NL1016132C2 - Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor. - Google Patents

Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor. Download PDF

Info

Publication number
NL1016132C2
NL1016132C2 NL1016132A NL1016132A NL1016132C2 NL 1016132 C2 NL1016132 C2 NL 1016132C2 NL 1016132 A NL1016132 A NL 1016132A NL 1016132 A NL1016132 A NL 1016132A NL 1016132 C2 NL1016132 C2 NL 1016132C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
platform
floor
soil
level
side walls
Prior art date
Application number
NL1016132A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendricus Johannes Fijneman
Original Assignee
Univ Eindhoven Tech
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Eindhoven Tech filed Critical Univ Eindhoven Tech
Priority to NL1016132A priority Critical patent/NL1016132C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1016132C2 publication Critical patent/NL1016132C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D29/00Independent underground or underwater structures; Retaining walls
    • E02D29/063Tunnels submerged into, or built in, open water
    • E02D29/073Tunnels or shuttering therefor assembled from sections individually sunk onto, or laid on, the water-bed, e.g. in a preformed trench

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Underground Structures, Protecting, Testing And Restoring Foundations (AREA)

Description

Korte aanduiding: Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor 5 het bouwen van een ondergrondse ruimte met een vloer, zijwanden en een dak omvattende de stappen van A het aanbrengen van tegenover elkaar gelegen grond- keringen in de grond B het uitgraven van grond tussen de grondkeringen tot 10 een eerste niveau onder het grondwaterniveau C het ter plaatse van de uitgegraven grond tussen de grondkeringen aanbrengen van de ondergrondse ruimte D het aanvullen van de ruimte tussen de grondkeringen en de ondergrondse ruimte met grond tot een gewenst, bijvoorbeeld het 15 oorspronkelijk, niveau.
Binnen het kader van deze uitvinding moet onder de term ondergrondse ruimte met name worden gedacht aan tunnels maar ook aan bijvoorbeeld kelders onder gebouwen. De tunnels kunnen zich hierbij ook onder waterwegen zoals rivieren en kanalen uitstrekken. Bij het creëren 20 van dergelijke ondergrondse ruimtes zal men altijd rekening moeten houden met het grondwaterniveau. Zodra het grondwaterniveau hoger is gelegen dan de te bouwen ondergrondse ruimte of een deel daarvan zal het grondwater de bouw van de ondergrondse ruimte bemoeilijken. Dit wordt veroorzaakt doordat nadat tijdens stap C de grond tussen de grondkeringen in de vorm 25 van damwanden tot een eerste niveau onder het grondwaterniveau is uitgegraven, de zo ontstane bouwput gevuld zal zijn met grondwater althans tot het grondwaterniveau. Dit zal niet optreden indien toevalligerwijze de damwanden zich uitstrekken tot of door een natuurlijke bodemafsluiting zoals een waterdichte kleilaag hetgeen in de regel niet het geval zal zijn. 30 Indien een dergelijke natuurlijke bodemafsluiting ontbreekt, wordt een kunstmatige bodemafsluiting gecreëerd door tussen de damwanden een waterdichte bodem aan te brengen. Dit kan op verschillende manieren geschieden bijvoorbeeld door met behulp van onderwaterbeton een waterdichte vloer aan te brengen op de bodem van het uitgegraven deel, door een laag 35 onder de betreffende bodemlaag te injecteren met een daartoe geschikt verhardingsmiddel of door bevriezing van de bodem. Om nu te voorkomen dat 10 16 132 2 grondwater in de bouwput blijft staan dient enerzijds de natuurlijke of kunstmatige bodemafsluiting waterdicht te zijn en anderzijds dienen de damwanden onderling waterdicht op elkaar aan te sluiten. Veelal vergt dit een grote technische inspanning waarbij desondanks toch lekkages ontstaan.
