NL1008342C2 - Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel. - Google Patents

Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel. Download PDF

Info

Publication number
NL1008342C2
NL1008342C2 NL1008342A NL1008342A NL1008342C2 NL 1008342 C2 NL1008342 C2 NL 1008342C2 NL 1008342 A NL1008342 A NL 1008342A NL 1008342 A NL1008342 A NL 1008342A NL 1008342 C2 NL1008342 C2 NL 1008342C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
backrest
frame
headrest
backrest part
vehicle
Prior art date
Application number
NL1008342A
Other languages
English (en)
Inventor
Mark Schrooten
Cornelis Gerardus Huijskens
Original Assignee
Tno
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tno filed Critical Tno
Priority to NL1008342A priority Critical patent/NL1008342C2/nl
Priority to US09/250,523 priority patent/US6062643A/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1008342C2 publication Critical patent/NL1008342C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/02Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles the seat or part thereof being movable, e.g. adjustable
    • B60N2/22Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles the seat or part thereof being movable, e.g. adjustable the back-rest being adjustable
    • B60N2/2222Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles the seat or part thereof being movable, e.g. adjustable the back-rest being adjustable the back-rest having two or more parts
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/80Head-rests
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/80Head-rests
    • B60N2/803Head-rests fixed
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/80Head-rests
    • B60N2/888Head-rests with arrangements for protecting against abnormal g-forces, e.g. by displacement of the head-rest

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)

