NL1023449C2 - Kunststof kozijn. - Google Patents

Kunststof kozijn. Download PDF

Info

Publication number
NL1023449C2
NL1023449C2 NL1023449A NL1023449A NL1023449C2 NL 1023449 C2 NL1023449 C2 NL 1023449C2 NL 1023449 A NL1023449 A NL 1023449A NL 1023449 A NL1023449 A NL 1023449A NL 1023449 C2 NL1023449 C2 NL 1023449C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
profile
frame assembly
sealing panel
fixing
cavity
Prior art date
Application number
NL1023449A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik Bernardus Uitslag
Original Assignee
Kreunen Kunststoffen B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kreunen Kunststoffen B V filed Critical Kreunen Kunststoffen B V
Priority to NL1023449A priority Critical patent/NL1023449C2/nl
Priority to DE602004017930T priority patent/DE602004017930D1/de
Priority to EP04076461A priority patent/EP1477632B1/en
Priority to DK04076461T priority patent/DK1477632T3/da
Priority to AT04076461T priority patent/ATE415539T1/de
Application granted granted Critical
Publication of NL1023449C2 publication Critical patent/NL1023449C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/30Coverings, e.g. protecting against weather, for decorative purposes
    • E06B3/301Coverings, e.g. protecting against weather, for decorative purposes consisting of prefabricated profiled members or glass
    • E06B3/306Covering plastic frames with metal or plastic profiled members
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B1/00Border constructions of openings in walls, floors, or ceilings; Frames to be rigidly mounted in such openings
    • E06B1/003Cavity wall closers; Fastening door or window frames in cavity walls

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Securing Of Glass Panes Or The Like (AREA)
  • Door And Window Frames Mounted To Openings (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)
  • Wing Frames And Configurations (AREA)

