NL1020885C2 - Glutaminase, glutaminasegen, nieuw recombinant DNA en werkwijze voor de bereiding van glutaminase. - Google Patents

Glutaminase, glutaminasegen, nieuw recombinant DNA en werkwijze voor de bereiding van glutaminase. Download PDF

Info

Publication number
NL1020885C2
NL1020885C2 NL1020885A NL1020885A NL1020885C2 NL 1020885 C2 NL1020885 C2 NL 1020885C2 NL 1020885 A NL1020885 A NL 1020885A NL 1020885 A NL1020885 A NL 1020885A NL 1020885 C2 NL1020885 C2 NL 1020885C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
glutaminase
dna
protein
gene
amino acid
Prior art date
Application number
NL1020885A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1020885A1 (nl
Inventor
Kenichiro Matsushima
Kotaro Ito
Yasuji Koyama
Original Assignee
Kikkoman Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kikkoman Corp filed Critical Kikkoman Corp
Publication of NL1020885A1 publication Critical patent/NL1020885A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1020885C2 publication Critical patent/NL1020885C2/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12NMICROORGANISMS OR ENZYMES; COMPOSITIONS THEREOF; PROPAGATING, PRESERVING, OR MAINTAINING MICROORGANISMS; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING; CULTURE MEDIA
    • C12N9/00Enzymes; Proenzymes; Compositions thereof; Processes for preparing, activating, inhibiting, separating or purifying enzymes
    • C12N9/14Hydrolases (3)
    • C12N9/78Hydrolases (3) acting on carbon to nitrogen bonds other than peptide bonds (3.5)
    • C12N9/80Hydrolases (3) acting on carbon to nitrogen bonds other than peptide bonds (3.5) acting on amide bonds in linear amides (3.5.1)

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Enzymes And Modification Thereof (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)

