NL1034065C2 - Bereiding van deeltjes. - Google Patents

Bereiding van deeltjes. Download PDF

Info

Publication number
NL1034065C2
NL1034065C2 NL1034065A NL1034065A NL1034065C2 NL 1034065 C2 NL1034065 C2 NL 1034065C2 NL 1034065 A NL1034065 A NL 1034065A NL 1034065 A NL1034065 A NL 1034065A NL 1034065 C2 NL1034065 C2 NL 1034065C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
particles
active component
lipid
masking
product
Prior art date
Application number
NL1034065A
Other languages
English (en)
Inventor
Albert Thijs Poortinga
Original Assignee
Friesland Brands Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Friesland Brands Bv filed Critical Friesland Brands Bv
Priority to NL1034065A priority Critical patent/NL1034065C2/nl
Priority to PCT/NL2008/050425 priority patent/WO2009005346A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1034065C2 publication Critical patent/NL1034065C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2/00Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • B01J2/02Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic by dividing the liquid material into drops, e.g. by spraying, and solidifying the drops
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L27/00Spices; Flavouring agents or condiments; Artificial sweetening agents; Table salts; Dietetic salt substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L27/40Table salts; Dietetic salt substitutes
    • A23L27/45Salt substitutes completely devoid of sodium chloride
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23PSHAPING OR WORKING OF FOODSTUFFS, NOT FULLY COVERED BY A SINGLE OTHER SUBCLASS
    • A23P10/00Shaping or working of foodstuffs characterised by the products
    • A23P10/30Encapsulation of particles, e.g. foodstuff additives
    • A23P10/35Encapsulation of particles, e.g. foodstuff additives with oils, lipids, monoglycerides or diglycerides
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23VINDEXING SCHEME RELATING TO FOODS, FOODSTUFFS OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES AND LACTIC OR PROPIONIC ACID BACTERIA USED IN FOODSTUFFS OR FOOD PREPARATION
    • A23V2002/00Food compositions, function of food ingredients or processes for food or foodstuffs

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)

