NL1033227C2 - Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit. - Google Patents

Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit. Download PDF

Info

Publication number
NL1033227C2
NL1033227C2 NL1033227A NL1033227A NL1033227C2 NL 1033227 C2 NL1033227 C2 NL 1033227C2 NL 1033227 A NL1033227 A NL 1033227A NL 1033227 A NL1033227 A NL 1033227A NL 1033227 C2 NL1033227 C2 NL 1033227C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
heat exchanger
heat
heat pump
energy pulse
control
Prior art date
Application number
NL1033227A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1033227A1 (nl
Inventor
Hendrik Johannes Louis Witte
August Johannes Van Gelder
Original Assignee
Groenholland B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Groenholland B V filed Critical Groenholland B V
Priority to NL1033227A priority Critical patent/NL1033227C2/nl
Publication of NL1033227A1 publication Critical patent/NL1033227A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1033227C2 publication Critical patent/NL1033227C2/nl
Priority to EP08150054A priority patent/EP1944594A3/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01KMEASURING TEMPERATURE; MEASURING QUANTITY OF HEAT; THERMALLY-SENSITIVE ELEMENTS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01K17/00Measuring quantity of heat
    • G01K17/06Measuring quantity of heat conveyed by flowing media, e.g. in heating systems e.g. the quantity of heat in a transporting medium, delivered to or consumed in an expenditure device
    • G01K17/08Measuring quantity of heat conveyed by flowing media, e.g. in heating systems e.g. the quantity of heat in a transporting medium, delivered to or consumed in an expenditure device based upon measurement of temperature difference or of a temperature
    • G01K17/10Measuring quantity of heat conveyed by flowing media, e.g. in heating systems e.g. the quantity of heat in a transporting medium, delivered to or consumed in an expenditure device based upon measurement of temperature difference or of a temperature between an inlet and an outlet point, combined with measurement of rate of flow of the medium if such, by integration during a certain time-interval
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N25/00Investigating or analyzing materials by the use of thermal means
    • G01N25/005Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating specific heat

