NL1014557C2 - Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem. - Google Patents

Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL1014557C2
NL1014557C2 NL1014557A NL1014557A NL1014557C2 NL 1014557 C2 NL1014557 C2 NL 1014557C2 NL 1014557 A NL1014557 A NL 1014557A NL 1014557 A NL1014557 A NL 1014557A NL 1014557 C2 NL1014557 C2 NL 1014557C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
goods
identification
identification means
data
monitoring system
Prior art date
Application number
NL1014557A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Collewijn
Original Assignee
Metaal Plus B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metaal Plus B V filed Critical Metaal Plus B V
Priority to NL1014557A priority Critical patent/NL1014557C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1014557C2 publication Critical patent/NL1014557C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47GHOUSEHOLD OR TABLE EQUIPMENT
    • A47G29/00Supports, holders, or containers for household use, not provided for in groups A47G1/00-A47G27/00 or A47G33/00 
    • A47G29/14Deposit receptacles for food, e.g. breakfast, milk, or large parcels; Similar receptacles for food or large parcels with appliances for preventing unauthorised removal of the deposited articles, i.e. food or large parcels
    • GPHYSICS
    • G07CHECKING-DEVICES
    • G07FCOIN-FREED OR LIKE APPARATUS
    • G07F17/00Coin-freed apparatus for hiring articles; Coin-freed facilities or services
    • G07F17/10Coin-freed apparatus for hiring articles; Coin-freed facilities or services for means for safe-keeping of property, left temporarily, e.g. by fastening the property
    • G07F17/12Coin-freed apparatus for hiring articles; Coin-freed facilities or services for means for safe-keeping of property, left temporarily, e.g. by fastening the property comprising lockable containers, e.g. for accepting clothes to be cleaned
    • G07F17/13Coin-freed apparatus for hiring articles; Coin-freed facilities or services for means for safe-keeping of property, left temporarily, e.g. by fastening the property comprising lockable containers, e.g. for accepting clothes to be cleaned the containers being a postal pick-up locker

Description

Titel: Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem
De uitvinding heeft betrekking op een opslaginrich-ting voor tijdelijke opslag van af te leveren goederen omvattende een opslagruimte voor het opnemen van goederen, die voorzien is van een afsluitbare toegangsdeur, en ver-5 grendelmiddelen voor het vergrendelen van de toegangsdeur van de opslagruimte, alsmede op een werkwijze voor het tijdelijk opslaan van af te leveren goederen in een opslagruimte, en tevens op een afgiftebewakingssysteem voorzien van een opslaginrichting volgens de uitvinding.
10 In de praktijk wordt een dergelijk systeem gebruikt voor het afleveren van goederen, zoals bijvoorbeeld medicijnen en brillenglazen. Volgens een dergelijk systeem is een winkel waar bepaalde goederen moeten worden afgeleverd voorzien van een kluis die van de straatzijde toegankelijk 15 is. De kluis heeft een met een sleutel afsluitbare toegangsdeur. Een bezorger van goederen bestemd voor de winkel is in het bezit van een passende sleutel en deponeert de te bezorgen goederen in de kluis. Vervolgens kan de winkelier, die eveneens in het bezit is van een passende sleutel, de 20 bezorgde goederen uit de kluis nemen. Voordelig aan deze wijze van bezorgen is dat het afleveren van de goederen kan plaats vinden zonder dat winkelpersoneel de goederen in ontvangst hoeft te nemen. Hierdoor kunnen bezorgingen 24 uur per dag plaats vinden, zodat de bezorger een gunstig 25 tijdstip voor de bezorging kan kiezen, bijvoorbeeld 's nachts.
Nadelig aan deze methode is echter dat eventuele verkeerde bezorgingen niet direct worden opgemerkt omdat de ontvangende partij niet aanwezig is. Ook komt het voor dat 30 bepaalde goederen niet worden ontvangen, terwijl deze volgens de bezorger wel zijn afgeleverd. Het terugvinden van de weggeraakte goederen blijkt in dergelijke gevallen moeilijk of onmogelijk. Het zoekraken van goederen levert grote economische schade op. Daarnaast levert het vermist raken 1014557 2 van bepaalde goederen zoals medicijnen gevaar op doordat patiënten niet van de zoekgeraakte medicijnen voorzien kunnen worden en doordat de vermiste medicijnen in verkeerde handen kunnen geraken.
5 De uitvinding heeft tot doel een systeem voor het afleveren van goederen te verschaffen waarmee de kans op foutieve bezorging en zoekraken van goederen aanzienlijk wordt gereduceerd.
