NL1031469C2 - Antistuifmiddel. - Google Patents

Antistuifmiddel. Download PDF

Info

Publication number
NL1031469C2
NL1031469C2 NL1031469A NL1031469A NL1031469C2 NL 1031469 C2 NL1031469 C2 NL 1031469C2 NL 1031469 A NL1031469 A NL 1031469A NL 1031469 A NL1031469 A NL 1031469A NL 1031469 C2 NL1031469 C2 NL 1031469C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mineral
containing solution
lime
dusting agent
drifting
Prior art date
Application number
NL1031469A
Other languages
English (en)
Inventor
Jean Guillaume Terence Konings
Original Assignee
Asepta B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asepta B V filed Critical Asepta B V
Priority to NL1031469A priority Critical patent/NL1031469C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1031469C2 publication Critical patent/NL1031469C2/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K17/00Soil-conditioning materials or soil-stabilising materials
    • C09K17/40Soil-conditioning materials or soil-stabilising materials containing mixtures of inorganic and organic compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K17/00Soil-conditioning materials or soil-stabilising materials
    • C09K17/14Soil-conditioning materials or soil-stabilising materials containing organic compounds only
    • C09K17/18Prepolymers; Macromolecular compounds
    • C09K17/32Prepolymers; Macromolecular compounds of natural origin, e.g. cellulosic materials

