FI97956C - Menetelmä ja laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä Download PDF

Info

Publication number
FI97956C
FI97956C FI941115A FI941115A FI97956C FI 97956 C FI97956 C FI 97956C FI 941115 A FI941115 A FI 941115A FI 941115 A FI941115 A FI 941115A FI 97956 C FI97956 C FI 97956C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
casting
product
cross
section
segment
Prior art date
Application number
FI941115A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI941115A (fi
FI941115A0 (fi
FI97956B (fi
Inventor
Giovanni Arvedi
Giovanni Gosio
Original Assignee
Giovanni Arvedi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from ITMI912414A external-priority patent/IT1251308B/it
Priority claimed from PCT/IT1992/000113 external-priority patent/WO1993004802A1/en
Priority claimed from CZ951102A external-priority patent/CZ110295A3/cs
Application filed by Giovanni Arvedi filed Critical Giovanni Arvedi
Publication of FI941115A publication Critical patent/FI941115A/fi
Publication of FI941115A0 publication Critical patent/FI941115A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97956B publication Critical patent/FI97956B/fi
Publication of FI97956C publication Critical patent/FI97956C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D11/00Continuous casting of metals, i.e. casting in indefinite lengths
    • B22D11/12Accessories for subsequent treating or working cast stock in situ
    • B22D11/1206Accessories for subsequent treating or working cast stock in situ for plastic shaping of strands

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metal Rolling (AREA)
  • Continuous Casting (AREA)
  • Heat Treatment Of Steel (AREA)