Hiertoe wordt volgens de uitvinding een opslagin-10 richting volgens de hiervoor aangeduide soort gekenmerkt door personen-identificatiemiddelen voor het identificeren van gebruikers, goederen-herkenningsmiddelen voor het identificeren van in de opslagruimte gebrachte goederen, en registratiemiddelen verbonden met de personen-15 identificatiemiddelen en de goederen-herkenningsmiddelen, voor het opslaan van door de personen-identificatiemiddelen en de goederen-herkenningsmiddelen verkregen gegevens, waarbij de vergrendelmiddelen verbonden zijn met de personen- identificatiemiddelen, en de personen-20 identificatiemiddelen ingericht zijn voor het besturen van de vergrendelmiddelen.
Doordat met een opslaginrichting volgens de uitvinding de respectieve identiteiten van bezorgde pakketten, de bezorger en de ontvanger kan worden vastgesteld, wordt de 25 kans op een foutieve bezorging van pakketten verregaand verkleind. Daarnaast wordt geregistreerd wanneer een pakket is bezorgd en wanneer het pakket door de afnemer is aangenomen. Bij mogelijke malversatie met de aflevering kan snel de oorzaak worden nagegaan door evaluatie van de geregi-30 streerde gegevens.
De uitvinding voorziet tevens in een afgiftebewa-kingssysteem met een opslaginrichting van de hiervoor aangeduide soort waarbij de registratiemiddelen communicatief zijn verbonden met een centraal informatiesysteem.
35 De uitvinding voorziet tevens in een werkwijze van de hiervoor aangeduide soort gekenmerkt door de stappen van 1 014557 3 het te voren registreren van identificatiegegevens van één of meerdere geautoriseerde bezorgers, het te voren registreren van identificatiegegevens van één of meerdere af te leveren pakket, het vaststellen en registreren van een 5 identiteit van een bezorger, het verschaffen van toegang tot de opslagruimte indien de vastgestelde identiteit overeenkomt met tevoren opgeslagen identiteitsgegevens, het vaststellen en registreren van een identiteit van een in de opslagruimte gebracht pakket, en het vaststellen en regi-10 streren van een identiteit van een afnemer.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van een uitvoerige beschrijving van een uitvoerings-voorbeeld van de uitvinding aan de hand van de tekening. Hierin toont: 15 fig. 1 een vooraanzicht van een opslaginrichting volgens de uitvinding, fig. 2 een dwarsdoorsnede van de opslaginrichting uit fig. 1 volgens de lijn I-I', fig. 3 de opslaginrichting uit fig. 2 in geopende 20 toestand, fig. 4 een opslagsysteem volgens de uitvinding.
In fign. 1-3 is een uitvoeringsvoorbeeld van een opslaginrichting 10 volgens de uitvinding getoond. De kluis 10 is voorzien van een achterwand 11, een bodem 12, een 25 deksel 13, een voorzijde 14, en niet getoonde zijwanden, die samen een opslagruimte 15 begrenzen. De kluis 10 is in dit voorbeeld gemonteerd in een opening 21 die is aangebracht in een wand 20 van een gebouw, zoals bijvoorbeeld een winkel. De kluis 10 is met verbindingsmiddelen 23 met 30 de opening 21 verbonden. Aan de naar buiten gekeerde zijde van de muur is de kluis 10 voorzien van een toegangsopening 33 met een afsluitbare roldeur 35. De roldeur 35 loopt in geleidingsrails die aan weerszijden van de toegangsopening 33 zijn aangebracht, waarvan geleidingsrails 37 zijn ge-35 toond in de fign. 2 en 3. De geleidingsrails strekken zich uit tot bovenin de kluis 10. De roldeur 35 omvat scharnie- 10 14557 4 rend ten opzichte van elkaar aangebrachte lamellen 36. Dergelijke roldeuren zijn uit de praktijk bekend en op de markt beschikbaar. De roldeur 35 is van een zodanige constructie en kwaliteit dat deze tenminste vandaalbestendig 5 is, zodat de kluis 10 bij gesloten roldeur 35 een goede weerstand kan bieden tegen pogingen tot inbraak.
De onderste lamel van de roldeur 35 is voorzien van een sluitdeel 38. In gesloten toestand van de roldeur 35, zoals getoond in fig. 2, bevindt het sluitdeel 38 zich in 10 een groef 39 gelegen in de bodem 12 nabij de onderrand van de toegangsopening 33. Nabij de onderrand bevindt zich een vergrendelmechanisme 40 dat het sluitdeel 38 in gesloten toestand in de groef 39 kan vergrendelen. Dergelijke ver-grendelmechanismen 40 zijn uit de praktijk bekend. Het ver-15 grendelmechanisme 40 kan bijvoorbeeld zijn uitgevoerd met een sluitbout die elektromagnetisch verplaatst kan worden tussen een open en een gesloten stand.
Hoewel in dit uitvoeringsvoorbeeld de kluis is voorzien van een enkele toegangsdeur is de uitvinding niet tot 20 deze uitvoeringsvorm beperkt. In het bijzonder voorziet de uitvinding in een niet getoonde nadere uitvoeringsvorm waarin de kluis is uitgevoerd als een doorgeefruimte voorzien van afsluitbare toegangen die zich in gemonteerde toestand aan weerszijden van een muur bevinden waarin de kluis 25 is aangebracht. Indien de kluis is uitgevoerd als doorgeef-ruimte verdient het volgens de uitvinding de voorkeur de respectieve toegangsdeuren tot de doorgeefruimte zodanig uit te voeren dat bij het openen van een eerste toegangsdeur een tweede toegangsdeur gesloten blijft, zodat via de 30 doorgeefruimte geen doorlopende verbinding tussen ruimten aan weerszijden van de muur kan ontstaan.
De kluis 10 is voorzien van personenidentificatiemiddelen, die zijn ingericht voor het waarnemen van een door een gebruiker gepresenteerd signaal, en 35 die op basis van tenminste het waargenomen signaal de identiteit van de gebruiker kunnen bepalen. In dit voorbeeld 1 014557 5 omvatten de personen-identificatiemiddelen een transponder-lezer 50. De transponderlezer 50 is in dit voorbeeld aangebracht binnen de kluis 10. De transponderlezer 50 is ingericht voor het detecteren en lezen van transponders, die 5 bij voorkeur de gebruikelijk kaartvorm hebben; dergelijke transponderlezers en transponders zijn uit de praktijk bekend. De transponderlezer 50 omvat een detectiedeel in de vorm van een antenne 53, die nabij de buitenzijde van de kluis 10 is aangebracht. De transponderlezer 50 is inge-10 richt om van een nabij de antenne 53 gebrachte transponder-kaart de daarop vastgelegde gegevens te lezen. De transponderlezer 50 is verder voorzien van een identificatiegeheu-gen 57 waarin gegevens zijn opgeslagen met betrekking tot de identiteit en bevoegdheden van gebruikers. Verder is de 15 transponderlezer 50 door middel van een verbinding 58 verbonden met het vergrendelmechanisme 40, en is de transponderlezer 50 ingericht voor het besturen van het vergrendelmechanisme 40. In gebruik zal de transponderlezer 50 een door een gebruiker nabij de antenne 53 gebrachte transpon-20 derkaart lezen. De hierbij verkregen informatie wordt door de transponderlezer 50 vergeleken met de gegevens die zijn opgeslagen in het identificatiegeheugen 57. Op basis van deze vergelijking bepaalt de transponderlezer 50 of de gebruiker die zich door middel van de gelezen transponder-25 kaart heeft aangemeld bevoegd is om toegang te verkrijgen tot de opslagruimte 15. Als de betreffende gebruiker bevoegd is om toegang te verkrijgen tot de opslagruimte 15, geeft de transponderlezer 50 via de verbinding 58 een signaal aan het vergrendelmechanisme 40 waardoor het vergren-30 delmechanisme 40 het sluitdeel 38 van de roldeur 35 vrijgeeft. Vervolgens kan de gebruiker de roldeur 35 omhoogschuiven tot de in fig. 3 getoonde geopende toestand. Verder is het vergrendelmechanisme .40 voorzien van een posi-tiedetector 41 die een signaal genereert betreffende de 35 toestand van het vergrendelmechanisme 40. De positiedetec-tor 41 geeft een signaal af dat aangeeft of het vergrendel- 1014557 6 mechanisme 40 in de open of gesloten stand staat, bijvoorbeeld door de positie van een slotbout te bepalen. De posi-tiedetector 41 kan tevens gebruikt worden voor het signaleren van pogingen tot inbraak; hierbij wordt in reactie op 5 een signalering door de positiedetector van een verplaatsing van het vergrendelmechanisme, zonder dat het vergren-delmechanisme geactiveerd is, op als zodanig bekende wijze een alarmsignaal gegenereerd.
De kluis 10 is verder voorzien van goederen-10 herkenningsmiddelen, die in dit voorbeeld een barcodescanner 60 omvatten. De goederen-herkenningsmiddelen zijn ingericht voor het waarnemen van een op een pakket aangebrachte code. Een leesvenster 61 van de barcodescanner 60 is gericht in de richting van de toegangsopening 33. Indien een 15 pakket in de opslagruimte 15 wordt gebracht, kan de barcodescanner 60 een barcode aangebracht op het pakket lezen.
