NL1019715C2 - Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid. - Google Patents

Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid. Download PDF

Info

Publication number
NL1019715C2
NL1019715C2 NL1019715A NL1019715A NL1019715C2 NL 1019715 C2 NL1019715 C2 NL 1019715C2 NL 1019715 A NL1019715 A NL 1019715A NL 1019715 A NL1019715 A NL 1019715A NL 1019715 C2 NL1019715 C2 NL 1019715C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
drive device
frequency
fet
filter
electric drive
Prior art date
Application number
NL1019715A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan Abraham Ferreira
Pieter Dorland
Jan Willem Verheij
Fred Govert De Beer
Original Assignee
Tno
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tno filed Critical Tno
Priority to NL1019715A priority Critical patent/NL1019715C2/nl
Priority to AU2003207133A priority patent/AU2003207133A1/en
Priority to PCT/NL2003/000008 priority patent/WO2003058807A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1019715C2 publication Critical patent/NL1019715C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P23/00Arrangements or methods for the control of AC motors characterised by a control method other than vector control
    • H02P23/16Controlling the angular speed of one shaft

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Electronic Switches (AREA)
  • Power Conversion In General (AREA)

Description

Titel: Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid 5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het filteren van storende frequenties in een elektrische vermogenstoevoer voor een elektrische aandrijfinrichting met een variabel toerental.
De elektrische vermogenstoevoer voor een dergelijke elektrische, aandrijfinrichting omvat naast werkzame frequentiecomponenten niet-10 werkzame componenten die hinderlijke mechanische en/of akoestische trillingen kunnen veroorzaken. Om dergelijke hinderlijke trillingen te voorkomen of te beperken zijn een aantal technieken bekend, zoals geluidsvermindering en/of het toepassen van elektrische filters, in het bijzonder low-pass filters. Geen van de bekende technieken levert echter 15 bevredigende resultaten. De toegepaste filters hebben alle als nadeel, dat ze duur of omvangrijk zijn en vaak aanzienlijke vermogensverliezen tot gevolg hebben.
De uitvinding heeft derhalve als doel genoemde nadelen van de bekende technieken te vermijden en te voorzien in een werkwijze, waarbij 20 een effectieve filtering wordt verschaft voor het filteren van storende frequenties in de voedingsspanning voor een elektrische aandrijfinrichting.
Dit doel wordt bereikt, doordat een werkwijze volgens bovengenoemde aanhef de stappen omvat van — het gedurende de werking van een elektrische aandrijfinrichting 25 bepalen van ten minste één frequentie in de elektrische vermogenstoevoer die oorzaak is van storende akoestische en/of mechanische trillingen van de elektrische aandrijfinrichting; — het instellen van een nulfrequentie van een in de vermogenstoevoer aangebracht notchfilter, zodat het notchfilter de ten minste ene 30 stoorfrequentie uit de vermogenstoevoer filtert; en — het gedurende de werking van de elektrische aandrijfinrichting bijregelen van de ingestelde nulfrequentie, zodat steeds een storende 101 9 V t) 2 akoestische en/of mechanische trilling van de elektrische aandrijfinrichting wordt onderdrukt.