Description

1 .
Kunststof kozijn
De uitvinding heeft betrekking op een kunststof 5 kozijnsamenstel omvattende een dichtingspaneel.
Een kozijn is meestal een raamwerk van horizontaal gelegen rechte of gebogen profielen genaamd dorpels en vertikaal gelegen rechte of gebogen profielen genaamd stijlen. Hiertussen kunnen al dan niet meerdere tussen-10 stijlen en -dorpels worden gesitueerd. In een hierdoor gecreëerd kozijnvlak kunnen dan al dan niet scharnierende ramen van horizontale en verticale raamprofielen geplaatst worden, maar evenzo deuren, ventila.tieroosters, glas en dichte panelen als dichtingspaneel.
15 Een dergelijk kozijn heeft tot doel een doorgang te creëren van buiten naar binnen en vice versa voor personen dan wel goederen, maar ook als daglichttoegang en eventueel verttilatiemogelijkheden.
Een ander belangrijk doel vein een kozijn is het 20 binnenklimaat voldoende bescherming te bieden tegen atmosferische invloeden. In gematigde en koude klimaten zal men proberen de invloed van koude, wind en neerslag zoveel mogelijk te isoleren van het binnenklimaat. Daarentegen zal . men. in warme en tropische gebieden proberen de invloed van 25 met name warmte en neerslag zoveel mogelijk buiten het binnenklimaat te houden en koelte van aircosysternen binnen.
De voor de bestaande kozijnsamenstellen gebruikte constructieve profielen kunnen van verschillende materialen H geproduceerd zijn zoals: hout, aluminium, staal en pvc.
H Nadelen van deze materialen zijn bijvoorbeeld dat H deze materialen het milieu te veel belasten (aluminium en hardhout) of te weinig isolerend zijn (aluminium, pvc, hout 5 en staal) of te moeilijk te produceren zijn (aluminium en hout) of te duur zijn (aluminium) of te zwaar zijn (staal en hout) of te licht zijn (pvc) en daarom weer extra verzwaard en verstevigd moeten worden met stalen profielen of vezelversterkte profielen.
10 Aan kozijnen worden kortom vele, vaak tegen- strijdige eisen gesteld. Een materiaal dat veelbelovend ’ lijkt om aan deze tegenstrijdige eisen tegemoet te komen I lijkt kunststof.
Er zijn echter talloze kunststoffen kozijnen 15 bekend die allen voor verbetering vatbaar blijken. Zo is I uit EP-A1-233171 een kunststof hoofdprofiel bekend waarop I aan de dagzijde strips bevestigd kunnen worden waartussen een ruit bevestigd kan worden. Het kunststof profiel zelf I heeft meerdere van elkaar afgesloten holle ruimten. De I 20 strips worden vanaf de dagzijde in het hoofdprofiel ge- I klemd.
I Een nadeel van een dergelijk kunststof kozijn is dat glas niet vast te klemmen is in het kozijn.
I Een verder nadeel van een dergelijk kunststof I 25 kozijn is dat de isolatie niet optimaal is. Er blijven koudebruggen bestaan.
I Verder is de buigstijfheid voor verbetering I vatbaar.
Een verder nadeel is dat een dergelijk kozijn I 30 door zijn aard niet universeel is.
I De uitvinding heeft tot doel ten minste een deel van de genoemde nadelen althans gedeeltelijk op te heffen.
De uitvinding voorziet daartoe in een kozijn-, samenstel voor het houden van een dichtingspaneel, bij 35 voorkeur een ruit, omvattende: - een hol kunststof hoofdprofiel met een nagenoeg gesloten, omlopende profielwand en eerste beves- 3 tigingsdelen aan de, in een pand gemonteerde toestand van het hoofdprofiel, uitpandige zijde van het hoofdprofiel,· een eerste profieldeel voorzien van met de eerste 5 bevestigingsdelen samenwerkende profieldeeïbeves- tigingsdelen en van een aanslag voor het houden van een dichtihgspaneel en het uitoefenen van een kracht op het dichtingspaneel met een component loodrecht op het oppervlak van het 10 dichtingspaneel en naar binnen gericht.
Door te kiezen voor een prof ieldeel dat te bevestigen is op de eerste bevestigingsdelen aan de buitenzijde van het hol kunststof profiel, wordt de mogelijkheid geboden de ruit met een in te stellen kracht vast te 15 houden, dat wil zeggen te klemmen of knellen.
Daarnaast is door de vorm van het hol kunststof profiel een goede buigstijfheid met een goede isolatie-waarde te realiseren.
Verder is het mogelijk een kozijnsamenstel te 20 bieden van een in hoge mate gestandaardiseerd hoofdprofiel en profieldelen, waardoor een kozijnsamenstel volgens de uitvinding breed inzetbaar is en toch aan te passen aan uiteenlopende specifieke situaties.
Verdere bijzondere uitvoeringsvormen van het 25 kozijnsamenstel zijn beschreven in de onderconclusies.
Voor eenvoudige montage omvatten de eerste bevestigingsmiddelen een bevestigingsrails, bij voorkeur een continu-doorlopende bevestigingsrails langs nagenoeg, het gehele hoofdprofiel.
30 In een uitvoeringsvorm van het kozijnsamenstel volgens de uitvinding omvat het hoofdprofiel verder tweede bevestigingsdelen aan de, in een pand gemonteerde toestand, dagzijde, en een tweede profieldeel voorzien van met de tweede bevestigingsdelen samènwerkende profieldeelbeves-35 tigingsdelen en een aanslag om samen met het eerste pro-fieldeel éen dichtingspaneel tussen zich te klemmen.
Hierdoor wordt een dichtingspaneel daadwerkelijk I geklemd of gekneld tussen twee aanslagen waardoor een dichtingspaneel eenvoudig en goed vast te zetten is. Bovendien is, omdat het aandrukken hoofdzakelijk loodrecht op het dichtingspaneel plaatsvindt, de aandrukkracht goed 5 instelbaar te maken. In het bijzonder wanneer tussen hét dichtingspaneel en de aanslagen/aandrukvlakken een samendrukbare kunststof, bij voorkeur een samendrukbaar kunststof schuim zöals specifiek EPDM rubber, aangebracht is. In de praktijk is gebleken dat vooral EPDM rubber of qua 10 eigenschappen soortgelijke materialen bij een dergelijke constructie een optimale dichting, isolatie en zekerheid kunnen bieden.