Description

Titel: Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel
De uitvinding heeft betrekking op een voertuigstoel met een frame dat een zitting, een rugleuning en een boven de rugleuning gesitueerde hoofdsteun draagt, waarbij .de rugleuning is voorzien van een rugsteundeel, dat zich met een 5 bovendeel uitstrekt tot nabij de hoofdsteun en met het frame is verbonden door middel van een koppeling die bij een voorwaartse verplaatsing van het frame vanaf een vooraf vastgestelde versnelling een verplaatsing over een, door tussen het rugsteundeel en het frame aangebrachte 10 stuitorganen vooraf vastgelegde afstand tegen de voorwaartse verplaatsing in toelaat van althans een deel van het rugsteundeel, alsmede op een voertuig met een dergelijke stoel.
Bij het van achteren aanrijden van een voertuig zal dit 15 met al de daaraan vastzittende delen een stoot- of impulsvormige versnelling en verplaatsing in voorwaartse richting krijgen opgelegd. Een inzittende is niet vast met de stoel verbonden, zodat de massatraagheid tot gevolg heeft dat zijn lichaam in eerste instantie op zijn plaats blijft en 20 zodoende ten opzichte van het voertuig achterwaarts verplaatst, waarbij de romp van het lichaam dan schuivend over de zitting van de stoel wordt opgevangen door de rugleuning. Op dat moment zal door de massatraagheid het hoofd van de inzittende in eerste instantie niet bewegen en 25 vervolgens naar achteren"klappen met alle risico's van dien op nekletsel. Om dit naar achteren klappen te voorkomen is *de hoofdsteun bedoeld. Een dergelijke hoofdsteun bevindt zich echter nagenoeg steeds op afstand van het hoofd. Dit onder meer omdat constant contact tussen hoofd en hoofdsteun 30 tijdens het rijden als onprettig en het zicht hinderend wordt ervaren; dit naast andere, meer alledaagse redenen zoals het in de war raken van het kapsel of problemen bij het dragen van een hoed. Dit nu betekent dat bij een botsing zoals hier bedoeld, de romp vrijwel meteen wordt opgevangen en over een 35 zekere afstand transleert tezamen met het hoofd, dat 10083«? 2 vervolgens naar achteren klapt. Daar komt nog bij dat bij het opvangen van de romp de rugleuning meebuigt in achterwaartse richting en daarbij de hoofdsteun die zoals gebruikelijk aan die leuning vastzit, meeneemt, hetgeen de afstand‘tussen het 5 hoofd en de hoofdsteun nog vergroot.
' Teneinde bij een botsing als bedoeld te komen tot een , beter opvangen van het hoofd door de hoofdsteun is een ï voertuigstoel ontworpen zoals omschreven in de aanhef van - conclusie 1 en bekend uit WO-A-97/10117, waarbij de 10 hoofdsteun tezamen met de rugleuning kantelt. Daarbij wordt i de rugleuning over een kleine afstand omhoog bewogen en 1 zodanig om een ongeveer centraal gelegen horizontale as gekanteld dat de hoofdsteun in de richting van het hoofd van de gebruiker van de stoel wordt verplaatst. De rugleuning zal , 15 daarbij, en wel in langsrichting, moeten verschuiven ten ij opzichte van de rug van degene die op de stoel zit. Verder j zal door een horizontaal uitgeoefende kracht de rugleuning verticaal moeten worden verplaatst en gezwenkt. Die positie- verandering moet bewerkstelligd worden door verplaatsing van 20 pennen in sleufgaten die in meerdere of mindere mate hellen.
De verplaatsing van de rugleuning langs de rug van de 7 gebruiker van de stoel alsmede de vereiste verplaatsing van een pen in een sleufgat dat in de richting van de rugleuning verloopt, door een achterwaarts drukkend lichaam van de 25 gebruiker van de stoel garandeert door de complexiteit geen gewaarborgd momentaan functioneren, dat wil zeggen het binden het uiterst korte tijdsbestek omhoog verplaatsen en kantelen van de rugleuning om de normaliter aanwezige afstand tussen hoofdsteun en hoofd weg te nemen alvorens het hoofd ten 30 opzichte van de romp gaat verplaatsen.