Een dergelijke notch- of resonantiefilter heeft als bekende uitvoering een LC-kring en heeft een hoge impedantie voor één bandbreedte 5 van frequenties. In de uitvinding is het notch-filter opgenomen in een schakelend netwerk van inductanties en capaciteiten, waarbij de schakelfrequentie aanzienlijk hoger is dan de nulfrequentie van het notch-filter. Dit resulteert in een variabel nulfrequentie. Door de werkwijze van de uitvinding is het mogelijk om variërende storende frequentiecomponenten 10 weg te filteren bij een elektrische aandrijfinrichting met een variabel toerental, waardoor een sterk verbeterde geluidsvermindering wordt verschaft.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding is het mogelijk om een gerichte bepaling te doen van storende frequentiecomponenten, en deze door 15 middel van het notch-filter weg te filteren. Door de hoge Q-waarde van het notch-filter is de reductie bij de filterfrequentie hoog en het vermogensverlies relatief laag. Daarbij is in de praktijk gebleken, dat het wegfilteren van slechts één frequentiecomponent tot goede resultaten leidt.
In een voorkeursuitvoeringsvorm omvat het bepalen van een 20 dominante stoorfrequentie de stappen van het bepalen van een dominante akoestische frequentie, en het relateren van deze dominante akoestische frequentie aan een stoorfrequentie in het elektrisch vermogen van de vermogenstoevoer. Door een modelmatige analyse kan de uitkomst van een akoestische meting worden gerelateerd aan een frequentiecomponent in de -25 elektrisch vermogenstoevoer die de akoestische trilling veroorzaakt en blijkt het mogelijk om met succes de juiste elektronische frequentie weg te filteren. Daarbij kan het bepalen van een dominante stoorfrequentie het uitvoeren van een frequentieanalyse van de elektrisch vermogenstoevoer omvatten.
'D
3
De uitvinding heeft tevens betrekking op een elektronische aandrijfinrichting omvattende: een elektrische aandrijfinrichting met een variabel toerental; een voeding voor het toevoeren van elektrisch vermogen aan de 5 elektrische aandrijfinrichting; een instelbaar notch-filter, voor het filteren van een dominante stoorfrequentie uit de voedingsspanning van de voeding; en een regelinrichting, voor het aansturen van het filter.
De inrichting volgens de uitvinding maakt het mogelijk, dat bij de 10 relatief hoge vermogens die worden toegepast, adequate filtering mogelijk is, met een relatief gering vermogensverlies.
Bij voorkeur omvat de inrichting een eenheid voor het meten van het toerental van de elektrische aandrijfinrichting, welke eenheid in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van 15 het gemeten toerental het filter aanstuurt.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm omvat de inrichting een eenheid voor het meten van een akoestische dominante frequentie, welke eenheid in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten frequentie het filter aanstuurt.
20 De inrichting kan een eenheid omvatten voor het analyseren van de samenstellende frequenties van de voedingsspanning, welke eenheid eveneens in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten samenstellende frequenties het filter aanstuurt. De inrichting kan verder een trillingsopnemer omvatten, die met -25 de elektrische aandrijfinrichting is verbonden, voor het meten van een dominante trillingsfrequentie van de elektrische aandrijfinrichting, welke trillingsopnemer in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten dominante trillingsfrequentie het filter aanstuurt.
· O 4 -4 4
In nog een verdere voorkeursuitvoeringsvorm omvat het filter een tussen twee klemmen gekoppeld schakelend netwerk voor het door middel van een pulsbreedtemodulatie elektronisch aan- en afschakelen van een capacitieve component, zodanig dat in één schakeltoestand de capacitieve 5 component tussen de klemmen is geschakeld; en dat in een andere schakeltoestand de capacitieve component is afgeschakeld en klemmen zijn kortgesloten.
Het schakelend netwerk kan een serieschakeling vormen met een tweede capacitieve component. De serieschakeling kan parallel zijn 10 verbonden met een inductieve component. Het schakelend netwerk kan unidirectionele halfgeleiderschakelaars omvatten die elk parallel zijn geschakeld met een diode voor het verschaffen van een vrijloop van tegen de richting van de schakelaar georiënteerde elektrische spanning.
Het schakelend netwerk kan met een dutycycle schakelen tussen 15 een eerste en een tweede schakeltoestand waarin in de eerste schakeltoestand een unipolaire capaciteit door middel van een tussen twee klemmen gekoppelde diodebrugschakeling unipolair wordt geladen en door middel van parallel aan de diodes van de diodebrugschakeling geschakelde halfgeleiderschakelaars wordt ontladen; en een tweede schakeltoestand 20 waarin de brugschakeling tussen de klemmen wordt kortgesloten.
Het voordeel van een unipolaire capaciteit ten opzichte van een bipolaire capaciteit is de kleine afmeting en lage kostprijs. In het geval van unidirectionele halfgeleiderschakelaars wordt hierbij het voordeel bereikt dat het aantal toegepaste diodes en schakelaars wordt beperkt, doordat -25 tijdens de kortsluitfase de spanning over de schakelaars tegengesteld kan zijn. In een voorkeursuitvoeringsvorm is de halfgeleiderschakelaar een Field Effect Transistor (FET).
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm omvat het filter een tussen twee knooppunten geschakelde unipolaire capaciteit met een 30 positieve en een negatieve klem, waarvan de positieve klem met de drains 5 van respectievelijk een eerste en vierde unidirectionele FET is verbonden en waarvan de negatieve klem met de sources van respectievelijk een tweede en derde unidirectionele FET is verbonden, welke FET's elk parallel zijn geschakeld met een vrijloop diode, zodat een vrijloop wordt verschaft in de 5 richting van de source naar de drain van elk der FET's, waarbij verder een eerste aansluitklem is verbonden met de de source resp. drain van eerste resp. tweede FET, en waarbij een tweede aansluitklem is verbonden met de source resp. drain van de vierde resp. derde FET, waarbij verder in een positieve spanningsfase over de aansluitklemmen de eerste en tweede 10 transistor alternerend open, resp. gesloten zijn met een dutycycle D van de eerste FET, de derde FET in gesloten geleidende toestand is en de vierde FET in geopende toestand is, waarbij in een negatieve spanningsfase over de aansluitklemmen de eerste en tweede FET alternerend open, resp. gesloten zijn met een dutycycle 1- D van de eerste FET, de derde FET in 15 open toestand is en de vierde FET in gesloten toestand is; en waarbij geschakeld wordt tussen de positieve en de negatieve spanningsfase op de nuldoorgang van de unipolaire capaciteit.
Doordat bij een pulsbreedtemodulatie wordt geschakeld met een frequentie, die ten minste enkele malen, en bij voorkeur een aantal orden 20 van grootte hoger is dan een basisfrequentie van de elektrische vermogensstroom, hebben de geschakelde elektronische componenten een effectieve impedantie die varieert tussen de waarde van een van de capaciteiten en de waarde van twee in serie geschakelde capaciteiten, welke impedantie regelbaar is door het reguleren van de pulsbreedtemodulatie ,25 (variëren van de dutycycle).
Doordat geen mechanische onderdelen in het filter zijn opgenomen, kunnen hoge schakelfrequenties worden gerealiseerd. Verder hebben de genoemde uitvoeringsvormen van het notch-filter als voordeel, dat altijd een vrijlooppad voor de inductieve stroom van een spoel wordt geboden.
6
Hierdoor wordt de energie van de spoel en de capaciteit niet in de schakelaars gedissipeerd.
Verder functioneert het filter autonoom met een in te stellen filterfrequentie, wat een voordeel biedt omdat de te filteren componenten in 5 de voedingsspanning signaaltechnisch moeilijk zijn te implementeren in het tijddomein, en derhalve niet kunnen worden gebruikt voor sturing van het filter.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een instelbaar notch-filter voor toepassing in een aandrijfinrichting volgens een van bovengenoemde 10 aspecten.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van de tekening. Hierin toont:
Fig. 1 een systeem diagram van een inrichting volgens de 15 uitvinding;
Fig. 2 een schematische uitvoeringsvorm van een notch-filter voor toepassing in een aandrijfinrichting volgens de uitvinding;
Fig 3 een eerste uitvoeringsvorm van een notch-filter voor toepassing in een aandrijfinrichting volgens de uitvinding.
20 Fig 4 een tweede uitvoeringsvorm van een notch-filter voor toepassing in een aandrijfinrichting volgens de uitvinding.
In de figuren zijn dezelfde verwijzingscijfers gebruikt voor dezelfde of overeenkomstige onderdelen.
.25
In figuur 1 is een systeemdiagram weergegeven van een inrichting 1. volgens de uitvinding. De inrichting omvat een elektrische vermogenstoevoer 2 voor het toevoeren van vermogen 3 aan een elektrische aandrijfinrichting 4. De elektrische aandrijfinrichting 4 wordt gevoed door 30 het vermogen 3, waarbij het toerental van de inrichting 4 wordt bepaald 7 door de toegevoerde spanningsfrequentie van de vermogenstoevoer 2. De vermogenstoevoer 2 genereert hierbij niet alleen het gewenste spanningsverloop, maar ook vervormingen die door het elektrische filter 5 dienen te worden uitgefilterd. De vervormingen veroorzaken mechanische 5 en akoestische trillingen en worden in het algemeen als hinderlijk en/of schadelijk ervaren.
Het filter 5 is een elektronisch notch-filter volgens de uitvinding, en zal hierna onder verwijzing naar figuren 2-4 nader worden toegelicht.
Gedurende de werking van de elektrische aandrijfinrichting, d.w.z, 10 terwijl de elektrische aandrijfinrichting met een (variabel) toerental in bedrijf is, wordt door een signaalverwerkingsstelsel 6 ten minste één frequentie in de elektrische vermogenstoevoer bepaald die oorzaak is van storende akoestische trillingen van de elektrische aandrijfinrichting. Het verwerkingsstelsel 6 is gekoppeld met het elektrische filter 5, waardoor een 15 nulfrequentie van het filter kan worden ingesteld, d.w.z. een frequentie waarvoor de impedantie van het filter maximaal is. Door gedurende de werking van de elektrische aandrijfinrichting 4 de ingestelde nulfrequentie bij te regelen kan steeds een storende akoestische en/of mechanische trilling van de elektrische aandrijfinrichting worden onderdrukt.
20 Het signaalverwerkingsstelsel 6 omvat in een voorkeursuitvoeringsvorm een omzetter 7 voor het omzetten van akoestische signalen of mechanische trillingen 8 in elektronische signalen 9. Door middel van een modelmatige calculatie kan een dominante akoestische frequentie aan een stoorfrequentie in het elektrisch vermogen van de .25 vermogenstoevoer worden gerelateerd. Het signaalverwerkingsstelsel 6 kan in een aanvullende of alternatieve uitvoeringsvorm een toerentalmeter 10 omvatten, waarbij de stoorfrequentie kan worden weggefilterd afhankelijk van een gemeten toerental. Aanvullend of alternatief kan het signaalverwerkingsstelsel een elektronische analyseeenheid llomvatten 1019 ' 8 voor het analyseren van de samenstellende frequentiecomponenten van het elektrische vermogenssignaal zelf.
Het signaalverwerkingsstelsel 6 is verbonden met een regelinrichting 12, dat een stuursignaal 13 verschaft aan het filter 5 voor 5 het instellen van de nul-frequentie van het filter 5.
In figuur 2 is weergegeven op welke wijze het filter 5 in schematische vorm kan worden weergegeven. De uitvinding is gebaseerd op het inzicht dat akoestisch geluid kan worden gereduceerd door het wegfilteren van een enkele frequentiecomponent in de elektrische 10 vermogenstoevoer. Echter, door het variabele toerental verschuift deze enkele frequentiecomponent, en dient het filter instelbaar te zijn. Zoals in figuur 2 is weergegeven, omvat het filter volgens de uitvinding een tussen twee klemmen 14, 15 gekoppeld schakelend netwerk 16 voor het door middel van een pulsbreedtemodulatie elektronisch aan- en afschakelen van 15 een capacitieve component 17, zodanig dat in één schakeltoestand de capacitieve component tussen de klemmen 14, 15 is geschakeld; en dat in een andere schakeltoestand de capacitieve component is afgeschakeld en klemmen 14, 15 zijn kortgesloten. Hiermee wordt een instelbare capaciteit verschaft met een waarde die omgekeerd kwadratisch toeneemt met de 20 duty cycle D.
Door het schakelend netwerk 16 in serie te verbinden met een tweede capaciteit component 18 wordt een door middel van de dutycycle instelbare capaciteit verschaft. Parallel hieraan is een inductieve component 19 geschakeld, waarmee aldus het instelbare filter 5 is gevormd.
„25 In figuur 3 is een uitvoeringsvorm weergegeven waarbij het schakelend netwerk unidirectionele FET's 20 omvat die elk parallel zijn geschakeld met een diode 21 voor het verschaffen van een vrijloop van tegen de richting van de FET georiënteerde elektrische spanning. Hierdoor wordt voorkomen dat de unidirectionele FET 20 aan een spanning wordt 30 blootgesteld van de verkeerde polariteit: deze wordt overgenomen door de 9 vrijloopdiode 21. Om voor positieve en negatieve spanningsfasen te kunnen schakelen is een serieschakeling 22 van twee van dergelijke schakelaars benodigd. Het schakelschema van figuur 3 heeft een relatief eenvoudige implementatie voor het aansturen van de FET's 20.
5 Het schema van figuur 4 is enigszins meer complex, maar heeft als voordeel dat steeds een stroombaan wordt verschaft voor de inductiestroom, waardoor de schakeling, gezien het feit dat met hoge vermogens wordt gewerkt, veiliger is. Verder kan met één type transistoren worden gewerkt, die aangestuurd kunnen worden door middel van een standaard 10 verkrijgbaar geïntegreerd circuit. Verder wordt een relatief gering aantal transistoren en diodes gebruikt bij een unipolaire capaciteit, die meer geschikt is voor hoge vermogens.
In figuur 4 is weergegeven hoe het schakelend netwerk 16 met een dutycycle schakelt tussen een eerste en een tweede schakeltoestand waarin 15 in de eerste schakeltoestand een unipolaire capaciteit 23 door middel van een tussen twee klemmen 14, 15 gekoppelde diodebrugschakeling unipolair wordt geladen en door middel van parallel aan de diodes (D1-D4) van de diodebrugschakeling geschakelde FET's(Sl-S4) wordt ontladen; en een tweede schakeltoestand waarin de brugschakeling tussen de klemmen 14, 20 15 wordt kortgesloten.
10
Het schakelschema van figuur 4 is als volgt
Tabel 1. Schakelschema
Spannings_ Positief Positief Negatief Negatief interval opgaand neergaand neergaand opgaand
Aanstuur- Sl-PWM Sl-PWM Sl - PWM Sl-PWM
signalen Dutycycle D Dutycycle D Dutycycle 1-D Dutycycle 1-D
52- PWM S2- PWM S2- PWM S2- PWM
Dutycycle 1-D Dutycycle 1-D Dutycycle D Dutycycle D
53- On S3-On S3 - Off S3 - Off S4 - Off S4 - Off S4 - On S4 - On
Stroomvoerende D1/S2 D3 D2/S1 S3 D2/S1 D4 D4D1/S2 S4 elementen 5 Het interval wordt hierbij aangeduid als de fase in de spanning van klem 14 minus de spanning van klem 15. Het schakelsignaal voor de pulsbreedtemodulatie wordt verschaft door een standaard timing circuit, zoals het TL494 IC. Om het schakelsignaal te verschaffen voor het omschakelen van S3 en S4 wordt dient de polariteit van de spanning over de 10 klemmen 14, 15 bekend te zijn. Deze spanning wordt gemeten door het spanningsverschil over de unipolaire capaciteit te meten, dat bij een spanningsomslag over de klemmen nul wordt.
De uitvinding is niet beperkt tot de in de figuren uitgewerkte uitvoeringsvoorbeelden maar kan allerlei modificaties omvatten. Dergelijke 15 variaties worden geacht te liggen binnen de beschermingsomvang van de hiernavolgende conclusies.

Claims (16)

1. Werkwijze voor het filteren van storende frequenties in een elektrische vermogenstoevoer voor een elektrische aandrijfinrichting met 5 een variabel toerental omvattende: - het gedurende de werking van een elektrische aandrijfinrichting bepalen van ten minste één frequentie in de elektrische vermogenstoevoer die oorzaak is van storende akoestische en/of mechanische trillingen van de elektrische aandrijfinrichting; 10. het instellen van een nulfrequentie van een in de vermogenstoevoer aangebracht notchfilter, zodat het notchfilter de ten minste ene stoorfrequentie uit de vermogenstoevoer filtert; en - het gedurende de werking van de elektrische aandrijfinrichting bijregelen van de ingestelde nulfrequentie, zodat steeds een storende 15 akoestische en/of mechanische trilling van de elektrische aandrijfinrichting wordt onderdrukt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het bepalen van een dominante stoorfrequentie de stappen omvat van het bepalen van een dominante akoestische frequentie, en het relateren van deze dominante 20 akoestische frequentie aan een stoorfrequentie in het elektrisch vermogen van de vermogenstoevoer.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het bepalen van een dominante stoorfrequentie het uitvoeren van een frequentieanalyse van de elektrische vermogenstoevoer omvat.
4. Electrische aandrijfinrichting, omvattende: - een elektrische aandrijfinrichting met een variabel toerental; - een voeding voor het toevoeren van elektrisch vermogen aan de elektrische aandrijfinrichting; - een notch-filter met instelbare nul-frequentie, voor het wegfilteren van een dominante stoorfrequentie uit de voedingsspanning van de voeding; 5 en - een regelinrichting, dat een stuursignaal verschaft aan het filter voor het instellen van de nul-frequentie van het filter.
5. Aandrijfinrichting volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de inrichting een eenheid omvat voor het meten van het toerental van de 10 elektrische aandrijfinrichting, welke eenheid in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van het gemeten toerental het filter aanstuurt.
6. Aandrijfinrichting volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk, dat de inrichting verder een eenheid omvat voor het meten van een akoestische 15 dominante frequentie, welke eenheid in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten frequentie het filter aanstuurt.
7. Aandrijfinrichting volgens ten minste één van de conclusies 4-6, met het kenmerk, dat de inrichting een eenheid omvat voor het analyseren van 20 de samenstellende frequenties van de voedingsspanning, welke eenheid in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten samenstellende frequenties het filter aanstuurt.
8. Aandrijfinrichting volgens ten minste één van de conclusies 4- 7, met het kenmerk, dat de inrichting verder een trillingsopnemer omvat, die met 25 de elektrische aandrijfinrichting is verbonden, voor het meten van een dominante trillingsfrequentie van de elektrische aandrijfinrichting, welke trillingsopnemer in verbinding staat met de regelinrichting, zodat deze in afhankelijkheid van de gemeten dominante trillingsfrequentie het filter aanstuurt.
9. Aandrijfinrichting volgens ten minste één van de conclusies 4- 8, met het kenmerk, dat het notch-filter omvat: 5. een tussen twee klemmen gekoppeld schakelend netwerk voor het door middel van een pulsbreedtemodulatie elektronisch aan- en afschakelen van een capacitieve component, zodanig dat in één schakeltoestand de capacitieve component tussen de klemmen is geschakeld; en dat in een andere schakeltoestand de capacitieve component is afgeschakeld en 10 klemmen zijn kortgesloten.
10. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat het schakelend netwerk een serieschakeling vormt met een tweede capacitieve component.
11. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat de 15 serieschakeling parallel is verbonden met een inductieve component.
12. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9-11, met het kenmerk, dat - het schakelend netwerk unidirectionele halfgeleiderschakelaars omvat die elk parallel zijn geschakeld met een diode voor het verschaffen van een vrijloop van tegen de richting van de schakelaar georiënteerde 20 elektrische spanning.
13. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9 - 12, met het kenmerk, dat het schakelend netwerk met een dutycycle schakelt tussen een eerste en een tweede schakeltoestand waarin in de eerste schakeltoestand een unipolaire capaciteit door middel van een tussen twee klemmen gekoppelde 25 diodebrugschakeling unipolair wordt geladen en door middel van parallel aan de diodes van de diodebrugschakeling geschakelde halfgeleiderschakelaars wordt ontladen; en een tweede schakeltoestand waarin de brugschakeling tussen de klemmen wordt kortgesloten.
14. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9-13, met het kenmerk, dat de halfgeleiderschakelaar een Field Effect Transistor (FET) is.
15. Aandrijfinrichting volgens conclusie 9-14, met het kenmerk, dat het filter een tussen twee knooppunten geschakelde unipolaire capaciteit omvat met een positieve en een negatieve klem, waarvan de positieve klem met de drains van respectievelijk een eerste en vierde unidirectionele FET is verbonden en waarvan de negatieve klem met de sources van respectievelijk 10 een tweede en derde unidirectionele FET is verbonden, welke FET's elk parallel zijn geschakeld met een vrijloopdiode, zodat een vrijloop wordt verschaft in de richting van de source naar de drain van elk der FET's, waarbij verder een eerste aansluitklem is verbonden met de source resp. drain van eerste resp. tweede FET, en waarbij een tweede aansluitklem is 15 verbonden met de source resp. drain van de vierde resp. derde FET, waarbij verder in een positieve spanningsfase over de aansluitklemmen de eerste en tweede FET alternerend open, resp. gesloten zijn met een dutycycle D van de eerste transitor, de derde FET in gesloten geleidende toestand is en de vierde FET in geopende toestand is, waarbij in een negatieve spanningsfase 20 over de aansluitklemmen de eerste en tweede FET alternerend open, resp. gesloten zijn met een dutycycle 1- D van de eerste transitor, de derde FET in open toestand is en de vierde FET in gesloten toestand is; en waarbij geschakeld wordt tussen de positieve en de negatieve spanningsfase op de nuldoorgang van de unipolaire capaciteit.
16. Instelbaar notch-filter voor toepassing in een aandrijfinrichting volgens ten minste één van de voorgaande conclusies. \ ··, ' ! >
NL1019715A 2002-01-09 2002-01-09 Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid. NL1019715C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1019715A NL1019715C2 (nl) 2002-01-09 2002-01-09 Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid.
AU2003207133A AU2003207133A1 (en) 2002-01-09 2003-01-08 Device and method for reducing noise
PCT/NL2003/000008 WO2003058807A1 (en) 2002-01-09 2003-01-08 Device and method for reducing noise

