FI96520B - Menetelmä pihkavaikeuksien estämiseksi - Google Patents
Menetelmä pihkavaikeuksien estämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI96520B FI96520B FI895901A FI895901A FI96520B FI 96520 B FI96520 B FI 96520B FI 895901 A FI895901 A FI 895901A FI 895901 A FI895901 A FI 895901A FI 96520 B FI96520 B FI 96520B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- resin
- pulp
- paper
- lipase
- ppm
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21C—PRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
- D21C5/00—Other processes for obtaining cellulose, e.g. cooking cotton linters ; Processes characterised by the choice of cellulose-containing starting materials
- D21C5/005—Treatment of cellulose-containing material with microorganisms or enzymes
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21C—PRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
- D21C3/00—Pulping cellulose-containing materials
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21H—PULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- D21H21/00—Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its function, form or properties; Paper-impregnating or coating material, characterised by its function, form or properties
- D21H21/02—Agents for preventing deposition on the paper mill equipment, e.g. pitch or slime control
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Biochemistry (AREA)
- Microbiology (AREA)
- Paper (AREA)
- Working-Up Tar And Pitch (AREA)
- Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
- Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
- Making Paper Articles (AREA)
- Mechanical Treatment Of Semiconductor (AREA)
- Materials For Medical Uses (AREA)
- Encapsulation Of And Coatings For Semiconductor Or Solid State Devices (AREA)
Description
1 9652^
Menetelmä pihkavaikeuksien estämiseksi Käsiteltävänä oleva keksintö koskee menetelmää pihkavaikeuksien välttämiseksi prosessissa mekaanisen 5 massan ja/tai mekaanista massaa sisältävän paperin valmistamiseksi .
Mekaaninen massa kuten hioke (josta seuraavassa käytetään lyhennettä GP), hierre ja kuumahierre valmistetaan yksinkertaistetun mekaanisen käsittelyn avulla, 10 jossa pöllejä tai haketta hiotaan hiomakoneessa tai jau- himessa. Mekaanisen massan, jonka varjopuolena on pienempi lujuus, etuja ovat suurempi saanto, pienemmät kustannukset· ja parempi opasiteetti verrattuna kemialliseen massaan, joka on valmistettu erilaisten kemikaalien kuten emäksis-15 ten kemikaalien avulla. Puun aineosat pysyvät toisaalta muuttumattomina mekaanisessa massassa.
Puu sisältää yleisesti ottaen n. 1-10 % pihkaa ja orgaanisiin liuottimiin liukenevia uuteaineita kolmen pää-komponentin ohella, jotka ovat selluloosa, hemiselluloo-20 sa ja ligniini. Pihkan määrä ja laatu vaihtelevat puulajin mukaan. Kuitenkin on tunnettua, että havupuu eli mekaanisen massan pääraaka-aine sisältää suuren määrän pihkan aineosia kuten rasvahappoja, hartsihappoja, glvse-ridejä jne. Keitossa nämä pihkan aineosat vapautuvat mas-25 sasta, jossa ne esiintyvät vapaina, saostumina kuitujen .· pinnalla ja pinnoitteena kuiduilla. Ne toisin sanoen siirty vät sidotusta tilasta vapaaseen tilaan. Uudelleenkäyttö-veteen (kiertoveteen) suspendoituheet pihkat ovat läpimitaltaan 0,2-2yU olevia mikrohiukkasia, jotka tunnetaan 30 ns. "kolloidipihkana".
Paperi valmistetaan pääpiirteittäin seuraavasti.
• Massat valmistetaan erilaisissa keittoprosesseissa, käsi tellään lajitteluprosessissa ja massoihin sekoitetaan erilaisia lisäaineita paperisulpun valmistamiseksi. Paperi 35 valmistetaan paperisulpusta paperikoneessa. Prosessien 96521 sarjassa vapautunut pihka tai saostunut pihka kerääntyy putkijohtoihin, säiliöihin, viiran osiin tai puristino-siin ja syntyy ns. pihkaongelmia kuten paperin likaantumista tai paperikatkoja. Valmistettaessa runsaasti mekaa-5 nista massaa sisältävää paperia pihkavaikeudet ovat yleisiä. Eräänä tavanomaisena menetelmänä pihkavaikeuksien välttämiseksi on ns. ilmakuivatus, jossa pöllejä säilytetään ulkona ja ilmakuivataan pitkähkön ajan. Toisena menetelmänä pihkavaikeuksien välttämiseksi on pinta-aktiivi-10 sen aineen lisääminen keitto- tai paperinvalmistusproses siin, kuten on kuvattu JP-patenttijulkaisussa n:o 50-22606, jolloin pinta-aktiivisia aineita ovat esim. poly-oksietyleenin alkyylieetteri, jota lisätään vaihtelevina moolimäärinä, alkyylifenyylijohdannaiset ja niitä pää-15 aineosana sisältävät kemikaalit.
Joskin puun pihka-aineosat muuttuvat ja vähenevät yllä kuvatussa ilmakuivatusmenetelmässä pääasiassa ilman hapettavan vaikutuksen ansiosta, menetelmä edellyttää laajoja alueita ja pitkää aikaa eli 3-6 kuukautta 20 tai enemmän. Käytännössä on siten hankalaa välttää pihka-vaikeuksia pelkästään yllä mainitun ilmakuivatusmenetel-män avulla.
Toisaalta pinta-aktiivisen aineen lisääminen, jonka sanotaan dispergoivan pihkahiukkaset ja estävän pihka-25 saostumat, ei ole havaittu olennaiseksi menetelmäksi pihkavaikeuksien välttämiseksi.
Käsiteltävänä olevan keksinnön kohteena on pihka-vaikeuksien välttäminen prosessissa mekaanisen massan tai mekaanista massaa sisältävän paperin valmistamiseksi. Yl-30 lä mainittu kohde saavutetaan käsittelemällä paperisulp- pua ja/tai kiertovettä asyyliglyserolipaasilla prosessissa mekaanisen massan ja/tai mekaanista massaa sisältävän paperin valmistamiseksi. Seuraava kuvaus selventää käsiteltävänä olevan keksinnön kohdetta ja tunnusmerkkejä.
fl = st; sm i mii 3 9652!
Tehokkaan menetelmän aikaansaamiseksi pihkavai-keuksien välttämiseksi keksijät ovat yksityiskohtaisesti tutkineet seuraavia: 1) pihkan aineosia, jotka uutettiin japanilaisesta punamännystä (Pinus densiflora) mekaanisen , 5 massan tyypillisenä massapuuna ja 2) pihkan aine-osia, jotka olivat saostuneet prosessissa japanilaisen punamän-ty-GP:n ja/tai mänty-GP:tä sisältävän paperin valmistamiseksi. Tulokseksi saatiin, että saostuneen pihkan pääaineo-sat ovat samoja kuin puun alkuperäisen pihkan pääaineosat 10 ja ne muodostuvat pääasiassa triglyserideistä, rasvahapoista, hartsihapoista ja niiden metallisuoloista. Lisäksi on osoitettu,että saostunut pihka sisältää aina suuren määrän triglyseridejä. On oletettu, että triglyseridi on yksi pih-kavaikeuksia aiheuttavista pääaineosista. Lähtien siitä, 15 että triglyseridien hajottaminen tai poisto jollakin tavoin poistaa tehokkaasti pihkavaikeudet, keksijät ovat tutkineet erilaisia kemiallisia tai biokemiallisia menetelmiä.
Tutkimusten tuloksena käsiteltävänä olevan keksinnön kohde on saavutettu käyttämällä asyyliglyseroli-20 paasia, jolloin triglyseridi hajoaa ja siten ei esiinny pihkasaostumia, jotka vaikuttavat haitallisesti massan tai paperin laatuun ja ajo-ominaisuuksiin. Tämä merkitsee sitä, että käsiteltävänä olevan keksinnön kohde saavutetaan käsittelemällä paperisulppua ja/tai uudelleenkäyttövettä 25 asyyliglyserolipaasilla prosessissa mekaanisen massan ja/ : tai mekaanista massaa sisältävän paperin valmistamiseksi.
Asyyliglyserolipaasi on edullisesti lipaasi, jota muodostaa vähintään yksi mikro-organismi valittuna ryhmästä Aspergillus niger, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas 30 fragi, Geotrichum candidum ja Candida cylindracea.
Käsiteltävänä olevan keksinnön asyyliglyseroli-liapaasi on entsyymi triglyseridien eli pihkan yhden pää-aineosan hydrolysoimiseksi. Voidaan käyttää mitä tahansa entsyymiä, mikäli tämä hydrolysoi triglyseidejä.
4 9 6 5 2! Käsiteltävänä olevan keksinnön entsyymiä tuottavia mikro-organismeja ovat esim. Aspergillus niger, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas fragi, Geomtrichum can-didum, Candida cylindricea, Mucor javanicus, Rhizopus 5 javanicus, Rhizopus delemar, Rhizopus niveus, Rhizopus- sukuun kuuluvat sienet ja vastaavat. Näistä sienistä muita tehokkaampia ovat Aspergillus niger, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas fragi, Geotrichium candidum ja Candida cylindracea.
10 Mitä puhtaampi yllä mainittujen mikro-organismien tuottama asyyliglyserolilopaasi on, sitä tehokkaampi se on. Asyyliglyserolilipaaseja käytetään lisäksi yksinään tai yhdistelmänä. Hyvä teho on saavutettavissa myös siten, että käsiteltävänä olevan keksinnön asyyliglyserolilipaa-15 siä käytetään yhdistelmänä muiden haj-Ottavien entsyymien kuten sellulaasin, hemisellulaasin, pektinaasin, proteaa-sin jne. kanssa.
Menetelmässä mekaanisen massan ja/tai mekaanista massaa sisältävän paperin valmistamiseksi käsiteltävänä 20 olevan keksinnön asyyliglyserolilipaasi lisätään sekoittaen tai seisottaen paperisulppuun. Tässä tapauksessa käsiteltävänä olevan keksinnön entsyymiä lisätään sulppuun määränä 0,1-10 000 ppm (painon mukaan) mekaanisen massan painosta laskettuna ja lämpötila onedullisesti 10-70 °C, 25 edullisemmin 35-55 °C. Alle 10 °C entsyymi toimii heikosti ja hitaasti. Yli 70 °C entsyymi voi deaktivoitua. Entsyymin määrän kasvaessa reaktio tavallisesti nopeutuu ja 10 000 ppm entsyymiä mekaanisen massan painosta on tyydyttävä laskettaessa substraatin muodostavan triglyseridin 30 määrästä. Lisäysmäärä yli 10 000 ppm entsyymiä on taloudellisesti epäedullista. Sopiva pH-arvo on 3-11 ja tämän ! alueen ulkopuolella entsyymin aktiivisuus laskee tuntuvas ti .
Paperinvalmistusprosessin keitossa käytetään suu-35 ria määriä vettä, josta suuri osa kierrätetään ja käyte- il hmun mu ; 9652ί 5 tään uudelleen. Koska uudelleenkäytetty vesi (kierto- vesi) sisältää pihkan aineosia/ asyyliglyserolilipaasin lisääminen kertoveteen estää pihkavaikeudet.
Tässä tapauksessa erinomaiset tulokset saavute-5 taan lisäämällä yllä mainittu asyyliglyserolilipaasi suoraan kiertoveteen tai lisäämällä ns. immobilisoitu asyyliglyserolilipaasi tai ns. immobilisoitu mikro-organismi, joka pystyy tuottamaan asyyliglyserolilipaasia solujen ulkopuolella, jolloin entsyymin tai mikro-organismin immo-^ bilisointi suoritetaan tavanomaisin menetelmin esim. kantajaan sitomis-, silloitus-, pidätys- tai vastaavan menettelyn avulla.
Koska käsiteltävänä olevan keksinnön menetelmä aiheuttaa erittäin selektiivisen reaktion eli entsyymi-1 5 reaktion triglyseridin suhteen ja koska tämä reaktio on lievä, entsyymillä käsitelty sulppu ei denaturoidu ja siten käsiteltävänä olevan keksinnön menetelmä ei haittaa mitenkään tavanomaista toimintaa.
Pihkavaikeuksia syntyy monimutkaisessa systeemis- 20 sä, joka koostuu massakuiduista, pihkö.ista, metalli-ioneista, täyteaineista jne. Joskin syyt pihkavaikeuksiin eivät ole täysin tunnettuja, oletetaan,että pihkavaikeudet johtuvat monista tekijöistä kuten pihkan konsentraa- tiosta, massan konsentraatiosta, pH-arvosta, lämpötilasta, 25 metalli-ionien konsentraatiosta, metalli-ionien laadusta ' ja vastaavista tekijöistä. Yleisesti ottaen adsorptio kiin- topinnalle johtuu van der Waalsin voimista, jotka kiinnittävät kiintopinnalle adheroituneen aineen.
Aine ja kiintoaine vuorovaikuttavat keskenään 30 ja väikutuksista ovat tärkeitä hydrofobinen sidos, dipoli- momenttinen keskinäinen vfcäkutus jne. Hydrofobinen tai poo- liton pinta vetää helposti puoleensa hydrofobisen tai poolittoman molekyylin tai hydrofobisen molekyyliosan ja poolinen pinta vetää helposti puoleensa hydrofiilisen tai 35 poolisen molekyylin. Tarkasteltaessa pihkan saostumisen 6 9652ί mekanismia massan- tai paperinvalmistusprosessissa triglyseridit näyttelevät siten seuraavaa osaa. Van der Waalsin voimien vaikutuksesta triglyseridit eli kolloidisen pihkan pooliton aineosa adheroituu hydrofobiseen tai 5 poolittomaan pintaan kuten säiliöiden, putkijohtojen jne. metallipintoihin, paperinvalmistuksen puristinosan keski-telaan ja vastaaviin. Adheroitunut osa toimii ytimenä ja pihka-aineosien hydrofobiset tai poolittomat molekyylit tai hydrofobiset molekyyliosat adheroituvat vähitellen ja 10 muodostavat pihkasaostumia.
Mekanismi, jolla käsiteltävänä olevan keksinnön mukaisesti vältetään pihkasaostumat, on seuraava. Asyy-liglyserolilipaasi vaikuttaa poolittomaan triglyseridiin, jota on massan pintapihkassa tai kolloidisessa pihkassa 15 (kuten kiertoveden pihkassa) ja joka takertuu voimakkaasti hydrofobisiin ja poolittomiin pintoihin, jolloin trigly-seridi hydrolysoituu vesiliukoiseksi glyseroliksi ja poo-liseksi rasvahapoksi. Tällä tavoin vältytään pihkasaostu-milta metallisten putkijohtojen, kaukaloiden, telojen 20 jne. pinnoilla. Koska vältytään aikaisessa vaiheessa pihkasaostumilta, pihkasaostumien kasvua ei tapahdu, mikä poistaa pihkavaikeudet.
Käsiteltävänä olevan keksinnön menetelmän etuna on, että vältytään pihkavaikeuksilta kuten pihkatäpliltä ja 25 rei'iltä paperirainassa jne., jotka johtuvat pihkasaostu- mista valmistettaessa mekaanista massaa tai mekaanista massaa sisältävää paperia. Lisäksi käsiteltävänä olevan keksinnön menetelmä ei vaikuta haitallisesti paperin laatuun eikä käytännön ajoon ja se on yksinkertainen ja sovellet-30 tavissa tavanomaiseen massan- ja paperinvalmistusproses siin ilman lisälaitteiden asennustarvetta.
Seuraavat esimerkit helpottavat käsiteltävänä olevan keksinnön ymmärtämistä. Näiden esimerkkien tehtävänä on valaista käsiteltävänä olevaa keksintöä rajoittamatta 35 käsiteltävänä olevan keksinnön patenttipiiriä. Kaikissa il ItH I il il : ΐ 7 9652! esimerkeissä entsyymillä käsittelemättömiä näytteitä kutsutaan "kontrolleiksi”.
Esimerkki 1
Tuoretta japanilaisen punamännyn haketta uutet-5 tiin metanolilla Soxhlet-uuttolaitteessa. 10 g saatua uutetta liuotettiin seokseen, jossa oli 100 ml isopropanolia, 60 ml asetonia ja 5 ml vettä, ja saatiin pihkaliuos.
10 ml pihkaliuosta lisättiin 1 litran vettä sisältävään dekanterilasiin ja dispergoitiin voimakkaasti se-10 koittaen pihkadispersioksi. Tällä tavoin saatiin 4,7 % pihkaa uunikuivasta hakkeesta laskettuna. Pihka sisälsi 37,8 % triglyseridejä.
Sitten pihkadispersion pH säädettiin arvoon 7 lisäämällä kloorivetyhappoa ja/tai natriumhydroksidia.
15 Dispersioon lisättiin asyyliglyserolilipaasia vaihtelevina konsentraationa ja vaihtelevissa lämpötiloissa taulukon 1 osoittamalla tavalla ja käsiteltiin hitaasti sekoittaen 4 tuntia ja saatiin käsitelty liuos. Tappi rutiinikontrolli-menetelmän RC-324 mukaisesti asetettiin 2,5 cm vedenpin-20 nan yläpuolelle polyeteenilevystä valmistettu lieriö, läpimitta 22 cm ja pituus 7 cm. Säädettyä liuosta sekoitettiin 30 minuuttia Vibromixer-sekoittimella (Linitator, valmistaja U.S. Heidon Co.).
Lieriömäinen polyeteenilevy poistettiin ja kuivat-25 tiin. Pihkasaostuman paino ja prosentuaalinen osuus ver-: rattuna käsittelemättömään massaan ilmenevät taulukosta 1.
8 9652*
Taulukko 1 ! ___Entsyymi_ _; Lämpötila _
^ j Laji Konsentraatio 20 *C 40 *C 60 *C
Kontrolli — 115 mg 102 mg 117 mg __ (100 %) (100 %) (100 %) 50 ppm - 93 mg 10 (80,0 %) 500 ppm 58 mg 35 mg 90 mg
Li. OF1) ! (50,4 %) (30,4 %) (78,3 %) 1000 ppm - 28 mg 15 _____(24,3 %)__ 500 ppm 66 mg 54 mg 96 mg
Li. Az> _ _ (57,4 %) (47,0 %) (83,5 %) 9n 500 ppm 67 mg 60 mg 83 mg | Li . P3) (58,3 %) (52,2 %) (72,7 %)
Huom. 1 Li. Of, kauppanimi = Lipase OF (valmistaja Meito-25 sangyo Co.), jota tuottaa mikro-organismi Candida cylindracea.
• Huom. 2 Li. A, kauppanimi = Lipase A (valmistaja Amano
Seiyaku Co.), jota tuottaa mikro-organismi Aspergillus niger.
30 Huom. 3 Li. P, kauppanimi = Lipase P (valmistaja Amano
Seiyaku Co.), jota tuottaa mikro-organismi Pseudomonas fluorescens.
Huom. 4 Konsentraatio = entsyymilisäyksen konsentraatio pihkasta laskettuna.
!l 'UH 11*111« l 9652! 9
Esimerkki 2
Pihkadispersion pH säädettiin arvoon 7 kloorive-tyhapolla ja/tai natriumhydroksidilla. Dispersioon lisättiin asyyliglyserolilipaasia määränä 500 ppm pihkan pai-5 nosta laskettuna ja sekoitettiin 40 °C:ssa. Määrätyn ajan kuluttua saatiin saostuneen pihkan määrä samalla tavoin kuin esimerkissä 1 ja tulokset ilmenevät taulukosta 2.
Taulukko 2 10 _ ____
Entsyymi___T.ämpötiLa--
Laji konsentraatio__2 tuntia 4tuntia 8tuntia
Kontrolli ' - 105 mg 101 107 15 ___(100 ») (100 %) (100 %) 500 ppm 67 mg 31 mg 31 mg
Li. OF
(63,8 %) (30,7 %) (24,4 %) 500 ppm 85 mg 70 mg 59 mg
Li. GC-55> 20 (81,0 %) (69,3 %) (55,1 %)
Huom. 5 Li. GC-5, kauppanimi = Lipase GC-5 (valmistaja
Amano Seiyaku Co.3, jota tuottaa mikro-organismi Geotrichum candidum.
25 Esimerkki 3 , Japanilaisesta punamännystä valmistettiin 1 litra dispersiota, joka sisälsi 10 g GP:tä, CSF-luku (Canadian Standard Freeness) 63 ml.
Dispersioon lisättiin asyyliglyserolilipaasia 30 vaihtelevina konsentraatioina ja käsiteltiin vaihtele-vissa pH-arvoissa samalla tavoin kuin esimerkissä 1.
Lieriömäisen polyeteenilevyn pinnalle saostuneen i pihkan määrä mitattiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla ja tulokset ilmenevät taulukosta 3.
9652! 10
Taulukko 3 , Entsyymi ___________ 5 Laji Konsentraatio^ 3 5 _7__9_ ., . 115 mg 112 mg 102 mg 121 mg
Kontrolli ----- (100 %) (100 I) (100 %) (100 %) lo ppm - - 90 mg 10 (88,2 %)_ 50 ppm 80 mg 58 mg 28 mg 62 mg
Li. OF
(67,8 %) (51,8 %) (27,5 %) (51,2 %) 250 ppm - - 21 mg 15 (20,6 %) 10 ppm - - - 96 mg ’____(79,3 %) 50 ppm 95 mg 65 mg 42 mg 27 mg 20 Li. b6) (80,5 %) (58,3 %) (41,2 %) (22,3 %) 250 ppm - - - 24 mg _____(19,8 %) 25 50 ppm 84 mg 66 mg 49 mg 88 mg
Li. Λ [71,2 %) (58,9 %) (48,0 %) (72,7 %) (40 °C, käsittelyaika 4 tuntia)
Huom. 6 Li, B, kauppanimi = Lipase B (valmistaja Sapporo 30 Breweries Limited), tuottava mikro-organismi Pseu domonas fragi 22-39 B.
Huom. 7 konsentraatio = entsyymilisäyksen konsentraatio massan painosta laskettuna.
;i ii t liiti nm ; · 9652( 11
Esimerkki 4 Käytettiin samaa näytettä kuin esimerkissä 3. Käsiteltävänä olevan keksinnön entsyymiä lisättiin näytteeseen määränä 50 ppm pihkan painosta laskettuna 5 ja käsiteltiin samalla tavoin kuin esimerkissä 1 lämpötilan ja ajan vaihdellessa. Saostuneen pihkan määrä mitattiin ja tulokset ilmenevät taulukosta 4.
Taulukko 4 10 _______ entsyymi Lämpötila
Laji pH Käsittely- 20 *C 40 *C 60 *C
aika 15 Kontrolli - 115 mg 102 mg 117 mg (100 %) (100 %) (100 %) 2 tuntia - 44 mg ___(53,9 %)___ 7 20 Li. OF 4 tuntia 64 mg 29 mg 100 mg (S5,7 %) (28,4 %) (85,5 %) 8 tuntia - 27 mg (26,5 %) ___ • 25 Kontrolli - 128 mg 121 mg 134 mg (iOO %) (100 %) (100 t) 2 tuntia - - 43 mg (32,3 %) 30 9 -— ~
Li. B 4 tuntia 97 mg 27 mg 26 mg (75,8 %) (22,3 %). (19,4 %) 8 tuntia - - 25 mg (18,7 %) 35 ____L-- 9652(
12 A
Esimerkki 5
Valmistettiin 1-prosenttinen massasulppu, jossa oli 20 % sanomalehtikeräyspaperimassaa (CSF 105 ml), 25 % GP:tä (CSF 63 ml), 25 % kuumahierrettä (CSF 107 ml) 5 ja 30 % kraftmassaa. 1 litra tätä massasulppua käytettiin näytteenä. Käsiteltävänä olevan keksinnön entsyymiä lisättiin rulppuun määränä 50 ppm massan painosta laskettuna, käsiteltiin 4 tuntia 40°C:ssa ja sekoitettiin lieriömäisellä polyeteenilevyllä varustetulla Vibromixer- 10 sekoittimella. Saostuneen pihkan määrä mitattiin ja tulokset ilmenevät taulukosta 5.
Taulukko 5
Saostuneen pihkan määrä 15 Kontrolli 65 mg (100 %)
Lipaasi OF 18 mg (27,7 %)
Esimerkki 6 Näytteenä käytettiin 3 litraa kiertovettä, joka 20 saatiin suodattamalla lajitteluvaiheessa japanilaisesta punamännystä valmistettu GP. Käsiteltävänä olevan keksinnön entsyymiä lisättiin näytteeseen määränä 0,5 ppm kiertoveden painosta laskettuna, käsiteltiin 2 tuntia 40 °C:ssa ja sekoitettiin 120 minuuttia Vibromixer-sekoittimella.
25 Lieriömäiselle polyeteenilevylle saostuneen pihkan määrä ·· mitattiin ja tulokset ilmenevät taulukosta 6.
Taulukko 6
Saostuneen pihkan määrä 30 Kontrolli 37 mg (100 %)
Li. OF 7 mg (18,9 %) il Ittt iin hltf i e i 9652s 13
Esimerkki 7
Valmistettiin sanomalehtipaperia, neliöpaino 2 n. 46 g/m , Bel-Baie rainanmuodostin-monikuivaussylinte-ripaperikoneessa, leveys 5080 mm ja nopeus 830 m/min, 5 jolloin paperisulppu sisälsi 30 % GP:tä, 45 % sanomaleh-tikeräyspaperimassaa (siistattu), 10 % havupuu-kraftmas-saa ja 15 % kuumahierrettä.
Tässä tapauksessa GP valmistettiin punamännystä ja säädettiin freeness-lukuun 60-70 ml CSF jälkijauhatuk-10 sella, varastoitiin joksikin aikaa massasulppuna, siihen sekoitettiin valinnaisesti muita massoja ja lisäaineita, varastotiin uudelleen ja syötettiin paperinvalmistusprosessiin. Kulku jälkijauhimesta kaukaloiden ja säiliöiden kautta paperikoneeseen kesti 90 minuuttia. Käsiteltävänä 15 olevan keksinnön entsyymiä lisättiin GP-sulppuun, jonka sakeus oli 3,8 %, ennen jälkijauhinta siten, että lipaasi OF;n konsentraatioksi tuli 3 ppm. Entsyymiä lisättiin jatkuvasti GP-sulppuun kahden viikon aikana.
Määritettiin viira- ja puristinosille saostuneen 20 pihkan määrät ja keskitelalle saostuneen pihkan poistovä-lit. Paperikoneen kapasiteetti käytännössä oli n. 270 tonnia päivässä. Keskitelalle saostuneen pihkan poisto auttaa estämään hyvää ajoa haittaava pihkan saostuminen. Pihka-saostumien määrän kasvaessa keskitelalle saostuneen pihkan : 25 poistovälit lyhenevät. Saatuja tuloksia verrattiin "kont rollilla" saatuihin tuloksiin ja tulokset ilmenevät taulukosta 7.
Taulukko 7
Kontrolli_Li . OF
3° Saostuneen pihkan määrä Maks. 895 89 (g/päivä) Min. 73 0
Keskiarvo 207 43
Saostuneen pihkan Maks. 120 240 poistoväli (min Min. 30 120 35 Keskiarvo 80 170 14 9 6 5 2 ί
Esimerkki 8
Valmistettiin esimerkin 7 mukaisesti kevyttä y painopaperia, neliöpaino 34 g/m , jolloin paperisulppu sisälsi 20 % GPrtä, 50 % sanomalehtikeräyspaperimassaa 5 (siistattu), 15 % havupuu-kraftmassaa ja 15 % kuumahier-rettä. GP-sulppuun lisättiin lipaasi OF:ää määränä 3 ppm. Paperikoneen kapasiteetti oli käytännössä n. 200 tonnia päivässä. Vertailussa "kontrolli" tuloksiin määritettiin viira- ja puristinosiin saostuneen pihkan määrä ja pihka-10 reiät paperissa, jotka johtuivat pihkasaostumasta väli-kalanterissa. Tulokset ilmenevät taulukosta 8.
Taulukko 8
Kontrolli Li. OF
15 Saostuneen pihkan määrä Maks. 590 98 (g/päivä) Min. 132 15
Keskiarvo 221 47
Pihkareikien lukumäärä* Maks. 65 14 (päivässä) Min. 13 0 20 Keskiarvo 38 6 * Ilmaistuna pienien paperisuikalaiden lukumääränä, jotka kuoriutuivat irti välikalanterissa.
ir ii't Hit lii m \
Claims (6)
- 9652(
- 1. Menetelmä pihkavaikeuksien välttämiseksi prosessissa mekaanisen massan ja/tai mekaanista massaa 5 sisältävän paperin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että paperisulppua ja/tai uudelleenkäyttövettä käsitellään lisäämällä asyyliglyserolilipaasia. 2. patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu asyyliglyserolili- 10 paasi on lipaasi, jota muodostaa vähintään yksi mikro-organismi valittuna ryhmästä Aspergillus niger, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas fragi, Geotrichum candidum ja Candida cylindracea.
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että mainittua asyyliglyserolilipaasia lisätään paperisulppuun määränä 0,1-10 000 ppm mekaanisen massan painosta laskettuna.
- 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun paperisulpun ja/tai 20 uudelleenkäyttöveden lämpötila on alueella 10-70 °c.
- 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun paperisulpun ja/tai uudelleenkäyttöveden lämpötila on alueella 35-55 °C.
- 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että mainitun paperisulpun ja/tai uudelleenkäyttöveden pH-arvo on alueella 3-11. ζ( ' '
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP63314408A JPH02160997A (ja) | 1988-12-13 | 1988-12-13 | ピッチトラブル防止法 |
JP31440888 | 1988-12-13 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI895901A0 FI895901A0 (fi) | 1989-12-11 |
FI96520B true FI96520B (fi) | 1996-03-29 |
FI96520C FI96520C (fi) | 1996-07-10 |
Family
ID=18052986
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI895901A FI96520C (fi) | 1988-12-13 | 1989-12-11 | Menetelmä pihkavaikeuksien estämiseksi |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0374700B1 (fi) |
JP (1) | JPH02160997A (fi) |
AT (1) | ATE102667T1 (fi) |
AU (1) | AU622738B2 (fi) |
CA (1) | CA2005087C (fi) |
DE (1) | DE58907179D1 (fi) |
ES (1) | ES2052874T3 (fi) |
FI (1) | FI96520C (fi) |
NO (1) | NO174433C (fi) |
NZ (1) | NZ231637A (fi) |
Families Citing this family (19)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
ZA904441B (en) * | 1989-06-22 | 1991-03-27 | Int Paper Co | Enzymatic delignification of lignocellulosic material |
NZ235983A (en) * | 1989-11-08 | 1993-01-27 | Novo Nordisk As | Process for hydrolysis of resins in lignocellulosic pulp using enzymes simultaneously with peroxy bleaching; ctmp fluff-pulp and absorbent articles produced therefrom |
FI88315C (fi) * | 1990-04-04 | 1993-04-26 | Enso Gutzeit Oy | Foerfarande foer blekning av cellulosamassa |
GB9018426D0 (en) * | 1990-08-22 | 1990-10-03 | Sandoz Ltd | Improvements in or relating to novel compounds |
DK249990D0 (da) * | 1990-10-17 | 1990-10-17 | Novo Nordisk As | Fremgangsmaade til enzymatisk pulpbehandling |
JPH04240286A (ja) * | 1991-01-25 | 1992-08-27 | Novo Nordisk As | 耐熱性リパーゼによるピッチトラブル防止法 |
FI93230C (fi) * | 1991-03-22 | 1995-03-10 | Genencor Int Europ | Menetelmä mekaanisen massan pihkavaikeuksien vähentämiseksi |
EP0579708B1 (en) * | 1991-04-10 | 1998-11-04 | Novo Nordisk A/S | Lipase-catalyzed ester hydrolysis |
US5616215A (en) * | 1991-04-19 | 1997-04-01 | Novo Nordisk A/S | Method of making paper from pulp treated with lipase and an aluminum salt |
US5667634A (en) * | 1991-05-01 | 1997-09-16 | Novo Nordisk A/S | Method for controlling pitch deposits in papermaking process using lipase and polyelectrolyte |
EP0583319B1 (en) * | 1991-05-01 | 1995-07-12 | Novo Nordisk A/S | Lipase-catalyzed ester hydrolysis |
US5256252A (en) * | 1992-07-15 | 1993-10-26 | Nalco Chemical Company | Method for controlling pitch deposits using lipase and cationic polymer |
FR2727130B1 (fr) * | 1994-11-21 | 1996-12-20 | Elf Aquitaine | Procede de pretraitement enzymatique des deblais de forage |
EP1038898A4 (en) | 1998-10-13 | 2002-01-09 | Mitsui Chemicals Inc | BINDING COMPOSITION AND METHOD FOR PRODUCING PANELS BY USE OF THIS BINDING COMPOSITION |
US7226770B2 (en) | 2000-04-28 | 2007-06-05 | Novozymes A/S | Lipolytic enzyme variant |
DE60231700D1 (de) | 2001-01-10 | 2009-05-07 | Novozymes As | Variante eines lipolytischen enzyms |
EP1924744A2 (en) * | 2005-09-13 | 2008-05-28 | JohnsonDiversey Inc. | Processes used in the manufacture of paper products |
PT2864541T (pt) * | 2012-06-22 | 2017-07-24 | Buckman Laboratories Int Inc | Métodos de utilização de combinações de uma lipase e de um oxidante para controlo de pez em processos de fabrico de papel e seus produtos |
ES2956266T3 (es) | 2013-07-19 | 2023-12-18 | Danisco Us Inc | Composiciones y procedimientos que comprenden una variante de enzima lipolítica |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CA758488A (en) * | 1967-05-09 | C. Jenness Lyle | Process for treating paper pulp | |
GB1189604A (en) * | 1965-07-20 | 1970-04-29 | Mo Och Domsjoe Ab | A process for Removing Resin Constituents from Wood Chips |
JP2691735B2 (ja) * | 1988-07-29 | 1997-12-17 | サンノプコ株式会社 | 製紙用ピッチ付着防止剤 |
-
1988
- 1988-12-13 JP JP63314408A patent/JPH02160997A/ja active Granted
-
1989
- 1989-12-01 AU AU45822/89A patent/AU622738B2/en not_active Expired
- 1989-12-05 NZ NZ231637A patent/NZ231637A/en unknown
- 1989-12-11 FI FI895901A patent/FI96520C/fi active IP Right Grant
- 1989-12-11 CA CA002005087A patent/CA2005087C/en not_active Expired - Lifetime
- 1989-12-12 EP EP89122946A patent/EP0374700B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1989-12-12 AT AT89122946T patent/ATE102667T1/de not_active IP Right Cessation
- 1989-12-12 DE DE89122946T patent/DE58907179D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1989-12-12 ES ES89122946T patent/ES2052874T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1989-12-12 NO NO894988A patent/NO174433C/no not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI895901A0 (fi) | 1989-12-11 |
AU4582289A (en) | 1990-06-21 |
ES2052874T3 (es) | 1994-07-16 |
FI96520C (fi) | 1996-07-10 |
CA2005087C (en) | 1998-12-01 |
EP0374700A2 (de) | 1990-06-27 |
DE58907179D1 (de) | 1994-04-14 |
ATE102667T1 (de) | 1994-03-15 |
NZ231637A (en) | 1991-06-25 |
NO174433C (no) | 1994-05-04 |
CA2005087A1 (en) | 1990-06-13 |
NO894988D0 (no) | 1989-12-12 |
NO174433B (no) | 1994-01-24 |
EP0374700A3 (de) | 1991-11-21 |
JPH0429794B2 (fi) | 1992-05-19 |
EP0374700B1 (de) | 1994-03-09 |
AU622738B2 (en) | 1992-04-16 |
NO894988L (no) | 1990-06-14 |
JPH02160997A (ja) | 1990-06-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI96520B (fi) | Menetelmä pihkavaikeuksien estämiseksi | |
US5176796A (en) | Avoiding pitch troubles using acylgerol lipase | |
Gutiérrez et al. | Microbial and enzymatic control of pitch in the pulp and paper industry | |
US9663899B2 (en) | Method for making lignocellulosic paper and paper product | |
Farrell et al. | Solving pitch problems in pulp and paper processes by the use of enzymes or fungi | |
US20070062654A1 (en) | Treatment of wood chips using enzymes | |
US20070261806A1 (en) | Treatment of Pulp Stocks Using Oxidative Enzymes to Reduce Pitch Deposition | |
EP1454014B1 (en) | Papermaking process using enzyme-treated sludge, and products | |
JP3110757B2 (ja) | 耐熱性リパーゼによるピッチトラブル防止法 | |
JPH09503558A (ja) | ライナーボードおよび波形材料の製造方法 | |
Kumar et al. | Debarking, pitch removal and retting: role of microbes and their enzymes | |
DK173026B1 (da) | Fremgangsmåde til fremstilling af mekanisk pulp og/- eller af papir indeholdende mekanisk pulp | |
Blanco et al. | Influence of thermostable lipase treatment of thermomechanical pulp (TMP) on extractives and paper properties | |
Widsten et al. | In-mill removal of TMP whitewater contaminants by biological treatment in an aerobic biokidney used in conjunction with microfiltration and laccase treatment | |
Bajpai et al. | Biodepitching | |
JP2995727B2 (ja) | 微生物による木材疎水性成分の分解除去方法、並びに、微生物による改質されたメカニカルパルプの生産方法及びその方法により得られる改質されたメカニカルパルプ | |
Akbarpour et al. | A Brief Review in Biological Methods to Control Dissolved and Colloidal Substances (DCS) in Papermaking System | |
Stebbing | Fungal and enzyme treatment of mechanical pulp and paper mill white water: impact on white water, fiber, and paper properties | |
Chen | Studies on biological kraft pulping of compression-baled wood chips with lignin-degrading fungi | |
Gutiérrez Suárez et al. | The biotechnological control of pitch in paper pulp manufacturing | |
Reid et al. | ENZYME TREATMENTS FOR IMPROVED RETENTION IN NEWSPRINT | |
Gutiérrez Suárez et al. | Microbial and enzymatic control of pitch in the pulp and paper industry | |
Nguyen | Discovery of new enzymes for degrading wood extractives and bleaching |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
HC | Name/ company changed in application |
Owner name: NIPPON PAPER INDUSTRIES CO., LTD |
|
BB | Publication of examined application | ||
FG | Patent granted |
Owner name: NIPPON PAPER INDUSTRIES CO., LTD. |