5 Na het droogleggen van de bouwpunt zullen aanzienlijke momenten in de damwanden optreden. Om deze momenten te beperken worden vaak stempels tussen de bovenste uiteinden van de damwanden geplaatst of worden groutankers toegepast die zijn verankerd in de naburige grond. Stempels zijn hinderlijke obstakels bij de uitvoering; de damwanden zijn niet in 10 alle gevallen te trekken en dan dus niet te hergebruiken.
Nadat op deze wijze een bouwput is gecreëerd wordt op de bodem van de bouwput de vloer, de zijwanden en het dak van de ondergrondse ruimte vervaardigd waarna het resterende deel van de bouwput weer met grond wordt aangevuld bijvoorbeeld tot het oorspronkelijke 15 maaiveldniveau. Enkele van de nadelen die verbonden zijn met de bovenstaand beschreven werkwijze zijn reeds beschreven. Daarnaast wordt ook een aanzienlijk ruimtebeslag gedaan aangezien de stroken grond grenzend aan de buitenzijde van de damwanden beschikbaar dienen te zijn voor allerhande, voor de werkzaamheden noodzakelijke, apparatuur en mensen. Met name in 20 stedelijke gebieden kan dit aanzienlijke problemen opleveren doordat het verkeer en het leven in zijn algemeenheid in de omgeving van de bouwplaats worden ontwricht.
Alternatief kan men er ook voor kiezen het grondwaterpeil plaatselijk te verlagen tot onder de bodem van de bouwput. Uiteraard 25 bestaat er dan geen gevaar meer dat de bouwput zich vult met grondwater. Plaatselijke verlaging van de grondwaterstand kan bij op staal gefundeerde gebouwen scheurvorming veroorzaken door zettingsverschillen. Ook bij op palen gefundeerde gebouwen kunnen zettingsverschillen ontstaan. Betreft het hierbij houten paal funderingen, zoals men deze in historische 30 binnensteden kan aantreffen, die droog komen te staan dan zijn de gevolgen van het verrotten van de palen desastreus. Bovendien gaat het ten koste van de aanwezige vegetatie. Om bovengenoemde redenen verbieden veel overheden het grondwaterpeil te verlagen.
Een andere bekende techniek voor het bouwen van 35 ondergrondse tunnels is het boren ervan. Deze techniek is uitermate kostbaar en beperkt zich tot tunnels met een ronde, constante doorsnede, 10 16 132 3 waarvan niet of slechts moeilijk is af te wijken voor het aanbrengen van bijvoorbeeld nooduitgangen en plaatselijke verbredingen ten behoeve van metrostations.
Tevens is het bekend om in een dok drijvende, gesloten 5 tunneldelen te bouwen, die vervolgens naar de uiteindelijke bouwlocatie worden gedreven om daar te worden afgezonken en met grond te worden bedekt. Deze techniek leent zich in het algemeen slechts voor toepassing in landelijke gebieden en voor tunnels onder waterwegen.
De uitvinding beoogt nu voor de bovengenoemde bezwaren 10 een oplossing te bieden en wordt hiertoe gekenmerkt door tijdens stap C, de stappen
Cl het aanbrengen van een op het grondwater drijvend platform tussen de grondkeringen C2 het vervaardigen van de vloer, en tenminste een eerste 15 deel van de zijwanden op het platform C3 het vervaardigen van een eventueel resterend deel van de zijwanden en van het dak op het tijdens stap C2 tenminste vervaardigde deel van de zijwanden C4 het doen zinken van het platform inclusief tenminste 20 de vloer en het eerste deel van de zijwanden tot een tweede niveau onder het grondwaterniveau C5 het verwijderen van het platform onder de vloer vandaan C6 het doen zinken van de vloer, en tenminste het eerste deel van de zijwanden tot de vloer op het eerste niveau rust.
25 De werkwijze volgens de uitvinding maakt het droogmaken van de bouwput danwel het verlagen van het grondwaterniveau overbodig. Hierdoor is tevens een bodemafsluiting overbodig geworden, hoeven de damwanden onderling niet waterdicht op elkaar aan te sluiten en worden dezelfde damwanden bovendien ten minste beduidend minder zwaar mechanisch 30 belast. Bovendien is het noodzakelijke ruimtebeslag kleiner doordat veel werkzaamheden plaats kunnen vinden op het platform. Alhoewel de stappen Cl tot en met C6 niet in een geheel willekeurige volgorde zijn geformuleerd, is het binnen het kader van de uitvinding niet noodzakelijk dat deze volgorde exact wordt aangehouden. De volgorde wordt mede bepaald 35 door de hoogte van de tunnelwanden, de diepteligging van de tunnel en de 1016132 4 grondwaterstand. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld: Cl, C2, C4, C5, C3, C6.
Bij voorkeur wordt de werkwijze volgens de uitvinding gekenmerkt door het na stap D uitvoeren van stap E inhoudende het uit 5 de grond verwijderen van de grondkeringen. Deze grondkeringen kunnen vervolgens weer worden toegepast voor volgende bouwprojecten.
Op eenvoudige en voordelige wijze wordt stap C4 uitgevoerd door het verminderen van het drijvend vermogen van het platform.
Bij voorkeur worden na stap Cl dempers en/of veren 10 aangebracht tussen het platform enerzijds en de grondkeringen of andere vaste punten anderzijds. Hiermee wordt bewerkstelligd dat het platform zo goed mogelijk stabiel blijft ondanks de bouwactiviteiten die erop ten minste tijdens stap C2 plaatsvinden.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een platform 15 voor toepassing in een werkwijze volgens de boven beschreven uitvinding. Hierbij is het platform bij voorkeur opgebouwd uit onderling koppel baar vakwerkdelen waarbinnen drijfelementen zijn aangebracht. Tevens is aan de bovenzijde van het platform bij voorkeur een bouwvloer voor de te bouwen ruimte aangebracht. Indien het drijvend vermogen van de drijfelementen 20 instelbaar is kan met voordeel het platform naar wens zinken of opstijgen. Dit kan op eenvoudige wijze worden gerealiseerd indien de drijfelementen met lucht vul bare kussens omvatten.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een vakwerkdeel geschikt om deel uit te maken van een platform zoals bovenstaand beschreven 25 omvattende koppel middel en voor koppeling met andere vakwerkdelen en dri jfelementen in het inwendige ervan.
De uitvinding zal niet beperkend worden toegelicht aan de hand van de navolgende figuurbeschrijving waarin wordt verwezen naar bijgaande tekeningen. Hierbij toont 30 figuur 1 een perspectivisch aanzicht van een ruimtelijk vakwerk, figuur 2 een zijaanzicht van het ruimtelijk vakwerk volgens figuur 1 met daarin opgenomen kussens, figuur 3A een dwarsdoorsnede tijdens een eerste fase 35 van een werkwijze volgens de uitvinding, 10 16 132 5 figuur 3B een perspectivische bovenaanzicht tijdens deze eerste fase, figuur 4A een dwarsdoorsnede tijdens een tweede fase van een werkwijze volgens de uitvinding, 5 figuur 4B een perspectivisch bovenaanzicht van deze fase, figuur 5A een dwarsdoorsnede tijdens een derde fase van een werkwijze volgens de uitvinding, figuur 5B een detail van figuur 5A, 10 figuur 6 een dwarsdoorsnede tijdens een vierde fase van een werkwijze volgens de uitvinding, figuur 7 een 1angsdoorsnede tijdens een vijfde fase van een werkwijze volgens de uitvinding, figuur 8A een dwarsdoorsnede tijdens een zesde fase 15 van een werkwijze volgens de uitvinding, figuur 8B een perspectivisch bovenaanzicht tijdens deze zesde fase, figuur 9 een dwarsdoorsnede tijdens een zevende fase van een werkwijze volgens de uitvinding, 20 figuur 10 een dwarsdoorsnede tijdens een achtste fase van een werkwijze volgens de uitvinding, figuur 11 een 1 angsdoorsnede van een eerste mogelijke uitvoeringsvorm om de volgens de uitvinding vervaardigde ondergrondse ruimte te funderen, 25 figuur 12A een horizontale 1angsdoorsnede van een tunnelwand, bij een tweede alternatieve uitvoeringsvorm om de ondergrondse ruimte te funderen, figuur 12B een dwarsdoorsnede volgens de lijn XII B -XII B, in figuur 12A.
