NL1003286C2 - Bereiding van organische disulfiden. - Google Patents

Bereiding van organische disulfiden. Download PDF

Info

Publication number
NL1003286C2
NL1003286C2 NL1003286A NL1003286A NL1003286C2 NL 1003286 C2 NL1003286 C2 NL 1003286C2 NL 1003286 A NL1003286 A NL 1003286A NL 1003286 A NL1003286 A NL 1003286A NL 1003286 C2 NL1003286 C2 NL 1003286C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mercaptan
disulfide
phase
organic phase
base
Prior art date
Application number
NL1003286A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1003286A1 (nl
Inventor
Alex Pauwels
Dean Eugene Stinn
Original Assignee
Phillips Petroleum Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Phillips Petroleum Co filed Critical Phillips Petroleum Co
Publication of NL1003286A1 publication Critical patent/NL1003286A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1003286C2 publication Critical patent/NL1003286C2/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C319/00Preparation of thiols, sulfides, hydropolysulfides or polysulfides
    • C07C319/22Preparation of thiols, sulfides, hydropolysulfides or polysulfides of hydropolysulfides or polysulfides
    • C07C319/24Preparation of thiols, sulfides, hydropolysulfides or polysulfides of hydropolysulfides or polysulfides by reactions involving the formation of sulfur-to-sulfur bonds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Titel: Bereiding van organische disulfiden
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een op een werkwijze voor het produceren van organische disulfiden.
Organische disulfiden zijn een klasse van belangrijke industriële chemicaliën die kunnen worden toegepast in de 5 bereiding van pesticiden, knaagdier verdrijvende middelen en insecticiden, als tussenprodukten voor de synthese van farmaceutische produkten en als additieven in vetten en brandstoffen. Organische disulfiden met een hoog moleculair gewicht kunnen eveneens worden toegepast als additief in de 10 kunststofindustrie als keten beëindigende middelen in polymerizatieprocessen.
De bereiding van organische disulfiden is wel bekend.
De processen die echter tegenwoordig beschikbaar zijn voor het produceren van organische disulfiden, en in het 15 bijzonder lagere alkyldisulfiden zijn zo bewerkelijk en duur dat de productiekosten relatief hoog blijven waardoor werkelijke commerciële ontwikkeling wordt voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld alkyldisulfiden zoals diethyldisulfide, bereid worden uit ethylmercaptaan door het vormen van 20 natriumethaanthiolaat in ofwel een waterige ofwel een alcoholoplossing gevolgd door het oxideren van natriumethaanthiolaat met zuurstof. De zuurstofconsumptie is echter hoog waardoor de kosten voor produktie van het disuifide-produkt worden verhoogd. Bovendien is de opbrengst van 25 bepaalde organische disulfiden door zuurstofoxidatie over het algemeen 85% of minder.
Organische disulfiden kunnen eveneens worden bereid door het oxideren van mercaptanen onder toepassing van in water oplosbare persulfaten, perchloraten of permanganaten. 30 Zuren zijn echter vereist wanneer de oxiderende middelen perchloraten of permanganaten zijn. Daarnaast is de hoeveelheid oxiderende middelen hoog, over het algemeen 1 mol oxiderend middel per 2 molen mercaptaan teneinde een goede opbrengst te verkrijgen. Toepassing van hoge hoeveelheden .1 o : .
2 oxiderende middelen en zuren verhogen bovendien de bereidingskosten van organische mercaptanen.
Er is eveneens gerapporteerd dat mercaptanen of metaalzouten van mercaptanen geoxideerd kunnen worden door 5 waterstofperoxide in de aanwezigheid van een zuur. Wederom vereist een dergelijk proces de toevoeging van een zuur waardoor de bereidingskosten van organische disulfiden toenemen.
Er bestaat derhalve een steeds toenemende behoefte aan 10 het ontwikkelen van een verbeterd en eenvoudig proces voor het produceren van organische disulfiden. De ontwikkeling van een eenvoudig proces voor het produceren van organische disulfiden zou aanzienlijk bijdragen in de stand der techniek. Omdat de markt voor organische disulfide een 15 groeimarkt is vertaald een schijnbaar kleine verbetering zich is een aanzienlijke beperking van de bereidingskosten.
Een doelstelling van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een eenvoudig proces voor het oxideren van magcapanen onder toepassing van waterstofperoxide zonder dat 20 een zuur hoeft te worden gebruikt. Een andere doelstelling van de uitvinding is het verschaffen van een werkwijze voor het produceren van organische disulfiden in hoge opbrengst. Nog een ander doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze voor het produceren van in 25 hoofdzaak zuiver organische disulfiden. Weer een andere doelstelling van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze voor het bereiden van een organisch disulfide in bijna kwantitatieve opbrengst. Nog weer een andere doelstelling van de onderhavige uitvinding 30 is het verschaffen van een werkwijze voor het produceren van organische disulfiden die kunnen worden bereid onder toepassing van een patchproces, een continuproces of een semicontinuproces. Eén van de voordelen van de onderhavige uitvinding is dat de pekelfase als hierin beschreven opnieuw 35 kan worden toegepast evenals een katalysator. Andere doelstellingen, aspecten, voordelen en kenmerken zullen 1 0 «I 2 ö * 3 duidelijk worden wanneer de uitvinding meer volledig wordt geopenbaard.
Volgens de onderhavige uitvinding wordt een werkwijze die kan worden toegepast voor het bereiden van organische 5 disulfiden verschaft. De werkwijze omvat de stappen van (1) het in aanraking brengen van een base en een mercaptaan onder een effectieve omstandigheid ter vorming van een pekelfase omvattende de base en een basisch zout van mercaptaan; 10 (2) het in aanraking brengen van de pekelfase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandigheid voldoende om de vorming van een organische fase en een waterige fase te bewerken; (3) het scheiden van de organische fase van de 15 waterfase; (4) het winnen van de organische fase; en eventueel (5) verwijderen van een deel van het water uit de waterige fase en daarna het herhalen van de stappen (2) tot (5) .
20 Volgens de onderhavige uitvinding kan een organisch disulfide met de formule RSSR bereid worden met een werkwijze volgens de uitvinding waarbij elke R gelijk of verschillend kan zijn en een koolwaterstofgroep met 1 tot ongeveer 30, bij voorkeur ongeveer 1 tot ongeveer 20, het 25 liefst 1 tot ongeveer 10, en het allerliefst 1 tot 5 koolstofatomen. De koolwaterstofgroep kan zowel lineair als vertakt zijn en kan een alkyl, aryl, cycloalkyl, alkaryl, aralkyl, alkenyl groep voorstellen of combinaties van twee of meer daarvan. Bij voorkeur is de koolwaterstofgroep een 30 alkylgroep.
Voorbeelden van geschikte organische disulfiden omvatten, maar zijn niet beperkt tot, dimethyl disulfide, diethyldisulfide, diisopropyldisulfide, di-n-propyldi-sulfide, di-n-butyldisulfide, di-t-butyldisulfide, di-n-35 amyldisulfide, di-t-butyldisulfide, di-t-amyldisulfide, di-n-hexyldisulfide, dicyclohexyldisulfide, didecyldisul-fide, didodecyldisulfide, di-t-dodecyldisulfide, 1 π o ? '· 4 diphenyldisulfide, dibenzyldisulfide, ditoluyldisulfide en combinaties van steeds twee of meer daarvan. De thans meest geprefereerde organische disulfiden zijn dimethyldisulfide en diethyldisulfide omdat de basische zouten van hun 5 voorganger mercaptanen goed oplosbaar zijn in basische waterige oplossing.
Volgens een eerste stap van de onderhavige uitvinding kan elke base die een base zout van een mercaptaan kan vormen en in hoofdzaak een dergelijk zout kan oplossen 10 worden toegepast. De thans geprefereerde base kan een anorganische base zijn, een organische base, of een combinatie van twee of meer daarvan zijn. Er is verdere voorkeur voor een base in de waterige vorm. Geschikte organische basen omvatten maar zijn niet beperkt tot 15 methylamine, dimethylamine, trimethylamine, ethylamine, diethylamine, triehtylamine, propylamine, isopropylamine, dipropylamine, diisopropylamine, tripropylamine, butylamine, tributylamine, amylamine, triamylamine, hexylamine, cyclohexylamine, octylamine, tetramethylammoniumhydroxide, 20 tetraethylammoniumhydroxide, tetrapropylammoniumhydroxide, tetramethylammoniumbisulfide, tetraethylammoniumbisulfide, en combinaties van twee of meer verdere verbindingen. Geschikte anorganische basen omvatten doch zijn niet beperkt tot ammoniumhydroxide, lithiumhydroxide, natriumhydroxide, 25 natriumhydrosulfide, natriumbisulfide, kaliumhydroxide, calciumhydroxide, magnesiumhydroxide, natriumbicarbonaat, natriumcarbonaat, natriumoxide, natriumfenoxide, bariumfenoxide, calciumfenoxide, calciumfenoxide, R1OM, R^-SM zoals natriummethaanthiolaat en combinaties van twee of meer 30 daarvan is; en in een alkalimataal is. Onder deze basen hebben natriumhydroxide, natriumhydrosulfide en kaliumhydroxide de voorkeur omdat zij gemakkelijk beschikbaar zijn en goedkoop zijn.
Alle mercaptanen die een basisch zout met een base 35 hierboven omschreven kunnen vormen en het basisch zout dat ten minste gedeeltelijk, en liever in hoofdzaak oplosbaar is in een waterig basische oplossing en dat kan worden omgezet 1 0 b 3 ' 5 tot een corresponderend disulfide kan worden toegepast in een werkwijze van de onderhavige uitvinding. De term gedeeltelijk oplosbaar verwijst naar elke mate maar niet tot een in hoofdzaak, oplosbaarheid in een basische waterige 5 oplossing. Geschikte mercaptanen hebben de formule RSH waarbij R hetzelfde betekent als hierboven beschreven. Voorbeelden van geschikte mercaptanen omvatten maar zijn niet beperkt tot methylmercaptaan, ethylmercaptaan, propylmercaptaan, butylmercaptaan, isopropylmercaptaan, 10 isobutylmercaptaan, t-butylmercaptaan, amylmercaptaan, isoamylmercaptaan, hexylmercaptaan, cyclohexylmercaptaan, octylmercaptaan, nonylmercaptaan, t-nonylmercaptaan, decylmercaptaan, dodecylmercaptaan, t-dodecylmercaptan, t-tetradodecylmercaptaan, fenylacetylmercaptaan, 15 p-methylfenylmercaptaan, en combinaties van twee of meer daarvan.
Wanneer een base nog niet in waterige vorm is, wordt deze over het algemeen opgelost in water ter vorming van een basische waterige oplossing waaraan een geschikt mercaptaan 20 vervolgens kan worden toegevoegd ter vorming van een pekelfase. Het gewichtspercentage (%) van de base kan elk gewichtspercentage zijn zolang het gewichtspercentage de vorming van een pekelfase kan bewerkstellingen en kan in het traject van ongeveer 0,01 tot ongeveer 40, bij voorkeur 25 ongeveer 0,1 tot ongeveer 30, liever ongeveer 1 tot ongeveer 20, en het liefst 1 tot 15% zijn. De hoeveelheid mercaptaan berekent als een basisch zout van mercaptaan is de hoeveelheid die de vorming van een pekelfase kan bewerkstelligen en de vorming van het disulfide kan bewerkstelligen. Over het 30 algemeen ligt het gewichtspercentage basisch zout van mercaptaan in het traject van ongeveer 0,01 tot ongeveer 40, bijvoorkeur ongeveer 0,1 tot ongeveer 30, liever ongeveer 1 tot ongeveer 20 en het liefst 1 tot 15%. Hoewel niet vereist voor het uitvoeren van de werkwijze van de onderhavige 35 uitvinding is het geprefereerd dat het gewichtspercentage van basisch mercaptaanzout gehandhaafd wordt in de buurt van ] 0 C 3 2 6 ongeveer 1 gewichtsprocent wanneer herbruik van de pekelfase wordt overwogen in het continue proces.
Alle omstandigheden die een pekelfase kunnen vormen die een base en een basisch mercaptaanzuur bevat kunnen worden 5 toegepast voor het in aanraking brengen van een base en een mercaptaan. Over het algemeen kunnen deze omstandigheden een temperatuur in het traject van ongeveer 0 tot ongeveer 100°C, bijvoorkeur ongeveer 5 tot ongeveer 70°C, het liefst 10 tot 50°C; een druk in het gebied van ongeveer 0,5 tot 10 ongeveer 20 bij voorkeur ongeveer 1 tot ongeveer 10, en het liefst ongeveer 1 tot 5 atmosfeer; en een tijdsperiode voldoende ter vorming van een pekelfase welke over het algemeen ongeveer 1 seconde tot ongeveer 2 uur afhankelijk van het gewenste gewichtspercentage van de base in de 15 pekelfase kan omvatten.
In de tweede stap van de werkwijze volgens de uitvinding wordt de pekelfase in aanraking gebracht met een mercaptaan en waterstofperoxide. De pekelfase kan eerst in aanraking worden gebracht met een mercaptaan en vervolgens 20 met waterstofperoxide, of eerste met waterstofperoxide en vervolgens met een mercaptaan. In een voorkeursuitvoeringsvorm wordt de pekelfase echter in hoofdzaak gelijktijdig in aanraking gebracht met zowel een mercaptaan als waterstofperoxide. De molverhouding mercaptaan tot waterstofperoxide 25 kan variëren en kan ongeveer 2:1 zijn.
De tweede stap in de werkwijze van de uitvinding kan uitgevoerd worden onder een omstandigheid voldoende ter vorming van een waterige fase welke omvat, of in hoofdzaak bestaat uit, of bestaat uit een base en een basisch zout van 30 mercaptaan en een organische base welke omvat of in hoofdzaak bestaat uit of bestaat uit een organisch disulfide. Geschikte omstandigheden kunnen dezelfde zijn als bovenbeschreven voor de eerste stap van de uitvinding.
In de derde stap van de onderhavige uitvinding wordt de 35 organische fase gescheiden van de waterige fase. Scheiding kan worden uitgevoerd op elke wijze bekend aan de deskundige zoals bijvoorbeeld decanteren, centrifugeren, oplosmiddel- 1 00 3 ?S6 7 extractie, chromatografische scheiding en combinaties van twee of meer daarvan. Omdat deze methoden goed bekend zijn aan de deskundige wordt de beschrijving daarvan weggelaten teneinde de aanvrage kort te houden. De onderhavige 5 voorkeurscheidingsmethode is decanteren omdat deze gemakkelijk en snel is voor het scheiden van de fase die grote verschillen in dichtheid hebben.
De scheiding kan worden uitvoerd onder alle omstandigheden die scheiding van organische fasen van waterfase 10 kunnen bewerken. Over het algemeen kunnen de omstandigheden die hierboven voor de eerste stap van de onderhavige uitvinding kunnen worden toegepast ook worden toegepast in de scheiding van organische fase van de waterfase.
Nadat de organische fase afgescheiden is van de water-15 fase kan de organische fase die nu een gewenst organisch disulfide bevat worden gewonnen en verkocht. De organische fase kan eveneens verder worden bewerkt indien dit gewenst is. Zo kan bijvoorbeeld wanneer het organisch disulfide besmet is met sporehoeveelheden water, het organisch di-20 sulfide worden gedroogd onder toepassing van een moleculaire zeef. De werkwijze van de uitvinding produceert een in hoofdzaak zuiver organisch disulfide en over het algemeen is enige zuiveringswerkwijze niet vereist.
De waterfase kan verder worden behandeld ter verwijde-25 ring van overmaat water dat gegenereerd wordt in en toegevoegd wordt aan de pekelfase door de omzetting door mercaptaan naar disulfide en door waterperoxide-oplossing zodat een gewenst gewichtspercentage van een base en/of een basisch mercaptaanzout verkregen kan worden voor de 30 omzetting van meer mercaptaan naar disulfide onder toepassing van waterstofperoxide. Water kan verwijderd worden op elke bekende wijze zoals bijvoorbeeld destilatie onder een druk.
Nadat overmaat water verwijderd is kan de pekelfase die 35 nu een base en een basisch mercaptaanzout bevat worden gebruikt voor het omzetten van een mercaptaan naar een disulfide door de tweede, derde, vierde en vijfde stap te 1 Λ h ·:: 8 herhalen. Het aantal malen herhalen van deze stappen kan twee tot honderd maal zijn, bijvoorkeur ongeveer 2 tot ongeveer 50 maal en het liefst 3 tot 15 maal.
Als boven beschreven kan het proces continu of 5 semicontinu worden uitgevoerd op alle bekende wijzen. Omdat deze wijzen allemaal bekend zijn wordt een verdere beschrijving weggelaten.
De volgende voorbeelden worden verschaft om de deskundige verder te assisteren in het begrijpen van de 10 onderhavige uitvinding en moeten niet de omvang van de werkwijze volgens de uitvinding onnodig beperken.
Voorbeeld I:
Dit voorbeeld illustreert de werkwijze van de 15 uitvinding voor het omzetten van ethylmercaptaan tot diethyldisulfide.
Aan een vier liter reactievat worden beginhoeveelheden van 500 gram 50 gewichtsprocent waterig NaOH en 935 gram gedeioniseerd water toegevoegd. De kolfreaktor wordt 20 uitgerust met een refluxkoeler, een menger en twee inlaten voor het toevoegen van waterstofperoxide en mercaptaan. Vervolgens wordt met koelwatercirculatie in de koeler en de menginrichting inwerking 125 mercaptaan toegevoegd ter verkrijging van een pekelbevattende ongeveer 10,9 gewichts-25 procent van zowel Na-ethaanthiolaat en vrije natriumhydroxide. Beide concentraties werden bepaald door potentio-metrische titratie met HCl (1M). De twee inlaten op de aan de bovenkant van het reaktorvat werden gevuld met 124 gram ethylmercaptaan (99,7 gewichtsprocent zuiverheid) en de 30 ander met 97 gram H2O2 (35 gewichtsprocent) . De kleppen van de reaktor van het reaktorvat werden langzaam geopend en het ethylmercaptaan en H2O2 (35 gewichtsprocent) werden langzaam toegevoegd aan de reaktor onder heftig mengen met een snelheid waarbij de temperatuur zo werd geregeld dat deze 35 maximaal ongeveer 40°C. bedroeg. Dit werd verschillende malen herhaald tot het totale reaktorvolume ongeveer 4 liter bedroeg. Tijdens het verloop van deze werkwijze werden 1 Q 0 7 * r ‘7 9 pekelmonsters geanalyseerd op zout en vrije natriumhydroxide. Gebaseerd op deze resultaten werden de hoeveelheden ethylmercaptaan en H2O2 gecorrigeerd waarbij de stoichiometri van de reaktie nauw werd gevolgd en waardoor 5 het risico van een overmaat ethylmercaptaan of H2O2 in de reaktor werd vermeden. Vervolgens werd de menginrichting gestopt en de organische en waterige fase scheiden zich. Vervolgens werden beide fasen afzonderlijk verwijderd uit de reaktor via een uitlaat, de bodem. In totaal 786 gram 10 diethyldisulfide werd gewonnen hetgeen een opbrengst van bijna 100% weergeeft gebaseerd op de hoeveelheid ethylmercaptaan die is toegepast. Het had een zuiverheid van 99,53 gewichtsprocent bij capillaire gaschromatografie (GC). De GC-analyse werd uitgevoerd met een 0,32 x 30 meter 15 capillaire kolom gepakt met verknoopt methylsilicoon met een begintemperatuur van 3 5°C, welke toenam met een snelheid van 15°C p/min tot een eindtemperatuur van 250°C gedurende 8 minuten. De waterige fase werd bij atmosferische druk gedestileerd en verwijdering van 700 ml water. Het residuele 20 ethaanthiolaat in de pekel bewoog gedeeltelijk het evenwicht terug naar ethylmercaptaan en NaOH. Het ethylmercaptaan werd over de kop verloren (ongeveer 50% van het natriumzout bewoog terug naar het mercaptaan) met het water. Na destilatie bevatte de pekel 13,3 gewichtsprocent^NaOH en 3% 25 mercaptide. Dit werd opnieuw overgebracht in een 4 liter reaktorvat en 70 gram ethylmercaptaan werd toegevoegd ter verhoging van de ethaanthiolaat concentratie. Vervolgens werd het proces gecontinueerd als boven beschreven met verschillende toevoegingen van ethylmercaptaan en H2O2. Na 7 30 toevoegingen werd de reaktor onderworpen aan fasescheiding. Negenhondervijfenvijftig (955) gram zuiver (99,5 gewichtsprocent) diethyldisulfide werd gewonnen wat een bijna kwantitatieve opbrengst inhoudt. Uit de pekel werd 830 gram water verwijderd door destilatie. Ongeveer de helft van het 35 ethaanthiolaat aanwezig in de pekel ging verloren omdat het evenwicht terugschoof naar ethylmercaptaan. Vervolgens werd het proces een derde maal herhaald. Ditmaal werd de laatste 10 0 ;* ; 10 toevoeging van H2O2 verhoogd om de ethaanthiolaat-concentratie in de pekel tot onder 1 gewichtsprocent te verminderen. Dit verminderde het verlies aan ethylmercaptaan tijdens de pekeldestilatie.
5
Voorbeeld II:
Dit voorbeeld illustreert de omzetting van methyl-mercaptaan tot methyldisulfide onder toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding.
10 Deze run werd ontworpen zodat de waterfase, na reaktie 4% NaOH en 4 % MeSNa zou bevatten. Het aanvankelijk reaktie-mengsel bevatte 300 gram water; 22,2 NaOH; 26,7 methylmer-captaan; en 2 0 gram H2O2 (3 0 gewichtsprocent) . Na de reaktie zoals beschreven in voorbeeld 1 woog de waterlaag 349,1 gram 15 en de organische fase bevatte dimethyldisulfide (DMDS) en woog 13,0 gram. De zuiverheid van het DMDS was 100% als geanalyseerd met GC.
Voorbeeld III: 20 Deze run werd ontworpen zodat de waterfase na reaktie 10% NaOH en 10% MeSNa zou bevatten. Het aanvankellijke reaktiemedium bevatte 222,5 gram water; 55,5 NaOH; 66,7 gram methylmercaptaan; en 50,0 gram H2O2 (30 gewichtsprocent) . Na de reaktie woog de waterige laag 346,6 gram en de organische 25 fase woog 34,1 gram. De zuiverheid van DMDS was eveneens 100%.
Voorbeeld IV:
Deze run werd ontworpen zodat de waterige fase voor de 30 reaktie 10%NaOH en 10%MeSNa zou bevatten en eindigde met 15,1% NaOH en 0,8%MeSNa. Het aanvankelijk reaktiemedium bevatte 259,7 gram water en 52,7 gram NaOH; 23,0 gram methylmercaptaan en 25,0 gram H2O2 (30 gewichtsprocent). Na de reaktie woog de waterige fase 339,7 gram en de organische 35 fase (DMDS) woog 17,7 gram. Wederom was de zuiverheid van DMDS 100%.
1 Π Γ ' 0 1 b t <. f- 11
Voorbeeld V:
Deze run werd ontworpen zodat de waterige fase voor de reaktie 0% NaOH en 25,1 MeSNa zou bevatten. Het aanvankelijk reaktiemedium bevatte 365 gram water 76,6 gram NaOH; 92,1 5 gram methylmercaptaan en 100,0 gram H2O2 (30 gewichts- procent). Na de reaktie woog de waterfase 548,0 gram en de organische fase (DMDS) woog 74,7 gram. De zuiverheid van DMDS was 100% volgens GC.
10 De resultaten getoond in de bovenstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat de onderhavige uitvinding wel geschikt is voor het uitvoeren van de onderwerpen van de uitvinding en ter verkrijging van de eindresultaten en de voordelen die genoemd zijn alsmede deze die daar inherent in 15 aanwezig zijn. Hoewel modificaties gemaakt kunnen worden door de deskundigen, worden deze modificaties binnen de grens van de onderhavige uitvinding omvat als in de beschrijving en claims gedefinieerd.
i p y.

Claims (20)

1. Werkwijze omvattende stappen van: (1) het in aanraking brengen van een base en een mercaptaan onder een conditie voldoende ter vorming van een pekelfase omvattende die base en een basisch zout van een 5 mercaptaan; (2) het in aanraking brengen van de pekelfase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een conditie voldoende ter bewerking van de vorming van een organische fase en een waterfase; 10 (3) het scheiden van de organische fase van de waterfase; en (4) het winnen van de organische fase.
2. Werkwijze volgens conclusie 1 waarbij de base gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylamine, dimethyl- 15 amine, trimethylamine, ethylamine, diethylamine, triethylamine, propylamine, isopropylamine, dipropylamine, diisopropylamine, tripropylamine, bytulamine, tributylamine, amylamine, triamylamine, hexylamine, cyclohexylamine, octylamine, tetramethylammoniumhydroxide, tetraethyl-20 ammoniumhydroxide, tetrapropylammoniumhydroxide, tetra- methylammoniumbisulfide, tetraethylammoniumbisulfide, ammoniumhydroxide, lithiumhydroxide, natriumhydroxide, natriumhydrosulfide, natriumbisulfide, kaliumhydroxide, calciumhydroxide, magnesiumhydroxide, natriumbicarbonaat, 25 natriumcarbonaat, natriumoxide, natriumsulfide, magnesium-oxide, calciumoxide, calciumcarbonaat, natriumfenoxide, bariumfenoxide, calciumfenoxide, R10M, R1SM en combinaties van twee of meer daarvan, waarbij R1 een Ci-Cis alkylradicaal is, of combinaties van twee of meer daarvan is en een 30 alkalimetaal is.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de base gekozen is uit een groep bestaande natriumhydroxide, kaliumhydroxide, ammoniumhydroxide en combinaties van twee of meer daarvan. -f Λ n : > , v
4. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de base natriumhydroxide is.
5. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het mercaptaan gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylmercaptaan, 5 ethylmercaptaan, propylmercaptaan, butylmercaptaan, isopropylmercaptaan, isobutylmercaptaan, t-butylmercaptaan, amylmercaptaan, isoamylmercaptaan, hexylmercaptaan, cyclo-hexylmercaptaan, octylmercaptaan, nonylmercaotaan, t-nonylmercaptaan, decylmercaptaan, dodecylmercaptaan, 10 t-dodecylmercaptaan, t-tetradodecylmercaptaan, fenylacetyl-mercaptaan, p-methylfenylmercaptaan en combinaties van twee of meer daarvan.
6. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het mercaptaan gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylmercaptaan, 15 ethylmercaptaan, isopropylmercaptaan, n-propylmercaptaan, isobutylmercaptaan, n-butylmercaptaan, t-butylmercaptaan, en combinaties van twee of meer daarvan.
7. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het merkcaptaan gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylmercaptaan, 20 ethylmercaptaan, propylmercaptaan, en combinaties van twee of meer daarvan.
8. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de organische fase een organisch disulfide omvat gekozen uit de groep bestaande uit dimethyldisulfide, diethyldisulfide, 25 diisopropyldisulfide, di-n-propyldisulfide, di-n- butyldisulfide, di-t-amyldisulfide, di-n-hexyldisulfide, dicyclohexyldisulfide, didecyldisulfide, didodecyldisulfide, di-t-dodceyldisulfide, difenyldisulfide, dibenzyldisulfide, ditoluyldisulfide, en combinaties van twee of meer daarvan. 30 9. Werkwijze volgens conclusie 8, waarbij disulfide gekozen wordt uit een groep bestaande uit dimethyldisulfide, diethyldisulfide, dipropyldisulfide, en combinaties van twee of meer daarvan.
10. Werkwijze volgens conclusie 1 omvattend de stappen van 35 (1) verwijderen van een deel van het water uit een waterige fase, nadat de organische fase verwijderd is ter vorming van een andere pekelfase f f. r~-·
14 I " 8 MEI 1998 (2) het in aanraking brengen van ander pekeifase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandigheid voldoende ter vorming van een organische fase en een waterige fase; 5 (3) het scheiden van de organische fase van de waterige · fase; en (4) het winnen van de organische fase; waarbij de stappen (1) tot en met (4) herhaald worden gedurende 2 tot 100 maal.
11. Werkwijze volgens conclusie 10, waarbij stap (1) tot (5) 3 tot 5 maal worden herhaald.
12. Werkwijze voor het produceren van organische disulfide omvattende stappen van (1) het in aanraking brengen van een base en een 15 mercaptaan onder een omstandigheid voldoende ter bewerkstelliging van de vorming van een pekeifase omvattende de base en een basisch zout van het mercaptaan; (2) het in aanraking brengen van de pekeifase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandigheid 20 voldoende ter bewerkstelliging van de vorming van een organische fase en een waterige fase; (3) het scheiden van de organische fase van de waterfase; (4) het winnen van de organische fase; 25 (5) verwijderen van een deel van het water uit de waterige fase nadat de organische fase is gewonnen ter vorming van een andere pekeifase,· (6) het in aanraking brengen met een andere pekeifase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandig- 30 heid voldoende ter bewerkstelliging van de vorming van een andere organische fase en een andere waterige fase. (7) het scheiden van de andere organische fase van de andere gewaterfase; en (8) winnen van de andere organische fase; waarbij de 35 stappen 5 tot 8 herhaald worden 2 tot ongeveer 100 maal.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, waarin disulfide gekozen is uit een groep bestaande uit dimethvldisulfide, 1 00 236 ^ diethyldisulfide, dipropyldisulfide en combinaties van twee of meer daarvan.
14. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij de base gekozen wordt uit groep bestaande uit natriumhydroxide, kalium- 5 hydroxide, ammoniumhydroxide en combinaties van twee of meer daarvan.
15. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij de base natriumhydroxide is.
16. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij het mercaptaan 10 gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylmercaptaan, ethylmercaptaan, propylmercaptaan en combinaties van twee of meer daarvan.
17. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij disulfide gekozen wordt uit een groep bestaande uit dimethyldisulfide, 15 diethyldisulfide, dipropyldisulfide en combinaties van twee of meer daarvan; de base natriumhydroxide is; het mercaptaan gekozen wordt uit een groep bestaande uit methylmercaptaan, ethylmercaptaan, propylmercaptaan en combinaties van twee of meer daarvan; en waarbij de stappen (5) tot (8), 3 tot 15 20 maal worden herhaald.
18. Werkwijze voor het produceren van organische disulfide omvattende de stappen van (1) het in aanraking brengen van een mercaptaan en een base onder omstandigheden voldoende ter vorming van een 25 pekel fase omvattende de base en een basisch zout van mercaptaan; (2) het in aanraking brengen van de pekelfase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandigheid voldoende ter vorming van een organische fase en een 30 waterige fase; (3) het scheiden van de organische fase van de waterige fase; (4) het winnen van de organische fase; (5) verwijderen van een deel van het water uit de 35 waterige fase en nadat de organische fase gewonnen is ter vorming van een andere pekelfase; 6 ' .* ' ·* "· ! · · \ * ‘ i 4* ' (6) het in aanraking brengen van een andere pekelfase met een mercaptaan en waterstofperoxide onder een omstandigheid voldoende ter vorming van een andere organische fase en een andere waterige fase. 5 (7) het scheiden van de andere organische fase van de andere waterfase; (8) winnen van de andere organische fase, waarbij: het disulfide gekozen is uit de groep bestaande uit dimethyldi-sulfide, diethyldisulfide, dipropyldisulfide en combinaties 10 van twee of meer daarvan; de base gekozen wordt uit de groep bestaande uit natriumhydroxide, kaliumhydroxide, ammonium-hydroxide en combinaties van twee of meer daarvan; het mercaptaan gekozen wordt uit groep bestaande uit methyl-mercaptaan, ethylmercaptaan, propylmercaptaan, een 15 combinaties van twee of meer daarvan en waarbij de stappen 5 tot 8 herhaald worden 2 tot ongeveer 100 maal.
19. Werkwijze volgens conclusie 18, waarbij het disulfide dimethyldisulfide is, de base natriumhydroxide is, het mercaptaan methylmercaptaan is; en de stappen 5 tot 8 20 herhaald wordt ongeveer 3 tot 15 maal.
20. Werkwijze volgens conclusie 18, waarbij disulfide diëthyldisulfide is, de base natriumhydroxide is, het mercaptaan ethylmercaptaan is; en de stappen 5 tot 8 herhaald worden 3 tot 15 maal.
NL1003286A 1995-06-06 1996-06-06 Bereiding van organische disulfiden. NL1003286C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US46750295 1995-06-06
US08/467,502 US5659086A (en) 1995-06-06 1995-06-06 Production of organic disulfides

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1003286A1 NL1003286A1 (nl) 1996-12-09
NL1003286C2 true NL1003286C2 (nl) 1998-05-19

Family

ID=23855978

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1003286A NL1003286C2 (nl) 1995-06-06 1996-06-06 Bereiding van organische disulfiden.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5659086A (nl)
BE (1) BE1010557A5 (nl)
NL (1) NL1003286C2 (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1999041234A2 (en) * 1999-02-12 1999-08-19 Albemarle Corporation Process for production of organic disulfides
US6235941B1 (en) 1998-02-13 2001-05-22 Albemarle Corporation Process for production of organic disulfides
US5998670A (en) * 1998-03-18 1999-12-07 Occidental Chemical Corporation Method of making high purity substituted diphenyldisulfides
DE19854427A1 (de) * 1998-11-25 2000-05-31 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von organischen Disulfiden
US6437188B1 (en) * 2001-08-17 2002-08-20 Chevron Phillips Chemical Company, Lp Treatment of ditertiarydodecyldisulfide with ammonium hydroxide for color removal
KR100933648B1 (ko) * 2006-07-12 2009-12-23 미쓰비시 가가꾸 가부시키가이샤 폴리우레탄의 제조 방법 및 그것으로부터 얻어진 폴리우레탄의 용도
FR2997941B1 (fr) * 2012-11-15 2023-03-03 Arkema France Procede de preparation de sulfure de metal alcalin
WO2015086565A1 (en) 2013-12-11 2015-06-18 Basf Se Oxidation of 2-mercaptoethanol
CN104610106A (zh) * 2015-01-13 2015-05-13 湖北兴发化工集团股份有限公司 一种甲硫醇和硫磺汽化法生产二甲基二硫的方法
CN115197111B (zh) * 2022-07-14 2023-08-29 金浦新材料股份有限公司 一种二甲基二硫的连续化生产方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2024567A (en) * 1933-11-23 1935-12-17 Wingfoot Corp Preparation of organic disulphides
US2043949A (en) * 1934-04-07 1936-06-09 Wingfoot Corp Method of preparing organic disulphides
US2979532A (en) * 1959-02-09 1961-04-11 Crown Zellerbach Corp Preparation of dialkyl disulfides
FR1336087A (fr) * 1962-02-05 1963-08-30 Aquitaine Petrole Procédé pour la préparation de sulfures organiques
US3994979A (en) * 1975-05-01 1976-11-30 Phillips Petroleum Company Disulfide process
US4288627A (en) * 1980-02-12 1981-09-08 Phillips Petroleum Company Oxidation of thiols employing cobalt molybdate/triethylamine catalyst
US4868336A (en) * 1987-11-20 1989-09-19 Phillips Petroleum Company Manufacture of disulfides
US5202494A (en) * 1990-05-31 1993-04-13 Phillips Petroleum Company Continuous process for the production of disulfides

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
D.T. MCALLAN, ET AL.: "The preparation and properties of sulphur compounds related to petroleum. I. The dialkyl sulphides and disulphides", JOURNAL OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY, vol. 73, no. 8, 6 August 1951 (1951-08-06), WASHINGTON, DC, US, pages 3627 - 3632, XP002055386 *
M.B. EVANS, ET AL.: "The synthesis and characteristics of isomeric di(dimethylpentenyl) sulphides and disulphides", JOURNAL OF THE CHEMICAL SOCIETY, no. 12, December 1962 (1962-12-01), LETCHWORTH, GB, pages 5045 - 5056, XP002055387 *

Also Published As

Publication number Publication date
NL1003286A1 (nl) 1996-12-09
US5659086A (en) 1997-08-19
BE1010557A5 (fr) 1998-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1003286C2 (nl) Bereiding van organische disulfiden.
EP0142488B1 (en) Liquid 2-hydroxy-methylthiobutyric acid and process for the preparation thereof
CA1308123C (fr) Procede de preparation de disulfures et polysulfures organiques
EP0555809B1 (en) Stable polysulfides and process therefor
CH636848A5 (fr) Procede de production de n,n-di(ethyl)-meta-toluamide.
Gul et al. Bimetallic system for the synthesis of diorganyl selenides and sulfides, chiral β-seleno amines, and seleno-and thioesters
JPH0321023B2 (nl)
FR2875235A1 (fr) Procede de separation des composes oxygenes contenus dans une charge hydrocarbonee, mettant en oeuvre un liquide ionique
FR2729663A1 (fr) Procede de production de composes polysulfures organiques
KR100460364B1 (ko) 2-하이드록시-4-메틸티오부티르산(mha)의분리방법
EP0063327B1 (en) Process for preparing organic sulphides
EP0143100A2 (en) Process for the preparation of liquid 2-hydroxy-methylthiobutyric acid
CN1082505C (zh) 制备二酮化合物的方法
WO2014033399A1 (fr) Préparation de disulfures symétriques et dissymétriques par distillation réactive de mélanges de disulfures
US5442123A (en) Process for selectively preparing organic trisulfides
EP0260185B1 (fr) Procédé catalytique de production de mercaptans à partir de thioéthers
US6124497A (en) Preparation of alkane sulfonic acids and sulfonyl chlorides by oxidation of alkanethiols and dialkyl disulfides
US3994979A (en) Disulfide process
US4700004A (en) Conversion of mercaptans to disulfides with soluble cobalt catalyst system
EP0782566A1 (en) Compositions containing pentaerythritol tetraesters and process for production thereof
EP0272181A1 (fr) Synthèse de dithiols
SU1442520A1 (ru) Способ получени несимметричных диарилсульфидов
US3357991A (en) Alkylenemonothiolcarbonate preparation
JP2927901B2 (ja) S―アルキルチオプロピオン酸および誘導体
US6025526A (en) Synthesis of substituted mercapto-benzaldehydes

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20040101