FI98002C - Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi - Google Patents
Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI98002C FI98002C FI953380A FI953380A FI98002C FI 98002 C FI98002 C FI 98002C FI 953380 A FI953380 A FI 953380A FI 953380 A FI953380 A FI 953380A FI 98002 C FI98002 C FI 98002C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- service center
- code
- driving
- mobile phone
- vehicle
- Prior art date
Links
Landscapes
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
98002
Menetelmä ajopäiväkirjän ylläpitämiseksi Tämän keksinnön kohteena on menetelmä ajopäiväkir jän ylläpitämiseksi. Keksinnön kohteena on edelleen solukkora-5 diojärjestelmään tiedonsiirtoyhteydessä oleva palvelukes kus, joka käsittää välineet yhteyden muodostamiseksi matkaviestimeen vasteena tältä välittyvälle kutsulle, sekä välineet sen radiosolun tunnuksen vastaanottamiseksi josta yhteys on muodostettu.
10 Ajopäiväkirjaa ylläpidetään tunnetusti paperilla, jolloin kuljettaja kunkin kirjattavan ajon alussa kirjaa kynällä ajopäiväkirjaan tarvittavat tiedot joihin yleensä kuuluu päivämäärä, kellonaika, ajoneuvon mittarissa oleva kilometrilukema, lähtöpaikka sekä laskutusperuste, jonka 15 perusteella kilometrikorvaukset ja mahdolliset päivärahat lasketaan. Laskutusperuste riippuu muun muassa siitä onko kyseessä auton käyttöetu, oma auto, vedetäänkö autolla peräkärryä tai onko mukana matkustajia. Kun kirjattava ajo vuorostaan päättyy kuljettaja vastaavasti merkitsee ajo-20 päiväkirjaan paikkakunnan nimen, kellonajan sekä ajoneuvon mittarissa olevan kilometrimäärän.
Ajopäiväkir jän ylläpitäminen paperilla on käytännössä osoittautunut hankalaksi muun muassa siksi, että paperilla ylläpidettävä ajopäiväkirja on suhteellisen helppo kadot-25 taa, erityisesti jos kyseistä ajoneuvoa käyttää useampi henkilö. Tämän lisäksi yhteenvedon tekeminen (esimerkiksi kuukausittain) ajopäiväkir jaan kirjatuista ajoista on melko työlästä koska se edellyttää että jokaisen yksittäisen ajon osalta lasketaan ajettu kilometrimäärä, jonka jälkeen kilo-30 metrimäärä on kerrottava laskutusperusteella, eli kilometrikorvauksella, jotta ajopäiväkir jaan merkittyjä ajoja vastaava rahallinen summa saataisiin laskettua. Paperilla ylläpidettävä ajopäiväkirja on ongelmallinen myös esimerkiksi viranomaisten kannalta, koska paperilla ylläpidet-35 tävää ajopäiväkirja on suhteellisen helposti väärennettä- 2 98002 vissä, eli kuljettaja voi merkitä ajopäiväkirjaan sellaisia ajoja joita hän itse asiassa ei lainkaan ole suorittanut. Tällä on merkitystä esimerkiksi verottajalle, koska ajoneuvon haltijalle/kuljettajalle maksettava rahallinen korvaus 5 on täysin riippuvainen ajopäiväkirjan sisällöstä.
Tämän keksinnön tarkoitus on ratkaista edellä mainitut ongelmat sekä tarjota käyttöön menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi entistä helpommin ja luotettavammin. Tämä päämäärä saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, 10 jolle on tunnusomaista, että ajopäiväkirjaa ylläpidetään solukkoradiojärjestelmään liitetyssä palvelukeskuksessa solukkoradiojärjestelmän matkaviestimen avulla, jolloin menetelmässä soitetaan ajon alkaessa matkaviestimellä palvelukeskuksen palvelunumeroon solukkoradiojärjestelmän 15 tukiaseman välityksellä ja syötetään ainakin ajoneuvon matkamittarin lukema palvelukeskukselle matkaviestimellä, jolloin palvelukeskus on sovitettu vastaanottamaan solukko-radiojärjestelmältä sen radiosolun tunnuksen josta puhelu on välitetty ajoneuvon sijainnin selvittämiseksi ja tallen-20 tamiseksi ajopäiväkirjaan yhdessä syötetyn matkamittarilu-keman kanssa, ja soitetaan ajon päättyessä uudelleen mainitun palvelukeskuksen palvelunumeroon solukkoradiojärjestelmän tukiaseman välityksellä ja syötetään ainakin ajoneuvon matkamittarin lukema palvelukeskukselle matkaviestimellä, 25 jolloin palvelukeskus on sovitettu vastaanottamaan solukko-radiojärjestelmältä sen radiosolun tunnuksen josta puhelu on välitetty ajoneuvon sijainnin selvittämiseksi ja tallentamiseksi ajopäiväkirjaan yhdessä syötetyn matkamittarilu-keman kanssa.
30 Keksinnön kohteena on edelleen solukkoradiojärjestel mään liitetty palvelukeskus, jota voidaan hyödyntää keksinnön mukaista menetelmää sovellettaessa. Keksinnön mukaiselle palvelukeskukselle on tunnusomaista, että palvelukeskus käsittää: rekisterivälineet, välineet mainittuun 3 5 radiosolun tunnukseen perustuvan lähtöpaikan tallentamisek-
II
3 98002 si rekisterivälineisiin yhdessä matkaviestimeltä syötetyn mittarilukeman kanssa vasteena matkaviestimeltä syötetylle ensimmäiselle ennalta määrätylle tunnukselle, välineet mainittuun radiosolun tunnukseen perustuvan määräpaikan 5 tallentamiseksi rekisterivälineisiin yhdessä matkaviesti meltä syötetyn mittarilukeman kanssa vasteena matkaviestimeltä syötetylle toiselle ennalta määrätylle tunnukselle, ja välineet ajopäiväkirjän tuottamiseksi rekisterivälineisiin tallennettujen tietojen perusteella, josta ajopäi-10 väkirjasta ilmenee ainakin kunkin ajon lähtöpaikka, määräpaikka ja tallennettujen mittarilukemien perusteella laskettu ajomatkan pituus.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että kun ajopäiväkir jaa ylläpidetään matkaviestimen välityksellä solukko-15 radiojärjestelmään liitetyssä palvelukeskuksessa tulee ajopäiväkir jän ylläpitämisestä entistä helpompaa ja luotettavampaa . Yksinkertaisimmillaan keksinnön mukaisessa palvelukeskuksessa ylläpidetään kirjaa ainoastaan kunkin ajon lähtöpaikasta, mittarilukemasta lähtöhetkellä, määräpaikas-20 ta sekä mittarilukemasta määräpaikassa. Koska ajopäiväkir- jaa ei enää tarvitse säilyttää ajoneuvossa vältytään siltä että se vahingossa katoaisi. Viranomaisten kannalta keksinnön mukaisella ratkaisulla saavutetaan se etu, että ajopäiväkir jän väärentäminen vaikeutuu, koska ne paikkakunnat 25 jossa kuljettaja "väittää" käyneensä eivät enää perustu yksinomaan kuljettajan omaan ilmoitukseen, vaan siihen raporttiin joka tuotetaan palvelukeskukseen tallennettujen tietojen perusteella.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan helposti sovel-30 taa jo olemassa olevissa solukkoradiojärjestelmissä, edellyttäen että kyseinen järjestelmä kykenee välittämään palvelukeskukselle sen palvelunumeroon soittaneen matkaviestimen tunnuksen sekä kyseisen puhelun välittäneen radiosolun tunnuksen. Tämä on mahdollista ainakin GSM-35 solukkoradiojärjestelmässä (Groupe Special Mobile). GSM- 4 98002 järjestelmää on lähemmin kuvattu esimerkiksi kirjassa "The GSM System for Mobile Communications", M. Mouly ja M-B. Pautet, Palaiseau, France, 1992, ISBN:2-9507190-0-7, minkä vuoksi sitä ei kuvata lähemmin tässä yhteydessä.
5 Eräässä keksinnön mukaisen palvelukeskuksen edul lisessa suoritusmuodossa palvelukeskus käsittää välineet kutakin ajoa vastaavan rahallisen summan laskemiseksi käyttäjän syöttämän laskutusperusteen ja kilometrilukemien perusteella. Tällöin ajopäiväkirjän ylläpitäminen entises-10 tään helpottuu, koska palvelukeskuksen tietokone voi automaattisesti suorittaa kaikki ajopäiväkir jaan liittyvät laskuoperaatiot. Palvelukeskuksessa on lisäksi edullisesti välineet päivämäärän ja kellonajan lisäämiseksi ajopäiväkir jaan samalla kun mittarilukema syötetään matkaviestimen 15 välityksellä.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja palvelukeskuksen edullisesti suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäitsenäisistä patenttivaatimuksista 2 - 3 ja 5 - 6. Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti lähemmin viita- 20 ten oheisiin kuvioihin, joista kuvio 1 esittää vuokaaviota keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta, ja kuvio 2 esittää lohkokaaviota solukkoradiojärjestel-män osasta sekä siihen liitetystä palvelukeskuksesta.
25 Kuvio 1 esittää vuokaaviota keksinnön mukaisen mene telmän ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta.
Kuvion 1 lohkossa A kuljettaja soittaa matkapuhelimellaan palvelukeskuksen palvelunumeroon ennen kirjattavan ajon aloittamista. Palvelukeskus tunnistaa soittajan sinän- 30 sä tunnetusti a-tilaajatunnuksen avulla, jolloin se tietää kenen ajopäiväkirjaa soitto koskee. Palvelukeskus vastaanottaa yhteyden muodostamisen yhteydessä lisäksi sen ra-diosolun tunnuksen jonka kautta yhteys välitetään. Ra-diosolun tunnuksen perusteella palvelukeskus kykenee teke-35 mään ajopäiväkirjaan merkinnän siitä missä matkaviestin
II
5 98002 sijaitsee. Tämän lisäksi palvelukeskus rekisteröi soitto-ajankohdan, eli päivämäärän ja kellonajan jotta kyseiset tiedot voitaisiin lisätä ajopäiväkirjaan.
Lohkossa B kuljettaja odottaa kunnes yhteys on muo-5 dostettu palvelukeskukseen. Tämän jälkeen kuljettaja näp-päilee ensimmäisen tunnuksen Tl matkapuhelimensa MS näppäimistöltä. Palvelukeskus käsittää edullisesti välineitä ääniviestien (puhetta) välittämiseksi kuljettajalle aina kun tämän tulee syöttää tietoja matkapuhelimellaan.
10 Ensimmäinen palvelukeskukselle syötettävä tunnus ilmaisee palvelukeskukselle, että kuljettaja sijaitsee lähtöpaikassa. Ensimmäinen tunnus Tl, kuten kaikki muutkin matkapuhelimella MS syötettävät tiedot ja tunnukset muodostuvat edullisesti ainoastaan numeroista sekä sellaisista 15 erikoismerkeistä (kuten * tai #) joita löytyy matkapuhelimien näppäimistöiltä riippumatta matkapuhelimen valmistajasta ja/tai tyypistä. Ensimmäinen tunnus Tl voi näin ollen olla esimerkiksi: *77.
Lohkossa C kuljettaja näppäilee matkapuhelimensa 20 näppäimistön välityksellä ajoneuvon mittarilukeman (mahdollisen ääniviestin kuulemisen jälkeen). Oletetaan että mittarilukema on esimerkiksi 123456 km, jolloin kuljettaja näppäilee: *123456.
Mikäli palvelukeskus käsittää välineitä ajomatkan 25 rahallisen arvon laskemiseksi tulee sille lohkossa D syöttää laskutusperuste K jonka avulla palvelukeskus tietää mitä kilometrikorvausta sen on käytettävä. Tätä tarkoitusta varten palvelukeskukseen on edullisesti tallennettu taulukko mahdollisista laskutusperusteista sekä niitä vastaavista 30 kilometrikorvauksista. Kyseinen taulukko voi olla esimerkiksi alla olevan kaltainen: 6 98002 laskutusperuste K kilometrikorvaus (syötettävä koodi) normaali ajo *1 173 p/km 5 perävaunu mukana *2 187 p/km asuntovaunu mukana *3 203 p/km 1 matkustaja mukana *4 177 p/km 2 matkustajaa mukana *5 181 p/km jne.
10
Eli lohkossa D käyttäjä syöttää laskutusperusteeksi K esimerkiksi: *4, jolloin palvelukeskus tietää mitä kilometrikorvausta sen tulee käyttää ajon rahallista arvoa vastaavan summan laskemiseksi.
15 Lohkossa E käyttäjä näppäilee: #, sen osoittamiseksi että kaikki tarvittavat tiedot on syötetty. Tämän jälkeen kuljettaja katkaisee yhteyden palvelukeskukseen, jonka jälkeen ajo voi alkaa.
Lohkossa F kuljettaja soittaa uudelleen palvelukes-20 kuksen palvelunumeroon kun hän on saavuttanut määränpään. Palvelukeskus selvittää soittajan, soittajan sijainnin ja soiton ajankohdan täysin vastaavalla tavalla kuin kohdan A yhteydessä, jotta kyseiset tiedot voitaisiin lisätä ajopäi-väkirj aan.
25 Yhteyden muodostumisen jälkeen hän syöttää lohkossa G toisen tunnuksen T2 joka ilmaisee palvelukeskukselle, että kuljettaja on saavuttanut määränpään (mikäli kyseessä on välietappi voi käyttäjä toisen tunnuksen sijasta syöttää uudelleen ensimmäisen tunnuksen jolloin hänen sen hetkinen 30 sijainti, ym. tarvittavat tiedot tallentuvat ajopäiväkir-jaan välietappina). Toinen tunnus voi olla esimerkiksi: *78 .
Lohkossa H kuljettaja näppäilee matkapuhelimensa näppäimistön välityksellä ajoneuvon mittarilukeman (mahdol-35 lisen ääniviestin kuulemisen jälkeen). Oletetaan että 7 98002 mittarilukema on esimerkiksi 123500 km, jolloin kuljettaja näppäilee: *123500.
Lohkossa I käyttäjä näppäilee: #-merkin, jotta palvelukeskukselle selviäisi, että kaikki tarvittavat tiedot on 5 syötetty, jonka jälkeen kuljettaja katkaisee yhteyden.
Edellä olevasta poiketen kuljettaja voi halutessaan syöttää laskutusperusteen vasta määränpäässä, jolloin lohko D kuviosta 1 poiketen sijaitsee lohkojen H ja I välissä.
Jotta mahdolliset virheet voitaisiin korjata on 10 edullista että käyttöön varataan useita erillisiä virheen-korjaustunnuksia, ja että esimerkiksi jokaiselle kaupungille varataan oma numerotunnus. Näin ollen kun kuljettaja on esimerkiksi unohtanut soittaa palvelukeskukseen määränpäässä voi hän soittaa sinne jälkeen päin sekä syöttää 15 seuraavat tiedot: - *79 => virheen korjauksen tunnus, - *78 => määränpää jäänyt syöttämättä, - *15061995 => päivä jolloin tieto jäi syöttämättä, - *1234600 => arvioitu mittarilukema määränpäässä, 20 - *25 => määränpää oli kaupunki nro 25, - *1 => laskutusperuste, - # => lopetus.
Tällöin palvelukeskus tallentaa korjauksen rekiste-25 riin, josta se haetaan myöhemmin ajopäiväkirjan tekemisek si. Ajopäiväkirjaan tulee tällöin edullisesti tieto korjauksesta, jotta siitä selkeästi ilmensi että kyseessä on manuaalisesti matkapuhelimella syötetty merkintä.
Keksinnön mukaisesti voidaan myös ajopäiväkirjan 30 ylläpito automatisoida siten, että ajoneuvon ajoneuvotie-tokone hoitaa yhteydenpidon ja tietojen syöttämisen palvelukeskukselle matkapuhelimen välityksellä. Tämä edellyttää luonnollisesti, että ajoneuvossa on ajoneuvotietokone, joka on kytketty ajoneuvon matkamittariin, ja joka kykenee auto-35 maattisesti muodostamaan yhteyden palvelukeskukseen, jonka 8 98002 jälkeen ajopäiväkirjan ylläpitäminen tapahtuu kuten kuvion 1 vuokaaviossa on esitetty sillä poikkeuksella, että kuljettajan sijasta ajoneuvotietokone syöttää automaattisesti kaikki tiedot tarvittavat tiedot. Kuljettajan ei kyseisessä 5 tilanteessa tarvitse tehdä muuta kuin aktivoida ajoneuvo-tietokone sen näppäimistön avulla, jonka jälkeen ajoneuvo-tietokone ottaa yhteyttä etukäteen sille ohjelmoituun puhelinnumeroon sekä syöttää matkamittarin lukeman sekä sille oletusarvoksi annetun laskutusperusteen palvelukeskukselle.
10 Ajoneuvotietokone voidaan haluttaessa ohjelmoida siten, että se automaattisesti suorittaa yhteydenoton palvelukeskukseen aina kun auton moottori käynnistetään ja/tai sammutetaan, jolloin kuljettajan ei millään tavalla tarvitse osallistua ajopäiväkirjan ylläpitämiseen.
15 Kuvio 2 esittää lohkokaaviota solukkoradiojärjestel män osasta sekä siihen liitetystä palvelukeskuksesta. Kuviossa 2 esitetty solukkoradiojärjestelmä voi olla esimerkiksi GSM-järjestelmä, jonka matkapuhelinkeskuksen MSC yhteyteen on liitetty palvelukeskus 1. Palvelukeskuksen 1 20 sijainti voi kuitenkin poiketa kuvion 1 tapauksesta esimerkiksi siten, että palvelukeskus on järjestetty kiinteän PSTN-verkon (Public Switched Telephone Network) paikalliskeskuksen yhteyteen, jolloin yhteydenpito solukkoradiojär-jestelmän ja palvelukeskuksen 1 kautta vastaavasti kulkee 25 PSTN-verkon kautta.
Kun ajoneuvon kuljettaja soittaa palvelukeskuksen 1 palvelunumeroon ajoneuvossaan olevalla matkapuhelimella MS ja toimii kuten kuvion 1 vuokaavion yhteydessä on selostettu tunnistaa palvelukeskus aluksi soittajan palvelukeskuk-30 seen sinaänsä tunnetusti välittyvän A-tilaajatunnuksen avulla. Tällöin palvelukeskuksen 1 ohjausyksikkö 2 tallentaa tietokantaan 3 A-tilaajan tietueeseen seuraavat tiedot: - ajankohta, eli päivämäärä ja kelloaika joka ilmenee palvelukeskuksen kellosta 4, 35 - sen radiosolun tunnus josta puhelu välittyy. Kuvion 2 n 9 98002 tapauksessa kyseinen tunnus voi olla esimerkiksi BTS1. Kyseisen solukkoradiojärjestelmästä sinänsä tunnetusti saatavan tiedon avulla palvelukeskus kykenee lisäämään ajoneuvon sijainnin ajopäiväkirjaan esimerkiksi siten, että se 5 hakee pavlelukeskuksessa olevasta tietokannasta radiosolun tunnuksen perusteella sen kaupungin/kunnan nimen, jossa kyseinen radiosolu sijaitsee.
- ensimmäinen tai toinen tunnus Tl tai T2 joka ilmaisee onko kyseessä ajoneuvon lähtöpaikka vai saapumispaikka.
10 - ajoneuvon mittarilukeman.
- laskutusperusteen K.
Kun ajoneuvo tämän jälkeen saapuu määränpäähän toistuu edellä mainittujen tietojen tallentaminen sillä poikkeuksella, että radiosolun tunnus on tällä kertaa esimer-15 kiksi BTS2, että mittarilukema poikkeaa lähtöpaikan mitta-rilukemasta, ja että laskutusperustetta ei tarvitse syöt-tää/tallentaa määränpäässä.
Palvelukeskuksen operaattorin erikseen määräämänä ajankohtana tulostuu ohjausyksikön 2 ohjaamana tulostimella 20 5 ajopäiväkirja, joka perustuu niihin tietoihin jotka on aikaisemmin tallennettu tietokantaan 3. Ajopäiväkirja voidaan haluttaessa tulostaa esimerkiksi viikoittain tai kuukausittain. Vaihtoehtoisesti voidaan ajopäiväkirja tulostaa ja toimittaa kuljettajalle hänen matkapuhelimensa 25 laskun yhteydessä.
Ajopäiväkirjän tulostuksen yhteydessä (tai jonakin toisena soveltuvana ajankohtana) laskinyksikkö 6 laskee tietokantaan 3 tallennettujen mittarilukemien ja laskutus-perusteiden avulla kunkin ajopäiväkirjaan kirjattavan ajon 30 pituuden sekä kyseistä ajoa vastaavan rahallisen arvon.
Tulostimella 5 tulostettava ajopäiväkirja voi näin ollen olla esimerkiksi seuraavan näköinen: 05.06.1995 18.20-20.20 Helsinki-Turku 200 km 346,- mk 35 06.06.1995 08.01-09.45 Turku-Helsinki 204 km 352,- mk 10 98002 15.06.1995 07.30-07.40 Helsinki-Vantaa 10 km 18,- mk 01.06.1995-30.06.1995 Yhteensä 414 km 716,- mk 5 On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Alan ammattimiehille tulevat olemaan ilmeisiä erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnelmat ilman että poiketaan oheisissa patenttivaatimuksissa 10 esitetyn keksinnön suojapiiristä ja hengestä.
Il
Claims (6)
1. Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi, tunnettu siitä, että ajopäiväkirjaa ylläpidetään solukko- 5 radiojärjestelmään liitetyssä palvelukeskuksessa (1) soluk-koradiojärjestelmän matkaviestimen (MS) avulla, jolloin menetelmässä soitetaan (A) ajon alkaessa matkaviestimellä palvelukeskuksen (1) palvelunumeroon solukkoradiojärjestelmän tulo kiaseman (BTS1) välityksellä ja syötetään (C) ainakin ajoneuvon matkamittarin lukema palvelukeskukselle (1) matkaviestimellä, jolloin palvelukeskus on sovitettu vastaanottamaan solukkoradiojärjestelmältä sen radiosolun tunnuksen (BTS1) josta puhelu on välitetty ajoneuvon sijainnin sel-15 vittämiseksi ja tallentamiseksi ajopäiväkirjaan yhdessä syötetyn matkamittarilukeman kanssa, ja soitetaan (F) ajon päättyessä uudelleen mainitun palvelukeskuksen (1) palvelunumeroon solukkoradiojärjestelmän tukiaseman (BTS2) välityksellä ja syötetään (H) ainakin 20 ajoneuvon matkamittarin lukema palvelukeskukselle matka viestimellä (MS), jolloin palvelukeskus on sovitettu vastaanottamaan solukkoradiojärjestelmältä sen radiosolun tunnuksen (BTS2) josta puhelu on välitetty ajoneuvon sijainnin selvittämiseksi ja tallentamiseksi ajopäiväkirjaan 25 yhdessä syötetyn matkamittarilukeman kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ajon alkaessa tai päättyessä syötetään (D) palvelukeskukselle matkaviestimellä mainitun mittarilukeman lisäksi laskutusperuste (K).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että palvelukeskus (1) on sovitettu tallentamaan ajopäiväkirjaan päivämäärän ja kellonajan, jolloin matkaviestimeltä on syötetty tietoja.
4. Solukkoradiojärjestelmään tiedonsiirtoyhteydessä 35 oleva palvelukeskus (1), joka käsittää välineet yhteyden 12 98002 muodostamiseksi matkaviestimeen (MS) vasteena tältä välittyvälle kutsulle, sekä välineet sen radiosolun tunnuksen vastaanottamiseksi josta yhteys on muodostettu, tunnettu siitä, että palvelukeskus käsittää: 5 rekisterivälineet (2, 3), välineet mainittuun radiosolun tunnukseen (BTS1) perustuvan lähtöpaikan tallentamiseksi rekisterivälineisiin (3) yhdessä matkaviestimeltä (MS) syötetyn mittarilukeman kanssa vasteena matkaviestimeltä syötetylle ensimmäiselle 10 ennalta määrätylle tunnukselle (Tl), välineet mainittuun radiosolun tunnukseen (BTS2) perustuvan määräpaikan tallentamiseksi rekisterivälineisiin (3) yhdessä matkaviestimeltä (MS) syötetyn mittarilukeman kanssa vasteena matkaviestimeltä syötetylle toiselle ennal-15 ta määrätylle tunnukselle (T2), ja välineet (2, 3, 5, 6) ajopäiväkirjan tuottamiseksi rekisterivälineisiin (3) tallennettujen tietojen perusteella, josta aj©päiväkirjasta ilmenee ainakin kunkin ajon lähtöpaikka, määräpaikka ja tallennettujen mittarilukemien 20 perusteella laskettu ajomatkan pituus.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen palvelukeskus, tunnettu siitä, että palvelukeskus (1) edelleen käsittää välineet matkaviestimeltä (MS) syötetyn laskutus-perustetta kuvaavan tunnuksen (K) tallentamiseksi rekiste- 25 rivälineisiin (3) mittarilukeman tallentamisen yhteydessä vasteena ensimmäiselle tai toiselle ennalta määrätylle tunnukselle (Tl, T2) , jolloin ajopäiväkirjan tuottavat välineet (2, 3, 5, 6) on sovitettu laskemaan ajomatkaa vastaavan rahallisen arvon ajomatkan pituuden ja laskutus-30 perusteen perusteella sekä lisäämään kyseisen rahallisen arvon ajopäiväkirjaan.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen palvelukeskus, tunnettu siitä, että palvelukeskus edelleen käsittää välineet (4) päivämäärän ja kellonajan tallentamiseksi 35 rekisterivälineeseen (3) lähtöpaikan ja määräpaikan tallen- II 13 98002 tamisen yhteydessä, jolloin ajopäiväkirjan tuottavat välineet (2, 3, 5, 6) on sovitettu lisäämään ajopäiväkirjaan päivämäärän ja kellonajan kunkin ajon lähtöpaikan ja määräpaikan yhteyteen. 14 98002
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI953380A FI98002C (fi) | 1995-07-10 | 1995-07-10 | Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI953380 | 1995-07-10 | ||
FI953380A FI98002C (fi) | 1995-07-10 | 1995-07-10 | Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI953380A0 FI953380A0 (fi) | 1995-07-10 |
FI98002B FI98002B (fi) | 1996-12-13 |
FI98002C true FI98002C (fi) | 1997-03-25 |
Family
ID=8543761
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI953380A FI98002C (fi) | 1995-07-10 | 1995-07-10 | Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI98002C (fi) |
-
1995
- 1995-07-10 FI FI953380A patent/FI98002C/fi active IP Right Grant
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI953380A0 (fi) | 1995-07-10 |
FI98002B (fi) | 1996-12-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0944229B1 (en) | System and method for communicating information through a telephone network | |
US7499714B2 (en) | Transportation information using communication network and method thereof | |
FI102018B (fi) | Pysäköintimaksujärjestelmä, tarkastuslaite ja identifiointiväline | |
RU2457542C2 (ru) | Способ и система передачи экстренного вызова | |
CN102119319B (zh) | 用于在站台上发现合适的登车区的方法和移动设备 | |
CN101918991B (zh) | 用于发出紧急呼叫的方法和系统 | |
CN101520330A (zh) | 手机到站提醒系统及方法 | |
US6462706B2 (en) | Method for finding the position of a communications device, and a communications device for carrying out the method | |
CN102270386A (zh) | 基于双向定位的出租车叫车系统 | |
CN102109356B (zh) | 大众交通智能导航系统及方法 | |
CN108022145A (zh) | 利用车辆远程信息处理定制车辆使用消费 | |
KR20110042205A (ko) | 수송될 적어도 한 사람과 접촉하여 자동 및 직접적으로 운전자를 배치하는 방법 및 시스템 | |
SE517129C2 (sv) | Parkeringskontrollsystem för fordon | |
US20020095326A1 (en) | Automated and remotely operated vehicle dispatching, scheduling and tracking system | |
JP4394022B2 (ja) | 乗車案内システム、情報配信サーバおよび案内端末装置、路線図ならびに二次元コード | |
JP2004078639A (ja) | タクシー呼び出しシステム | |
JP2006276940A (ja) | 乗車案内システム、降車案内装置および案内端末装置 | |
CN101026873A (zh) | 向无线设备路由免费呼叫的方法和系统 | |
FI98002C (fi) | Menetelmä ajopäiväkirjan ylläpitämiseksi | |
CN104680784B (zh) | 一种约车车载终端 | |
DE19923060A1 (de) | Vorrichtung und Verfahren zum Führen eines Fahrtenbuches | |
KR102210678B1 (ko) | 대리운전 서비스 제공시스템 | |
JPH1131294A (ja) | 集配管理システムおよび集配管理端末装置 | |
JP2006268604A (ja) | 乗車案内システム、情報配信サーバおよび案内端末装置 | |
CN110418291A (zh) | 乘车站点识别方法、售票管理系统及电信运营商平台 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: PARKIT OY |
|
BB | Publication of examined application |