Description

- 1 -
Registratienummer: 166713 EdH/KD/NdB 5
GLUTAMINASE. GLUTAMINASEGEN. NIEUW RECOMBINANT DNA EN WERKWIJZE VOOR DE BEREIDING VAN GLUTAMINASE
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING 10 1. Gebied van de uitvinding
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een glutaminase, een glutaminasegen, een nieuw recombinant DNA en een werkwijze voor de bereiding van een glutaminase.
15 2. Beschrijving van de relevante techniek
Glutaminase is een enzym dat L-glutamine hydroly-seert tot ammoniak en L-glutaminezuur, een umamismaak-versterkende component (zoetstof). Glutaminase speelt een belangrijke rol in de voedselbewerkingsindustrie. Het is bij-20 voorbeeld bruikbaar bij de bereiding van sojasaus of die specerijen die worden geproduceerd door het enzymatisch hy-drolyseren van eiwitten. Glutaminase is geïsoleerd uit diverse soorten, en zijn enzymologische eigenschappen en genen zijn gerapporteerd (bijvoorbeeld in Japanse octrooi-25 publicatie (Kokoku) nr. 6-38748).
Bij de bereiding van sojasaus en de bereiding van specerijen met behulp van kojimout is het om glutaminase te verbeteren door middel van genetische modificatietechnieken en het enzym in grote hoeveelheid te produceren, van belang 30 het enzym uit de kojimout te verkrijgen.
Op deze wijze kan de kwaliteit van hydrloyse-producten van eiwitten (zoals sojasaus) gemakkelijk worden verbeterd en kunnen ze tegen lage prijzen worden geleverd.
35 SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
Het doel van de onderhavige uitvinding is daarom te voorzien in een uit kojimout afkomstig glutaminase, een 1020885 - 2 - glutaminasegen, een nieuw recombinant DNA en een werkwijze voor de bereiding van glutaminase.
Na uitvoerig onderzoek en analyse zijn de onderhavige uitvinders erin geslaagd een uit Aspergillus sojae af-5 komstig glutaminasegen te isoleren en de structuur daarvan te bepalen, waarmee de onderhavige uitvinding was bereikt.
Volgens een eerste aspect wordt voorzien in een glutaminase volgens (a) of (b): (a) een eiwit omvattende een aminozuursequentie 10 getoond in SEQ ID NO: 2; (b) een eiwit dat een aminozuursequentie omvat met de deletie, substitutie of additie van één of meer aminozuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a) , en dat glutaminaseactiviteit heeft.
15 Volgens een tweede aspect wordt voorzien in een glutaminasegen dat codeert voor een eiwit volgens (a) of (b) : (a) een eiwit omvattende een aminozuursequentie getoond in SEQ ID NO: 2; 20 (b) een eiwit dat een aminozuursequentie omvat met de deletie, substitutie of additie van één of meer aminozuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a), en dat glutaminaseactiviteit heeft.
Volgens een derde aspect wordt voorzien in een 25 glutaminasegen omvattende een DNA volgens (a) of (b): (a) een DNA omvattende een basensequentie getoond in SEQ ID NO: 1; (b) een DNA dat onder stringente omstandigheden hybridiseert met het DNA dat de basensequentie van (a) om- 30 vat, en dat codeert voor een eiwit met glutaminaseactiviteit.
Volgens een vierde aspect wordt voorzien in een nieuw recombinant DNA, met het kenmerk dat het bovengenoemde glutaminasegen is ingebracht in vector-DNA.
35 Volgens een vijfde aspect wordt voorzien in een transformant of transductant die het bovengenoemde recombi-nante DNA bevat.
ΙΠολλ.
- 3 -
Volgens een zesde aspect wordt voorzien in een werkwijze voor de bereiding van een glutaminase, omvattende het kweken van de bovengenoemde transformant of transduc-tant op een kweekmedium, en het verzamelen van glutaminase 5 uit het kweekproduct.
BESCHRIJVING VAN UITVOERINGSVORMEN
De onderhavige uitvinding zal hierna in detail' worden beschreven.
10 1. Een glutaminase en een aen dat daarvoor codeert
Het glutaminase volgens de onderhavige uitvinding is een glutaminase volgens (a) of (b): (a) een eiwit omvattende een aminozuursequentie 15 getoond in SEQ ID NO: 2; (b) een eiwit dat een aminozuursequentie omvat met de deletie, substitutie of additie van één of meer aminozuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a), en dat glutaminaseactiviteit heeft.
20 Het eiwit (a) kan worden verkregen door klonering van een natuurlijk voorkomend glutaminasegen dat afkomstig is uit een chromosomaal DNA of cDNA van een filamenteuze schimmel van het geslacht Aspergillus, gevolgd door inbren-ging van de kloon in een geschikt vector-gastheersysteem 25 voor expressie.
Zoals aangegeven in (b) kan dit eiwit een aminozuursequentie omvatten met de deletie, substitutie of additie van één of meer aminozuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a), zolang de aminozuursequentie 30 maar glutaminaseactiviteit heeft. In de onderhavige uitvinding betekent "meer" gewoonlijk 2 tot 300, bij voorkeur 2 tot 170, liever 2 tot 50, en liefst 2 tot 10, afhankelijk van de positie van de aminozuurresten in de driedimensionale structuur van het glutaminase-eiwit, of van de soort 3 5 aminozuren.
Een dergelijk gemuteerd glutaminase, dat wil zeggen het eiwit (b), kan worden verkregen door een gemuteerd
1 Π 9 Π A A R
- 4 - I glutaminasegen te produceren door in de basensequentie van een natuurlijk voorkomend glutaminasegen een mutatie aan te I brengen zoals substitutie, deletie, insertie, additie of I inversie, en het voor expressie in te brengen in een ge- 5 schikt vector-gastheersysteem.
