FI98486C - Saranamekanismi - Google Patents

Saranamekanismi Download PDF

Info

Publication number
FI98486C
FI98486C FI954771A FI954771A FI98486C FI 98486 C FI98486 C FI 98486C FI 954771 A FI954771 A FI 954771A FI 954771 A FI954771 A FI 954771A FI 98486 C FI98486 C FI 98486C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seat
fastening
sleeve means
sleeve
toilet seat
Prior art date
Application number
FI954771A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI98486B (fi
FI954771A0 (fi
Inventor
Antti Juhani Kivelae
Original Assignee
Nobi Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nobi Oy filed Critical Nobi Oy
Priority to FI954771A priority Critical patent/FI98486C/fi
Publication of FI954771A0 publication Critical patent/FI954771A0/fi
Priority to DE29617264U priority patent/DE29617264U1/de
Publication of FI98486B publication Critical patent/FI98486B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98486C publication Critical patent/FI98486C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47KSANITARY EQUIPMENT NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; TOILET ACCESSORIES
    • A47K13/00Seats or covers for all kinds of closets
    • A47K13/24Parts or details not covered in, or of interest apart from, groups A47K13/02 - A47K13/22, e.g. devices imparting a swinging or vibrating motion to the seats
    • A47K13/26Mounting devices for seats or covers

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Toilet Supplies (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

