NL1007507C2 - Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL1007507C2
NL1007507C2 NL1007507A NL1007507A NL1007507C2 NL 1007507 C2 NL1007507 C2 NL 1007507C2 NL 1007507 A NL1007507 A NL 1007507A NL 1007507 A NL1007507 A NL 1007507A NL 1007507 C2 NL1007507 C2 NL 1007507C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
rgb
deflection
cathode
display device
electron
Prior art date
Application number
NL1007507A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1007507A1 (nl
Inventor
Nobuya Seko
Yoshinori Tomihari
Original Assignee
Nec Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nec Corp filed Critical Nec Corp
Publication of NL1007507A1 publication Critical patent/NL1007507A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1007507C2 publication Critical patent/NL1007507C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N3/00Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages
    • H04N3/10Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical
    • H04N3/16Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical by deflecting electron beam in cathode-ray tube, e.g. scanning corrections
    • H04N3/20Prevention of damage to cathode-ray tubes in the event of failure of scanning
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G1/00Control arrangements or circuits, of interest only in connection with cathode-ray tube indicators; General aspects or details, e.g. selection emphasis on particular characters, dashed line or dotted line generation; Preprocessing of data
    • G09G1/002Intensity circuits
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G1/00Control arrangements or circuits, of interest only in connection with cathode-ray tube indicators; General aspects or details, e.g. selection emphasis on particular characters, dashed line or dotted line generation; Preprocessing of data
    • G09G1/005Power supply circuits
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G2330/00Aspects of power supply; Aspects of display protection and defect management
    • G09G2330/04Display protection

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)
  • Electrodes For Cathode-Ray Tubes (AREA)
  • Transforming Electric Information Into Light Information (AREA)