De werkwijzen voor het aanbrengen van de mutatie I in het gen omvatten bijvoorbeeld een plaatsspecifieke muta- genese, een werkwijze voor het induceren van willekeurige I mutatie met behulp van PCR, en een werkwijze waarmee het I 10 gen selectief wordt geknipt en vervolgens weer aan elkaar wordt gevoegd na verwijdering of toevoeging van gekozen nu- I cleotiden.
I Het glutaminasegen volgens de onderhavige uitvin- I ding is een gen dat een DNA bevat dat codeert voor het I 15 eiwit (a) of (b). Het glutaminasegen volgens de onderhavige I uitvinding kan een gen zijn dat onder stringente omstandig- I heden hybridiseert met een DNA dat codeert voor het eiwit I (a) of (b), en dat codeert voor een eiwit met glutaminase- activiteit. In de onderhavige uitvinding betekent "strin- I 20 gente omstandigheden" zodanige omstandigheden dat de na- I triumconcentratie 50 tot 300 mM en bij voorkeur 150 mM is, I en de temperatuur 42 tot 68°C en bij voorkeur 65°C is.
I Een voorbeeld van het gen dat het DNA bevat dat
codeert voor het eiwit (a) , is een DNA dat de met SEQ ID
I 25 NO: 1 aangegeven basensequentie bevat. Dit DNA is een na- I tuurlijk voorkomend glutaminasegen.
I Het natuurlijk voorkomende glutaminasegen kan wor- I den verkregen door klonering van een natuurlijk voorkomend gen afkomstig uit chromosomaal DNA of cDNA van een filamen- I 30 teuze schimmel van het geslacht Aspergillus. Werkwijzen I voor genklonering omvatten bijvoorbeeld een werkwijze waar- I bij na zuivering van glutaminase en bepaling van de gedeel- I telijke aminozuursequentie een ^geschikt probe-DNA wordt I gesynthetiseerd waarna chromosomaal cDNA van Aspergillus I 35 sojae wordt onderzocht met het probe-DNA. Een andere werk- I wijze behelst de productie van een geschikt primer-DNA op I basis van een gedeeltelijke aminozuursequentie, gevolgd - 5 - door amplificatie van een DNA dat fragmenten van het bovengenoemde gen bevat met een geschikte polymerase-ketting-reactie (PCR) zoals de 5'-RACE-werkwijze of 3'-RACE-werk-wijze, zodat de fragmenten aan elkaar worden gevoegd ter 5 verkrijging van een DNA dat het gen van volledige lengte bevat.
Specifiek kan het natuurlijk voorkomende glutami-nasegen als volgt worden verkregen. Eerst wordt Aspergillus sojae FERM BP-6820 gekweekt en wordt de verkregen bactβίο riële massa ingevroren in vloeibare stikstof en vervolgens fysisch gemalen met behulp van een mortier of iets dergelijks, waarmee fragmenten van de bacteriële massa in de vorm van een fijn poeder worden verkregen, waaruit op gebruikelijke wijze een uit compleet RNA bestaande fractie 15 wordt geëxtraheerd. Bij de extractieprocedure kan gebruik worden gemaakt van commercieel verkrijgbare RNA-extractie-kits.
Als alternatief kan uit het verkregen vloeibare RNA-extract een RNA worden verzameld met ethanolprecipita-20 tie, waarna op gebruikelijke wijze een RNA met een poly-A-keten kan worden gefractioneerd. Bij deze fractionerings-procedure kan gebruik worden gemaakt van een commercieel verkrijgbare oligo-dT-kolom.
Primers voor gebruik bij PCR worden gesyntheti-25 seerd aan de hand van de DNA-sequentie in SEQ ID NO: 1. Met dit primer-DNA en het op de boven beschreven wijze verkregen RNA wordt een DNA dat fragmenten van het gen bevat, ge-amplificeerd met een geschikte RT-PCR-reactie zoals de 5'-RACE-werkwijze en de 3'-RACE-werkwijze, en wordt door 30 het aan elkaar koppelen van deze fragmenten een DNA verkregen dat het gen van volledige lengte bevat. In de procedure voor synthese van gedeeltelijk cDNA met de 57-RACE-werkwijze en 3'-RACE-werkwijze kan gebruik worden gemaakt van commercieel verkrijgbare kits.
35 Onder gebruik van het bovenstaande cDNA als tem plate wordt PCR uitgevoerd met de aan de 5' -eindstandige sequentie en de 3'-eindstandige sequentie complementaire 1 Πο η Ω α H gesynthetiseerde primers, waarmee het DNA wordt geamplifi- ceerd. Het geamplificeerde DNA kan worden gekloneerd vol- I gens gebruikelijke werkwijzen.
Het geamplificeerde DNA wordt in een geschikte I 5 vector gebracht ter verkrijging van een recombinant DNA.
I Voor klonering kan een commercieel verkrijgbare kit zoals I TA Cloning Kit (Invitrogen Corporation), kunnen commercieel verkrijgbare plasmidevector-DNA's zoals pUC119 (Takara Shu- I zo Co., Ltd.), pBR322 (Takara Shuzo Co., Ltd.) en pBlue- I 10 script SK+ (Stratagene) en kan een commercieel verkrijgbaar bacteriofaagvector-DNA zoals λ EMBL3 (Stratagene) of iets I dergelijks worden gebruikt.
I Door gebruik van het zo verkregen recombinante I DNA wordt een transformant of een transductant verkregen I 15 door transformatie of transductie van Escherichia coli I K-12, bij voorkeur bijvoorbeeld Escherichia coli JM109 (Ta- I kara Shuzo Co., Ltd.), of XL-Blue (Stratagene). De trans- formatie kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd met de werkwij- I ze van D.M. Morrison (Methods in Enzymology,_68, 326-331, 20 1979) . Anderzijds kan de transductie bijvoorbeeld worden uitgevoerd met de werkwijze van B. Hohn (Methods in Enzymo- I logy, 68, 299-309, 1979). Als gastheercel kunnen behalve I Escherichia coli andere micro-organismen zoals bacteriën, I gisten, filamenteuze schimmels en actinomyceten en dierlij- I 25 ke cellen worden gebruikt.
I De gehele basensequentie (zie SEQ ID NO: 1) van I het aldus geamplificeerde DNA kan bijvoorbeeld worden ge- I analyseerd met een Li-COR MODEL 4200L Sequencer (betrokken I van ALOKA CO., LTD.), 370DNA Sequence System (PerkinElmer I 30 Inc.), of CEQ2000XL DNA Analysis System (Beekman Coulter).