In een verdere uitvoeringsvorm is het hoofdprofiel een Vezelversterkt kunststof profiel. Hiermee blijken 15. zeer gunstige resultaten te behalen. Nog betere resultaten worden bereikt wanneer het hoofdprofiel een draadversterkt kunststof profiel is. Dit resultaat kan zelfs nog meer verbeterd worden wanneer het hoofdprofiel verkregen is middels pulltrusie.
20 Verder blijkt een nog beter isolatie, maar ook een beter stijfheid en verwerkbaarheid te worden verkregen wanneer de holte van het hol kunststof hoofdprofiel gevuld is met isolatiemateriaal, bij voorkeur kunststof schuim.
De bevestiging kan nog beter, wanneer het hoofd-25 profiel voorzien is van ten minste één kunststof blok voorzien van bevestigingsdelen voor het in samenwerking met de bevestingingdelen. van het hoofdprofiel vasthouden van het blok op het hoofdprofiel, en ten. minste één klemdeel dat zich over ten minste een deel van de lengte van het 30 hoofdprofiel uitstrekt en voorzien is van een klem-deelaanligvlak voor het in samenwerking met een profiel-aanligvlak dat zich in de lengte over ten minste een deel van het hoofdprofiel uitstrekt tussen die aónligvlakken klemmen van een dichtingspaneel, en bevestigingsmiddelen 35 voor het op een dergelijk kunststof blok bevestigen van een dergelijk klemdeel voor het uitoefenen van een klemkracht op het dichtingspaneel voor het in het kozijnsamenstel 5 vasthouden van het dichtingspaneel.
In het bijzonder is het hierdoor mogelijk het klemdeel zodanig te bevestigen dat de klemkracht op het dichtingspaneel eenvoudig instelbaar is. Wanneer het 5 kunststof blok van een thermoplastisch materiaal is, bijvoorbeeld PE, kan het klemdeel middels een eenvoudige schroefverbinding bevestigd worden. Middels bijvoorbeeld een momentsleutel is dan de kracht exact in te stellen.
In een uitvoeringsvorm zijn het eerste profiel-10 deel en het tweede profieldeel, indien aanwezig, voorzien van een laag EPDM rubber dat zich bij montage van een dichtingspaneel tussen de aanslag en het dichtingspaneel bevindt. Zoals boven reeds vermeld geeft EPDM rubber, of een materiaal dat qua eigenschappen nagenoeg identiek is, 15 optimale dichting, terwijl toch een voldoende grote klemkracht op het dichtingspaneel gerealiseerd kan worden.
In een uitvoeringsvorm daarvan zijn de profiel-delen en de bevestigingsdelen daarvoor samenwerkend voor het uitoefenen van een kracht die de laag EPDM rubber ten 20 minste 20 % indrukt, maar ten hoogste 80 %.
De uitvinding heeft verder betrekking op een profieldeel, kennelijk geschikt als profieldeel voor een kozijnsamenstel zoals hierboven beschreven..
De uitvinding heeft verder betrekking op een .25 spouwlat voor het bevestigen van een kozijn in de spouw van een gebouw, waarbij de spouwlat een hol kunststof profiel is met een nagenoeg gesloten, omlopende wand en die voorzien is van een eerste bevestigingsdeel voor bevestiging van de spouwlat aan de buitenzijde van een binnenmuur, en 30 een tweede bevestigingsdeel voor bevestiging van een kozijn aan de spouwlat. ...
Tot op heden werden, eenvoudige houten latten gebruikt. Deze zijn echter niet duurzaam, niet van constante. qualiteit, niét voldoende isolerend. Bovendien is 35 het niet altijd eenvoudig om een kozijn daarop te bevestigen.
In een uitvoeringsvorm is de spouwlat verkregen H middels pultrusie. Bij voorkeur is deze versterkt middels vezels, bij voorkeur draden.
In een verdere' uitvoeringsvorm is de holle ruimte van de spouwlat gevuld met isolerend materiaal, bij 5 voorkeur kunststof schuim.
De uitvinding heeft verder betrekking op een H kozijnsamenstel voor het houden van een dichtingspaneel, omvattende een omlopend in hoofdzaak kunststof hoofdprofiel en een daarop bevestigd profieldeel voor het klemmend vast- I 10 houden van een dicht ingspaneel in het kozijnsamenstel, I waarbij de klemmende kracht in hoofdzaak parallel ten I opzichte van de normaal van het dichtingspaneel gericht is.
I In een uitvoeringsvorm oef end, voor een verbete- I ring van de bevestiging van het dichtingspaneel, het I 15 profieldeel op het dichtingspaneel om nagenoeg de. gehele omtrek de klemmende kracht uit. Het profieldeel loopt langs I het gehele kozijnomtrek, en klemt daardoor het I dichtingspaneel om nagenoeg de gehele omtrek.
I Voor een verbeterde constructie is het profiel- I 20 deel voorzien van een samendrukbare dichtingslaag tussen I het profieldeel en het dichtingspaneel, bij voorkeur het I reeds beschreven EPDM-rubber.
I De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand I van een uitvoeringsvoorbeeld van een kozijnsamenstel en I 25 spouwlat volgens de uitvinding. Hierin wordt getoond in: I Figuur 1 toont een kozijn in samenstel 1 voorzien van diverse elementen; I Figuur 2 toont een doorsnede door het kozijn van I figuur 1 bij AA (en BB en CC).
I 30 Figuur 3 toont een doorsnede door het kozijn bij I DD.
I , Figuur 4 toont een doorsnede door het kozijn bij I EE (en FF en HH).
I Figuur 5 toont een doorsnede door het kozijn bij I 35 figuur GG; I Figuur 6 toont een bevestiging, van een kozijn- I samenstel middels een spouwlat volgens een ander aspect van 7 de uitvinding;