30 Figuur 1 toont een vakwerk 1 dat is opgebouwd uit een aantal horizontale staven 2, verticale staven 3 en diagonale staven 4 die samenkomen in knooppunten 5. De staven definiëren vier rechthoekige ruimtes 6A, 6B, 6C, 6D met onderling gelijke afmetingen. De breedte en diepte van het vakwerk 1 bedragen ieder 6 meter, terwijl de hoogte 2,5 meter bedraagt.
35 Zoals uit het navolgende nog duidelijk zal worden is een geschikte breedte en dieptemaat van een dergelijk vakwerk afhankelijk van de maatvoering 1016132 6 in het horizontale vlak van de te bouwen ondergrondse ruimte. Een geschikte hoogtemaat van het vakwerk 1 hangt met name af van het gewenste drijvend vermogen.
Figuur 2 toont het vakwerk van figuur 1 in zijaanzicht 5 nu echter met in de ruimtes 6A, 6B, 6C, 6D opgenomen opblaasbare kussen 7A, 7B en niet nader getoond 7C en 7D. Deze kussens zijn vervaardigd uit een flexibel, niet luchtdoorlatend gewapend doek dat bestand is tegen mechanische belastingen waardoor de kussens lek zouden kunnen geraken. Om het risico van het lek stoten van de kussens te beperken kan men er 10 ook voor kiezen om in plaats van kussens vaten te gebruiken die zowel met lucht als met water kunnen worden gevuld. De kussens zijn verbonden met het vakwerk 1 middels lussen 8 die aangrijpen om de onderste staven van de horizontale staven 2. Vakwerk 1, inclusief kussens 7, zijn op niet-nader getoonde wijze in horizontale richting onderling koppel baar. Door de 15 kussens 7 zijn de vakwerken in staat om op water te drijven waarbij het drijvend vermogen afhangt van het volume van de kussens en de mate waarin de kussens met lucht zijn gevuld.
In figuur 3A is een dwarsdoorsnede weergegeven van de omgeving waarin een ondergrondse tunnel dient te worden gebouwd. Door 20 afgraving is tussen twee aangebrachte damwanden 20, 21 een met grondwater 22 tot grondwaterniveau 23 gevulde bouwput 24 ontstaan. De bouwput wordt aan de onderzijde begrensd door bodem 25. Met behulp van groutankers 26 en 27 worden vervormingen van de damwanden 20, 21 beperkt. Met verwijzings-cijfers 29 worden belendende bouwwerken aangegeven zoals men die vaak 25 aantreft in stedelijke gebieden. De bouwput 24 strekt zich over een grote lengte uit zoals weergegeven in figuur 3B waarin overigens voor de duidelijkheid de bouwwerken 29 niet zijn opgenomen. Volgens de stand van de techniek wordt vervolgens bodem 25 bijvoorbeeld door groutinjectie of met onderwaterbeton waterdicht gemaakt zodat grondwater niet via bodem 30 25 naar de bouwput 24 kan stromen. Om te voorkomen dat grondwater via de naden tussen de delen 20’ waaruit de damwanden 20, 21 zijn opgebouwd in bouwput 24 zal stromen dienen deze delen 20’ volgens de stand van de techniek waterdicht op elkaar aan te sluiten. Het is overigens ook mogelijk dat reeds voor ontgraving op het niveau van bodem 25 door middel van 35 injectie een laag wordt gecreëerd die geen grondwater doorlaat. Vervolgens wordt volgens de stand van de techniek het grondwater 22 uit bouwput 24 1016132 7 gepompt waarna de bouwwerkzaamheden op bodem 25 of op een eventueel op bodem 25 gecreëerde laag, aanvangt. Door het leegpompen van de bouwput 24 zal een aanzienlijk binnenwaarts gerichte belasting op de damwanden 20, 21 werken.