De barcodescanner 60 is voorzien van een goederengeheugen 62 waarin informatie betreffende af te leveren goederen is opgeslagen. Na het lezen van de barcode van het pakket kan 20 de barcodescanner 60 de gelezen gegevens vergelijken met de gegevens zoals opgeslagen in het geheugen 62, en op basis van deze vergelijking bepalen of het pakket inderdaad in deze betreffende kluis moet worden afgeleverd. Als uit deze vergelijking blijkt dat een bepaald pakket niet in deze 25 kluis moet worden afgeleverd, dan geeft de barcodescanner 60 een signaal af om de bezorger te waarschuwen dat een foutief pakket is afgeleverd, bijvoorbeeld door middel van een akoestisch signaal via een niet getoonde luidspreker.
De goederenherkenningsmiddelen kunnen volgens de uitvinding 30 zijn ingericht om continu de aanwezigheid van een pakket te signaleren, en zodoende mede als aanwezigheidsdetector te functioneren. In het bijzonder voorziet de uitvinding in goederenherkenningsmiddelen die continu de aanwezigheid en identiteit van een pakket in de kluis signaleren.
35 De kluis 10 is verder voorzien van een registratie- inrichting 70. Deze registratieinrichting 70 is via.een 1 0 14557 7 verbinding 71 verbonden met de transponderlezer 50, via een verbinding 72 met de barcodescanner 60, en via een verbinding 73 met het vergrendelmechanisme 40. De registratiein-richting 70 is voorzien van een registratiegeheugen 74, en 5 is ingericht om gegevens verkregen door respectievelijk de transponderlezer 50, de barcodescanner 60, en het vergrendelmechanisme 40 in het registratiegeheugen 74 op te slaan. Bij de opslag wordt tevens het tijdstip van de registratie bepaald en opgeslagen door middel van een in de registra-10 tieinrichting 70 aangebrachte klok 75. Voorts is de regi-stratieinrichting 70 voorzien van communicatiemiddelen 80 voor het uitvoeren van in het registratiegeheugen 74 opgeslagen gegevens. Door middel van deze communicatiemiddelen 80 kan de kluis 10 communiceren met de buitenwereld en ge-15 gevens zoals bijvoorbeeld identiteitsgegevens van personen en goederen ontvangen en door de kluis 10 vastgelegde bezorg- en afgiftegegevens uitvoeren. Daarnaast is de regi-stratieinrichting 70 ingericht om via de communicatiemiddelen 80 gegevens te sturen aan en gegevens te ontvangen van 20 respectievelijk de transponderlezer 50 en de barcodescanner 60. In het bijzonder kunnen de communicatiemiddelen een zender zoals bijvoorbeeld een GSM-zender omvatten alsmede een modem voor communicatie met een computernetwerk.
Hoewel in dit voorbeeld de personen-25 identificatiemiddelen zijn uitgevoerd met een transponderlezer 50 is de uitvinding niet hiertoe beperkt; de uitvinding kan ook worden toegepast met één of meerdere andere personen-identificatiemiddelen, zoals bijvoorbeeld een stem-, oog- of vingerafdrukherkenningsinrichting, een mag-30 netische kaartlezer, een PIN-codelezer, etc., al dan niet in combinatie met een transponderlezer.
Hoewel in dit voorbeeld de goederenherkenningsmiddelen zijn uitgevoerd met een barcodescanner 60 is de uitvinding niet hiertoe beperkt; de uitvinding kan 35 ook worden toegepast met één of meerdere andere waarnemingsrui ddelen, zoals bijvoorbeeld een transponderlezer en i j14557 8 een beeldherkenningsinrichting, etc., al dan niet in combinatie met een transponderlezer.
In fig. 4 is een uitvoeringsvoorbeeld van een systeem volgens de uitvinding weergeven. Hierin is de kluis 10 5 via de communicatiemiddelen 80 van de registratieinrichting 70 via een verbinding 90 verbonden met een communicatienetwerk. In dit voorbeeld wordt het netwerk gevormd door een computernetwerk 100. Dergelijke computernetwerken zijn uit de praktijk bekend, zoals bijvoorbeeld internet, intranet, 10 en locale netwerken. Met het netwerk 100 zijn tevens verbonden een computer van een bezorger 130, een computer van een afnemer 120 en een centrale computer 110. In dit voorbeeld wordt de verbinding 90 gevormd door een ISDN telefoonverbinding. Dergelijke verbindingen hebben een hoge ge-15 gevensoverdrachtcapaciteit en zijn eenvoudig aan te leggen.
De centrale computer 110 is voorzien van een order-bestand 111 en een persoonsbestand 112. In het orderbestand 111 zijn gegevens opgeslagen betreffende door een bezorgdienst te bezorgen pakketten, waarbij deze gegevens een 20 identificatiegegeven, een bezorgadres, en een bezorgdatum en -tijdstip omvatten. Overigens kunnen ook andere gegevens in dit orderbestand 111 worden opgeslagen zoals notagege-vens.
In het navolgende zal de werking van de uitvinding 25 worden verduidelijkt aan de hand van een toepassingsvoor-beeld.
In het orderbestand 111 van de computer 110 is or-derinformatie aanwezig omvattende de geplande bezorging van een pakket X, dat op tijdstip Y moet worden bezorgd in 30 kluis 10 door bezorger Z. De gegevens van de bezorger zijn bekend uit het persoonsbestand 112. De centrale computer 110 stuurt de gegevens betreffende deze order via het netwerk 100 aan de kluis 10. Hierbij ontvangt de registratieinrichting 70 de orderinformatie, en geeft de daarin omvat-35 te identificatiegegevens dat pakket X, op tijdstip Y door bezorger Z moet worden bezorgd, via de communicatiemiddelen 1014557 9 80 door aan het identificatiegeheugen 57 en het goederengeheugen 62. Hierdoor is binnen de kluis 10 informatie aanwezig over de bezorging van een pakket, welk pakket het betreft en door wie en wanneer het bezorgd zal gaan worden.
5 Het pakket X is voorzien van een barcode waarmee het pakket X eenduidig geïdentificeerd kan worden op basis van de in het goederengeheugen 62 opgeslagen gegevens.
In het persoonsbestand 112 is informatie aanwezig over de personen die gerechtigd zijn de kluis te openen, in 10 dit voorbeeld de bezorger Z en een afnemer A. Deze informatie omvat in dit voorbeeld een code die overeenkomt met een transponderkaart, waarmee de gebruikers zich kunnen identificeren bij de kluis 10, De centrale computer 110 stuurt via het netwerk 100 gegevens betreffende de personen die 15 gerechtigd zijn de kluis 10 te openen uit het persoonsbestand 112 naar het geheugen 57 van de transponderlezer 50. Hierdoor beschikt de kluis 10 over informatie wie gerechtigd is om de kluis 10 te openen.
De bezorger Z brengt vervolgens het pakket X naar de 20 kluis 10 op het tijdstip Y. De bezorger Z meldt zich aan bij de kluis 10 door zijn transponderkaart nabij de sensor 53 te brengen. Op de hiervoor beschreven wijze wordt de informatie van de transponderkaart gelezen en vergeleken met de informatie betreffende de bezorging zoals opgeslagen in 25 het identificatiegeheugen 57 en het goederengeheugen 62.
Hierbij wordt geëvalueerd of de bezorger Z op het tijdstip Y bij deze kluis 10 hoort te zijn en of de bezorger Z een gerechtigde gebruiker is. Omdat dit inderdaad het geval is wordt op de hiervoor beschreven wij ze de deur van de kluis 30 10 vrijgegeven; de bezorger Z opent vervolgens de deur 35 en brengt het pakket X in de ruimte 15 van de kluis 10. Op de hiervoor beschreven wijze leest de barcodescanner 60 de barcode die op het pakket X is aangebracht en vergelijkt de verkregen informatie met de gegevens die aanwezig zijn in 35 het goederengeheugen 62. Indien uit deze evaluatie blijkt het pakket X niet overeenkomt met de gegevens betreffende ' 314557 10 de bezorgorder, dan geeft de scanner 60 op de hiervoor beschreven wijze een audiosignaal af, zodat de bezorger geattendeerd wordt op het feit dat een verkeerd pakket in de kluis 10 is gebracht. De bezorger Z kan vervolgens het 5 juiste pakket in de kluis 10 brengen.
Nadat het juiste pakket X in de kluis 10 is gebracht, sluit de bezorger de deur 35 van de kluis 10; de deur 35 van de kluis 10 wordt vervolgens door de vergren-delmiddelen 40 vergrendeld. Tijdens de hier beschreven be-10 zorgprocedure wordt door de registratieinrichting 70 alle verkregen informatie geregistreerd in het geheugen 74 onder vermelding van het tijdstip, omvattende de identiteit van de bezorger Z en het pakket X, en het vrijgeven en vergrendelen van de deur 35. Via het netwerk 100 wordt deze infor-15 matie door de registratiemiddelen 70 verzonden naar de centrale computer 110 die deze informatie in het orderbestand 111 opslaat. Via het netwerk 100 kunnen zowel de bezorger 130 als de ontvanger 120 kennis nemen van de in de centrale computer opgeslagen gegevens. Desgewenst kan de informatie 20 betreffende de bezorging van het pakket ook direct worden doorgegeven aan de ontvanger 120, zodat deze direct bijvoorbeeld voorraadgevens kan aanpassen. Ook kan de informatie betreffende de bezorging van het pakket in de vorm van een via een GSM-zender van de kluis verzonden SMS-bericht 25 worden verzonden aan de ontvanger 120, zodat deze direct het pakket uit de kluis kan halen.
De afnemer A kan vervolgens het pakket X uit de kluis 10 nemen door zich op de hiervoor genoemde manier te identificeren bij de kluis 10 door middel van zijn eigen 30 transponderkaart. Na goedkeuring van de identiteit van de afnemer A door de transponderlezer 50 op basis van vergelijking met de gegevens uit het identificatiegeheugen 57 wordt de deur 35 ontgrendeld zodat de afnemer A de deur 35 kan openen en het pakket X uit de kluis 10 kan nemen. Bij 35 het uit de kluis 10 nemen van het pakket nemen de goederenherkenningsmiddelen 60 waar welk pakket uit de kluis 10 1014557 11 wordt genomen. Na het uitnemen van het pakket X wordt de deur 35 van de kluis 10 door de afnemer A gesloten, waarna de kluis 10 de door middel van de vergrendelmiddelen 40 de deur 35 vergrendeld. De registratiemiddelen 70 hebben tij-5 dens het uitnemen van het pakket X de gegevens opgeslagen betreffende de identiteit van de afnemer A en het uitgenomen pakket X, alsmede de positie van de vergrendelmiddelen 40. De registratiemiddelen 70 geven vervolgens de gegevens betreffende de uitgifte van het pakket via het netwerk 100 10 door aan de centrale computer 110. Deze computer 110 neemt deze gegevens op in het orderbestand 111.
In het orderbestand 111 van de centrale computer 110 zijn derhalve aanwezig de gegevens betreffende de aflevering van het pakket. Deze omvatten de plaats en tijdstip 15 van de aflevering, de identiteit van de bezorger, en de identiteit van het pakket. Daarnaast zijn de gegevens opgeslagen betreffende de uitgifte aan de afnemer, omvattende de plaats en tijdstip van de uitgifte, de identiteit van de afnemer en de identiteit van het pakket. Hierdoor wordt de 20 kans op een foutieve bezorging van pakketten in verregaande mate uitgesloten en is geregistreerd of en wanneer een pakket is bezorgd en of en wanneer het pakket door de afnemer is aangenomen. Bij mogelijke malversatie met de aflevering kan snel de oorzaak worden nagegaan door evaluatie van de 25 in de centrale computer 110 geregistreerde ordergegevens. Daarnaast kunnen de verkregen bezorggegevens gebruikt worden voor notasysteem, waarbij bijvoorbeeld een nota wordt gegenereerd na de bezorging van een pakket.
Hoewel in het hierboven beschreven toepassingsvoor-30 beeld volgens de uitvinding de uitwisseling van informatie tussen de centrale computer en de kluis batchgewijs plaats heeft, is de uitvinding niet hiertoe beperkt. In het bijzonder voorziet de uitvinding in een realtime communicatieve verbinding met de centrale computer; hiermee is het mo-35 gelijk om de controle van de bezorging te laten plaats heb- >o 14557 12 ben op basis van gegevens zoals die direct aan de kluis worden toegevoerd.
De uitvinding is niet beperkt tot het in het voorgaande beschreven voorbeeld waarbij een pakket van een 5 identificatiemiddel wordt voorzien. Ook kan de uitvinding worden toegepast met pakketten die een of meerdere artikelen omvatten die elk voorzien zijn van een identificatiemiddel, bijvoorbeeld in het geval dat de artikelen individueel voorzien zijn van een transponder.
10 De uitvinding geenszins beperkt tot toepassing met een enkele kluis, een enkele afnemer en een enkele bezorger; de uitvinding kan in het bijzonder voordelig worden toegepast met meerdere kluizen, afnemers en bezorgers. De uitvinding leent zich in het bijzonder voor toepassingen 15 waarbij een kluis volgens de uitvinding op een in een be-zorggebied centraal gelegen locatie is geplaatst, en waarbij de toegang per bezorging wordt bepaald. Hiermee kan deze kluis bijvoorbeeld per bezorging worden verhuurd, hetgeen in het bijzonder voordelig is voor afnemers die 20 slechts incidenteel van een bezorgkluis gebruik willen maken.
i 4557

Claims (22)

1. Opslaginrichting voor tijdelijke opslag van af te leveren goederen omvattende een opslagruimte (15) voor het opnemen van goederen, die voorzien is van een afsluitbare toegangsdeur (35), en 5 vergrendelmiddelen (39, 40) voor het vergrendelen van de toegangsdeur (35) van de opslagruimte (15) gekenmerkt door personen-identificatiemiddelen (50, 53, 57) voor het identificeren van gebruikers, 10 goederen-herkenningsmiddel en (60, 61, 62) voor het identificeren van in de opslagruimte (15) gebrachte goederen, en registratiemiddelen (70, 74, 75) verbonden met de personen-identificatiemiddelen (50, 53, 57) en de goede-15 ren-herkenningsmiddelen (60, 61, 62) , voor het opslaan van door de personen-identificatiemiddelen (50, 53, 57) en de goederen-herkenningsmiddelen (60, 61, 62) verkregen gegevens , waarbij de vergrendelmiddelen (39, 40) verbonden 20 zijn met de personen-identificatiemiddelen (50, 53, 57), en de personen-identificatiemiddelen (50, 53, 57) ingericht zijn voor het besturen van de vergrendelmiddelen (39, 40) .
2. Opslaginrichting volgens conclusie 1, met het ken-25 merk, dat de vergrendelmiddelen (39, 40) voorzien zijn van een detector (41) voor het detecteren van de stand van de toegangsdeur.
3. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de goederen-herkenningsmiddelen 30 (60, 61, 62) een barcodelezer omvatten.
4. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de goederen-herkenningsmiddelen (60, 61, 62) een transponderlezer omvatten. i u U557
5. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclu sies, met het kenmerk, dat de personenidentificatiemiddelen (50, 53, 57) een barcodelezer omvatten.
6. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclu sies, met het kenmerk, dat de personenidentificatiemiddelen een transponderlezer (50) omvatten.
7. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclu sies, gekenmerkt door middelen voor het herkennen van fy- 10 sieke eigenschappen van een bezorger.
8. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclu sies, met het kenmerk, dat de opslagruimte (15) als doorgeef ruimte is uitgevoerd.
9. Opslaginrichting volgens één der voorgaande conclu- 15 sies, met het kenmerk, dat de registratiemiddelen (70, 74, 75. voorzien zijn van een klok, en de registratiemiddelen (70, 74, 75) zijn ingericht voor het registreren van tijdstippen van tenminste het plaatsen en verwijderen van goederen.
10. Afgiftebewakingssysteem, omvattende een opslaginrichting volgens één der conclusies 1-9, waarbij de registratiemiddelen (70, 74, 75) communicatief zijn verbonden met een centraal informatiesysteem (110, 111, 112).
11. Afgiftebewakingssysteem volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de communicatieve verbinding via een netwerk (100) plaats heeft.
12. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10 of 11, met het kenmerk, dat de communicatieve verbinding 30 in realtime plaats heeft.
13. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10 of 11, met het kenmerk, dat de registratiemiddelen (70, 74, 75) zijn ingericht om periodiek een communicatieve verbinding met het centrale informatiesysteem tot stand te 35 brengen.
14. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10-13, met het kenmerk, dat de communicatieve verbinding een ISDN-verbinding omvat.
15. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 5 10-14, met het kenmerk, dat het informatiesysteem is inge richt om goederenidentificatiegegevens te verstrekken aan de goederen-herkenningsmiddelen.
16. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10-15, met het kenmerk, dat het informatiesysteem is inge- 10 richt om persoonsidentificatiegegevens te verstrekken aan de personen-identificatiemiddelen .
17. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10-16, met het kenmerk, dat het informatiesysteem (110, 111, 112) is ingericht door de registratiemiddelen geregi-15 streerde gegevens op te slaan.
18. Afgiftebewakingssysteem volgens conclusie 17, met het kenmerk, dat het informatiesysteem (110, 111, 112)is ingericht om opgeslagen gegevens te verstrekken aan een or-derbewakingssysteem.
19. Afgiftebewakingssysteem volgens één der conclusies 10-18, met het kenmerk, dat het informatiesysteem (110, 111, 112) is ingericht om opgeslagen gegevens te verstrekken aan een betalingssysteem.
20. Werkwijze voor het tijdelijk opslaan van af te leve-25 ren goederen in een opslagruimte, gekenmerkt door de stappen van het te voren registreren van identificatiegegevens van één of meerdere geautoriseerde bezorgers, het te voren registreren van identificatiegegevens 30 van één of meerdere af te leveren pakket, het vaststellen en registreren van een identiteit van een bezorger, het verschaffen van toegang tot de opslagruimte indien de vastgestelde identiteit overeenkomt met tevoren op-35 geslagen identiteitsgegevens, .J Ί 4557 het vaststellen en registreren van een identiteit van een in de opslagruimte gebracht pakket, en het vaststellen en registreren van een identiteit van een afnemer.
21. Werkwijze volgens conclusie 21, gekenmerkt door het registreren van het afsluiten en vrijgeven van de opslagruimte .
22. Werkwijze volgens conclusie 22, gekenmerkt door het registreren van afgifte van een in de opslagruimte gebracht 10 pakket. 1 014557
NL1014557A 2000-03-03 2000-03-03 Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem. NL1014557C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014557A NL1014557C2 (nl) 2000-03-03 2000-03-03 Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014557 2000-03-03
NL1014557A NL1014557C2 (nl) 2000-03-03 2000-03-03 Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1014557C2 true NL1014557C2 (nl) 2001-09-04

Family

ID=19770940

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1014557A NL1014557C2 (nl) 2000-03-03 2000-03-03 Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1014557C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2846026A1 (fr) * 2002-10-17 2004-04-23 E Box Coffre pour le stockage d'objets

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2615895A1 (fr) * 1987-06-01 1988-12-02 Magnan Jean Charles Equipement antivol pour livraisons et depots a domicile
US4894717A (en) * 1988-03-28 1990-01-16 Kabushiki Kaisha Fulltime System Delivered article storage control system
FR2643479A1 (fr) * 1989-02-22 1990-08-24 Normand Jean Procede de distribution de colis en milieu urbain et dispositif pour mettre en oeuvre ce procede
US5223829A (en) * 1990-10-31 1993-06-29 Cleanup Corporation Electric locker apparatus with automatic locker box designation device
DE29712361U1 (de) * 1997-07-12 1997-12-04 Gaab Alexander Box zur unbemannten Warenannahme und Warenabgabe
EP0821518A2 (de) * 1996-07-24 1998-01-28 S. Siedle & Söhne Übergabevorrichtung und Distributionsvorrichtung
US5774053A (en) * 1996-05-02 1998-06-30 Porter; David Storage device for the delivery and pickup of goods

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2615895A1 (fr) * 1987-06-01 1988-12-02 Magnan Jean Charles Equipement antivol pour livraisons et depots a domicile
US4894717A (en) * 1988-03-28 1990-01-16 Kabushiki Kaisha Fulltime System Delivered article storage control system
FR2643479A1 (fr) * 1989-02-22 1990-08-24 Normand Jean Procede de distribution de colis en milieu urbain et dispositif pour mettre en oeuvre ce procede
US5223829A (en) * 1990-10-31 1993-06-29 Cleanup Corporation Electric locker apparatus with automatic locker box designation device
US5774053A (en) * 1996-05-02 1998-06-30 Porter; David Storage device for the delivery and pickup of goods
EP0821518A2 (de) * 1996-07-24 1998-01-28 S. Siedle & Söhne Übergabevorrichtung und Distributionsvorrichtung
DE29712361U1 (de) * 1997-07-12 1997-12-04 Gaab Alexander Box zur unbemannten Warenannahme und Warenabgabe

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2846026A1 (fr) * 2002-10-17 2004-04-23 E Box Coffre pour le stockage d'objets
WO2004034856A2 (fr) * 2002-10-17 2004-04-29 E.Box Coffre pour le stockage d'objets
WO2004034856A3 (fr) * 2002-10-17 2004-07-01 E Box Coffre pour le stockage d'objets

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2008225957B2 (en) RFID storage system
CA2669078C (en) Cash tracking system
US20100050709A1 (en) Security Device for Mobile Retail Cart
EP1237445B1 (en) Secure delivery or collection system
US20040113786A1 (en) Object tracking method and system with object identification and verification
JP2009009231A (ja) セキュリティ管理システムおよびセキュリティ管理方法
BR102014012116A2 (pt) Gestão de conteúdo
EP3763253A1 (en) Door for receiving and delivering orders
US6782988B2 (en) Installation for the distribution and storage of cylinders of gas
EP3231334A1 (en) Parcel depository
EP1211971B1 (en) Secure article delivery apparatus and method
NL1014557C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het opslaan van goederen, alsmede afgiftebewakingssysteem.
JP2005022775A (ja) 物品管理装置、物品管理プログラム、および物品管理プログラムを記録したコンピュータ読取可能な記録媒体
KR102436584B1 (ko) 사람 모니터링 시스템
NL9100212A (nl) Automatisch bewakingssysteem voor een rijwielstalling.
JPH10162242A (ja) ロッカーシステム
US11521447B1 (en) Anti-shoplifting system
NL1035417C2 (nl) Zelfbedieningsinrichting en -werkwijze.
NL1016344C2 (nl) Toegangscontrolesysteem met automatische biometrische registratie.
JP2023535284A (ja) 有価書類を格納または輸送するためのセキュアコンテナ、および有価書類の格納および輸送をセキュリティ保護するためのシステム

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20061001