I Door vergelijking van de basensequentie met informatie over I de gedeeltelijke aminozuursequentie kan worden vastgesteld I of het natuurlijk voorkomende glutaminasegen is verkregen of niet.
I 35 Door analyse van het natuurlijk voorkomende gluta- I minasegen kan de aminozuursequentie van het getranslateerde I polypeptide, dat wil zeggen het eiwit (a), worden bepaald.
- 7 - 2. Werkwijze voor de bereiding van glutaminase
Bij de bereiding van het glutaminase volgens de onderhavige uitvinding wordt eerst een recombinant DNA geproduceerd dat het glutaminasegen bevat. Een transformant 5 of transductant die dat recombinante DNA bevat, wordt vervolgens geproduceerd en gekweekt en uit het kweekproduct kan glutaminase worden verzameld.
Om het eiwit met glutaminaseactiviteit te bereiden door gebruik van het glutaminasegen volgens de onderhavige 10 uitvinding, is het noodzakelijk een geschikt vector-gast-heersysteem te kiezen. Als een dergelijk systeem kan bijvoorbeeld worden genoemd een systeem van pST14 (ünkles et al., 1989, Mol. Gen. Genet., 218, 99-104) en een filamen-teuze schimmel (Aspergillus sojae, Aspergillus oryzae, As-15 pergillus nidulans, Aspergillus niger, Penicillium chryso-genum, etc.) , een systeem van een gistexpressievector pYES2 (Invitrogen) en de gist Saccharomyces cerevisiae, en een systeem van een Escherichia coli-expressievector pTE (Stra-tagene) en Escherichia coli. Het heeft de voorkeur een sys-20 teem van een filamenteuze schimmel of gist te gebruiken waarin suikerketens aan het eiwit worden toegevoegd.
Het recombinante DNA kan worden verkregen door insertie van het glutaminasegen in een geschikte vector. Als de vector kunnen commercieel verkrijgbare producten 25 worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld gistexpressievectoren pYES2, pYDl (Invitrogen), pUR123 (Takara Shuzo Co., Ltd.), pYEX-BX , pYEX-Sl, pYEX-4T (CLONTECH) , Escherichia coli-ex-pressievector pSET (Invitrogen) en pTE (Stratagene).
Daarna wordt het recombinante DNA getransformeerd 30 of getransduceerd in een gastheercel. De transductie in gist kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd met de werkwijze van Becker DM et al. (Methods in Enzymology, 194, 182-187, 1991). Als gastheercel kunnen behalve Escherichia coli en gist micro-organismen zoals andere bacteriën, filamenteuze 35 schimmels en actinomyceten of dierlijke cellen worden gebruikt .
1 fi o n q o c I - 8 - H Zo wordt een transformant of transductant met het vermogen tot glutaminaseproductie verkregen. Hoewel de transformant of transductant kan worden gekweekt met de ge- bruikelijke werkwijzen met vast kweekmedium, heeft het de 5 voorkeur zo veel mogelijk gebruik te maken van vloeibare kweek.
I Wanneer een gist als gastheer wordt gebruikt, kun- nen algemene eutrofe media zoals YPD-media en YM-media wor- den gebruikt. Wanneer een selectief medium wordt gebruikt 10 met het oog op de genetische eigenschappen van de gastheer, I kan een SD-medium worden gebruikt, wat een minimaal medium I is. Wanneer het selectieve medium wordt gebruikt, worden, omdat de selectiedruk verschilt afhankelijk van het ge- bruikte gastheer-vectorsysteem, bijvoorbeeld aminozuren of I 15 nucleïnezuren anders dan de selectiedruk aan het minimale I medium toegevoegd, naar behoefte in overeenstemming met de I genetische eisen van de gastheer.
I Daarnaast kunnen naar behoefte anorganische zou- I ten, saccharidematerialen, vitaminen etc. aan het medium I 20 worden toêgevoegd. De aanvankelijke pH van het medium wordt I op geschikte wijze bijgesteld tot 6 tot 9. Afhankelijk van I de gebruikte vector kan de expressie van het eiwit worden I gereguleerd. Bij gebruik van een dergelijke vector kan I glutaminase worden geïnduceerd door toevoeging van een voor I 25 de vector geschikte inductor, zoals galactose of koperio- nen.
I Voor het kweken van de gist moeten bij voorkeur I werkwijzen gebruikt worden zoals een ondergedompelde kweek I met beluchting-roeren, schudkweek, statische kweek etc. bij I 30 temperaturen van 25 tot 35°C, bij voorkeur bij ongeveer I 30°C, gedurende 24 tot 48 uur.
I Het tot expressie gebrachte glutaminase kan worden I gezuiverd met een gedeeltelijk gemodificeerde versie van de I werkwijze beschreven in Japanse terinzagelegging (Kokai) I 35 11-332553.
I In het geval van gist wordt nadat de getransfor- I meerde gist is gekweekt met de bovengenoemde geschikte - 9 - werkwijze, de kweekoplossing gecentrifugeerd ter verkrijging van een gistmassa. Nadat de celwand in voldoende mate is gelyseerd door toevoeging van een celwand-lyserend enzym aan de gistmassa, wordt door middel van centrifugati'e een 5 bovenstaande vloeistof verkregen. Vervolgens wordt ammo-niumsulfaat aan de bovenstaande vloeistof toegevoegd voor uitzouten, waarna de vloeistof nogmaals wordt gecentrifugeerd ter verwijdering van onoplosbare eiwitten, waarmee een ruwe enzymoplossing wordt verkregen die glutaminase 10 bevat.
Uit de ruwe enzymoplossing wordt een fractie met glutaminaseactiviteit gezuiverd met behulp van een fenyl-Sepharosekolom, DEAE-Sepharosekolom, een gelfiltratiekolom en HPLC, waarmee een gezuiverd glutaminase wordt verkregen. 15 De genetische modificatiewerkwijze volgens de on derhavige uitvinding kan worden uitgevoerd volgens de beschrijvingen in bijvoorbeeld "Molecular Cloning: A Laboratory Manual, 2e editie" (1989), Cold Spring Harbor Laboratory Press, ISBN 0-8769-309-6 en "Current Protocols in 20 Molecular Biology" (1989), John Wiley & Sons, Inc., ISBN 0-471-50338-X.
VOORBEELDEN
De onderhavige uitvinding zal hierna meer in de-25 tail worden beschreven aan de hand van voorbeelden.
VOORBEELD 1: VERKRIJGING VAN EEN GLUTAMINASE-cDNA
(1) Zoeken van een homoloog qlutaminaseqen in een bacterie van het geslacht Aspergillus 30 Na het doorzoeken van de kojischimmel-EST-biblio- theek van het International Patent Organism Depositary bij het National Institute of Advanced Science and Technology op een gen dat in hoge mate homoloog is met een bekend glu-taminasegen afkomstig uit Cryptococcus (Japanse octrooi-35 aanvrage 2000-270371) werd een EST-kloon Contig Mix0010110003775_l van 711 basen verkregen. Verondersteld 1020885 - 10 - werd dat de kloon een fragment van het glutaminasegen was en een cDNA van het gen werd gekloneerd.
Extractie van het complete RNA uit Aspergillus soiae 5 Sporen van Aspergillus sojae FERM BP-6820 werden geïnoculeerd in 50 ml van een sojapoedermedium (3% soja-poeder, 1% KH2P04> pH 6,0) tot een dichtheid van 3xl05/ml en de sporen werden 48 uur bij 30°C gekweekt in een Erlen-meyer-kolf van 150 ml onder schudden met 150 rpm.
10 De zo verkregen kweekoplossing werd gefiltreerd door Miracloth (Calbiochem) om zo een bacteriemassa te verzamelen. Na wassen van de verzamelde bacteriën met gesteriliseerd water werd de bacteriemassa ingevroren in vloeibare stikstof en vervolgens fysisch gemalen in een mortier, 15 waarmee fijn verpoederde bacteriële fragmenten werden verkregen. Uit de bacteriële fragmenten werd een compleet RNA geëxtraheerd met behulp van ISOGEN (Nippon Gene Co., Ltd.). De gehele procedure werd uitgevoerd volgens het bijgevoegde protocol.
20 (2) Verkrijging van een crlutaminase-cDNA met de RACE-werk-wii ze
Uit ongeveer 200 μg van het aldus verkregen complete RNA werd 4 μg mRNA verkregen onder gebruik van de 25 Oligotex-dT30<Super> mRNA Purification Kit (Takara Shuzo Co., Ltd.). Van het mRNA werd 1 μg onderworpen aan 5'-RACE en 37-RACE uitgevoerd door gebruik van de Marathon cDNA Amplification Kit (Clontech) en Advantage cDNA PCR kit (Clon-tech). Als primers voor de RACE-werkwijze werden oligo-30 DNA's gesynthetiseerd, respectievelijk weergegeven als SEQ ID NO: 3-6, te weten antisense primers (SEQ ID NO: 3 en 4) voor de EST-kloon CONTIG MIX0010110003775JL voor de 5'-RACE, en sense primers (SEQ ID NO: 5 en 6) voor het uitvoe-ren van de 3'-RACE. De gehele procedure werd uitgevoerd 35 volgens het bijgevoegde protocol. Als PCR-inrichting werd het GeneAmp5700 DNA-detectiesysteem (PerkinElmer) gebruikt. Als resultaat werd amplificatie van ongeveer 1,7 kb van een - 11 - DNA-fragment overeenkomend met het 5'-gebied van glutamina-se-cDNA en ongeveer 0,8 kb van een DNA-fragment overeenkomend met het 3'-gebied bevestigd.
De geamplificeerde DNA-fragmenten werden geschei-5 den op een 0,7% agarosegel en geëxtraheerd met behulp van de QIAquick Gel Extraction Kit (QIAGEN) . De procedure was in overeenstemming met het bijgevoegde protocol. Het geëxtraheerde DNA-fragment werd ingebouwd in een pCR2.1-TOPO-vector door gebruik van de TOPO TA Cloning Kit (Invi-10 trogen). Het verkregen recombinante plasmide werd onderworpen aan een sequencing-reactie door gebruik van de Thermo Sequence Cycle Sequencing Kit (Amersham Pharmacia Biotech) en de basensequentie werd bepaald met de LI-COR MODEL4200L sequencer (betrokken van Aloka) . Als resultaat werd de 15 DNA-sequentie bepaald van een open leeskader (ORF) van ongeveer 1,9 kb aangegeven met SEQ ID NO: 1, en het werd duidelijk dat de EST-kloon CONTIG MIX0010110003775_1 een deelfragment daarvan was.
Dit DNA codeerde voor een eiwit van 643 amino-20 zuren. Deze aminozuursequentie is beschreven in SEQ ID NO: 2. Verder werd met betrekking tot deze aminozuursequentie een homologieonderzoek uitgevoerd op een bekende aminozuur-sequentie-database. Voor het homologieonderzoek werd NCBI BLAST (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/BLAST/) gebruikt. Het 25 resultaat was dat er geen bekend eiwit was dat overeenkwam met het bovengenoemde ORF.
Wanneer echter een homologieonderzoek werd uit-gevoerd met betrekking tot een glutaminase afkomstig uit Cryptococcus albidus en Cryptococcus nodaensis, werd homo-30 logie vastgesteld in een gebied dat naar verwachting een actief centrum is, hetgeen suggereerde dat het glutaminase werd gecodeerd door het ORF.
PCR werd uitgevoerd door als template gebruik te maken van het cDNA dat was geproduceerd tijdens een 35 5'-RACE, waardoor het cDNA van volledige lengte van gluta minase werd gekloneerd. Als primer werd gebruik gemaakt van oligo-DNA, aangegeven met SEQ ID NO: 7 en 8. Het verkregen
1nonftKS
I - 12 - I geamplificeerde DNA-fragment van ongeveer 2,1 kb werd ge- extraheerd met de bovengenoemde werkwijze en ingebouwd in I de pCR2.1-TOPO-vector onder gebruik van de TOPO TA Cloning I Kit (Invitrogen), waarmee een recombinant plasmide pASgln I 5 werd verkregen dat het cDNA van volledige lengte van gluta- I minase bevatte.
De basensequentie van het recombinante plasmide I pASgln werd opnieuw geanalyseerd ter bepaling van de basen- I sequentie van het glutaminase-cDNA (SEQ ID NO: 1).
I 10 Het glutaminase-cDNA van volledige lengte, dat wil I zeggen het plasmide pASgln met daarin de basensequentie I aangegeven met de basenummers 1 tot 1932 van SEQ ID NO: 1, is bij de International Patent Organism Depositary bij het .
I National Institute of Advanced Science and Technology I 15 gedeponeerd als FERM BP-7634.
I VOORBEELD 2: EXPRESSIE VAN GLUTAMINASE-cDNA
Het bovengenoemde plasmide pASgln werd onderworpen I aan een enzymbehandeling met de restrictie-enzymen BamHI en I 20 Sphl (beide van Takara Shuzo Co., Ltd.). Vervolgens werd I het onderworpen aan elektroforese op een 0,7% agarosegel.
I Daarna werden DNA-fragmenten van een gewenste grootte (on- geveer 2,0 kb) uitgesneden en gezuiverd.
I Deze DNA-fragmenten werden ingebouwd in een gist- I 25 expressievector pYES2 (Invitrogen) die was onderworpen aan I een enzymbehandeling met het bovengenoemde restrictie-en- I zym, om zo een recombinant plasmide pYES-ASgln te produce- I ren. Dit recombinante plasmide is in staat tot inductie van I de expressie van glutaminase als doeleiwit. Als gastheer I 30 werd de bijgevoegde INVScl (Genotype: MATa, his3Al, leu2, I trpl-289, ura3-52/MATa, his3Al, leu2, trpl-289, ura3-52) gebruikt en de gastheergist werd getransformeerd met het bovengenoemde plasmide pYES-ASgln met de lithiumacetaat- I werkwijze. Als selectief medium werd gebruik gemaakt van I 35 0,67% Yeast Nitrogenbase zonder aminozuren (Difco), 2% raf- I finose (Wako Pure Chemicals Industries, Ltd) en 0,192% I Yeast Synthetic Dropout Medium Supplement zonder uracil - 13 - (SIGMA). De lithiumacetaatwerkwijze werd uitgevoerd volgens de beschrijving in "Tanpakushitsu Jikken Purotokoru-Kino
Kaiseki-hen—" ("Protein Experiment Protocol — Function Analysis—") (Supplement bij het tijdschrift Saibo Kogaku 5 (Cell Technology; Shujun-sha).
Daarna werd de verkregen transformant gebruikt om een eiwit tot expressie te brengen volgens het bij de pYES2-vector (Invitrogen) gevoegde protocol. De transformant werd uit een kolonie overgezet in 20 ml van het selec-10 tieve medium onder gebruik van een Erlenmeyerkolf van 200 ml met oneffenheden, en ongeveer 14 uur bij 30°C gekweekt onder schudden met 140 rpm, waarmee een entkweek werd verkregen.
De troebelheid (OD600) van de entkweek werd ver-15 volgens gemeten, en de entkweek werd geinoculeerd in een eiwitexpressie-inducerend medium, zodanig dat de aanvankelijke troebelheid OD600 0,4 was. Voor het kweken in het eiwitexpressie-inducerende medium werd een Sakaguchi-kolf van 500 ml gebruikt, en er werd een schudkweek uitgevoerd 20 in 50 ml van het medium bij 30°C, 140 rpm. Als eiwitexpressie-inducerend medium werd gebruik gemaakt van 1% gistex-tract (Difco), 2% Poly Pepton (Nippon Seiyaku K.K.), 1% raffinose en 2% galactose (beide SIGMA). De gecentrifugeerde en verzamelde gistmassa werd gesuspendeerd in gedestil-25 leerd water en geleverd als enzymoplossing.
Glutaminaseactiviteit werd gemeten met een gedeeltelijk gemodificeerde versie van de werkwijze beschreven in Japanse terinzagelegging (Kokai) 11-332553. Specifiek werd 500 μΐ 0,2 M fosforzuurbufferoplossing (pH 6,5) en 500 μΐ 30 van de enzymoplossing toegevoegd aan 250 μΐ 2% (W/V) L-glu-tamineoplossing en men liet dit 30 minuten bij 37°C reageren. De reactie werd gestopt door toevoeging van 250 μΐ 0,75 N perchloorzuuroplossing, en de reactieoplossing werd geneutraliseerd door toevoeging van 125 μΐ 1,5 N natriumhy-35 droxideoplossing. Deze reactieoplossing werd gecentrifugeerd (10.000 rpm, 10 minuten) en aan 100 μΐ van de bovenstaande vloeistof werd 1,0 ml 0,1 M hydroxylamine-hydro- inon ft R5 - 14 - chloridebufferoplossing (pH 8,0), 1,0 ml 20 tnM NAD+-oplos-sing (Oriental Yeast Co., Ltd.) en 50 μΐ 500 eenheden/ml L-glutaminezuurdehydrogenaseoplossing (SIGMA) toegevoegd. Men liet de supernatantoplossing 30 minuten bij 37°C reage-5 ren en de absorptie bij 340 nm werd gemeten met een spec-trofotometer. Onder deze omstandigheden werd één eenheid (U) glutaminaseactiviteit gedefinieerd als de hoeveelheid enzym die 1 μχαοί glutaminezuur per minuut genereert.
Het resultaat van de meting van glutaminaseactivi-10 teit van de transformant wordt getoond in tabel 1. De waarden in de tabel geven de glutaminaseactiviteit aan per 1 ml van de kweekvloeistof (mü/ml) 24 uur na de start van de kweek (OD600=15) . De aanduiding "pYES2" geeft de transformant met het plasmide pYES2 aan, en de aanduiding 15 "pYES-ASgln" geeft de transformant met plasmide pYES-ASgln aan. De symbolen en " + " wijzen respectievelijk op in ductie door een niet-eiwitexpressie-inducerend medium zonder galactose en door een eiwitexpressie-inducerend medium met galactose.
20
Tabel 1
Plasmide/galactose - + pYES2 0,33 2,50 pYES-ASgln 4,64 32,87 25
Bij kweken op het eiwitexpressie-inducerende medium met galactose had de transformant met het plasmide pYES-ASgln een hogere glutaminaseactiviteit dan de transformant met het plasmide pYES2. Anderzijds vertoonde bij 30 kweken in het niet-eiwitexpressie-inducerende medium zonder galactose de transformant met het plasmide pYES-ASgln geen verhoging van glutaminaseactiviteit. Dit wees erop dat de glutaminaseactiviteit van de transformant met het plasmide pYES-ASgln afkomstig was van het ingebrachte glutaminasegen 35 (tabel 1) . Ook wanneer de INVScl werd gebruikt als de gastheer voor expressie van glutaminase, werd de glutaminase- - 15 - activiteit tot expressie gebracht op het oppervlak van de gistmassa, zoals in het geval van de bacterie van het geslacht Aspergillus.
Volgens de onderhavige uitvinding kan glutaminase 5 dus efficiënt worden bereid. De onderhavige uitvinding heeft daarom een grote industriële toepasbaarheid.

Claims (6)

1. Glutaminase volgens (a) of (b): I 10 (a) een eiwit omvattende een aminozuursequentie getoond in SEQ ID NO: 2; I (b) een eiwit dat een aminozuursequentie omvat met I de deletie, substitutie of additie van één of meer amino- I zuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a), en 15 dat glutaminaseactiviteit heeft.
2. Glutaminasegen dat codeert voor een eiwit I volgens (a) of (b): I (a) een eiwit omvattende een aminozuursequentie I getoond in SEQ ID NO: 2; I 20 (b) een eiwit dat een aminozuursequentie omvat met I de deletie, substitutie of additie van één of meer amino- I zuren in vergelijking tot de aminozuursequentie van (a), en dat glutaminaseactiviteit heeft.
3. Glutaminasegen omvattende een DNA volgens (a) I 25 of (b) : (a) een DNA omvattende een basensequentie getoond I in SEQ ID NO: 1; (b) een DNA dat onder stringente omstandigheden hybridiseert met het DNA omvattende de basensequentie van I 30 (a) , en dat codeert voor een eiwit met glutaminaseactivi- teit.
4. Nieuw recombinant DNA met het kenmerk, dat het glutaminasegen volgens conclusie 2 of 3 is ingebracht in H vector-DNA.
5. Transformant of transductant die het recombi- nante DNA volgens conclusie 4 bevat. -17-
6. Werkwijze voor de bereiding van glutaminase, omvattende: het kweken van de transformant of transductant volgens conclusie 5 op een kweekmedium, en 5 het verzamelen van glutaminase uit het kweek- product. ***** 1 n ? n a η s
NL1020885A 2001-06-21 2002-06-17 Glutaminase, glutaminasegen, nieuw recombinant DNA en werkwijze voor de bereiding van glutaminase. NL1020885C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP2001187433 2001-06-21
JP2001187433A JP3904185B2 (ja) 2001-06-21 2001-06-21 グルタミナーゼ、グルタミナーゼ遺伝子、新規な組み換え体dna及びグルタミナーゼの製造法

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1020885A1 NL1020885A1 (nl) 2002-12-30
NL1020885C2 true NL1020885C2 (nl) 2004-10-05

Family

ID=19026722

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1020885A NL1020885C2 (nl) 2001-06-21 2002-06-17 Glutaminase, glutaminasegen, nieuw recombinant DNA en werkwijze voor de bereiding van glutaminase.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6919195B2 (nl)
JP (1) JP3904185B2 (nl)
CN (1) CN100408680C (nl)
NL (1) NL1020885C2 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7186540B2 (en) * 2001-12-27 2007-03-06 National Institute of Advanced Indusrtial Science and Technology Thermostable glutaminase and thermostable glutaminase gene
JP2004187684A (ja) * 2002-11-26 2004-07-08 Ajinomoto Co Inc L−グルタミンの製造法及びl−グルタミン生産菌
EP1424397B1 (en) 2002-11-26 2011-01-19 Ajinomoto Co., Inc. Method for producing L-glutamine and L-glutamine producing bacterium
CA2567599C (en) * 2004-05-21 2015-07-21 Mo Bio Laboratories, Inc. Kits and processes for removing contaminants from nucleic acids in environmental and biological samples
CN110699343A (zh) * 2019-10-12 2020-01-17 仲恺农业工程学院 一种用于γ-D谷氨酰肽合成的酶及γ-D谷氨酰肽的合成方法

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20020106782A1 (en) * 2000-09-06 2002-08-08 Kotaro Ito Protein having glutaminase activity and gene encoding the same

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU3235893A (en) * 1992-12-04 1994-07-04 Me Medical Enzymes Ag Genetically engineered glutaminase and its use in antiviral and anticancer therapy
DE69935215T2 (de) * 1998-05-15 2007-09-27 Ajinomoto Co., Inc. Neue glutaminase und entsprechendes gen, sowie verfahren zu deren herstellung
US7186540B2 (en) * 2001-12-27 2007-03-06 National Institute of Advanced Indusrtial Science and Technology Thermostable glutaminase and thermostable glutaminase gene

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20020106782A1 (en) * 2000-09-06 2002-08-08 Kotaro Ito Protein having glutaminase activity and gene encoding the same

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
KOIBUCHI K ET AL: "Molecular cloning and characterization of a gene encoding glutaminase from Aspergillus oryzae", APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, SPRINGER VERLAG, BERLIN, DE, vol. 54, no. 1, July 2000 (2000-07-01), pages 59 - 68, XP002191327, ISSN: 0175-7598 *

Also Published As

Publication number Publication date
US20030040098A1 (en) 2003-02-27
JP2003033183A (ja) 2003-02-04
NL1020885A1 (nl) 2002-12-30
CN100408680C (zh) 2008-08-06
US6919195B2 (en) 2005-07-19
JP3904185B2 (ja) 2007-04-11
CN1394953A (zh) 2003-02-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7186540B2 (en) Thermostable glutaminase and thermostable glutaminase gene
Vermeulen et al. Functional characterization of the proteolytic system of Lactobacillus sanfranciscensis DSM 20451T during growth in sourdough
Matsushita-Morita et al. Overexpression and characterization of an extracellular leucine aminopeptidase from Aspergillus oryzae
Nardi et al. The EstA esterase is responsible for the main capacity of Lactococcus lactis to synthesize short chain fatty acid esters in vitro
Cappelli et al. Rates of base excision repair are not solely dependent on levels of initiating enzymes
JP2009060920A (ja) γ−グルタミルシステイン合成酵素をコードするDNA
JP7130554B2 (ja) 核酸系調味料の製造方法
NL1020885C2 (nl) Glutaminase, glutaminasegen, nieuw recombinant DNA en werkwijze voor de bereiding van glutaminase.
Kuo et al. Overexpression, purification, and characterization of the recombinant leucine aminopeptidase II of Bacillus stearothermophilus
Tokai et al. Molecular insights into the mechanism of substrate recognition of Streptomyces transglutaminases
JP4638591B2 (ja) 新規酵母及び酵母エキス
EP2126060B1 (en) Novel lysyl oxidases
Lee et al. Physical Structure and Expression ofalkBA Encoding Alkane Hydroxylase and Rubredoxin Reductase fromPseudomonas maltophilia
JP5329923B2 (ja) 新規プロテアーゼ及びその製造法
JP2007189905A (ja) 好アルカリ性サイクロデキストラン合成酵素遺伝子を含有するdna、組み換え体dna、および好アルカリ性サイクロデキストラン合成酵素の製造法
WO2021256518A1 (ja) 新規トランスグルタミナーゼ
JP4228644B2 (ja) γ−グルタミルシステインの製造法
US6541236B2 (en) Protein having glutaminase activity and gene encoding the same
JP2003250584A (ja) カルボキシペプチダーゼ遺伝子
WO2022264963A1 (ja) トランスグルタミナーゼを含む酵素剤及びその用途
WO2024071388A1 (ja) 酵素剤及びその応用
JP7360951B2 (ja) 夾雑活性が低減したヌクレオシダーゼ剤
US20030124656A1 (en) Protein having glutaminase activity and gene encoding the same
WO2003070954A1 (fr) Facteur transcriptionnel, gene de facteur transcriptionnel vecteur recombinant contenant un gene de facteur transcriptionnel, moisissure koji transformee par le vecteur et procede d&#39;utilisation de la moisissure koji
JP2003000285A (ja) グルタミナーゼおよびグルタミナーゼ遺伝子

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20040603

PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20150101