NL1025841C2 - Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem. - Google Patents

Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL1025841C2
NL1025841C2 NL1025841A NL1025841A NL1025841C2 NL 1025841 C2 NL1025841 C2 NL 1025841C2 NL 1025841 A NL1025841 A NL 1025841A NL 1025841 A NL1025841 A NL 1025841A NL 1025841 C2 NL1025841 C2 NL 1025841C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
battery
acceleration
activation system
reservoir
activation
Prior art date
Application number
NL1025841A
Other languages
English (en)
Inventor
Gerard Johan Martin Versleijen
Jos Jeroen Dijkshoorn
Emiel Van De Werf
Johannes Adrianus Straver
Original Assignee
Thales Nederland Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thales Nederland Bv filed Critical Thales Nederland Bv
Priority to NL1025841A priority Critical patent/NL1025841C2/nl
Priority to PCT/EP2005/051370 priority patent/WO2005093883A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1025841C2 publication Critical patent/NL1025841C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M6/00Primary cells; Manufacture thereof
    • H01M6/30Deferred-action cells
    • H01M6/32Deferred-action cells activated through external addition of electrolyte or of electrolyte components
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M50/00Constructional details or processes of manufacture of the non-active parts of electrochemical cells other than fuel cells, e.g. hybrid cells
    • H01M50/60Arrangements or processes for filling or topping-up with liquids; Arrangements or processes for draining liquids from casings
    • H01M50/673Containers for storing liquids; Delivery conduits therefor
    • H01M50/682Containers for storing liquids; Delivery conduits therefor accommodated in battery or cell casings

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Primary Cells (AREA)
  • Battery Mounting, Suspending (AREA)

Description

ReservebatteriJ en reservebatterij-actlveringssysteem
Deze uitvinding heeft betrekking op hoge-energiedichtheidbatterijen van een reservetype en hun activeringssysteem, ontworpen voor lange 5 houdbaarheid en snelle activering.
In bepaalde toepassingen worden batterijen vereist die lange tijd opgeslagen kunnen blijven voordat zij in gebruik worden genomen.
Dergelijke batterijen moeten bovendien gedurende de opslag in inactieve 10 toestand worden gehouden, maar zij moeten indien nodig op eenvoudige wijze snel geactiveerd kunnen worden. Verder kan het voorkomen dat dergelijke batterijen werkzaam moeten zijn in omstandigheden waarin zij blootgesteld worden aan zeer lage of zeer hoge temperaturen.
15 Ontwikkelingen in hoge-energiedichtheid batterijsystemen hebben de energiedichtheid ten opzichte van conventionele batterijen in aanzienlijke mate verhoogd. Daarom worden dergelijke hoge-energiedichtheid batterijsystemen voor vele toepassingen geschikt gemaakt waar batterijen langdurig in inactieve staat opgeslagen worden en toch onmiddellijk 20 beschikbaar moeten zijn voor gebruik in zich plotseling voordoende situaties.
Hiertoe zijn reservetypebatterijen ontwikkeld, die gebruik maken van hoge-energiedichtheidcellen en die geschild zijn voor toepassingen waar de batterijen standby in opslag wordt gehouden voor betrekkelijk lange perioden 25 voordat zij in gebruik worden gesteld.
In sommige van dergelijke toepassingen moet de batterij zeer langdurig, bijvoorbeeld tot 15 jaar, in opslag blijven en toch indien nodig voor onmiddellijk gebruik geactiveerd kunnen worden. Vooreen dergeiijk doel zijn 30 reservebatterijprindpes toegepast op de hoge-eneigiedichtheidsystemen zoals die welke gebaseerd zijn op lithium.
1025841 2
De lage-temperatuurprestaties van de batterijen van deze systemen zijn beduidend beter dan die van conventionele batterijen. Bij opslag onder kamertemperatuuromstandigheden vertonen de primaire hoge-5 energiedichtheldbatterijen slechts gedurende 1 tot 2 jaar een goede capaciteitsretentie.
De degradatie van de celprestatie tijdens opslag is hoofdzakelijk te wijten aan de reactieve lithiumanode. De opslagnadelen van de hoge-10 energiedichtheidsystemen worden daarom opgeheven door het gebruik van reservetype structuren waarin de elektrolyt gedurende de opslag in een apart reservoir gescheiden wordt gehouden van de lithiumanode. Bij een dergelijke opzet wordt een houdbaarheid van vijftien jaar zonder problemen bereikt.
15 Een voorbeeld van een dergelijke Ifthiumreservebatterij omvat een lithiumanode, een koolstofkathode en een organische elektrolyt bestaande uit een mengsel met vloeibare zwaveloxide.
In dergelijke batterijen wordt een eenvoudig systeem toegepast voor het 20 gelijktijdig activeren van alle cellen, door het reservoir in elk van de respectieve cellen te openen, waardoor de elektrolyt vrijkomt en de betreffende cel activeert
Deze reservecelbatterijen dienen aan meerdere gedeeltelijk tegenstrijdige 25 eisen te voldoen: het doorstaan, zonder geactiveerd te worden, van valproefversnellingen en versnellingen die optreden in automatische vuurmondlaadsystemen, versus activering bij afvuren van een vuurmond, terwijl geconstateerde versnellingniveaus bij het afvuren van een vuurmond lager zijn dan die welke bereikt worden bij valproeven en automatisch laden.
30 1025841 L_______^_ 3
Eerder werd tussen valproef, automatisch laden en vuurmond afvuren gedifferentieerd door een mechanisch systeem (bijvoorbeeld, acceleratiekracht tegen veerbelasting, breken van een steun bij versnelling, acceleratiekracht tegen massatraagheid, zoals beschreven in het octrooi 5 aangevraagd onder n° EP 03104126), dat het openen van het elektrolytreservoir initieert
Een nadeel van deze mechanische systemen is hun afhankelijkheid van de mechanische componenten ten aanzien van verschillende 10 omgevingsinvloeden, geometrische toleranties, complexheid en het gebruik van bewegende delen. Vanwege deze afhankelijkheid kan de omvang van een batterij die gebruik maakt van een mechanisch activeringssysteem te groot zijn voor sommige toepassingen, in aanmerking nemend dat de huidige eisen voor elke willekeurige toepassing in de richting gaan van vermindering 15 van de ingenomen ruimte.
Een ander nadeel van deze mechanische systemen is dat de activering een functie is van de versnelling. Beschouw, bijvoorbeeld, de impacts die bepaalde typen fuzes moeten kunnen doorstaan: minimumversnelling bij 20 vuurmond afvuren ongeveer 1.000 g, vaiproefversnelling ongeveer 5.000 g en versnelling bij automatisch laden van een vuurmond (flick remming) tot 5.000 g, soms in de omgekeerde richting. Het is gemakkeiijk te begrijpen dat alleen complexe mechanische activeringssystemen 5.000 g kunnen weerstaan en het reservoir breken bij slechts 1.000 g. Daarom werken deze 25 mechanische systemen normaliter alleen wanneer de vuurmondafvuurversnelling hoger is dan de bij valproeven en automatisch laden bereikte versnelling, met andere woorden in een specifiek versnellingbereik.
30 Deze uitvinding elimineert de volumenadelen, door weinig ruimte innemende detonatiemiddefen te gebruiken. Deze detonatiemiddelen worden 1025841 4 op of dicht bij het reservoir binnen het batterijhuis geplaatst en openen op het juiste moment het met elektrolyt gevulde reservoir.
Een doel van deze uitvinding is een reservebatterij activeringssysteem, 5 afgestemd op het breken van het elektrolytreservoir zodat de batterij geactiveerd wordt, dat een activeringssignaalgenerator omvat die een activerend elektrisch signaal produceert en detonatiemiddelen die ontstoken worden door genoemd activerend elektrische signaal.
10 Verder is een doel van deze uitvinding: voorzien in een alternatief voor mechanische activeringssystemen, ter vermijding van de nadelen ervan (afhankelijkheid van omgevingsinvloeden, geometrische toleranties, complexheid en het gebruik van bewegende delen), nl. het bovenbeschreven reservebatterij activeringssysteem, waarbij de activeringssignaalgenerator 15 elektronisch geïmplementeerd is. Hierdoor wordt tevens het reservebatterij activeringssysteem nog verder in omvang teruggebracht.
Nog een andere uitvoeringsvorm van deze uitvinding wordt gekenmerkt doordat activering mogelijk is, zelfs indien de bij vuurmond afvuren 20 geobserveerde versnellingniveaus lager zijn dan die welke bereikt worden bij valproeven en automatisch laden. Hiertoe maakt de bovengenoemde activeringssignaalgenerator onderscheid tussen een kort- en een langdurende versnelling ten opzichte van een vooraf bepaalde versnellingduur.
25
De uitvinding heeft tevens betrekking op een reservebatterij omvattende: - een cel (10) met elektroden, - een hermetisch gestoten reservoir (21), gevuld met een vloeibare elektrolyt (22), 30 - een huis (40) waarin de genoemde cel (10) en het reservoir (21) zijn ondergebracht, en 1Q2Ó841 5 - een activeringssysteem (30) volgens een van de conclusies 1 t/m 8, dat zich tenminste gedeeltelijk binnen het huis bevindt
Wanneer het reservoir wordt geopend door het ontsteken van de 5 detonatiemiddelen van genoemd activeringssysteem, wordt de elektrolyt over de anode-kathode van de cel gesproeid, waardoor de batterij sneller wordt geactiveerd dan met elk willekeurig mechanisch activeringssysteem.
Verdere kenmerken en gunstige eigenschappen van de uitvinding zullen 10 duidelijk worden uit de volgende beschrijving van voorbeelden van uitvoeringsvormen van de uitvinding, aan de hand van afbeeldingen, die voor de uitvinding essentiële bijzonderheden laten zien en uit de conclusies. De afzonderlijke eigenschappen kunnen apart, allemaal of in elke gewenste combinatie worden gerealiseerd in een van de mogelijke uitvoeringsvormen 15 van de uitvinding.
Afbeelding 1, schema van een reservebatterij met een activeringssysteem volgens de uitvinding,
Afbeelding 2, diagram met voorbeelden van versnellingen van de 20 reservebatterij in fuze-toepassingen bij valproef, flick ramming en afvuren,
Afbeelding 3, schematische weergave van de activeringssignaalgenerator volgens de uitvinding,
Afbeelding 4, schema van een piëzo-element, gebruikt als sensormiddelen en voedingsbron in de activeringssignaalgenerator volgens de uitvinding, 25 Afbeeldingen 5a en 5b, diagrammen die de spanning laten zien aan de uitgang van piëzo-element 31, over de condensator 327 en op de ontsteker I. respectievelijk gedurende een korte en een lange versnelling,
Afbeelding 6, schema van een batterijensysteem met een gemeenschappelijk activeringssysteem.
30 10*6841 6
Onderstaande uitleg richt zich op de specifieke toepassing van door een vuurmond afgevuurde ammunitie, maar het beschreven activerlngssysteem kan worden gebruikt in elke toepassing die gebruik maakt van een reservebatterij.
5
Afb. 1 toont het schema van een reservebatterij met een activeringssysteem 30 (zie Afb. 3) volgens de uitvinding. Een reservecelbatterij zoals gebruikt in door een vuurmond afgevuurde ammunitie is een batterij met als kenmerk dat de vloeibare elektrolyt 22 Is opgeslagen 10 binnen het batterijhuls 40, gescheiden van de anode-kathode cel 10, in een hermetisch gesloten reservoir 21 binnen het batterijhuls 40.
Het activeringssysteem omvat een activeringssignaalgenerator 31 -32, die een activerend elektrisch signaal levert aan detonatiemiddelen 33. De 15 detonatiemiddelen 33, bijvoorbeeld een pyrotechnisch apparaat, worden geplaatst op reservoir 21 (bijvoorbeeld gelijmd op het glas van reservoir 21) of zo dicht bij reservoir 21 dat de ontploffing van de detonatiemiddelen reservoir 21 breekt.
20 Vanwege de detonatiekracht Is de snelheid waarmee de elektrolyt vrijkomt onafhankelijk van het versnellingniveau. Het is in feite de kracht van de ontploffing van de detonatiemiddelen die de elektrolyt 22 door de batterij door de cel 10 sproeit Een dergelijk op detonatie gebaseerd activeringssysteem 30 activeert de batterij sneller dan bestaande activeringssystemen, waarmee 25 aan een van de voornaamste aan batterijen te stellen eisen wordt voldaan.
Bovendien heeft dit type activering geen invloed op de chemische elementen van de batterij, in de zin dat de chemische elementen van de reservebatterijcel (10) en/of de elektrolyt (22) van de reservebatterij op geen 30 enkele wijze worden aangetast door de werking van de detonatiemiddelen (33).
1025841 7
Het is verder gemakkelijk in te zien dat een dergelijk detonerend activeringssysteem 30 weinig ruimte vergt binnen het batterijhuis 40 in vergelijking met mechanische acUveringssystemen.
5
Een gunstige uitvoeringsvorm van deze uitvinding, als een alternatief voor mechanische activeringssystemen, is gebaseerd op de ontwikkeling van een elektronische implementatie van het activeringssysteem vooreen reservebatterij.
10
In vuurmondtoepassingen dient de batterij alleen geactiveerd te worden bij het afvuren en niet bij een valproef noch tijdens flick remming, ook al zouden de bij het afvuren geconstateerde versnellingsniveaus lager liggen dan die welke bereikt worden bij vaiproeven en automatisch laden.
15
De versnellingen gedurende val-, flick remming en geringe-ladingafvuurgebeurtenissen kunnen zich verhouden zoals weergegeven in Afb.2.
20 Afb. 2 toont de versnelling G in m/s2 op de Y-as als een functie van de tijd t in ms op de X-as. De gebroken kromme A1 stelt een valproefverenelling voor, de gestippelde kromme A2 een flick remming versnelling en de stippelstreepkromme de versnelling bij afvuren met een geringe lading.
25 Volgens de voorheelden van Afb. 2: - bij de valproef is de piekversnelling ongeveer 55.000 m/s2 en is de versnellingduur ongeveer 0,1 ms; - bij flick remming is de piekversnelling ongeveer 35.000 m/s2 en is de versnellingduur ongeveer 0,2 ms; 30 - bij afvuren met een geringe lading is de piekversnelling ongeveer 9.000 m/s2 en is de versnellingduur ongeveer 6,0 ms.
>1025841 8
Meer in het algemeen hebben versnellingen bij valproef en flick ramming gewoonlijk een tijdbasis lager dan 1 ms, terwijl de versnelling bij vuurmondafvuren een tijdbasis heeft die boven 5 ms ligt.
5
Een volgende gunstige uitvoeringsvorm van deze uitvinding is derhalve een activeringssysteem 30 dat in staat is onderscheid te maken tussen een korte en een lange versnellingduur, met andere woorden dat het kan onderkennen of er sprake is van valproef A1/flick ramming A2 10 gebeurtenissen of van een A3 gebeurtenis (afvuren met geringe lading)
Het activeringssysteem 30 kan bijvoorbeeld een element 31 omvatten als sensormiddelen en voedingsbron voor, respectievelijk, het meten van de versnelling en het omzetten van het meetresultaat in een elektrisch signaal.
15
De toepassing van piëzo-elementen als druksensoren is bekend en vanwege deze drukmeetfunctie kunnen zij gebruikt worden als versnellingsensor. Element 31 kan daarom een piëzo-element zijn dat gebruikt wordt als sensormiddelen en als voedingsbron. Piëzo-element 31 20 zet een toenemende axiale voorwaartse versnelling om in een elektrische stroom.
Piëzo-element 31 kan een massa M omvatten en het eigenlijke piëzo-element P, zoals gedetailleerd weergegeven in Afb. 4. Dit piëzo-element P 25 kan een aantal lagen omvatten (7 lagen L1-L7 in Afb. 4), afhankelijk van de te meten versnelling en het energieverbruik van de elektrische schakeling.
Piëzo-element 31 is aangesloten op een elektrische schakeling 32, die verschillende versnellingen kan onderkennen: korte grote en kleinere maar 30 langere versnellingen, bijvoorbeeld veroorzaakt, respectievelijk, door valproef A1 en geautomatiseerd laden A2 enerzijds en anderzijds door het afvuren 1025841 9 van een vuurmond A3 (in de toepassing van door een vuurmond af te vuren ammunitie), door onderscheid te maken tussen de kenmerkende tijdschalen van de gebeurtenissen. Indien schakeling 32 vaststelt dat er sprake is van afvuren door een vuurmond, zal het een pyrotechnisch apparaat 33 5 ontsteken, dat de elektrolyt 22 uit het reservoir 21 laat ontsnappen.
Aangezien de activering niet gebaseerd is op de acceleratiekracht maar op de tijdeffecten van gebeurtenissen, is rotatie niet vereist voor de activering, zoals in sommige mechanische activeringssystemen.
10
Afb. 3 toont een sensorelektrische activeringssignaalgenerator 31-32. Deze activeringssignaalgenerator omvat een element 31 als sensormiddeien en voedingsbron. De twee functies kunnen ook worden verdeeld over twee gekoppelde elementen (niet weergegeven). De sensormiddeien meten de 15 versnelling in de tijd. De voedingsbron vertaalt de gemeten versnelling in een elektrisch signaal en dit elektrische versneiiingsignaal wordt gebruikt om het pyrotechnische apparaat 33 te ontsteken. Element 31 is gekoppeld aan een elektrische schakeling dat toegepast wordt als drempelmiddelen 32.
20 De drempelmiddelen (32) vergelijken de duur van de gemeten versnellingen met een vooraf bepaalde versneilingduur, zodanig dat de drempelmiddelen een activerend elektrisch signaal afgeven indien de duur van de gemeten versnelling langer is dan de vooraf bepaalde versneilingduur.
25
Zoals getoond in Afb. 3 kan de elektrische schakeling gewone, in de handel verkrijgbare componenten omvatten: bijvoorbeeld zenerdiode 321, weerstanden 321-322-323-326-328, transistoren 324-325 en condensatoren 327-329. Deze elektrische schakeling wordt gevoed door piëzo-element 31 30 en laadt condensator 327 binnen een vaste tijdsduur (die bijvoorbeeld correspondeert met een vooraf bepaalde versneilingduur, waardoor 1025841 10 onderscheid gemaaid kan worden tussen een korte en lange duur, onafhankelijk van de versnellingtoename). Wanneer condensator 327 is geladen, geeft elektrische schakeling 32 de lading van condensator 327 af aan het pyrotechnische apparaat 33.
5
De spanningdrempel Is een functie van de vooraf bepaalde versnellingduur, waarboven de detonatiemiddelen worden ontstoken. De spanningdrempel wordt bepaald door de elektrische componenten die geplaatst zijn tussen element 31 en condensator 327.
10
De vooraf bepaalde versnellingduur in vuurmondafvuurtoepassingen hangt af van, en wordt vastgesteld om onderscheid te maken tussen, de val-en flick ramming versnellingduur enerzijds en anderzijds de versnellingduur bij vuurmondafvuren met een geringe lading. Bijvoorbeeld voor de 15 versnellingduurvoorbeelden van Afb. 2 kan de vooraf bepaalde versnellingduur worden vastgesteld tussen 2 en 5 me.
Een veiligheidsweerstand 328 kan worden aangebracht ter voorkoming van onbedoelde ontsteking.
20 ! De toepassing van een dergelijke elektrische schakeling als drempelmiddelen 32, om onderscheid te kunnen maken tussen de duur van verschillende gebeurtenissen, maakt variëren van de activeringstijd mogelijk door standaard elektrische componenten 321-329 met andere waarden te 25 kiezen.
Nog een voordeel van het toepassen van een dergelijke elektrische schakeling als drempelmiddelen 32 is dat het op elektrische detonatie gebaseerde activeringssysteem 30 goedkoper is dan mechanische 30 activeringssystemen, aangezien de elektrische componenten eenvoudig in de handel verkrijgbaar zijn.
1025841 11
Een voordeel van de toepassing van een op elektrische detonatie gebaseerd activeringssysteem 30 Is verder dat ten minste enkele delen van dit systeem, nl. de activeringssignaalgenerator 31-32, vóór gebruik getest 5 kunnen worden en zelfs kunnen worden hergebruikt, hetgeen onmogelijk is bij een mechanisch activeringssysteem.
Het pyrotechnische apparaat 33 wordt ontstoken door de elektrische schakeling 32 en opent reservoir 21.
10
Afb. Sa en 5b tonen de spanning op de uitgang van piêzo-element 31, over de condensator 327 en op de ontsteker I tijdens, respectievelijk, een kortdurende versnelling A1, A2 en een langdurende versnelling A3. De voorbeelden geiden een piêzo-element 31 met een 5nF piëzocapaciteit, die 15 een stroom levert van 300 μΑ bij 23°C. De spanningen zijn aangegeven in volt (V) op de Y-as als een functie van de tijd t in ms op de X-es.
Zoals aangegeven in Afb. 5a vermindert bij een korte versnelling -bijvoorbeeld een valproef A1 of flick ramming A2 de versnelling voordat de 20 condensator volledig is geladen. Dit houdt 'm dat de door element 31 afgegeven spanning Vi (gestippelde kromme) afneemt, waardoor de spanning V2 (stippelstreepkromme) over de condensator 327 zakt voordat condensator 327 volledig is geladen. Daarom, zoals weergegeven door de ongebroken lijn, zendt condensator 327 zijn lading niet naar ontsteker I: de 25 spanning V3 op de ontsteker blijft nul en ontsteker I geeft geen activerend elektrisch signaal af aan de detonatiemiddelen 33. De batterij wordt dus niet geactiveerd.
Zoals getoond in Afb. 5b wordt bij een lange versnelling - bijvoorbeeld 30 afvuren met een geringe lading A3 de versnelling zolang vergroot dat de condensator volledig geladen kan worden. Dit betekent dat de door element 1025841 12 31 afgegeven spanning Vi (gestippelde kromme) toeneemt en gedurende een voldoend lange tijd op een verzadiglngsniveau blijft om condensator 327 volledig te kunnen laden. Dan, zoals de spike in de ongebroken lijn aangeeft, geeft condensator 327 zijn lading af aan ontsteker I. De spanning V3 op de 5 ontsteker piekt wanneer de condensator zijn lading afgeeft en ontsteker I levert het activerende elektrische signaal aan detonatiemiddelen 33. Op deze wijze wordt de batterij geactiveerd.
Zoals getoond in Afb. 6 kan het activeringssysteem gemeenschappelijk 10 zijn voor een aantal batterijen, bijvoorbeeld N batterijen: één activeringssignaalgenerator 31-32 bedient alle, individueel aan batterijen Bi tot Bn gekoppelde detonatiemiddelen 33i-33n-
Het is eveneens mogelijk om het activeringssysteem van een batterij te 15 splitsen in twee delen: het eerste deel, detonatiemiddelen 33, bevindt zich in batterijhuis 40 en het andere deel, activeringssignaalgenerator 31-32, bevindt zich buiten batterijhuis 40.
Reservebatterijen die uitgevoerd zijn met een dergelijk op detonatie 20 gebaseerd activeringssysteem kunnen bijvoorbeeld toegepast worden in lineaire motoren en verder in het algemeen in elk aangedreven mechanisch systeem.
Een andere toepassing van dit op elektrische detonatie gebaseerde 25 activeringssysteem is in alle soorten aan schokken blootgestelde activeringssystemen van reservetype batterijen in transporttoepassingen.
Meer in het algemeen kan een dergelijk activeringssysteem van toepassing zijn op elke reservebatterij waarvoor een volume geëist wordt 30 waarvoor bestaande activeringssystemen te groot zijn.
1025841

Claims (12)

1. Reservebatterij activeringssysteem, afgestemd op het breken van het reservoir (21) van ten minste één reservebatterij zodat de batterij geactiveerd j wordt, met het kenmerk dat genoemd activeringssysteem (30) een j activeringssignaalgenerator (31,32) omvat die een activerend elektrisch 5 signaal afgeeft en detonatiemiddelen (33) die ontstoken worden door genoemd activerend elektrisch signaal.
2. Reservebatterij activeringssysteem volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat de detonatiemiddelen (33) de chemische elementen van de 10 reservebatterijcel (10) en/of de elektrolyt (22) van de reservebatterij niet aantasten.
3. Reservebatterij activeringssysteem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat de activeringssignaalgenerator (31,32) elektronisch is 15 geïmplementeerd.
4. Reservebatterij activeringssysteem volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat activeringssignaalgenerator (31,32) onderscheid maakt tussen een korte (A1, A2) en een lange (A3) versnelling, 20 op basis van een vooraf bepaalde versnellingduur.
5. Reservebatterij activeringssysteem volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat de activeringssignaalgenerator (31,32) omvat: sensormiddelen voor het meten van de versnelling, een voedingsbron die 25 een gemeten versnelling vertaalt in een elektrisch signaal, drempelmiddelen (32) voor het onderkennen van de duur van de gemeten versnellingen in vergelijking met een vooraf bepaalde versnellingduur, zodanig dat de drempelmiddelen een activerend elektrisch signaal afgeven indien de gemeten versnelling langer duurt dan de vooraf bepaald versnellingduur. 1025841
6. Reservebatterij activeringssysteem volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat een piêzo-element (31) zowel de sensormiddelen als de voedingsbron omvat. 5
7. Reservebatterij activeringssysteem volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat de drempelmiddelen (33) een condensator (327) omvatten, die geladen wordt tijdens de gemeten versnellingduur.
8. Reservebatterij activeringssysteem volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat de drempelmiddelen een veiligheldsweerstand (328) omvatten, die moet voorkomen dat een onbedoeld activerend signaal wondt afgegeven.
9. Reservebatterij onvattende: - een cel (10) met elektroden, - een hermetisch gesloten reservoir (21), gevuld met een vloeibare elektrolyt (22), - een huis (40) waarin de genoemde cel (10) en het reservoir (21) zich 20 bevinden, en - een activeringssysteem (30) volgens een van de voorgaande conclusies, dat zich ten minste gedeeltelijk binnen het huls (40) bevindt.
10. Reservebatterij volgens de voorgaande conclusie, met het kenmerk dat 25 de detonatiemiddelen (33) zijn aangebracht in of dichtbij het reservoir (21).
11. Reservebatterij volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de detonatiemiddelen (33) en het reservoir (21) zodanig zijn gepositioneerd dat door de ontploffing van de detonatiemiddelen het 30 reservoir (21) breekt. 1025841 i
12. Reservebatterij volgens een van de voorgaande conclusies, met het | kenmerk dat de detonatiemiddelen (33) en het reservoir (21) zodanig zijn gepositioneerd dat door de ontploffing van de detonatiemiddelen de elektrolyt (22) door de cel (10) sproeit. i j 1025841
NL1025841A 2004-03-29 2004-03-29 Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem. NL1025841C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1025841A NL1025841C2 (nl) 2004-03-29 2004-03-29 Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem.
PCT/EP2005/051370 WO2005093883A1 (en) 2004-03-29 2005-03-24 Reserve battery and its activation system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1025841 2004-03-29
NL1025841A NL1025841C2 (nl) 2004-03-29 2004-03-29 Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1025841C2 true NL1025841C2 (nl) 2005-10-03

Family

ID=34963098

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1025841A NL1025841C2 (nl) 2004-03-29 2004-03-29 Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL1025841C2 (nl)
WO (1) WO2005093883A1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102013201888A1 (de) * 2013-02-06 2014-08-07 Robert Bosch Gmbh Elektrolytbehälter, Batteriezelle, Kraftfahrzeug und Verfahren zur Herstellung einer Batteriezelle

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3340811A (en) * 1966-05-20 1967-09-12 Avco Corp Piezoelectric delayed squib initiator
GB1149556A (en) * 1966-10-21 1969-04-23 Instr Res Lab Ltd Reserve power supply unit
US5068162A (en) * 1989-04-17 1991-11-26 Honeywell Inc. Reserve activated electrochemical cell

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3340811A (en) * 1966-05-20 1967-09-12 Avco Corp Piezoelectric delayed squib initiator
GB1149556A (en) * 1966-10-21 1969-04-23 Instr Res Lab Ltd Reserve power supply unit
US5068162A (en) * 1989-04-17 1991-11-26 Honeywell Inc. Reserve activated electrochemical cell

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
GAMBLE A E ET AL: "Low cost guidance for the multiple launch rocket system (MLRS) artillery rocket", ., 13 March 2000 (2000-03-13), pages 193 - 199, XP010376935 *

Also Published As

Publication number Publication date
WO2005093883A1 (en) 2005-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR940004650B1 (ko) 전자 모듈 안전 해제 장치 및 방법
US9587924B2 (en) Shock detection circuit and method of shock detection
US3952660A (en) Fuze safing and arming device utilizing propellant ionization
US10447179B2 (en) Inertially operated piezoelectric energy harvesting electronic circuitry
US20090013891A1 (en) Electrically Initiated Inertial Igniters for Thermal Batteries and the Like
US4013012A (en) Electronic safe arming and fuzing system
CA2161221C (en) Self-destruct fuse for improved conventional munitions
US10581347B2 (en) Manually operated piezoelectric energy harvesting electronic circuitry
US9910060B2 (en) Piezoelectric-based multiple impact sensors and their electronic circuitry
US20190003810A1 (en) Inertially Operated Piezoelectric Energy Harvesting Electronic Circuitry
US10619986B2 (en) Laser activated initiation devices with self-powered event detection and arming logic and false trigger protection for munitions
NL7915052A (nl) Elektrische stroomkring voor het ontsteken van een ontploffingsontsteker.
NL1025841C2 (nl) Reservebatterij en reservebatterij-activeringssysteem.
US9470497B2 (en) Inertially operated piezoelectric energy harvesting electronic circuitry
US6865989B2 (en) Electronic self-destruct device
RU2329461C1 (ru) Энергосодержащий источник тока
US8776688B2 (en) Electrically initiated inertial igniters for thermal batteries and the like
CN114111475B (zh) 一种烟幕电子引信
KR101885730B1 (ko) 비행환경 및 표적충돌 감지기능을 보유한 범용 전자식 안전장전장치 및 이의 제어 방법
US8601949B2 (en) Inertially operated electrical initiation devices
KR101341396B1 (ko) 전자 시한 신관
US9021955B2 (en) Inertially operated electrical initiation devices
US9194681B2 (en) Inertially operated electrical initiation devices
TR202008782A2 (tr) Düşük enerji̇li̇ elektroni̇k emni̇yet kurma ve ateşleme si̇stemi̇
US9097502B2 (en) Inertially operated electrical initiation devices

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20081001