NL1019677C2 - Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. - Google Patents
Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1019677C2 NL1019677C2 NL1019677A NL1019677A NL1019677C2 NL 1019677 C2 NL1019677 C2 NL 1019677C2 NL 1019677 A NL1019677 A NL 1019677A NL 1019677 A NL1019677 A NL 1019677A NL 1019677 C2 NL1019677 C2 NL 1019677C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- cloth
- assembly
- arms
- arm
- foregoing
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04H—BUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
- E04H15/00—Tents or canopies, in general
- E04H15/32—Parts, components, construction details, accessories, interior equipment, specially adapted for tents, e.g. guy-line equipment, skirts, thresholds
- E04H15/34—Supporting means, e.g. frames
- E04H15/44—Supporting means, e.g. frames collapsible, e.g. breakdown type
- E04H15/48—Supporting means, e.g. frames collapsible, e.g. breakdown type foldable, i.e. having pivoted or hinged means
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Tents Or Canopies (AREA)
- Sewing Machines And Sewing (AREA)
Description
V
k
SAMENSTEL VAN EEN GESTEL EN DAARDOOR OP TE SPANNEN DOEK
Er zijn opvouwbare tenten bekend die bestaan uit opvouwbare rechthoekige panelen waarbij langs de 5 diagonalen van die panelen tentstokken lopen. Dergelijke tentstokken zijn bevestigd aan de hoekpunten van het tentdoek alsmede in het midden van het tentdoek aan een scharnierpunt. Het opzetten van een dergelijke tent geschiedt door het uitklappen van het doek met de vier 10 stokken. Hierbij is de lengte van de stokken enigszins groter dan de lengte van de diagonalen van het doek waardoor het enige kracht vereist de tentstokken met het scharnierpunt tegen het doek te drukken. Hierbij wordt het scharnierpunt van de vier stokken in een boiling van 15 het tentdoek gedrukt waarbij door de spanning tussen de ring van het doek en de stokken deze stokken over een dood punt worden gedrukt. Hierdoor verkrijgt het paneel enige stevigheid. Dergelijke tentpaneelconstructies hebben echter nadelen zoals bijvoorbeeld dat de wind 20 dergelijke panelen kan inblazen, dergelijke panelen door menskracht per ongeluk kunnen worden ingedrukt of dat scheerlijnen benodigd zijn om een dergelijke tent te stabiliseren.
Teneinde dergelijke nadelen te ondervangen 25 verschaft de onderhavige uitvinding een samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek, omvattende: - tenminste een eerste gesteldeel dat tenminste twee via een eerste scharnierorgaan onderling scharnier-bare eerste armen omvat, 30 - tenminste een tweede gesteldeel dat tenminste een tweede arm omvat, - waarbij het eerste scharnierorgaan van de eerste armen langs een tweede arm verschuifbaar is.
Het samenstel volgens de onderhavige uitvinding 35 heeft als voordeel dat het zeer eenvoudig op te zetten is door bijvoorbeeld een persoon. Een verder voordeel is dat, doordat het eerste scharnierorgaan verschuifbaar is langs de tweede arm, een zeer hoge spanning op het doek 10 ^ H ? / 2 kan worden aangebracht waardoor relatief lange en relatief stijve, moeilijk buigbare stangen als armen kunnen worden gebruikt. Het paneel wordt in een samenstel volgens de uitvinding tijdens het opspannen van het samen-5 stel gevormd door het verschuiven van het eerste schar-nierorgaan langs de tweede arm.
In een voorkeursuitvoeringsvorm omvat het tweede gesteldeel een tweede scharnierorgaan voor het scharnieren van twee of meer armen. In deze uitvoerings-10 vorm wordt het mogelijk vier- of meerhoekige samenstellen te vervaardigen.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm zijn de uiteinden van de armen verbonden met hoekpunten van tenminste een doek voor het opspannen van het doek met 15 behulp van het gestel. Deze uitvoeringsvorm maakt het mogelijk met behulp van het gestel bijvoorbeeld tenten, paraplu's of schermen te vervaardigen.
Bij voorkeur zijn de armen langer en/of is de som van twee armen die samen in hoofdzaak in elkaar 20 verlengde liggen langer dan een halve diagonaal van het doek. Hierbij wordt een diagonaal van het doek gedefinieerd als tweemaal de afstand van een eerste of tweede scharnierorgaan naar een respectief hoekpunt waarmee een dergelijk scharnierorgaan door middel van een arm verbon-25 den is. Dat de armen langer zijn dan een halve diagonaal heeft als voordeel dat indien de scharnierorganen tegen het doek worden gedrongen door het verschuiven van een eerste scharnierorgaan het doek daardoor onder spanning komt te staan waarbij de spanning groter wordt naar mate 30 het verschil tussen de lengte van de armen en de halve diagonaalgrootte is. Afhankelijk van het type doek en het type materiaal waaruit de armen zijn vervaardigd kan een geschikte verhouding armlengte/halve diagonaallengte worden gekozen.
35 Bij voorkeur zijn de armen flexibele stijve stangen. Indien de armen flexibel zijn verkrijgen de armen, indien ze onder spanning staan, een boogvorm tussen een hoekpunt en een scharnierorgaan. Hierdoor 3 4 verkrijgt de uitvoeringsvorm tevens een estethisch mooie, gebolde vorm. Een juist gekozen stijfheid van de stangen heeft als voordeel dat een stabiele constructie wordt verkregen.