Description

97956
Menetelmä ia laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä Tämä keksintö koskee menetelmää erimuotoisten aihioiden val-5 mistamiseksi suoraan jatkuvasti valamalla teräksestä, sekä laitteistoa tällaisen menetelmän toteuttamiseksi.
On entuudestaan tunnettua, että jatkuvaa valua käytetään yhä enemmän teräksen valmistamiseksi, mikä johtuu jatkuvaan io valuun liittyvistä selvistä ja yleisesti tunnetuista eduista verrattuna muihin valumenetelmiin. On kuitenkin selvää, että mainitulla tavalla aikaan saatu tuote sellaisena kuin se tulee esille vetolaitteelta, joka sijaitsee käyräviivaisen valureitin lopussa, ilmentää tyypillisen valukappaleen omi-15 naisuuksia kaikkine tällaisille puolivalmiille tuotteille ominaisine laadun puutteineen. On itse asiassa mahdollista havaita metallografista analyysiä käyttäen, että raekoko ja rakenteen isotrooppisuus ovat epätyydyttäviä ja että hiilen suhteellinen osuus ei ole homogeeninen, vaan pääsääntöisesti 20 keskittynyt tuotteen keskiosiin missä grafiittia erottuu, mikä puolestaan saa aikaan sen, että tuote joka on saatu aikaan edellä mainitulla tavalla jatkuvasti valaen, ei suoraan sovellu valssattavaksi kun halutaan saada aikaan loppu tuotteita, jotka koostuvat korkealuokkaisesta tai laadultaan 25 erinomaisesta teräksestä.
Silloin, kun kyseessä on korkealuokkainen teräs, jatkuvaa valua voidaan käyttää kun halutaan saada aikaan aihioita, jotka kuljettuaan uunin kautta siirretään valssauslaittee-30 seen, jossa niistä muotoillaan tankoja, jotka taas puolestaan voidaan valinnaisesti kuumentaa toisessa uunissa ja jotka lopulta viedään valssauslaitteeseen viimeisteltäviksi. Silloin, kun kyseessä on laadultaan erinomainen teräs, valua suoritetaan jopa valuharkon muodossa eikä jatkuvasti, ja 35 jokaisen harkon kohdalla jäähtyminen säädetään ennalta mää rätyn jäähdytysohjelman avulla, minkä vuoksi tässä edellä mainitut harkot, tai isokokoiset aihiot, siirretään muoto-valssaukseen, tämän jälkeen esivalssaukseen (karkeisvals-saukseen) ja viimeistelyvalssaukseen, jolloin yleensä suori- 2 97956 tetaan myös kahden peräkkäisen suoritusvaiheen välillä kuumentaminen uunissa, jolloin suoritusvaiheet muodostavat erittäin pitkän ja kalliin sarjan.
5 Näin ollen tämän keksinnön kohteena onkin saada aikaan sellainen menetelmä, joka tekee mahdolliseksi erimuotoisten aihioiden valmistamisen suoraan jatkuvasti valamalla siten, että mainitut aihiot ovat esimerkiksi helposti siirrettävissä välittömästi tämän toimenpiteen jälkeen viimeistelyvalssaus 10 laitteelle ilman muita suoritusvaiheita. Toinen tämän keksinnön kohteista on saada aikaan laitteisto, jota käyttäen on mahdollista toteuttaa mainitun kaltainen menetelmä.
Keksinnön mukaisesta menetelmästä saavutettava etu, kuten 15 jäljempänä on selitetty, on siinä että valutuotteen yhtenäi sessä sisäisessä raekoossa ilmenee sellaisia ominaisuuksia, kuten hienous, homogeenisuus ja isotrooppisuus sekä erottuneen grafiitin täydellinen puuttuminen, mitkä yleensä ovat ominaisia tuotteelle, joka on valmis siirrettäväksi viimeis-20 telyvalssauslaitteelle, jolloin näin ollen voidaan jättää suorittamatta muotoiluun ja esivalssaukseen liittyvät vaiheet sekä myös niiden väliset kuumennusvaiheet, ja näin ollen voidaan saavuttaa huomattavaa energian säästöä.
25 Tämän keksinnön mukaiselle menetelmälle on ominaista jatkuvan valun avulla aikaan saatu valutuotteen sulan sisuksen muodonmuutos, mikä saa aikaan tuotteen läpileikkauksen alan pienenemisen samalla, kun tätä läpileikkausta vastaava ympärysmitta pysyy muuttumattomana matkalla valuakselin alimman 30 geometrisen pisteen, jossa on vielä mahdollista löytää ylikuumentunutta nestettä, ja metallurgisen pituuden päätepisteen välillä, jossa päätepisteessä tuote on kokonaan muuttunut kiinteäksi. 1 Tämän keksinnön edullisen suoritustavan mukaisesti mainittu muodonmuutos saadaan aikaan sellaisessa vyöhykkeessä, jossa kiinteiden rakeiden pitoisuus on välillä 10 - 80 prosenttia.
3 97956
Edellä mainittu muodon muokkaus voi käytännöllisesti katsoen käsittää aihion muodon muuttumisen pyöreästä neliömäiseksi tai suorakulmiomaiseksi tai neliömäisestä suorakulmioina isek-si, tai lähtien viimeksi mainitusta läpileikkaukseltaan 5 vieläkin litteämpään muotoon.
Tämän keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi tarkoitettu laitteisto on pääsääntöisesti sellainen, että se käsittää ainakin yhden sellaisen valssauslaitteiston sektorin, 10 joka sijaitsee käyräviivaisella valureitillä ja jolle on tehty mahdolliseksi liikkua suhteessa vastaavaan vastakkaiseen sektoriin nähden, sekä laitteiston, joka kykenee siirtämään edellä mainitun liikkuvan sektorin lähelle edellä mainittua itselleen vastakkaista sektoria ainakin yhdessä ta-15 sossa, joka käsittää valuakselin.
Tämän keksinnön mukaisen menetelmän ja tämän keksinnön mukaisen laitteiston edut ja ominaisuudet käyvät paremmin ilmi jäljempänä esitetystä yksityiskohtaisesta selityksestä sekä 20 siihen liittyvistä piirustuksista, jotka on tarkoitettu havainnollistamaan keksintöä, mutta eivät rajoita millään tavalla keksintöä.