Figuur 7 toont een kozijnsamenstel van figuur 6 met in plaats van het kozijn in samenstel een tijdelijk kozijnsamenstel voorzien van folie.
5 Figuur 1 toont een kozijnsamenstel volgens de uitvinding voorzien van diverse elementen zoals aan de linkerzijde een draaikantelraam en aan de rechterzijde twee vastglasgedeelten.
De doorsneden AA, BB en CC zijn identiek en 10 getoond in figuur 2.
De doorsneden EE, FF en HH zijn identiek en getoond in figuur 4.
De doorsnede GG is getoond, in figuur 5.
Figuur 2 toont de doorsnede van het kozijnsamen-15 stel van figuur 1 langs AA {BB en ook CC).
Hierbij is de buitenzijde van het kozijn aangegeven met 2 en de binnenzijde van het kozijn aangegeven met 3. Het betreft hier dus een naar binnen draaiend, danwél kantelend raam. Het kozijnsamenstel heeft een vaste dorpel 20 (en stijlen) met een hoofdprofiel 4 die aan het gebouw bevestigd zijn, en een raamomlijsting 5 die draaibaar danwel kantelbaar in hét kozijn bevestigd zijn. In de draai- danwél kantelbare raamomlijsting 5 is een ruit of raam van dubbel glas 6 bevestigd. Zowel het hoofdprofiel 4 25 van de dorpel en stijl als het hoofdprofiel 5 van de raamomlijsting zijn hol, en in de holle ruimtes 7 en 8 gevuld met een kunststof schuim ter verhoging van het isolatiegehalte ("core-filled"). Als isolerend medium kan kunststofschuim toegepast worden, maar ook andere isole-30 rende media zijn mogelijk.
Het hoofdprofiel 4 en de raamomlij sting 5 hebben een omlopende kunststof rand.
Aan de buitenzijde 2 heeft het hoofdprofiel 5 bevestigingsdelen 9 waaraan een eerste profieldeel 10 35 bevestigd is.
Het eerste profieldeel 10 is . voorzien van een aanslag 11, hier een aanslagvlak, waarop een strook EPDM
I -rubber 12 aangebracht is. Het eerste profieldeel 10 is middels schroeven 16 en een kunststof blok 17 dat aan de bevestigingsmiddelen 9 van het hoofdprofiel bevestigd zijn, bevestigd aan het hoofdprofiel.
5 In plaats van één doorlopend blok 17 kunnen ook op diverse plaatsen blokken aangebracht 2ijn op hoofdprofiel 5 in de bevestigingsmiddelen 9, die een in de lengterichting doorlopende bevestigingsrails vormen.
Als afwerking is het eerste deelprofiel voorzien 10 van een afwerklijstje 15, dat de bevestigingsschroeven 16 aan het oog onttrekt. In de praktijk kunnen bijvoorbeeld deze afdekprofielen van een accentkleur voorzien zijn.
Om een goede afdichting van het raam te krijgen is het hoofdprofiel 5 voorzien van diverse dichtingsstroken 15 18 en 20 die middels bevestigingsdelen . 19 èn 22 aan het hoofdprofiel 5 bevestigd zijn. Deze profielen zijn op een dusdanige positie geplaatst, dat diverse luchtkamers - ontstaan, waardoor de isolerende werking verder verhoogd wordt, waterafvoer en waterdampafvoer verbeterd worden.
20 Daarnaast is het hoofdprofiel 4, dat aan het gebouw bevestigd is, voorzien van bevestigingsdelen 23 aan de dagzijde waarop eveneens een afdichtingsprofiel 21 , aangebracht middels een snapverbinding, welk afdichtings- .
. . profiel samenwerkt met afdichtingsprofiel 20 van het 25 hoofdprofiel 5 van het raamdeel. Daarnaast is het hoofdprofiel 4 van de dorpel en stijlen voorzien van bevestigingsdelen 24 aan de naar buiten gerichte zijde waarop bevestigingsblokken 25 aangebracht zijn waarop middels schroeven 28 een profieldeel 26 bevestigd is, op soortge-30 lijke wijze als bij het hiervoor beschreven hoofdprofiel 5. Op het profieldeel 26 is een sierlijst 27 aangebracht om de schroeven aan het oog te onttrekken. Deze sierlijst kan wederom voorzien zijn van een accentkleur. Door middel van het profieldeel 26 en eerste profieldeel 10 ontstaat een 35 holle ruimte 29 welke wederom een isolerende, wateraf-voerende en -verdampende werking heeft.
Het eerste profieldeel 10 met het aandrukvlak 11 9 waarop een EPDM rubber strook 12 is aangebracht klemt samen met aanslagvlak 13 van het hoofdprofiel 5 waarop eveneens een EPDM strip 14 is aangebracht met het raam 6 tussen zich in. Doordat het eerste profieldeel 10 middels schroeven 16 5 loodrecht op het raam te bevestigen is, is de drukkracht F van het deelprofiel 10 instelbaar, en in hoofdzaak loodrecht op het raam gericht, waardoor het raam gekneld wordt. Een goede afdichting van het raam wordt bereikt wanneer het EPDM rubber 12 en 14 voor 20-80% ingedrukt is.
10 Figuur 3 toont een doorsnede door de stijlen DD, waarbij het vast glasdeel verder niet weergegeven is. Als middenstijl is hierbij een hoofdprofieldeel 40 ingezet dat spiegelsymmetrisch is. Hierdoor ontstaan naast de bevesti-gingsdelen 23 verdere bevestigingsdelen 42 waaraan vast 15 glas bevestigd kan worden zoals verderop in de tekeningen (figuur 5) duidelijk gèmaakt zal worden.
Figuur 4 toont zoals eerder vermeld de dwars-, doorsneden EË, FF en HH. Voor bevestiging van het vast glas 6 wordt hier op het hoofdprofiel 4, dat identiek is aan het 20 hoofdprofiel dat getoond is in figuur 4 als hoofdprofiel 4, een tweede profieldeel 60 bevestigd aan de bevestigingsmiddelen 23 en aan een bevestigingsrichel 63 in het hoofdprofiel 4 aan de naar buiten gerichte zijde. Hierbij omvat profieldeel 60 een luchtkamer 66 die voor verdere 25 isolatie naar binnen toe zorgt. Het tweede profieldeel 60 is wederom voorzien van een aanslagvlak 61 voorzien van EPDM rubberstrook 62 en van eerste bevestigingsmiddelen 64 die aangrijpen op bevestigingsdelen 23 van hoofdprofiel 4 en van bevestigingsdelen 65 die aangrijpen op 30 bevestigingsrichel 63 van hoofdprofiel 4. Door 'de twee bevestigingspunten waarvan één bevestigingspunt onder danwel naast het raam gelegen is aan de buitenzijde, worden druk·, en trekkrachten die op het raam kunnen werken door bijvoorbeeld winddruk, goed opgevangen.
35 Profieldeel 60 wordt in de lengterichting op' het hoofdprofiel geschoven, ofwel op de bevestigingsdelen gesnapt. Wanneer, de bevestiging 25 uitgevoerd is als H blokken, kan condensvocht dat aan de onderzijde van het H glas ontstaat eenvoudig weg. Anderzijds is een goede isolatie gewaarborgd middels luchtkamer 66.
Figuur 5 toont de doorsnede GG van figuur 1, 5 waarbij aan weerszijden van het kozijnsamenstel vast glas bevestigd is. Hierbij is het symmetrische hoofdprofiel 40 toegepast dat ook weergegeven is in figuur 3. Door op dit symmetrische hoofdprofiel twee maal de tweede profieldelen 60, die weergegeven zijn in figuur 4, toe te passen, en een 10 eerste profieldeel 71 dat aan weerszijden voorzien is van.
aanslagvlakken 76 waarop EPDM rubber stroken 77 zijn I aangebracht, is het mogelijk om aan beide zijden van het hoofdprofiel vast glas te klemmen, of knellen. Indien een H schroefverbinding toegepast wordt met schroeven 28, is de I 15 aandrukkracht eenvoudig in te stellen.
I Figuur 6 toont de bevestiging van het hoofdpro- fiel 4 aan een gebouw. Hierbij is het hoofdprofiel 4 voor- I zien van een extra bevestigingsdeel 90. Het hoofdprofiel 4 I wordt hier in.de spouw 84 bevestigd.
20 De muur van het gebouw bestaat uit een buitenmuur 83 waarop een stalen profiel 85 bevestigd is. Het betreft hier namelijk een doorsnede door een bovenzijde van een I opening. De muur heeft verder isolatiemateriaal 82 I bevestigd op de binnenmuur 81, welke binnenmuur 81 voorzien 25 is van een pleisterlaag 86.
I Om het hoofdprofiel. 4 te bevestigen is op de I binnenmuur een spouwlat 80 van een nieuw ontwerp voorzien, I welke spouwlat van kunststof is en gevuld met een kunststof schuim 96, en bij voorkeur identiek qua materiaal en I 30 fabricage aan hoofdprofiel 4. Deze spouwlat is voorzien van I eerste bevestigingsdelen 93 voor bevestiging van de spouwlat op de binnenmuur, tweede bevestigingsdelen 92 voor I bevestiging van de spouwlat op het hoofdprofiel 4 en lippen I welke een regel 47 : vormen om samen te werken met I 35 bevestigingsdelen 90.
I Op de spouwlat zijn diverse EPDM stroken beves- I tigd voor afdichting zoals EPDM strook 94 in de bevesti- 11 I ' gingsmiddelen voor het bevestigen van de spouwlat op de I binnenmuur, en EPDM strook 91 welke ingedrukt wordt door de I middelen 90 en een EPDM strook 99 en een EPDM strook 98 I voor afdichting. Bij bevestiging dienen deze stroken voor I 5 ten minste 20-80 % te worden ingedrukt.
I Het hoofdprofiel 4 is middels een schroef 88 door I het bevestigingsdeel van de spouwlat bevestigd aan deze I spouwlat. Verder heeft de, spouwlat een uitstekende richel I 95 voor aansluiting op het pleisterwerk.
I 10 Figuur 7 toont de doorsnede door de muur van I figuur 6 in een bouwfase van een gebouw, waarbij de muren I en isolatie aangebracht zijn, alsmede de spouwlatten, maar I nog niet het uiteindelijke kozijn. In dit geval is op de I spouwlat een hulpprofiel 100 aangebracht voorzien van een I 15 folie 101 voor het afdekken van de raamopening welke in het I hulpprofiel bevestigd is middels bevestiging 102. Ook dit I prpfiel is een kunststof profiel. Dit hulpprofiel is I herbruikbaar. Middels de specifieke spouwlat en hulppro- I fielen 100 is een gebouw tijdens de bouw wind- an water I 20 dicht te maken zonder dat de definitieve kozijnen geplaatst I zijn.
I De uitvinding omvat een systeem van kozijnpro- I fielen voor kozijnen en ramen waarbij de constructie I bestaat uit een hoofdprofiel van vezelversterkte kunststof I 25 bestaande uit één hoofdprofiel welke één of meerdere· holle ruimtes bevat die gevuld worden met een isolerende stof en I waarbij eventueel aan de buitenzijde een door een open I ventilerende ruimte en waterafvoerende ruimte gescheiden I profiel geschroefd wordt van het zelfde materiaal. Het I 30 geschroefde buitenste profiel heeft tot doel daar waar I glasplaatsing of paneelplaatsing plaatsvindt dit met een I zodanige druk aan te knellen dat de benodigde dichting tussen het glas en het profiel binnen het glas dan wel buiten het glas minimaal 20% en maximaal 80% wordt gecom- 35 primeerd teneinde een zeer goede water-, en dampdichting te creëren.
Daar waar een draaiend deel zoals een raam gemon- Η teerd wordt heeft dit profiel tot doel een goede water en winddichting te creëren. Dit profiel heeft daarnaast tot doel een goede waterafvoer en ventilatie te 'bewerkstelligen door de open doch winddichte constructie.
5 Ook kan de vinding gebruikt worden in de toepas- H sing voor de overbruggende constructie, in de volksmond spouwlat genoemd, die de verbinding vormt tussen het kozijn en de omliggende bouwkundige constructie.
Het vezelversterkte kunststof kan gemaakt worden H .10 van een mengsel van 70% houtvezels van resthout en 30% kunststof bijvoorbeeld Polypropyleen of van een vezelver- sterkte kunststof waarvan de vezelversterking bij voorkeur vezëlmatten en gevlochten vezeldraad een relatief gewicht heeft van 25 tot 70% maar bij voorkeur 50%.
H 15 Het hierboven beschreven hoofdprofiel betireft een door extrusie, bij voorkeur middels pultrusie, geproduceerd vezelversterkt hol één of meerkamer constructief profiel welke gevuld is met een isolerend materiaal en welke aan de H buitenzijde open afgedekt is door een extra geschroefd 20 profiel in het zelfde materiaal tbv een betere ventilatie en afwatering van condensvocht eh binnentredende neerslag.
I Het geschroefde buitenste profiel heeft tot doel I daar waar glasplaatsing of paneelplaatsing plaats vind dit met een zodanige druk aan te knellen dat de benodigde I : 25 dichting tussen het glas en het profiel binnen het glas dan wel buiten het glas minimaal 20% en maximaal 80% wordt I gecomprimeerd teneinde een zeer goede water- en dampdich- ting te creërèn.
Waar een draaiend deel zoals een raam gemonteerd 30 wordt heeft dit profiel tot doel een goede water en wind- I dichting te creëren. Dit profiel heeft daarnaast tot doel .
I een goede waterafvoer en ventilatie te. bewerkstelligen door I de open doch winddichte constructie.
I Er kunnen verschillende vezelversterkte kunst- I 35 stoffen onderscheiden worden. Bijvoorbeeld vezelversterkte I kunststof bestaande uit een mengsel van 70% houtvezels van I resthout en 30% kunststof bijvoorbeeld Polypropyleen, of 13 I een vezelversterkte kunststof waarvan de vezelversterking I bij voorkeur vezelmatten en gevlochten vezeldraad een I relatief gewicht heeft van 25 tot 70% maar bij voorkeur I 50%.
I 5 Indien kozijnen geproduceerd worden van profielen I van vezelverstérkte kunststof, in het bijzonder holle I profielen met een nagenoeg omlopende wand, zullen deze I kozijnen louter alleen maar voordelen hebben ten opzichte I van kozijnen geproduceerd van profielen van de reeds I 10 bestaande traditionele materialen.
I De voordelen zijn hieronder opgesomd: I Licht in gewicht I Lichte constructies zijn mogelijk dus grotere hoogtes van I 15 de gebouwen zijn mogelijk. Een dergelijk kozijn is verder I gemakkelijker te tillen en is voor arbeidsomstandigheden te prefereren boven een traditioneel materiaal.
I Zeer sterk I 20 Gezien de wanddikte en door de vezelversterking is het materiaal zeer sterk en kan grote krachten opvangen.
I Hierdoor is het zeer geschikt in gebieden met véél wind en I storm of in gebieden met een grote aardbevingskans.
25 Isolerend vermogen I Het materiaal kent praktisch geen koudebrug. Er zal zelden condensatie van waterdamp op het oppervlak, veelal het I binnenoppervlak, optreden. Samen met de toe te passen I isolerende vulling zal een kozijn uitgevoerd met deze I 30 hoofdprofielen een zer hoge isolatiewaarde hebben.
H Ingekleurd of te kleuren
Het materiaal is relatief eenvoudig industrieel in te kleuren tot een bepaalde (genormeerde) kleur of is na 35 produceren door de afnemer te behandelen in een basiskleur of eindkleur.
Η
Goedkoop produktieproces
Door de eenvoud van de profielen zijn' de produktiekosten ook vrij laag. Bovendien is, door het ontwerp van de beves-tigingsdelen en de profieldelen, het eenvoudig met een 5 beperkt aantal gestandardiseerde profieldelen een veelheid aan ontwerpen van afwisselend vastglas, draai- en kantelramen, deuren, en andere dichtingspanelen, te reali-seren.
H 10 Het materiaal is zeer goed bestand tegen weersinvloeden en H chemische reacties. Dit 'is een goede eigenschap met het oog op de levensduur van een kozijn geproduceerd van dit H materiaal H 15 Nieuw beglazingssysteem
Met . het nieuwe beglazingssysteem waarbij het glas door middel van de dichting tussen de 20% tot 80% te comprimeren aangekneld wordt met de buitenste geschroefde profielen, is het beglazingssysteem absoluut wind, damp en waterdicht.
20 Daarbij is een groot nadeel ondervangen van de bestaande I beglazingssystemen, namelijk het uitlopen, van een droogbeglazing dichtingprofiel door krimp en uitzetting en: het verweren, verouderen en uitharden van dé bestaande I kitdichtingen I 25 I Kleine uitzettingscoëfficiënt
Door de kleine uitzettingscoëfficiênt is het geschikt voor I grotere. kozijnafmetingen en oppervlakken zonder dat er problemen ontstaan met het oog op dilataties.
I 30
Geluidswerend
De profielen hebben, door de isolatie en de materiaaleigenschappen een hogere geluiddempende eigenschap dan de bestaande voor kozijnen gebruikte materialen.
Voorzieningen voor ventilatie mogelijk 35 15 I In de holle ruimtes van de hoofdprofielen zijn vrij een voudig ventilerende installaties te creëren en .te monteren. Deze kunnen gezien de toekomstverwachting eventueel voorzien worden van warmte terugwineenhedën.
Spouwlatconstructie
Door van het materiaal een spouwlatconstructie te ontwikkelen is er de mogelijkheid een bepaald systeem van namon-tage te maken waarin tijdens de bouwfase een doorwerkraam 10 te monteren is en waarbij in de eindfase van het bouwproces tegen de oplevering het doorwerkraam vervangen wordt door het kozijn.
Maar ook kan deze spouwlatconstructie worden gebruikt op de traditionele methode waarbij kozijnen voor het metselen 15 gesteld worden. Ook kunnen in deze spouwlatten dan eventueel warmte terugwineenheden geïntegreerd worden.
Het moge duidelijk zijn dat de bovenstaande beschrijving is opgenomen om de werking van voorkeursuitvoeringen van de uitvinding te illustreren, en niet om de 20 reikwijdte van de uitvinding te beperken. De reikwijdte van de uitvinding wordt slechts beperkt door de onderstaande conclusies. Uitgaande van de bovenstaande uiteenzetting zullen voor een vakman vele variaties evident zijn die vallen onder de geest en de reikwijdte van de onderhavige 25 uitvinding.

Claims (18)

1. Kozijnsamenstel voor het houden van een H dichtingspaneel, bij voorkeur een ruit, omvattende: H - een hol kunststof hoofdprofiel met een nagenoeg gesloten, omlopende profielwand en eerste beves- 5 tigingsdelen aan de, in een pand gemonteerde toe- stand van het hoofdprofiel, uitpandige zijde van het hoofdprofiel; - een eerste profieldeel voorzien van met de eerste bevestigingsdelen samenwerkende profieldeelbeves- H 10 tigingsdelen en van een aanslag voor het houden van een dichtingspaneel èn het uitoefenen van een H kracht óp het dichtingspaneel met een component loodrecht op het oppervlak van het dichtingspaneel en naar binnen gericht.
2. Kozijnsamenstel volgens conclusie 1, met het H kenmerk, dat het hoofdprofiel verder tweede bevestigings- delen omvat aan de, in een pand gemonteerde toestand, H dagzijde, en een tweede profieldeel voorzien van met de tweede bevestigingsdelen samenwerkende profieldeelbeves- I 20 tigingsdelen en . een aanslag om samen met het eerste pro- fieldeel een dichtingspaneel tussen zich te klemmen. I
'3. Kozijnsamenstel volgens conclusie 1 of 2, I waarbij het hoofdprofiel een · vezelversterkt kunststof profiel is.
4. Kozijnsamenstel volgens conclusie 3, waarbij het hoofdprofiel een draadversterkt kunststof profiel is.
5. Kozijnsamenstel volgens conclusie 4, waarbij I het hoofdprofiel verkregen is middels pulltrusie.
6. Kozijnsamenstel volgens één of meer der I 30 voorgaande conclusies, waarbij het de holte van het hol I kunststof hoofdprofiel gevuld is met isolatiemateriaal, bij I 17 I voorkeur kunststof schuim.
7. Kozijnsamenstel volgens één of meer der I voorgaande conclusies, waarbij het hoofdprofiel voorzien is I van. ten minste één kunststof blok voorzien van bevesti- I 5 gingsdelen voor het in samenwerking met de bevestingingde- I len van het hoofdprofiel vasthouden van het blok op het I hoofdprofiel, en ten minste één klemdeel dat zich over ten I minste een deel van de lengte van het hoofdprofiel uit- I strekt en voorzien is van een klemdeelaanligvlak voor het . I 10 in samenwerking met een profielaanligvlak dat zich in de I lengte over ten minste een deel van het hoofdprofiel I uitstrekt tussen die· aanligvlakken klemmen van een dich- . tingspaneel, en bevestigingsmiddelen voor het op een I dergelijk kunststof blok bevestigen van een dergelijk I .15 klemdeel voor het uitoefenen van een klemkracht op het I dichtingspaneel voor. het in het kozijnsamenstel vasthouden I van het dchtingspaneel.
8. Kozijnsamenstel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij het eerste profieldeel en het tweede 20 profieldeel, indien aanwezig, voorzien zijn van een laag I EPDM rubber dat zich bij montage van een dicht ingspaneel I tussen de aanslag en het dichtingspaneel bevindt.
9. Kozijnsamenstel volgens conclusie 8, waarbij. I de profieldelen en de bevestigingsdelen . daarvoor samenwer- H 25 kend zijn voor het uitoefenen van een kracht die de laag EPDM rubber ten minste 20 % indrukt, maar ten hoogste 80 %.
10. Profieldeel, kennelijk geschikt als profiel- deel voor een kozijnsamenstel volgens één der voorgaande conclusies.
11. Spouwlat voor het bevestigen van een kozjn in de spouw van een gebouw, waarbij de spouwlat een . hol kunststof profiel is met een nagenoeg gesloten, omlopende wand en die voorzien is van een eerste bevestigingsdeel voor bevestiging van de spouwlat aan dé buitenzijde van een 35 binnenmuur, en een tweede bevestigingsdeel voor bevestiging van een kozijn aan de spouwlat.
12. Spouwlat volgens conclusie 11, waarbij de spouwlat verkregen is middels pultrusie.
13. Spouwlat volgens conclusie 11 of 12, waarbij de holle ruimte van de spouwlat gevuld is met isolerend materiaal, bij voorkeur kunststof schuim.
14. Kozijnsamenstel voor het houden van een H dichtingspaneel, omvattende een omlopend in hoofdzaak H kunststof hoofdprofiel en een daarop bevestigd profieldeel H voor het klemmend vasthouden van een dichtingspaneel in het kozijnsamenstel, waarbij de klemmende kracht in hoofdzaak 10 parallel ten opzichte van de normaal van het dich- tingspaneel gericht is.
15. Kozijnsamenstel volgens conclusie 14, waarbij hét prof ieldeel op het dichtingspaneel om nagenoeg de gehele omtrek de klemmende kracht uitoefend. .15
16. Kozijnsamenstel volgens conclusie 15, waarbij het prof ieldeel voorzien is van een samendrukbare dichtingslaag tussen het profieldeel en het dichtingspa- . neel.
17. Inrichting voorzien van één of meer van de in. 20 de beschrijving omschreven en/of in de tekeningen weerge- I geven kenmerkende maatregelen.
18· Werkwijze omvattend een of meer van de in de beschrijving omschreven en/of in dë tekeningen weergegeven kenmerkende stappen.
NL1023449A 2003-05-16 2003-05-16 Kunststof kozijn. NL1023449C2 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1023449A NL1023449C2 (nl) 2003-05-16 2003-05-16 Kunststof kozijn.
DE602004017930T DE602004017930D1 (de) 2003-05-16 2004-05-17 Kunststoffstockrahmen
EP04076461A EP1477632B1 (en) 2003-05-16 2004-05-17 Casing of synthetic material
DK04076461T DK1477632T3 (da) 2003-05-16 2004-05-17 Ramme af syntetisk materiale
AT04076461T ATE415539T1 (de) 2003-05-16 2004-05-17 Kunststoffstockrahmen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1023449A NL1023449C2 (nl) 2003-05-16 2003-05-16 Kunststof kozijn.
NL1023449 2003-05-16

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1023449C2 true NL1023449C2 (nl) 2004-11-17

Family

ID=33029111

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1023449A NL1023449C2 (nl) 2003-05-16 2003-05-16 Kunststof kozijn.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1477632B1 (nl)
AT (1) ATE415539T1 (nl)
DE (1) DE602004017930D1 (nl)
DK (1) DK1477632T3 (nl)
NL (1) NL1023449C2 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102013006195A1 (de) * 2013-04-11 2014-10-16 Biffar Gmbh & Co. Kg Tür
EP2857625A1 (fr) * 2013-10-01 2015-04-08 Rehau SA Dispositif de décoration interchangeable pour battement de fenêtre ou de porte
RU180243U1 (ru) * 2018-03-05 2018-06-06 Юрий Владимирович Эпштейн Монтажный профиль для дверной коробки

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH506696A (de) * 1970-04-01 1971-04-30 Jansen & Co Ag Raumabschluss, insbesondere Fenster in einer Fassade
DE2146250A1 (de) * 1971-09-16 1973-03-22 Haeufgloeckner Helmut Fenster- bzw. tuerrahmen
FR2162954A5 (nl) * 1971-11-24 1973-07-20 Wieland Werke Ag
DE2608325A1 (de) * 1976-02-28 1977-09-01 Alco Bauzubehoer Zusammengesetztes, waermegedaemmtes metallprofil
DE3142690A1 (de) * 1981-10-28 1983-05-19 Herbert 6782 Rodalben Borkhoff Kunststoff-aluminium rahmenverbundsystem fuer fenster, tueren und fassaden
EP1052362A2 (fr) * 1999-05-10 2000-11-15 Hutchinson Panneau à double vitrage

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE755059A (fr) * 1970-08-20 1971-02-01 Petroons Joseph Chassis de fenetre en matiere plastique,
IT1219436B (it) * 1988-02-09 1990-05-18 O C M A Di Costantini Marino E Profilati metallici per la realizzazione di serramenti quali porte, finestre e simili

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH506696A (de) * 1970-04-01 1971-04-30 Jansen & Co Ag Raumabschluss, insbesondere Fenster in einer Fassade
DE2146250A1 (de) * 1971-09-16 1973-03-22 Haeufgloeckner Helmut Fenster- bzw. tuerrahmen
FR2162954A5 (nl) * 1971-11-24 1973-07-20 Wieland Werke Ag
DE2608325A1 (de) * 1976-02-28 1977-09-01 Alco Bauzubehoer Zusammengesetztes, waermegedaemmtes metallprofil
DE3142690A1 (de) * 1981-10-28 1983-05-19 Herbert 6782 Rodalben Borkhoff Kunststoff-aluminium rahmenverbundsystem fuer fenster, tueren und fassaden
EP1052362A2 (fr) * 1999-05-10 2000-11-15 Hutchinson Panneau à double vitrage

Also Published As

Publication number Publication date
EP1477632A3 (en) 2005-08-31
ATE415539T1 (de) 2008-12-15
EP1477632A2 (en) 2004-11-17
DK1477632T3 (da) 2009-03-23
EP1477632B1 (en) 2008-11-26
DE602004017930D1 (de) 2009-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6401428B1 (en) Fenestration sealed frame, insulating glazing panels
US5081793A (en) Wood clad window assembly and associated method
US3815285A (en) Covered window sash and method for making the same
US11891853B2 (en) Frame solution with gasket abutting VIG unit surface
CA3057928C (en) Fenestration assemblies including composite insulating frame cores and methods for same
US7827734B2 (en) Window assembly with sash frame interlocking system to resist wind load and impact
KR102493454B1 (ko) 내진성 및 단열성이 향상된 스마트 커튼월 창호
NL8000799A (nl) Profielstaafvormig bouwelement.
US4488387A (en) Sliding door weather-sealing device and assembly
US7836643B2 (en) Window
PL229602B1 (pl) Okno dachowe nakładkowe
US20070137119A1 (en) Plastic window frame covered with aluminum sheet for providing colourable surface
EP1697612B1 (en) Drainage system in a roofwindow and roofwindow
NL1023449C2 (nl) Kunststof kozijn.
NL1034162C2 (nl) Bevestigingsinrichting voor een afsluitpaneel.
KR102221840B1 (ko) 미서기 창호
BE1026181B1 (nl) Schuifdeursysteem voor een veranda of terras
GB2251645A (en) Wood clad metal frame members
JPH11241564A (ja) 出入口用断熱サッシ
RU89049U1 (ru) Раздвижная дверь транспортного средства и дверное полотно ее створки
WO1992011435A1 (en) Frame members for architectural assemblies
AP383A (en) A window reflecting solar rays but admitting light rays with embodied air-flow channels.
BG112831A (bg) Система за остъкляване
AU756098B2 (en) Joinery construction
AU2010101456A4 (en) A thermally broken frame

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20111201