5 Bij voorkeur omvatten de stangen fiberglas. Met behulp van dit materiaal kunnen zeer sterkere doch tevens flexibele stangen worden verkregen.
In een verdere uitvoeringsvorm heeft het doek een in hoofdzaak rekvrije omtrek. Om een geschikte bol-10 ling in een opgespannen doek te verkrijgen is het van belang dat de randen van het doek niet uit rekken bij het opspannen of tijdens het opgespannen zijn. Hierbij is het voordelig dat de hoekverbindingen tussen de armen en het doek krachten opnemen zonder het doek langs de randen op 15 te rekken. Bij voorkeur is het doek hiertoe langs de randen daarvan versterkt met verstevigingsmiddelen, zoals bandmateriaal of iets dergelijks. Het heeft de voorkeur gezien de relatief hoge spanning waaronder het doek met behulp van uitvoeringen volgens de onderhavige uitvinding 20 kan worden gespannen dat het doek voornamelijk langs de randen extra wordt verstevigd teneinde dergelijke krachten te kunnen dragen.
In verdere uitvoeringsvormen omvatten de eerste en/of tweede scharnierorganen voor elke daaraan verbonden 25 arm een scharniermiddel. Bij voorkeur omvat dit schar-niermiddel een as of pen. Een voordeel hiervan is dat in opgevouwen toestand van het samenstel de armen of stangen onafhankelijk van elkaar en naast elkaar kunnen scharnieren waardoor bij het opvouwen van het samenstel de armen 30 zonder wringing parallel kunnen worden gerangschikt.
Bij voorkeur omvat de tweede arm waarlangs het eerste scharnierorgaan verschuift een bekleding met een lage wrijving. Hierdoor wordt het verschuiven van het eerste scharnierorgaan langs de tweede arm gemakkelijker 35 waardoor het opzetten van het samenstel eenvoudiger wordt en bijvoorbeeld minder kracht vereist.
Bij voorkeur omvat het eerste scharnierorgaan verder een verschuiforgaan dat de eerste arm waarlangs 4 het eerste scharnierorgaan verschuift omsluit en is dit deel voldoende lang om de wrijvingskrachten te verdelen over een relatief groot oppervlak. Hierdoor wordt de geleiding van het eerste scharnierorgaan langs de tweede 5 arm verbeterd.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm omvat het eerste scharnierorgaan verder een aangrijpdeel voor het langs de armgeleiden van dit deel, dat bijvoorbeeld kan worden uitgevoerd als een al dat niet scharnierende 10 stang die kan worden gebruikt voor een betere aangrijping door degene die het eerste scharnierdeel bedient. Hierdoor kan de verschuifbewegingskracht eenvoudig worden toegepast. Verder kan bijvoorbeeld een kracht worden uitgeoefend voor het opheffen van de buigkracht van de 15 armen om eventuele resterende wrijving tussen het eerste scharnierdeel en de tweede arm te verminderen.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm is het eerste scharnierorgaan langs de tweede arm verschuifbaar tot voorbij de helft van de diagonaal of boogdiagonaal 20 welke zich in hoofdzaak langs deze arm uitstrekt. Hierbij is bijvoorbeeld het tweede scharnierorgaan voorbij de helft van de diagonaal of boogdiagonaal geplaatst zodat de tweede arm waarlangs het eerste scharnierorgaan wordt verschoven enigermate langer is dan de helft van de 25 diagonaal. Hierdoor is het mogelijk het eerste scharnierdeel tot over het "dode" punt van de spanning te verschuiven waardoor deze door de spanning in de armen en het doek wordt gefixeerd.
Bij voorkeur bevindt zich de kleinste hoek 30 tussen twee gesteldelen zich in het interval 35-90 graden.
Bij voorkeur is de doorbuiging van de armen door het opspannen tot 15 procent van de diagonaallengte. Hierdoor is een grote spanning op het doek, de doekranden 35 en de armen mogelijk.
In een bijzondere uitvoeringsvorm omvat het samenstel tenminste twee paren van de gesteldelen die elk een eerste gesteldeel en een tweede gesteldeel omvatten, 1 n 1 o: ·:'] 1 *. ! 1.Λ- V.!' 1 5 waarbij de paren van gesteldelen elkaar overlappen door dat van twee paren van twee armen elkaar kruisend zijn aangebracht. Een voordeel van een dergelijke voorkeurs-uitvoeringsvorm is dat de uiteinden van het gecombineerde 5 samenstel, indien zij onder spanning naar elkaar zijn getrokken de hoogspanning verder verhogen waardoor een nog stabieler samenstel ontstaat dan op basis van de hoogspanning van de schuivende kruisen alleen.
Een verder aspect van de onderhavige uitvinding 10 omvat tenminste twee overlappende gesteldelen elk omvattende vier armen en daar op te spannen doek, verder omvattende: - viervoudige scharniermiddelen voor het bijeenhouden en scharnieren van de armen per gesteldeel, 15 waarbij de gesteldelen buigbaar zijn en waarbij doek middels spanmiddelen en de armen van de gesteldelen opspanbaar is.