Doel van de uitvinding is het op eenvoudigere en snellere wijze wegnemen van bedoelde afstand tussen hoofd en hoofdsteun. Verder beoogt de uitvinding het verminderen van directe en indirecte krachten in en op de nek en bewegingen 35 in de nek bij de gebruiker van de stoel, meer in het ' bijzonder bij een dergelijke stoel geplaatst in een voertuig m 1008342 3 * dat aan de achterzijde wordt aangereden om aldus een bijdrage te kunnen leveren tot het verminderen van het zich voordoen van whiplash en nekletsel bij een botsing als bedoeld.
Dit wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt, als 5 althans het bovendeel van het rugsteundeel achterwaarts verplaatsbaar is opgesteld ten opzichte van de aangrenzende hoofdsteun die zodanig is aangebracht, dat deze tijdens bedoelde, door de koppeling toegestane verplaatsing van het rugsteundeel stationair blijft ten opzichte van het frame.
10 Door deze maatregelen wordt op uiterst efficiënte en snelle wijze bewerkstelligd dat bij een botsing van achter door het achterwaarts verplaatsen van althans het bovendeel van het rugsteundeel ten opzichte van de hoofdsteun de ruimte tussen hoofd en hoofdsteun wordt weggenomen door een achterwaartse 15 verplaatsing van het hoofd tezamen met de romp zonder dat daarbij de onderlinge stand tussen hoofd en romp hoeft te wijzigen, terwijl op het moment dat de romp wordt afgeremd, dat wil zeggen op het moment dat het hoofd ten opzichte van de romp naar achter wil gaan klappen, verplaatsing van het 20 hoofd door contact met de hoofdsteun wordt voorkomen. Daarbij hoeft het aan de hoofdsteun grenzende bovendeel van het rugsteundeel slechts achterwaarts te verplaatsen, dat wil zeggen zonder verschuiving langs de rug van de stoelgebruiker. Door het aldus zoveel mogelijk voorkomen van 25 bewegingen in en op de nek worden de tijdens de botsing optredende directe en indirecte krachten zoveel mogelijk verminderd, en zodoende de kans op whiplash en nekletsel.
Teneinde de condities voor het ongewijzigd houden van de onderlinge stand van hoofd en romp optimaler te laten zijn, 30 verdient het overeenkomstig een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding de voorkeur, dat de koppeling zodanig is ingericht dat het rugsteundeel in hoofdzaak onder behoud van de uitgangsstand evenwijdig aan zichzelf kan verplaatsen. Hierdoor kunnen romp en hoofd volledig evenwijdig aan 35 zichzelf verplaatsen tot de (onderling ongewijzigde) stand waarin beide volledig en betrouwbaar worden ondersteund.
1008342 4 '
De verplaatsing van het rugsteundeel wordt begrensd door ! stuitorganen. Dit kunnen op zich bekende nokken of in ; sleufgaten reikende pennen zijn. Een andere mogelijkheid is dat de stuitorganen worden gevormd door kabels of.riemen 5 tussen het rugsteundeel en het frame.
Het effect van de schok bij de botsing op het lichaam van de inzittende zal in meerdere of mindere mate geleidelijk ’ worden opgevangen door het indrukken van de bekleding van de j: rugleuning. Bij de constructie volgens de uitvinding kan dit ‘ 10 effect worden vergroot, als energie-absorberende middelen aanwezig zijn om de verplaatsing van het rugsteundeel ten a : opzichte van het frame te dempen. Bij toepassing van kabels i of riemen als stuitorganen is het op verder voordeelbiedende ! wijze mogelijk, dat de energie-absorberende middelen bestaan 15 uit een, een huis vullend kunststofschuim, waarin een kabel of riem is ingebed en dat wordt vervormd of verkruimeld door i de kabel of riem, die bij verplaatsing van het rugsteundeel ; ten opzichte van de hoofdsteun die verplaatsing begrenst. Een andere mogelijkheid is om de stuitorganen en energie-20 absorberende middelen uit te voeren als hydraulische 7 cilinders.
; In laatstbedoeld geval kan in alle gebruiksomstandigheden van de stoel een min of meer geringe verplaatsing tussen rugsteundeel en frame mogelijk zijn.
25 Omdat echter de verschuiving van het rugsteundeel ten , opzichte van de hoofdsteun zich in feite alleen maar dient voor te doen in het uitzonderlijke geval van een botsing, kan het onder normale omstandigheden gewenst zijn dat stand van de rugleuning ten opzichte van de hoofdsteun niet wijzigt.
_ 30 Dit is op eenvoudige wijze mogelijk door het tussen het rugsteundeel en het frame aanbrengen van de koppeling bij de vooraf vastgestelde versnelling van het frame vrijgevende organen, zoals verbreekorganen of door een versnellingsopnemer gestuurd terugtrekbare blokkeerorganen.
35 In het voorgaande is steeds gesproken over een ..:p_ verplaatsing van het rugsteundeel ten opzichte van het frame.
Til Π
Tl'T
‘ΓΊ ™ 1008342
••Ti!S
5 '
Opgemerkt wordt dat het daarbij steeds gaat om een verplaatsing van het rugsteundeel ten opzichte van de hoofdsteun. Een dergelijke verplaatsing is ook zeer wel te realiseren als andere delen van de stoel, zoals de rest van 5 de rugleuning, de zitting of een deel daarvan, met het rugsteundeel mee verplaatsen. Verplaatst bijvoorbeeld een zittingdeel mee, dan is het ook mogelijk de stuitorganen en/of energie-absorberende middelen tussen dat zittingdeel en het frame aan te brengen.
10 De uitvinding heeft tevens betrekking op een voertuig dat voorzien is van ten minste een stoel zoals in het voorgaande bedoeld. Gebruikelijk is dat de hoofdsteun wordt gedragen door de stoel en dat de stoel met hoofdsteun als eenheid wordt gezien, vervaardigd en geleverd. Overeenkomstig 15 de uitvinding dient het rugsteundeel, althans het bovendeel daarvan, ten opzichte van de hoofdsteun achterwaarts te kunnen bewegen. Dit is evenwel ook te realiseren als de hoofdsteun niet door de stoel wordt dragen, maar door een ander vast met het voertuig verbonden deel, bijvoorbeeld een 20 deel van een kooiconstructie of een rolbeugel.
Onder verwijzing naar in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeelden zal de uitvinding thans nader worden verduidelijkt en toegelicht. Daarbij toont:
Fig. 1 een voertuigstoel met gebruiker onder normale 25 rij- en zitomstandigheden;
Fig. 2 de situatie direct na een botsing;
Fig. 3 een situatie volgend op de situatie zoals weergegeven in Fig. 2;
Fig. 4 een voertuigstoelleuning in de normale stand; 30 Fig. 5 de voertuigstoelleuning volgens Fig. 4 na een botsing,·
Fig. 6 schematisch een voertuigstoel waarbij rugleuning en zitting in geval van een botsing gezamenlijk kunnen verplaatsen; 35 Fig. 7 een koppelstuk in de normale stand; en
Fig. 8 het koppelstuk volgens Fig. 7 na een botsing.
00834? 5a
In Fig. 1-3 is een met een niet-weergegeven voertuig ; verbonden voertuigstoel weergegeven die voorzien is van een i zitting 1, een rugleuningframe 2, een rugsteundeel 3 en een hoofdsteun 4. Het rugsteundeel 3 is zodanig met het ; 5 rugleuningframe 2 gekoppeld, dat die elementen onder normale zit- en rijbelastingen als een geheel functioneren doch bij - het uitoefenen van bepaalde versnellingskrachten onder t verbreking van de koppeling over een vastgelegde afstand ten opzichte van elkaar kunnen verplaatsen. De hoofdsteun 4 is 10 zodanig met het rugleuningframe 2 verbonden dat deze twee elementen alleen gezamenlijk voor- en ;'5 m
N
y
-M
ïrSSB
vm Μ ί 0 0 S 3 4 2 6 achterwaarts kunnen verplaatsen, waarbij dan wel voorzieningen aanwezig kunnen zijn om de stand van de hoofdsteun 4 in hoogterichting ten opzichte van het rugleuningframe 2 te wijzigen. Het rugleuningframe 2 met 5 hoofdsteun 4 is tezamen met het rugsteundeel 3 om een as 5 in hoek instelbaar ten opzichte van de zitting 1. Zoals gebruikelijk bij voertuigstoelen kunnen nog meerdere hier niet weergegeven instelmechanieken aanwezig zijn, zoals voor het voor- en achterwaarts alsmede in hoogterichting 10 verplaatsen van de voertuigstoel.
Schematisch is een op de voertuigstoel zittende gebruiker met een romp 6, een hoofd 7 en een nek 8 weergegeven.
Onder normale rij- en zitomstandigheden zal de 15 stoelgebruiker een stand innemen zoals is weergegeven in Fig. 1, waarbij het hoofd 7 zich op afstand van de hoofdsteun 4 bevindt en het hoofd 7 met de nek 8 een hoek insluiten met de romp 6 zoals weergegeven met de streeplijnen 9 en 10.
