FI96365C - Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti - Google Patents

Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti Download PDF

Info

Publication number
FI96365C
FI96365C FI924741A FI924741A FI96365C FI 96365 C FI96365 C FI 96365C FI 924741 A FI924741 A FI 924741A FI 924741 A FI924741 A FI 924741A FI 96365 C FI96365 C FI 96365C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sample space
sample
space
precipitate
light
Prior art date
Application number
FI924741A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI924741A0 (fi
FI924741A (fi
FI96365B (fi
Inventor
Jyrki Kimmel
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI924741A priority Critical patent/FI96365C/fi
Publication of FI924741A0 publication Critical patent/FI924741A0/fi
Publication of FI924741A publication Critical patent/FI924741A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96365B publication Critical patent/FI96365B/fi
Publication of FI96365C publication Critical patent/FI96365C/fi

Links

Landscapes

  • Investigating Or Analysing Materials By The Use Of Chemical Reactions (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)
  • Investigating, Analyzing Materials By Fluorescence Or Luminescence (AREA)

Description

924741 .DOC 96365
Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti
Keksintö kohdistuu menetelmään aineen analysoimiseksi fotometrisesti, jossa näytetilaan johdetaan valoenergiaa ja sen seurauksena näyteti-5 lasta tulevaa valoenergiaa mitataan, jolloin analysoitavasta aineesta tai siitä riippuvan reaktion tuotteesta muodostetaan sopivan reagenssin avulla sakka näytetilaan ja sakasta takaisin sironneen valon intensiteetti mitataan. Keksintö kohdistuu myös anturiin kyseisen menetelmän toteuttamiseksi.
10
Valon intensiteetin mittaukseen perustuvia määritysmenetelmiä tunnetaan useita. Tällöin käytetään hyväksi sitä, että näytteestä tietyllä aallonpituudella saadun valon intensiteetti riippuu analysoitavan aineen tai erityisellä reaktiolla siitä saadun yhdisteen pitoisuudesta. Tätä käyte-15 tään hyväksi esimerkiksi spektrofotometriassa ja fluoresenssiin perustuvissa mittauksissa.
Edelliset menetelmät vaativat yleisesti tietyn aallonpituuden, jolla valoa johdetaan näytteeseen ja/tai jolla näytteestä tulevan valon mittaus 20 suoritetaan. Luonnollisesti tämä asettaa tarkat vaatimukset instrumentoinnille. Lisäksi kansainvälisestä julkaisusta WO 87/03960 tunnetaan sakanmuodostusta ja valon sirontaa käyttävä menetelmä, jossa mittaus suoritetaan automaattisen analysaattorin kyvetissä olevasta saostumasta. Tässä mitataan valon kulkusuunnasta 70° kulmassa näytteestä 25 sironnutta valoa. Näyte ja reagenssi, tässä tapauksessa vasta-aine, sijoitetaan erikseen näytetilana toimivaan kyvettiin. Kysymyksessä on laboratoriokäyttöön tarkoitettu monimutkainen automaattinen analysaattori, jossa valon johtaminen näytteeseen ja sironneen valon mittaus tapahtuu perinteisen optiikan keinoin. Menetelmä mahdollistaa aallonpi-30 tuuksien valitsemisen vapaammin, ja haluttaessa mittaustietoja voidaan kerätä jopa useammalla eri aallonpituudella.
Keksinnön tarkoituksena on esittää menetelmä ja anturi, jolla voidaan yksinkertaistaa sirontaan perustuvaa mittausta, jossa käytettävät aal-35 lonpituudet voidaan valita vapaammin ja joka lisäksi monipuolistaa eri aineille käytettävissä olevia määritystapoja. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että mittauksen suorittamiseksi sakka muodostetaan itse 924741 DOC ^ UUL v 2 näytetilassa siihen sijoitetun reagenssin avulla sijoittamalla näytetila näytteeseen ja johtamalla analysoitavaa ainetta tai siitä riippuvan reaktion tuotetta näytetilaan, ja että valo johdetaan näytetilaan ja siitä siron-nut valo mittaukseen samaa tai erillistä optista kuitua tai kuitukimppua 5 pitkin, jolloin näytetila sijaitsee optisen kuidun ulkopään etupuolella.
Olennaista keksinnössä on analysoitavan aineen vaikutuksesta syntyvän kiinteän sakan hyväksikäyttö sen sijaan, että indikaattorit olisi sidottu esim. latexpalloihin, lasihelmiin yms. joissa syntyvä värireaktio 10 mitataan tietyllä aallonpituudella. Sakka muodostetaan itse näytetilaan, jolloin mittaus suoritetaan työntämällä näytetila näytteeseen. Optisella kuidulla saadaan yksinkertainen optiikka, jolloin menetelmää voidaan käyttää monissa mittauskohteissa.
15 Erään edullisen suoritusmuodon mukaan reagenssin sisältävä näytetila on suljettu membraanilla, jolloin membraani saatetaan kosketuksiin analysoitavan ympäristön kanssa, josta analysoitavan aineen tai siitä riippuvan reaktion tuotteen annetaan siirtyä näytetilaan membraanin läpi.
20
Keksinnön mukaiselle anturille menetelmän toteuttamiseksi on puolestaan tunnusomaista se, että näytetilaan on sijoitettu reagenssi, joka muodostaa sakan analysoitavan aineen tai siitä riippuvan reaktion tuotteen kanssa mittauksen suorittamiseksi sakasta takaisin sironneen 25 valon avulla, ja että näytetila on sijoitettu valoenergiaa näytetilaan tuovan ja näytetilasta sironnutta valoa mittaukseen johtavan saman tai erillisen optisen kuidun tai kuitukimpun päähän optisen kuidun ulkopään etupuolelle siten, että se on sijoitettavissa analysoitavaan näytteeseen. Erään edullisen suoritusmuodon mukaan näytetila on suljettu 30 ympäristöstä analysoitavaa ainetta tai siitä riippuvan reaktion tuotetta läpi päästävän membraanin avulla. Erään vaihtoedon mukaan täytetila voi olla myös päästään ympäristöön avoimen kapillaariputken sisällä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin pii-35 rustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaisen anturin päätä,
924741 .DOC
96365 3 kuva 2 esittää erästä toista anturin päätä halkileikkauksena, kuva 3 esittää erään kolmannen anturin päätä halkileikkauksena ja 5 kuva 4 havainnollistaa mittausmenetelmää kuvan 3 mukaisella anturilla.
Kuvassa 1 on esitetty anturin pää. Sopivaa ainetta olevan puikkomai-sen anturin rungon sisällä kulkee optinen kuitu 1, jonka ydin 2 tulee ulos 10 kuidun suojakuoren päästä. Ytimen päähän on muodostettu näytetila 3 sulkemalla sen pääty membraanilla 4. Näytetilassa 3 on reagenssia, joka saa aikaan saostuman analyysissä mitattavan aineen kanssa. Tämä aine on mikä tahansa aine, joka saa aikaan sakkareaktion näytetilassa olevan reagenssin kanssa, ja se ei välttämättä ole aine, jonka 15 pitoisuutta halutaan mitata, vaan se voi olla esimerkiksi tämän reaktio-tuote, kuten myöhemmin tullaan selostamaan.
Mitattaessa analysoitavaa ympäristöä anturilla upotetaan sen pää eli näytetila 3 analysoitavaan ympäristöön, kuten esimerkiksi nestetilavuu-20 teen. Tällöin haluttu aine diffundoituu membraanin 4 läpi ja muodostaa sakan näytetilassa 3 olevan reagenssin kanssa. Valoa johdetaan valonlähteestä kuitua 1 pitkin näytetilaan 3, ja siihen muodostuneesta sakasta takaisin sironnut valo johdetaan takaisin samaa optista kuitua 1 pitkin detektorille. Valon lähde ja detektori sijaitsevat kuidun toisessa päässä 25 olevassa instrumenttiyksikössä, joka voi toimia kuituoptiikassa ja optiikan instrumentoinnissa sinänsä tunnetuilla periaatteilla.
Kuvassa 2 on esitetty toisentyyppinen anturi, jossa optisen kuidun 1 suojakuoresta ulos tuleva ydin 2 on ympäröity membraanilla 4, joka jat-30 kuu lieriömäisenä kuidun ulkopään yli. Membraanin avoin pää on suljettu valoa vaimentavalla palalla 5, jolloin näytetila 3 jää kuidun pään ja palan 5 väliin membraanin sisään. Tässä näytetilassa 3 on reagenssi, joka toimii edellä kuvatulla tavalla.