Een bijzondere uitvoering hiervan omvat drie van dergelijke kruisen. Met behulp van deze uitvoerings-20 vorm is zeer eenvoudig een tentsamenstel op te zetten door per kruis vier armen uit te klappen en de buitenste hoekpunten van het hierdoor ontstane rechthoek naar elkaar toe te trekken door middel van de spanmiddelen. Doordat punten van de armen die elkaar overlappen het 25 doek door het buigen van het geheel onder spanning zetten wordt het samenstel zeer stabiel.
Een verder aspect van de onderhavige uitvinding verschaft een werkwijze voor het opspannen van een veelhoekig doek omvattende de volgende stappen: 30 - het deels uitklappen van tenminste drie armen die deel uitmaken van tenminste twee gesteldelen, - het met behulp van deze armen vormen van tenminste een gesteldeel omvattende tenminste een arm langs tenminste een diagonaal of hoogtelijn van een 35 veelhoekig doek, - het verschuiven van een scharnierorgaan langs een van de armen langs de diagonaal of hoogtelijn teneinde alle armen onder spanning tegen het doek te dringen.
<o. r\ -·.
6
Verdere kenmerken en details van de onderhavige uitvinding zullen worden verklaard aan de hand van de bijgevoegde figuren, waarin: - figuur 1 een aanzicht is in perspectief van 5 een kruispunt van vier baleinen volgens een uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 2-4 een weergave is in perspectief van een uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 5 een opengewerkte afbeelding is in 10 perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 6 een opengewerkte weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; 15 - figuur 7 een opengewerkte weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 8-12 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige 20 uitvinding; - figuur 13 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 14 een weergave is in perspectief van 25 een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding ; - figuur 15 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding ; 30 - figuur 16 een deels opengewerkte weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 17 een weergave is in perspectief van een detail van de uitvoeringsvorm van figuur 16; 35 - figuur 18 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; 7 - figuur 19 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 20 een weergave is in perspectief van 5 een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding; - figuur 21 een weergave is in perspectief van een verdere uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding.
10 In een uitvoeringsvorm (fig.l) volgens de onderhavige uitvinding worden vier baleinen 4,5,6,7 kruislings aan elkaar verbonden. Aan deze kruiselingse verbinding wordt in het navolgende gerefereerd als een schuivend kruis. Het schuivende kruis omvat twee dubbele 15 scharnierdelen 14,15.
Dubbel scharnierdeel 15 omvat zijwand 27, bovenwand 28 en zijwand 29. De baleinen 5,7 zijn hieraan bevestigd door middel van pennen 141,142.
Verschuivend scharnierdeel 14 omvat zijwanden 20 22,24 en bovenwand 23. Baleinen 4,6 zijn scharnierend bevestigd door middel van pennen 25,26. Verder omvat verschuivend scharnierdeel 14 bus 17 voor het verdelen van wrijvingskrachten die ontstaan bij het verschuiven van het verschuifdeel 14 over de balein 7. Verder is 25 balein 7 bekleed met een wrijving verminderende laag, zoals bijvoorbeeld teflon, waardoor de wrijving tussen de bus 17 en de arm 7 sterk wordt verminderd.
Zoals te zien is in figuur 2 wordt het schuivend kruis toegepast in bijvoorbeeld rechthoekige tent-30 doekpanelen. Hierbij zijn de baleinen of armen 4,5,6,7 langer dan de diagonalen van de omtrek van het doek. Hierdoor zijn de baleinen 4,5,6,7 onder spanning tegen het doek gedrukt in de toestand van het tentdoekpaneel 3 in figuur 2. Een toepassing van een schuivend kruis 35 volgens de onderhavige uitvinding wordt een tentdoek door het openklappen van alle armen licht gebogen en onder een lichte spanning gebracht waarna verschuifdeel 14 en twee daarbij behorende armen om een balein naar het middelpunt 8 en juist iets (bijvoorbeeld 7 tot 10 procent) daarover heen geschoven waardoor de omtrek van de veelhoek (een vierhoek in figuur 2) onder spanning wordt gebracht en het doek door een toegenomen kromming van de baleinen 5 onder spanning wordt gebracht.
In een doekpaneel 3 (fig.2) is een rechthoekig doek 12 opgespannen door twee kruiselings geplaatste gesteldelen 1,2. Deze gebogen stokken 1,2 omvatten baleinen 4,5,6,7. Langs de randen van het doek 12 zijn banden 10 8,9,10 en 11 aangestikt. Deze banden 8,9,10,11 zijn aan de uiteinden 18,19,20,21 van de baleinen 4,5,6,7 bevestigd. Doordat de stangen 1,2 bestaande uit de baleinen 5,7 en 6,4 langer zijn dan de diagonalen van het rechthoek 8,9,10,11 zijn de stokken 1,2 gebogen richting het 15 doek door het juist verder dan het centrum van stok 1 doordrukken van stok 2 respectievelijk de baleinen 4,6. Door deze boog en de spanning die op de baleinen en daarmee op het doek staat is een zeer stijve constructie van het doekpaneel gecreëerd die zeer eenvoudig kan 20 worden opgeklapt en opgevouwen kan worden getransporteerd. Het opvouwen van het paneel 3 geschiedt door scharniergewricht 14 te bewegen richting de pijl A. Hierbij wordt dit gewricht en daarmee de baleinen 4,6 door een "dood punt" bewogen. In de positie in figuur 2 25 heeft het raamwerk stabiliteit doordat scharniergewricht 14 zich iets verder dan het midden van buis 1 in de richting van hoekpunt 19 bevindt.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een positie die zich bijvoorbeeld 7 tot 10 procent van de diagonaal-30 lengte uit het midden bevindt. Door nu dit gewricht 14 in de richting van de pijl A richting een stop 15 te verplaatsen wordt deze spanning opgeheven, zoals is weergegeven in figuur 3 en kunnen de gewrichten 14 en 15 worden opgevouwen zoals is weergegeven in figuur 4. Hierbij 35 ontstaat een pakket met een lengte die ongeveer de helft is van de lengte van de diagonalen.