Description

- 1 -
METHODE EN APPARAAT VOOR HET METEN VAN DE EFFECTIEVE WARMTEOVERDRACHT IN EEN SYSTEEM MET VLOEISTOFCIRCUIT
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een 5 werkwijze waarbij thermische parameters van een in een vloeistofcircuit opgenomen warmtewisselaar en het de warmtewisselaar omringende medium worden bepaald.
De onderhavige uitvinding heeft tevens betrekking op 10 een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze en op een regelcircuit dat geschikt is om met de inrichting de werkwijze uit te voeren.
Warmtewisselaars worden onder meer toegepast in 15 klimaatregelsystemen, zoals airco's, vloerverwarmingen, of op industrieel gebied in lucht- of waterbehandelkasten, radiatoren, convectoren, brugdekverwarmingen en dergelijke. Warmtewisselaars worden ook toegepast als bodemwarmtewisselaars, waar zij nadat ter plaatse een 20 boorgat is gemaakt, variërend van 1 tot zo'n 400 meter onder de grond worden geplaatst. Bijvoorbeeld wordt in de zomer warm water, hetgeen hierna ook het primaire medium wordt genoemd, via leidingen naar de een of meer bodemwarmtewisselaars gepompt, waar het water warmte 25 afgeeft aan de ondergrondse omgeving, het secundaire medium, en gekoeld via retourleidingen terugkomt om vervolgens te worden gebruikt om een gebouw te koelen. Omgekeerd kan in de winter het gebouw worden verwarmd. Het koelen of verwarmen van het gebouw kan zowel direct als 30 mechanisch met gebruik van een warmtepomp worden gerealiseerd.
Ongeacht de specifieke toepassing van de warmtewisselaar is van belang om de specifieke 35 warmteoverdracht tussen het primaire en het secundaire 1033227 - 2 - medium in de praktijk te weten, omdat dit een van de belangrijkste parameters is voor het juiste ontwerp van een (bodem-) warmtewisselaarsysteem. Binnen de toepassing van een warmtewisselaar die is opgenomen in een 5 vloeistofcircuit zijn de voornoemde thermische parameters, met name temperatuurverdeling, warmtegeleidingscoëfficiënt, en warmtecapaciteit van het secundaire medium, en de thermische weerstand tussen de warmtewisselaar en het secundaire medium onbekend.
10
Die thermische parameters zijn voor een groot deel bepalend zijn voor het vermogen, het rendement, de energie overdrachtssnelheid, de constructie en bijvoorbeeld vorm van de warmtewisselaars. Voor bodemwarmtewisselaars is de 15 snelheid waarmee warmte tussen de vloeistof en de bodem wordt uitgewisseld gerelateerd aan de moeilijk nauwkeurig te schatten bodem warmtegeleidingscoëfficiënt en de boorgatweerstand. Voor een dergelijke warmtewisselaar betekent dat, dat met name de lengte van, de onderlinge 20 afstand tussen, en het aantal warmtewisselaars veelal aan de veilige kant wordt ontworpen, wat de warmtewisselaar onnodig kostbaar maakt, zonder dat het rendement van het aldus over gedimensioneerde systeem verhoogd wordt. Wanneer daarentegen een te kleine warmtewisselaar wordt ontworpen, 25 of een te kleine onderlinge afstand wordt gekozen zal het systeem het beoogde rendement niet halen of zelfs de benodigde capaciteit niet kunnen leveren.
Doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen 30 van een werkwijze, inrichting en regelsysteem waarmee de relevante thermische parameters nauwkeurig zijn te bepalen, zodat onder alle omstandigheden met een optimaal toegesneden systeem, dat een lagere kostprijs bij gegeven rendement heeft, aan de energiebehoefte ter plaatse kan 35 worden voldaan.
- 3 -
Daartoe is de werkwijze volgens de uitvinding gekenmerkt door de in conclusie 1 opgesomde maatregelen.
Dienovereenkomstig zijn de inrichting en het 5 regelcircuit volgens de uitvinding gekenmerkt door de maatregelen van respectievelijk de conclusies 10 en 12.
Voordelen van de werkwijze, inrichting en het regelcircuit volgens de uitvinding zijn dat deze de 10 mogelijkheid bieden om warmte (energie) te injecteren maar ook aan de omgeving -voor bodemwarmtewisselaars de bodem-te onttrekken. Hierdoor kunnen onder verschillende, zelfs tegengestelde, condities de onder omstandigheden mogelijk ook verschillende thermische parameters worden bepaald, 15 zodat het systeem als geheel en de warmtewisselaars in het bijzonder daaraan optimaal kunnen worden toegesneden, teneinde met het hoogst haalbare rendement op kostprijstechnisch gunstige wijze te worden bedreven.
Door warmte injectie kan bij bodemwarmtewisselaars 20 ondergrondse convectie worden geïnduceerd die leidt tot overschatting van de thermische geleiding. Die overschatting kan worden gecorrigeerd door warmte extractie toe te passen, waarbij convectie geen rol van betekenis speelt, waardoor de nauwkeurigheid van de bepaling van de 25 thermische geleiding toeneemt.
Met voordeel kunnen warmte injectie of extractie op basis van bijvoorbeeld de buitentemperatuur worden geselecteerd. Daardoor kunnen eventuele verschillen tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van de circulerende 30 vloeistof worden geminimaliseerd, als gevolg waarvan kleinere meetfouten ontstaan en de betrouwbaarheid van de meetresultaten en thermische parameters toeneemt.
Een voorkeur uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens 35 de uitvinding heeft het kenmerk dat de energiepuls - 4 - thermisch wordt gebufferd alvorens aan de warmtewisselaar te worden toegevoerd.
Voordeel hiervan is dat door de buffering een in de tijd zeer constante energiepuls kan worden gehandhaafd, 5 hetgeen voorts de stabiliteit van de werkwijze en de betrouwbaarheid van de resultaten verder verbetert.
Verdere van voordeel zijnde uitvoeringsvormen van de werkwijze, de inrichting en het regelcircuit volgens de 10 onderhavige uitvinding zijn opgenomen in de overige conclusies.
Thans zal de werkwijze, inrichting en het regelcircuit volgens de onderhavige uitvinding nader worden 15 toegelicht aan de hand van de onderstaande figuur, welke een overzicht toont van mogelijke thans de voorkeur hebbende uitvoeringsvormen van de inrichting volgens de uitvinding.
De figuur toont een inrichting l voor het bepalen 20 van te meten grootheden op basis waarvan door middel van een standaard analyseprotocol, de zogeheten lijnbron methode, thermische parameters voor een warmtewisselaar worden bepaald.
25 In dit geval is de warmtewisselaar uitgevoerd als een of meer in de bodem aangebrachte warmtewisselaars 2, schematisch aangeduid met een U-vormige leiding.
Voorbeelden van andere mogelijke vormen zijn enkelvoudige of meervoudige U-vorm, concentrische vorm en dergelijke.
30 Door de warmtewisselaar 2 stroomt vanuit een invoer 3 een vloeistof, hier water, via de warmtewisselaar 2 naar de uitvoer 4. Via een op de in- en uitvoer 3, 4 aangesloten buizenstelsel 5 wordt een aan water afgegeven energiepuls, in de vorm van een warmtepuls of een koudepuls, afkomstig 35 van een reversibele warmtepomp 6 aan de ten minste ene - 5 - warmtewisselaar 2 toegevoerd. Ingeval van een koudepuls fungeert de warmtepomp 6 als koelmachine. De warmtewisselaar 2 die desgewenst kan zijn uitgerust met een, bij voorkeur elektrisch, weerstand verwarmingselement, 5 is opgenomen in een vloeistofcircuit, dat is weergegeven als een gesloten vloeistofcircuit, en kan direct op de warmtepomp 6 zijn aangesloten. De warmtepomp 6 is hier uitgevoerd als een reversibele water naar lucht warmtepomp 6 met een lucht aanvoer 7 en lucht afvoer 8 en bijbehorende 10 luchtverplaatsing- en energie met de lucht uitwisselende middelen. De warmtepomp 6 voert op hierna toe te lichten wijze een in de tijd constante energiepuls met bekende grootte via het circulerende water toe aan de warmtewisselaar 2, die de daarin aanwezige warmte of koude 15 met zijn omgeving uitwisselt. De inrichting 1 omvat een processor gestuurd regelcircuit 9, dat in de figuur schematisch is aangeduid met een half dicht en half open op de punt staand vierkant. Alle nader toe te lichten onderdelen in de figuur die van een dergelijk vierkant zijn 20 voorzien communiceren, al of niet draadloos, met het regelcircuit 9 en geven en/of ontvangen daarvan hun rege1commando's. Tot die communicerende onderdelen behoren ook middelen 10 voor het bepalen van de temperatuurrespons op de energiepuls. Tot de responsmiddelen 10 behoren 25 althans temperatuursensoren 10-1, 10-2 en 10-3, analoge of digitale drukmeters 10-4 en 10-5, en een massa- of volumestroommeter 10-6. Deze responsmiddelen 10 verschaffen de informatie aan het regelcircuit 9 die nodig is om door toepassing van een daarvoor geschikte regelstrategie de toe 30 te voeren positieve of negatieve, of delen van een modulerende, althans gedurende enige tijd constante energiepuls op een gewenste waarde te houden. Voor een dergelijke op zich bekende stabiliserende regeling worden zonodig geëigende PID acties gebruikt, welke regeling als 35 vermogensregeling regelt op een gewenst vermogen bij een - 6 - vast ingesteld debiet, of als debietregeling regelt op een hierna verder toe te lichten variabel debiet, dan wel een combinatie van beide. Bij een dergelijke debietregeling kan het ingestelde debiet worden bewaakt en onafhankelijk 5 geregeld worden.
Andere van de voornoemde onderdelen, zoals bijvoorbeeld frequentiegeregelde of met een regelbare smoorklep uitgevoerde circulatiepompen 10-7 en 10-8, alsmede de geregelde warmtepomp 6 grijpen op commando van 10 het regelcircuit 9 in om de energiepuls gedurende zekere tijd constant te houden door het beïnvloeden van de stroomsnelheid en/of de massa stroom van de vloeistof. De inrichting 1 omvat verder nog afsluiters 11 en ontluchters 12 .