Description

*
Titel: Bereiding van deeltjes
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor de bereiding van een of meer deeltjes die lipide en een wateroplosbare actieve component omvatten, op een of meer deeltjes verkrijgbaar door die werkwijze, op een voedselproduct dat dergelijke deeltjes omvat, en op een werkwijze voor het 5 maskeren van een wateroplosbare actieve component in een product.
Actieve componenten worden in allerlei producten gebruikt, bijvoorbeeld om de producten te voorzien van specifieke eigenschappen. In de meeste gevallen zijn deze specifieke eigenschappen gewenst voor het product. Het komt echter ook voor dat de actieve componenten tegelijkertijd 10 een nadelige invloed uitoefenen op andere eigenschappen van het product. Met name in voedselproducten kan dit ongewenst zijn. Zo kan een actieve component het voedselproduct bijvoorbeeld voorzien van specifieke nutriënten, maar tegelijkertijd een nadelige invloed hebben op de smaak, geur en/of kleur van het product.
15 In dergelijke gevallen is het daarom gewenst om de actieve component te maskeren, zodat de nadelige invloed op de overige eigenschappen van het product onmerkbaar, althans niet negatief merkbaar, blijven.
In WO-A-2004/058137 wordt de bereiding van deeltjes beschreven 20 voor het maskeren van de smaak van een actieve component, waarbij 15-30 % actieve component wordt gemengd met 60-80 % glycerolester van een vetzuur, eventueel aangevuld met een was. Vervolgens wordt een oppervlakte actieve stof toegevoegd en wordt het mengsel gesproeikoeld waarbij deeltjes van minder dan 350 pm ontstaan.
25 Het is echter bekend dat sproeikoelen over het algemeen een teleurstellende inkapselingsefficiëntie heeft, dat wil zeggen een aanzienlijk deel van de actieve stof is doorgaans niet ingekapseld maar in direct contact 1034065 2 « met de omgeving (zie bijvoorbeeld S. Gouin in Trends in Foods Science and Technology 2004, 15, 330-347). Om dit effect te minimaliseren wordt doorgaans gewerkt met een lage hoeveelheid actieve stof (of oplossing van deze actieve stof) van maximaal 30 gew.%, berekend op de totale 5 hoeveelheid droge stof, zoals ook in bovenstaand voorbeeld. Daarnaast zijn de geproduceerde deeltjes groot, tot wel 350 pm. Dit heeft nadelige sensorische effecten.
Doel van de onderhavige uitvinding is te voorzien in een alternatieve manier om een actieve component in een product, zoals een 10 voedingsstof, te maskeren.
Het is in het bijzonder een doel te voorzien in een werkwijze voor het bereiden van deeltjes met een goede inkapselingsefficiëntie voor een in te kapselen component, bij voorkeur ook voor de bereiding van deeltjes met een relatief hoog gehalte aan in te kapselen component.
15 Het is voorts een doel deeltjes te bereiden die een gemaskeerde actieve component bevatten, waarbij het mondgevoel acceptabel is.
De uitvinders hebben verrassenderwijs gevonden dat dit doel kan worden verwezenlijkt door een actieve component op speciale wijze in te kapselen in een specifiek lipidedeeltje.
20 In een eerste aspect heeft de uitvinding daarom betrekking op een werkwijze voor het bereiden van één of meer deeltjes, die een lipide en een wateroplosbare actieve component omvatten, omvattende - het dispergeren of emulgeren van de actieve stof in het lipide; - het mengen van de dispersie met een superkritisch of gasvormig medium; 25 en - het versproeien van het mengsel.
Het produceren van een poeder met een superkritisch medium is op zich bekend uit US-A-6 056 791. Hierin wordt een werkwijze beschreven waarbij droge deeltjes worden gemaakt door onder druk een hoog 30 samendrukbaar fluïdum op te lossen in het te verpoederen mengsel.
* 3
Vervolgens wordt het mengsel snel gedecomprimeerd in een decompressieapparaat. Doordat het hoog samendrukbare fluïdum verdampt, koelt het mengsel flink af en precipiteert een vaste substantie in de vorm van kleine deeltjes. Dit proces is bekend onder de afkorting PGSS™ 5 (Particles from Gas-Saturated Solutions).
Voordelen van deze werkwijze zijn het gunstige energieverbruik, de mogelijkheid om het proces in een kleinere installatie uit te voeren dan een conventioneel sproeidroogproces, en hogere veiligheid doordat een relatief lage temperatuur volstaat.
10 Verder is gebleken dat de inkapselingsefficiëntie hoog is en dat deeltjes kunnen worden bereid met een gemiddelde deeltjesgrootte van 200 pm en kleiner, in het bijzonder 1-40 pm, zoals bepaald met behulp van transmissie elektronenmicroscopie. De uitvinders hebben gevonden dat dergelijk kleine deeltjes niet in een onaangenaam mondgevoel resulteren.
15 Knez and Weidner (Curr. Opin. Solid State Mater. Sci. 2003, 7, 353-361) noemen dat PGSS™ ook gebruikt kan worden om suspensies en emulsies te microniseren.
De uitvinders hebben nu gevonden dat het mogelijk is om deeltjes te bereiden die een wateroplosbare actieve component en een lipide 20 omvatten door de wateroplosbare actieve component te dispergeren in het lipide en vervolgens met behulp van een superkritisch medium te versproeien.
Met de term “deeltje” wordt een materiaal bedoeld dat een conglomeraat van moleculen bevat dat bij kamertemperatuur niet of slechts 25 zeer langzaam van vorm verandert wanneer het vrij op een oppervlak geplaatst wordt. In het bijzonder is het deeltje geheel of gedeeltelijk vast of gelvormig. Het lipide kan een vet, een olie of een was omvatten. Ook mengsels van deze lipiden zijn mogelijk. In het geval van een olie moet de olie structuurgevende componenten bevatten, zoals een deel vast vet en 30 bepaalde emulgatoren (zoals lecithine, eventueel in combinatie met sorbitan 4 4 vetzuuresters, verkrijgbaar onder de naam Span) of deeltjes, die de deeltjes een vast karakter geven.
Bij voorkeur is de SFC N20 van het lipide ten minste 50 %. Hierbij staat SFC voor het gehalte vast vet (Solid Fat Content bepaald volgens ISO 5 8292(1995)), en staat N** voor de temperatuur. Zo betekent SFC N20 = 50 % dat bij 20 °C 50 % van het vet in vaste vorm voorligt (aldus bepaald volgens genoemde methode). Bij voorkeur omvat het lipide verzadigde vetten, zoals gehard palmvet of de hardere fracties van botervet (fracties met een smeltpunt van boven de 35 °C). Het is echter ook mogelijk 10 dat het lipide vrij is van verzadigde vetten.
Met de term “actieve component” wordt hierin een component bedoeld die een bepaalde chemische en/of biologische activiteit vertoont. Voorbeelden hiervan zijn antioxidanten, conserveermiddelen, enzymen, peptiden, mineralen of plantenextracten. In het bijzonder worden actieve 15 componenten met een biologische activiteit bedoeld. Geschikte actieve componenten zijn onder andere extracten, zoals plantenextracten, enzymen, peptides, mineralen, vezels, oligosacchariden en antioxidanten.
Met de term “superkritisch medium” wordt een stof bedoeld bij een temperatuur en druk boven het thermodynamisch kritische punt. Het 20 kritische punt bepaalt de condities (temperatuur, druk) waarbij de vloeistoffase in feite niet meer bestaat. Als een vloeistof wordt verhit, neemt de dichtheid van de vloeistof af, terwijl de druk en dichtheid van de damp die gevormd wordt toeneemt. De dichtheden van de vloeistof en damp naderen elkaar bij verdere verhitting tot de kritische temperatuur wordt 25 bereikt waar beide dichtheden aan elkaar gelijk zijn en de vloeistof-gas (damp) fasescheiding verdwijnt. In meer algemene termen is het kritische punt het eindpunt van een fase-evenwichtscurve die twee onderscheidbare fasen scheidt. Op dit punt zijn de fasen niet langer onderscheidbaar.
Het medium dat gebruikt wordt om te versproeien hoeft niet per se 30 in de superkritische fase te zijn, maar mag ook gasvormig zijn. Van belang 5 is dat een voldoende grootte hoeveelheid van het medium, ten minste 5 gew.%, bij voorkeur ten minste 10 gew.%, met meer voorkeur ten minste 20 gew.% gebaseerd op het gewicht van de emulsie, kan worden opgelost in de te versproeien emulsie. Maximaal wordt 100 gew.% van het 5 superkritische of gasvormige medium, gebaseerd op het gewicht van de emulsie, opgelost in de te versproeien emulsie.
Volgens de bereidingswijze van de uitvinding wordt de actieve component, bijvoorbeeld een enzym of een extract, opgelost in water of een waterige vloeistof en daarna geëmulgeerd in het lipide, dat bij voorkeur 10 gesmolten is. Het is ook mogelijk dat de actieve component in het lipide wordt gedispergeerd zonder deze eerst op te lossen. Ook mengsels van verschillende actieve componenten kunnen in het deeltje worden verwerkt op bovengenoemde wijze.
Om een goede dispersie te verkrijgen kan gebruik worden gemaakt 15 van een in lipide oplosbare emulgator. Daarvoor is het HLB (Hydrophilic-Lipophilic Balance) getal van de emulgator bij voorkeur kleiner dan 7. Het HLB getal kan worden bepaald met de methode beschreven door Griffin in J. Soc. Cosmet. Chem. 1954, 5, 259. Een geschikte emulgator is bijvoorbeeld polyglycerol polyricinoleate, verkrijgbaar bij Quest International onder het 20 merk Admul WOL. Andere geschikte emulgatoren zijn de sorbitan vetzuuresters, verkrijgbaar onder de merknaam Span™.
De dispersie of emulsie wordt gemengd met een superkritisch of gasvormig medium en vervolgens versproeid in een ruimte met een druk en temperatuur beneden het kritisch punt, in het bijzonder een druk van 1 atm 25 en een temperatuur van rond de 20 °C. Door de plotselinge expansie van het superkritisch of gasvormig medium in combinatie met de lage temperatuur in de ruimte waarin wordt versproeid, stolt het lipide, waardoor een lipidedeeltje wordt verkregen met daarin ingekapseld de actieve component.
De dispersie of emulsie en het superkritisch of gasvormig medium 30 kunnen worden gemengd door het superkritisch of gasvormig medium te « 6 injecteren op een leiding die de emulsie of dispersie naar een sproeikop transporteert.
Goede resultaten voor het sproeien van de dispersie of emulsie in de precipitatieruimte zijn in het bijzonder bereikt met een sproeistuk 5 (nozzle) met twee ingangen en één uitgang (een T-nozzle), zoals een concentrisch sproeistuk voor twee vloeistoffen, waarbij een van de ingangen dient voor de dispersie of emulsie en de andere voor het superkritische of gasvormige medium.
Als superkritisch of gasvormig medium zijn in het bijzonder CO2 en 10 N2, of mengsels daarvan geschikt. Andere geschikte media zijn bijvoorbeeld beschreven in US-A-6 056 791.
De temperatuur van het superkritische of gasvormig medium tijdens het mengen met de dispersie of emulsie kan gekozen worden in een breed bereik. De temperatuur is minimaal de temperatuur behorend bij het 15 kritische punt van het superkritisch medium. Bij voorkeur is de temperatuur ten minste 5 °C boven het kritisch punt, met grote voorkeur ten minste 15 °C boven het kritische punt, met grotere voorkeur bij een temperatuur van ten minste 20 °C boven het kritische punt.
Met het oog op de hittebelasting op de deeltjes respectievelijk het 20 materiaal waaruit het deeltje wordt bereid (in het bijzonder indien een hittegevoelig bestanddeel aanwezig is) en/of het energieverbruik bedraagt de temperatuur bij voorkeur maximaal 100 °C tijdens het contact tussen het superkritisch of gasvormig medium en de dispersie of emulsie. Goede resultaten met betrekking tot het voorkomen of althans verminderen van 25 thermische degradatiereacties zijn verkregen met een temperatuur van maximaal 80 °C, in het bijzonder van maximaal 70 °C, meer in het bijzonder van maximaal 40 °C.
De contacttijd van superkritisch medium en de dispersie of emulsie onder superkritische condities kan binnen brede grenzen gesteld ingesteld 30 worden, afhankelijk van het type van het proces en het gewenste product.
7
Gewoonlijk is een contacttijd van 60 s of minder voldoende. De contacttijd bedraagt gewoonlijk ten minste 1 s. De contacttijd is bij voorkeur lang genoeg om het superkritische of gasvormige medium en de emulsie/disperise vrijwel in evenwicht te laten komen.
5 Typisch wordt 5-40 kg per uur, bij voorkeur 10-30 kg per uur, met meer voorkeur 15-25 kg per uur, van het mengsel versproeid. Bij voorkeur omvat het te versproeien mengsel 30-80 %, met meer voorkeur 40-70 %, met nog meer voorkeur 45-65 % waterige oplossing van de in te kapselen actieve component. Over het algemeen worden 5-50 delen emulsie of dispersie 10 gemengd met 5-35 delen superkritisch of gasvormig medium, bij voorkeur met 15-25 delen superkritisch medium. Te lage hoeveelheden superkritisch of gasvormig medium leiden tot onwenselijk grote deeltjes, te hoge hoeveelheden van het medium leiden tot onregelmatig versproeien.
Het versproeien van het mengsel wordt bij voorkeur bij hoge druk 15 uitgevoerd, zoals een druk van ten minste 50 bar, bij voorkeur ten minste 75 bar, en met meer voorkeur ten minste 100 bar. Bij voorkeur is de druk superkritisch.
Na vorming van de deeltjes worden deze gewoonlijk afgescheiden van het superkritische of gasvormige medium. Geschikte scheidingsstappen 20 omvatten filtreren en scheiding middels een cycloon.
Het gasvormige medium of het superkritische medium (al dan niet overgegaan naar de gasfase) kan vervolgens worden hergebruikt, eventueel nadat mogelijk verdampt water eruit is verwijderd.
De geproduceerde deeltjes zijn bij voorkeur vast bij 10 °C en 1 atm, 25 dat wil zeggen onder die omstandigheden behouden de deeltjes hun vorm. Het is echter ook mogelijk dat de deeltjes in meer of mindere mate vloeibaar zijn.
Bij voorkeur bestaat het deeltje of de deeltjes voor ten minste 37 gew.%, bij voorkeur voor ten minste 40 gew.%, en met meer voorkeur 30 voor ten minste 60 gew.%, uit actieve component of een oplossing daarvan.
t 8
In een voorkeursuitvoeringsvorm heeft de uitvinding betrekking op een continue werkwijze voor het bereiden van een één of meer deeltjes, die een lipide en een wateroplosbare actieve stof omvatten, waarbij de dispersie of emulsie onder continu-procescondities wordt gemengd met het 5 superkritisch of gasvormig medium en het mengsel continu wordt versproeid.
Een continue werkwijze volgens de uitvinding wordt bij voorkeur uitgevoerd in precipitatieruimte, zoals een sproei(droog)toren, die aan de onderzijde een opening heeft, voor het aftoeren van de deeltjes, in het 10 bijzonder een opening die tijdens de uitvoering van een werkwijze volgens de uitvinding in open verbinding is met de omgeving (waar gewoonlijk ongeveer atmosferische druk heerst, bijvoorbeeld een proceshal).
Onder de opening bevindt zich bij voorkeur een opvangvoorziening voor het product, in het bijzonder een beweegbare voorziening zoals een 15 transportband, waarmee het product continu of semi-continu kan worden afgevoerd. Zeer geschikt als opvangvoorziening is een beweegbare filtermat (dat wil zeggen beweegbaar ten opzichte van de opening). Het voordeel van een filtermat ligt in het poreuze karakter, waardoor de deeltjes op de mat blijven liggen maar waar het superkritisch of gasvormig medium 20 desgewenst doorheen gezogen wordt. Hierdoor kan ongewenst stuiven van de deeltjes voorkomen of althans verminderd worden.
Het is gebleken dat het met de werkwijze van de uitvinding mogelijk is om deeltjes te vervaardigen die althans in hoofdzaak vrij zijn van niet-ingekapselde actieve component.
25 In een verder aspect heeft de uitvinding daarom betrekking op één of meer deeltjes, die een wateroplosbare component en een lipide omvatten, verkrijgbaar door de werkwijze van de uitvinding.
De deeltjes omvatten bij voorkeur 70 gew.%, met meer voorkeur 50 gew.% lipide, gebaseerd op het totaalgewicht. Verder omvatten de 30 deeltjes bij voorkeur 30 gew.%, met meer voorkeur 50 gew.% actieve stof of 9 een oplossing daarvan, gebaseerd op het totaalgewicht. Daarnaast kunnen de deeltjes emulgator bevatten, bij voorkeur 0.1 gew.%, met meer voorkeur 1 gew.%, gebaseerd op het totaalgewicht.
De verhouding tussen de actieve stof of de oplossing daarvan en de 5 overige componenten van de deeltjes kan groter of gelijk zijn aan 5:95, bij voorkeur groter of gelijk aan 10:90, met meer voorkeur groter of gelijk aan 30:80, met nog meer voorkeur groter of gelijk aan 50:50, en met bijzondere voorkeur groter of gelijk aan 60:40. Aan de andere kant kan de verhouding tussen de actieve stof en de overige componenten van de deeltjes kleiner of 10 gelijk zijn aan 95:5, bij voorkeur kleiner of gelijk aan 90:10, met meer voorkeur kleiner of gelijk aan 80:20, met nog meer voorkeur kleiner of gelijk aan 70:30 en met bijzondere voorkeur kleiner of gelijk aan 65:35.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een voedselproduct dat één of meer deeltjes volgens de uitvinding omvat. In een bijzondere 15 voorkeursuitvoeringsvorm is het voedingsmiddel een spread of een kaas.
Met de term spread zoals hierin gebruikt, wordt gerefereerd naar een smeerbaar, eetbaar product, in het bijzonder voor op brood, bijvoorbeeld margarine, boter, sandwichspread, of smeerkaas.
In het bijzonder is gevonden dat de deeltjes van de uitvinding op 20 voordelige wijze kunnen worden toegepast voor het geheel of gedeeltelijk maskeren een wateroplosbare actieve component in een product. Hierbij kan met name worden gedacht aan het geheel of gedeeltelijk maskeren van de geur, kleur en/of smaak van een actieve component, en/of voor het geheel of gedeeltelijk maskeren van de enzymatische activiteit van een actieve 25 component.
Met de term “maskeren” wordt hierin bedoeld dat ten minste één eigenschap van de actieve component geheel of gedeeltelijk wordt onderdrukt, zodanig dat deze bij normaal gebruik niet of in geringe mate wordt ervaren of dat de actieve component vertraagd beschikbaar komt om 30 een gewenste reactie te katalyseren. Een dergelijke eigenschap is bij 10 voorkeur de kleur, geur, smaak of enzymatische, chemische of biologische activiteit van de actieve stof. Voorbeelden van maskering kunnen zijn het maskeren van de smaak van de actieve component tijdens consumptie of het tegengaan van reacties tussen de actieve component en het voedingsmiddel 5 waaraan de component is toegevoegd.
In een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm wordt het lipidedeeltje volgens de uitvinding toegepast om de smaak en/of kleur van een tomatenextract in een spread, zoals een margarine, te maskeren.
Geschikt is in het bijzonder een tomatenextract verkrijgbaar zoals 10 beschreven in WO-A-06/085115.
Het is aangetoond dat tomatenextracten het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en leeftijdgerelateerde maculaire degeneratie verlagen.
Het is daarom gunstig om een spread te maken waarin 15 tomatenextract is opgenomen. Tomatenextract heeft echter het nadeel dat het een rode kleur heeft, wat in een spread door consumenten als ongewenst wordt ervaren. Bovendien is de tomatensmaak in een spread ongewenst.
Volgens de uitvinding kan het tomatenextract worden ingekapseld in lipidedeeltjes, zoals vetdeeltjes. De benodigde dosering aan lipidedeeltjes 20 zal afhangen van de sterkte van het extract, maar zal in de praktijk uitkomen op een aantal gewichtsprocenten, bij voorkeur 1-10 gew.%, met meer voorkeur 1-5 gew.%, gebaseerd op het totaalgewicht.
De uitvinders hebben zich gerealiseerd dat de lichtverstrooiing van de vetkristallen leidt tot een uitstekende maskering van de kleur van het 25 tomatenextract in de spread. Daarnaast wordt ook de smaak tijdens consumptie gemaskeerd, omdat het kapsel althans in hoofdzaak niet wateroplosbaar is. Voorts heeft lipide als voordeel dat het in hoofdzaak intact de mond kan passeren, maar wel wordt afgebroken, zodat de actieve component vrij komt en kan worden opgenomen in het lichaam. Bovendien t 11 is gebleken dat de deeltjes gemakkelijk in de spread te dispergeren zijn, omdat de continue fase in de spread doorgaans vet of althans lipofiel is.
Het niet wateroplosbaar zijn van de deeltjes waarin de actieve component is ingekapseld blijkt een groot voordeel voor smaak- en 5 kleurmaskering, zowel in een voedingsmiddel als tijdens consumptie van het voedingsmiddel. Dit is een voordeel boven andere maskeringstechnieken, zoals beschreven in WO-A-2004/058137.
Ook andere antioxidanten met een uitgesproken kleur, geur of smaak, zoals andere carotenoïden en polyfenolen, kunnen op 10 bovengenoemde wijze worden ingekapseld in de lipidedeeltjes en worden toegepast in een voedingsmiddel, bijvoorkeur een vet of althans lipofiel voedingsmiddel zoals een spread.
In een verdere bijzondere uitvoeringsvorm wordt het lipidedeeltje volgens de uitvinding toegepast om de enzymatische activiteit van een 15 enzym, zoals protease, te maskeren tijdens de stremming van kaasmelk.
Er zijn proteases op de markt voor toepassing in kaas. Deze proteases dragen bij aan de vorming van smaak tijdens rijping door eiwitten in de kaas af te breken. Wanneer de proteases niet-ingekapseld worden toe gevoegd aan kaasmelk dan heeft dit ten minste de volgende twee 20 ongewenste effecten. Ten eerste zullen de enzymen meteen actief zijn en daarmee niet alleen de rijping maar eerst ook de stremming van de kaas beïnvloeden. Ten tweede zal een groot deel van de enzymen door hun wateroplosbaarheid niet in de kaas maar in de wei terechtkomen. Door de enzymen in te kapselen volgens de uitvinding zullen deze pas tijdens de 25 rijping uit het kapsel kunnen lekken en in contact kunnen komen met de eiwitten in kaas. Verder zullen de enzym bevattende lipidedeeltjes bij voorkeur in de kaas worden ingebouwd in plaats van in de wei terecht te komen. Dit leidt tot een hoger enzymgehalte in de kaas. Op dezelfde wijze kunnen ook zoutvervangers worden ingekapseld. Deze mogen niet in de wei 30 terecht komen.
12
In een verdere bijzondere uitvoeringsvorm wordt het lipidedeeltje volgens de uitvinding toegepast om de enzymatische activiteit van een enzym, zoals protease, te maskeren tijdens het mengen en kneden van een deeg, in het bijzonder een brooddeeg. Volgens deze uitvoeringsvorm worden 5 enzymen gebruikt die pas actief mogen worden tijdens het rijzen van het deeg en niet tijdens het mengen en kneden van het deeg.
Voorbeeld: bereiding van lipidedeelties met daarin ingekapseld een tomatenextract· 10
Geharde palm olie met daarin 1 % Admul WOL werd gesmolten door opwarmen tot 80 °C. Hierin werd met een turrax een vloeibaar tomatenextract met een droge stofgehalte van ongeveer 70 % (van de firma Provexis) ge-emulgeerd in een verhouding van 1 kg tomaten extract op 1 kg 15 vet. De aldus verkregen grove emulsie werd gehomogeniseerd met een 2-traps hoge druk homogenisator bij drukken van 250 (lste trap) en 50 bar (2de trap). De aldus verkregen emulsie werd met een debiet van 15 1 per uur versproeid in een Filtermat sproeidroger (water verdampingscapaciteit van ongeveer 100 kg/uur, doorsnede van ongeveer 1 m2 en een hoogte van 2 m) 20 via een conventionele hoge druk sproeikop van het wervelkamertype. Voor versproeien werd 2 g CO2 per seconde op de leiding geïnjecteerd, ongeveer een halve minuut voordat het product de sproeikop bereikt (dit zorgt voor voldoende menging / oplossen van gas en vet). De sproeidruk was 80 bar. In de sproeitoren werd ongeveer 100 m3 per uur lucht met een temperatuur 25 van 10 °C geblazen. Het gas/poeder mengsel werd door een filtermat afgezogen (poriegrootte ongeveer 0.1 mm), waarbij het poeder op de mat werd tegengehouden. De mat draait met een snelheid van ongeveer 1 cm/s en voert zo het poeder af naar een ontvangststation.
Aldus verkregen poeder werd met een dosering van 5 % toegevoegd 30 aan een margarine (Becel, Unilever). Als blanco werd het niet-ingekapselde 13 extract in een dosering van 2.5 % toegevoegd aan de margarine. Een panel van 10 willekeurige consumenten proefde vervolgens beide margarines, zonder het verschil tussen beide margarines te kennen, en werd gevraagd een smaakvoorkeur uit te spreken. Alle proefpersonen hadden een voorkeur 5 voor de margarine met ingekapseld extract.
1034065

Claims (21)

1. Werkwijze voor het bereiden van één of meer deeltjes, die een lipide en een wateroplosbare actieve stof omvatten, omvattende - het dispergeren of emulgeren van de actieve stof in het lipide; - het mengen van de dispersie of emulsie met een superkritisch of gasvormig 5 medium; en - het versproeien van het mengsel.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het deeltje of de deeltjes voor ten minste 37 gew.%, bij voorkeur voor ten minste 40 gew.%, en met 10 meer voorkeur voor ten minste 60 gew.%, uit actieve component of een oplossing daarvan bestaat.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij het superkritische of gasvormige medium CO2 en/of N2 omvat. 15
4. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de deeltjes 0-30 % H2O omvatten.
5. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de 20 deeltjes een volume gemiddelde deeltjesgrootte hebben van 1-200 μπι, bij voorkeur 1-40 pm, zoals bepaald met transmissie elektronenmicroscopie met laserdiffractie.
6. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het 25 lipide een SFC N20 van ten minste 50 % heeft, zoals bepaald volgens ISO 8292(1995). 1034065
7. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de deeltjes vast zijn bij 10 °C en 1 atm.
8. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het 5 lipide gehard palmvet omvat.
9. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de wateroplosbare actieve component een plantenextract omvat, zoals een tomatenextract. 10
10. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de wateroplosbare actieve component een enzym omvat, zoals protease.
11 Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de 15 wateroplosbare actieve component een zoutvervanger omvat.
12. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, welke middels een continu proces plaatsvindt.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij het continuproces wordt uitgevoerd in een precipitatieruimte die is voorzien van een opening waarachter zich een opvangvoorziening bevindt in de vorm van een beweegbare filtermat. 25
14. Eén of meer deeltjes, die een wateroplosbare actieve component en een lipide omvatten, verkrijgbaar volgens één van de voorgaande conclusies.
15. Voedselproduct, omvattende één of meer deeltjes volgens conclusie 14. 30 ft
16. Werkwijze voor het geheel of gedeeltelijk maskeren van een actieve component in een product, omvattende - het bereiden van een deeltje volgens conclusie 14 volgens één van de conclusies 1-13; 5. het verwerken van het deeltje in een product.
17. Werkwijze volgens conclusie 16, waarbij het maskeren van de actieve component het maskeren van de kleur, geur en/of smaak van de actieve component omvat. 10
18. Werkwijze volgens conclusie 16 of 17, waarbij het maskeren van de actieve component het maskeren van de enzymatische activiteit van de actieve component omvat.
19. Werkwijze volgens conclusies 16-18, waarbij het product een voedselproduct is.
20. Werkwijze volgens conclusie 19, waarbij het voedselproduct een spread is. 20
21. Toepassing van één of meer deeltjes volgens conclusie 14, voor de bereiding van een kaas of een deegwaar. 1034065
NL1034065A 2007-06-29 2007-06-29 Bereiding van deeltjes. NL1034065C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034065A NL1034065C2 (nl) 2007-06-29 2007-06-29 Bereiding van deeltjes.
PCT/NL2008/050425 WO2009005346A1 (en) 2007-06-29 2008-06-27 Preparation of particles

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034065A NL1034065C2 (nl) 2007-06-29 2007-06-29 Bereiding van deeltjes.
NL1034065 2007-06-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1034065C2 true NL1034065C2 (nl) 2008-12-30

Family

ID=39052689

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1034065A NL1034065C2 (nl) 2007-06-29 2007-06-29 Bereiding van deeltjes.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL1034065C2 (nl)
WO (1) WO2009005346A1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2314170B1 (de) 2009-10-23 2011-08-31 Uelzena eG Verfahren zur Erzeugung lagerstabilier Impfkristalle aus Kakaobutter bzw. Schokoladenmassen

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5206049A (en) * 1991-02-12 1993-04-27 Interneuron Pharmaceuticals, Inc. Choline-containing compositions as salt substitutes and enhancers and a method of preparation
US6056791A (en) 1994-02-15 2000-05-02 Weidner; Eckhard Process for the production of particles or powders
EP1413202A1 (en) * 2002-10-22 2004-04-28 CSM Nederland B.V. Lipid-encapsulated functional bakery ingredients
US20040110871A1 (en) * 2001-05-15 2004-06-10 Michel Perrut Method for obtaining solid particles from at least a water soluble product
WO2004058137A2 (fr) 2002-12-23 2004-07-15 Aventis Pharma S.A. Compositions pour administration orale de principes actifs necessitant un masquage du gout
US20040146553A1 (en) * 2002-12-23 2004-07-29 Aventis Pharma S.A. Compositions for oral administration of active principles requiring masking of taste
WO2006085115A2 (en) 2005-02-14 2006-08-17 Provexis Natural Products Limited Therapeutic uses of tomato extracts

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5206049A (en) * 1991-02-12 1993-04-27 Interneuron Pharmaceuticals, Inc. Choline-containing compositions as salt substitutes and enhancers and a method of preparation
US6056791A (en) 1994-02-15 2000-05-02 Weidner; Eckhard Process for the production of particles or powders
US20040110871A1 (en) * 2001-05-15 2004-06-10 Michel Perrut Method for obtaining solid particles from at least a water soluble product
EP1413202A1 (en) * 2002-10-22 2004-04-28 CSM Nederland B.V. Lipid-encapsulated functional bakery ingredients
WO2004058137A2 (fr) 2002-12-23 2004-07-15 Aventis Pharma S.A. Compositions pour administration orale de principes actifs necessitant un masquage du gout
US20040146553A1 (en) * 2002-12-23 2004-07-29 Aventis Pharma S.A. Compositions for oral administration of active principles requiring masking of taste
WO2006085115A2 (en) 2005-02-14 2006-08-17 Provexis Natural Products Limited Therapeutic uses of tomato extracts

Non-Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
GOUIN S: "Microencapsulation - industrial appraisal of existing technologies and trends", TRENDS IN FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, ELSEVIER SCIENCE PUBLISHERS, GB, vol. 15, no. 7-8, July 2004 (2004-07-01), pages 330 - 347, XP004505592, ISSN: 0924-2244 *
KNEZ Z. AND E. WEIDNER: "Particles formation and particle design using supercritical fluids", CURRENT OPINION IN SOLID STATE & MATERIALS SCIENCE, vol. 7, 2003, pages 353 - 361, XP002469897 *
MUNUKLU ET AL: "Particle formation of an edible fat (rapeseed 70) using the supercritical melt micronization (ScMM) process", JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS, PRA PRESS, US, vol. 40, no. 3, 7 March 2007 (2007-03-07), pages 433 - 442, XP005912574, ISSN: 0896-8446 *
RIBEIRO DOS SANTOS I ET AL: "A SUPERCRITICAL FLUID-BASED COATING TECHNOLOGY. 3: PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF BOVINE SERUM ALBUMIN PARTICLES COATED WITH LIPIDS", JOURNAL OF MICROENCAPSULATION, TAYLOR AND FRANCIS, BASINGSTOKE, GB, vol. 20, no. 1, January 2003 (2003-01-01), pages 110 - 128, XP001142296, ISSN: 0265-2048 *
RODRIGUES M ET AL: "Microcomposites theophylline/hydrogenated palm oil from a PGSS process for controlled drug delivery systems", JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS, PRA PRESS, US, vol. 29, no. 1-2, April 2004 (2004-04-01), pages 175 - 184, XP004498864, ISSN: 0896-8446 *

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009005346A1 (en) 2009-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Saifullah et al. Micro and nano encapsulation, retention and controlled release of flavor and aroma compounds: A critical review
Vinceković et al. Innovative technologies for encapsulation of Mediterranean plants extracts
JP7331848B2 (ja) 水中油型ピッカリングエマルション
Kailasapathy Encapsulation technologies for functional foods and nutraceutical product development.
El-Kader et al. Encapsulation techniques of food bioproduct
JP5987245B2 (ja) 噴霧乾燥エマルジョン
JP5923443B2 (ja) 生物活性物質のマイクロカプセル化及びその製造方法
NL2002046C (en) Double emulsion and method to produce such.
JP6430947B2 (ja) 飲料の製造方法
Ré et al. Encapsulation technologies for modifying food performance
JP6166033B2 (ja) バッター用粉末油脂とそれを用いたバッター液の製造方法、油ちょう加工用食品の製造方法および油ちょう食品の製造方法
Đorđević et al. Novel approaches in nanoencapsulation of aromas and flavors
Rodríguez-Cortina et al. Microcapsules of Sacha Inchi seed oil (Plukenetia volubilis L.) obtained by spray drying as a potential ingredient to formulate functional foods
NL1034065C2 (nl) Bereiding van deeltjes.
Barbosa-Cánovas et al. Encapsulation processes
KR20150041134A (ko) 커피 음료 전구체의 제조 방법
Álvarez et al. Encapsulation technologies applied to food processing
CN106255422B (zh) 休闲食品调味料
WO1999017746A1 (fr) Procede de preparation de poudre emulsionnee
Turchiuli et al. Encapsulation of aroma
Oikonomopoulou et al. Freeze drying and microwave freeze drying as encapsulation methods
JP5904677B2 (ja) 香料含有顆粒状組成物の製造方法
Klettenhammer et al. Developments in encapsulation techniques based on supercritical fluids for food grade bioactives
Khanum et al. Nanoencapsulation of Flavors: Advantages and Challenges
Su et al. Fats and waxes in microencapsulation of food ingredients

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20120101