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1019715 2002-01-09
NL1019715A NL1019715C2 (nl) 2002-01-09 2002-01-09 Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1019715C2 true NL1019715C2 (nl) 2003-07-11

Family

ID=19774446

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1019715A NL1019715C2 (nl) 2002-01-09 2002-01-09 Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2003207133A1 (nl)
NL (1) NL1019715C2 (nl)
WO (1) WO2003058807A1 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3795877A (en) * 1973-04-30 1974-03-05 Gte Sylvania Inc High q notch filter
US4195265A (en) * 1977-07-11 1980-03-25 Westinghouse Canada Limited Variable response notch filter for machine resonance elimination in a servo control system
EP0469617A1 (en) * 1990-08-01 1992-02-05 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Closed-loop feedback control system having an adaptive filter

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3795877A (en) * 1973-04-30 1974-03-05 Gte Sylvania Inc High q notch filter
US4195265A (en) * 1977-07-11 1980-03-25 Westinghouse Canada Limited Variable response notch filter for machine resonance elimination in a servo control system
EP0469617A1 (en) * 1990-08-01 1992-02-05 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Closed-loop feedback control system having an adaptive filter

Also Published As

Publication number Publication date
WO2003058807A1 (en) 2003-07-17
AU2003207133A1 (en) 2003-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6441597B1 (en) Method and apparatus for sensing output inductor current in a DC-to-DC power converter
US5663647A (en) Switching gradient amplifier with adjustable DC bus voltage
MX2007015387A (es) Metodo y aparato para control de velocidad de motor variable silencioso.
WO2010129850A2 (en) Circuit and method to suppress the parasitic resonance from a dc/dc converter
EP1131853A1 (en) Driver for piezoelectric motors
WO2023118023A2 (en) Apparatus and method for generating a magnetic field
US6373732B1 (en) Apparatus and method for parallel synchronous power converters
DE60142733D1 (de) Motor mit phasenwinkelvorlauf
NL1019715C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het verminderen van geluid.
US20190238094A1 (en) Switching Circuit, Corresponding Device and Method
US6266258B1 (en) Power substrate element topology
JP3243720B2 (ja) 電源スイッチのキャパシタンスを低減する回路装置
JP3488705B2 (ja) 交流電圧調整装置
CN112385132A (zh) 电力变换装置
Middelstaedt et al. Strategy for reducing oscillations in power electronic circuits using gate control
KR100822324B1 (ko) 피더블유엠 제어기의 이엠씨 필터회로
US9979289B2 (en) Method for driving converters, and corresponding converter and device
JP2004040995A (ja) 負荷に供給される電力の制御方法及び制御装置
CA2517812A1 (en) Circuit arrangement for dimming at least one lamp
US11994413B2 (en) Device for exciting a resolver, and resolver arrangement
JP7548116B2 (ja) ゲート駆動回路およびゲート駆動回路の制御方法
JP2005210620A (ja) 正弦波信号出力装置
JP4116275B2 (ja) ブラシレスモータの駆動装置
JP3436122B2 (ja) ブリッジ形インバータ回路
JP2021180572A (ja) 電力変換装置

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20060801