15 In de weergegeven uitvoeringsvorm van de inrichting 1 is ter bevordering van een stabiele werking en ter verkrijging van nog nauwkeuriger resultaten, in het circulatiecircuit naar de warmtewisselaar 2 een horizontaal of verticaal op te stellen buffervat 13 opgenomen, dat op 20 zijn beurt is opgenomen in een vloeistofcircuit naar de warmtepomp 6. Voornoemde opstelling blijkt in de praktijk mede bepalend te zijn voor de precieze plaats waar, afhankelijk van de energiepuls, de verschillende leidingen 5 bij voorkeur dienen te worden aangebracht. Ter verdere 25 verbetering van het beperken van temperatuurschommelingen in het buffervat 13 kan een diffusor aan de uitvoerzijde naar de warmtepomp 2 in het buffervat 13 worden geplaatst.
De werking en regeling van de inrichting 1 voor het uitvoeren van de werkwijze om tot betrouwbare thermische 30 parameters voor de warmtewisselaar 2 te komen is als volgt. Door een, althans gedurende zekere tijd, vast thermisch vermogen met ingestelde grootte aan de warmtewisselaar 2 die zich in dit geval in de bodem bevindt, aan te leggen wordt op basis van de hierboven aangegeven sensor- en 35 meetresultaten de daarvan het gevolg zijnde -7- temperatuurverandering in de tijd bepaald. De temperatuurverandering wordt grafisch uitgezet tegen de natuurlijke logaritme van de tijd en geëvalueerd met behulp van de lijnbron methode. Uit de verkregen hellingshoek en 5 het vermogen, dat door de vermogensregeling binnen een zeer kleine bandbreedte constant wordt gehouden, volgt de warmtegeleidingscoêfficiënt die onder meer bepalend is voor de ontwerplengte van de warmtewisselaar 2. Andere thermische parameters, te weten meer systeem gerelateerde 10 parameters, die met deze methode kunnen worden geëvalueerd zijn bijvoorbeeld het aantal bodemwarmtewisselaars, de diepte, de bijvoorbeeld enkelvoudige of meervoudige U- of concentrische vorm, de vorm van hun opstelling, de constructie van het boorgat en de onderlinge afstand tussen 15 warmtewisselaars. Met de bij de lijnbron methode behorende bekende formule kan grafisch de boorgatweerstand worden bepaald. De boorgatweerstand is representatief voor verliezen in de warmtewisselaar 2 die voortkomen uit de constructie en vorm ervan. De methode verschaft ook 20 hierover betrouwbare gegevens, omdat de betrouwbaarheid ervan niet beïnvloed wordt door een eventueel niet voldoende constant zijn van de energiepuls.
De methode verschaft kan bovendien zowel bij warmte injectie (positieve energiepuls) als bij warmte extractie 25 (negatieve energiepuls) worden gebruikt, maar ook bij wisselende pulsen, eventueel met verschillende groottes.
Het resultaat hiervan is dat daardoor gegevens ter beschikking komen over verschillen in ontwerp van de warmtewisselaar 2 en de bijbehorende systeemregeling bij 30 bijvoorbeeld warmte injectie in de zomer en warmte extractie in de winter. Ook kan de onderhavige methode met methodes worden gecombineerd die andere analytische of numerieke modellen gebruiken om bijvoorbeeld de thermische effecten van grondwaterstroming door lateraal 35 grondwatertransport als gevolg van een drukgradiënt - 8 - (advectie), of temperatuur geïnduceerde convectie van grondwater kwantitatief te bepalen, om deze in het ontwerp te kunnen verdisconteren, dan wel de grondwaterstromingssnelheid te kunnen bepalen.
5 De weergegeven uitvoeringsvorm van de inrichting 1 heeft verder een hier in de leiding 5 naar de invoer 3 van de warmtewisselaar 2 aangesloten eveneens op het regelcircuit 9 aangesloten drieweg regelklep 14. Door middel van de geregelde driewegklep 14 wordt het voornoemde 10 gewenste temperatuurverschil mede gehandhaafd door het regelen van die hoeveelheid van de warmtewisselaar 2 via uitvoer 4 terugkerende vloeistof die door de klep 14 bij de vloeistofstroom naar invoer 3 wordt gevoegd. In principe is opname van de driewegklep 14 in de retourleiding vanuit 15 uitvoer 4 ook mogelijk; in dat geval wordt naar de invoer 3 gaande vloeistof gemengd met hetgeen van uitvoer 4 afkomstig is. De eerdergenoemde, nog toe te lichten, debietregeling die regelt op een variabel debiet kan dat doen bij een vast ingestelde mengverhouding tussen de van 20 de warmtewisselaar 2 afkomstige vloeistof en de vloeistof die afkomstig is van het buffervat 13.
Voor zover de introductie van de driewegklep 14 leidt tot een traag systeem, kan de regeling hieraan worden aangepast door op het product van voornoemd debiet en 25 gewenst temperatuurverschil te regelen.
1033227