Description

Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vormen van beelden door middel van een beeld-displayinrichting met een snelwerkende elektronenbron omvattende de stap van het inschakelen van de hoofdvoe-5 ding voor de beelddisplayinrichting alsmede op een beelddisplayinrichting met een snelwerkende elektronenbron, omvattende een RGB uitgangsketen welke uitgangs-stuursignalen levert corresponderend met ingangsbeeld-signalen aan elk van RGB elektronenbronnen; een RGB 10 voorversterker welke RGB beeldingangssignalen versterkt en de uitvoer naar de RGB uitgangsketen; een horizon-tale/verticale afbuiguitgangsketen.
In principe bestaat het werkprincipe van een katho-destraalbuis uit het gebruikmaken van elektronenemissie 15 vanuit elektronenbronnen, het focusseren, versnellen en afbuigen daarvan voor het exciteren van fluorescerend materiaal op een scherm door deze elektronenbundels, en ten slotte het uitzenden van licht. Kathodestaalbuizen volgens de stand der techniek gebruiken in de elektro-20 nenbron een thermoionische bron waarbij de elektronenemissie is gebaseerd op thermoionische emissie.
De in de kathodestraalbuis tot stand gebrachte thermoionische emissie geschiedt door het gebruik van een gloeidraad voor het vormen van de kathode die be-25 staat uit oxidemengsels zoals van barium, calcium en strontium. Het elektronenkanon combineert deze thermoionische bronnen met een aantal elektroden en de verschillende functies zoals de besturing van het elektro-nenemissiedebiet, het focusseren en versnellen van de 30 elektronenbundel worden bereikt door het aanleggen van voorafbepaalde spanningen aan elk der elektroden.
Wanneer voor het bedrijven van de thermoionische bron na stilstand een voeding wordt ingeschakeld zijn ongeveer 5 seconden nodig voor het doen toenemen van de 1007507 2 temperatuur van de thermoionische bron vanuit kamertemperatuur naar een voorgeschreven temperatuur (bijvoorbeeld ongeveer 750°C) waarbij elektronenemissie mogelijk is.
5 Wanneer de thermoionische bronnen na bedrijf worden uitgeschakeld verstrijken meerdere seconden voordat de temperatuur daalt tot het punt waar geen elektronenemissie meer optreedt (ongeveer 500°C), zelfs wanneer de voeding naar de gloeidraad wordt afgeschakeld, zodat 10 tijdens het interval elektronenemissie voortduurt en naar het scherm een elektronenbundel wordt uitgezonden.
In een displayinrichting die gebruikmaakt van een kathodestraalbuis wordt, bij het afschakelen van de voeding, een afvlakcondensator met hoge capaciteit in de 15 hoogspanningsvoeding voor het scherm gebruikt voor het stabiliseren van de gelijkgerichte hoogspanning. Het resultaat is dat, zelfs wanneer de voeding is uitgeschakeld, de hoge uitgangsspanning niet onmiddellijk wordt onderbroken doch geleidelijk wegvalt. De horizontale en 20 verticale afbuigketens gebruiken geen thermoionische componenten en de afbuigspanning daalt snel; dit resulteert in een toestand waarin de elektronenbundel niet wordt afgebogen en gedurende een bepaalde tijdperiode geconcentreerd blijft op het centrale gedeelte van het 25 fluorescerend scherm, resulterend in het probleem dat er een punt overblijft die het inbranden van dit deel van het fluorescerend scherm kan veroorzaken. Verschillende uitgangsketenbesturingswerkwijzen, in het algemeen aangeduid als "puntelimineerders" zijn bekend als middel om 30 dit verschijnsel, nadat de elektronenbundelemissie in deze toestand is gekomen te voorkomen.
Fig. 1, die de stand der techniek representeert zoals bekend uit de Japanse terinzagelegging 231567/91 heeft betrekking op een werkwijze ter voorkoming van een 35 restpunt. Daarbij wordt de condensator 24 geladen nadat de voeding is ingeschakeld en de stabiele bedrijfstoe-stand is bereikt en, wanneer de voeding wordt afgeschakeld, wordt het dalen van de spanning aan de aansluiting +B waargenomen, waarmee de puntelimineerketen 22 wordt ίΰ α 7 5 0 7 3 geactiveerd en de spanning van de geladen condensator 24 wordt gebruikt voor het veranderen van de instelling van de beelduitgangsketen 23 die de bundelstroom bestuurt, waardoor de hoogspanning voo de kathodestraalbuis 21 5 wordt afgeleid voordat de horizontale en verticale af-buigketens onwerkzaam worden.