Het uitklappen van de baleinen gebeurt teneinde een opgespannen doek te verkrijgen in omgekeerde richting 1 0 1 n p 7 ? 9 zodat op eenvoudige wijze zeer snel een doekpaneel kan worden opgezet.
Met behulp van twee van dergelijke tentpanelen die aan een zijde aan elkaar zijn bevestigd kan op zeer 5 eenvoudige wijze een A-vormige tent (niet getoond) worden vervaardigd, die gemakkelijk door een persoon kan worden opgezet en kan dienen als werktent, bijvoorbeeld op de openbare weg.
In een verdere uitvoeringsvorm (fig.5) worden 10 twee van de hierboven beschreven schuivende kruisen toegepast. In deze uitvoeringsvorm overlappen echter twee baleinen van twee verschillende kruisen elkaar. In het tentdoek 52 van deze omvat zeven hoeken en drie vlakken. Twee vlakken hebben elk drie hoekpunten die worden opge-15 spannen door drie punten van een kruis. Dit zijn voor het kruis met de stokken 41,42 de hoekpunten 53,54,55 en voor het vlak dat moet worden opgespannen door kruis 31, 32 de hoekpunten 57,58,59. De hoekpunten 56,57 worden gespannen door baleineinden 56 en 57 van kruisen van tegenoverlig-20 gende doekdelen. Hierdoor ontstaat driehoekig dakvlak 55,56,57. Door deze opbouw wordt met behulp van twee kruisen een ruimtelijker (werk-)tent gecreëerd dan de hierboven genoemde A-vormige tent. Een dergelijke tent is tevens zeer snel en eenvoudig op te zetten en door de 25 opvouwbaarheid van de beide kruisen compact te vervoeren. Tevens zijn door het gebruik van de kruisen ook in deze uitvoering relatief grote tentformaten mogelijk door de grote aanspanning van het tentdoek die mogelijk gemaakt wordt door de spanning die wordt opgebouwd door de schui-30 vende kruisen zoals in het bovenstaande is uitgelegd.
Aangezien twee van dergelijke kruisen door buigkracht in de baleinen uiteenwijken is het noodzakelijk tenminste twee van de hoekpunten onderling te verbinden. In de uitvoeringsvorm zijn hoekpunt 54 en 58 35 verbonden door middel van drempel 44. Drempel 44 kan zeer eenvoudig zijn uitgevoerd door middel van bijvoorbeeld een draad.
10
In een verdere uitvoeringsvorm (fig.6) wordt op soortgelijke wijze als in de uitvoeringsvorm van figuur 5 van twee aaneenliggende kruisen de punten overlapt. In deze uitvoeringsvorm zijn echter per twee kruisen twee 5 hoekpunten overlapt. Dit biedt enkele bijzondere voordelen. Door het toepassen van de schuivende kruisen wordt op zichzelf een stabiele tent gevormd. Een dergelijk scherm is zeer eenvoudig en snel op te zetten. Het is evenwel mogelijk door toepassing van een drempel of 10 spandraad 64 de spanning op het doek nog te verhogen waardoor de stabiliteit toeneemt.
De tent 60 in figuur 6 is uitgevoerd met overlappende kruisen 65,66,67. De kruisen zijn aan de uiteinden bevestigd aan het doek 68. Verder is de tent voorzien 15 van een drempel of bijvoorbeeld spankoord 64 in welke de einden 61A,61D van de baleinen van de respectieve kruisen 65,66 bijeen trekt. Hierdoor staat het geheel onder spanning en dit biedt de tent stevigheid.
De kruispunten 65A,66A,67A die zijn uitgevoerd 20 als hierboven beschreven schuivende kruisen of als viervoudige uitklapscharnieren. Dergelijke uitklapscharnieren zijn evenals schuivende kruisen opvouwbaar richting de buitenzijde van de tent ofwel richting het doek.
De kruisen zijn in deze uitvoeringsvorm even-25 eens gebogen in de in hoofdzaak loodrechte richting op het kruispunt. Door de spanning op de omtrek van het doek, waarbij het doek bij voorkeur is verstevigd met behulp van bijvoorbeeld aangestikte banden, zijn de ribben van de rechthoeken van de tent in hoofdzaak recht. 30 De grote vlakken 61A, 61B,63B,64A; 62A,62B,62C,62D en 61D,61C,63C,63D worden naar buiten toe opgebold en onder spanning gebracht door de buiging van de kruisen. Hierdoor ontstaan gebolde rechthoeken. De beide kleinere vlakken 62A,62B,63B,63A en 62C,62D,63D,63C worden strak 35 gespannen door de buigkracht van de baleinen die aan de respectieve hoekpunten zijn bevestigd. Hierdoor ontstaan in hoofdzaak vlakke overgangsrechthoeken tussen de zijvlakken en het bovenvlak van de tent. Een dergelijke tent 11 is zeer snel op te zetten en door de intrinsieke stabiliteit van de constructie relatief groot uit te voeren waarbij de eenvoud van het opzetten blijft.
De voorzijde en de achterzijde van de tent 5 kunnen worden uitgerust met doekwanden of deuren en dergelijke.
In figuur 6A is een bovenaanzicht weergegeven van tent 60 waarbij de drempel 64 is los gemaakt en de doekpanelen zijn uitgeklapt. Hierdoor is zeer goed te 10 zien hoe de kruisen elkaar overlappen en tevens is weergegeven dat hoekpunten 65A,66A zijn voorzien van schuivende kruisen waarbij de kleine evenwijdige streepjes de glijrichting van de hierboven beschreven verschuifdelen van het verschuivende kruis weergeven.
15 Een dergelijk scherm is zeer bruikbaar in situaties waarin snel een stevige visuele afscherming gewenst is zoals bijvoorbeeld op ongeluk- of ramploca-ties.
Een verdere tent (fig.7) omvat vier panelen 20 zoals in de uitvoeringsvorm van de figuren 2-4 die alle bij een punt 71 aan elkaar bevestigd zijn. Verder zijn deze rechthoeken langs de beide zijden die eindigen in punt 71 aan elkaar bevestigd waardoor de vier vlakken 72,73,74,75 een koepelachtige tent vormen. Door de span-25 ning die op het doek wordt aangebracht door respectieve schuivende kruisen 76,77,78,79 ontstaat een zeer stabiele constructie. Deze constructie kan nog verder verstevigd worden door de hoekpunten 76a,77a, 78a,79a onderling te verbinden door middel van drempels of spankoorden. Hier-30 door kan enerzijds de positie van de hoekpunten 76a,77a,-78a,79a onderling worden gefixeerd en kan anderzijds de spanning op de tentconstructie 70 als geheel worden vergroot door de drempels of koorden te verkorten.
Een verder uitvoering volgens de onderhavige 35 uitvinding 80 (fig.8) is voorzien van meer armen of baleinen waardoor een doekpaneel 88 meerdere punten verkrijgt. Drie baleinen 83,84,87 zijn aan een einde verbonden met gewricht 81 omvattende scharnierpennen ï 0 ί y u 7 7 12 103,104,106. Ook in deze uitvoeringsvorm is langs de randen 96;97, 95;97, 94;95, 93;94, en 96;93 een band aan het doek bevestigd dat door de baleinen onder spanning wordt gehouden waardoor de baleinen enigszins gekromd 5 zijn. De baleinen 85,86 zijn door middel van panel 101,-102 scharnierend aan verschuifdeel 82 bevestigd. Ver-schuifdeel 82 kan over balein 87 schuiven op soortgelijke wijze als het verschuifdeel van figuur 1 over een baleinver schuif punt . Doordat verschuifdeel 82 enigszins over 10 een dood punt is verschoven staan de baleinen 85,86 onder een hoek die iets kleiner is dan 180 graden waarbij balein 87 deze hoek goeddeels in tweeën verdeeld. Vanzelfsprekend is de hoek tussen de baleinen 85,86 aan de zijde van het gewricht 81 enigszins groter dan 180 gra-15 den.
In de figuren 8,9,10,11 en 12 is het opvouwen van het doekpaneel 80 weergegeven. In figuur 8 is het doekpaneel in volledige opgespannen toestand weergegeven. In figuur 9 is te zien hoe verschuifdeel 82 tezamen met 20 de baleinen 85,86 langs balein 87 is verschoven teneinde een groot deel van de spanning op het doek te verwijderen. De baleinen 85,86 zijn in deze positie recht. De baleinen 83,84,87 bevinden zich hier nog in een toestand van enige spanning. In figuur 10 zijn de baleinen 83,84,-25 87 ten opzichte van gewricht 81 teruggeklapt waardoor het geheel kan worden opgevouwen. Nadat de baleinen 83,84,87 zijn teruggeklapt is in figuur 11 te zien dat door de ontspanning van het doek de baleinen 85,86 kunnen worden teruggeklapt na terug verschuiving van verschuifdeel 82 30 richting het gewricht 81. Hierna kunnen alle baleinen naar elkaar worden toegeklapt waardoor het doekpaneel 80 in geheel opgevouwen toestand terecht komt zoals is weergegeven in figuur 12.
Een verdere uitvoeringsvorm is doekpaneel 90 35 (fig.13). Dit doekpaneel omvat aan een gewricht 91 vier baleinen en een verschuifdeel 92 waaraan twee baleinen zijn bevestigd. De werking van deze uitvoeringsvorm is analoog aan de werking van doekpaneel 80. Verder is aan ... ^ ' / 4 i 13 het doekpaneel 90 een ondersteuningsstok 93 bevestigd. Deze is bevestigd aan gewricht 91. Met behulp van deze stok 93 kan het doekpaneel in gewenste positie worden geplaatst of worden vastgehouden.
5 Een verder doekpaneel 94 die is op soortgelijke wijze uitgevoerd als doekpaneel 90. Hierbij is echter balein 95 zwaarder uitgevoerd waardoor een stok 96 aan het einde daarvan bevestigd kan worden. Een verder doekpaneel 97 is uitgevoerd als doekpaneel 90 met een stevi-10 gere balein 95 als in doekpaneel 94. Deze uitvoeringsvorm is bijvoorbeeld geschikt voor plaatsing tegen een gevel waarna werkzaamheden onder het doekpaneel kunnen worden uitgevoerd waarbij de te bewerken werkstukken en uitvoerende personen beschut zijn tegen bijvoorbeeld neerslag 15 zoals regen of wind. Door de lengte van de stok 96 te variëren of deze meerpotig uit te voeren kunnen werkstukken op verschillende werkhoogten worden afgeschermd. Eventuele extra poten kunnen de sta-stevigheid verbeteren.
20 In tent 160 (fig.6) zijn vier doekpanelen 80 aan elkaar bevestigd teneinde een in hoofdzaak koepelvormige tent te verkrijgen. Het is hierbij mogelijk de doeken van de verschillende panelen uit een doek te vervaardigen. De spanning die op het doek wordt aange-25 bracht door gebruik te maken van de schuivende kruisen van de panelen 80 is in beginsel om de tent voldoende stevigheid te verschaffen. Het is echter nog mogelijk drempels 161 toe te passen teneinde de spanning in het geheel te verhogen. Verder is het mogelijk de overblij-30 vende openingen 0 af te sluiten met doekdelen die bijvoorbeeld functionaliteit van deuren of windschermen kunnen verkrijgen. Met behulp van deze uitvoeringsvorm zijn zeer ruime en zeer snel op te zette tentconstructies mogelijk.
35 Een detail van het frame van tent 160 is weer gegeven in figuur 17. Hierbij zijn de baleinen van twee doekpanelen 80 weergegeven alsmede drie delen spanband 171,172,173 die langs de zijden van het doek worden 101 77 14 bevestigd, welke spanbanddelen de krachten langs de randen van het doek die worden uitgeoefend door de baleinen van de doekpanelen op te vangen.
In de figuren 18-21 zijn vier uitvoeringsvormen 5 voor het bevestigen van de doeken met de spanbanden die langs de omtrek van het doek zijn aangebracht aan de stokken weergegeven.
In figuur 18 is hoekdeel 180 weergegeven waarbij balein 181 door middel van hoekbevestigingsdeel 182 10 is bevestigd aan spanbanden 183. Aan de spanbanden 183 is het doek 184 gestikt. Doordat de hoek van het doek 184 los is van de balein 181 wordt beschadiging van het doek vermeden.
Een hoekdeel 190 voorzien een balein 191 waar-15 aan ring 192 is bevestigd. Deze ring 192 is op zijn beurt bevestigd aan spanband 193 waaraan het doek 194 is gestikt . In een verdere uitvoeringsvorm van een hoger punt is een balein 201 voorzien van kegelvormigeinddeel 202. Een spanband 203 is tenminste eenmaal gewikkeld en even-20 tueel bijvoorbeeld gelijmd om dit kegelvormige deel.
Hierbij is het doek 204 wederom vastgestikt aan spanband 203 .
Indien gebruik wordt gemaakt van grotere doeken die door middel van meerdere spanframes een tent vormen 25 is het van belang dat op de hoekpunten het doek span-ningsvrij kan zijn. Het moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat punten van baleinen het doek ter plaatse beschadigd. Een hoekpunt 210 is hiertoe voorzien van ruimtede-len 211,212,213 waaraan spanbanden 217 worden bevestigd. 30 Deze draaddelen 211,212,213, worden aan elkaar bevestigd door middel van draaddelen 214,215,216. In dit hoekpunt zijn drie spanbanden en twee baleinen 218 aanwezig. De aanwezige baleinen worden bevestigd aan draaddelen 214,-215,216. In deze uitvoering gebeurt dit door draaddelen 35 214,215 door ogen van einddelen van 219 van de baleinen te voeren. Een hoekpunt 210 kan op soortgelijke wijze worden uitgevoerd als hoekdeel met meerdere spanbanden 1018-7 15 217 en eventueel meerdere baleinen 219 afhankelijk van het tentontwerp en de toegepaste doekpanelen.
De onderhavige uitvinding is niet beperkt tot de beschreven voorkeursuitvoeringsvormen; de gevraagde 5 rechten worden bepaald door de navolgende conclusies.
- - , /
Claims (29)
1. Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek, omvattende: 5. tenminste een eerste gesteldeel dat tenminste twee via een eerste scharnierorgaan onderling scharnier- . bare eerste armen omvat, - tenminste een tweede gesteldeel dat tenminste een tweede arm omvat, 10. waarbij het eerste scharnierorgaan van de eerste armen langs een tweede arm verschuifbaar is.
2. Samenstel volgens conclusie 1 waarbij het tweede gesteldeel een tweede scharnierorgaan voor het scharnieren van twee of meer tweede armen omvat.
3. Samenstel volgens conclusie 1 of 2 waarbij de uiteinden van de armen zijn verbonden met hoekpunten van tenminste een doek voor het opspannen van het doek met behulp van het gestel.
4. Samenstel volgens een of meer van de voor-20 gaande conclusies waarbij de armen langer zijn en/of de som van twee armen die samen in hoofdzaak in eikaars verlengde liggen langer is dan een halve diagonaal van het doek.
5. Samenstel volgens een of meer van de voor-25 gaande conclusies waarbij de armen flexibele stijve stangen zijn.
6. Samenstel volgens conclusie 5 waarbij de stangen fiberglas omvatten.
7. Samenstel volgens een of meer van de voor-30 gaande conclusies waarbij het doek een in hoofdzaak rekvrije omtrek heeft.
8. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij de hoekverbindingen tussen de armen en het doek krachten opnemen zonder het doek langs 35 de randen op te rekken. ... J II
9. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij het doek langs de randen daarvan is versterkt met verstevigingmiddelen.
10. Samenstel volgens een of meer van de voor-5 gaande conclusies waarbij de eerste en/of tweede schar- nierorganen voor elke daaraan verbonden arm een schar-niermiddel omvatten.
11. Samenstel volgens conclusie 10 waarbij het scharniermiddel een as omvat.
12. Samenstel volgens een of meer van de voor gaande conclusies waarbij de tweede arm waarlangs het eerste scharnierorgaan verschuift een bekleding met een lage wrijving omvat.
13. Samenstel volgens een of meer van de voor-15 gaande conclusies waarbij het eerste scharnierorgaan een verschuiforgaan omvat dat de eerste arm waarlangs het eerste scharnierorgaan verschuift omsluit en is dit deel voldoende lang is om de wrijvingskrachten te verdelen over een relatief groot 20 oppervlak.
14. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij het eerste scharnierorgaan verder een aangrijpdeel omvat voor het langs de tweede arm geleiden daarvan.
15. Samenstel volgens een of meer van de voor gaande conclusies waarbij het eerste scharnierorgaan langs de tweede arm verschuifbaar is tot voorbij de helft van de diagonaal of boogdiagonaal welke zich in hoofdzaak langs deze arm uitstrekt.
16. Samenstel volgens een of meer van de voor gaande conclusies waarbij de kleinste hoek tussen twee gesteldelen zich bevindt in het interval 35-90 graden.
17. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies omvattende vier armen met een zodanige 35 onderlinge lengteverhouding dat een vierhoekig samenstel gezien vanaf een punt loodrecht op het kruispunt van de armen in hoofdzaak rechthoekig is. 1G19677
18. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies omvattende vier armen met een zodanige onderlinge lengteverhouding dat een vierhoekig samenstel gezien vanaf een punt loodrecht op het kruispunt van de 5 armen in hoofdzaak vliegervormig is.
19. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij de doorbuiging van de armen door het opspannen tot 15 procent van de diagonaallengte is.
20. Samenstel volgens een of meer van de voor gaande conclusies omvattende tenminste twee gesteldelen, die elk een eerste gesteldeel en een tweede gesteldeel omvatten, waarbij de paren van gesteldelen elkaar overlappen doordat tenminste een paar van twee armen elkaar 15 kruisend zijn aangebracht.
21. Samenstel volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij twee hoekpunten van het samenstel met elkaar zijn verbonden zodanig dat deze punten naar elkaar zijn 20 toegetrokken.
22. Tent omvattende tenminste een samenstel volgens een of meer van de conclusies 1-21.
23. Scherm omvattende tenminste een samenstel volgens een of meer van de conclusies 1-21.
24. Bevestigingsorgaan voor het bevestigen van een doek of doekversteviging aan een arm, omvattende: - tenminste twee bevestigingsogen voor het daaraan bevestigen van het doek of de doekversteviging, - tenminste een verbindingsdeel voor het ver-30 binden van de bevestigingsogen, en - bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van het bevestigingsorgaan aan de arm.
25. Bevestigingsorgaan voor het bevestigen van een doek of doekversteviging aan een arm, omvattende: 35. een ringvormig orgaan voor het daaraan beves tigen van het doek of de doekversteviging, - bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van het bevestigingsorgaan aan de arm. ‘H L, i ,· ··
26. Bevestigingsorgaan voor het bevestigen van een doek of doekversteviging aan een arm, omvattende: - een kegelvormig orgaan voor het daaraan bevestigen van het doek of de doekversteviging, 5. waarbij dit kegelvormig orgaan is aangebracht aan de arm nabij het einde daarvan.
27. Bevestigingsorgaan voor het koppelen van tenminste twee armen en tenminste 2 doekverstevigingen aan elkaar, omvattende: 10. per doekversteviging een oog voor het beves tigen van de doekversteviging aan het bevestigingsorgaan, - per oog een koppelstuk voor het bevestigen van het oog aan een ander oog, - per arm bevestigingsmiddelen voor het beves-15 tiging van de arm aan een koppelstuk.
28. Samenstel omvattende tenminste twee overlappende gesteldelen elk omvattende tenminste armen en daardoor op te spannen doek, verder omvattende: - scharniermiddelen voor het bijeenhouden en 20 scharnieren van de armen per gesteldeel, - waarbij de gesteldelen buigbaar zijn, en - waarbij het doek middels spanmiddelen en/of de armen van de gesteldelen opspanbaar is.
29. Werkwijze voor het opspannen van een veel-25 hoekig doek omvattende de volgende stappen: - het deels uitklappen van tenminste drie armen die deel uitmaken van tenminste twee gesteldelen, - het met behulp van deze armen vormen van tenminste een gesteldeel omvattende tenminste een arm 30 langs tenminste een diagonaal of hoogtelijn van een veelhoekig doek, - het verschuiven van een scharnierorgaan langs een van de armen langs de diagonaal of hoogtelijn teneinde alle armen onder spanning tegen het doek te dringen.
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1019677A NL1019677C2 (nl) | 2001-12-28 | 2001-12-28 | Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. |
PCT/NL2002/000866 WO2003060258A2 (en) | 2001-12-28 | 2002-12-23 | Assembly of a frame and a cloth to be stretched thereon |
AU2002360011A AU2002360011A1 (en) | 2001-12-28 | 2002-12-23 | Assembly of a frame and a cloth to be stretched thereon |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1019677A NL1019677C2 (nl) | 2001-12-28 | 2001-12-28 | Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. |
NL1019677 | 2001-12-28 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1019677C2 true NL1019677C2 (nl) | 2003-07-01 |
Family
ID=19774436
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1019677A NL1019677C2 (nl) | 2001-12-28 | 2001-12-28 | Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
AU (1) | AU2002360011A1 (nl) |
NL (1) | NL1019677C2 (nl) |
WO (1) | WO2003060258A2 (nl) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
RU2617767C1 (ru) * | 2016-04-14 | 2017-04-26 | Алексей Александрович Сычев | Устройство разъемного соединения гибких материалов |
WO2019164714A1 (en) * | 2018-02-23 | 2019-08-29 | Lso, Lp | Tent or shade providing structure |
Citations (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3810482A (en) * | 1972-11-14 | 1974-05-14 | Pelsue T Co | Collapsible tent and frame therefor |
EP0829598A1 (en) * | 1996-09-13 | 1998-03-18 | Werner B.V. | Canopy structure |
DE19721037C1 (de) * | 1997-05-20 | 1999-02-25 | Hartmann Hans Joerg Dr | Standschirm mit Seitenmast |
-
2001
- 2001-12-28 NL NL1019677A patent/NL1019677C2/nl not_active IP Right Cessation
-
2002
- 2002-12-23 AU AU2002360011A patent/AU2002360011A1/en not_active Abandoned
- 2002-12-23 WO PCT/NL2002/000866 patent/WO2003060258A2/en not_active Application Discontinuation
Patent Citations (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3810482A (en) * | 1972-11-14 | 1974-05-14 | Pelsue T Co | Collapsible tent and frame therefor |
EP0829598A1 (en) * | 1996-09-13 | 1998-03-18 | Werner B.V. | Canopy structure |
DE19721037C1 (de) * | 1997-05-20 | 1999-02-25 | Hartmann Hans Joerg Dr | Standschirm mit Seitenmast |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AU2002360011A1 (en) | 2003-07-30 |
WO2003060258A3 (en) | 2003-12-11 |
WO2003060258A2 (en) | 2003-07-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2140513C1 (ru) | Складной навес | |
US7484520B2 (en) | Collapsible structures | |
EP0831192B1 (en) | Collapsible sunshields, partitions and shade structures having overlapping support loops | |
AU671180B2 (en) | Improved inverse umbrella tent | |
US6591849B1 (en) | Foldable frame structure | |
KR100460426B1 (ko) | 옥내외용접힘가능디스플레이구조체 | |
US20120247523A1 (en) | Portable tent | |
JPH01250570A (ja) | 携帯式構造体 | |
US8220476B2 (en) | Frame structure for a quickly erectable canopy shelter | |
US5573028A (en) | Stable Tent | |
US20150292231A1 (en) | Collapsible sun shelter | |
CN110382804A (zh) | 多点固定附着系统 | |
US7357140B2 (en) | Collapsible structure | |
WO1994019568A9 (en) | Stable tent | |
US20030000563A1 (en) | Construction frame | |
KR102517295B1 (ko) | 2개의 우산 구조부를 포함하는 절첩가능 텐트 | |
US6082385A (en) | Supporting truss, for example a shelter structure | |
US20220295997A1 (en) | Portable sunshade | |
NL1019677C2 (nl) | Samenstel van een gestel en daardoor op te spannen doek. | |
EP0901551B1 (en) | A foldable tent | |
NL1004026C2 (nl) | Schermconstructie. | |
CA2502994C (en) | Collapsible structure | |
CA2150756C (en) | Collapsible display framework for indoor or outdoor use | |
GB2304083A (en) | Framework and awning |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
SD | Assignments of patents |
Owner name: AART VAN DER STIGCHEL |
|
VD1 | Lapsed due to non-payment of the annual fee |
Effective date: 20060701 |