20 In geval van een botsing, in het bijzonder een botsing waarbij het voertuig van achteren wordt aangereden, zal het voertuig en de daarmee verbonden voertuigstoel een voorwaartse versnelling krijgen, terwijl de min of meer los op de voertuigstoel zittende gebruiker door de 25 massatraagheid op zijn plaats ten opzichte van de vaste wereld wil blijven. Bij bekende voertuigstoelen zal hierbij de romp 6 dempend worden opgevangen door de met het voertuig voorwaarts verplaatsende rugleuning. Op dat moment zal het hoofd 7, dat zich op afstand van de hoofdsteun 4 30 bevindt, door de massatraagheid ten opzichte van de voorwaarts bewegende romp 6 naar achteren transleren en roteren alvorens door de hoofdsteun 4 te worden opgevangen. Ondanks dit opvangen kan de door het hoofd 7 gemaakte beweging whiplash en nekletsel tot gevolg hebben.
35 Door nu de bij de botsing optredende en de romp 6 ten opzichte van de voertuigstoel naar achteren drukkende 7 versnellingskrachten de koppeling tussen het rugsteundeel 3 en het rugleuningframe 2 te laten verbreken, zal de gebruiker van de voertuigstoel tezamen met het rugsteundeel 3 ten opzichte van het rugleuningframe 2 naar achteren 5 verplaatsen en zodoende de ruimte tussen het hoofd 7 en de hoofdsteun 4 doen verdwijnen, waarmee de in Fig. 2 getoonde stand is verkregen. Zoals uit de zwarte streeplijnen 9 en 10 blijkt, is daarbij de onderlinge hoekstand tussen romp 6, nek 8 en hoofd 7 ongewijzigd gebleven.
10 Op het moment dat de achterwaartse verplaatsing van het rugsteundeel 3 en de stoelgebruiker wordt beëindigd door het blokkeren van een verdere verplaatsing van het rugsteundeel 3, zou het hoofd 7 achterwaarts willen * klappen. Daar het hoofd 7 zich nu echter in contact bevindt i 15 met de hoofdsteun 4, wordt een dergelijke verplaatsing van het hoofd 7 en daarmee gepaard gaande krachten in de nek 8 voorkomen en zodoende de kans op whiplash en nekletsel verminderd.
Nadat het rugsteundeel 3 tegen verdere verplaatsing is 20 geblokkeerd en het hoofd 7 met de hoofdsteun 4 contact maakt, zullen de uit de botsing resulterende versnellingskrachten veelal verder worden opgevangen door de rugleuning in zijn totaliteit tezamen met de gebruiker nog over enige afstand te laten zwenken om de as 5 zoals in 25 Fig. 3 is getoond. De streeplijnen 9 en 10 geven aan dat ook bij deze beweging de onderlinge stand tussen de romp 6 en het hoofd 7 ongewijzigd blijft.
Bij de in Fig. 1-3 weergegeven uitvoeringsvorm verplaatst het rugsteundeel 3 zich in hoofdzaak evenwijdig 30 aan zichzelf naar achteren. Een andere mogelijkheid is weergegeven in Fig. 4 en 5, waarin in perspectief een rugleuning 11 is weergegeven die voorzien is van een rugleuningframe 12, dat een rugsteundeel 13 opneemt en een geïntegreerde hoofdsteun 14 draagt. Het rugsteundeel 13 is 35 zwenkbaar rond een as 15, die in de ondergebieden van het rugleuningframe 12 is gelagerd. Nabij zijn bovenuiteinde is | 8 het rugsteundeel 13 losbaar gekoppeld met het rugleuningframe 12 door in een uitstulping 12a opgenomen koppelmiddelen. Onder normale zit- enrijcondities heeft de rugleuning het uiterlijk zoals weergegeven in Fig. 4. Doet 5 zich een botsing voor die de koppelmiddelen doet lossen, dan zal het rugsteundeel 13 achterwaarts zwenken tot in een stand bepaald door stuitmiddelen en weergegeven in Fig. 5.
Fig. 6 toont schematisch in perspectief een voertuigstoel voorzien van een zitting 21, een 10 rugleuningframe 22, een rugsteundeel 23 en een hoofdsteun 24. Bij deze uitvoering van de voertuigstoel zijn de zitting 21 en het rugsteundeel 23 dusdanig gekoppeld, dat deze in geval van een botsing gezamenlijk achterwaarts zullen gaan verplaatsen. Om die beweging voor de zitting 21 15 mogelijk te maken is voorzien in twee zijdelingse steunarmen 25 waarin zich draag-, koppel- en geleidingsmechanismen bevinden om de zitting 21 de bedoelde verplaatsing te kunnen laten uitvoeren. Opgemerkt wordt dat de hoofdsteun 24 is bevestigd aan een beugelvormig deel van 20 het rugleuningframe 24. Uiteraard kan een dergelijke hoofdsteun ook worden bevestigd aan een ander geschikt voertuigdeel, zoals een rolbeugel of een tot een kooiconstructie behorend deel, in welk geval de voertuigstoel in zijn totaliteit een achterwaartse beweging 25 zou kunnen maken bij een botsing.
In Fig. 7 is in dwarsdoorsnede en in bovenaanzicht een mogelijke uitvoeringsvorm van de koppel- en stuitmiddelen tussen een rugleuningframe en een rugsteundeel weergegeven. Een rugleuningframe 32 is daarbij voorzien van een arm 35, 30 die reikt in een deel 34 dat deel uitmaakt van een verder niet-weergegeven rugsteundeel. Een kokervormig huis 36 is op niet verder weergegeven wijze vast verbonden met het deel 34. In het huis 36 bevindt zich een band, kabel of riem 37 die enerzijds is bevestigd aan een wand van het 35 huis 36 en anderzijds aan de arm 35. Verder is het huis 36 gevuld met een bij deformatie verbrokkelend kunstschuim 38.
r · .
* ij : .·.
9
Het bij het rugsteundeel horende deel 34 is geheel los van het rugleuningfrarae 32 en de arm 35. De koppeling tussen het rugsteundeel en het rugleuningframe 32 vindt plaats door middel van aan het huis 36 bevestigde haaknokken 39.
5 Een dergelijke constructie kan bijvoorbeeld worden aangebracht in de uitstulpingen 12a van de rugleuning weergegeven in Fig. 4 en 5.
In geval van een botsing dient de koppeling via de haaknokken 39 te worden verbroken. Hiertoe zijn die 10 haaknokken voorzien van steelinsnijdingen die een vooraf bepaalde breukplaats vastleggen. De situatie die ontstaat bij het verbreken van de koppeling en het achterwaarts verplaatsen van het rugsteundeel is weergegeven in Fig. 8. De bovenste delen van de haaknokken 39 zijn afgebroken, 15 waarna de door de gebruiker van de voertuigstoel uitgeoefende krachten het rugsteundeel naar achteren hebben doen verplaatsen, welke verplaatsing gestopt is bij het strak komen staan van de riem 37. Bedoelde verplaatsing is daarbij gedempt door het tijdens het strak trekken van de 20 riem 37 verkruimelen van het kunstschuim 38.
Bij een uitvoeringsvorm zoals weergegeven in Fig. 4 en 5 kan worden volstaan met twee van de in Fig. 7 weergegeven koppelstukken. Verdient het de voorkeur het rugsteundeel evenwijdig of in hoofdzaak evenwijdig aan zichzelf te 25 verplaatsen, dan is dat met vier van dergelijke koppelstukken te realiseren. De lengten van de diverse riemen bepalen dan de eindstand van het rugsteundeel na de verplaatsing.
Het in Fig. 7 weergegeven koppelstuk is een van de 30 vele mogelijke uitvoeringsvormen. In plaats van een huis 36 met schuimvulling 38 en riem 37 kan ook gedacht worden aan een cilinder met zuiger, desgewenst fluïdum-gedempt. Verder kunnen de verbreek-nokken 39 worden vervangen door versnellingsopnemers die onder de toepasselijke 35 omstandigheden de koppeling lossen. De verbreeknokken 39 kunnen bij een verend indrukkende constructie ook geheel a 10 worden weggelaten. Ook kan worden gewerkt met andere buffermiddelen, zoals bijvoorbeeld veren om de verplaatsing en demping van het rugsteundeel te realiseren, waarbij die veren desgewenst in hun ingedrukte stand kunnen worden 5 gearreteerd bij het bereiken van de gewenste verplaatsing van het rugsteundeel. Uiteraard zijn ook combinaties van cilinders al dan niet fluïdum-gedempt met veren of andere buffermiddelen, zoals bijvoorbeeld rubber-elastische organen, mogelijk.
10 Het spreekt voor zich, dat er binnen het kader van de uitvinding zoals neergelegd in de bijgaande conclusies, nog vele wijzigingen en varianten mogelijk zijn naast de hierboven besproken uitvoeringsvormen en variaties daarop. Zo kan gedacht worden aan een deels zwenkend en deels 15 translerend rugsteundeel, waarbij bijvoorbeeld het zwenken kan geschieden op de wijze zoals weergegeven in Fig. 5 en de translatie plaatsvindt door verschuiving van het rugsteundeel tezamen met de zitting.

