tijdens het aanbrengen van een uit tunnelsegmenten 194444 2 samengestelde tunnel overeenkomstig de uitvinding; figuur 2 schematisch in zij-aanzicht twee aangrenzende tunnelsecties, doorgekoppeld overeenkomstig de onderhavige uitvinding.
5 Figuur 1 toont het profiel 30 van een kanaal. Op de in de tekening rechter oever is een tunnel 4 samengesteld uit tunnelsecties, waarvan de voorste drie (5, 6, 7) zichtbaar zijn. De voorste tunnelsectie 7 is door middel van bekabeling 3 verbonden met een doortreklier 1, welke door middel van een verankering 2 is verankerd op de tegenover gelegen oever. Met de doortreklier 1 wordt de uit tunnelsecties 5, 6, 7 samengestelde tunnel 4 over de ondergrond voortgetrokken, om uiteindelijk op de bedding van het kanaal 30 te 10 komen rusten. Als alternatief is het ook mogelijk, aanvankelijk de tunnel 4 samen te stellen uit slechts een aantal tunnelsecties, bijvoorbeeld twee of drie, om vervolgens om en om de tunnel over één sectielengte voort te trekken of te schuiven, waarna een volgende tunnelsectie wordt toegevoegd, zodat de achterzijde van de tunnel ongeveer op dezelfde plaats blijft en de tunnel gedurende het proces van over de ondergrond voorttrekken steeds langer wordt.
15 Figuur 2 toont meer in detail de tunnelsecties 6 en 7, en hun samenstelling. Weergegeven is, hoe de bodemplaat 9 tussen de tunnelsecties 6 en 7 door loopt. Daarmee wordt de trekkracht uit de bekabeling 3 overgebracht op de aaneengeschakelde tunnelsecties. Voorts wordt met die doorlopende bodemplaat 9 een uitsteeksel- of uitsparingsloos glijoppervlak voor de tunnel 4 verkregen. Voorts zijn de naar elkaar toegekeerde kopse einden van de tunnelsecties 6 en 7 door middel van een ringvormige afdichting 10 met elkaar 20 verbonden. Zoals weergegeven bezit deze ringvormige afdichting 10 een U- of V-vormig profiel. Met zijn benen is deze afdichting 10 verbonden met kopse einden van de respectieve tunnelsecties 6, 7. Deze afdichting 10 is bijvoorbeeld vervaardigd van staalplaat, of een ander buigzaam, afschuifstijf materiaal. Door de profielvorm en het materiaal van de afdichting 10 kunnen de tunnelsecties 6, 7 in beperkte mate ten opzichte van elkaar kantelen, zoals weergegeven in figuur 2, echter blijft het niveau van de naar elkaar 25 toegekeerde kopse einden van de tunnelsecties 6, 7, dankzij de afschuifstijfheid van de afdichting 10, behouden, waarmee het ongestoorde glij-oppervlak, bepaald door de onderplaat 9, evenals de samenhang van de tunnelsecties 6, 7, behouden blijft. De combinaties van doorlopende bodemplaat 9 en afdichting 10 wordt toegepast voor alle aan elkaar grenzende tunnelsecties.
Aan de voorzijde van de voorste tunnelsectie 7 bevindt zich nabij de bodemplaat 9 een neus 8 ten 30 behoeve van het vergemakkelijken van het over de ondergrond in de richting van de pijl A voortschuiven van de tunnel 4. Op afstand voor die neus 8 is een egalisatie-element 11 opgesteld, bijvoorbeeld een roterende schroef welke grondmateriaal naar weerszijden van de tunnel 4 afvoert. Dit egalisatie-element 11 is in hoogte instelbaar bevestigd aan de voorste tunnelsectie 7. Met dat egalisatie-element 11 kan de bodem van de inmiddels in de bodem van het kanaal uitgegraven cunette verder worden geëgaliseerd.
35 Eventueel is het ook mogelijk, met de voorste tunnelsectie 7 een uitgraafelement (niet getoond) voor het uitgraven van de cunette te verbinden.
Zoals weergegeven monden leidingen 14, voor het toevoeren van een glijmiddel, uit in mondstukken 13 aan de onderzijde van de bodemplaat 9. Deze mondstukken 13 zijn op een geschikte wijze verdeeld over de bodemplaat 9. Bijvoorbeeld is op die manier bentoniet tussen de bodemplaat en de ondergrond te 40 injecteren, waarmee de bodemwrijving is te verminderen. Een verdere vermindering van de bodemwrijving is bijvoorbeeld te bereiken met een eventueel drijfvermogen van de tunnelsecties. Bijvoorbeeld kunnen de tunnelsecties daartoe zijn uitgerust met één of meer additionele drijflichamen, welke nadien kunnen worden verwijderd, Ook kan de voorste tunnelsectie 7 met een nabij zijn voorste kopse einde te plaatsen waterschot worden afgedicht, waardoor tijdens het voortschuiven van de tunnel binnendringen van water wordt 45 verhinderd. Echter verdient het de voorkeur, tijdens het plaatsen de tunnel open te laten, zodat deze vol water stroomt. Daarmee wordt geen hydrostatische druk opgebouwd, welke ook door de doortreklier is te overwinnen. Is het plaatsen beëindigd, wordt de tunnel voorafgaande aan het leegpompen bij voorkeur geballast.
De tunnelsecties kunnen elk geschikt profiel bezitten, bijvoorbeeld voorzien van één of meer kamers, 50 voor ballast. De tunnelsecties bezitten een ontwerp geschikt als transportweg voor auto’ s en vrachtwagens, maar ook voetgangers, fietsers of treinen.
In plaats van het over de ondergrond voorttrekken van de tunnel, is ook een voortduwen mogelijk of combinaties daarvan.
Van belang is, dat de tunnelsecties voorafgaande aan hun plaatsing worden samengevoegd en 55 vervolgens naar hun definitieve plaats worden gesleept, waartoe de tunnelsecties onderling zodanig zijn doorgekoppeld, dat trek- of drukkrachten kunnen worden dóórgeleid terwijl de tunnelsecties onderling in enige mate kunnen kantelen.