De Japanse terinzagelegging 245178/88 beschrijft een werkwijze te gebruiken in het geval waarin de keten volgens fig. 2 digitaal is uitgevoerd. In het geval 10 waarin de afbuigketen 39 is gedigitaliseerd wordt, wanneer de voedingsbron wordt afgeschakeld de spanningsda-ling waargenomen en wordt de systeemterugzetketen 32 werkzaam waardoor de synchronisatieafbuigketen 39 onmiddellijk onwerkzaam wordt en er niet langer horizontale 15 en verticale afbuiging is. Om te voorkomen dat dit gebeurt doet een systeemterugzet signaal de schermonder-drukkingstransistor 33 geleidend worden waardoor de beelduitgangstransistoren 35, 36 en 37 van de beeldketen 34 direct blokkeren zodat de (niet-getekende) kathode-20 straalbuis in de onderdrukkingstoestand komt waarin de voor spanning voor de kathode is onderbroken en er geen elektronenemissie is. De elektronenbundel kan dan ook geen statisch punt vormen. De schermonderdrukkingsketen is in dit geval een functie die wordt gebruikt voor het 25 onderdrukken van het achtergrondgedeelte van op het scherm weergegeven letters.
Een kathodestraalbuis die gebruikmaakt van een koude kathode zoals een koude-veldemissiekathode is een snelwerkende elektronenbron omdat de elektronenbron niet 30 afhankelijk is van de verhitting van de kathode door een gloeidraad, zoals deze bij een hete kathode nodig is.
Het principe van elektronenemissie in een koude-veldemissiekathode bestaat uit het emitteren van elektronen uit een vaste stof naar vacuüm en teweeggebracht door 35 een kwantum-mechanisch tunneleffect wanneer een sterk n veld van 10 V/cm of sterker aan het vaste oppervlak wordt aangelegd.
Fig. 4 toont een voorbeeld van een koude-veldemissiekathode volgens de stand der techniek. Het hoge veld 1 0 0 7 507 4 kan worden verkregen door het aanleggen van een spanning tussen een scherpe naaldvormige emitterkathode 15 met een punt radius van de orde van 100 nm in combinatie met een poortelektrode 14 op bij benadering 0,5 tot 1 μτη 5 afstand van de emitter, waardoor een veldconcentratie aan de punt van de emitterelektrode 15 wordt verkregen. Een veelvoud van dergelijke emitter-poort combinaties, gevormd op het substraat 12 en parallel geschakeld, kan worden gebruikt voor het verlagen van de aangelegd span-10 ning ter verkrijging van een bepaalde stroom.
De scherpte van de punt van de emitterelektrode 15 en de isolatiekarakteristieken tussen de emitterelektrode 15 en de poortelektrode 14 zijn doorslaggevende factoren voor het handhaven van de elektronenemissiekarak-15 teristiek van een koude-veldemissiekathode.
Zoals hierboven beschreven is de afmeting van emitter en poort bijzonder klein, en in een klein oppervlak kan een groot aantal dergelijke structuren worden geïntegreerd. Zoals fig. 4 toont welke een voorbeeld geeft 20 van een elektronenemissiekarakteristiek volgens de stand der techniek als functie van de aangelegde spanning zal de elektronenemissie beginnen bij bij benadering 30 V en sterk oplopen.
Echter heeft de hierboven beschreven stand der 25 techniek de volgende problemen. Wanneer de voeding voor een displayinrichting met een snelwerkende elektronenbron zoals een koude-kathode veldemissiebron wordt ingeschakeld bestraalt de elektronenbundel slechts het centrum van het scherm, daarmee het inbranden van het fluo-30 rescerend scherm teweegbrengend. De reden hiervan is dat elektronenemissie in een koude-veldemissiekathode direct begint bij het aanleggen van een spanning die voldoet aan de elektronenemissievoorwaarden. Wanneer de voeding van de inrichting wordt ingeschakeld begint aldus de 35 elektronenemissie voordat de horizontale en verticale afbuigketens voldoende werkzaam zijn waardoor de elektronenbundel zonder afbuiging het centrum van het scherm bestraalt.
1ü 07 5 07 5
Het tweede probleem ligt in het vernielen van de elementstructuren veroorzaakt door sputteren dat resulteert uit het bombardement van positieve ionen en de verslechtering van de isolatiekarakteristieken veroor-5 zaakt door heradhesie van gesputterde delen. De elektronenbundel ioniseert restgasmoleculen of gasmoleculen die zijn gevormd door de bestraling van het scherm in de kathodestraalbuis en de daardoor gevormde positieve ionen worden versneld in de richting tegengesteld aan 10 die van de elektronenbundel. Wanneer de elektronenbundel in de stationaire toestand wordt afgebogen verschillen als gevolg van hun massaverschil, de banen van elektronen en positieve ionen en bereiken de positieve ionen de elektronenbron niet, doch wanneer de elektronenbundel 15 zonder afbuiging recht naar voren is gericht bombarderen de positieve ionen de elektronenbron. Zoals fig. 3 toont brengt een koude-veldemissiekathode het aanleggen van spanningen aan een zeer kleine structuur met zich mee en een koude-veldemissiekathode is dan ook bijzonder gevoe-20 lig voor bombardement door positieve ionen.
De uitvinding beoogt deze bezwaren te ondervangen en een werkwijze en inrichting te verschaffen voor het voorkomen van het optreden van een restpunt wanneer de voeding wordt ingeschakeld in een beelddisplayinrichting 25 die gebruikmaakt van een snelwerkende elektronenbundel.
Een ander doel der uitvinding is het verschaffen van een werkwijze en een inrichting voor het verbeteren van de betrouwbaarheid en de levensduur van een beelddisplayinrichting door geconcentreerde positieve ionen-30 bombardement van de kathode in een inrichting met een snelwerkende elektronenbron te voorkomen.
De volgens de uitvinding hiertoe voorgestelde werkwijze bestaat daarin dat het begin van de werking van de elektronenbron na het inschakelen van de voeding wordt 35 vertraagd en wel totdat het elektronenbundelafbuigsys-teem een stabiele werktoestand heeft bereikt.
Volgens de uitvinding begint in een beelddisplayinrichting waarin gebruik wordt gemaakt van ee snelwerkende elektronenbron zoals een koude-veldemissiekathode 1007507 6 na het inschakelen van de voeding der inrichting de veldemissie niet dan nadat de horizontale/verticale afbuigketen voldoende werkzaam is geworden, waardoor inbranden van het fluorescerend scherm na het inschake-5 len der voeding wordt voorkomen.
Ondanks de ionisatie van gasmoleculen in een katho-destraalbuis door de elektronenbundel met de vorming van positieve ionen zullen door hun verschil in massa bij de afbuiging der elektronenbundel elektronen en positieve 10 ionen verschillende banen volgen waarbij de positieve ionen voor het overgrote deel de elektronenbundel niet bereiken, zodat geen schade optreedt aan de elementaire structuren door sputteren als gevolg van het bombardement met positieve ionen, met verslechtering van de 15 isolatiekarakteristieken door de heradhesie van sputter-deeltjes.
Een elektronendisplayinrichting volgens de uitvinding omvat ofwel een afbuigstroomdetectieketen die de RGB uitgangsketen of RGB voorversterker slechts dan 20 stuurt wanneer de afbuigstroom die van de horizontale/verticale afbuiguitgangsketens vloeit naar het af-buigjuk voldoende is om te verzekeren dat de elektronenbundel op de juiste wijze het scherm kan aftasten danwel bevat de inrichting een besturingsketen die, nadat de 25 hoofdvoeding is ingeschakeld de horizontale/verticale afbuiguitgangsketen stuurt en een afbuigstroom naar het afbuigjuk levert wanneer voldoende afbuigstroom vloeit om de elektronenbundel op de juiste wijze het scherm te doen aftasten een RGB uitgangsketen of RGB voorverster-3 0 ker stuurt.
Voorkeursuitvoeringen zijn beschreven in conclusie 2 respectievelijk de conclusies 3-5 en 7-8.
De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening. Daarin is: 35 fig. 1 een schema van een puntelimineerketen vol gens de stand der techniek; fig. 2 een blokschema van de hoofdelementen van een televisieontvanger volgens de stand der techniek; 1007507 7 fig. 3 een gedeeltelijk perspectivische afbeelding van de elementaire structuren van een koude-veldemissie-kathode; fig. 4 de stroom-spanning karakteristiek toont van 5 een koude-veldemissiekathode; fig. 5 een blokschema is van de hoofdelementen van een beelddisplayinrichting volgens een eerste uitvoeringsvorm der uitvinding; fig. 6 een blokschema is van de hoofdelementen van 10 een beelddisplayinrichting volgens de tweede uitvoeringsvorm der uitvinding.
Volgens fig. 5 bevat de beelddisplayinrichting volgens de eerste uitvoeringsvorm der uitvinding: een kathodestraalbuis 1 met afbuigjuk 2 en een scherm 3, de 15 RGB uitgangsketen 4, de horizontale/verticale afbuiguit-gangsketen 5, de roostervoedingsbron 6, de anodevoe-dingsbron 7, de afbuigstroomdetectieketen 8, de RGB voorversterker 10, de synchronisatiesignaalverwerkings-keten 11 en nog andere, niet-getoonde ketens.
20 Allereerst zal een toelichting worden gegeven van de principiële opbouw en werking van de beelddisplayinrichting met een kathodestraalbuis 1 die gebruikmaakt van een koude-veldemissiekathode. De elektronenemissie wordt teweeggebracht door het aanleggen van stuursigna-25 len die corresponderen met ingangsbeeldsignalen naar elk van de RGB elektronenbronnen vanuit de RGB uitgangsketen 4. In het geval van het sturen van de kathodestraalbuis die gebruikmaakt van koude-veldemissiekathoden met stroom-spanning karakteristiek volgens fig. 4 wordt, 30 wanneer de maximum stroom bijvoorbeeld 1 mA is een am-plitude-gemoduleerde spanning geleverd uit de RGB uitgangsketen 4 met een poort spanning van 35 V, waarbij elektronenemissie begint, tot 55 V waar de emissiestroom van 1 mA wordt bereikt; de elektronenemissie wordt te-35 weeggebracht door het aanleggen van deze spanning tussen elk van de emitterelektroden en de poortelektroden van elk van de RGB koude-veldemissiekathoden. De geëmitteerde elektronen worden door een (niet-getekend) rooster geplaatst voor de elektronenbron gefocusseerd en ver- 1007507 8 sneld; de spanning wordt opgedrukt vanuit de roostervoe-ding 6 ter vorming van een elektronenbundel. De elektronenbundel wordt in horizontale en verticale richting afgebogen door magnetische velden opgewekt door het 5 toevoeren van horizontale en verticale afbuigstromen die corresponderen met ingangsbeeldsignalen aan de horizontale respectievelijk verticale afbuiguitgangsketen 5 naar het afbuigjuk 2 dat zich rond de kathodestraalbuis 1 bevindt, zodat een scherm 3 met fluorescerend mate-10 riaal wordt afgetast. Aan het scherm 3 wordt vanuit de anodevoedingsbron 7 een spanning van ongeveer 20 KV aangelegd en het fluorescerend materiaal, bekrachtigd door de elektronenbundel zendt licht uit om een beeld weer te geven. De RGB uitgangsketen 4 zendt echter niet 15 zonder meer uitgangsstuursignalen uit. De inrichting is zodanig opgebouwd dat de afbuigstroom wordt waargenomen door de afbuigstroomdetectieketen 8 en de RGB uitgangsketen 4 wordt slechts gestuurd wanneer een afbuigstroom vloeit vanuit de horizontale/verticale afbuiguitgangske-20 ten 5 naar het afbuigjuk 2 die voldoende is om een afbuiging van de elektronenbundel over het scherm 3 te verkrijgen. De afbuigstroomdetectieketen 8 integreert bijvoorbeeld de afbuiggolfvorm en detecteert de waarde van de integraal.
25 Nu zal de werking worden toegelicht vanaf het mo ment waarop de hoofdvoeding voor de beelddisplayinrichting wordt ingeschakeld tot het moment waarop een stationaire toestand is bereikt. Wanneer de hoofdvoeding wordt ingeschakeld wordt iedere component gevoed en 30 worden de ketens werkzaam, doch in een geval waarin de afbuigstroomdetectieketen 8 niet de RGB uitgangsketen 4 bestuurt zal de emissie van de koude-veldemissiekathode beginnen direct nadat daaraan een spanning wordt aangelegd. In tegenstelling daartoe vergt het toenemen van de 35 stroom door de horizontale/verticale afbuigketens 5 als gevolg van de zelfinductie van een wikkeling een bepaalde tijd totdat een voldoende stationaire magnetische velddistributie is bereikt; deze tijd is een of twee seconden. Tijdens deze periode ondergaat elektronenbun- 1007507 9 del geen of onvoldoende afbuiging en is daardoor gefo-cusseerd op een punt of een zeer klein gedeelte in het midden van het scherm 3, daarmee de fluorescerende laag beschadigend. Het gebruik van een hete kathode die voor 5 het warm worden een bepaalde tijd vergt kent dit probleem niet.
In het geval waarin de afbuigstroomdetectieketen 8 de RGB uitgangsketen 4 bestuurt worden geen stuursignalen naar de koude-veldemissiekathode verstuurd totdat de 10 horizontale/verticale afbuiguitgangsketen 5 voldoende werkzaam is geworden zodat de elektronenbundel niet op een bepaald gedeelte van het scherm blijft gefocusseerd en beschadiging van de fluorescerende laag wordt voorkomen.
15 Er zijn steeds restgasmoleculen binnen de kathode- straalbuis l aanwezig en het gas geabsorbeerd op het schermoppervlak wordt door bestraling van het scherm 3 door de elektronenbundel vrijgemaakt. Bestraling van deze gasmoleculen met de elektronenbundel leidt tot 20 ionisatie van de gasmoleculen en de vorming van positieve ionen. In een toestand waarin de elektronenbundel niet wordt afgebogen volgt de elektronenbundel een rechtlijnige weg en de positieve ionen volgen dezelfde weg doch in tegengestelde richting zodat zij de koude-25 veldemissiekathode bereiken en bombarderen. De positieve ionen die de koude-veldemissiekathode bombarderen veroorzaken sputteren aan de punten van de emitterelektro-den, daarmee de punten afrondend en de elektronenemis-siekarakteristiek verslechteren. Heradhesie van gesput-30 terd materiaal kan leiden tot lekwegen tussen de emit-terelektroden en de poortelektroden die de isolatieka-rakteristiek verslechteren en de levensduur van de inrichting bekorten. In de stabiele werktoestand waarin de elektronenbundel wordt afgebogen vormen elektronen en 35 positieve ionen verschillende wegen als gevolg van hun onderling massaverschil en bereiken vrijwel geen positieve ionen de elektronenbron.
Als beoordelingsstandaard gebruikt in de afbuigstroomdetectieketen 8 volgens de uitvinding teneinde te 1007507 10 bepalen of de RGB uitgangsketen al dan niet moet worden gestuurd behoeft de amplitude van de afbuigstroom niet noodzakelijkerwijs 100% van die in de stabiele toestand te bereiken. Een voldoende effect kan worden bereikt bij 5 een lagere amplitude, zoals 70 of 80% of meer.
Hoewel de afbuigstroomdetectieketen 8 volgens de uitvinding hier de RGB uitgangsketen 4 bestuurt kan een soortgelijk effect worden bereikt wanneer de afbuigstroomdetectieketen 8 de RGB voorversterker 10 bestuurt. 10 Dë uitvinding kan op verschillende wijzen, zonder beperkt te zijn tot een specifieke soort, worden toegepast bij koude-veldemissiekathoden. In een koude-veld-emissiekathode kunnen de emitterelektroden 15 verschillende vormen hebben zoals bijvoorbeeld de "spin-" vorm 15 volgens fig. 3 gevormd door neerslag gebruikmakend van een proces zoals vacuümneerslag, gewoonlijk aangeduid als te zijn van de "verticale soort" waarin uitstekende elektroden zijn gevormd door het etsen van een silicium-substraat, of van de "horizontale soort" gevormd door 20 het volgens een patroon aanbrengen van een film middels fotolithografie en etsen.
Fig. 6 toont een beelddisplayinrichting volgens een tweede uitvoeringsvorm der uitvinding die equivalent is aan de in fig. 5 getoonde uitvoeringsvorm met de uitzon-25 dering dat de systeembesturingsketen 9 de plaats heeft ingenomen van de afbuigstroomdetectieketen 8.
De meeste beelddisplayinrichtingen voor werkstations van PC's geven beelden weer door het automatisch volgen van verschillende soorten beeldsignalen (signalen 30 met verschillende combinaties van horizontale/verticale synchronisatiefrequentie). Deze soort beelddisplayinrichting gebruikt een microcomputer in de inrichting voor het uitvoeren van de signaalverwerking of de sys-teembesturing. In de onderhavige uitvoering zijn de RGB 35 uitgangsketen 4, de roostervoedingsbron 6, horizontale/verticale afbuiguitgangsketen 5 en anodevoeding 7, noodzakelijk voor het sturen van de kathodestraalbuis, onderling verbonden op dezelfde wijze als aangegeven voor de eerste uitvoeringsvorm. De opbouw is echter zo i w o 7 5 o 7 11 dat de werking en de uitgangssignalen van elk van deze stuurketens kunnen worden bestuurd door signalen vanuit de systeembesturingsketen 9 welke een microcomputer bevat.
5 De gegeven toelichting heeft betrekking op de pe riode verlopend tussen het inschakelen van de hoofdvoeding tot het bereiken van de stationaire werktoestand. Wanneer de hoofdvoeding van de inrichting wordt ingeschakeld zal spanning worden geleverd aan elke compo-10 nent, te beginnen met de systeembesturingsketen, doch elk van de stuurketens bevindt zich dan in de standby-toestand en er worden naar de kathodestraalbuis 1 geen stuursignalen geleverd. Vervolgens wordt een afbuig-stroom geleverd naar het afbuigjuk 3 vanuit de horizon-15 tale/verticale afbuiguitgangsketen 5; dit in overeenstemming met signalen vanuit de systeembesturingsketen 9. Na een tijdsverloop van meerdere seconden (bijvoorbeeld 2-3 seconden) begint de RGB uitgangsketen 4 een uitgangsstuursignaal te leveren in overeenstemming met 20 een signaal vanuit de systeembesturingsketen 9, daarmee de elektronenemissie en de start van het weergeven van het beeld teweegbrengend.
De elektronenemissie begint dus op een vaste, betrouwbare tijdperiode na het begin van de afbuigstroom 25 en evenals in de eerste uitvoeringsvorm wordt schade aan de fluorescerende laag voorkomen met een voorkomen van de nadelige invloed op de elektronenbron door bombardement met positieve ionen.
In de hierboven besproken eerste en tweede uitvoe-30 ringsvormen is de toelichting gegeven aan de hand van beelddisplayinrichtingen met een koude-veldemissiekatho-de als snelwerkende elektronenbron doch het is duidelijk dat een soortgelijk effect kan worden bereikt in beelddisplayinrichtingen met koude kathode van de tunnel-35 soort, zoals een MIM (metal-insulator-metal) structuur met een MIS (metal-insulator-semiconductor) structuur, of van de oppervlakgeleidingssoort, de PN overgangssoort of de fotoelektrische emissiesoort.
1007507 12
Voorts is in de eerste en tweede uitvoeringsvormen de toelichting gegeven aan de hand van inrichtingen die gebruikmaken van een kathodestraalbuis als beelddisplay-inrichting doch de uitvinding kan ook worden toegepast 5 en equivalente effecten kunnen worden verkregen gebruikmakend van andere displays waarin een elektronenbundel wordt afgebogen en afgetast, zoals een oppervlaktedis-play van de elektrostatische afbuigsoort.
10 0/ o o 7

Claims (8)

1. Werkwijze voor het vormen van beelden door middel van een beelddisplayinrichting met een snelwerkende elektronenbron omvattende de stap van het: inschakelen van de hoofdvoeding voor de beelddis-5 playinrichting, gekenmerkt door de stappen van het: detecteren dat een elektronenbundelafbuigsysteem een stabiele bedrijfstoestand heeft bereikt; en leveren van stuursignalen corresponderend met de 10 ingangsbeeldsignalen aan de elektronenbron nadat is gedetecteerd dat het elektronenbundelafbuigsysteem een stabiele werktoestand heeft bereikt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het detecteren van de stabiele werktoestand van het 15 elektronenbundelafbuigsysteem wordt uitgevoerd door het detecteren van het optreden van een voldoende afbuig-stroom naar het afbuigjuk om een geschikte aftasting van het scherm door een elektronenbundel teweeg te brengen.
3. Beelddisplayinrichting omvattende een snelwer-20 kende elektronenbron, een RGB uitgangsketen welke stuursignalen levert corresponderend met ingangsbeeldsignalen aan elk der RGB elektronenbronnen, een RGB voorverster-ker die RGB beeldingangssignalen versterkt en levert aan de RGB uitgangsketen en een horizontale respectievelijk 25 verticale uitgangsafbuigketen, gekenmerkt door een af-buigstroomdetectieketen welke de RGB uitgangsketen of RGB voorversterker stuurt wanneer wordt gedetecteerd dat een voldoende afbuigstroom vloeit van de horizonta-le/verticale afbuiguitgangsketen naar een afbuigjuk om 30 een elektronenbundel op voldoende wijze een scherm te doen aftasten.
4. Beelddisplayinrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de snelwerkende elektronenbron een koude kathode is.
5. Beelddisplayinrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de koude kathode is een veldemissieka-thode, een tunnelkathode, een oppervlaktegeleidingska- 1007507 thode, een PN overgangskathode danwel een optische koude -pompkathode.
6. Beelddisplayinrichting met een snelwerkende elektronenbron, omvattende: 5 een RGB uitgangsketen welke uitgangsstuursignalen levert corresponderend met ingangsbeeldsignalen aan elk van RGB elektronenbronnen; een RGB voorversterker welke RGB beeldingangssignalen versterkt en de uitvoer naar de RGB uitgangsketen,-10 een horizontale/verticale afbuiguitgangsketen, gekenmerkt door een systeembesturingsketen welke, na het inschakelen van de hoofdvoeding van de inrichting, de horizontale/verticale uitgangsketen stuurt en een af-buigstroom doet leveren aan een afbuigjuk en, wanneer 15 een voldoende afbuigstroom vloeit om een elektronenbundel een scherm op voldoende wijze te doen aftasten de RGB uitgangsketen of de RGB voorversterker stuurt.
7. Inrichting volgens conclusie 6 waarin de snelwerkende elektronenbron een koude kathode is.
8. Inrichting volgens conclusie 6 waarin de koude kathode is van een der volgende soorten: veldemissie- soort, tunnelsoort, oppervlaktegeleidingssoort, PN over-gangssoort danwel optische-pompsoort. i ü 0 7 5 0 7
NL1007507A 1996-11-11 1997-11-10 Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze. NL1007507C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8298679A JP2982719B2 (ja) 1996-11-11 1996-11-11 画像表示装置の出画制御方法および画像表示装置
JP29867996 1996-11-11

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1007507A1 NL1007507A1 (nl) 1998-05-14
NL1007507C2 true NL1007507C2 (nl) 2002-01-03

Family

ID=17862880

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1007507A NL1007507C2 (nl) 1996-11-11 1997-11-10 Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6377231B2 (nl)
JP (1) JP2982719B2 (nl)
KR (1) KR100293619B1 (nl)
NL (1) NL1007507C2 (nl)
TW (1) TW376635B (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3156763B2 (ja) * 1997-08-12 2001-04-16 日本電気株式会社 冷陰極搭載電子管の電極電圧印加方法および装置
KR20110060295A (ko) * 2009-11-30 2011-06-08 삼성전자주식회사 디지털 촬영 장치 및 이의 제어 방법
KR101626906B1 (ko) * 2015-05-14 2016-06-03 주식회사 엔씨에프 영상개선 모니터

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0590837A2 (en) * 1992-09-29 1994-04-06 Nanao Corporation CRT display unit and power supply control method therefor

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3958152A (en) * 1973-08-23 1976-05-18 Hewlett-Packard Company Protection circuitry for cathode ray tubes
JPS63245178A (ja) 1987-03-31 1988-10-12 Nec Home Electronics Ltd テレビジヨン受像機
JPH03231567A (ja) 1990-02-07 1991-10-15 Hitachi Ltd スポットキラー回路
US5300862A (en) * 1992-06-11 1994-04-05 Motorola, Inc. Row activating method for fed cathodoluminescent display assembly
TW256925B (nl) 1994-02-07 1995-09-11 Futaba Denshi Kogyo Kk
KR0139302B1 (ko) * 1994-10-22 1998-05-15 김광호 자기진단기능을 가지는 디스플레이장치 및 이를 이용한 자가 진단방법
KR0138294B1 (ko) 1994-10-27 1998-04-28 김광호 스태틱 랜덤 억세스 메모리소자 및 그 제조방법
JP3399706B2 (ja) * 1995-08-09 2003-04-21 エヌイーシー三菱電機ビジュアルシステムズ株式会社 カラー陰極線管ディスプレイ装置及びその色純度調整方法

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0590837A2 (en) * 1992-09-29 1994-04-06 Nanao Corporation CRT display unit and power supply control method therefor

Also Published As

Publication number Publication date
TW376635B (en) 1999-12-11
KR100293619B1 (ko) 2001-08-07
US6377231B2 (en) 2002-04-23
KR19980042250A (ko) 1998-08-17
NL1007507A1 (nl) 1998-05-14
US20010040540A1 (en) 2001-11-15
JP2982719B2 (ja) 1999-11-29
JPH10145705A (ja) 1998-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2363359A (en) Electron microscope
US3886305A (en) Automatic contrast and dark level control for scanning electron microscopes
KR100766406B1 (ko) 전계 방출 디스플레이 장치의 조절을 위한 방법 및 장치
NL1007507C2 (nl) Werkwijze voor het besturen van het vormen van de beeldvorming in een displayinrichting en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
US5336881A (en) High light resolution control of an image intensifier tube
US6320180B1 (en) Method and system for enhanced vision employing an improved image intensifier and gated power supply
US6462484B2 (en) Procedures and apparatus for turning-on and turning-off elements within a field emission display device
US4743757A (en) Secondary electron emission control in electron microscopes
Xu et al. Electrical and spatial correlations between direct current pre-breakdown electron emission characteristics and subsequent breakdown events
US6297494B1 (en) Method and system for enhanced vision employing an improved image intensifier with a gated power supply and reduced halo
US4929209A (en) Method of aging cathode-ray tube
TWI223222B (en) Procedures and apparatus for turning-on and turning-off elements within a fed device
JP2743399B2 (ja) 集束イオンビーム装置
US6005351A (en) Flat panel display device using thin diamond electron beam amplifier
US20120138815A1 (en) Variable energy charged particle systems
JPH0514452Y2 (nl)
Sampayan et al. Emission, plasma formation, and brightness of a PZT ferroelectric cathode
JP2002100316A (ja) 低真空走査電子顕微鏡
JPH07312198A (ja) 集束イオンビーム装置
JPS6244381B2 (nl)
JPH06504649A (ja) レーザパルスの強度分布を表示する超高速カメラ
JPH03129651A (ja) 電界放射型電子銃
WO2003034462A1 (en) Suppression of emission noise for microcolumn applications in electron beam inspection
US3609595A (en) Beam-control semiconductor oscillator
JPH06231674A (ja) 電子放出素子及び画像形成装置

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20011101

PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20040601