Seuraavassa on selitetty lyhyesti oheisia kuvioita.
25
Kuviossa 1 on esitetty hyvin kaavamainen piirros yksittäisestä valutuotteesta käyräviivaista valureittiä pitkin, jotta voitaisiin havainnollistaa tämän keksinnön mukaiseen menetelmään liittyviä perusparametrejä.
30
Kuviossa 2 on vastaavalla tavalla kaavamaisesti esitetty laitteisto jatkuvan valun suorittamiseksi, jota laitteistoa on modifioitu jotta voitaisiin suorittaa tämän keksinnön mukainen menetelmä.
Kuviossa 3 on esitetty läpileikkauskuva kuviossa 2 esitettyä linjaa III-III pitkin siten, että voidaan havainnollistaa tangon muokkausta.
35 4 97956
Kuvassa 1 on esitetty hyvin kaavamaisesti ja sellaisesta kohdasta, joka käsittää valuakselin, terästuote jatkuvan valun aikana. Kuvassa merkinnällä 10 on esitetty vapaata nesteen pintaa aihiomuotissa (valuastiassa) ja merkinnällä S 5 alinta sellaista geometristä pistettä valuakselilla, jossa pisteessä vielä mahdollisesti esiintyy ylikuumentunutta nestettä. Toisin sanoen, pisteen S alapuolella lämpötila saavuttaa kullekin teräkselle ominaisen "likvidusarvon", kun taas kahden esitetyn linjan Sj^ ja s2 yläpuolella lämpötila on 10 korkeampi, ja tällaisessa vyöhykkeessä neste on ylikuumen tunutta eikä sisällä kiinteitä rakeita.
Pisteen S paikka voidaan määrittää kullekin valulaitteistol-le, riippuen muotissa "likvidusarvon” yläpuolella olevan is teräksen lämpötilasta kyseessä olevan teräksen laadun mukaan, ja se voidaan ilmoittaa käyttämällä hyväksi aikatekijää (t), joka puolestaan vastaa jotakin tiettyä nopeutta. Määrittämällä aikatekijä t on mahdollista ekstrapoloida pisteen S paikka riippuen mahdollisista eri valunopeuksista.
20
On yleensä oletettavaa, että pisteen S paikka sijaitsee valuastian alapuolella, ja tarkkaan ottaen valssauslaitteis-ton ensimmäisessä osassa, jota yleisesti nimitetään "nol-lasegmentiksi" (ulos vedettävä osa). L kuvaa sitä pistettä, 25 jossa valutuote on kokonaan muuttunut kiinteäksi ja etäisyys lm, joka esiintyy tällaisen pisteen ja pisteen S välillä, määritellään yleisesti "metallurgiseksi pituudeksi".
Yleisen käsityksen mukaan, kahden linjan s1 ja s2 alapuolella 30 sijaitseva sekä näiden linjojen ja jo kiinteytyneen osan P
("kuori") sisäseinämien välissä oleva neste jo sisältää kiinteitä rakeita, joiden pitoisuus kasvaa kohti alempaa vyöhykettä, kunnes tapahtuu täydellinen kiinteytyminen kohdassa L. Tässä viskoosissa tai puolikiinteässä massassa (M) 35 on itse asiassa tasapainossa joko varsinaista nestettä tai kiinteitä suspendoituneita rakeita. Linjalla X-X kiinteiden rakeiden pitoisuus massassa (M) on nolla kohdassa S ja 100 prosenttia kohdassa L, ja se kasvaa lineaarisesti pitkin metallurgista pituutta.
Il 5 97956
Kiinteän osuuden P etenemisnopeus on selvästi yhtä suuri joka kohdassa, kun taas massan (M) nopeuden on täytettävä toisen lainen ehto, sen nimittäin on syötettävä kussakin tapauksessa kiinteytymistapahtumaa, jotta voitaisiin välttää tyhjien 5 vyöhykkeiden muodostumien ennen pistettä L, mikä saisi aikaan murtumien syntymisen lopputuotteeseen. On edelleen huomattava, että metallurginen pituus lm on välttämättä sellainen, että se tekee mahdolliseksi pisteen L sijaitsemisen veto-laitteeseen 20, joka sijaitsee edellä mainitun käyräviivaisen 10 valureitin lopussa, nähden ylävirtaan (katso kuvio 2).
Tässä yhteydessä on tehty se yllättävä havainto, että mikäli tämän keksinnön mukaisesti puristetaan sulan sisuksen omaavan valutuotteen seinämiä P, jolloin puristaminen tapahtuu ennen 15 pistettä L, ja näin menetellen pienennetään tuotteen tila vuutta muotoilemalla sen läpileikkausta, saadaan aikaan aihio jolla on kaikki halutut ominaisuudet, jotta syntyisi laadultaan hyvä tai erinomainen terästuote.
20 Tällaisen muutoksen mahdolliseksi tekevä mekanismi ei ole täysin selvillä, mutta voidaan kastoa, että saattamalla kiinteät seinämät P lähelle toisiaan saadaan aikaan fluidi-massan M, joka sisältää jo kiinteässä olomuodossa olevia rakeita ja jonka voidaan katsoa olevan puolikiinteää tai 25 "viskoosia”, sisäpuolelle nopeusgradientti tai kiihtyvyys, joka puolestaan saa aikaan sen, että dendriittimäiset haarautumat, joita yleensä muodostuu mainitun massan sisäpuolelle, rikkoutuvat. Nämä murskatut rakeet pienenevät kooltaan ja ne suuntautuvat mahdollisimman satunnaisella tavalla, mikä 30 saa näin ollen aikaan sen, että niiden ominaisuudet tulevat erityisen homogeenisiksi ja isotrooppisiksi, kun taas väite tään eri faasien erottuminen, nimittäin hiilen (grafiitin) pitoisuuden kasvu kohti tuotteen keskiosaa. 1
Olennainen ehto tällaisten tulosten saavuttamiseksi on, että nestemäisen valusydämen muodonmuutos, joka saadaan aikaan pisteiden S ja L välillä, pienentää valutuotteen tilavuutta samalla, kun sen pituus on sama (muuttumaton), kun taas sen lateraalinen pinta pysyy vakiona, missä tapauksessa itse 6 97956 asiassa ei esiinny sen enempää venytys- kuin valssausvaiku-tusta näiden käsitteiden varsinaisessa merkityksessä siten, että niihin liittyisi kiinteän aineen virumista, ennen kuin päästään käsiksi valutuotteen sisällä olevaan viskoosiin 5 massaan M koko pituudelta lm.
Läpileikkauksen suhteen, (koska pituudella ei itse asiassa ole asiaan mitään vaikutusta, sillä se pidetään vakiona) on pinta-alaa pienennettävä, kun taas sen piiri pidetään suunko nilleen vakiona.
Seuraavat muodonmuutokset ovat siten mahdollisia: - pyöreästä valutuotteesta neliömäiseksi tuotteeksi tai suorakulmion muotoiseksi tuotteeksi, 15 - neliömäisistä aihioista suorakulmion muotoisiksi aihioiksi, tai - tietystä suorakulmion muotoisesta aihiosta vieläkin ohuempaan tuotteeseen, nimittäin sellaiseen tuotteeseen, jolla on suuri eri sivujensa mittojen keskinäinen suhde.
20
Teoreettisesti tarkastellen, voisi olla mahdollista saada aikaan jopa n sivua käsittävän valuläpileikkauksen muodonmuutos sellaiseksi muokatuksi läpileikkaukseksi, joka käsittää metallurgisen pituuden loppuun tultaessa n-1 sivua, 25 siitäkin huolimatta, että tällaisella hypoteesilla on heikot mahdollisuudet tulla toteutetuksi käytännössä.
On erityisesti korostettava sitä, että siinä tapauksessa että edellä selitetty muodonmuutos tapahtuu ilman, että tällainen 30 ehto täyttyy, tilavuus kasvaisi tai parhaimmillaankin se pysyisi ennallaan, jolloin edellä selitettyjen haluttujen ominaisuuksien kannalta välttämätön oletus jäisi toteutumatta, jotka mainitut ominaisuudet juuri saavat aikaan sen, että tuote voidaan siirtää suoraan viimeistelyvalssauslaitteelle 35 ilman, että suoritetaan mitään mainittujen vaiheiden välille sijoittuvaa vaihetta, koska sillä jo on kaikki ne ominaisuudet, joita halutulta puolivalmiilta tuotteelta edellytetään.
Il 7 97956
Kuten jo aiemmin edellä on mainittu, tämän keksinnön mukainen muodonmuutos voidaan saada aikaan koko metallurgisen pituuden matkalta alkaen pisteestä S, mutta edullisesti kuitenkin metallurgisen pituuden sisälle sijoittuvalla rajoitetulla 5 vyöhykkeellä, joka mainittu vyöhyke voidaan määritellä siksi vyöhykkeeksi, joka vastaa 10 - 80 prosentin kiinteiden rakeiden pitoisuutta x massassa M, joka pitoisuus voidaan helposti määrittää, mikäli otetaan huomioon, että xs = 0 ja että xL = 100. Siten, mikäli ls on pisteen S etäisyys mitat-10 tuna l0:sta, on pitoisuus xL missä tahansa pisteessä, etäisyydellä 1 mitattuna l0:sta: x = (1-lsJ/l* - 15 Voi olla hyödytöntä suorittaa muodonmuutosta, johon liittyy tilavuuden pieneneminen, liian korkealla valuvyöhykkeessä, missä kiinteiden rakeiden pitoisuus on pienimmillään, jolloin itse rakeisiin ei välittyisi kiintyneiden seinämien P aiheuttama mekaaninen vaikutus, koska ne ovat dispergoituneina 20 nestemäiseen massaan.
Toisaalta kuitenkin voi olla jopa haitallista suorittaa edellä selitettyä muodonmuutosta alimmassa vyöhykkeessä lähellä pistettä L, missä mainitut seinämät P ovat jo niin 25 lähellä toisiaan, että helposti tapahtuu muutama hitsaantu- minen ja vastaavasti nestemäistä ainetta sisältävien taskujen muodostuminen, mikä nestemäisen materiaalin muuttuessa kiinteäksi ja siten tilavuudeltaan pienemmäksi saisi aikaan sen, että muodostuisi tuotteen sisään onkalolta, mitä tulisi 30 välttää.
Kuviosta 2 käy ilmi erittäin kaavamaisella tavalla esitettynä tämän keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi soveltuva laitteisto sellaisena kuin jäljempänä on lyhyesti selitetty. 35 Tuote 1, joka sijaitsee harkkomuotissa 10, laskeutuu alaspäin läpi niin sanottujen “jalkatelojen" li pitkin valssausrataa 13, jonka määrittävät pareittain vastakkain sijaitsevat valssaustelojen kehikot 12, 14, 12', 14' ja niin edelleen.
Ensimmäinen sektori, joka sijaitsee välittömästi jalkatelojen 97956 δ 11 jälkeen, on tietyissä tapauksissa, silloin kun sen katso taan olevan riittävä rajoittamaan tämän keksinnön mukaista tilavuuden pienenemiseen johtavaa muodonmuutosta, yleensä täten sijoitettu ja sitä kutsutaan nollasegmentiksi. Segmen-5 tit 12, 12', 12'' ja niin edelleen sijaitsevat kaikki edellä mainitun muodoltaan käyräviivaisen valssausradan ulommalla osalla, niille nimittäin on ominaista suurempi taivutussäde, kun taas segmentit 14, 14' ja niin edelleen on määritelty sisäsegmenteiksi. Tässä edellä mainitun segmentin 12 telat on 10 numeroitu viitenumerolla 12a ja vastaavasti segmentin 14 telat numerolla 14a sekä muut telat vastaavalla tavalla.
Tämän keksinnön sekä aiemmin edellä mainitun hypoteesin mukaisesti meneteltäessä, jonka mainitun hypoteesin mukaisesti 15 meneteltäessä tämän keksinnön mukainen muodonmuutos määräytyy mainitun ensimmäisen segmentin mukaisesti, mainittu sisempi osa 14 valmistetaan siten, että se on liikkuva mainittuun ulompaan telarataan 12 nähden millä tahansa edullisesti soveltuvalla ja entuudestaan tunnetulla tavalla siten, että 20 se käsittää laitteen 16, jonka avulla voidaan vetää kehikkoa 14 kohti vastakkaista kehikkoa 12 ja sen lähelle, joka viimeksi mainittu kehikko on liikkumaton. Kuten kuvasta 2 käy ilmi, kehikko- tai laakerirakenne 14, joka käsittää telat 14a, on laakeroitu kohdassa 15 toisesta päästään, edullisesti 25 ylemmästä päästään, ja hydraulisen männän 16 avulla työnne tään mainitun sisemmän rakenteen vastakkaista päätä kohti mainittua, liikkumatonta ulompaa valssausrataa 12. Tietenkin on mahdollista käyttää mitä tahansa alan ammattimiehelle tunnettua käyttökelpoista ratkaisua tässä edellä esitettyihin 30 ongelmiin, ja näin ollen onkin mahdollista esimerkiksi antaa mainitun sisemmän segmentin 14 liukua liukukiskoa tai jotain muuta vastaavaa laitetta pitkin ja käyttää yhtä tai useampaa hydraulista mäntää, joiden avulla saadaan aikaan liukuminen mainitun liukukiskon tai muun vastaavan laitteen suhteen. 35 Joka tapauksessa, tämän kaltainen laitteisto soveltuu käy tettäväksi silloin, kun läpileikkaukseltaan neliömäinen tuote tai aihio on muotoiltava suorakulmion muotoiseksi aihioksi, tai silloin kun jo entuudestaan suorakulmainen tuote on - 97956 9 muotoiltava uudelleen edelleenkin suorakulmaiseksi, mutta litteämmäksi, kuten esimerkiksi paksuksi levyksi.
Jos taas on muotoiltava pyöreitä tuotteita sellaisiksi tuot-5 teiksi, jotka ovat neliömäisiä tai suorakulmaisia poikki leikkaukseltaan, ei ole enää riittävää että työstää vain kuvion 2 mukaisessa tasossa, vaan vastaava vaihe on samaan aikaan suoritettava mainitun tason kanssa kohtisuorassa olevan tason suunnassa, joka samoin aina käsittää valuakselin Χίο X siten kuin kuviosta 3 käy ilmi. Tässä tapauksessa pyöreän tuotteen 1 uudelleen muotoileminen saadaan aikaan samanaikaisesti kahdella telaparilla, jotka sijaitsevat vastakkaisissa asemissa saman, muodoltaan pyöreän valutuotteen ympäryksen suhteen, nimittäin teloilla 12a ja 14a, jotka sijaitsevat 15 toistensa kanssa vastakkain olevissa ulommassa ja sisemmässä telakehikossa, jotka on esitetty kuviossa 2, sekä teloilla 22a ja 24a, jotka vastaavasti sijaitsevat telakehikoissa, joita ei ole esitetty kuvassa 2 ja jotka viimeksi mainitut, vastakkain sijaitsevat telat sijaitsevat kohtisuorassa suun-20 nassa telakehikoissa 12 ja 14 sijaitseviin teloihin 12a ja 14a nähden.
Sektoriin, jossa tapahtuu uudelleen muotoilu, nähden jäljempänä sijaitseviin teloihin kuuluvat edullisesti sellaiset 25 männät joiden avulla voidaan saada aikaan puristus kohti valukappaleen sisäpuolta, ei kuitenkaan enää uudelleen muotoilun suorittamiseksi, vaan ferrostaattisen paineen vastus tamiseksi ja tästä johtuvan mahdollisen pullistumisen estämiseksi, joka pullistuminen voi tapahtua kahden peräkkäisen 30 telan kanssa tapahtuvan kosketuksen välillä, ja täten saada aikaan edeltävässä muotoiluvaiheessa saavutetun koon pysyminen.
Esimerkki 35
Jatkuvan valun suorittamiseksi tarkoitetusta erityisestä valuastiasta, joka oli läpileikkaukseltaan pyöreä, valettiin etenemisnopeuden ollessa V = 2 m/min. pyörötanko jonka läpi mitta oli 130 mm. Vyöhykkeessä, jossa kiinteiden rakeiden 10 97956 pitoisuus oli välillä 28 - 76 % ja metallurgisen pituuden ollessa (tässä tapauksessa) 8 m, saatiin aikaan uudelleen muotoilu jonka tuloksena saatiin aikaan läpileikkaukseltaan olennaisesti neliömäinen aihio, jonka sivut olivat 100 mm.
5 Tämän jälkeen mainittu aihio muotoiltiin toisenlaiseksi, kooltaan samanlaiseksi aihioksi, mutta tämä suoritettiin kuitenkin siten, että nopeus nostettiin arvoon 3 m/min., ja uudelleen muotoilu, joka suoritettiin edellä selitetyllä 10 tavalla, saatiin aikaan vyöhykkeessä joka sijaitsi pi- toisuusarvojen x välissä, jotka mainitut pitoisuudet olivat 14 % ja 46 %, kun taas metallurginen pituus oli 12 m.
Kummassakin tapauksessa valutuotteesta otettiin näytteitä 15 heti, kun kiinteytyminen oli tapahtunut, jolloin havaittiin makrografista analyysiä käyttäen seuraavat seikat: a) hienojakoinen rakenne ilman merkkejä dendriittimäisistä muodostelmista, b) rakenteen isotrooppisuus ilman mitään varsinaista rakeiden 20 suuntautumista, c) erottuneiden grafiittifaasien puuttuminen ja homogeeninen rakenne kemiallisen koostumuksen suhteen koko läpileik-kausalalla, d) mekaanisten ominaisuuksien isotrooppisuus (vetolujuus, 25 murtumispiste, murtumisvenymä, iskunkestävyys), e) paremmat mekaaniset ominaisuudet tavanomaisella tavalla valamalla aikaan saatuun tuotteeseen nähden silloin, kun tavanomaisella tavalla menetellen pyrittiin samoihin lopputuotteen ominaisuuksiin käyttäen valssausvaiheessa alempaa 30 suhteellista dimensioiden pienentämistä.
Edellä selitetyn perusteella on selvää, että tämän keksinnön mukainen laitteisto mahdollistaa sen, että jatkuvasti valamalla saatava tuote, jota käsitellään edellä selitetyllä 35 tavalla, voidaan suoraan siirtää viimeistelyn suorittamiseksi tarkoitetulle valssauslaitteistolle siten, että väliin sijoitetaan vain lämmitysuuni, tai vaihtoehtoisesti induktiouu-ni, jonka avulla säädetään lämpötila valssausolosuhteita vastaavaksi.
11 97956 Tähän keksintöön voidaan tehdä alan asiantuntijoiden toimesta valinnaisia muutoksia ja lisäyksiä, jotka koskevat keksinnön mukaista menetelmää, samoin voidaan tämän keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi tarkoitettuun laitteistoon tehdä 5 muutoksia siten, että myös nämä muutokset kuuluvat tämän keksinnön piiriin.

Claims (7)

12 97956
1. Menetelmä jatkuvasti valetusta terästuotteesta (1) koostuvien aihioiden valmistamiseksi, joka käsittää vaiheen missä 5 tuotteen (1) sula sisus muotoillaan uudelleen, tunnettu siitä että mainitussa vaiheessa saadaan aikaan tuotteen (1) läpileikkauksen pinta-alan pieneneminen, jolloin mainittua läpileikkausta vastaava ympärysmitta säilyy ennallaan, sekä siitä että se suoritetaan valuakselilla (X-X) sijaitsevan alimman 10 pisteen (S), jossa vielä on läsnä ylikuumentunutta nestettä, ja metallurgisen pituuden (lm) pään (L) välillä, jossa viimeksi mainitussa pisteessä tuote (1) on kokonaan kiinteässä olomuodossa, mainitun valuakselin kahden pisteen rajoittamassa vyöhykkeessä, jolloin mainitut pisteet vastaavat sulan 15 sisuksen (M) kiinteiden rakeiden pitoisuuksia 10% ja 80%.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää läpileikkaukseltaan pyöreän valetun tuotteen läpileikkauksen muotoilemisen neliömäiseksi tai suorakulmion 20 muotoiseksi tuotteeksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää läpileikkaukseltaan neliömäisen valutuotteen läpileikkauksen muotoilemisen suorakulmion muotoiseksi tuot- 25 teeksi.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää valutuotteen suorakulmion muotoisen läpileikkauksen uudelleen muotoilemisen toiseksi suorakulmion 30 muotoiseksi leikkaukseksi, jonka eri sivujen välinen suhde on kauempana arvosta 1.
5. Laitteisto teräksen jatkuvan valun suorittamiseksi vaatimuksen l mukaista menetelmää käyttäen, joka laitteisto kä- 35 sittää muotin (10), jalkatelat (11) ja kaarevan valssausradan (13) , joka käsittää valuakselin (X-X), toisiinsa nähden vastakkain sijaitsevat ulommat (12, 12', ...) ja sisemmät (14, 14segmentit, joista mainituista sisemmistä segmenteistä (14, 14',...) muotin (10) jälkeen jalkateloista 13 97956 (11) alavirtaan ainakin ensimmäinen on liikuteltava mainitun valuakselin (X-X) alimman pisteen (S), jossa vielä on läsnä sulaa ydintä, ja mainitun metallurgisen pituuden (lm) pään (L) , jossa viimeksi mainitussa pisteessä koko teräksestä 5 koostuva mainittu tuote (1) on kiinteässä olomuodossa, välillä, sekä välineen (16), joka soveltuu mainitun ainakin yhden segmentin (14) siirtämiseen sitä vastapäätä olevan kiinteän segmentin (12) lähelle aiheuttaen siten valutuotteen läpileikkauspinnan pienenemisen, tunnettu siitä että mainittu ίο ainakin ensimmäinen sisempi segmentti (14) on laakeroitu (15) yläpäästään ja liitetty alapäästään hydraulisylinterin (16) mäntään, sekä telojen kehikoista (22, 24), jotka määrittävät väliinsä jäävän mainitun valssausradan (13), joka käsittää telat (22a, 24a), jotka ovat kohtisuorassa segmenttien (12, 15 12', 14, 14',) teloihin (12a, 14a) nähden, jolloin mainittua ainakin ensimmäistä liikuteltavaa sisempää segmenttiä (14) vastaavat kehikot on myös sovitettu liikuteltaviksi, ja on järjestetty välineet mainittujen kehikkojen (22, 24) työntämiseksi kohti valuakselia (X-X) sekä samojen kehikkojen 20 saattamiseksi lähelle toisiaan, kohtisuoraan mainitun liikuteltavan segmentin (14) liikeradan suhteen.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainitut valssausradan segmenttien telat (12'a, 12''a, 25 . ..; 14'a, 14''a, ...), jotka sijaitsevat mainitusta liikku vasta segmentistä katsoen alavirtaan, ovat kukin varustettuja männillä valun (1) sisäpuoleen suuntautuvan puristuksen aikaansaamiseksi vastustamaan mainitun valun ferrostaattista painetta ja täten sovittamaan edeltävän uudelleenmuotoilu-30 vaiheen aikana saavutettuun kokoon.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että se on suoraan liitetty viimeistelyyn tarkoitettuun valssauslaitteeseen siten, että välissä on vain uuni, 35 vaihtoehtoisesti induktiouuni, lämpötilan palauttamiseksi valssausvaiheeseen soveltuvaan arvoon. 14 97956
FI941115A 1991-09-12 1994-03-09 Menetelmä ja laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä FI97956C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ITMI912414 1991-09-12
ITMI912414A IT1251308B (it) 1991-09-12 1991-09-12 Processo ed apparecchiatura per la produzione di billette e blumi da colata continua per acciai di alta ed altissima qualita'
PCT/IT1992/000113 WO1993004802A1 (en) 1991-09-12 1992-09-14 A process and apparatus for the manufacture of billets and blooms from a continuously last steel showing high or excellent quality
IT9200113 1992-09-14
CZ110295 1992-10-30
CA2145766 1992-10-30
CZ951102A CZ110295A3 (en) 1992-09-14 1992-10-30 Volumetric liquid apparatus
CA002145766A CA2145766A1 (en) 1992-09-14 1992-10-30 Volumetric fluid machine equipped with pistons without connecting rods

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI941115A FI941115A (fi) 1994-03-09
FI941115A0 FI941115A0 (fi) 1994-03-09
FI97956B FI97956B (fi) 1996-12-13
FI97956C true FI97956C (fi) 1997-03-25

Family

ID=27169983

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941115A FI97956C (fi) 1991-09-12 1994-03-09 Menetelmä ja laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5497821A (fi)
EP (1) EP0603330B1 (fi)
JP (1) JPH06510486A (fi)
AU (1) AU658451B2 (fi)
BG (1) BG61684B1 (fi)
BR (1) BR9206488A (fi)
DE (1) DE69209656T2 (fi)
FI (1) FI97956C (fi)
GR (1) GR3019548T3 (fi)
NO (1) NO301809B1 (fi)
PL (1) PL170722B1 (fi)
RU (1) RU2094139C1 (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1280171B1 (it) * 1995-05-18 1998-01-05 Danieli Off Mecc Linea di colata verticale per bramme
DE19921296A1 (de) * 1999-05-07 2000-11-09 Sms Demag Ag Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von stranggegossenen Stahlerzeugnissen
SI1909980T1 (sl) * 2005-07-19 2010-01-29 Giovanni Arvedi Postopek in pripadajoč obrat za izdelavo dolgih jeklenih izdelkov brez prekinitve
DE602005024455D1 (de) 2005-07-19 2010-12-09 Giovanni Arvedi Verfahren und anlage zur herstellung von stahlplatten ohne unterbrechung
US8216985B2 (en) 2007-04-27 2012-07-10 Ntn Corporation Grease composition and grease-enclosed bearing
ES2759779T3 (es) 2011-07-08 2020-05-12 Primetals Technologies Germany Gmbh Procedimiento y aparato para la fabricación de productos metálicos largos en una colada continua
ES2474122T3 (es) 2012-02-01 2014-07-08 Lenswista Ag Lente de contacto de silicona
KR101739674B1 (ko) * 2013-06-20 2017-05-24 신닛테츠스미킨 카부시키카이샤 주편의 연속 주조 방법
JP5737374B2 (ja) * 2013-11-29 2015-06-17 Jfeスチール株式会社 丸鋼片の製造方法
IT201600102472A1 (it) * 2016-10-12 2018-04-12 Danieli Off Mecc Dispositivo per la soft reduction di prodotti metallici di sezione tonda
AU2020268370B2 (en) 2019-05-07 2024-06-13 United States Steel Corporation Methods of producing continuously cast hot rolled high strength steel sheet products

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT251213B (de) * 1964-07-03 1966-12-27 Boehler & Co Ag Geb Verfahren zur Herstellung von Quadrat- oder Rundsträngen
US3393727A (en) * 1965-10-22 1968-07-23 Koppers Co Inc Continuous casting machine having billet shape maintaining rollers
CH489300A (de) * 1968-04-09 1970-04-30 Concast Ag Vorrichtung zur Führung eines Metallstranges in der Sekundärkühlzone einer Stranggiessanlage und Verfahren zum Betrieb der Vorrichtung
SE417289B (sv) * 1976-07-30 1981-03-09 Jernkontoret Sett vid kontinuerlig gjutning av segringsbenegna stal och metallegeringar samt anordning for settets utforande
JPS5758964A (en) * 1980-09-25 1982-04-09 Nippon Steel Corp Continuous casting device for beam blank
JPS6015058A (ja) * 1983-07-08 1985-01-25 Kawasaki Steel Corp 連続鋳造におけるトツプクロツプ短縮法
JPS61202751A (ja) * 1985-03-04 1986-09-08 Ishikawajima Harima Heavy Ind Co Ltd 連続鋳造方法および装置
JPS62252647A (ja) * 1986-04-24 1987-11-04 Ishikawajima Harima Heavy Ind Co Ltd 金属片連続製造方法及び装置
JPH0818116B2 (ja) * 1987-03-02 1996-02-28 大同特殊鋼株式会社 連続鋳造鋳片の製造方法
JPS63278654A (ja) * 1987-05-12 1988-11-16 Nkk Corp 軽圧下鋳造方法
AU3860689A (en) * 1988-06-16 1990-01-12 Davy (Distington) Limited The manufacture of thin metal slab
FR2647377B1 (fr) * 1989-04-06 1993-04-30 Techmetal Promotion Procede et installation de coulee de produits metalliques minces a reduction d'epaisseur sous la lingotiere

Also Published As

Publication number Publication date
EP0603330B1 (en) 1996-04-03
NO301809B1 (no) 1997-12-15
BG61684B1 (bg) 1998-03-31
FI941115A (fi) 1994-03-09
BG98646A (bg) 1995-01-31
NO940748L (no) 1994-03-11
AU658451B2 (en) 1995-04-13
DE69209656D1 (de) 1996-05-09
BR9206488A (pt) 1995-10-31
US5497821A (en) 1996-03-12
JPH06510486A (ja) 1994-11-24
RU2094139C1 (ru) 1997-10-27
PL170722B1 (pl) 1997-01-31
EP0603330A1 (en) 1994-06-29
FI941115A0 (fi) 1994-03-09
AU2650492A (en) 1993-04-05
GR3019548T3 (en) 1996-07-31
DE69209656T2 (de) 1996-08-29
NO940748D0 (no) 1994-03-04
FI97956B (fi) 1996-12-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI97956C (fi) Menetelmä ja laitteisto erimuotoisten aihioiden valmistamiseksi jatkuvasti valetusta teräksestä
MX2007006949A (es) Instalacion de colada continua de acero para formatos de palanquillas y desbastes.
US3974559A (en) Continuous casting process
US3491823A (en) Process for the manufacture of continuous castings
CN1280042A (zh) 复合轧辊的连续铸造装置及其方法
KR100295954B1 (ko) 긴강재의제조방법
CN1647870B (zh) 金属薄板双辊异步铸轧机
US3650314A (en) Apparatus for manufacturing stretch-formed products of high-melting metals
US7025118B2 (en) Method and device for continuously casting ingots, slabs or thin slabs
WO1993004802A1 (en) A process and apparatus for the manufacture of billets and blooms from a continuously last steel showing high or excellent quality
US3583469A (en) Method of continuously casting solid state cylinders
US5348075A (en) The manufacture of thin metal slab
KR102122682B1 (ko) 열간압연용 롤의 제조 장치
CA1179473A (en) Continuous cast steel product having reduced microsegregation
US4287934A (en) Continuous casting mold
JP2000326060A (ja) 連続鋳造された鋼材品の製造をするための方法及び装置
US5083604A (en) Method for improving internal center segregation and center porosity of continuously cast strand
KR100907570B1 (ko) 스틸 밴드의 수직 연속 주조 방법
RU2794362C1 (ru) Способ непрерывного литья двутавровых заготовок и устройство для его осуществления
KR101280946B1 (ko) 연속주조용 세그먼트 및 이를 이용한 연속주조방법
JP2888071B2 (ja) 薄鋳片連続鋳造方法
KR20150098017A (ko) 주조 설비
JPH091292A (ja) 薄鋳片の連続鋳造方法
JPH01258801A (ja) 丸型連続鋳造鋳片の鍛圧方法
KR20140147883A (ko) 주편의 연속 주조 방법

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed