NL1008478C2 - Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek. Download PDF

Info

Publication number
NL1008478C2
NL1008478C2 NL1008478A NL1008478A NL1008478C2 NL 1008478 C2 NL1008478 C2 NL 1008478C2 NL 1008478 A NL1008478 A NL 1008478A NL 1008478 A NL1008478 A NL 1008478A NL 1008478 C2 NL1008478 C2 NL 1008478C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
telephone
telephone line
signal
message
detecting
Prior art date
Application number
NL1008478A
Other languages
English (en)
Inventor
Ronald Frank Van Der Steeg
Original Assignee
Ronald Frank Van Der Steeg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ronald Frank Van Der Steeg filed Critical Ronald Frank Van Der Steeg
Priority to NL1008478A priority Critical patent/NL1008478C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1008478C2 publication Critical patent/NL1008478C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/42Systems providing special services or facilities to subscribers
    • H04M3/42229Personal communication services, i.e. services related to one subscriber independent of his terminal and/or location
    • H04M3/42238Personal communication services, i.e. services related to one subscriber independent of his terminal and/or location in systems with telephone lines with multiple users
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/02Calling substations, e.g. by ringing
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M2203/00Aspects of automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M2203/20Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to features of supplementary services
    • H04M2203/2011Service processing based on information specified by a party before or during a call, e.g. information, tone or routing selection
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M2203/00Aspects of automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M2203/25Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to user interface aspects of the telephonic communication service
    • H04M2203/251Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to user interface aspects of the telephonic communication service where a voice mode or a visual mode can be used interchangeably
    • H04M2203/253Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to user interface aspects of the telephonic communication service where a voice mode or a visual mode can be used interchangeably where a visual mode is used instead of a voice mode
    • H04M2203/254Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to user interface aspects of the telephonic communication service where a voice mode or a visual mode can be used interchangeably where a visual mode is used instead of a voice mode where the visual mode comprises menus

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Telephone Function (AREA)

Description

Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek
De onderhavige uitvinding betreft een werkwijze voor het doorschakelen van een telefoongesprek door het verbinden van een eerste 5 telefoon en een tweede telefoon via een telefoonlijn, omvattende de - opeenvolgende stappen van: a) het bewaken van de telefoonlijn op een belsignaal en, indien een belsignaal gedetecteerd wordt, het vervolgen van de werkwijze met de stappen: 10 al) het aan de telefoonlijn toevoeren van een berichtsignaal met daarin opgenomen een keuzemenu wanneer de hoorn van de eerste telefoon is neergelegd; en a2) het bewaken van de telefoonlijn op aan de keuzes van het keuzemenu toegevoegde keuzesignalen; 15 b) het doorverbinden van de eerste telefoon >net de telefoonlijn om een verbinding met de tweede telefoon te verkrijgen, nadat de hoorn van de eerste telefoon wordt opgenomen.
Een tweede aspect betreft een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding.
20 Meer specifiek betreft het een werkwijze en inrichting voor het laten kiezen van een beller uit een aantal mogelijke personen die opgeroepen kunnen worden met behulp van een telefoon.
Een dergelijke werkwijze en inrichting zijn bijvoorbeeld bekend als of uitgevoerd in een telefooncentrale, die een inkomend gesprek 25 ontvangt en vervolgens een keuzemenu laat horen en afhankelijk van de keuze de telefoonlijn doorschakelt naar een bijbehorende telefoon. Indien meerdere personen gebruik kunnen maken van de bijbehorende telefoon, is het niet duidelijk met wie de beller wil spreken. Indien gebruik wordt gemaakt van de bekende telefooncentrale zou een oplos- 30 sing kunnen worden gevonden door voor iedere aanwezige persoon een afzonderlijke telefoon te installeren, wat echter kostbaar is.
Een andere oplossing zou kunnen bestaan uit het gebruiken van afzonderlijke telefoons en doorkiesnummers, waarbij de beller het doorkiesnummer kiest voordat de verbinding tot stand wordt gebracht.
35 Een nadeel hiervan is, dat de beller het doorkiesnummer van degene, die hij wil bellen, moet kennen. Verder is wederom voor elke persoon die mogelijk gebeld wordt een afzonderlijke telefoon nodig.
Doelstelling van de onderhavige uitvinding is een werkwijze te
1008478 I
2 verschaffen, waarmee aangegeven wordt welke specifieke persoon een beller wil spreken, en die de bovengenoemde nadelen opheft. Een verdere doelstelling van de onderhavige uitvinding is een inrichting te verschaffen voor het uitvoeren van de werkwijze die goedkoop uitge-5 voerd kan worden en eenvoudig is te vervaardigen en aan te sluiten.
' Deze doelstelling wordt bereikt door de werkwijze van de bij aanhef gedefinieerde soort, gekenmerkt doordat stap a2) gevolgd wordt door de verdere stap a3) het doorgeven van een bij het gedetecteerde keuzesignaal 10 behorend gecodeerd belsignaal naar de eerste telefoon.
In een tweede aspect van de uitvinding wordt de doelstelling bereikt door een inrichting volgens conclusie 8.
De werkwijze volgens de onderhavige uitvinding heeft als voordeel dat slechts één telefoon nodig is om een veelvoud aan personen te 15 kunnen bellen, waarbij het gecodeerde belsignaal duidelijk maakt voor wie het telefoongesprek bestemd is. Dit is economischer dan het moeten aanschaffen van meerdere telefoontoestellen en/of een telefooncentrale die de bekende werkwijze uitvoert.
De werkwijze volgens de onderhavige uitvinding heeft verder het 20 voordeel dat de beller vooraf geen kennis hoeft te hebben van het feit dat via een bepaald telefoonnummer meerdere personen bereikbaar zijn door middel van een doorkiesnummer. Pas na het kiezen van een telefoonnummer krijgt de beller een keuzemenu te horen, dat hem duidelijk maakt wie met welke keuze te bereiken is.
25 Het berichtsignaal met het daarin opgenomen keuzemenu is in een voorkeursuitvoeringsvorm een gesproken bericht. Het is echter tevens mogelijk dit bericht een visueel weer te geven op een daarvoor geschikt beeldscherm, bijvoorbeeld op een beeld- of een doventelefoon.
In een uitvoeringsvorm van de uitvinding volgens de uitvinding 30 wordt in stap a) een belsignaal pas als gedetecteerd beschouwd, nadat een vooraf bepaald aantal pulsen van het belsignaal ontvangen zijn. Hierdoor wordt voorkomen dat de werkwijze reageert op stoorsignalen die op de telefoonlijn aanwezig kunnen zijn.
In een verdere uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding 35 wordt stap al) gevolgd door de stap ala), die inhoudt het bewaken van de telefoonlijn op een ingesprektoon en indien de ingesprektoon gedetecteerd wordt het teruggaan naar stap a).
In de stap ala) wordt de reactie bepaald van de beller en afhan- 1008478 i 3 kelijk daarvan wordt de werkwijze vervolgd. Indien een ingesprektoon wordt gedetecteerd, duidt dit erop dat de beller de gewenste verbinding reeds heeft verbroken, en wordt vervolgens teruggegaan naar het beginpunt van de werkwijze.
5 Een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de onderha- « vige uitvinding wordt gekenmerkt doordat indien het gedetecteerde keuzesignaal ongeldig is, er wordt teruggaan naar stap al), waarin het bericht aan de telefoonlijn wordt toegevoerd. Hierdoor wordt de beller duidelijk gemaakt dat deze een ongeldige keuze heeft gemaakt en wordt 10 hij in staat gesteld een nieuwe keuze te maken. Indien het keuzesignaal geldig is, wordt verder gegaan met stap a3).
In een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding wordt stap a3) gevolgd wordt door de volgende stappen: a3a) het detecteren van een ingesprektoon op de telefoonlijn en 15 indien de ingesprektoon gedetecteerd wordt het teruggaan naar stap a); a3b) het vervolgen met stap a2).
Deze stappen dienen ertoe, om een juist en gebruikersvriendelijk functioneren van de werkwijze te verzekeren. Er wordt gecontroleerd of een ingesprektoon aanwezig is op de telefoonlijn, ten teken dat de 20 beller heeft opgehangen. In dat geval wordt teruggegaan naar de uitgangspositie van de werkwijze. Deze controlestappen a3a) en a3b) worden achter elkaar herhaald.
In een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding wordt een lus, gevormd door de stappen a2) en a3), een 25 vooraf bepaald aantal malen herhaald, waarna verder wordt gegaan met stap al). Dit stelt de beller in staat om, indien de eerste telefoon na een bepaalde tijd nog niet is opgenomen, een nieuwe keuze te maken.
Bij een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding wordt, indien na een vooraf bepaalde periode in stap a2) géén 30 keuzesignaal ontvangen is, een normaal belsignaal doorgegeven aan de eerste telefoon, waarna verder wordt gegaan met stap b). Dit biedt het voordeel, dat iemand die belt en niet in staat is om een keuzesignaal kenbaar te maken, toch op normale wijze een verbinding kan verkrijgen met de eerste telefoon.
35 Voor het controleren en invoeren van een nieuw bericht, die in stap al) van de werkwijze volgens de uitvinding aan de telefoonlijn wordt toegevoerd, is een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de werkwijze verder de volgende stappen 1008478 4 omvat op een vooraf bepaalde plaats in de lus gevormd door de stappen a) t/m b): ol) het detecteren van een opneemmodussignaal en indien het op-neemmodussignaal niet gedetecteerd wordt het verder gaan met de lus; 5 o2) het aansturen van een indicatie; 03) het controleren of de eerste telefoon opgepakt is en indien dit het geval is het aan de eerste telefoon toevoeren van het bericht; 04) het controleren of de hoorn van de eerste telefoon is neergelegd en indien dit het geval is, verder gaan met de lus; 10 o5) het detecteren van een opneemsignaal en indien geen opneem- signaal gedetecteerd wordt teruggaan naar stap o*0; 06) indien een opneemsignaal gedetecteerd wordt het opnemen van een nieuw bericht en vervolgen met o*t).
Deze uitvoeringsvorm stelt de gebruiker in staat om het bericht 15 te veranderen en aan te passen aan de op een bepaald moment geldende omstandigheden, wat de flexibiliteit in toepassing van de werkwijze doet toenemen.
In een tweede aspect van de uitvinding wordt een inrichting verschaft voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de onderhavige 20 uitvinding. Hiertoe is de inrichting voorzien van centrale verwer-kingsmiddelen; opneemdetectiemiddelen, verbonden met een eerste telefoon via een interne telefoonlijn en verbonden met de centrale verwer-kingsmiddelen, voor het detecteren dat de hoorn van de eerste telefoon opgenomen is; een signaalgever, verbonden met de eerste telefoon via 25 een interne telefoonlijn en verbonden met de centrale verwerkingsmid-delen, voor het doorgeven van het met de gemaakte keuze van het keuzemenu overeenkomende gecodeerde belsignaal naar de eerste telefoon; doorverbindmiddelen, verbonden met de interne telefoonlijn, de telefoonlijn en de centrale verwerkingsmiddelen, voor het verbinden van de 30 eerste telefoon met de telefoonlijn; belspanningsdetectiemiddelen, verbonden met de telefoonlijn en de centrale verwerkingsmiddelen, voor het detecteren van een belspanning op de telefoonlijn; berichtmidde-len, verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen en de telefoonlijn, voor het doorgeven van een bericht met daarin opgenomen een keuzemenu; 35 en keuzedetectiemiddelen, verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen en de telefoonlijn, voor het detecteren van een keuzesignaal op de *' telefoonlijn.
I Een dergelijke inrichting is, in vergelijking met de bekende 1008478 5 telefooncentrales, eenvoudig en economisch te vervaardigen. Verder is deze inrichting eenvoudig aan te sluiten, omdat slechts de telefoonlijn, de eerste telefoon en een voeding op de inrichting aangesloten dienen te worden. Als de inrichting eenmaal is geïnitialisèerd, dat 5 wil zeggen, dat een gesproken boodschap is opgenomen, is geen verdere - bediening van de inrichting nodig.
In een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de onderhavige uitvinding omvat de inrichting verder ingesprektoondetectiemiddelen, verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen en de telefoonlijn, voor 10 het detecteren van een ingesprektoon op de telefoonlijn. Deze detectie wordt gebruikt om te constateren dat de beller heeft opgehangen. In dat geval wordt teruggegaan naar de uitgangspositie van de werkwijze volgens de uitvinding.
Bij een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de 15 onderhavige uitvinding zijn de berichtmiddelen uitgerust om een bericht op te nemen. Dit vergroot de flexibiliteit van de inrichting, aangezien de gebruiker hiermee zelf het bericht kan invoeren.
In een uitvoeringsvorm van de inrichting zijn de doorverbindmid-delen uitgerust om de eerste telefoon te verbinden met een voeding 20 wanneer de interne telefoonlijn niet doorverbonden is met de telefoonlijn. De verbinding met de voeding dient ervoor de eerste telefoon te voorzien van voedingsspanning, indien deze niet verbonden is met de telefoonlijn. Sommige telefoons hebben immers geen zelfstandige voe-dingspanningvoorziening, maar betrekken de voedingsspanning van de 25 telefoonlijn.
Een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de onderhavige uitvinding omvat verder interne doorverbindmiddelen, verbonden met de telefoonlijn en de centrale verwerkingsmiddelen, waarbij de interne doorverbindmiddelen zodanig geplaatst zijn, dat deze de be-30 richtmiddelen, ingesprektoondetectiemiddelen en de keuzedetectiemidde-len kan doorverbinden met de telefoonlijn via een ingebouwde telefoonlijn. Dit zorgt ervoor dat in de rusttoestand van de inrichting, alleen de delen van de inrichting, die nodig zijn voor het uitvoeren van de blokken 50, 52 en 5^ (en 82 in een uitvoeringsvorm) verbonden zijn 35 “et de telefoonlijn en de eerste telefoon.
In een verder aspect van de onderhavige uitvinding is voorzien in een telefoontoestel of een telefooncentrale, waarin de functionaliteit van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding is geïntegreerd.
10084T| 6
Dit verschaft aantrekkelijke extra functionaliteit aan een telefoontoestel. Via een telefooncentrale waarbij de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding geïntegreerd is, kan aan klanten die aangesloten zijn op de betreffende telefooncentrale de aantrekkelijke extra 5 functionaliteit aangeboden worden, eventueel tegen betaling. De tele-~ fooncentrale kan bijvoorbeeld een bedrijfscentrale of een telefooncentrale in het openbaar telefonienetwerk zijn.
Een laatste aspect van de uitvinding betreft een computer leesbaar medium, dat een computerprogramma omvat, die na inladen op een 10 van computermiddelen voorziene inrichting, de inrichting de functionaliteit verschaft van de werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 8.
De uitvinding zal nu toegelicht worden aan de hand van voorbeeld-uitvoeringsvormen en de bijgevoegde tekeningen, waarin: 15 Fig. 1 een stroomschema toont van een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding;
Fig. 2 een stroomschema toont van de additionele stappen van het afluisteren en opnemen van de gesproken boodschap; en
Fig. 3 een blokschema toont van een uitvoeringsvorm van de in-20 richting volgens de onderhavige uitvinding.
In Fig. 1 is een stroomschema weergegeven van een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding. De werkwijze begint met een startblok 50, waarin parameters geïnitiali-seerd worden. Vervolgens wordt in blok 52 gecontroleerd of er gebeld 25 wordt, met andere woorden, of een belspanning gedetecteerd wordt op een telefoonlijn. Indien dit niet het geval is, wordt in blok 5^ gecontroleerd of de hoorn van een eerste telefoon wordt opgenomen. Indien dit niet het geval is, gaat de werkwijze terug naar startblok 50 en indien dit wel het geval is, gaat de werkwijze verder met blok 76, 30 waarvan de functie verder in deze beschrijving besproken zal worden.
Indien in blok 52 geconstateerd wordt dat er gebeld wordt, gaat de werkwijze verder met blok 56, welke controleert of er een vooraf bepaald aantal belpulsen ontvangen is. Indien dit niet het geval is (de gedetecteerde belspanning was bijvoorbeeld een storing of een 35 test), vervolgt de werkwijze met startblok 50. teneinde alle parameters opnieuw te initialiseren. Indien voldoende belpulsen gedetecteerd I zijn, wordt vervolgd met blok 58* waarin het bericht met het keuzemenu j ten gehore wordt gebracht aan de beller. In een voorkeursuitvoerings- 1008478 7 vorm is het bericht een gesproken bericht. Het is echter ook mogelijk om het bericht in visuele vorm aan de beller te presenteren.
Blok 58 wordt in deze voorkeursuitvoëringsvorm gevolgd door een aantal controleblokken 60, 62 en 64. Controleblok 60 controleert of 5 een ingesprektoon aanwezig is op de telefoonlijn. Indien dit het geval «, is, duidt dit erop dat de beller zijn hoorn heeft neergelegd en er verder geen verbinding tot stand hoeft te worden gebracht. De werkwijze vervolgt dan met startblok 50.
In het andere geval controleert controleblok 62 of de eerste 10 telefoon wordt opgenomen. Indien dit het geval is, gaat de werkwijze verder met blok 76, waarvan de functie in het volgende toegelicht zal worden. Indien de hoorn van de eerste telefoon niet wordt opgenomen, vervolgt de werkwijze met controleblok 64, welke controleert of een keuzesignaal aanwezig is op de telefoonlijn. Indien geen keuzesignaal 15 aanwezig is op de telefoonlijn, gaat de werkwijze terug naar controleblok 60.
Indien een keuzesignaal aanwezig is op de telefoonlijn, vervolgt de werkwijze met detectieblok 66, welke de keuze bepaalt van de beller. Vervolgens wordt in blok 68 bepaald of het keuzesignaal geldig 20 is, en indien het resultaat daarvan negatief is, gaat de werkwijze terug naar blok 58, om opnieuw de boodschap ten gehore te brengen.
Indien het resultaat van blok 68 positief is, verzendt de werkwijze in blok 70 een volgens de bepaalde keuze van de beller gecodeerd belsignaal naar de eerste telefoon, bijvoorbeeld door een herhaald 25 belsignaal met een, twee, drie of vier kort achter elkaar geplaatste belsignalen, gevolgd door een interval. Hierop volgen twee controleblokken 72 en 74, waarbij in controleblok wordt gecontroleerd of de hoorn van de eerste telefoon wordt opgenomen. Indien dit het geval is, gaat de werkwijze verder met blok 76, waarvan de functie hierna toege-30 licht zal worden. Indien de hoorn van de eerste telefoon niet wordt opgenomen, controleert blok 74 of een ingesprektoon aanwezig is op de telefoonlijn, ten teken dat de beller heeft opgehangen. Indien dat het geval is, gaat de werkwijze terug naar startblok 50. Indien dit niet het geval is, gaat de werkwijze terug naar detectieblok 66. Hierdoor 35 is het mogelijk een nieuwe keuze van de beller te detecteren als deze een bepaalde tijd gewacht heeft.
In een alternatieve uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding, houdt de werkwijze bij, hoe vaak het belsignaal doorgezon- 1008478 ' 8 den is naar de eerste telefoon. Na een vooraf bepaald aantal malen (bijvoorbeeld de PTT-norm van 17 maal) gaat de werkwijze dan verder met blok 58, waarbij de beller nogmaals het keuzemenu te horen krijgt.
In een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding 5 wordt, indien na het detecteren van een belsignaal in blok 52 en het ~ afspelen van de boodschap in blok 58 in een vooraf bepaalde periode geen keuzesignaal gedetecteerd wordt (blok 64), een normaal belsignaal naar de eerste telefoon 14 verzonden, waarna de werkwijze vervolgt met blok 54. Dit biedt voordelen als de beller niet in staat is om een 10 keuzesignaal door te geven, omdat bijvoorbeeld de apparatuur die hij gebruikt daarvoor niet geschikt is. In deze uitvoeringsvorm zal de beller, na de vooraf bepaalde periode, alsnog doorgeschakeld worden naar de eerste telefoon 14.
Indien in blok 54, 62 of 72 is geconstateerd dat de hoorn van de 15 eerste telefoon is opgenomen, vervolgt de werkwijze met blok 74, waarin de telefoonlijn doorgeschakeld wordt naar de eerste telefoon. Hierna wordt in blok 78 gewacht totdat de eerste telefoon wederom is neergelegd. Daarna volgt blok 80, waarin de telefoonlijn wordt afgeschakeld van de interne telefoonlijn, waarna de werkwijze opnieuw begint 20 bij startblok 50.
Fig. 2 toont een stroomschema van de additionele stappen van het afluisteren en opnemen van het bericht. Blok 82 kan geplaatst worden op een willekeurige plaats in de lus gevormd door de blokken 50, 52 en 54 in het stroomschema van Fig.l. Blok 82 controleert of een opneem-25 modussignaal aanwezig is, ten teken dat de gebruiker van de werkwijze van de uitvinding het bericht wil controleren of een nieuw bericht wil opnemen. Indien dit niet het geval is, gaat de werkwijze verder met het volgende blok in de eerder genoemde lus.
Indien het opneemmodussignaal is gedetecteerd in blok 82, volgt 30 blok 84, waarin een indicatie gegeven wordt aan de gebruiker dat de werkwijze nu opereert in de opneemmodus. Vervolgens wordt in blok 86 gewacht totdat de hoorn van de eerste telefoon wordt opgenomen. Indien de hoorn opgenomen is, wordt in blok 88 ter controle het bericht aan de eerste telefoon 14 toegevoerd. Vervolgens wordt in controleblok 90 35 gecontroleerd of de hoorn van de eerste telefoon is neergelegd, en indien dit het geval is, vervolgt de werkwijze met startblok 50. In het andere geval volgt controleblok 92, die detecteert of de gebruiker een opneemsignaal geeft. Indien dit opneemsignaal niet gegeven wordt, I]
' T
1008478 9 gaat de werkwijze terug naar blok 90. Indien het opneemsignaal gedetecteerd wordt in blok 92, vervolgt de werkwijze met blok 94, waarin het bericht opgenomen wordt. Daarop volgt wederom blok 88, waarin het nieuwe bericht ter controle aan de eerste telefoon 14 toegevoerd 5 wordt.
. In Fig. 3 is een blokschema getoond van een uitvoeringsvorm van de inrichting 10 volgens de onderhavige uitvinding. De inrichting 10 omvat centrale verwerkingsmiddelen 12 voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding. De centrale verwerkingsmidde-10 len 12 zijn verbonden met opneemdetectiemiddelen 18, een signaalgever 20, doorverbindmiddelen 22, belspanningsdetectiemiddelen 24, interne doorverbindmiddelen 26, berichtmiddelen 28, ingesprektoondetectiemid-delen 30, en keuzedetectiemiddelen 32. De opneemdetectiemiddelen 18, de signaalgever 20, de doorverbindmiddelen 22 en een eerste telefoon 15 14 zijn met elkaar verbonden via een interne telefoonlijn 36. De in terne doorverbindmiddelen 26, berichtmiddelen 28, ingesprektoondetec-tiemiddelen 30, en keuzedetectiemiddelen 32 zijn onderling verbonden via een ingebouwde telefoonlijn 40. Verder zijn de doorverbindmiddelen 22 tevens via een interne voedinglijn 38 verbonden met de eerste tele-20 foon 14 en verbonden met een voeding 42.
De opneemdetectiemiddelen 18 dienen voor het detecteren dat de hoorn van de eerste telefoon 14 opgenomen is (zie de beschrijving bij blok 5*1, 62, 72, 78; 86, 90 hierboven).
De signaalgever 20 dient voor het doorgeven van het gecodeerde 25 belsignaal naar de eerste telefoon 14, zoals hierboven beschreven met betrekking tot blok 70.
De doorverbindmiddelen 22 dienen voor het verbinden van de eerste telefoon 14 hetzij met de telefoonlijn 16 hetzij met een voeding 42. Het verbinden met de telefoonlijn 16 staat hierboven beschreven met 30 betrekking tot blok 76. De doorverbinding met de voeding 42 dient ervoor de eerste telefoon 1*1 te voorzien van voedingsspanning, indien deze niet verbonden is met de telefoonlijn 16. Sommige telefoons hebben immers geen zelfstandige voedingspanningvoorziening, maar betrekken de voedingsspanning van de telefoonlijn 16. Wanneer de inrichting 35 10 niet ingeschakeld is, wordt de telefoonlijn 16 doorverbonden met de interne telefoonlijn 36, zodat normaal bedrijf van de eerste telefoon 14 mogelijk is.
De belspanningsdetectiemiddelen 24 detecteren een belspanning op 1008478 10 de telefoonlijn 16, zoals hierboven beschreven is met verwijzing naar blok 52.
De berichtmiddelen 28 zorgen voor het hoorbaar of zichtbaar maken en opnemen van een bericht. In een uitvoeringsvorm van de inrichting 5 10 zijn de berichtmiddelen 28 voorzien van een schakelaar voor het inschakelen van de opneemmodus (blok 82), een visuele indicatie (bijvoorbeeld een LED) voor het aangeven dat de inrichting 10 in de opneemmodus is (blok 84), een opneemsignaalschakelaar, die ingedrukt dient te worden voor het opnemen van een nieuw bericht (blok 92). 10 Tevens kan de inrichting 10 in een alternatieve uitvoeringsvorm voorzien zijn van een microfoon voor het opnemen van de nieuwe boodschap (blok 94).
De ingesprektoondetectiemiddelen 30 detecteren een ingesprektoon op de ingebouwde telefoonlijn 40, zoals hierboven is beschreven met 15 verwijzing naar b?ok 60 en 74.
De keuzedetectiemiddelen 32 detecteren een keuzesignaal op de ingebouwde telefoonlijn 40, zoals beschreven met betrekking tot blok 66.
De interne doorverbindmiddelen 26 zorgen ervoor dat de spraakmid-20 delen 28, ingesprektoondetectiemiddelen 30, en keuzedetectiemiddelen 32 verbonden zijn met de telefoonlijn 16 via de ingebouwde telefoon-ί lijn 40 wanneer de inrichting een belspanning gedetecteerd heeft, en de genoemde middelen 28, 30, 32 nodig zijn voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding. Dit zorgt ervoor dat in 25 de rusttoestand van de inrichting 10, alleen de delen van de inrichting 10, die nodig zijn voor het uitvoeren van de blokken 50, 52 en 54 (en 82 in een uitvoeringsvorm) verbonden zijn met de telefoonlijn 16 en de eerste telefoon 14.
In een verder uitvoeringsvorm van de inrichting 10 volgens de 30 onderhavige uitvinding, omvat de inrichting 10 verder een testschake-laar 34, welke verbonden is met de verwerkingsmiddelen 12. Bedienen van deze testschakelaar plaatst de inrichting 10 in de toestand aangegeven door blok 58, waarbij het bericht hoorbaar of zichtbaar wordt gemaakt.
35 In alternatieve uitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding : kan de werkwijze geïntegreerd zijn in een telefoontoestel of een tele- i fooncentrale. De telefooncentrale kan bijvoorbeeld een bedrijfscentra- I le zijn of een telefooncentrale in het openbare telefonienetwerk.
1008478 11
Verder kan de beschreven werkwijze uitgevoerd worden in de vorm van een computerprogramma op een door een computer leesbaar medium, dat, wanneer het computerprogramma ingeladen wordt in een inrichting voorzien van computermiddelen, aan de inrichting de functionaliteit 5 van de werkwijze verleend.
1008478

Claims (16)

1. Werkwijze voor het doorschakelen van een telefoongesprek door i het verbinden van een eerste telefoon en een tweede telefoon via een 5 telefoonlijn, omvattende de opeenvolgende stappen van: a) het bewaken van de telefoonlijn op een belsignaal en, indien een belsignaal gedetecteerd wordt, het vervolgen van de werkwijze met de stappen: al) het aan de telefoonlijn toevoeren van een berichtsignaal met 10 daarin opgenomen een keuzemenu wanneer de hoorn van de eerste telefoon is neergelegd; en a2) het bewaken van de telefoonlijn op aan de keuzes van het keuzemenu toegevoegde keuzesignalen; b) het doorverbinden van de eerste telefoon met de telefoonlijn 15 om een verbinding met de tweede telefoon te verkrijgen, nadat de hoorn van de eerste telefoon wordt opgenomen. gekenmerkt door stap a2) gevolgd wordt door de verdere stap a3) het doorgeven van een bij het gedetecteerde keuzesignaal behorend gecodeerd belsignaal naar de eerste telefoon.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, gekenmerkt doordat in stap a) een belsignaal pas als gedetecteerd wordt beschouwd, nadat een vooraf bepaald aantal pulsen van het belsignaal ontvangen zijn.
3· Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, gekenmerkt doordat stap al) wordt gevolgd door de stappen: 25 ala) het bewaken van de telefoonlijn op een ingesprektoon en indien de ingesprektoon gedetecteerd wordt het teruggaan naar stap a).
4. Werkwijze volgens conclusie 1, 2 of 3. gekenmerkt doordat indien het gedetecteerde keuzesignaal ongeldig is, er teruggegaan wordt naar stap al). 30
5· Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, gekenmerkt doordat stap a3) gevolgd wordt door de volgende stappen: a3a) het detecteren van een ingesprektoon op de telefoonlijn en indien de ingesprektoon gedetecteerd wordt het teruggaan naar stap a); a3b) het vervolgen met stap a2). i j 35
6. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, gekenmerkt ! doordat een lus, gevormd door de stappen a2) en a3). een vooraf be paald aantal malen herhaald wordt, waarna verder wordt gegaan met stap : al). 1008478
7- Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies gekenmerkt doordat indien na een vooraf bepaalde periode in stap a2) géén keuze-signaal ontvangen is, een normaal belsignaal wordt doorgegeven aan de eerste telefoon, waarna verder wordt gegaan met stap b).
8. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, gekenmerkt - doordat de werkwijze verder de volgende stappen omvat op een vooraf bepaalde plaats in de lus gevormd door de stappen a) tot en met b): ol) het detecteren van een opneemmodussignaal en indien het op-neemmodussignaal niet gedetecteerd wordt het verdergaan met de lus; 10 o2) het aansturen van een indicatie; o3) het controleren of de eerste telefoon opgepakt is en indien dit het geval is het aan de eerste telefoon toevoeren van het bericht; o*!) het controleren of de hoorn van de eerste telefoon is neergelegd en indien dit het geval is, verdergaan met stap a); 15 o5) het detecteren van een opneemsignaal cn indien geen opneem- signaal gedetecteerd wordt teruggaan naar stap o4); 06. indien een opneemsignaal gedetecteerd wordt het opnemen van een nieuw bericht en vervolgen met o4).
9. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van 20 de conclusies 1 tot en met 8, met het kenmerk dat de inrichting omvat: - centrale verwerkingsmiddelen (12); - opneemdetectiemiddelen (18), verbonden met een eerste telefoon (1*1) via een interne telefoonlijn (36) en verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen (12), voor het detecteren dat de hoorn van de 25 eerste telefoon (14) opgenomen is; - een signaalgever (20), verbonden met de eerste telefoon (14) via een interne telefoonlijn (36) en verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen (12), voor het doorgeven van het met de gemaakte keuze van het keuzemenu overeenkomende gecodeerde belsignaal naar de eerste 30 telefoon (1*4); - doorverbindmiddelen (22), verbonden met de interne telefoonlijn (36), de telefoonlijn (16) en de centrale verwerkingsmiddelen (12), voor het verbinden van de eerste telefoon (14) met de telefoonlijn (16); 35. belspanningsdetectiemiddelen (24), verbonden met de telefoon lijn (16) en de centrale verwerkingsmiddelen (12), voor het detecteren van een belspanning op de telefoonlijn (16); - berichtmiddelen (28), verbonden met de centrale verwerkingsmid- 1008478 delen (12) en de telefoonlijn (16), voor het doorgeven van een bericht met een daarin opgenomen keuzemenu; - keuzedetectiemiddelen (32), verbonden met de centrale verwer-kingsmiddelen (12) en de telefoonlijn (16), voor het detecteren van 5 een keuzesignaal op de telefoonlijn (16).
10. Inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk dat de inrichting (10) verder omvat - ingesprektoondetectiemiddelen (30), verbonden met de centrale verwerkingsmiddelen (12) en de telefoonlijn (16), voor het detecteren 10 van een ingesprektoon op de telefoonlijn (16);
11. Inrichting volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk dat de berichtmiddelen (28) uitgerust zijn om een bericht op te nemen.
12. Inrichting volgens conclusie 9i 10 of 11, met het kenmerk dat de doorverbindmiddelen (22) de eerste telefoon (14) verbinden met een 15 voeding (42) wanneer de interne telefoonlijn (36) niet doorverbonden is met de telefoonlijn (16).
13. Inrichting volgens een van de conclusies 9 tot en met 12, met het kenmerk dat de inrichting (10) verder omvat - interne doorverbindmiddelen (26), verbonden met de telefoonlijn 20 (16) en de centrale verwerkingsmiddelen (12), waarbij de interne door verbindmiddelen (26) zodanig geplaatst zijn, dat deze de berichtmiddelen (28), ingesprektoondetectiemiddelen {30) en de keuzedetectiemiddelen (32) kan doorverbinden met de telefoonlijn (16) via een ingebouwde telefoonlijn (40).
14. Telefoontoestel, dat via een telefoonlijn verbonden kan wor den met andere telefoontoestellen, met het kenmerk dat de werkwijze volgens conclusies 1 tot en met 8 in het telefoontoestel geïntegreerd is.
15. Telefooncentrale voor het doorverbinden van een eerste tele- 30 foon met een telefoonlijn, met het kenmerk dat de werkwijze volgens conclusies 1 tot en met 8 in de telefooncentrale geïntegreerd is.
16. Computer leesbaar medium, met het kenmerk dat deze een computerprogramma omvat, die na inladen op een van computermiddelen voorziene inrichting, de inrichting de functionaliteit verschaft van de 35 werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 8. «**««* 1008478
NL1008478A 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek. NL1008478C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008478A NL1008478C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008478 1998-03-04
NL1008478A NL1008478C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1008478C2 true NL1008478C2 (nl) 1999-09-07

Family

ID=19766657

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1008478A NL1008478C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1008478C2 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19525530A1 (de) * 1995-07-13 1997-01-16 Grundig Emv Verfahren und Schaltungsanordnung zur anruferindividuellen Signalisierung eines ankommenden Rufes durch eine Teilnehmereinrichtung
US5598461A (en) * 1994-05-26 1997-01-28 Greenberg; Stephen Personalized annunciation signaling phone unit

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5598461A (en) * 1994-05-26 1997-01-28 Greenberg; Stephen Personalized annunciation signaling phone unit
DE19525530A1 (de) * 1995-07-13 1997-01-16 Grundig Emv Verfahren und Schaltungsanordnung zur anruferindividuellen Signalisierung eines ankommenden Rufes durch eine Teilnehmereinrichtung

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU758840B2 (en) Automatic call distribution system with signal generator and method
US4672660A (en) Method and system for identifying telephone callers
US5438616A (en) Method and apparatus for storing telephone numbers and for automatically calling the stored numbers
US4910764A (en) Facsimile and voice communications interface device
CA2122517A1 (en) Telephone apparatus with caller identification
US6697472B1 (en) System and method therefor of preventing fraud on pay phone credit/debit calling card authorization
US6618473B1 (en) Telephone caller screening device
US6393106B1 (en) Telephone answering device which records voice message of third party caller
JP2000101710A (ja) 音声メッセ―ジシステムの制御装置
US5594788A (en) Telephone system and interface device
WO1996016501A9 (en) An improved telephone system and interface device
NL1008478C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het doorschakelen van een telefoongesprek.
EP0519963A1 (en) CIRCUIT FOR DETECTING TELEPHONE CALLS AND METHOD FOR REMOTE ACCESS TO A TELEPHONE, AS WELL AS ITS CONTROL.
JP3183179B2 (ja) 転送電話装置
JPH09102817A (ja) 通話端末装置
JP3134397B2 (ja) 電話交換機
JP3444758B2 (ja) 相手別着信音機能付き電話機
CN1112021C (zh) 影像电话自动应答的方法
JP2990119B2 (ja) 留守番電話装置およびその着信応答方法
JP3285126B2 (ja) 音声通話呼接続状態表示用回路
JPH0486053A (ja) 電話機
JP3243815B2 (ja) 電話交換機
JPH03190348A (ja) 留守番電話機
JPH0430851Y2 (nl)
JPH11168550A (ja) 留守番機能付き電話機

Legal Events

Date Code Title Description
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20041001