Claims (2)

3 194444
1. Werkwijze voor het installeren van een op de onderwaterbodem rustende, zich tussen tegenoverliggende oevers uitstrekkende tunnel, waarbij een veelvoud aan tunnelsecties wordt gefabriceerd, waarvan elk het 5 tunnelprofiel bepaalt, die tunnelsecties in lengterichting van de tunnel achter elkaar worden uitgelijnd, de aan elkaar grenzende tunnelsecties met elkaar worden verbonden, zodanig, dat de verbinding een aanzienlijke druk- en/of trekkracht kan doorleiden, de verbinding een zwaaien of roteren van de ene tunneisectie ten opzichte van de andere toelaat en bij voorkeur een verplaatsing van de ene tunnelsectie ten opzichte van de andere in een richting dwars op de lengterichting van de tunnel verregaand verhindert, 10 en de met elkaar doorverbonden tunnelsecties langs een onderwatertraject over de onderwaterbodem worden bewogen, waarbij de ene tunnelsectie zwenkt ten opzichte van de andere, met het kenmerk, dat de tunnelsecties (5, 6, 7) zich boven de waterspiegel bevindend met elkaar worden doorverbonden, zodat het onderwatertraject door de waterspiegel stekend wordt verlengd en twee in tegengestelde richtingen gekromde bochten volgt, waarbij de tunnel (4) zich buiten het water uitstrekkend wordt gevormd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat een tussen de tunnelsecties doorlopende bodemplaat (9) wordt aangebracht, waarmee de tunnel over de grond daaronder wordt voortgeschoven. Hierbij 2 bladen tekening
NL9401948A 1994-11-22 1994-11-22 Werkwijze voor het installeren van een tunnel. NL194444C (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401948A NL194444C (nl) 1994-11-22 1994-11-22 Werkwijze voor het installeren van een tunnel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401948A NL194444C (nl) 1994-11-22 1994-11-22 Werkwijze voor het installeren van een tunnel.
NL9401948 1994-11-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL9401948A NL9401948A (nl) 1996-07-01
NL194444B NL194444B (nl) 2001-12-03
NL194444C true NL194444C (nl) 2002-04-04

Family

ID=19864921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9401948A NL194444C (nl) 1994-11-22 1994-11-22 Werkwijze voor het installeren van een tunnel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL194444C (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN105604093A (zh) * 2016-03-18 2016-05-25 中铁隧道集团二处有限公司 一种大流速条件下的沉管法隧道管节顺基槽浮运施工方法
CN110094235A (zh) * 2018-01-30 2019-08-06 岭东核电有限公司 浮筒式隧洞穿梭平台及监测装置和异物监测的方法

Also Published As

Publication number Publication date
NL194444B (nl) 2001-12-03
NL9401948A (nl) 1996-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1596011A1 (fr) Procédé et dispositif pour réaliser un tunnel immergé sur un sol sous-marin
US3204415A (en) Self-propelled and self-levelling open trench caisson
JP6251375B2 (ja) 推進タイプのオープンシールド工法における路面覆工方法
JP3725605B2 (ja) 可動仮設路面構造体及びその設置・撤去方法
NL194444C (nl) Werkwijze voor het installeren van een tunnel.
US3906737A (en) Sewer laying system
DE102008021921A1 (de) Verfahren und schwimmende Arbeitsbühne zum Aufbringen einer flächigen Schutzschicht auf eine Wasserbegrenzungsfläche sowie Transportvorrichtung und Verlegevorrichtung dafür
SK70996A3 (en) Process and device used to renovate railroad track installations
KR101002698B1 (ko) 수중터널의 연속 압출 공법 및 이에 사용되는 압출 장치
DE10156950A1 (de) Tunnelbauverfahren für die Gewässerquerung durch Einschwimmen von statisch tragenden, nutzergerecht nachbetonierten Stahlröhren in tunnelartige Verbaukonstruktionen, deren Ausführung Einschwemmungen unterbindet und die umgebenden Bodenmassen auftriebsverhindernd wirken
JP2668648B2 (ja) 地下構造物の施工法およびそれに使用する発進坑
US3438208A (en) Method for the stepwise displacement of a heavy body over or through the ground
US620101A (en) Art of constructing tunnels
JPS601478B2 (ja) 水底トンネル構築方法
CN202560236U (zh) 一种组合式滑板卷铺框架盾构机
JP2940813B2 (ja) 移動式開削山留工法および装置
NL9201804A (nl) Polderprincipe onder gebruikmaking van schermwanden, alsmede werkwijze voor het maken van die polder.
JP5524014B2 (ja) 2以上のプレキャストコンクリート構造物を上り勾配を経て連続敷設する方法
KR100443819B1 (ko) 아치형 삼각 파이프 루프공법에 의한 지하 통로 구축 공법및 그 장치
RU2322629C1 (ru) Способ прокладки подземного трубопровода, машина и буровая установка для его осуществления (ббп-2)
US311656A (en) Apparatus for laying submarine tunnels and tubes
EP0647740B1 (en) Method and apparatus for making a lined trench in the soil; as well as a lined trench
US3527553A (en) Apparatus for the construction of elevated ways
NL1000721C1 (nl) Werkwijze voor het verdiept aanleggen van een bestaande rijbaan of rijbaandeel onder handhaving van zijn vervoerscapaciteit.
NL1000828C1 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen van een dubbel spoorlijn, zoals bij voor beeld ten behoeve van de Hoge Snelheids Lijn (H.S.L.), in een weersonaf hankelijke, half-open tunnel-konstruktie, samengesteld uit daartoe ge vormde zijwandelementen, vloer en drukbalken, welke half verdiept in het maaiveld en op estetische wijze zijdelings wordt ingedijkt als bij een boezemkanaal, waarbij de tunnel zelf tevens wordt voorzien van daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en een drukgolf-compensatie systeem.

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: HAGEWELD HOLDING B.V.

SNR Assignments of patents or rights arising from examined patent applications

Owner name: NISTA TUNNELBOUW AMSTERDAM B.V.

SNR Assignments of patents or rights arising from examined patent applications

Owner name: NISTA TUNNELBOUW AMSTERDAM B.V.

V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20070601