FI97754B - Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö - Google Patents

Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö Download PDF

Info

Publication number
FI97754B
FI97754B FI945985A FI945985A FI97754B FI 97754 B FI97754 B FI 97754B FI 945985 A FI945985 A FI 945985A FI 945985 A FI945985 A FI 945985A FI 97754 B FI97754 B FI 97754B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
resonator
control circuit
control
resonant frequency
capacitance
Prior art date
Application number
FI945985A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI945985A0 (fi
FI97754C (fi
FI945985A (fi
Inventor
Aimo Turunen
Heli Jantunen
Original Assignee
Verdera Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verdera Oy filed Critical Verdera Oy
Publication of FI945985A0 publication Critical patent/FI945985A0/fi
Priority to FI945985A priority Critical patent/FI97754C/fi
Priority to AU42625/96A priority patent/AU689685B2/en
Priority to ES95941109T priority patent/ES2181804T3/es
Priority to US08/849,973 priority patent/US5923233A/en
Priority to PCT/FI1995/000695 priority patent/WO1996019842A1/en
Priority to JP8519546A priority patent/JPH11501469A/ja
Priority to EP95941109A priority patent/EP0799505B1/en
Priority to DE69528199T priority patent/DE69528199T2/de
Publication of FI945985A publication Critical patent/FI945985A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97754B publication Critical patent/FI97754B/fi
Publication of FI97754C publication Critical patent/FI97754C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01PWAVEGUIDES; RESONATORS, LINES, OR OTHER DEVICES OF THE WAVEGUIDE TYPE
    • H01P7/00Resonators of the waveguide type
    • H01P7/08Strip line resonators
    • H01P7/084Triplate line resonators

Landscapes

  • Filters And Equalizers (AREA)
  • Inductance-Capacitance Distribution Constants And Capacitance-Resistance Oscillators (AREA)
  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)

Description

97754
Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö -Elektrisk regiering av resonatorns resonansfrekvens . 5 Keksintö kohdistuu kytkentään, jolla säädetään resonaat torin resonanssitaajuutta. Resonaattori muodostuu oleellisesti neljännesaallon pituisesta keskijohtimesta, joka on toisesta päästään maadoitettu ja toisesta päästään avoin. Keskijohdinta ympäröi etäisyyden päässä johtava 10 vaippa. Kytkentään kuuluu säätöpiiri, joka sisältää ainakin yhden ohjattavan kytkimen, joka ohjauksen vaikutuksesta rinnankytkee säätöpiirin resonaattorin keskijohti-meen.
15 Sähköisesti säädettäviä resonaattoreita käytetään suurtaajuustekniikassa suodattimien ja jänniteohjattujen oskillaattorien (VCO) rakenneosana. Suodattamissa resonaattorin resonanssitaajuuden säädöllä voidaan vaikuttaa esimerkiksi suodattimen päästö- tai estokaistan keskitaajuu-20 teen, minkä vuoksi säädettävällä suodattimena on mahdollista korvata useampia kiinteällä keskitaajuudella toteutettuja suodattimia. Sähköinen säätö voi kohdistua myös suodattimen kaistanleveyteen. Säädettävistä suodattimista on etua esimerkiksi radiolaitteissa, jotka toimivat use-25 alla tiedonsiirtokanavalla ja joiden käyttämän piirilevy-pinta-alan tulee olla pieni ja valmistuskustannusten edulliset. Hyvänä esimerkkinä säädettävän suodattimen sovellutuskohteista ovat nykyiset, pienikokoiset matkapuhelimet .
30 • · Jänniteohjatun oskillaattorin (VCO) tapauksessa resonaat- - - torin säädöllä vaikutetaan oskillaattorin lähtötaajuu- . teen. Myös jänniteohjattujen oskillaattorien tärkeimpiä käyttökohteita ovat matkapuhelimet. Aikajakotekniikkaan 35 perustuvien digitaalisten puhelimien purskemuotoiset lähetteet ja puhelimen rf-osan systeemiratkaisut, joissa 2 97754 VCO toimii laajalla taajuusalueella, asettavat resonaattorille tiukat vaatimukset häiriösietoisuuden ja taajuuden säätöalueen suhteen.
5 Siirtojohtoresonaattoreissa resonanssitaajuuden tunnetut sähköiset säätötavat perustuvat pääsääntöisesti resonaattorin kapasitiivisen kuormituksen säätöön resonaattorin maadoittamattomassa korkeaimpedanssisessa päässä. Säätö-kytkentä voi muodostua esimerkiksi resonaattorin keski-10 johtimen rinnalle, korkeaimpedanssisen pään ja maan välille galvaanisesti kytketystä, yhden tai useamman kapa-sitanssidiodin muodostamasta säätöpiiristä, jota ohjataan ohjausjännitteellä. Kapasitanssidiodi toimii säädettävänä kapasitanssina. Esimerkiksi koaksiaaliresonaattorissa 15 voidaan kapasitanssidiodi sijoittaa resonaattorin kuormitetun pään eli reiän yläreunan ja maadoitetun yläpinnan välille. Vastaavan tyyppinen säätökytkentä on toimiva kaikissa siirtojohtoresonaattoreissa. Kapasitanssin säädöllä saavutetaan laaja säätöalue.
20
Kapasitiiviseen säätöön liittyy kuitenkin ongelmia. Säätökytkentä kasvattaa tuntuvasti resonaattorin häviöitä.
Tästä on seurauksena esimerkiksi resonaattoreista muodostuvan suodattimen päästökaistan vaimennus, mikä ei ole 25 toivottavaa. Lisäksi kytkennöissä yleisesti käytetyt komponentit, erityisesti kapasitanssidiodit, eivät kestä resonaattorin avoimen pään voimakkaan sähkökentän aiheuttamia suuria jännitteitä ja tehoja. Komponentteihin kohdistuva ylikuormitus näkyy myös resonaattorin epästabii-30 Iina toimintana. Säätökytkennän komponenteista aiheutuvia • ongelmia on pyritty poistamaan esimerkiksi koaksiaali- - resonaattoreilla sijoittamalla kapasitanssidiodi reso naattorin reikään, jossa kentänvoimakkuus on lähellä nollaa. Tämä on kuitenkin valmistusteknisesti ongelmallista 35 ja sopii käytännössä vain koaksiaaliresonaattoreille.
3 97754
Eräs tapa toteuttaa resonaattorin sähköinen säätö on sijoittaa resonaattorin viereen toinen resonaattori, ns. sivuresonaattori, jonka resonanssitaajuus on säädön kohteena olevan eli pääresonaattorin resonanssitaajuutta so-5 pivasti suurempi tai pienempi. Sivuresonaattorin toisessa päässä on ohjattava kytkin, jonka avulla resonaattori on oikosuljettavissa maahan. Ohjattava kytkin voi olla esimerkiksi kapasitanssidiodi. Pääresonaattorin resonanssi-taajuuden säätö sivuresonaattorin avulla perustuu reso-10 naattorien väliseen kytkentään. Periaatteena on, että kytkimen ollessa auki sivuresonaattori toimii puolenaal-lon resonaattorina, jolloin sen resonanssitaajuus on niin kaukana pääresonaattorin resonanssitaajuudesta, ettei niiden välille synny säätövaikutusta. Kytkimen ollessa 15 kiinni, sivuresonaattori muuttuu neljännesaallon reso-, naattoriksi, joka puolestaan vaikuttaa pääresonaattorin resonanssitaajuuteen. Tällä säätömenetelmällä voidaan eliminoida säätökytkentään, erityisesti kapasitanssidio-diin, kohdistuvia suuria jännitteitä ja suurta rf-tehoa.
20 Menetelmä soveltuu pääasiassa dielektristen resonaattorien, etenkin dielektrisen kappaleen pintaan toteutettujen 1iuskajohtoresonaattorien säätöön.
Eräs tapa säätää helix-resonaattorin resonanssitaajuutta 25 on oikosulkea resonaattorikelan kierroksia, esimerkiksi PIN-diodilla, jolloin resonaattorin resonanssitaajuus kasvaa. Vastaavasti oikosulku voidaan poistaa ohjaamalla PIN-diodi estotilaan, jolloin resonanssitaajuus pienenee. Säätöalue määräytyy helix-kelaan asennettujen 30 "oikosulkujen" määrästä. Diodin kautta kulkeva virta, joka on verrannollinen oikosuljettavien kierrosten jännite-eroon, on pieni verrattuna kapasitiivisen säädön yhteydessä esitettyyn resonaattorin avoimen pään ja maan välillä kulkevaan virtaan. Tällä rakenteella voidaan siten 35 eliminoida säätökytkennän tehon- ja jännitteen kestoon liittyviä ongelmia. Tämän säätötavan ongelmat liittyvät 4 97754 kytkennän toteutukseen. "Oikosulkujen" juottaminen reso-naattorikelaan on sitä hankalampaa mitä pienempikokoinen resonaattori on kyseessä. Parhaiten tätä säätötapaa voidaankin soveltaa helix-antenneihin.
5 Tämän keksinnön tavoitteena on toteuttaa yksinkertainen neljännesaallon siirtojohtoresonaattorin resonanssitaa-juuden säätökytkentä, johon ei liity edellä esitettyjä säätöpiirin komponenttien tehon- ja jännitteen kestoon 10 tai kytkennän toteutukseen liittyviä ongelmia. Keksinnön mukaiselle kytkennälle resonaattorin resonanssitaajuuden säätämiseksi on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Muissa patenttivaatimuksissa on määritelty keksinnön eri suoritusmuotoja.
15
Keksinnön mukainen säätökytkentä sopii erityisesti liuska johtoresonaattoreiden resonanssitaajuuden säätöön. Keksinnössä tunnetun tekniikan mukainen resonaattorin kanssa rinnankytketty säätöpiiri, joka sisältää esimer-20 kiksi diodiin perustuvan ohjattavan kytkimen, on sijoitettu neljännesaaltoresonaattorin keskijohtimen oleellisesti matalaimpedanssisemman pään ja maan väliin, jolloin resonanssitaajuuden säätö perustuu pääasiassa resonaattorin induktanssin muutokseen. Kytkemällä säätöpiiri reso-25 naattoriin keskijohtimen fyysisen pituuden puolen välin alapuolelta, resonaattorin matalaimpedanssisesta päästä, voidaan resonaattorin kuvitella jakautuvan kahteen osaan: yläosaan, joka on oleellisesti kapasitiivinen, ja alaosaan, joka taas on oleellisesti induktiivinen. Keksin-30 nössä resonaattorin kokonaisinduktanssi syntyy pääasiassa alaosan ja säätökytkennän muodostaman induktanssin rin-nankytkennästä. Tämä induktanssi on pienempi kuin resonaattorin alkuperäinen induktanssi. Kytkimellä aiheutetun oikosulun seurauksena siis resonaattorin taajuus kasvaa.
35 Lisäämällä säätöpiiriin säädettäviä kapasitiivisia elementtejä, voidaan toteuttaa portaaton säätö. Säätöpiirin kapasitanssit ja induktanssit muodostavat tällöin sarja-resonanssipiirin, jonka induktiivinen reaktanssi on rin- ‘i nt i nm m i a : i 5 97754 nankytkennässä keskijohtimen alaosan kanssa. Keksinnön mukaisesti toteutettuun säätökytkentään vaikuttavat jän-* nitteet ja tehot ovat oleellisesti pienemmät kuin kytken nässä, jossa säädetään resonaattorin kapasitiivista kuor-5 mitusta resonaattorin korkeaimpedanssisessa päässä. Sää-tökytkennän kautta kulkevaan virtaan ja siten kytkennän komponenttien aiheuttamiin tehohäviöihin voidaan vaikuttaa komponenttien valinnalla. On edullista johtaa pääosa resonaattorin virrasta resonaattorin alaosan kautta, 10 sillä se on jo alunperin mitoitettu kestämään suuria virtoja.
Seuraavassa keksintöä kuvataan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 15
Kuvat la ja Ib esittävät ensimmäisen keksinnön mukaisen säätökytkennän ja sitä vastaavan sijaiskytkennän,
Kuvat 2a ja 2b esittävät toisen keksinnön mukaisen säätö-20 kytkennän ja sitä vastaavan sijaiskytkennän,
Kuva 3 esittää resonanssitaajuuden muutosta taajuustasossa kuvan la säätökytkennällä, ja . 25 Kuva 4 esittää resonanssitaajuuden muutosta taajuustasossa kuvan 2a säätökytkennällä.
Keksinnön säätökytkentä voidaan toteuttaa kuvien la ja Ib mukaisesti kaksiasentoisena kytkimenä SI toimivalla PIN-30 diodilla Dl, joka on kytkentäkapasitanssin Cl kautta gal-' · vaanisesti kytketty resonaattorin 11 matalaimpedanssiseen päähän pisteeseen A. Säätökytkentä sallii resonanssitaajuuden vaihtamisen kahden säätöasennon välillä. Resonaattorin 11 resonassitaajuutta voidaan keksinnön mukaisesti 35 kasvattaa ohjaamalla diodi Dl johtavaan tilaan ohjausjän-nitteellä Vc, mikä vastaa tilannetta, jossa kytkin SI on 6 97754 kiinni. Vastaavasti resonanssitaajuus voidaan palauttaa alkuarvoonsa ohjaamalla diodi Dl estotilaan, jolloin kytkin SI on auki. Kuvan la kapasitanssin Cl arvo on valittu siten, että se toimii rf-taajuuden kannalta suoran johti-5 men tavoin, mutta estää ohjausjännitteen Vc pääsyn resonaattorille 11. Vastaavasti kuristin Lc estää rf-tehon johtumisen ohjausjännitteen Vc muodostaviin piirin osiin.
Kuvan Ib sijaiskytkennässä resonaattori on asian havain-10 nollistamiseksi jaettu pisteen A suhteen kahteen osaan: yläosaan, jonka pituus on 1^, ja alaosaan, jonka pituus on I2 - Resonaattorin kokonaispituus 1 on osien 1]_ ja I2 summa, joka on noin aallonpituuden nejäsosa, λ/4. Keksinnön mukaisesti kytkentäkohta A on resonaattorin matalaim-15 pedanssisemmassa päässä, jolloin I2 < li- Vastaavasti yläosan ja alaosan induktanssit ovat ja L2, joista L2 on siirtojohtoresonaattoreille ominaisesti L^istä suurempi. Kuvasta Ib voidaan havaita, että kytkimen 11 ollessa kiinni, kytkeytyy resonaattorin alaosan induktanssin L2 20 rinnalle säätökytkennän induktanssi Lp^ joka syntyy pääasiassa kytkinkomponentista ja kytkennän johtimista. Resonaattorin kokonaisinduktanssiksi L saadaan lausekkeesta : 25 (1) L\ + - 1 · - -+-
Li Lp
Kokonaisinduktanssiin L ja siten resonaattorin säätöalu-eeseen voidaan vaikuttaa kytkentäkohdan A valinnalla. Mitä lähempänä kytkentäkohta A on resonaattorin maadoitet-30 tua, matalaimpedanssista päätä sitä pienemmäksi säätöalue muodostuu lausekkeen (1) perusteella.
Resonaattorin resonanssitaajuus f määräytyy tunnetusti yhtälöstä 35 il ; utu *11 ii I:: s m 7 97754 (2) /--)=,
Ίπ-jLC
s jossa L = resonaattorin kokonaisinduktanssi ja C = resonaattorin kokonaiskapasitanssi.
5
Keksinnön mukaisella säätökytkennällä päästiin koeolosuhteissa 450 MHz:n alueella jopa 15 MHz:n säätöalueeseen. Tällöin kytkentäpiste A on lähellä resonaattorin fyysisen pituuden puoltaväliä, mutta sen alapuolella, eli noin 10 aallonpituuden kahdeksasosan, λ/8, päässä resonaattorin maadoitetusta päästä. Kytkentäkapasitanssin Cl arvo oli InF luokkaa, joka vastaa 450MHz:n rf-taajuudella suoraa johdinta. Vastaavasti induktanssin Lc arvo voi olla esimerkiksi 150nH. Saavutettu säätöalue on riittävä useim-15 piin resonaattorisovellutuksiin mainitulla taajuusalueella esimerkiksi radiopuhelimissa. Valitsemalla kytkentä-kohta A sopivasti voidaan resonaattorin säätöalueeseen vaikuttaa ilman, että säätökytkennän komponenttien arvoja muutetaan. Käytännössä säätöalue valitaan resonaattori-20 komponentin valmistusvaiheessa.
Kuvan 2a säätökytkennällä voidaan toteuttaa portaaton resonaattorin 21 resonanssitaajuuden säätö. Kytkentä poikkeaa kuvan la säätökytkennästä lähinnä kapasitanssien * 25 osalta. Tässä kapasitanssin C2 arvo valitaan siten, että se toimii resonaattorin taajuusalueella kapasitiivisena elementtinä. Tällöin kuvan 2b sijaiskytkennässä kytkimen S2 ollessa kiinni säätökytkentä toimii resonaattorin 21 rinnalle kytkettynä sarjaresonanssipiirinä, jolla on tie-, , 30 tyn suuruinen reaktiivinen induktanssi Lx> Kokonaisinduk tanssi L määräytyy lausekkeesta (1) sijoittamalla suureen Lp tilalle induktiivinen reaktanssi Lx.
Kapasitanssi Cp toteutetaan sopivalla säädettävällä kapa-35 sitanssielimellä, jolloin induktiivista reaktanssia Lx ja siten resonanssitaajuutta f voidaan helposti muuttaa esi- 8 97754 merkiksi ohjausjännitteellä. Kuvassa 2a on edullinen sää-tökytkentä, jossa kapasitanssin säädettävä osuus on toteutettu kapasitanssidiodilla D2, joka tarvittaessa toimii myös kytkimenä. Kapasitanssin C2 ja kapasitanssidio-5 din D2 kapasitanssien välisellä suhteella voidaan vaikuttaa resonanssitaajuuden säätösuuntaan tietyllä ohjausjännitteellä.
Säätökytkennän aiheuttama resistanssi on kuvien Ib ja 2b 10 sijaiskytkennöissä asian yksinkertaistamiseksi jätetty huomiotta.
Kuvassa 3 on esimerkki resonanssitaajuuden muutoksesta kuvan la mukaisessa kaksiasentoiseen kytkimeen perustu-15 vassa säätökytkennässä. Säätökytkennän komponenttien arvot ovat: kapasitanssi Cl 9pF, induktanssi Lc 220nH ja ohjausjännite Vc 5V. Induktanssin Lc kanssa sarjaan on lisätty 390Ω vastus virran säätämiseksi oikealle tasolle. Kytkin Dl on toteutettu PIN-diodilla BA682. Resonaattori 20 11 on liuskajohtoresonaattori. Kun diodi Dl on johtavassa tilassa, eli kytkin kiinni, nousee resonanssitaajuus kuvan 3 mukaisesti arvosta arvoon f2» mikä vastaa noin 5 MHz:n muutosta 425MHz:in taajuusalueella (1 jakoväli vastaa n. 5 MHz:ä). Säätöpiirin kytkentäkohta A on noin 4.5 , 25 mm resonaattorin maadoitetusta päästä. Tässä kytKennässä < kapasitanssin Cl arvo on niin pieni, että se toimii kapa-sitiivisena elementtinä mainitulla 425MHz:n taajuusalueella, joten säätökytkentä vastaa kuvan 2b mukaisen si-jaiskytkennän sarjaresonanssipiiriä. Kapasitanssin Cl ar-30 voa muuttamalla voidaan vaikuttaa säätöalueen suuruuteen.
Esimerkiksi valitsemalla kapasitanssin Cl arvoksi 18pf, saadaan säätöalueeksi noin 15 MHz. Verrattaessa resonaattorin hyvyyslukua eli niin sanottua Q-arvoa sekä ennen säätöä resonanssitaajuudella f1 että säädön jälkeen reso-35 nanssitaajuudella f2> voitiin todeta sen pysyneen muuttumattomana .
‘I IN t «lii lit# M
9 97754
Kuvassa 4 on kuvan 2a mukaisen resonaattorin resonanssi -taajuuden säädön vaikutus estosuodattimessa taajuustasossa esitettynä. Säätökytkennän kapasitanssin C2 arvo on . 5 14pF. Ohjausjännitelinjaan on lisätty 150kQ vastus virran säätämiseksi oikealle tasolle. Kytkin on toteutettu kapa-sitanssidiodilla SMV 1204-99. Muuttamalla ohjausjännitettä Vc alueella 0V - 4V, saadaan resonanssitaajuus nousemaan kuvan 4 mukaisesti arvosta arvoon f2, mikä vastaa 10 noin 2.5 MHz:n muutosta 425MHz:in taajuusalueella (1 ja-koväli vastaa n. 5 MHz:ä).
Keksinnön kytkennällä voidaan toteuttaa resonanssitaajuuden säätö, joka ei aiheuta resonaattorissa sellaisia te-15 hohäviöitä kuin tunnetun tekniikan mukaiset, resonaattorin avoimeen päähän toteutetut kapasitiivista kuormitusta säätävät säätökytkennät. Säätökytkentään ei myöskään kohdistu suuria jännitteitä, sillä sähkökenttä on resonaattorin maadoitetun pään läheisyydessä tunnetusti heikko.
20 Tämän johdosta säätökytkennän komponentteihin ei myöskään kohdistu sellaista ylikuormitusta, joka voisi vaikuttaa säädön stabiiliuteen tai komponenttien elinikään. Lisäksi keksinnön mukaisella säädöllä ei tehtyjen kokeiden perusteella näyttäisi olevan vaikutusta resonaattorin Q-ar-, 25 voon, toisin kuin tunnetun tekniikan mukaisissa säätöta- voissa, joissa Q-arvo pääsääntöisesti huononee säädön seurauksena. Tästä on etua esimerkiksi VCO-sovellutuksis-sa. 1 2 3 4 5 6
Keksinnön mukainen säätökytkentä on helposti toteutetta- 2 • · vissa erityisesti liuskajohtoresonaattoriin esimerkiksi 3 tapittamalla säätöpiiri sopivaan kohtaan resonaattoria 4 sen matalaimpedanssisemmassa päässä. Periaatteessa säätö- 5 kytkentää voidaan soveltaa myös muihin siirtojohtoreso- 6 naattoreihin. Esimerkiksi helix-resonaattorin säätökytkentä on valmistusteknisesti yksinkertaisempi toteuttaa 10 97754 keksinnön mukaisesti kuin tunnetun tekniikan mukaisia "oikosulkuja" käyttäen, sillä keksinnön tavalla resonaat-torikelaan tarvitsee kytkeytyä vain yhdestä kytkentäpisteestä .
5 Säätöpiirin komponenttien valinnalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi säädön tarkkuuteen, nopeuteen ja osittain myös säätöalueeseen. Karkea säätöalue määräytyy kuitenkin kytkentäkohdan A perusteella. Keksinnöllä saavutetaan 10 säätöalue, joka on maksimissaan noin 10% resonanssitaa- juudesta. Tämä alue on riittävä käytännön radiopuhelinso-vellutuksissa sekä myös useimmissa muissa resonaattoriso-vellutuksissa. Edellä esitetyt esimerkit eivät rajoita keksintöä, vaan kuvattua säätökytkentää voidaan soveltaa 15 oheisten patenttivaatimusten sallimassa laajuudessa.

Claims (5)

97754
1. Kytkentä resonaattorin resonanssitaajuuden säätämiseksi, 5 resonaattorin sisältäessä oleellisesti neljän- nesaallon pituisen keskijohtimen (11), joka on toisesta päästään maadoitettu ja toisesta päästään avoin, ja siitä etäisyyden päässä olevan johtavan vaipan, ja kytkennän sisältäessä säätöpiirin, joka sisältää 10 ainakin yhden ohjattavan kytkimen (SI, S2), joka ohjauksen (Vc) vaikutuksesta rinnankytkee säätöpiirin resonaattorin keskijohtimeen (11), tunnettu siitä, että säätöpiiri on kytketty keskijohti-meen galvaanisesti kytkentäpisteessä (A), jonka etäisyys 15 (I2) keskijohtimen (11) maadoitetusta päästä on enintään puolet keskijohtimen koko pituudesta (I1+I2)-
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että säätöpiiri muodostaa induktanssin (Lp), jonka 20 ohjattava kytkin SI, S2) kytkee rinnan keskijohtimessa (11) kytkentäpisteen (A) ja keskijohtimen maadoitetun pään välille muodostuvan induktanssin (L2) kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kytkentä, tunnettu ; - 25 siitä, että säätöpiiri sisältää lisäksi kapasitanssin (Cp), joka muodostaa induktanssin (Lp) kanssa sarjareso-nanssipiirin, jolla on tietty induktiivinen reaktanssi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkentä, tunnettu 30 siitä, että säätöpiiri sisältää säädettävän kapasitanssin (Cp) .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että säätöpiiri sisältää kapasitanssidiodin (D2), 35 joka toimii kytkimenä (S2) ja säädettävänä kapasitanssina (Cp) . 97754
FI945985A 1994-12-21 1994-12-21 Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö FI97754C (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945985A FI97754C (fi) 1994-12-21 1994-12-21 Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö
PCT/FI1995/000695 WO1996019842A1 (en) 1994-12-21 1995-12-21 Resonator resonant frequency tuning
ES95941109T ES2181804T3 (es) 1994-12-21 1995-12-21 Sintonizacion de la frecuencia resonante de un resonador.
US08/849,973 US5923233A (en) 1994-12-21 1995-12-21 Resonator resonant frequency tuning
AU42625/96A AU689685B2 (en) 1994-12-21 1995-12-21 Resonator resonant frequency tuning
JP8519546A JPH11501469A (ja) 1994-12-21 1995-12-21 共振器の共振周波数チューニング
EP95941109A EP0799505B1 (en) 1994-12-21 1995-12-21 Resonator resonant frequency tuning
DE69528199T DE69528199T2 (de) 1994-12-21 1995-12-21 Resonanzfrequenzabstimmung eines resonators

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945985A FI97754C (fi) 1994-12-21 1994-12-21 Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö
FI945985 1994-12-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI945985A0 FI945985A0 (fi) 1994-12-21
FI945985A FI945985A (fi) 1996-06-22
FI97754B true FI97754B (fi) 1996-10-31
FI97754C FI97754C (fi) 1997-02-10

Family

ID=8542021

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI945985A FI97754C (fi) 1994-12-21 1994-12-21 Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5923233A (fi)
EP (1) EP0799505B1 (fi)
JP (1) JPH11501469A (fi)
AU (1) AU689685B2 (fi)
DE (1) DE69528199T2 (fi)
ES (1) ES2181804T3 (fi)
FI (1) FI97754C (fi)
WO (1) WO1996019842A1 (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI113579B (fi) * 1998-05-08 2004-05-14 Filtronic Lk Oy Suodatinrakenne ja oskillaatori useiden gigahertsien taajuuksille
DE19915247A1 (de) * 1999-04-03 2000-10-05 Philips Corp Intellectual Pty Spannungsabhängiger Dünnschichtkondensator
WO2001035530A2 (de) * 1999-11-09 2001-05-17 Siemens Aktiengesellschaft Pin-dioden-schaltanordnung
US20050206482A1 (en) * 2004-03-17 2005-09-22 Dutoit Nicolaas Electronically tunable switched-resonator filter bank
US20070253468A1 (en) * 2006-05-01 2007-11-01 Micrel Inc. Spread Spectrum ASK/OOK Transmitter
JP4650897B2 (ja) * 2006-09-19 2011-03-16 三菱電機株式会社 周波数可変rfフィルタ
WO2012161676A1 (en) 2011-05-20 2012-11-29 Trilithic, Inc. Voltage tunable filters
FR2987196B1 (fr) * 2012-02-17 2014-04-04 Continental Automotive France Procede et dispositif de diagnostic d'antenne

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3593225A (en) * 1969-09-29 1971-07-13 Us Army L-band switchable narrow bandstop filter
IT1160736B (it) * 1983-03-18 1987-03-11 Telettra Lab Telefon Circuito risuonatore per un sistema di estrazione dal flusso di dati dell'oscillazione alla frequenza di temporizzazione
US4692724A (en) * 1985-10-21 1987-09-08 E-Systems, Inc. High power tunable filter
US5065121A (en) * 1988-03-29 1991-11-12 Rf Products, Inc. Switchable resonator device
JPH0255407A (ja) * 1988-08-20 1990-02-23 Fujitsu Ltd ストリップライン共振器の共振周波数の微調方式
DE69320576T2 (de) * 1992-09-29 1999-01-14 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Kadoma, Osaka Frequenzabstimmbarer Resonator mit einem Varaktor
FI92964C (fi) * 1993-03-03 1995-01-25 Lk Products Oy Vahvistava suodatin
JPH0851381A (ja) * 1994-08-04 1996-02-20 Uniden Corp 集積化が可能な高周波用ポート選択回路

Also Published As

Publication number Publication date
FI945985A0 (fi) 1994-12-21
FI97754C (fi) 1997-02-10
JPH11501469A (ja) 1999-02-02
ES2181804T3 (es) 2003-03-01
WO1996019842A1 (en) 1996-06-27
DE69528199D1 (de) 2002-10-17
US5923233A (en) 1999-07-13
DE69528199T2 (de) 2003-04-30
EP0799505B1 (en) 2002-09-11
AU4262596A (en) 1996-07-10
EP0799505A1 (en) 1997-10-08
AU689685B2 (en) 1998-04-02
FI945985A (fi) 1996-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95851B (fi) Siirtojohtoresonaattorin sähköinen taajuudensäätökytkentä sekä säädettävä suodatin
EP0520641B1 (en) Adjustable resonator arrangement
FI99174C (fi) Kytkettävä dupleksisuodatin
US5793269A (en) Stepwise regulated filter having a multiple-step switch
US4614925A (en) Resonator filters on dielectric substrates
US5065120A (en) Frequency agile, dielectrically loaded resonator filter
EP0833445A2 (en) Filter having tunable center frequency and/or tunable bandwidth
US6522220B2 (en) Frequency variable filter, antenna duplexer, and communication apparatus incorporating the same
FI97754B (fi) Resonaattorin resonanssitaajuuden sähköinen säätö
KR100512794B1 (ko) 필터 부품 및 통신기 장치
JPH0330508A (ja) 連続可変アナログ移相器
RU2649050C1 (ru) Микроволновый аналоговый фазовращатель и система, содержащая его
US7113059B2 (en) Variable-frequency high frequency filter
US7479856B2 (en) High-frequency filter using coplanar line resonator
KR20040006952A (ko) 소형 주파수가변 마이크로파 밴드갭 구조를 갖는마이크로스트립링
EP1150421A2 (en) Microwave voltage controlled oscillator
CN1371167A (zh) 切换压控振荡器振荡频带的压控可变调谐电路
CA2196007C (en) Variable frequency resonator, variable frequency oscillator, and variable-frequency filter
EP0759643A1 (en) Mircowave filter
KR200263615Y1 (ko) 감쇠극을 갖는 유전체 필터
RU2020659C1 (ru) Свч-выключатель
FI115934B (fi) Jänniteohjattu värähtelypiiri
EP2306636B1 (en) Resonant circuit for microwave oscillators
JP2000151328A (ja) 遅延量調整回路
Stiglitz et al. Two-Pole Varactor-Tuned Helical Resonator Filters.

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ADC SOLITRA OY

MA Patent expired