Claims (11)

  1. 0.A. 1008342 11 = 1. Voertuigstoel met een frame dat een zitting, een rugleuning en een boven de rugleuning gesitueerde hoofdsteun draagt, waarbij de rugleuning is voorzien van een rugsteundeel, dat zich met een bovendeel uitstrekt = 5 tot nabij de hoofdsteun en met het frame is verbonden i door middel van een koppeling die bij een voorwaartse ^ verplaatsing van het frame vanaf een vooraf vastgestelde versnelling een verplaatsing over een, door tussen het rugsteundeel en het frame aangebrachte stuitorganen j 10 vooraf vastgelegde afstand tegen de voorwaartse verplaatsing in toelaat van althans een deel van het rugsteundeel, met het kenmerk, dat althans het bovendeel van het rugsteundeel verplaatsbaar is opgesteld ten ! opzichte van de aangrenzende hoofdsteun die zodanig is I 15 aangebracht, dat deze tijdens bedoelde, door de koppeling ' toegestane verplaatsing van het rugsteundeel stationair =. blijft ten opzichte van het frame.
  2. 2. Voertuigstoel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de koppeling zodanig is ingericht dat het 20 rugsteundeel in hoofdzaak onder behoud van de uitgangsstand evenwijdig aan zichzelf kan verplaatsen. .ij
  3. 3. Voertuigstoel volgens conclusie 1 of 2, met het : kenmerk, dat de stuitorganen worden gevormd door kabels of riemen die de verplaatsing van het rugsteundeel ten 25 opzichte van het frame toestaan en tot de gewenste waarde begrenzen.
  4. 4. Voertuigstoel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat energie-absorberende middelen aanwezig zijn om de verplaatsing van het rugsteundeel ten 30 opzichte van het frame te dempen.
  5. 5. Voertuigstoel volgens conclusie 3 en 4, met het kenmerk, dat de energie-absorberende middelen bestaan uit een, een huis vullend kunststofschuim, waarin een kabel of riem is ingebed en dat wordt vervormd of verkruimeld 1*1 im 1 0 0 8 3 4 2 ·»»*· 12 door de kabel of riem, die bij verplaatsing van het rugsteundeel ten opzichte van de hoofdsteun die verplaatsing begrenst.
  6. 6. Voertuigstoel volgens conclusie 3 en 4, met het 5 kenmerk, dat de stuitorganen en energie-absorberende middelen gevormd worden door hydraulische cilinders.
  7. 7. Voertuigstoel volgens een der voorgaande conclusies, gekenmerkt door tussen het rugsteundeel en het frame aangebrachte, de koppeling bij de vooraf vastgestelde 10 versnelling van het frame vrijgevende organen, zoals verbreekorganen of door een versnellingsopnemer gestuurd terugtrekbare blokkeerorganen.
  8. 8. Voertuigstoel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat althans een deel van de zitting 15 zodanig met het rugsteundeel is gekoppeld, dat dit tezamen met het rugsteundeel kan verplaatsen.
  9. 9. Voertuigstoel volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de stuitorganen en energie-absorberende middelen tussen de verplaatsbare zitting of het verplaatsbare deel 20 daarvan en het frame zijn aangebracht.
  10. 10. Voertuig voorzien van ten minste een stoel volgens een der voorgaande conclusies.
  11. 11. Voertuig volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de hoofdsteun in plaats van met het frame direct is 25 verbonden met het voertuig of een daar vast mee verbonden deel. 100834?
NL1008342A 1998-02-18 1998-02-18 Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel. NL1008342C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008342A NL1008342C2 (nl) 1998-02-18 1998-02-18 Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel.
US09/250,523 US6062643A (en) 1998-02-18 1999-02-16 Vehicle seat having a headrest and vehicle having such seat

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008342A NL1008342C2 (nl) 1998-02-18 1998-02-18 Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel.
NL1008342 1998-02-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1008342C2 true NL1008342C2 (nl) 1999-08-19

Family

ID=19766563

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1008342A NL1008342C2 (nl) 1998-02-18 1998-02-18 Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel.

Country Status (2)

Country Link
US (1) US6062643A (nl)
NL (1) NL1008342C2 (nl)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1016316C2 (nl) * 2000-10-03 2002-04-04 Gjalt Kuperus Stoel met nekbeveiliging voor een recreatief vervoermiddel.
DE10142625C2 (de) * 2001-08-31 2003-12-11 Itw Automotive Prod Gmbh & Co Kopfstütze für Automobilsitze
DE10335268B3 (de) * 2003-08-01 2004-12-23 Itw Automotive Products Gmbh & Co. Kg Kopfstütze für den Sitz eines Automobils
GB2409255B (en) * 2003-12-19 2006-05-31 Lear Corp Inc A vehicle seat adjustment system including an occupant protection adjustment
US7040707B2 (en) * 2004-04-13 2006-05-09 Tachi-S Co., Ltd. Seat back of automotive seat
DE102007053964A1 (de) * 2007-07-18 2009-01-22 Johnson Controls Gmbh Struktur für einen Fahrzeugsitz
DE112010005084T5 (de) * 2010-01-05 2012-10-25 Toyota Jidosha Kabushiki Kaisha Fahrzeugsitz
DE102010049085A1 (de) 2010-10-21 2012-04-26 Gm Global Technology Operations Llc (N.D.Ges.D. Staates Delaware) Kraftfahrzeug, Kraftfahrzeugsitz, Kopfstützeneinrichtung und Verfahren zur Herstellung eines Kraftfahrzeugsitzes
US9776537B2 (en) * 2015-09-22 2017-10-03 Ford Global Technologies, Llc Air suspended seat having auxiliary air supplies for comfort, dimensional adjustment, and personalized comfort DNA

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3838870A (en) * 1972-02-10 1974-10-01 Gen Motors Corp Motor vehicles bodies
EP0627340A1 (en) * 1993-06-01 1994-12-07 General Motors Corporation Vehicle pivotal headrest
WO1997010117A1 (en) * 1995-09-14 1997-03-20 Autoliv Development Ab A seat for use in a vehicle

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2636552A (en) * 1947-11-04 1953-04-28 Hardman Tool & Engineering Co Chair back
US4109959A (en) * 1977-04-14 1978-08-29 American Seating Company Transportation seat with energy absorption
US5468045A (en) * 1994-07-28 1995-11-21 Hoover Universal, Inc. Energy absorbing child seat
US5641198A (en) * 1995-02-01 1997-06-24 Trw Vehicle Safety Systems Inc. Seat integrated vehicle occupant restraint
US5882072A (en) * 1996-12-16 1999-03-16 The Boeing Company Reduced head impact seat system

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3838870A (en) * 1972-02-10 1974-10-01 Gen Motors Corp Motor vehicles bodies
EP0627340A1 (en) * 1993-06-01 1994-12-07 General Motors Corporation Vehicle pivotal headrest
WO1997010117A1 (en) * 1995-09-14 1997-03-20 Autoliv Development Ab A seat for use in a vehicle

Also Published As

Publication number Publication date
US6062643A (en) 2000-05-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5823619A (en) Vehicle seat
US6805411B2 (en) Neck rest for the seats of automobiles
US6135561A (en) Seat back with headrest on vehicle seats
KR101151488B1 (ko) 자동차용 헤드레스트
CZ54597A3 (en) Motor vehicle seat
NL1008342C2 (nl) Voertuigstoel met een hoofdsteun alsmede een voertuig met een dergelijke stoel.
EP0921959B1 (en) A seat back support mechanism
CA3023122C (en) Multi-position anti-rebound bar
SE521546C2 (sv) Stolstruktur för fordon
US7901007B2 (en) Self-raising headrest for vehicle seat and method
JP2000517268A (ja) 安全シートにおける又は関する改良
EP1368210B1 (en) Safety headrest for a motor vehicle
CZ22597A3 (en) Vehicle seat
KR20000064662A (ko) 차량시트
AU2006294732A1 (en) Head and neck restraint system and device
NL1016560C1 (nl) Rugleuning met variabele stijfheid voor voertuigstoel.
WO2008115103A1 (en) Backrest support mechanism
EP2361801B1 (en) Active headrest
KR20200099577A (ko) 자동차 시트 장착용 어린이 시트
GB2296655A (en) Vehicle seat with adjustable back rest
EP1612093B1 (en) Vehicle seat arrangement
CN112074434B (zh) 用于安装在机动车座椅上的儿童座椅
EP1990235A1 (en) Motor-vehicle seat with a headrest provided with an anti-whiplash device
EP2014506A1 (en) Motor-vehicle seat having a headrest with an anti-whiplash upward sliding movement
JP3799823B2 (ja) 車両用シート構造

Legal Events

Date Code Title Description
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20100901