Claims (14)

1. Werkwijze waarbij thermische parameters van een in een vloeistofcircuit opgenomen warmtewisselaar worden 5 bepaald, waarbij een althans gedurende zekere tijd constante, mogelijk modulerende, energiepuls met bekende grootte aan de warmtewisselaar wordt toegevoerd, en uit de temperatuur respons op de energiepuls de warmteoverdracht betreffende thermische parameters worden bepaald, waarbij 10 de energiepuls door een reversibele warmtepomp of koelmachine, opgebrachte warmte of koude bevat.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de energiepuls thermisch wordt gebufferd alvorens aan de 15 warmtewisselaar te worden toegevoerd.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat een gewenst temperatuurverschil tussen vloeistof die naar de warmtewisselaar gaat en vloeistof die 20 daarvan terugkeert door een regeling wordt gehandhaafd.
4. Werkwijze volgens een conclusie 3, met het kenmerk dat de regeling een actieve regeling (volgens het PID of ander regelprincipe werkend), al of niet gecombineerd met 25 een debietregeling en/of een vermogensregeling is.
5. Werkwijze volgens een van de conclusie 3 of 4, met het kenmerk dat het voornoemde gewenste temperatuurverschil mede wordt gehandhaafd door het regelen van die hoeveelheid 30 van de warmtewisselaar terugkerende vloeistof die bij de vloeistofstroom naar de warmtewisselaar wordt gevoegd.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk dat het voornoemde regelen wordt uitgevoerd door middel van een 35 drieweg regelklep. 1033227 - 10 -
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-6, met het kenmerk dat afwisselend warmte- en koudepulsen met eventueel verschillende vermogensstappen aan de 5 warmtewisselaar worden toegevoerd.
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-7, met het kenmerk dat de thermische parameters voor een bodem warmtewisselaar, systeem gerelateerde parameters zijn, 10 zoals het aantal warmtewisselaars, hun onderlinge afstand, de vorm van de opstelling, de diepte, de boorgatconstructie, en het type warmte wisselaar.
9. Werkwijze volgens een van conclusies 1-8, met het 15 kenmerk dat de reversibele warmtepomp een reversibele water naar lucht warmtepomp is.
10. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van de conclusies 1-9, waarbij de inrichting 20 omvat: een in een vloeistofcircuit opgenomen warmtewisselaar; een warmtepomp voor het aan de warmtewisselaar toevoeren van een althans gedurende zekere tijd constante, mogelijk modulerende, energiepuls met bekende grootte; en middelen voor het bepalen van de 25 temperatuurrespons op de energiepuls, met het kenmerk dat de warmtepomp een reversibele warmtepomp is die is uitgevoerd om een warmte of koude bevattende energiepuls op te wekken.
11. Inrichting volgens conclusie 10, met het kenmerk dat de inrichting een tussen een toevoer en afvoer van de warmtewisselaar geschakelde drieweg regelklep omvat.
12. Inrichting volgens conclusie 10 of 11, met het 35 kenmerk dat de inrichting een met de warmtepomp gekoppeld, - 11 - bij voorkeur elektrisch, verwarmingselement omvat.
13. Regelcircuit geschikt om de inrichting volgens een van de conclusies 10-12 te regelen voor het daarin 5 toepassen van de werkwijze volgens een van de conclusies 1-9, waarmee een warmte of koude bevattende, door een reversibele warmtepomp opgebrachte, energiepuls althans gedurende zekere tijd constant wordt gehouden.
14. Warmtepomp ontworpen op basis van thermische parameters die zijn verkregen door toepassing van de werkwijze volgens een van de conclusies 1-9. 033227
NL1033227A 2007-01-15 2007-01-15 Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit. NL1033227C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1033227A NL1033227C2 (nl) 2007-01-15 2007-01-15 Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit.
EP08150054A EP1944594A3 (en) 2007-01-15 2008-01-04 Method and apparatus for measuring the effective heat transfer in a system having a fluid circuit

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1033227A NL1033227C2 (nl) 2007-01-15 2007-01-15 Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit.
NL1033227 2007-01-15

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1033227A1 NL1033227A1 (nl) 2007-05-21
NL1033227C2 true NL1033227C2 (nl) 2007-08-01

Family

ID=38004206

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1033227A NL1033227C2 (nl) 2007-01-15 2007-01-15 Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1944594A3 (nl)
NL (1) NL1033227C2 (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102087234B (zh) * 2011-01-17 2013-07-24 李英建 恒功率岩土热物性测量仪
CN102721722B (zh) * 2012-06-20 2014-07-09 扬州大学 一种地下岩土分层热物性现场热响应测试方法
CN103616405B (zh) * 2013-11-21 2016-01-20 苏州科技学院 一种对地源热泵地埋管系统的检测装置
CN103983464B (zh) * 2014-05-04 2016-11-16 中国科学院上海高等研究院 换热器性能测试平台
CN104614163A (zh) * 2015-01-19 2015-05-13 北京中科华誉能源技术发展有限责任公司 地源热泵系统中热响应测试装置
CN105021647B (zh) * 2015-06-30 2016-04-20 长安大学 带有断电过程的土壤源热泵岩土热响应试验数据处理方法
CN105116007B (zh) * 2015-06-30 2016-04-20 长安大学 带有断电过程的土壤源热泵热响应试验数据处理解析方法

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB417404A (en) * 1933-06-01 1934-10-04 Carrier Engineering Co Ltd Improvements in or relating to methods of and apparatus for measuring the heat consumption in fluid circulation heating systems
US4024751A (en) * 1975-12-18 1977-05-24 Betz Laboratories, Inc. Apparatus for determining heat transfer efficiency
EP0905510A1 (en) * 1997-09-30 1999-03-31 Imra Europe S.A. A Peltier-effect condensation detector
US5937665A (en) * 1998-01-15 1999-08-17 Geofurnace Systems, Inc. Geothermal subcircuit for air conditioning unit
WO2000007000A1 (en) * 1998-07-28 2000-02-10 National Engineering Laboratory Monitoring the heat transfer properties of a heat transferring surface
DE10129105A1 (de) * 2001-06-16 2003-01-02 Hella Kg Hueck & Co Vorrichtung zur Bestimmung des Wärmewiderstandes einer Probe

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB417404A (en) * 1933-06-01 1934-10-04 Carrier Engineering Co Ltd Improvements in or relating to methods of and apparatus for measuring the heat consumption in fluid circulation heating systems
US4024751A (en) * 1975-12-18 1977-05-24 Betz Laboratories, Inc. Apparatus for determining heat transfer efficiency
EP0905510A1 (en) * 1997-09-30 1999-03-31 Imra Europe S.A. A Peltier-effect condensation detector
US5937665A (en) * 1998-01-15 1999-08-17 Geofurnace Systems, Inc. Geothermal subcircuit for air conditioning unit
WO2000007000A1 (en) * 1998-07-28 2000-02-10 National Engineering Laboratory Monitoring the heat transfer properties of a heat transferring surface
DE10129105A1 (de) * 2001-06-16 2003-01-02 Hella Kg Hueck & Co Vorrichtung zur Bestimmung des Wärmewiderstandes einer Probe

Also Published As

Publication number Publication date
NL1033227A1 (nl) 2007-05-21
EP1944594A3 (en) 2011-05-11
EP1944594A2 (en) 2008-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1033227C2 (nl) Methode en apparaat voor het meten van de effectieve warmteoverdracht in een systeem met vloeistofcircuit.
RU2573378C2 (ru) Устройство и способ управления открытием клапана в системе hvac
Lim et al. An experimental study on the thermal performance of ground heat exchanger
RU2376530C1 (ru) Способ управления системой с большой теплоемкостью
US7971796B2 (en) Control device for conserving energy of a water heater
CN201166615Y (zh) 一种地源热泵地埋管换热量测试仪
US10077908B2 (en) Method for heating and/or cooling of building interior by use of variable speed pump, programmable logic controller, and temperature sensors at heating/cooling inlet and outlet for maintaining precise temperature
JP6663908B2 (ja) 流体加熱及び/又は冷却システム、並びに、関連する方法
WO2015171196A1 (en) Virtual flow measurement system
EP2376884B1 (en) Heat metering for central thermal energy installation
JP2007155206A (ja) 放射冷暖房システムの制御方法及び放射冷暖房システム
Zhao et al. Numerical investigation on the flow and heat transfer characteristics of waxy crude oil during the tubular heating
CN101299000A (zh) 地源热泵地下换热器的换热量测试仪
JP2003004680A (ja) 地中熱交換器の熱応答試験方法および同装置
EP3105511A1 (en) A domestic hot water installation
CN107743601A (zh) 热交换器控制与诊断装置
CN109250318B (zh) 一种储箱主动绝热装置及方法
Gentry et al. Simulation of hybrid ground source heat pump systems and experimental validation
US9140503B2 (en) Energy measurement system for fluid systems
CN201974394U (zh) 一种双工况岩土体热响应试验装置
KR101200896B1 (ko) 지중 열전도도 측정장치
Dehghan et al. Long Term Performance Prediction of a Borehole Ground Heat Exchanger by Green's Function Method
RU2449250C1 (ru) Способ определения потребления тепловой энергии отдельным потребителем при отоплении многоквартирного дома с однотрубной системой отопления и система отопления для его осуществления
Palomba et al. Experimental characterization of latent thermal energy storage systems
CN112345282B (zh) 确定散热效率方法、装置

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20070531

PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20150801