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

Antistuifmiddel
De uitvinding heeft betrekking op een antistuifmiddel voor het tegengaan van verstuiving en erosie van grond.
5 Dergelijke middelen zijn bekend uit de praktijk. Overal ter wereld bestaan er grote problemen als gevolg van verstuiving en erosie van grond. In Nederland doet verstuiving van grond zich met name voor in veenkolonie-gebieden. Grondverstuiving zorgt enerzijds voor gronderosie en anderzijds voor het letterlijk zandstralen van kiemend, opkomend en jong gewas. Voornamelijk in de bollenteelt op humusarme zandgronden speelt 10 de stuifproblematiek van de grond een grote rol. Na het planten en rooien van de bolgewassen moet de grond stuifvrij gemaakt worden. In het najaar wordt dit gedaan met behulp van stro. In het voorjaar na het planten van bijvoorbeeld lelies wordt vooral papiercellulose toegepast. Na het rooien van de bollen in de zomerperiode wordt de grond stuifvrij gehouden door toepassing van papiercellulose, compost en soms groen-15 bemesters.
Ook zijn uit de praktijk bekend middelen die samenstellingen omvatten van polymeren zoals esters van poly vinylalcohol met C1-5 monocarbonzuren, of middelen die eiwithoudende vezels van dierlijk wol omvatten.
Een nadeel van gebruik van de bekende middelen betreft de onvoldoende langdu-20 rende werking daarvan. Een ander nadeel betreft de milieuvriendelijkheid daarvan, met name bij gebruik van synthetische middelen.
Het is een doel van de uitvinding om te voorzien in een verbeterd middel dat milieuvriendelijk is.
25 Het is een ander doel van de uitvinding om te voorzien in een verbeterd middel dat kan worden samengesteld uit reeds of makkelijk beschikbare componenten.
Het is nog een doel van de uitvinding om te voorzien in een verbeterd middel dat ter plaatse van toepassing kan worden bereid.
30 Volgens de uitvinding worden een of meer van deze doelen bereikt met een anti stuifmiddel (A) dat een of meer natuurlijke of dierlijke eiwitsoorten zoals tarwegluten, maisgluten, aardappeleiwit, soja-eiwit en caseïne omvat.
Het omvatten van natuurlijke of dierlijke eiwitsoorten draagt bij aan de milieuvriendelijkheid van het antistuifmiddel (A) volgens de uitvinding.
1031469 2
Een bijkomend vooideel van het antistuifmiddel (A) volgens de uitvinding is dat toepassing daarvan leidt tot verbetering van de structuur van de grond waarop het antistuifmiddel is toegepast.
Nog een voordeel van de genoemde natuurlijke of dierlijke eiwitsoorten (A) is dat 5 deze verkrijgbaar zijn uit processen die reeds plaatsvinden bij landbouwbedrijven.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm is het antistuifmiddel (A) samengesteld als een concentraat dat bij gebruik met water kan worden verdund. Het voordeel hiervan is dat de verwerkingstijd zo kort mogelijk kan blijven en dat opslag van het concentraat makkelijk kan plaatsvinden.
10 Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is het antistuifmiddel (A) samen gesteld met een mineraalhoudende oplossing (B) waarbij de mineraalhoudende oplossing verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van een industrieël proces en kalk omvat. Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is de mineraalhoudende oplossing (B) verkrijgbaar uit een proces van zuivering van een productstroom welke een of meer sui- 15 kersoorten, suikerderivaten of gefermenteerde producten op basis van een of meer sui- kersoorten omvat. Het voordeel hiervan is dat uiteenlopende soorten landbouwproducten en suikerbronnen (bietensuiker, rietsuiker, enz.) kunnen worden benut voor de mineraalhoudende oplossing (B) in een samenstelling van het antistuifmiddel (A).
20 Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is de mineraalhoudende oplos sing (B) waarmee het antistuifmiddel (A) is samengesteld een mineraalhoudende oplossing die verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van ruwsap van bieten, waarbij de mineraalhoudende oplossing calciumcarbonaat (CaCCb) en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat.
25 Het voordeel hiervan blijkt uit de uitkomsten van vergelijkingsproeven waarvan later een beschrijving volgt.
Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is de mineraalhoudende oplossing (B) waarmee het antistuifmiddel (A) is samengesteld een mineraalhoudende oplossing die verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van melkzuur of melkzuurderivaten, 30 waarbij de mineraalhoudende oplossing kalk en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat.
Het voordeel hiervan blijkt uit de uitkomsten van vergelijkingsproeven waarvan later een beschrijving volgt 4 3
Het zal duidelijk zijn dat ook mineraalhoudende oplossingen (B) die verkrijgbaar zijn uit processen van zuivering van andere, vergelijkbare producten geschikt zijn voor samenstelling met het antistuifmiddel (A) volgens de uitvinding.
Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is de mineraalhoudende oplos-5 sing (B) waarmee het antistuifmiddel (A) is samengesteld een combinatie van mineraalhoudende oplossingen die worden verkregen uit processen van zuivering van een landbouwproduct en/ of melkzuur (derivaten).
Dit verschaft het voordeel, dat effluens van verschillende zuiveringsprocessen nuttig kunnen worden benut.
10
De uitvinding zal worden toegelicht aan de hand van twee vergelijkingsproeven. De mineraalhoudende oplossing die verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van ruwsap van bieten en die calciumcarbonaat (CaCOa) en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat wordt hierna kortheidshalve B-kalk genoemd. De mineraalhoudende 15 oplossing welke verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van melkzuur of melkzuur-derivaten en die kalk en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat wordt hierna kortheidshalve F-kalk genoemd.
Er werden twee proeven gedaan met verschillende doseringen van het antistuif-20 middel (A). Er werd gekeken naar de antistuifwerking in vergelijking met die van papier-cellulose die meestal wordt gebruikt. De antistuifwerking werd bepaald aan de hand van een winderosie-meting met behulp van een ventilator.
Voor de winderosie-metingen werd een centrifugaalventilator met de blaasmond in een hiervoor aangebrachte opening in een windtunnel op met de verschillende (dose-25 ringen van) antistuifmiddelen behandelde grond geplaatst. Gedurende vijf minuten werd de ventilator aangezet en vervolgens werd het verstuifde zand uit het opvanggedeelte aan het uiteinde van de windtunnel per meting afzonderlijk gewogen. De hoeveelheid zand die gewogen werd is een maatstaf voor de werking van het antistuifmiddel. Per behandeling met elk antistuifmiddel werden drie winderosie-metingen uitgevoerd. Er werd 30 per meting vijf minuten met de ventialtor gewerkt.
Proefneming 1
Grondsoort: humusarme zandgrond 4
Oppervlakte behandelingen: Papiercellulose : 50 meter X10 meter, Antistuifmid- del op basis van B-kalk, F-kalk en toevoegmiddel en water (B-kalk/F-kalk): 25 meter X 10 meter 5 Receptuur bij proefneming 1:
Bestanddeel Hoeveelheid (kg) Percentage (%) Relatief droog percentage (%) B-kalk 438.75 23 68 F-kalk 146.25 8 23
Toevoegmiddel 58.5 3 9
Water 1306.5 67 —
Behandelingen 1. Onbehandeld 10 2. Papiercellulose (20 m3/ha), refentiebehandeling 3. B-kalk/ F-kalk 5 ton/ ha (=16 m3/ ha) 4. B-kalk/F-kalk 10 ton/ha (=32 m3/ha)
Erosiebepaling 15 Tussen de erosiebepalingen door werd een aantal keer een windsnelheidsbepaling gedaan. Hierbij werden windsnelheden gemeten tussen de 5 en 5,5 m/ s vlak boven het grondoppervlak.
In Tabel 1 is het gemiddelde gewicht van het verzamelde zand weergegeven per behandeling.
20 *
Tabel 1: 5
Het gemiddelde gewicht per behandeling van het opgevangen zand in de win-derosiebepalingen op 5 en 25 mei 2005 (in g) met significantie-index. Een verschillende letter staat voor een significant verschil tussen de behandeling.
5
Behandeling Opgevangen zand op (in g) 5 mei 25 mei 1. Onbehandeld 91.7 a 45.0 a 2. Papiercellulose 6.0 b 8.3 c 3. B-kalk enkele dosering 7.7 b 23.3 b 4. B-kalk dubbele dosering 4.0 b 8.0 c 5. B-kalk/F-kalk enkele dose- 5.7 b 12.3 c ring 6. B-kalk/F-kalk dubbele dose- 1.0 b 5.3 c ring F. prob. <0.001 <0.001 L.S.D. 309 8Ü
Uit de meetresultaten blijkt dat toepassing van de combinatie B-kalk/F-kalk, in de dosering 5 ton/ha en 10 ton/ha, eenzelfde stuifbestrijdende werking heeft als papiercellulose.
10 Er blijkt tevens dat zes weken na het aanbrengen van het antistuifmiddel bij de proefneming met B-kalk in de enkele dosering de stuifbestrijdende werking minder was dan die bij toepassing van papiercellulose, van B-kalk in een dubbele dosering en van de combinatie B-kalk/F-kalk in zowel de enkele dosering als de dubbele dosering, respectievelijk.
15 Verder blijkt dat bij toepassing van B-kalk in een dubbele dosering stuifbestrij dende werking, zes weken na het aanbrengen daarvan, beter is dan die van toepassing van B-kalk in de enkele dosering. Dit lijkt ook te gelden voor de vergelijking met toepassing van de combinatie B-kalk/F-kalk.
Toepassing van de combinatie B-kalk/F-kalk lijkt een betere stuifbestrijding te ge-20 ven dan toepassing van B-kalk alleen.
6 4
Proefneming 2
Grondsoort: humusarme zandgrond
Oppervlakte behandelingen: Behandelingen 1 en 2 : 50 meter X10 meter; Behandelingen 3 en 4: 25 meter X10 meter 5 Datum opbrengen: 1 augustus 2005
Weersomstandigheden: droog zonnig weer, 19°C, noordwesten wind, r.v. 75%
Receptuur bij proefneming 'L·
Bestanddeel Hoeveelheid (kg) Percentage (%) Relatief droog percentage (%) B-kalk 375 30 68 F-kalk 125 ÏÖ 23
Toevoegmiddel 50 4 9
Water 7ÖÖ 56 I
10
Behandelingen 1. Onbehandeld 2. PapierceUulose (20 m3/ha) 3. B-kalk/F-kalk 5 ton/ha (=12,5 m3/ha van de oplossing) 15 4. B-kalk/F-kalk 10 ton/ha (=25 m3/ha van de oplossing)
Erosiebepaling
De erosiemeting werd uitgevoerd op 13 september 2005. In tabel 2 zijn de resultaten weergegeven.
20 « 7
Tabel 2:
Het gemiddelde gewicht per behandeling van het opgevangen zand in de win-derosiebepalingen op 13 september 2005 (in g) met significantie-index. Een verschillende letter staat voor een significant verschil tussen de behandeling.
5
Behandeling Opgevangen zand (in g) op 13 september 1. Onbehandeld 335.7 a 2. Papiercellulose 1.0 b 3. B-kalk enkele dosering 5.7 b 4. B-kalk dubbele dosering 3.0 b 5. B-kalk/F-kalk enkele dosering 12.0 b 6. B-kalk/F-kalk dubbele dosering 5.3 b F. prob. <0.001 L.S.D. 5723
Vergelijking van de verschillende toepassingen onderling Doordat de proefnemingen met 'onbehandeld' als uitschieter een groot stempel drukt op de betrouwbaarheidsverdeling, komen de onderlinge verschillen tussen de toe-10 gepaste middelen en de dosering daarvan er bij de statistische verwerking niet uit. Hoewel het statistisch niet helemaal verantwoord is, zijn de metingen nog een keer statistisch verwerkt maar dan zonder de meetresultaten van de proefnemingen met 'onbehandeld'. Hierdoor kunnen de verschillende toepassingen onderling met elkaar worden vergeleken.
15 t ♦ 8
Tabel 3:
Behandeling Gewicht opgevangen zand (in g) op 5 mei 25 mei 13 september 2. Papiercellulose 6.00 ab 8.3 b 1.00 b 3. B-kalk enkele dosering 7.67 a 23.3 a 5.67 ab 4. B-kalk dubbele dosering 4.00 bc 8.0 b 3.00 b 5. B-kalk/F-kalk enkele dose- 5.67 ab 12.3 b 12.00 a ring 6. B-kalk/F-kalk dubbele dose- 1.00 c 55b 5.33 b ring F. prob. 0 019 0.009 0.035 L.S.D. ' 3472 853 64Ö4
Uit deze vergelijking blijkt dat alle toepassingen in de diverse doseringen een ge-5 lijkwaardige goede stuifbestrijdende werking hadden.
Het zal aan de vakman duidelijk zijn, dat de onderlinge verhoudingen van het an-tistuifmiddel (A) en B-kalk en/ of F-kalk als de mineraalhoudende oplossing (B) naar believen kunnen worden gevarieerd ten behoeve van een toereikende effectiviteit van het tegengaan van verstuiving en erosie van grond.
10 Het zal aan de vakman ook duidelijk zijn, dat een effectieve dosering voor het te gengaan van verstuiving en erosie van grond binnen een breed traject kan liggen. Te denken valt aan een traject van 1-50 ton per hectare grond. Het zal aan de vakman verder ook duidelijk zijn dat veel werkwijzen voor het aanbrengen van het antistuifmiddel op te behandelen grond geschikt zijn.
15 20 1031469

Claims (8)

1. Antistuifmiddel (A) voor het tegengaan van verstuiving en erosie van grond, omvattende een of meer natuurlijke of dierlijke eiwitsoorten zoals tarwegluten, maisgluten, 5 aardappeleiwit, soja-eiwit en caseïne.
2. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 1, als concentraat voor verdunning met water bij gebruik.
3. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 1 of 2, in een samenstelling met een mineraal- houdende oplossing (B), met het kenmerk, dat de mineraalhoudende oplossing (B) verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van een industrieel proces en kalk omvat
4. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de mineraalhoudende 15 oplossing (B) verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van een productstroom welke een of meer suikersoorten, suikerderivaten of gefermenteerde producten op basis van een of meer suikersoorten omvat.
5. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de mineraalhoudende 20 oplossing (B) verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van rietsuiker, waarbij de mineraalhoudende oplossing (B) caldumcarbonaat (CaCCb) en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat.
6. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de mineraalhoudende 25 oplossing (B) verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van ruwsap van bieten, waarbij de mineraalhoudende oplossing (B) calciumcarbonaat (CaCCh) en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat.
7. Antistuifmiddel (A) volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de mineraalhoudende 30 oplossing (B) verkrijgbaar is uit een proces van zuivering van melkzuur of melkzuur- derivaten, waarbij de mineraalhoudende oplossing (B) kalk en naar keuze enige organische stof of mineralen omvat 1 031 469 ♦
8. Werkwijze voor het tegengaan van verstuiving en erosie van grond, omvattende een stap waarbij het antistuifmiddel (A) volgens conclusie 3 wordt gebruikt in een dosering van 1-50 ton per hectare. 5 - 0-0-0-
NL1031469A 2006-03-30 2006-03-30 Antistuifmiddel. NL1031469C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031469A NL1031469C2 (nl) 2006-03-30 2006-03-30 Antistuifmiddel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031469A NL1031469C2 (nl) 2006-03-30 2006-03-30 Antistuifmiddel.
NL1031469 2006-03-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1031469C2 true NL1031469C2 (nl) 2007-10-03

Family

ID=37199252

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1031469A NL1031469C2 (nl) 2006-03-30 2006-03-30 Antistuifmiddel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1031469C2 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB969058A (en) * 1961-12-20 1964-09-09 Products Dev Co Improvements in soil stabilization
EP0427602A1 (fr) * 1989-11-06 1991-05-15 Roquette FrÀ¨res Agent liant et composition liante pour l'agglomération de matériaux finement divisés, agglomérés ainsi obtenus et procédé pour les préparer
EP0476469A2 (en) * 1990-09-18 1992-03-25 Chubb National Foam Inc. Method for applying a biodegradable protein foam to a substrate
WO1998031769A1 (de) * 1997-01-16 1998-07-23 Henkel Kommanditgesellschaft Auf Aktien Verwendung von proteinen pflanzlichen ursprungs zur temporären verfestigung von erdreich und erdreich-substituten
DE19701325A1 (de) * 1997-01-16 1998-07-23 Henkel Kgaa Verfahren zur Absicherung von Erdreichflächen

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB969058A (en) * 1961-12-20 1964-09-09 Products Dev Co Improvements in soil stabilization
EP0427602A1 (fr) * 1989-11-06 1991-05-15 Roquette FrÀ¨res Agent liant et composition liante pour l'agglomération de matériaux finement divisés, agglomérés ainsi obtenus et procédé pour les préparer
EP0476469A2 (en) * 1990-09-18 1992-03-25 Chubb National Foam Inc. Method for applying a biodegradable protein foam to a substrate
WO1998031769A1 (de) * 1997-01-16 1998-07-23 Henkel Kommanditgesellschaft Auf Aktien Verwendung von proteinen pflanzlichen ursprungs zur temporären verfestigung von erdreich und erdreich-substituten
DE19701325A1 (de) * 1997-01-16 1998-07-23 Henkel Kgaa Verfahren zur Absicherung von Erdreichflächen

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Brinkmann et al. The effect of slash and burn agriculture on plant nutrients in the Tertiary Region of Central Amazonia ()
Pacholczak et al. Effect of auxins and the biostimulator AlgaminoPlant on rhizogenesis in stem cuttings of two dogwood cultivars (Cornus alba ‘Aurea’and ‘Elegantissima’)
CN101766195B (zh) 一种用于防治植物病毒病的组合物及其应用
JPH06122581A (ja) 植物用カルシウム付与剤
TR201815600T4 (tr) Bitkilerin özelliklerini geliştirmek için melanoidinlerin kullanılması.
AU2019222024A1 (en) Composite fertilizer containing magnesium ammonium phosphate and polyglutamic acid
CN108863504A (zh) 果蔬在恶劣环境下生长的调控制剂及制备方法
CN109456512A (zh) 一种壳聚糖可降解生物液态立体地膜及其制备方法
JPH0238393A (ja) 農薬含有肥料成形物
EP1237406B1 (en) Liquid or semifluid self sustaining mulch for protecting crops
NL1031469C2 (nl) Antistuifmiddel.
CN106365840A (zh) 生态调控剂及其制备方法和应用
CN109650997A (zh) 一种植物根结线虫治理方法
FR2812631A1 (fr) Composition foliaire a base de bacteries
CN114009429A (zh) 一种植物保护剂及其制备方法和应用
Bogidarmanti Application of Silviculture Techniques to Improve Productivity of Binuang Bini Plant (Octomeles Sumatrana Miq.) as an Alternative Plant in Community Forest
CN110447663B (zh) 一种具有驱避兔害作用的树木防护剂及其制备方法
Obiefuna Effect of manures and composts on nematodes, borer weevils and yield of plantain
RU2676161C1 (ru) Способ защиты дыни от дынной мухи
EP1093335A1 (en) Method for treating cotyledonous plants
CN106518269A (zh) 一种植物根茎促长助剂
CN107879825A (zh) 一种环保肥料及其制备方法
Patil et al. Effect of combination of inorganic fertilizer and seaweed extract on yield, yield attributes and economics of soybean crop
Tran et al. Foliar Application of Micronutrients and Low Molecular Weight Polysaccharides on White Radish Grown in Impoverished Soil
Minhas et al. Effect of phosphorus, animal manure and lime on crop yields in a potato-maize-potato-wheat cropping sequence in north-west Himalayan acid Alfisols

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20091001