35 Kuvassa 3 on esitetty anturi, jossa on kaksi optista kuitua 1, joista toinen johtaa valon valonlähteestä näytetilaan 3 ja toinen johtaa takaisin sironneen valon detektorille. Kuidut on viety rinnakkain näytetilan 3 sisään. Näytetilan seinämät muodostuvat tässä tapauksessa lieriömäisen Q A 7 A k 924741 .DOC .7 U O U v..
4 kapillaariputken 6 seinämästä. Kapillaariputki on päästä avoin, jolloin analysoitava aine voi päästä sen kautta kosketuksiin näytetilassa 3 olevan reagenssin kanssa. Vaihtoehtoisesti kapillaariputki 6 voi olla päästään suljettu, jolloin sen seinämä on huokoinen päästäen analysoi-5 tavaa ainetta läpi.
Kuvassa 4 on esitetty kaavamaisesti mittausjärjestelyt kuvan 3 anturia käytettäessä. Valonlähteestä 7 kytketään valo optiikan 10 avulla kuituun 1 ja sitä pitkin johdetaan valo kuitua 1 pitkin näytteeseen 8, jossa 10 sijaitsee edellä kuvattu anturi. Anturissa muodostuneesta sakasta takaisin sironnut valo johdetaan toista kuitua 1 pitkin detektoriin 9. Valonlähteenä voidaan käyttää leveäspektristä, ei-koherenttia miniatyrisoitua komponenttia, esim. LED:tä. Optisen kuidun pään numeerisen aukon rajoittavalta alueelta takaisin sironneen valon detektorina voidaan 15 käyttää tavallista kaupallista luminometriä. Valonlähde 7 ja detektori 9 voidaan integroida samaan kannettavaan instrumenttiyksikköön.
Yhtä kuitua käytettäessä voidaan näytetilaan 3 johtaa valoa jatkuvasti ja samaa kuitua pitkin takaisin sironnut valo voidaan instrumenttiyksi-20 kössä heijastaa säteenjakajan avulla detektorille 9.
Yksittäinen valoa näytetilaan 3 tuova ja/tai detektorille 9 vievä optinen kuitu voidaan korvata myös kuitukimpulla, jonka kuiduissa voidaan samanaikaisesti kuljettaa valoenergiaa.
25
Riippumatta siitä, mitä menetelmää valon johtamiseksi näytetilaan ja näytetilasta pois käytetään, on mahdollista seurata sakan muodostusta esim. ajan funktiona. Tällöin esimerkiksi takaisin sironneen valon intensiteetin kasvunopeutta voidaan käyttää apuna analysoitavan aineen 30 kvantitatiivisessa analyysissä.
Käytännössä reagenssi voidaan sijoittaa näytetilaan 3 joko liuosfaa-sissa tai se voi olla sidottuna geeliin.
35 Eräänä esimerkkinä menetelmän sovellutuksista voidaan käyttää ent-syymisubstraatin mittausta liuoksista. Sakan muodostavana aineena on tällöin substraatin reaktiotuote, joka saadaan substraatista entsyymin katalysoiman reaktion avulla. Saostavana reagenssina käytetään reak- it 924741 Doc 96365 5 tiotuotteen kanssa sakan muodostavaa reagenssia. Tällöin entsyymi voi olla näytetilassa 3 tai se voi olla myös immobilisoituna membraaniin 4, jolloin substraatti diffundoituessaan membraanin läpi muuttuu samalla reaktiotuotteeksi. Tätä menetelmää voidaan soveltaa esimerkiksi 5 kliinisen kemian biokemiallisten aineiden mittaukseen. Anturista voidaan tehdä tällöin kenttäolosuhteisiin, tehohoitoon, kotihoitoon tai lääkärin vastaanotolle soveltuva, jolloin analyysejä suoritettaessa ei tarvitse turvautua keskulaboratorioiden palveluihin.
10 Keksintöä voidaan soveltaa myös muiden aineiden analyysiin. Esimerkiksi monet metallit saostuvat sopivilla anioneilla selvästi havaittaviksi sakoiksi, jolloin näytetilassa olevana reagenssina voidaan käyttää tällaista anionia sisältävää liuosta ja membraani voi esimerkiksi olla kyseistä metalli-ionia selektiivisesti läpipäästävä. Samoin voidaan käyttää 15 reagensseina sopivia, metalli-ioneja sisältäviä liuoksia, joilla halutaan analysoida tiettyjen anionien pitoisuutta.