5 In de figuren 4A en 4B is een volgende fase van de werkwijze volgens de uitvinding weergegeven. Bouwplateau 30 is drijvend aangebracht op het grondwater 22 in bouwput 24. Hiertoe is bouwplateau 30 opgebouwd uit onderling gekoppelde vakwerken 31, vergelijkbaar met die weergegeven in figuur 1, met daarin opgenomen kussens 32 op een wijze 10 vergelijkbaar met die gepresenteerd in figuur 2. Bovenop het vakwerk is een vloer 33 met opstaande randen 34, 35 aangebracht. Bouwplateau 30 is met behulp van een hijskraan in delen tussen de damwanden geplaatst. Deze delen kunnen bestaan uit individuele vakwerken 31 of uit een aantal gekoppelde vakwerken 31, mede afhankelijk van de beschikbare ruimte 15 en de kraancapaciteit. Koppeling tussen deze delen heeft al drijvende plaatsgevonden. In principe kunnen alle delen op dezelfde locatie tussen de damwanden worden geplaatst waarna de delen naar de gewenste positie worden gedreven om ter plaatse te worden gekoppeld met andere delen. Om vloer 33 zo stabiel mogelijk in horizontale positie te houden kunnen 20 dempers en/of veren tussen de koppen van damwanden 20, 21 en de zijkanten van bouwplateau 30 zijn aangebracht.
Nadat het bouwplateau 30 over de gewenste lengte is opgebouwd wordt bovenop het bouwplateau de betonnen vloer 40 en eerste delen 41, 42 van de zijwanden van de uiteindelijke tunnel gestort. Bij 25 het storten van de betonnen vloer 40 dienen opstaande randen 34, 35 als bekisting zoals duidelijker blijkt uit de detailweergave in figuur 5B. Om stabiliteitsproblemen te voorkomen wordt de vloer 40 vanaf het midden van vloer 33 op gelijkmatige wijze gestort waarna gelijktijdig de eerste delen 41, 42 van de zijwand worden gestort. Alternatief kan er ook voor 30 worden gekozen om de individuele kussens 32 voller of leger te pompen om zo te voorkomen dat lokale gewichtstoenames tot scheefstand of schommelingen aanleiding geeft Onder invloed van het gewicht van de betonnen vloer 40 en eerste delen 41, 42 van de zijwanden is het bouwplateau dieper komen te liggen tot een niveau waarbij vloer 33 nog net boven het bovenste 35 oppervlak 23 van het grondwater 22 is gelegen. Vervolgens worden aan de kopse zijde van de door de vloer 40 en eerste delen 41 en 42 van de 10 16 132 8 zijwanden gevormde tunnel bak 43, kopse wanden 51 bevestigd zodat tunnel bak 43 slechts aan de bovenzijde open is.
Vervolgens laat men lucht uit de kussens 32 ten minste voor een deel ontsnappen (figuur 6). Het drijvend vermogen van bouwplateau 5 30 zal dientengevolge afnemen waardoor bouwplateau 30 met daarop tunnel bak 43 in de richting van bodem 25 zal zinken tot het moment waarop tunnel bak 43 zelfstandig voldoende drijvend vermogen heeft. Dit laat zich relatief eenvoudig voorspellen met behulp van de wet van Archimedes. Om zelfstandig te kunnen blijven drijven is het noodzakelijk dat de eerste delen 41, 42 10 van de tunnel bak 43 alsmede de kopse wanden van tunnel bak 43 boven het grondwateroppervlak 23 uitsteken.
Op dit moment heeft bouwplateau 30 zijn functie verloren en wordt deze deelsgewijs via een van de kopse zijden van de tunnel bak 43 onder de tunnel uitgetrokken en naar het grondwateroppervlak 23 15 gebracht, bijvoorbeeld door het weer opblazen van de kussens van het betreffende vakwerkdeel. Dit proces is weergegeven in figuur 7. Bouwplateau 30 wordt in zijn geheel in 1 angsrichting van de tunnelbak onder deze tunnel bak vandaan getrokken totdat een los te koppelen deel van bouwplateau 30 aan de bovenzijde vrij is om op te stijgen langs kopse wand 51. Hiertoe 20 dient eerst onder water het betreffende deel van bouwplateau 30 ontkoppeld te worden van het resterende deel van het bouwplateau 30 op de koppelings-punten 52, 53. Om te voorkomen dat men tijdens het verwijderen van bouwplateau 30 geconfronteerd wordt met een hechting tussen bouwplateau 30 en betonnen vloer 40 kan men voordat vloer 40 op bouwplateau 30 wordt 25 gestort op. bouwplateau 30 een tussenlaag aanbrengen die aanhechting voorkomt, zoals een kiezellaag of een folielaag. Voor de-duidelijkheid is vloer 33 in figuur 7 slechts weergegeven op het vakwerkdeel dat zich in drijvende toestand bevindt.
Nadat het bouwplateau 30 in zijn geheel is verwijderd 30 worden de resterende delen 55, 56 van de zijwanden en het plafond 57 vervaardigd waarna tunnelbak 43 alzijdig is gesloten (figuur 8A en 8B). Door het toegenomen gewicht van de tunnelbak 43 is deze nog verder gezonken in vergelijking met de situatie in de figuren 6 en 7. De betonnen vloer 40 zal echter nog niet op de bodem 25 van de bouwput 24 rusten.
35 Om tunnelbak 43 in zijn geheel onder het grondwater- niveau 23 te doen zakken en te laten rusten op bodem 25 wordt via daartoe 10 16 132 9 geschikte kanalen door een van de wanden van tunnel bak 43 water 58 toegelaten in deze tunnel bak 43. Hiertoe neemt het drijvend vermogen van tunnelbak 43 af en zal deze zinken tot op bodem 25, zoals in figuur 9 is weergegeven.
5 Vervolgens wordt het resterende deel van bouwput 24 weer aangevuld met grond tot het oorspronkel ijke niveau en worden damwanden 20, 21 en groutankers 26, 27 verwijderd. In principe zijn de damwanden 20, 21 en de groutankers 26, 27 geschikt voor hergebruik. Ditzelfde geldt overigens voor de vakwerkdelen waaruit bouwplateau 30 opgebouwd is geweest. 10 Na het aanvullen met grond wordt het water 58 uit de tunnelbak 43 gepompt waarna de tunnel verder kan worden afgewerkt. Zie figuur 10.
Het direct op bodem 25 doen afzinken van tunnelbak 43 op bodem 25 is slechts mogelijk indien bodem 25 van bouwput 24 vlak te ontgraven is. Is dit echter niet mogelijk dan kunnen na het afgraven van 15 bouwput 24 zoals beschreven bij de figuren 3A en 3B met onderwaterbeton vlakke platen 60 op regelmatige afstand van elkaar worden gestort waarop tunnelbak 43 kan rusten. De ruimte tussen de platen 60, bodem 25 en tunnelbak 43 wordt volgespoten met zand 61.
Een andere mogelijkheid om de tunnelbak 43 te funderen 20 wordt weergegeven in de figuren 12A en 12B. Tunnelzijwand 65 is op regelmatige afstanden voorzien van een verdikking 66 met een centraal in de verdikking 66 gelegen doorlopende ronde opening 67. Concentrisch met deze opening 67 strekt zich een stalen paal 68 tot in de grond onder bodem 25 uit. De cilindrische ruimte tussen opening 67 en paal 68 is gevuld met 25 grout 69 dat dienst doet als verbindingsmiddel tussen tunnelzijwand 65 en paal 68 die op zijn beurt weer vast zit in de grond onder bodem 25. Om deze verbinding te versterken is op de wand van opening 67 een profilering 70 aangebracht. Een dergelijke verbinding is in staat om zowel trek- als drukkrachten op te nemen. In sommige gevallen is ook een 30 betonpaal toe te passen in plaats van stalen paal 68.
Alhoewel hier niet nader toegelicht aan de hand van figuren, is het duidelijk dat de bovenstaande werkwijze volgens de uitvinding ook geschikt is voor het vervaardigen van tunneldelen waarvan één of beide kopse uiteinden uitmonden boven het grondwaterniveau. Tunnels 35 kunnen in één keer over hun volle lengte worden vervaardigd. Alternatief kan een tunnel ook worden opgebouwd uit separaat af te zinken delen. Deze 1016 132 10 delen worden waterdicht op elkaar aangesloten met behulp van daartoe geschikte afdichtingsmiddelen op de grensvlakken tussen de tunneldelen. Na het aansluiten van dergelijke tunneldelen worden de kopse wanden doorbroken.
5 10 16 132

Claims (10)

1. Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte met een vloer, zijwanden en een dak omvattende de stappen van 5. het aanbrengen van tegenover elkaar gelegen grond- keringen in de grond B het uitgraven van grond tussen de grondkeringen tot een eerste niveau onder het grondwaterniveau C het ter plaatse van de uitgegraven grond tussen de 10 grondkeringen aanbrengen van de ondergrondse ruimte D het aanvullen van de ruimte tussen de grondkeringen en de ondergrondse ruimte met grond tot een gewenst, bijvoorbeeld het oorspronkelijk, niveau gekenmerkt door tijdens stap C de stappen 15 Cl het aanbrengen van een op het grondwater drijvend platform tussen de grondkeringen C2 het vervaardigen van de vloer, en tenminste een eerste deel van de zijwanden op het platform C3 het vervaardigen van een eventueel resterend deel van 20 de zijwanden en van het dak op het tijdens stap C2 tenminste vervaardigde deel van de zijwanden C4 het doen zinken van het platform inclusief tenminste de vloer en het eerste deel van de zijwanden tot een tweede niveau onder het grondwaterniveau
25 C5 het verwijderen van het platform onder de vloer vandaan C6 het doen zinken van de vloer, en tenminste het eerste deel van de zijwanden tot de vloer op het eerste niveau rust.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, gekenmerkt door het na stap D uitvoeren van stap E inhoudende het uit de grond verwijderen van 30 de grondkeringen.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, gekenmerkt door het tijdens stap C4 verminderen van het drijvend vermogen van het platform.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, gekenmerkt door het na stap Cl aanbrengen van dempers en/of veren tussen 35 het platform enerzijds en de grondkeringen of andere vaste punten anderzijds. 1016132
5. Platform voor toepassing in een werkwijze volgens een der voorgaande conclusies.
6. Platform volgens conclusie 5, gekenmerkt door onder! ing koppel bare vakwerkdelen waarbinnen drijfelementen zijn aangebracht.
7. Platform volgens conclusie 5 of 6, gekenmerkt door een bouwvloer aangebracht op de bovenzijde van het platform.
8. Platform volgens conclusie 5, 6 of 7 met het kenmerk, dat de het drijvend vermogen van de drijfelementen instelbaar is.
9. Platform volgens conclusie 6, 7 of 8, met het kenmerk, 10 dat de drijfelementen met lucht vul bare kussens omvatten.
10. Vakwerkdeel voor toepassing bij een platform volgens een der conclusies 5-9 omvattende koppel middel en voor onderlinge koppeling met andere vakwerkdelen en drijfelementen in het inwendige ervan. 1016 132
NL1016132A 2000-09-08 2000-09-08 Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor. NL1016132C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016132A NL1016132C2 (nl) 2000-09-08 2000-09-08 Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016132 2000-09-08
NL1016132A NL1016132C2 (nl) 2000-09-08 2000-09-08 Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1016132C2 true NL1016132C2 (nl) 2002-03-11

Family

ID=19772041

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1016132A NL1016132C2 (nl) 2000-09-08 2000-09-08 Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1016132C2 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60261831A (ja) * 1984-06-08 1985-12-25 Toa Harbor Works Co Ltd ケ−ソンの製作方法
DE19739106C1 (de) * 1997-09-06 1999-04-29 Gert Dr Ing Dallach Verfahren zum Herstellen eines Tiefbauwerks in einer mit Grundwasser gefüllten Tiefbaugrube
DE29819997U1 (de) * 1998-11-09 1999-12-16 Peralta, Fernando, 89518 Heidenheim Schwimminsel
NL1013267C2 (nl) * 1998-11-25 2000-05-30 Leonardus Karel Van Tol H O D Werkwijze voor het vormen van een tunnel en zo gevormde tunnel.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60261831A (ja) * 1984-06-08 1985-12-25 Toa Harbor Works Co Ltd ケ−ソンの製作方法
DE19739106C1 (de) * 1997-09-06 1999-04-29 Gert Dr Ing Dallach Verfahren zum Herstellen eines Tiefbauwerks in einer mit Grundwasser gefüllten Tiefbaugrube
DE29819997U1 (de) * 1998-11-09 1999-12-16 Peralta, Fernando, 89518 Heidenheim Schwimminsel
NL1013267C2 (nl) * 1998-11-25 2000-05-30 Leonardus Karel Van Tol H O D Werkwijze voor het vormen van een tunnel en zo gevormde tunnel.

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 010, no. 138 (M - 480) 21 May 1986 (1986-05-21) *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1043581A (en) Quay structure
US7500807B2 (en) Method of construction using sheet piling sections
US8297885B2 (en) Method of erecting a building structure in a water basin
JPH0756140B2 (ja) 擁壁構造物の建設方法及び擁壁構造物
US3624702A (en) Offshore platform support
CN216194901U (zh) 一种用于大跨度地下车库的卸荷板式挡土墙结构
US3618327A (en) Caisson structure and pier construction methods
CN109518674B (zh) 一种人工岛节段、装配式人工岛及装配式人工岛的建造方法
US4232491A (en) Swimming pool deck
NL1016132C2 (nl) Werkwijze voor het bouwen van een ondergrondse ruimte en platform en vakwerkdeel hiervoor.
WO1986006133A1 (en) Improvements relating to construction of submerged roadways and other structures
KR20020081530A (ko) 교각의 기초 시공용 분할형 우물통과 그 시공방법
CN110656576A (zh) 一种桥墩结构及其施工方法
NL2000148C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een aquaduct.
US1394571A (en) Subaqueous structure and method
CN219137701U (zh) 一种斜拉框架梁与基坑内支撑体系二合一结构
CN115030200B (zh) 一种近岸侧水中桥梁基础施工一体式围堰结构及施工方法
RU2816995C1 (ru) Способ строительства гидротехнических сооружений на скальных грунтах
CN221372240U (zh) 一种原位地面制作和沉入的地下车站结构
JPH116164A (ja) 地下構造物構築工法
CN111852114B (zh) 钢结构地下车库快速构建及抗浮方法
US2384464A (en) Graving or basin dry dock
RU2237123C1 (ru) Способ возведения моста через водную преграду
KR100884050B1 (ko) 강재 폰툰을 이용한 교량용 우물통 기초 시공 방법
US2384616A (en) Basin or graving dry dock

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20080401