98486
Saranamekanismi Gängjärnmekanism
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen saranointijär-jestelyyn käytettäväksi esimerkiksi VVC-istuinten istuin- ja kansiosien ja vastaavien kääntyvästi kiinnitetyiksi sovitettujen kappaleiden yhteydessä ja erityisesti saranointimekanismiin, joka käsittää välineet kahden saranointipisteen välimatkan ja istuinosan tai vastaavan kääntyväksi sovitetun kappaleen aseman säätämiseksi.
Aikaisemmin on ollut tunnettua kiinnittää esim. WC-istuimen yhdistetty istuin-rengas- ja kansiosa WC-istuimen runkoon kahden siihen kääntyvästi, tavallisesti sopivien korvakkeiden avulla asennetun, alaspäin ulottuvan kiinnitystapin tai -pultin avulla. WC-istuimen runko-osassa on vastaavasti kaksi reikää tällaisten kansiosan korvakkeisiin asennettujen kiinnitystappien tai -pulttien vastaanottamiseksi, reikien välimatkan ollessa esim. 140 mm. Esimerkkejä erilaisista, kulloinkin yhdelle erityiselle WC-istuimen runkomallille sovitetuista kiinnitysratkai-suista on esitetty mm. US patenteissa nrot 2,358,265 (Thomas), 2,645,784 (Blackburn) ja 3,594,831 (Brewer).
Tavanomaiset saranaratkaisut eivät kuitenkaan ole mahdollistaneet saman istuin-rengasmallin sovittamista useammanlaisiin, ts. saranoiden kiinnityspisteiden leveydeltään erilaisiin WC-istuimen runko-osiin, mistä on ollut merkittävää haittaa niin kansien, erityisesti ns. tarvikekansien valmistajille kuin kuluttajillekin, joidenka valinnan mahdollisuus erilaisten kansimallien ja ratkaisujen välillä on ollut tällä tavoin rajoittunut.
DE-patenteista 597 986, 459 434 sekä 476 419 tunnetaan ratkaisuja kiinnitys-pisteen välimatkan ja/tai istuinrenkaan sijainnin muuttamiseksi.
Ratkaisut kiinnityspisteiden leveydensäätöongelman poistamiseksi ovat olleet rakenteeltaan monimutkaisia ja hankalia asentaa. Säädettävyyttä on pyritty aikaansaamaan mm. erilaisilla istuinrenkaan kiinnityspisteiden ja WC-istuinen runko-osan välille asennettavilla kiinnityspisteen siirtäjillä tai erilaisilla niveljärjes- 2 98486 telyillä, joidenka avulla kiinnityspistettä on saatu ainakin hiukan muutettua.
Erään tällaisen ratkaisun mukaisesti istuinosasta ulottuu kaksi kääntyväksi sovitettua vartta, joitden ulompia päitä voidaan kääntää toisiaan kohden tai toisistaan poispäin. Hankalan asennuksen lisäksi tällaiset ratkaisut ovat kuitenkin olleet herkkiä keräämään likaa, ts. hygieniatasoltaan erityisen epäedullisia. Istujasta näiden avulla kiinnitetyt istuinrenkaat ovat tuntuneet huterilta, mikä on vähentänyt huomattavasti niiden käyttömukavuutta. Lisäksi esim. esitetyn kääntyvillä kiinnitysvarsilla toteutetun ratkaisun ongelmana on ollut se, että istuinrengasta ei ole saatu useista nivelpisteistä johtuen kunnolla lukittua paikoilleen, ts. se pyrkii siirtymään sivuttaisuunnassa pois WC-altaan päältä. Edelleenkin, siirtäjä-tai nivelmekanismit ovat vaikuttaneet istuinosan korkeuteen. Ne ovat olleet myös esteettisesti epäedullisia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan epäkohdat ja saada aikaan aivan uudenlainen ratkaisu WC-istuimen istuinrengasosan tai vastaavan, kuten esim. miesluukun kansiosan, ainakin kahdesta kohdasta saranoi-dusti kiinnitettävän kappaleen kiinnittämiseksi kääntyvästi WC-istuimen tai vastaavan runko-osaan siten, että kiinnityspisteiden välimatka on säädettävissä. Keksinnön mukaisen ratkaisun avulla aikaansaadaan saranointiratkaisu, joka on helposti säädettävissä erityyppisille ja kiinnityspisteiden leveydeltä erilaisille WC-istuimille tai muille vastaaville kiinnitykohteille, kuten luukkuaukkojen reunoille, mutta joka kiinnitysmekanismi on rakenteeltaan yksinkertainen ja valmistuskustannuksiltaan edullinen, sekä käytössä tukeva ja luotettavatoiminen.
Keksinnön tavoitteena on lisäksi saada aikaan WC-istuimen istuinrenkaan ja kansiosan tai vastaavan kiinnitysjärjestely, joka ei kerää likaa ja on helposti puhdistettavissa, ja joka kiinnitysratkaisu on estettisesti miellyttävä.
Keksinnön eräänä lisätavoitteena on saada aikaan kiinnitysmekanismi ja menetelmä kiinnityksen toteuttamiseksi, jonka avulla istuinrengasta tai vastaavaa keskitetään automaattisesti runko-osan suhteen.
Keksinnön eräänä lisätavoitteena on menetelmä ja laite, jonka avulla saadaan aikaseksi WC-istuimen kiinnitysjärjestely, joka on riittävän tukeva käytettäväksi tukikahvoilla varustetun istuimen kiinnittämiseksi WC-istuimen runko-osaan.
Keksintö perustuu siihen perusajatukseen, että varustamalla WC-istuimen ren-gasosaan tai vastaavaan aikaansaadut korvakevälineet tai seinämät sopivilla 98486 3 aukotuksilla tai porauksilla, joihinka asennetaan oleellisen vaakasuunnassa ulottuvat asetus/kiinnitysvälineet, jotka ovat leveysuunnassa säädettävissä, ts. toimivat samanaikaisesti sekä saranana että kiinnityspisteiden välimatkan asetusvä-lineina, ja jotka ovat sopivasti yhdistetyt runko-osaan ulottuviin kiinnitystappiväli-neisiin, saadaan aikaiseksi WC-istuinrenkaan tai vastaavan kiinnitysjärjestely, joka on sovitettavissa useisiin erilaisiin runko-osiin.
Täsmällisemmin esitettynä keksinnön mukaiselle järjestelylle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa 1...4 ja erityisesti itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti saranointimekanismi käsittää välineet kiinnityspisteiden välimatkan säätämiseksi ruuvikierteillä varustettujen välineiden avulla, edullisesti asentamalla kaksi ruuvikierteellä varustettua holkkivälinettä pariksi kiinnitettävän kappaleen suhteen siten, että kumpikin ottaa vastaan yhden kiinnitettävään kappaleeseen vaikuttavista sivuttaisvoima-komponenteista ja kiinnittää kappaleen tämän suhteen. Runko-osaan ulottuvien kiinnitysvälineiden pari asennetaan mainittujen holkkivälineiden avulla kiinnitettävään kappaleeseen siten, että mainitut kierteet toimivat samalla saranoina.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Varustamalla esimerkiksi WC-istuimen istuinrengasosa keksinnön mukaisella saranointimekanismilla saadaan aikaiseksi rakenne, joka on sovitettavissa yleisimpiin, kiinnityspisteiden leveydeltään erilaisiin WC-istuimien runko-osiin. Täten parannetaan kuluttajan vapautta istuinosan valinnan suhteen sekä vaikutetaan edullisesti tuotteen valmistuskustannuksiin useiden erilaisten kiinnitysvariaatioiden jäädessä pois. Keksinnön mukainen kiinnityskemanismi on helppo asentaa olemassaoleviin runko-osiin ja yksinkertaisesti säädettävissä erilaisia kiinnitysleveyksiä varten. Se on valmistuskustannuksiltaan edullinen ja rakenteeltaan yksinkertainen, eikä käsitä mitään sellaisia osia tai osuuksia, joihinka lian olisi mahdollista kerääntyä ja jotka olisivat vaikeita puhdistaa, minkä avulla parannetaan erityisesti WC-istuimen hygieenisyyttä ja siten käyttömukavuutta. Kiinnitysvälineet on mahdollista sovittaa täysin piilotetusti, jolloinka WC-istuimen tai vastaavan yleisestä esteettisestä ilmeestä saadaan siistimpi. Edelleenkin, keksinnön mukainen saranointi on kevyt käyttää, mutta tarjoaa erityisen hyvän tukevuuden.
Keksintöä ja sen muita kohteita ja etuja kuvataan seuraavassa esimerkinomaisesti viittaamalla samalla oheiseen piirustukseen, jossa vastaavat viitenumerot eri 4 98486 kuvioissa viittaavat vastaaviin piirteisiin. Tässä kohden tulee ymmärtää, että seuraavan esimerkinomaisen esityksen tarkoitus ei ole rajoittaa keksintöä tässä yhteydessä esitettyihin tiettyihin muotoihin, vaan päinvastoin keksinnön on tarkoitettu kattavan kaikki muunnokset, vastaavuudet ja vaihtoehdot, jotka sisältyvät keksinnön henkeen ja piiriin, kuten oheisissa patenttivaatimuksissa on määritetty.
Kuvio 1 esittää yksinkertaistetun kaaviomaisen ja osittain leikatun kuvannon esillä olevan keksinnön eräästä suoritusmuodosta.
Kuviot 2a ja 2b esittävät osakuvantoina kuvion 1 mukaisen suoritusmuodon erästä yksityiskohtaa kahdesta eri suunnasta katsottuna.
Kuvio 3 esittää osittain leikattuna osakuvantona keksinnön erään edullisen suoritusmuodon yksityiskohtaa.
Kuviossa 1 esitetään takaapäin kaaviomaisesti osittaisena leikkauskuvantona eräs WC-istuimen runko-osan 1 päälle asennettu istuinrengas 10. Istuintenkaan 10 keskiosaan sen alapuoliseen osuuteen on edullisesti sen valmistuksen yhteydessä aikaansaatu kolo tai syvennys 9 siten, että sen molemmille puolille on jäänyt korvakkeet tai laipat 8. Korvakkeiden 8 läpi ulottuu reikä 11, johonka on sovitettu sopiva, esim. metallista tai muovimateriaalista valmistettu holkkiväline 12.
Holkkivälineen 12 sisäreikä on varustettu sopivalla, esim. M8 kierteellä ja sen toisessa päässä on edullisesti kuusiokanta (kts. kuvio 2b). Holkkivälineen kierteeseen on asennettu kiinnitysväline 14, joka esimerkissä käsittää L:n muotoon taivutetun terästapin, mutta voi olla esim. muovia tai vastaavaa. Kiinnitysväli-neen 14 toiseen päähän, ts. istuimen runko-osan 1 läpi ulottuvaan alapäähän on aikaansaatu toinen kierre kiristysmutterivälinettä 15 varten. On kuitenkin huomattava, ettei mutteriväline tai mikään muukaan erityinen kiristys- tai lukitusväline ole aina välttämätön, ja että eräissä ratkaisussa ei kiinnitysvälineen toisessa päässä ole tarvetta käyttää mitään erityisiä kiristys- tai lukitusvälineitä, vaan että riittävä kiinnitysvaikutus saadaan aikaiseksi painamalla kiinnitystappien alaspäin ulottuva osuus sellaisenaan WC-istuimen runko-osan 1 ne vastaanottamaan sovitettuihin reikiin, aukkoihin tai vastaaviin.
98486 5
Kiinnitystappia 14 voidaan säätää istuimen leveyssuunnassa D kiertämällä sitä syvemmmälle tai ulommaksi korvakkeeseen 8 asennetussa holkkivälineessä 12.
Säätö on mahdollistettu siten, että holkkivälinettä 12 voidaan vetää ulospäin reiästä 11, jolloinka sen pyöriminen on mahdollista, ja sen jälkeen työntää se reikään, jolloinka se lukittuu pyörimättömäksi, kuten on esitetty kuvioisa 2a ja b. Kahden kiinnitysvälineen muodostaessa vastakkaisiin korvakkeisiin asennetun parin kuviossa 1 esitetysti, saadaan kiinnitysvälineet asennettua rengasosaan 10 oleellisen tukevasti siten, että rengasosan sivuttaisliike on täysin estetty ja että rakenne kokonaisuudessaan on erittäin tukeva. Saranointi on järjestetty edullisesti siten, että kiinnitysvälineen 14 kanssa yhteistoiminnallisen holkkivälineen 12 sisällä oleva osuus, eli kiinnitystapin kierreosuus pyörii holkkivälineen kierteessä. Vaikka tästä aiheutuukin pieni sivuttaisliike, se on merkitykseltään vähäinen (max. 1 mm), eikä aiheuta rakenteen löystymistä, sillä sivuttaisliike kompensoituu täysin vastakkaisessa kiinnitystapissa, jossa on samankätinen kierre.
Eräs edullisena pidetty järjestely holkkivälineen 12 lukitsemiseksi sen pyörimisen estämiseksi on esitetty kuvioissa 2a ja b. Holkkiväline 12 on varustettu tavanomaisella kuusiokannalla 21. Vastaavasti korvakeosuuteen 8 on aikaansaatu kuusiokannan ainakin osittain vastaanottava syvennys tai kolo 17, jonka sivut ovat sovitetut estämään holkkivälineen pyörimisen korvakkeen 8 suhteen. Kuvioissa 2a ja b on syvennyksen 17 esitetty ottavan vastaan puolet kuusiokannas-ta, ts. sen kolme sivua, siten, että istuinmateriaalin pinta 16 on kannan 21 alapinnan kanssa samassa tasossa ja pinta 18 on oleellisesti samassa tasossa kuin kannan 21 yläpinta. Luonnollisestikin pidätys voi tapahtua myös useampien / kaikkien sivujen suhteen tai vain ainoastaan yhden sivun suhteen esim. sopivan istunrengasmateriaalin pintaan 16 aikaansaadun nystyrän, kohouman tai vastaavan avulla tai sopivan lukitusprikan avulla.
Kuviossa 2b, joka on leikkauskuvanto pitkin kuvion 2a viivaa A-A, näkyy lisäksi esimerkki kansiosan takaosaan aikaansaadun syvennyksen tai kolon 9 mitta- * suhteista.
' Kuviossa 3 esitetään leikkausosakuvantona ratkaisu, jossa kuviota 2a vastaa vasti on hyödynnetty sopivaa holkivälinettä. Holkkiväline 42 on kuitenkin asennettu korvakevälineen 8 ulkolaidalle. Holkkiväline 42 on esimerkissä sellainen, ettei sen sisäreikä ulotu holkkivälineen läpi vaan että se samalla toimii myös reiän 11 sulkevana tulppana. Lisäksi reiän 11 on esitetty käsittävän ainakin kaksi 6 98486 osuutta siten, että ulompi osuus 41 on aikaansaatu halkaisijaltaan sopivaksi vastaanottamaan holkkivälineen 42 ja sisempi osuus 41' on sovitettu halkaisijaltaan sellaiseksi, että se voi vastaanottaa kiinnitystappivälineen 14 siten, ettei istuinrengasmateriaalin 10 ja tapin 14 välille jää oleellisen suurta rakoa.
Keksinnön mukaisen järjestelyn aikaansaaminen käsittää edullisesti vaiheina sopivan aukkojen tai reikien 11 parin aikaansaamisen istuinrengasvälineeseen 10, joihonka aukkoihin tai reikiin sovitetaan sopivat kiinnitysvälineet. Kiinnitysvä-lineet ovat rakenteeltaan sellaiset, että niiden avulla saadaan istuimen runko-osaan 1 ulottuvien kiinnitystappivälineiden, kuten 14, 34 tai 54, parin välimatkaa säädetyksi liikuttamalla niitä toisiaan kohden tai toisistaan poispäin. Sopivan välimatkan ja istuintenkaan sivuttaisen aseman tultua säädetyksi välimatka lukitaan ja tapit asennetaan ne vastaanottaviin runko-osan 1 reikiin. Eräissä tapauksissa on lisäksi edullista lukita tai kiinnittää kiinnitystapit runko-osan 1 suhteen.
Keksinnön avulla on siis saatu aikaan saranamekanismi,minkä avulla erityisesti WC-istuimen istuinosien kiinnitystä helpotetaan huomattavasti samalla kun kiinnitystä tukevoitetaan tunnettuihin ratkaisuihin verrattuna ja istuimen yleistä hygieenisyyttä ja esteettistä ilmettä parannetaan huomattavasti.

Claims (4)

98486
1. Saranamekanismi WC-istuimen istuintenkaan (10) kiinnittämiseksi WC-istui-men runko-osan (1) aukkoihin istuinrenkaasta (10) ulottuvan kahden oleellisesti suorakulmaisen muotoisen ja ainakin toisesta päästään (22) kierteytetyn kiinni-tystapin (14) avulla, istuintenkaan (10) käsittäessä kaksi siihen aikaansaatua, istuintenkaan takareunan suuntaisesti ulottuvaa sama-akselista porausta (11;41), t u n n e 11 u siitä, että saranamekanismi käsittää kaksi holkkivälinettä (12;42), jotka ovat sovitetut vastaanotettaviksi mainittuihin vastaaviin porauksiin (11;41), jonka kummankin holkkivälineen (12;42) sisäpinnalle on aikaansaatu kiinnitystapin (14) kierteytyksen kanssa yhteensopiva kierre ja ulkopinnalle sopiva porauksen suuntaisen liikkeen yhdessä suunnassa estävä kanta (21), jolloin kahden oleellisen suorakulmaisen muotoisen kiinnitystapin (14) välinen välimatka ja sijainti istuimenkaan (10) leveyssuunnassa (D) on säädettävissä kiertämällä holkkivälinettä kiinnitystapin kierteessä ennen holkkivälineen asettamista poraukseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen mekanismi, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää välineet (17,21) holkkiosan (12) lukitsemiseksi pyörimättömäksi istuin-renkaan (10) tai vastaavan suhteen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen mekanismi, tunnettu siitä, että lukitus-välineet käsittävät holkkivälineeseen (14) aikaansaadun kuusiokannan (21) sekä mainitun porauksen (11 ;41) yhteyteen aikaansaadun kuusiokannan (21) ainakin osittain sisäänsä vastaanottavan ja olennaisesti kuusiokannan (21) muotoa vastaavan syvennyksen (17).
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen mekanismi, tunnettu siitä, että istuinrenkaaseen (10) tai vastaavaan aikaansaadulla aukolla tai porauksella (11) on ainakin kaksi erilaista halkaisijaa. 98486 s
FI954771A 1995-10-06 1995-10-06 Saranamekanismi FI98486C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI954771A FI98486C (fi) 1995-10-06 1995-10-06 Saranamekanismi
DE29617264U DE29617264U1 (de) 1995-10-06 1996-10-04 Gelenkvorrichtung

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI954771A FI98486C (fi) 1995-10-06 1995-10-06 Saranamekanismi
FI954771 1995-10-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI954771A0 FI954771A0 (fi) 1995-10-06
FI98486B FI98486B (fi) 1997-03-27
FI98486C true FI98486C (fi) 1997-07-10

Family

ID=8544150

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI954771A FI98486C (fi) 1995-10-06 1995-10-06 Saranamekanismi

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE29617264U1 (fi)
FI (1) FI98486C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI98486B (fi) 1997-03-27
DE29617264U1 (de) 1996-12-05
FI954771A0 (fi) 1995-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2005289924B9 (en) Releasable toilet seat hinge assembly
ITBO20030112U1 (it) Ruota auto-orientabile per lo scorrimento di mobili e simili
FI98486C (fi) Saranamekanismi
FR2961245A1 (fr) Dispositif de guidage pour porte coulissante escamotable comprenant un rail demontable
FR2671361A1 (fr) Suspente articulee.
JP4147633B2 (ja) バックドア開閉機構および組立方法
EP0641891B1 (fr) Socle à embase pour poteau tubulaire cylindrique
EP1213183B1 (fr) Rétroviseur extérieur et système de fixation
FR2892443A1 (fr) Gond d'articulation pour vantail
EP2220296B1 (fr) Regard de chaussée
FR2673666A1 (fr) Paumelle comportant des moyens d'indexage en rotation.
CA1318083C (en) Hinge for attaching covering elements to sanitary fittings, such as seat/cover assemblies for toilets, with adjustment device
FR2497864A1 (fr) Ensemble reglable de ferrure d'angle situe du cote du battant d'une fenetre tournante et basculante
FR2756525A1 (fr) Cache dans un panneau de garniture, en particulier dans le tableau de bord d'une automobile
EP0661202A1 (fr) Cellule arrière fonctionnelle monobloc, pour véhicules de série et les véhicules ainsi équipés
KR940004824Y1 (ko) 문짝 상부축의 지지장치
FR2664718A1 (fr) Perfectionnement aux manivelles pour la manóoeuvre manuelle de la glace d'un vehicule.
FR2666215A1 (fr) Support d'articulation a positions ajustables d'une piece mobile par rapport a une piece fixe notamment pour un abattant de cuvette de wc.
EP1022833A1 (fr) Adaptateur pour support de mécanisme, et support de mécanisme équipé d'au moins un tel adaptateur, notamment pour appareillage électrique
AU735029B2 (en) An assembly for connecting a toilet seat hinge support to a toilet pan bolt
KR0118986Y1 (ko) 버스화물칸 도어의 간격조정이 가능한 힌지 결합구조
CA1147504A (en) No tool toilet seat hardware
KR200399994Y1 (ko) 테이블용 지각 설치구조
FR2665125A1 (fr) Dispositif de fixation et methode de montage d'un siege coulissant de vehicule automobile.
JP3485068B2 (ja) 手摺取付構造

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application