Claims (6)

924741.DOC 96365
1. Menetelmä aineen analysoimiseksi fotometrisesti, jossa näytetilaan 5 (3) johdetaan valoenergiaa ja sen seurauksena näytetilasta tulevaa valoenergiaa mitataan, jolloin analysoitavasta aineesta tai siitä riippuvan reaktion tuotteesta muodostetaan sopivan reagenssin avulla sakka näytetilaan (3) ja sakasta takaisin sironneen valon intensiteetti mitataan, tunnettu siitä, että mittauksen suorittamiseksi sakka muodos-10 tetaan itse näytetilassa (3) siihen sijoitetun reagenssin avulla sijoittamalla näytetila (3) näytteeseen (8) ja johtamalla analysoitavaa ainetta tai siitä riippuvan reaktion tuotetta näytetilaan, ja että valo johdetaan näytetilaan ja siitä sironnut valo mittaukseen samaa tai erillistä optista kuitua (1) tai kuitukimppua pitkin, jolloin näytetila (3) sijatisee optisen 15 kuidun ulkopään etupuolella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että näytetila on suljettu membraanilla (4), jolloin membraani saatetaan kosketuksiin analysoitavan ympäristön kanssa, josta analysoitavan ai- 20 neen tai siitä riippuvan reaktion tuotteen annetaan siirtyä näytetilaan (3) membraanin läpi.
3. Anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti käsittäen näytetilan (3) ja siihen suunnatun väylän valoenergiaa varten ja siitä lähtevän väylän 25 näytetilasta lähtevän valoenergian johtamiseksi mittaukseen, tunnettu siitä, että näytetilaan (3) on sijoitettu reagenssi, joka muodostaa sakan analysoitavan aineen tai siitä riippuvan reaktion tuotteen kanssa mittauksen suorittamiseksi sakasta takaisin sironneen valon avulla, ja että näytetila (3) on sijoitettu valoenergiaa näytetilaan (3) tuovan ja näyteti-30 lasta (3) sironnutta valoa mittaukseen johtavan saman tai erillisen optisen kuidun (1) tai kuitukimpun päähän optisen kuidun ulkopään etupuolelle siten, että se on sijoitettavissa analysoitavaan näytteeseen (8).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen anturi, tunnettu siitä, että näyte-35 tila (3) on suljettu ympäristöstä analysoitavaa ainetta tai siitä riippuvan reaktion tuotetta läpi päästävän membraanin (4) avulla. 924741 .DOC 96365
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen anturi, tunnettu siitä, että näyte-tila (3) on päästään ympäristöön avoimen kapillaariputken (6) sisällä.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen anturi, tunnettu siitä, että näyte-5 tila (3) on huokoisen päästään suljetun kapillaariputken (6) sisällä. • · 924741 DOC 96365
FI924741A 1992-10-20 1992-10-20 Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti FI96365C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI924741A FI96365C (fi) 1992-10-20 1992-10-20 Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI924741A FI96365C (fi) 1992-10-20 1992-10-20 Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti
FI924741 1992-10-20

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI924741A0 FI924741A0 (fi) 1992-10-20
FI924741A FI924741A (fi) 1994-04-21
FI96365B FI96365B (fi) 1996-02-29
FI96365C true FI96365C (fi) 1996-06-10

Family

ID=8536078

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI924741A FI96365C (fi) 1992-10-20 1992-10-20 Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI96365C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI924741A0 (fi) 1992-10-20
FI924741A (fi) 1994-04-21
FI96365B (fi) 1996-02-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5176881A (en) Fiber optic-based regenerable biosensor
US6020207A (en) Optical analysis technique and sensors for use therein
US11307146B2 (en) Systems and methods for detection of chemtiluminescent reactions
CA2334952A1 (en) Analyzer for determining components in a fluid sample
JP6130306B2 (ja) 選択的に官能基化されたナノ流体バイオセンサーにおける生体分子の迅速な定量およびその方法
Alarie et al. Fluorescence monitoring of a benzo [a] pyrene metabolite using a regenerable immunochemical-based fiber-optic sensor
WO1988001376A1 (en) Method and apparatus for determining the level of an analyte in a sample of whole blood
Liu Electrochemical sensors
CA3045186C (en) Drug detection via surface enhanced raman spectroscopy
Valcárcel et al. Integration of reaction (retention) and spectroscopic detection in continuous-flow systems. Invited lecture
EP3137861B1 (en) A disposable measurement tip and method for use thereof
US5432096A (en) Simultaneous multiple, single wavelength electromagnetic wave energy absorbtion detection and quantifying spectrophotometric system, and method of use
US20090123962A1 (en) Chemical Sensing Device
FI96365C (fi) Menetelmä ja anturi aineen analysoimiseksi fotometrisesti
Mu et al. Review on liquid-core waveguide technology and its application for spectroscopic analysis
CN106605144A (zh) 用于通过光检测进行定点照护凝固测定的方法及系统
CN1276250C (zh) 光纤原位药物溶出度/释放度监测仪
US6252657B1 (en) Reflection fluorometer
KR960018583A (ko) 면역 분석법
CN1558213A (zh) 光纤原位药物溶出度/释放度试验仪
JP6977705B2 (ja) 生体分子測定装置および方法
Schlager On-line monitoring of water quality and plant nutrients in space applications based on photodiode array spectrometry
JP2023512407A (ja) 液体試料の分析のための方法及び装置
SU670863A1 (ru) Способ пламеннофотометрического определени металлоидов
FI104586B (fi) Menetelmä bioaffiniteettireaktion reaaliaikaista seuraamista varten

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed