GR1010118B - Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης - Google Patents

Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης Download PDF

Info

Publication number
GR1010118B
GR1010118B GR20200100572A GR20200100572A GR1010118B GR 1010118 B GR1010118 B GR 1010118B GR 20200100572 A GR20200100572 A GR 20200100572A GR 20200100572 A GR20200100572 A GR 20200100572A GR 1010118 B GR1010118 B GR 1010118B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
diaphragm
escape valve
bees
royal
drawer
Prior art date
Application number
GR20200100572A
Other languages
English (en)
Inventor
Ελευθεριος Εμμανουηλ Παντελακης
Original Assignee
Anel E.E. Παντελακης & Σια Ε.Ε.,
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anel E.E. Παντελακης & Σια Ε.Ε., filed Critical Anel E.E. Παντελακης & Σια Ε.Ε.,
Priority to GR20200100572A priority Critical patent/GR1010118B/el
Publication of GR1010118B publication Critical patent/GR1010118B/el

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K47/00Beehives
    • A01K47/06Other details of beehives, e.g. ventilating devices, entrances to hives, guards, partitions or bee escapes

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Types And Forms Of Lifts (AREA)

Abstract

Διάφραγμα βασιλίσσης (18) με συρτάρι επιλογής λειτουργίας (19) ως διπλό βασιλικό διάφραγμα, ως φράγμα ή ως βαλβίδα διαφυγής, με ενσωματωμένη βαλβίδα διαφυγής (10) και πόρτες (5) που μπορούν να κατευθύνουν τις μέλισσες προς τον άνω ή κάτω της συσκευής όροφο και με εξωτερικά χειριστήρια (16).

Description

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΜΕ ΒΑΛΒΙΔΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ
ΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Πεδίο της εφεύρεσης
Η παρούσα εφεύρεση αναφέρεται σε συσκευή κυψέλης μελισσών καί συγκεκριμένα σε διάφραγμα Βασιλίσσης με πλαίσιο καί διπλή είσοδο που σε συνδυασμό με το εξάρτημα-συρτάρι επιλογής λειτουργίας μετατρέπεται κατ<'>επιλογή σε Βαλβίδα διαφυγής, Φράγμα ή Διπλό διάφραγμα.
Υφιστάμενη κατάσταση
Μια σύγχρονη κυψέλη εκτροφής μελισσών αποτελείται από 2 ή περισσότερους ορόφους. Ο όροφος που διαμένει η Βασίλισσα και που συνήθως είναι ο πρώτος λέγεται έμβρυοθάλαμος και οι υπόλοιποι μελιτοθάλαμοι. Με τη χρήση κάποιων συσκευών όπως τα Βασιλικά διαφράγματα, οι Βαλβίδες διαφυγής και τα Φράγματα οι μελισσοκόμοι μπορούν και ελέγχουν τη μετακίνηση των εντόμων ανάμεσα στους ορόφους. Έτσι επιτυγχάνουν αύξηση παραγωγής μελιού, πολλαπλασιάζουν το σμήνος, παράγουν Βασιλικό πολτό κ.α.
Η κοινωνία των μελισσών που φιλοξενείται σε μία κυψέλη αποτελείται από 3 διαφορετικά φύλα, τη βασίλισσα, τους κηφήνες και τις εργάτριες. Η μορφολογία του εντόμου προσδίδει διαφορετικό μέγεθος σε κάθε ένα από τα φύλα με τις εργάτριες να είναι μικρότερες από τους κηφήνες και τις βασίλισσες καθιστώντας τες ικανές να εισέρχονται από μικρότερα διάκενα. Βάσει αυτής της αρχής λειτουργεί το Βασιλικό διάφραγμα και αποτελεί κοινό μελισσοκομικό χειρισμό η χρήση του για τον περιορισμό της Βασίλισσας μέλισσας σε ένα επιθυμητό τμήμα της κυψέλης ώστε οι μέλισσες να κατευθύνονται στη συλλογή περισσότερου μελιού, τον πολλαπλασιασμό του σμήνους, τη βασιλοτροφία, και άλλα.
Το διάφραγμα Βασιλίσσης είναι ένα συνήθως παραλληλόγραμμο εξάρτημα της κυψέλης μελισσών με διαμπερείς οπές επί της επιφάνειας του που δημιουργούν διάκενα πλάτους 4,0 mm - 5,0 mm με ιδανικό το 4,2 mm και μήκους 10-50 mm με ιδανικό τα 20 mm μέσω των οποίων μπορούν να περνούν μόνο οι εργάτριες μέλισσες. Παρεμβάλλεται σε οριζόντια συνήθως θέση ανάμεσα σε ορόφους της ίδιας κυψέλης. Κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο, πλαστικό, μέταλλο ή συνδυασμούς αυτών πάχους 2-10 mm με εξωτερικές διαστάσεις πλάτους και μήκους όμοιες με τις εξωτερικές διαστάσεις πλάτους και μήκους του ορόφου ή του όποιου τμήματος προορίζονται να απομονώσουν ανάλογα με τον τύπο της κυψέλης για την οποία προορίζεται. Στην εξωτερική του περίμετρο και συγκεκριμένα στο σημείο όπου έρχεται σε επαφή με την πάνω περιμετρική επιφάνεια του κάτω ορόφου και την κάτω περιμετρική επιφάνεια του άνω ορόφου υπάρχει πλαίσιο στο ίδιο επίπεδο με τη διάτρητη επιφάνεια ή υπερυψωμένο σε σχέση με την εσωτερική επιφάνεια και με ύψος που κυμαίνεται από 4 έως 40 mm. Η καθ<'>ύψος θέση της εσωτερικής διάτρητης επιφάνειας σε σχέση με το ύψος του πλαισίου μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε ύψος του πλαισίου. Ενδέχεται για λόγους διατήρησης ασφαλούς απόστασης ανάμεσα σε δύο Βασίλισσες που φιλοξενούνται σε 2 ορόφους που χωρίζει το Βασιλικό διάφραγμα, να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από ένα διάφραγμα ένα δεύτερο διάφραγμα. Ενδέχεται μεταξύ τους να μεσολαβεί πλαίσιο με πόρτες ή όχι. Ο συνδυασμός των διαφραγμάτων κατ' αυτήν την έννοια ονομάζεται διπλό Βασιλικό διάφραγμα.
Η Βαλβίδα διαφυγής είναι λαβυρινθοειδής κατασκευή που επιτρέπει στις μέλισσες να περνούν από τη μία μεριά προς την άλλη αλλά όχι το αντίστροφο. Αυτό επιτυγχάνεται οδηγώντας τις μέλισσες που βρίσκονται στη μεριά της βαλβίδας από όπου θέλουμε να τις μετακινήσουμε μέσω ενός λαβυρίνθου στην κάτω μεριά. Ο λαβύρινθος στη μία μόνο μεριά, αυτή στην οποία θα πάνε οι μέλισσες, έχει ειδικές οπές διαμέτρου έως 1-3,3 mm μέσω των οποίων ναι μεν δεν μπορούν να περάσουν οι μέλισσες, βλέπουν όμως τις μέλισσες που βρίσκονται στην αντίθετη μεριά της βαλβίδας και έχουν την τάση να κατευθυνθούν προς αυτές πράγμα που γίνεται μέσω του λαβυρίνθου επιτυγχάνοντας έτσι τη μετακίνηση των εντόμων προς τη μία μόνο κατεύθυνση. Κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο πλαστικό ή μέταλλο και εφαρμόζεται σε κατάλληλη υποδοχή επίπεδης επιφάνειας κατασκευασμένης πάλι από ξύλο, πλαστικό η μέταλλο. Η επιφάνεια αυτή που φέρει τη Βαλβίδα διαφυγής παρεμβάλλεται ενδιαμέσως των ορόφων της ίδιας κυψέλης και δημιουργεί διαφορετικά τμήματα μέσω των οποίων η διέλευση των μελισσών γίνεται μόνο μέσω της βαλβίδας διαφυγής. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εκκένωση του πληθυσμού των μελισσών από το επιθυμητό τμήμα της κυψέλης προς ένα άλλο. Αυτή την δυνατότητα αξιοποιεί ο μελισσοκόμος και εφαρμόζοντας τη Βαλβίδα διαφυγής 1-3 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία τρύγου τότε την ημέρα του τρύγου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού των μελισσών έχει εκκενώσει τον χώρο της κυψέλης που θέλει να αποσπάσει κάνοντας την εργασία του εύκολη και με ελάχιστη αναστάτωση στο σμήνος και το μελισσοκομείο του. Για να λειτουργήσει η Βαλβίδα διαφυγής θα πρέπει η βασίλισσα να μη βρίσκεται στο προς εκκένωση τμήμα της κυψέλης διότι οι εργάτριες δεν θα την εγκαταλείψουν. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την προ της βαλβίδας διαφυγής εφαρμογή Βασιλικού διαφράγματος. Έτσι ο μελισσοκόμος πρέπει να αφαιρέσει το Βασιλικό διάφραγμα και να προσθέσει τις επιφάνειες με τις βαλβίδες διαφυγής είτε να προσθέσει τις βαλβίδες διαφυγής σε συνδυασμό με το Βασιλικό διάφραγμα γνωρίζοντας από πριν σε ποιο τμήμα βρίσκεται η Βασίλισσα αφού την διατηρούσε περιορισμένη το Βασιλικό διάφραγμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να ανυψώσει έναν ή και περισσότερους ορόφους κυψέλης, να εισαγάγει τη βαλβίδα και να επανατοποθετήσειτον ή τους ορόφους στη θέση τους.
Πρόκειται για μία επίπονη και κουραστική διαδικασία.
Η εφαρμογή του Βασιλικού Διαφράγματος ή της βαλβίδας διαφυγής αναγκάζουν τις μέλισσες να περνούν δια μέσου αυτών προκειμένου να φτάσουν στα απομονωμένα ή επιθυμητά διαμερίσματα. Αυτό εκφράζεται σε κόστος εργασίας των εντόμων. Προκειμένου οι εργάτριες μέλισσες να μετακινηθούν από το απομονωμένο από τη βασίλισσα τμήμα της κυψέλης προς το εξωτερικό αυτής τα Βασιλικά διαφράγματα και τα προεμβάσματα με τις βαλβίδες διαφυγής ενδέχεται να είναι εξοπλισμένα με την ανάλογη είσοδο. Έτσι όταν εφαρμόζεται το Βασιλικό διάφραγμα η είσοδος είναι προς τη μεριά που είναι αντίθετα από το τμήμα στο οποίο βρίσκεται η βασίλισσα ενώ στην περίπτωση του προεμβάσματος με τη Βαλβίδα διαφυγής η είσοδος κατευθύνει τις μέλισσες προς το τμήμα όπου βρίσκεται η Βασίλισσα. Μία άλλη λύση που εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι για να παράσχουν είσοδο διέλευσης από το εξωτερικό της κυψέλης προς το απομονωμένο από το Βασιλικό διάφραγμα ή το παρέμβασμα βαλβίδας διαφυγής τμήμα της κυψέλης είναι η δημιουργία τρύπας στους ορόφους και η εφαρμογή εξαρτήματος που λειτουργεί ως πόρτα. Αυτό όμως είναι επίπονο και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε περίπτωση διαβρωμένου υλικού ορόφων δε μπορεί να γίνει.
Τα Φράγματα είναι παραλληλόγραμμες επίπεδες κατασκευές από ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο. Παρεμβάλλονται ανάμεσα σε ορόφους της ίδιας κυψέλης και διακόπτουν τελείως τη μετακίνηση των μελισσών από τον έναν όροφο στον άλλο. Μπορεί είναι εφαρμοσμένα σε πλαίσιο ώστε να φέρουν μία η περισσότερες εισόδους με πόρτες. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τον πολλαπλασιασμό των μελισσών και μπορούν να συνδυαστούν με τα βασιλικά διαφράγματα.
Υπάρχουν στο εμπόριο Βασιλικά διαφράγματα, Βαλβίδες διαφυγής ενσωματωμένες ή προς ενσωμάτωση σε παρεμβάσματα και Φράγματα σε διάφορες παραλλαγές με ή χωρίς πλαίσιο και με ή χωρίς είσοδο. Αν και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, κανένα δεν προσφέρεται ως μία ενιαία συσκευή που να συνδυάζει τη χρήση όλων τους και κανένα δεν ενσωματώνει Βασιλικό διάφραγμα, Βαλβίδα διαφυγής και Φράγμα με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να γίνει εναλλαγή χρήσης του από λειτουργία Βασιλικού διαφράγματος σε λειτουργία Βαλβίδας διαφυγής ή Φράγματος χωρίς να χρειαστεί ο μελισσοκόμος να ανοίξει την κυψέλη και να ανυψώσει ορόφους.
Επίσης υπάρχουν πολλές εκδοχές εισόδων επί Βασιλικών διαφραγμάτων ή παρεμβασμάτων βαλβίδας διαφυγής, ενσωματωμένες, αποσπώμενες, συρταρωτές κ.α. Κανένας τύπος εισόδου Βασιλικού διαφράγματος ή προεμβάσματος βαλβίδας διαφυγής δεν έχει τη δυνατότητα να εναλλάξει την πρόσβαση των μελισσών κατά την είσοδό τους στο πάνω ή κάτω από αυτό όροφο μέσω τον πορτών των εισόδων τους και χωρίς να χρειαστεί να ανυψωθεί ο πάνω από αυτό όροφος ή όροφοι.
Τόσο τα Βασιλικά διαφράγματα όσο και οι βαλβίδες διαφυγής και η εναλλαγή των εισόδων είναι μελισσοκομικός εξοπλισμός και εργασίες που βελτιώνουν τις αποδόσεις και καθιστούν τη μελισσοκομία πιο κερδοφόρα. Το επίπονο αντίτιμο της επαναλαμβανόμενης ανύψωσης των ορόφων προκειμένου να εφαρμοστούν οι συσκευές ή οι απαιτήσεις σε επέμβαση επί του υλικού της κυψέλης είναι οι βασικοί παράγοντες στον περιορισμό της χρήσης τους από τους μελισσοκόμους.
Περιγραφή της εφεύρεσης
Τα ανωτέρω προβλήματα έρχεται να λύσει η παρούσα εφεύρεση που αποκαλύπτει μία συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως Βασιλικό διάφραγμα με πλαίσιο και πόρτα, ως διπλό Βασιλικό διάφραγμα, ως Βαλβίδα διαφυγής, ως Φράγμα και διαθέτει εναλλασσόμενη είσοδο που κατευθύνει τις μέλισσες προς τον πάνω ή κάτω από τη συσκευή όροφο. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει ο μελισσοκόμος την κυψέλη ή να ανυψώσει κάποιον όροφο.
Η συσκευή μπορεί να κατασκευaστεί από οποιοδήποτε υλικό πλαστικό, ξύλο, μέταλλο. Αποτελείται από δύο βασικά μέρη εκ των οποίων το ένα είναι το Βασιλικό διάφραγμα με πλαίσιο και διπλή πόρτα και που αποτελείτο σταθερό τμήμα της συσκευής με εξαίρεση την διπλή πόρτα και το άλλο είναι το κινητό μέρος που ονομάζεται Συρτάρι Επιλογής Λειτουργίας το οποίο εφαρμόζεται στο σταθερό για να προσδώσει στη συσκευή τις παραπάνω ιδιότητες .
Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα προϋπάρχοντα Βασιλικά διαφράγματα με είσοδο είναι ότι η είσοδος στην περίπτωση της επινόησης έχει διπλή πόρτα που κατευθύνει κατ<'>επιλογή του μελισσοκόμου τις μέλισσες στον πάνω ή κάτω από τη συσκευή όροφο κατά βούληση. Αυτό επιτυγχάνεται μεταφέροντας το κενό της εισόδου προς την εσωτερική επιφάνεια του διαφράγματος σε τόση απόσταση από τα εσωτερικά τοιχώματα του πλαισίου ώστε να δημιουργείται κενό μέσω του οποίου να μπορούν να διέλθουν οι μέλισσες προς το εξωτερικό της κυψέλης. Στο τελείωμα αυτού του κενού προς το κέντρο του διαφράγματος βρίσκεται καί το σημείο επαφής της πόρτας με το σταθερό τμήμα η οποία συγκροτείται μέσω αμφίπλευρων εξεχόντων πείρων που εισέρχονται σε δακτυλίους που βρίσκονται επί του σταθερού τμήματος. Στις προ υπάρχουσες εισόδους το κενό της εισόδου σταματάει στο σημείο του εσωτερικού τοιχώματος του πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί μία οριζόντια πρόσβαση συνήθως στον πάνω όροφο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Βασιλικό διάφραγμα με πλαίσιο και διπλή πόρτα από τα προϋπάρχοντα είναι πως έχει ενσωματωμένο στην επιφάνειά του τμήμα Βαλβίδας διαφυγής με ειδικό σημείο διέλευσης των μελισσών όταν βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας Βαλβίδας διαφυγής αλλά και ειδικό σημείο ολικής διακοπής κυκλοφορίας τους που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση ως Φράγμα για να διακόψει τελείως την επικοινωνία των μελισσών διά μέσου του. Αυτά τα σημεία ενεργοποιούνται μόνο όταν εφαρμοστεί το κινητό μέρος-συρτάρι στο σταθερό μέρος.
Το Βασιλικό διάφραγμα με πλαίσιο και διπλή πόρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, χωρίς να συνδυαστεί με το κινητό μέρος-συρτάρι, ως απλό Βασιλικό διάφραγμα με πόρτα . Σε αυτή την περίπτωση το τμήμα του με τη βαλβίδα διαφυγής και το σημείο διακοπής κυκλοφορίας είναι απλά ανενεργό ενώ ένα τμήμα της βαλβίδας είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να λειτουργεί εν μέρει ως Βασιλικό διάφραγμα εξασφαλίζοντας έτσι ότι κατά την χρήση του σταθερού μέρους ακόμα και χωρίς το συρτάρι δεν θα περάσει η Βασίλισσα δια μέσω του σημείου της ανενεργού Βαλβίδας διαφυγής .
Το τμήμα της βαλβίδας διαφυγής συγκροτείται στην επιφάνεια του διαφράγματος μόνο από πλευρικά τοιχώματα στα δεξιά και αριστερά του ενώ στο εμπρός και πίσω τμήμα αφήνει κενό έως 3,3 mm καθ' ύψος από την οριζόντια επιφάνεια του διαφράγματος. Στην μία από τις πλευρές της βαλβίδας όπου υπάρχει το κενό των 3,3 mm υπάρχει σχηματισμένος ο λαβύρινθος μονόδρομης διέλευσης των μελισσών ενώ στην απέναντι πλευρά υπάρχει το τμήμα πλήρους διακοπής διέλευσης μελισσών. Μπροστά από το λαβύρινθο προς τη μεριά του βασιλικού διαφράγματος και σε όλο το μήκος της εισόδου αυτού υπάρχουν πιράκια τοποθετημένα στη σειρά σε απόσταση 4,2 mm δια μέσου των οποίων περνούν οι μέλισσες προκειμένου να εισέλθουν στο λαβύρινθο της βαλβίδας διαφυγής. Ο μελισσοκόμος εφαρμόζει τη συσκευή κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που θα εφάρμοζε ένα κοινό Βασιλικό διάφραγμα με πλαίσιο και πόρτα.
Το τρίτο σημείο διαφοροποίησης του Βασιλικού διαφράγματος με πλαίσιο και διπλή πόρτα είναι η παράταξη των οπών διαφράγματος επί της οριζόντιας επιφάνειας του η οποία στο παράδειγμα είναι έχει τη μορφή παράλληλης παράταξης προς τη μεγάλη πλευρά του πλαισίου, θα μπορούσε να είναι όμως και κάθετη ή κυκλική. Προκειμένου να λειτουργήσει το σταθερό μέρος σε συνδυασμό με το κινητό και να έχει τη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργιών είναι κρίσιμη η απόσταση ανάμεσα στις οπές η οποία θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το άνοιγμα των οπών διαφράγματος. Αυτό γιατί όταν εφαρμοστεί το κινητό μέρος στο σταθερό η θέση των οπών του συρταριού επιλογής λειτουργίας καθορίζει τη σχέση των οπών του σταθερού με το κινητό τμήμα και κατά συνέπεια τι λειτουργία θα εκτελεί η συσκευή.
Ένα τέταρτο σημείο διαφοροποίησης του Βασιλικού διαφράγματος με πλαίσιο και διπλή πόρτα από τα προϋπάρχοντα είναι οι εγκάρσιες εντομές που έχει σε θέσεις του περιμετρικού πλαισίου του σταθερού μέρους δια μέσου των οποίων εισέρχονται ειδικά γλωσσίδια-χειριστήρια μετακίνησης του συρταριού από το εξωτερικό της κυψέλης και τομές αμφίπλευρα της εισόδου για την προαιρετική εφαρμογή επί της εισόδου καί άλλων αξεσουάρ κυψέλης όπως είναι ο εξωτερικός γυροσυλλέκτης.
Το κινητό μέρος - Συρτάρι Επιλογής Λειτουργίας - είναι μία επίπεδη επιφάνεια πάχους έως 3,3 mm με διαστάσεις τέτοιες που να μπορεί να εφαρμόζεται ενδιαμέσως των εσωτερικών τοιχωμάτων του πλαισίου του σταθερού μέρους αφήνοντας απόσταση δεξιά-αριστερά από τα τοιχώματά τους τέτοια που να επιτρέπει την ελεύθερη αλλά παράλληλη ολίσθηση του συρταριού, όντας ιδανικά αλλά ενδεικτικά μικρότερη του 1 mm σε κάθε πλευρά. Το δε μήκος του είναι μικρότερο από την απόσταση των εσωτερικών τοιχωμάτων του πλαισίου εμπρός-πίσω κατά την αυτή ή και μικρότερη απόσταση από εκείνη ενδιάμεσα στις οπές διαφράγματος. Αυτό το μήκος είναι που καθορίζει και τη διαδρομή που επιτρέπεται να κάνει το συρτάρι πάνω στο σταθερό σώμα.
Το συρτάρι λόγο της μεγάλης επίπεδης επιφάνειάς του έχει κάποια ελαστικότητα. Τυχόν ανασήκωμα της επιφάνειας του συρταριού από την επιφάνεια του διαφράγματος ή μη παράλληλη μετακίνησή του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή λειτουργία της συσκευής. Για να αποφευχθεί αυτό κατά την εφαρμογή του στο σταθερό σώμα το συρτάρι εισέρχεται στο δημιουργούμενο κενό και εφαρμόζεται στο σταθερό μέρος περνώντας το απέναντι από τα χειριστήρια τμήμα τους δια μέσου του διακένου 3,3 mm που υπάρχει ανάμεσα στο άνω τμήμα της βαλβίδας διαφυγής και την επιφάνεια με το διάφραγμα. Όταν το συρτάρι εφαρμοστεί πλήρως στο σταθερό μέρος τότε στο πάνω μέρος του βρίσκεται η Βαλβίδα διαφυγής του σταθερού μέρους και από κάτω του βρίσκεται η άνω επιφάνεια του Βασιλικού διαφράγματος του σταθερού μέρους. Το συρτάρι ολισθαίνει εμπρός-πίσω ανάμεσα στις δύο επιφάνειες οι οποίες το κρατάνε σταθερά μεταξύ τους. Έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα της πάνω - κάτω ανεπιθύμητης μετακίνησης των πετασμάτων του συρταριού που μπορεί να συμβεί για παράδειγμα από ακαθαρσίες ή από τις ίδιες τις μέλισσες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της παράλληλης μετακίνησης του συρταριού αντί να εφαρμοστεί μία Βαλβίδα διαφυγής εφαρμόζονται 2 ή περισσότερες (στο παρόν σχέδιο παρουσιάζονται 3). Στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στις βαλβίδες υπάρχουν επί του σταθερού μέρους οδηγοί παράλληλοι με τα τοιχώματα κατά μήκος των οποίων κινείται το συρτάρι που το συγκρατούν τόσο δεξιά-αριστερά όσο και πάνω - κάτω.
Στο σημείο του συρταριού που βρίσκεται κάτω από τη Βαλβίδα διαφυγής και σε επιφάνεια που εκτείνεται στα 20 mm από αυτή υπάρχει περιοχή με πυκνή διάταξη διαμπερών οπών διαμέτρου έως 3,3 mm που σκοπό έχει να νιώθουν οι άνω της συσκευής μέλισσες την ύπαρξη των μελισσών στον κάτω όροφο. Έτσι δημιουργείται η τάση να έρθουν οι μεν σε επαφή με τις δε καθοδηγώντας τες στο λαβύρινθο της βαλβίδας. Σταδιακά η πλειονότητα των μελισσών που βρίσκονται προς τη μεριά του συρταριού περνούν μέσω του λαβύρινθου της βαλβίδας διαφυγής στον κάτω όροφο.
Στην επιφάνειά του είναι διαμορφωμένες οπές διαφράγματος σε τέτοια θέση και διάταξη που όταν βρίσκεται στη θέση λειτουργίας ως διπλό διάφραγμα να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τις οπές διαφράγματος του σταθερού μέρους ευθυγραμμίζοντας έτσι τα διάκενά τους ώστε να μπορούν να περάσουν διαμέσου τους οι εργάτριες μέλισσες. Στο σημείο που κατά τη εφαρμογή του στο σταθερό μέρος βρίσκεται το σημείο εξόδου μελισσών από τη βαλβίδα διαφυγής υπάρχει κενό διαστάσεων όμοιων με τις διαστάσεις της εξόδου της βαλβίδας διαφυγής. Όταν είναι σε κατάσταση λειτουργίας βαλβίδας διαφυγής το διάκενο του συρταριού βρίσκεται σε τέτοια σχέση με το σημείο εξόδου της βαλβίδας διαφυγής ώστε να μπορούν να διέρχονται οι μέλισσες. Μετακινώντας περαιτέρω το συρτάρι αυτή η οπή έρχεται πάνω από το σημείο πλήρους διακοπής διέλευσης μελισσών και οι μέλισσες δεν μπορούν να περάσουν διαμέσου αυτού.
Ειδικά γλωσσίδια-χειριστήρια που είναι μέρος του Συρταριού εξέρχονται από την απέναντι από τη είσοδο πλευρά του πλαισίου του σταθερού μέρους στο εξωτερικό της κυψέλης. Τα γλωσσίδια αυτά λειτουργούν ως χειριστήρια για να έρθει η συσκευή στην επιθυμητή θέση λειτουργίας ωθούμενη ή ελκυόμενη μέσω των γλωσσίδων-χειριστηρίων εμπρός-πίσω επί της επιφάνειας του σταθερού μέρους. Έτσι δεν χρειάζεται να ανυψωθεί καθόλου ο όροφος για να αλλάξει η λειτουργία από Βασιλικό διάφραγμα σε Βαλβίδα διαφυγής ή φράγμα ή το αντίστροφο.
Τα χειριστήρια έχουν εγκοπές στο πάνω μέρος και εξογκώματα στο κάτω μέρος που δηλώνουν τη θέση που βρίσκεται το συρτάρι στο εσωτερικό της κυψέλης. Έτσι στο παράδειγμα του σχεδίου όταν εκτός του πλαισίου φαίνεται η πρώτη οπή η συσκευή είναι σε θέση διπλού Βασιλικού διαφράγματος. Όταν φαίνεται η δεύτερη οπή είναι σε θέση Φράγματος και όταν φαίνεται η Τρίτη οπή είναι σε θέση βαλβίδας διαφυγής.
Ανάλογα με την επιλογή λειτουργίας της συσκευής και την εργασία που θέλει ο μελισσοκόμος να εκτελέσει, μπορεί με την ανάλογη ρύθμιση της διπλής πόρτας να κατευθύνει τις μέλισσες προς τον άνω όροφο ή κάτω όροφο, ή και στους δύο ή να διακόψει τελείως τη διέλευση των μελισσών. Με βάση την κοινή πρακτική, όταν η συσκευή είναι σε θέση διπλού Βασιλικού διαφράγματος με σκοπό τη συλλογή μελιού στον άνω όροφο, η πόρτες ωθούνται προς τα κάτω δημιουργώντας κενό από τον πάνω όροφο δίνοντας πρόσβαση στις μέλισσές προς αυτόν. Όταν είναι σε θέση βαλβίδας διαφυγής οι πόρτες σηκώνονται προς τα πάνω δημιουργώντας κενό με τον κάτω όροφο που κατευθύνει τις μέλισσες προς αυτόν. Όταν είναι σε θέση Φράγματος η πόρτα πάλι κατευθύνει τις μέλισσες προς τον πάνω όροφο. Ορισμένες εργασίες μπορεί να απαιτήσουν ταυτόχρονη είσοδο και προς τον πάνω και προς τον κάτω όροφο, σε αυτή την περίπτωση οι διπλές πόρτες έρχονται σε παράλληλη θέση και επιτρέπουν την έξοδο των μελισσών και από το κάτω και από το πάνω μέρος, αφού αφήνουν κενό μεγαλύτερο από 3,4 mm από το πλαίσιο και τα τοιχώματα της κυψέλης και από τις δύο μεριές.
Περαιτέρω η δυνατότητα να λειτουργήσει ως φράγμα με είσοδο και πόρτα το καθιστά ικανό να λειτουργήσει και ως βάση κυψέλης πάνω στην οποία στηρίζονται οι υπόλοιποι όροφοι της κυψέλης.
Περιγραφή με αναφορά στα σχήματα
Στο σχέδιο 1 φαίνεται η πάνω όψη του Σταθερού μέρους της συσκευής (18) με το πλαίσιο του (1) που περιβάλειτην εσωτερική οριζόντια επιφάνεια (2) επί της οποίας βρίσκονται οι οπές Βασιλικού διαφράγματος (3) , η είσοδος (4) με τις διπλές πόρτες (5), το πάνω μέρος της βαλβίδας διαφυγής (6), τις οπές αίσθησης μεταξύ των άνω και κάτω από τη συσκευή μελισσών (7), τις εγκοπές διόδου των χειριστηρίων του κινητού μέρους (8) και τις εσοχές για τη στήριξη εξωτερικού εξαρτήματος (9)
Στο σχέδιο 2 φαίνεται η κάτω όψη του σταθερού μέρους καί συγκεκριμένα μεγέθυνση του τμήματος όπου διακρίνεται το εσωτερικό της βαλβίδας διαφυγής με τον λαβύρινθο (10), το σημείο διέλευσης των μελισσών προς τον κάτω όροφο (11) όταν η συσκευή είναι σε λειτουργία Βαλβίδας διαφυγής, το σημείο διακοπής διέλευσης μελισσών (11) όταν είναι σε λειτουργία Φράγματος καί τους πείρους Βασιλικού διαφράγματος (12) που επιτρέπουν στη συσκευή να λειτουργήσει μόνο με το σταθερό μέρος, χωρίς το συρτάρι επιλογής λειτουργίας, ως απλό Βασιλικό διάφραγμα.
Στο σχέδιο 3 παρουσιάζεται η πάνω όφη του του συρταριού επιλογής λειτουργίας (19). Επί της επιφάνειας του φαίνονται οι οπές Βασιλικού διαφράγματος επί του συρταριού (13) μέσω των οποίων περνάνε οι μέλισσες όταν η συσκευή είναι σε λειτουργία διπλού Βασιλικού διαφράγματος, η διάτρητη επιφάνεια ενεργοποίησης της Βαλβίδας διαφυγής (14), το διάκενο διέλευσης μελισσών (15) μέσω του οποίου διέρχονται οι μέλισσες όταν η συσκευή είναι σε θέση Βαλβίδας διαφυγής, τα γλωσσίδια χειρισμού του συρταριούχειριστήρια (16), και οι εγκοπές παραλληλισμού κίνησης (17)
Στο σχέδιο 4 παρουσιάζεται σε μεγέθυνση το κάτω μέρος της περιοχής της βαλβίδας διαφυγής όταν το συρτάρι είναι εφαρμοσμένο πάνω στο σταθερό μέρος και η συσκευή είναι στη θέση λειτουργίας ως διπλό διάφραγμα
Στο σχέδιο 5 παρουσιάζεται σε μεγέθυνση το κάτω μέρος της περιοχής της βαλβίδας διαφυγής όταν το συρτάρι είναι εφαρμοσμένο πάνω στο σταθερό μέρος και η συσκευή είναι στη θέση λειτουργίας ως φράγμα
Στο σχέδιο 6 παρουσιάζεται σε μεγέθυνση το κάτω μέρος της περιοχής της βαλβίδας διαφυγής όταν το συρτάρι είναι εφαρμοσμένο πάνω στο σταθερό μέρος και η συσκευή είναι στη θέση λειτουργίας ως βαλβίδα διαφυγής

Claims (4)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Διάφραγμα Βασιλίσσης (18) με πλαίσιο (1) που χαρακτηρίζεται από το ότι έχει διπλή πόρτα (5) που κατευθύνει τις μέλισσες προς τον πάνω ή κάτω από τη συσκευή όροφο
2. Ο συνδυασμός του Διαφράγματος της αξίωσης 1 με συρτάρι επιλογής λειτουργίας (19) που καθιστά τη συσκευή ικανή να λειτουργήσει ως διπλό Βασιλικό διάφραγμα, Βαλβίδα διαφυγής και Φράγμα
3. Ο συνδυασμός Διαφράγματος (18)-συρταριού επιλογής (19) της αξίωσής 2 που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη χειριστηρίων (16) στο συρτάρι επιλογής λειτουργίας που διέρχονται μέσω των εγκοπών διόδου των χειριστηρίων του κινητού μέρους (8) που βρίσκονται επί του πλαισίου του διαφράγματος ( (1) και διαμέσου των οποίων περνάνε τα χειριστήρια ούτως ώστε με την ώθηση ή έλξη τους να γίνεται εναλλαγή λειτουργίας της συσκευής χωρίς να ανυψώνεται ο όροφος
4. Εκμετάλλευση της δυνατότητας λειτουργίας του συνδυασμού των δύο εξαρτημάτων ως φράγμα με πόρτα ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως πάτος κυψέλης
GR20200100572A 2020-09-22 2020-09-22 Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης GR1010118B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20200100572A GR1010118B (el) 2020-09-22 2020-09-22 Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20200100572A GR1010118B (el) 2020-09-22 2020-09-22 Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1010118B true GR1010118B (el) 2021-11-08

Family

ID=80810139

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20200100572A GR1010118B (el) 2020-09-22 2020-09-22 Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1010118B (el)

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3200419A (en) * 1963-03-15 1965-08-17 Viotti E Root Traffic control hive base
US4094026A (en) * 1976-10-13 1978-06-13 Simoni Donald J Beehive
GB1590152A (en) * 1977-02-17 1981-05-28 Green A E A Beehives
WO1986003935A1 (en) * 1985-01-02 1986-07-17 Nicholas Konstandakos Clearer board
EP1300076A1 (en) * 2001-10-05 2003-04-09 Giuseppe Rovera Honeycomb-shallow box partition for beehives
WO2006030457A1 (en) * 2004-09-15 2006-03-23 Giuseppe Rovera Nest-shallow box partition for hive
EP1844651A2 (en) * 2006-04-13 2007-10-17 MOZZATO, Bruno Confining structure to confine the queen bee of a colony of bees within a beehive

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3200419A (en) * 1963-03-15 1965-08-17 Viotti E Root Traffic control hive base
US4094026A (en) * 1976-10-13 1978-06-13 Simoni Donald J Beehive
GB1590152A (en) * 1977-02-17 1981-05-28 Green A E A Beehives
WO1986003935A1 (en) * 1985-01-02 1986-07-17 Nicholas Konstandakos Clearer board
EP1300076A1 (en) * 2001-10-05 2003-04-09 Giuseppe Rovera Honeycomb-shallow box partition for beehives
WO2006030457A1 (en) * 2004-09-15 2006-03-23 Giuseppe Rovera Nest-shallow box partition for hive
EP1844651A2 (en) * 2006-04-13 2007-10-17 MOZZATO, Bruno Confining structure to confine the queen bee of a colony of bees within a beehive

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4153960A (en) Beehive
KR101593181B1 (ko) 출입구의 개폐량을 정밀하게 조절할 수 있는 벌통
US8764512B1 (en) Inner cover for bee hive
US20180235190A1 (en) Beehive ventilation and entrance adjustment system
KR101259018B1 (ko) 1군으로 2왕벌을 키우는 벌통
GR1010118B (el) Διαφραγμα βασιλισσης με βαλβιδα διαφυγης και εναλλασσομενη εισοδο χειριζομενο και απο το εξωτερικο της κυψελης
KR101436571B1 (ko) 해충의 애벌레 출입방지구조를 갖는 벌통
JP2017108635A (ja) 自動シャッタ構造を備えた養蜂箱及び分蜂箱を用いて捕獲したミツバチを空の養蜂箱に移す方法
KR20180075917A (ko) 양봉용 소비와 이를 이용한 벌통
KR200491209Y1 (ko) 양봉 및 토봉 겸용 보온성 호환벌통
KR200374037Y1 (ko) 1군 2왕벌용 벌통
JP2011036218A (ja) 蜜蜂の飼育箱
KR101719906B1 (ko) 토종벌의 여왕벌 차단부재와 이를 이용한 토종벌의 여왕벌 관리장치 및 그 방법
US519652A (en) Beehive
KR20180055041A (ko) 산업곤충 탈출 방지용 자동화설비
JP2003134957A (ja) ミツバチの巣箱における巣と浅箱との仕切り
KR20120038605A (ko) 사봉 수집 장치
KR20230085450A (ko) 양봉용 소초광
GR1010507B (el) Κινητη βαση κυψελης
KR102643515B1 (ko) 광식 왕롱
US2039088A (en) Beehive
GR20220100303A (el) Θυριδα εισοδου - εξοδου κυψελης
JP7356193B1 (ja) 受粉用の蜂の巣箱
KR200491066Y1 (ko) 벌통의 소문구조
KR101318911B1 (ko) 벌통

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20211209