FI96351B - Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa - Google Patents

Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa Download PDF

Info

Publication number
FI96351B
FI96351B FI945922A FI945922A FI96351B FI 96351 B FI96351 B FI 96351B FI 945922 A FI945922 A FI 945922A FI 945922 A FI945922 A FI 945922A FI 96351 B FI96351 B FI 96351B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frame
locking
connecting part
rotation
axis
Prior art date
Application number
FI945922A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96351C (fi
FI945922A0 (fi
Inventor
Matti Sairanen
Original Assignee
Metsaepuu Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metsaepuu Oy filed Critical Metsaepuu Oy
Priority to FI945922A priority Critical patent/FI96351C/fi
Publication of FI945922A0 publication Critical patent/FI945922A0/fi
Publication of FI96351B publication Critical patent/FI96351B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96351C publication Critical patent/FI96351C/fi

Links

Landscapes

  • Hinges (AREA)

Description

1 9635Ί
Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa Tämä keksintö kohdistuu laitteeseen puitteen liittämiseksi toiseen ra-5 kenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa, jolloin laitteessa on puitteen ja rakenteen välissä sijaitseva yhdysosa, joka liittää toisiinsa em. kaksi toistensa suhteen liikkuvaa osaa ja joka on järjestetty ainakin toisesta päästään vapaasti kiertyväksi jommassa kummassa osassa sijaitsevassa kiinnikkeessä tai vastaavassa puitteen kääntöakselin 10 kanssa yhdensuuntaisen kiertoakselin ympäri. Keksintö soveltuu käytettäväksi karmiin saranoidun puitteen käsittävissä ovissa, ikkunoissa tai vastaavissa kiinteän karmin ja kääntyvän puitteen yhdistämiseksi tai kaksi- tai useampipuitteisissa ovissa, ikkunoissa tai vastaavissa samaan karmiin erikseen saranoitujen puitteiden yhdistämiseksi.
15
Edellä mainituissa kääntyvissä rakenteissa on tällä hetkellä käytössä kytkinlaitteita, jotka käsittävät yhdysosan, jonka toinen pää on kiinnitetty kiinteästi ensimmäiseen puitteeseen, ja vastakkainen pää liukuvaksi vastapäisessä puitteessa olevaan liukutankoon tai vastaavaan raken-20 teeseen. Tällainen järjestely tunnetaan esim. suomalaisesta kuulutus-julkaisusta 90902. Lisäksi tunnetaan toisesta päästään karmiin kiertyväksi kiinnitettävä yhdysosa, jonka toinen pää on kiinnitetty kiertyväksi kääntyvän puitteen yläreunassa liukuvaksi järjestettyyn liukukappalee-seen, jonka asento voidaan lukita kääntyvän puitteen salvan avulla. 25 Edellä mainittujen liukuvien osien käyttö vaatii liikkumatilaa, ja niinpä ne voidaankin sijoittaa ainoastaan joko puitteen ylä- tai alasivulle. Lisäksi lukitusratkaisut vaativat tällaisten aukipitolaitteiden yhteydessä aina pitkäsulkijan käytön, koska yleensä puitteen keskiosaan sijoitetulla kääntökahvalla täytyy päästä vaikuttamaan puitteen ylä- tai alareunaan 30 asti tässä kohdassa edestakaisin liikkuvan liukukappaleen lukitsemiseksi. Liukukappaleen pitkästä liikkeestä johtuen joudutaan käyttämään monimutkaista lukitusmekaniikkaa.
Lisäksi tunnetaan molemmista päistä puitteisiin nivelöityjä yhdysosia, 35 joiden avulla puitteet pysyvät yhdessä sen jälkeen, kun ovi, ikkuna tai vastaava on avattu. Asennon säätämiseksi toisessa puitteessa olevassa kiinnikkeessä on sarja reikiä, johon yhdysosan toinen pää voidaan 2 96351 sijoittaa, ja vastapäisessä puitteessa on yhdellä reiällä varustettu kiinnike, johon yhdysosan vastakkainen pää voidaan sijoittaa. Tässä vii-meksimainitussa kiinnikkeessä yhdysosan pään kiertyminen on kuitenkin rajoitettu siten, että yhdysosa on käytännössä jäykkä, ja puitteet 5 voidaankin sijoittaa toisiinsa nähden vain tiettyihin, kiinnikkeen reikä-sarjan reikien määräämiin asentoihin.
Saksalaisesta patentista 731281 tunnetaan yhdystangon välityksellä yhteen kytketyt kääntyvät puitteet. Yhdystanko on nivelöity molemmista 10 päistään vapaasti kiertyväksi vastaavan puitteen suhteen. Toisessa ääriasennossa yhdystanko voidaan irrottaa puitteessa olevasta helasta, johon se on nivelöity. Tässä rakenteessa ei ole mahdollisuutta lukita ikkunaa tiettyyn asentoon sen ollessa auki. Vastaava ratkaisu tunnetaan myös saksalaisesta patentista 478976.
15
Keksinnön tarkoituksena on poistaa em. epäkohdat ja esittää laite, joka voidaan sijoittaa mihin tahansa kohtaan kahden puitteen väliin ja joka mahdollistaa puitteiden kääntämisen yhdessä ja lukitsemisen tiettyyn asentoon ikkunan, oven tai vastaavan ollessa auki. Keksinnön tarkoi-20 tuksena on lisäksi esittää laite, jota voidaan käyttää kääntyvän puitteen ja kiinteän karmin välissä tarvitsematta lukita (lukukappaletta. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle laitteelle on pääasiassa tunnusomaista se, että mainitun kiertoliikkeen mahdollistava nivel, joka sijaitsee yhden em. osista ja yhdysosan välissä, on järjes-25 tetty lukittavaksi, esimerkiksi järjestämällä kiinnikkeeseen tai vastaavaan lukituselin yhdysosan lukitsemiseksi kiertymättömäksi kiinnikkeen tai vastaavan suhteen.
Nivelen lukitus on helppo toteuttaa järjestämällä siihen kaksi lukitus-30 kappaletta, joista toinen kiertyy yhdysosan liikkeen mukana kiertoakse-lin ympäri ja toinen on kiertymätön. Painamalla osat yhteen voidaan toteuttaa portaaton lukitus mihin asentoon tahansa.
Puitteiden kääntöakselit ja yhdysosan päiden ja kiinnikkeiden väliset 35 kiertoakselit muodostavat puitteiden kääntötasossa nelikulmion, jonka pitkät sivut muodostuvat puitteiden kääntöakselien ja yhdysosan päiden kiertoakselien yhdystasoista, toinen lyhyt sivu puitteiden kääntöakselien yhdystasosta ja toinen lyhyt sivu puitteita yhdistävästä yhdysosasta.
3 96351 Tämä nelikulmio pystyy muuttamaan muotoaan yhdysosan pituudesta ja nivelöintikohdista riippuvissa rajoissa. Liukurakenteisiin perustuvissa ratkaisuissa on pyritty siihen, että puitteilla olisi suuri liikelaajuus yhdysosan sijaitessa jäykästi kiinnitettynä toiseen puitteeseen ja toisesta 5 päästään kiinni nivelöitynä iiukukappaleessa, joka liukuu pitkin puiteen pituussuuntaa sijaitsevaa kiskoa. Samalla puitteiden etäisyys toisistaan muuttuu vain vähän. Näillä piirteillä ei kuitenkaan ole merkitystä useimmissa tilanteissa oven tai ikkunan avausliikkeen aikana, tärkeintä on vain puitteiden tarkka keskinäinen sijainti ikkunan tai oven ollessa sul-10 jettu. Lukittuminen auki-asennossa saadaan aikaan kiinnikkeessä olevan lukituselimen ansiosta, joka siis lukitsee em. nelikulmion yhden kulman vakiosuuruiseksi ja näin ollen koko nelikulmion liikkumattomaksi.
Koska yhdysosan liikkeet tapahtuvat kiertoakselit aikaansaavien nive-15 löintien ympäri, liike ei vaadi suuren liiketilan järjestämistä puitteeseen, ja laite voidaan sijoittaa puitteiden saranasivuista kauimpina olevien, niiden kanssa yhdensuuntaisten sivujen väliin. Lukittava kiinnike voidaan tällöin sijoittaa aivan toisen puitteen salvan kohdalle, jolloin salvan avulla voidaan samalla lukita yhdysosa liikkumattomaksi. Tällöin 20 voidaan käyttää esim. yksinkertaisesti salvan kiertoakselin jatkeena olevaa ohjausosaa.
Lisäksi on mahdollista lukita nivel myös sellaisessa rakenteessa, jossa yhdystangon vastakkainen pää ei ole vastaavan puitteen suhteen kier-25 tyvä, vaan liukuva puitteiden kääntöliikkeen mahdollistamiseksi. Tämä soveltuu käytettäväksi puitteissa, joissa pieni liiketila ei ole välttämättömyys. Etuna on tällöin yksinkertaisuus: koska nivel pysyy samassa kohtaa puitteessa, voidaan siihen helposti järjestää millainen lukitus tahansa, toisin kuin kiskossa liukuvan kappaleen tapauksessa, jossa lu-30 kittavan pisteen liikkuminen pitkin puitetta rajoittaa käytössä olevia mahdollisuuksia.
Keksintöä on mahdollista soveltaa myös tapauksessa, jossa toistensa suhteen liikkuvat osat muodostuvat kiinteästä karmista ja kääntyvästä 35 puitteesta, jolloin em. liikkeen mahdollistava nivel joko karmissa tai puitteessa on lukittava liukukappaleen sijasta, joka tällöin voidaan jättää vapaasti liikkuvaksi.
4 96351
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista laitetta päältä päin nähtynä, 5 kuva 2 esittää laitetta sivukuvantona, kuvat 3a-c esittävät laitteen yhdysosan ensimmäisen nivelöintikohdan yhtä suoritusmuotoa sivukuvantona ja perspektiivissä, 10 kuvat 4a-c esittävät laitteen yhdysosan toisen nivelöintikohdan yhtä suoritusmuotoa sivukuvantona ja päältä päin nähtynä, kuva 5 havainnollistaa laitteen aikaansaamaa nelikulmiorakennetta, 15 kuva 6 havainnollistaa toista mekanismia, jossa on mahdollista käyttää keksinnön mukaista ratkaisua, kuva 7 esittää laitteen käyttöä yhdistettäessä kiinteä karmi ja kään- 20 tyvä puite, ja kuva 8 esittää kuvan 7 ratkaisulle vaihtoehtoista suoritusmuotoa.
Kuvassa 1 on esitetty laitteella varustetun kaksipuitteisen ikkunan ra-25 kenne sen kääntymistason suuntaisena poikkileikkauksena ylhäältä päin kuvan 2 linjaa A-A pitkin. Laite on sijoitettu kahden puitteen sara-nasivuista kauimmaisten sivujen eli pystysivujen 7, 8 vastakkaisten sisäpintojen väliin. Näissä sisäpinnoissa sijaitsevat kiinnikkeet 5 ja 11, joihin on nivelöity puitteita yhdessä pitävä tankomainen yhdysosa 4. 30 Kuten kuvasta käy ilmi, laite mahtuu hyvin rakenteeseen puitteiden A, B vastapäätä toisiaan olevien pintojen väliin. Karmin D viereisiä puitteiden saranasivuja on merkitty viitenumeroilla 9 ja 10, ja aukeamissuun-taa on merkitty nuolella.
35 Kuvassa 2 näkyy sisemmässä puitteessa B olevassa kiinnikkeessä 11 sijaitseva varsinainen lukitusjärjestely. Yhdysosan 4 sisäpuitteen puoleinen pää on sijoitettu kiinnikkeen 11 lukituskorvakkeiden väliin, ja siinä olevan reiän ja korvakkeiden reikien läpi on viety kiinnitystappi 12, 5 96351 joka muodostaa yhdysosan 4 tämän pään ja puitteen B välisen kier-toakselin. Tämän kiertoakselin aikaansaamaan kiertoliikkeen lukitsemiseksi kiinnikkeessä 11 on lukituskappale 3, joka on kiertymätön kiinnikkeen 11 suhteen ja jossa on lukituspinta, joka on yhteistoiminnassa yh-5 dysosan 4 päähän järjestetyn toisen lukituskappaleen 3 lukituspinnan kanssa. Kuvan 2 asennossa lukituspinnat ovat irti toisistaan, jolloin yhdysosan 4 pää pääsee vapaasti kiertymään kiinnikkeessä 11. Kun lukituspinnat siirtyvät vastakkain, yhdysosa 4 lukittuu siten, että se ei pääse enää kiertymään tapin 12 aikaansaaman kiertoakselin ympäri.
10
Kuvasta 2 näkyy lisäksi, kuinka sisemmässä puitteessa B olevan salvan C kääntöakselilla 2 voidaan vaikuttaa lukitusjärjestelyyn. Salvan kääntöakselia 2 on jatkettu puitteen läpi niin, että se ulottuu kääntökah-vasta 14 katsoen puitteen sivun 8 vastakkaisella puolella sijaitsevan 15 kiinnikkeen 11 sisään kiinnityskorvakkeen ja yhdysosan 4 lukitusosan väliin muodostaen ohjausosan 13. Tämän jatko-osan rakenne on kiertoakselin suhteen epäkesko siten, että salvan yhdessä asennossa sen ulottuvuus lukituskappaleiden 3 liikesuunnassa eli yhdysosan 4 pään kiertoakselin suunnassa on pienempi kuin toisessa asennossa, jossa se 20 työntää yhdysosassa 4 kiinni olevan lukituskappaleen 3 mainitussa suunnassa vasten kiinteää lukituskappaletta 3. Yhdysosan kanssa liikkuva lukituskappale 3 voi olla yhdysosasta 4 erillinen kappale, johon tankomaisen yhdysosan pää voi olla liitetty kappaleessa olevan uran välityksellä.
25
Kuvasta 2 on nähtävissä, että lukituskappaleiden 3 lukituspinnat on toteutettu hammastuksin. On kuitenkin mahdollista käyttää myös toisenlaisia lukitusrakenteita, joilla lukitusosat kytketään kiertymättömiksi toistensa suhteen, esim. sopivia kitkapintoja.
30
Salvassa voidaan käyttää tavallista pikkulukkoa 1. Samalla salvalla voidaan siis vaikuttaa oven tai ikkunan lukittumiseen kokonaisuudessaan kiinteään rakenteeseen, kuten karmiin, ja toisaalta yhdysosan 4 lukittumiseen oven tai ikkunan aukinaisessa asennossa. Rakenne voi-35 daan siis lukita portaattomasti haluttuun tuuletusasentoon saman kahvan avulla, jolla rakenne muutenkin lukitaan.
6 9635Ί
Ulommassa puitteessa A olevassa kiinnikkeen 5 kiinnityskorvakkeessa on sen reikien läpi viety lukitustappi 6, joka irrottamalla yhdysosa 4 voidaan irrottaa kokonaan puitteesta esimerkiksi pesua tai muuta huoltoa varten. Lukitustappi 6 aikaansaa yhdysosan 4 pään ja puitteen A 5 välisen kiertoakselin.
Kuvissa 3a ja 3b on esitetty lukitusjärjestelyn vaihtoehtoinen suoritusmuoto sivulta päin nähtynä. Tässä salvan kääntöakselin 2 päähän on kiinnitetty T:n muotoinen jatkokappale, joka muodostaa ohjausosan 13. 10 Ohjausosa ulottuu kiinnikkeen 11 sisään. Yhdysosan 4 vapaassa asennossa lukituskappaleet 3 ovat irti toisistaan kiinnitystappia 12 ympäröivän jousen 18 erottamina. Yhdysosan 4 pää on laakeroitu kiinnikkeeseen kiertyväksi yhdessä ylemmän lukituskappaleen 3 kanssa siten, että se ei pääse pois kiertoakselin suunnassa kiinnikkeen 11 yläpin-15 nasta. Käännettäessä salvan kahvaa 90 astetta ohjausosan 13 päässä oleva poikittainen osa työntää yläpuolellaan olevaa alempaa lukitus-kappaletta 3 yhdessä kiinnitystäpä 12 kanssa ylös jousen 18 voimaa vastaan kiinni kiinnikkeen 11 yläosassa olevaan toiseen lukituskappa-leeseen 3. Alempi lukituskappale 3 on sijoitettu siten liikkuvaksi kiinnik-20 keeseen, että se ei pääse kiertymään kiertoakselin suhteen. Kiinnike 11 voi olla joka puolelta suljettu, jolloin se muodostaa sisäpuitteen B sisäpintaan kuvassa 3 esitetyn suojakuoren lukitusmekanismille, ja kiinnitystapin 12 pää tulee ainoastaan sen ulkopuolelle.
25 Kuvissa 4a ja 4b on esitetty yhdysosan 4 toisen pään rakenteen eräs suoritusmuoto sivulta päin nähtynä. Tässä yhdysosan 4 pää pysyy kiinni kiinnikkeessä 5 jousen 17 avulla, joka vetää lukitustapin 6 le-veämmän pään yhdysosan 4 päässä olevaan aukkoon 19 (kuva 4c), ja aukon 19 ja lukitustapin 6 pysyminen yhdessä varmistetaan tapin le-30 veän kannan avulla. Painamalla lukitustappia 6 alhaalta jousi 17 puristuu kokoon ja lukitustapin 6 leveä pää nousee pois aukosta 19, jolloin yhdysosan 4 vetämiseksi sivusuunnassa pois lukitustapista 6 tappi mahtuu aukon 19 ja yhdysosan 4 ulkoreunan välillä olevaan loveen 20.
35 Kuvassa 5 on havainnollistettu puitteiden A, B kääntöakselien (saranat 15,16) ja yhdysosan 4 päiden ja puitteiden välisten kiertoakselien (tapit 6 ja 12) määrittelemää nelikulmiorakennetta. Oven tai ikkunan ollessa kiinni aukeamissuunnan (nuoli) puoleisen nelikulmion pitkän sivun ja I! 7 96351 yhdysosan 4 välinen kulma on tylppä, ja toisen pitkän sivun ja yhdysosan välinen kulma terävä. Kun rakenne aukeaa, em. tylppä kulma pienenee ja terävä kulma kasvaa, kunnes tullaan ääriasentoon, jossa neli-kulmio ei enää voi liikkua samaan suuntaan. Mikäli puitteiden mitat sal-5 livat, voi rakenne olla tässä ääriasennossa kolmio, jossa yhdysosa 4 on sulkemissuunnan puoleisen pitkän sivun jatkeena. Kuvassa 1 esitetyllä alkuasennolla saadaan aikaan suuri liikelaajuus, ja nelikulmio voi tässä kiinni-asennossa olla lähellä toista liikealueensa ääriasentoa.
10 Puitteiden sijainnin hienosäätö kuvan 1 asennossa voidaan toteuttaa muuttamalla toisen kiinnikkeen sijaintia puitteen suhteen. Tässä tapauksessa hienosäätö on toteutettu siten, että ulkopuitteeseen kiinnitetty kiinnike 5 on pulttisarana, jota kiertämällä nivelpisteen etäisyyttä voidaan säätää.
15
Edellä on kuvattu pituudeltaan vakiota yhdysosaa 4. Yhdysosa voidaan kuitenkin muodostaa myös pituudeltaan muuttuvaksi, jolloin se voidaan säätää eri pituiseksi tai se voi olla teleskooppirakenteinen vapaasti pituuttaan muuttava. Näin voidaan puitteiden muodostaman rakenteen lii- 20 kelaajuutta suurentaa. Lisäksi on mahdollista järjestää toinen kiinnikkeistä liikkuvaksi puitteeseen kiertoakselia vastaan kohtisuorassa suunnassa jonkin matkaa liikelaajuuden lisäämiseksi.
Lisäksi varsinkin suurissa ovissa ja ikkunoissa voidaan käyttää 25 useampia liitoslaitteita. Näistä yksi, esim. juuri salvan C kohdalla sijaitseva, voi olla lukittavaa tyyppiä, ja muut vapaasti kiertyviä, jolloin niiden tehtävänä on aina vakauttaa rakennetta puitteiden kääntöliikkeen aikana ja ne toimivat ulkopuitteen A lukitsijoina karmia vasten oven tai ikkunan ollessa kiinni.
30
Salpa C voi olla myös kauempana liitoslaitteesta, jolloin sen ja lukittavan nivelen välille voidaan järjestää mekaaninen yhteys puitteen pituussuunnassa kulkevan välitintangon avulla.
35 Keksintöä on mahdollista soveltaa myös rakenteisiin, joissa nivelen lukitus voi tapahtua manuaalisesti. Periaate on tällöin sama: nivelessä yhdysosan 4 kanssa liikkuva osa ja nivelen kiinteä osa saatetaan yhteen salvasta erillisellä käsin käytettävällä lukkolaitteella. Käytettäessä β 96351 manuaalista lukitusta lukittava nivel voi olla myös eri puitteessa kuin salpa, esim. ulkopuitteessa A.
Kuvassa 6 on esitetty vaihtoehtoinen mekanismi kuvan 5 ratkaisulle.
5 Tässä yhdysosan 4 toinen pää on järjestetty kiertyväksi nivelen välityksellä puitteen B suhteen, ja siinä voidaan käyttää kaikkia edellä kuvattuja lukitusratkaisuja. Vastakkainen pää ei ole kiertyvä oman puitteensa A suhteen, vaan se on järjestetty sen pituussuunnassa liukuvaksi sopivassa liukukiskorakenteessa, eli yhdystanko 4 ulkonee joka asennossa 10 samassa kulmassa tästä puitteesta, ollen esimerkiksi jäykästi kiinnitetty kappaleeseen, joka liukuu pitkin kiskoa. Kuten kuvasta käy ilmi, muuttuu yhdysosan 4 ja puitteen B välinen kulma nivelen kohdalla kääntö-liikkeen aikana, ja mekanismi voidaan lukita lukitsemalla nivel jollain edellä kuvatulla ratkaisulla, joko puitteen oman salvan avulla tai erik-15 seen manuaal isesti.
Kuvassa 7 on esitetty kaavamaisesti keksinnön käyttö rakenteessa, jossa puite B on saranoitu saranoiden 16 välityksellä karmiin D. Tällöin yhdysosa 4 on mekaniikaltaan aikaisemmin tunnettu ratkaisu, jossa toi-20 nen pää on järjestetty liukuvaksi puitteeseen B joko sen ylä- tai ala-sivulle eli saranoiden 16 muodostamaa kääntöakselia vastaan kohtisuorassa suunnassa, ja toinen pää on laakeroitu kiertyväksi karmin D vastaavalle sivulle asemaltaan kiinteän akselin ympäri kiertyväksi. Tämän karmin D ja yhdysosan 4 välinen nivel voidaan lukita jollain edellä 25 kuvatulla lukitusperiaatteella, joko manuaalisesti tai järjestämällä kar-mirakenteeseen sopivaan kohtaan oma erityinen lukituslaite, jolla niveleen voidaan vaikuttaa sen lukitsemiseksi. Tämä voi olla toiminnaltaan puitteen salpaa 14 vastaava laite, eli siinä on kääntöakseli, joka vaikuttaa toiseen nivelen lukituskappaleista 3 sen siirtämiseksi lukitsevaan 30 asentoon. Yhdysosan 4 vastakkaisessa päässä puitteessa B oleva liu-kukappale voidaan tällöin jättää vapaasti liikkuvaksi, koska mekanismi lukitaan toisessa päässä olevasta nivelestä.
Kuvassa 8 on esitetty vaihtoehtoinen järjestely, jossa mekanismi on 35 muuten sama, mutta lukittava nivel sijaitsee yhdysosan 4 ja kääntyvän puitteen B välillä, ja yhdysosan 4 vastakkaisessa päässä on liukukap-pale, joka liukuu pitkin karmiin D järjestettyä rataa. Koska kyseinen, puitteen B ja karmin D välistä kääntöakselia vastaan kohtisuora rata
II
9 96351 sijoitetaan joko karmin D ylä- tai alasivulle, on nivelkin tässä tapauksessa lähellä puitteen B ylä- tai alasivua, mutta se voidaan kuitenkin sijoittaa puitteen pystysivun 8 päähän tai lähelle sitä. Lukittavan nivelen sijoittaminen kääntyvään puitteeseen B mahdollistaa puitteen salvan C 5 käytön nivelen lukitsemiseksi. Koska salpa C sijaitsee yleensä pystysivun 8 keskikohdalla, voidaan sen kiertoakseli yhdistää nivelen toiseen lukituskappaleeseen 3 mekaanisesti esimerkiksi puitteen pystysivun suuntaisesti liikkuvalla välitintangolla. Luonnollisesti on mahdollista myös käyttää manuaalista lukitusta samalla tavoin, kuin edellä kahden 10 puitteen yhteydessä on kuvattu.
Puite B kuvissa 7 ja 8 voi koostua myös kahdesta tai useammasta toisiinsa nähden liikkumattomasta puitteesta, jotka ovat kiinteästi yhdessä puitteen kääntöliikkeen aikana ja voidaan irrottaa toisistaan 15 huoltoa tai puhdistusta varten. Kuvista 7 ja 8 käy lisäksi ilmi, kuinka yhdysosan 4 ja liukukappaleen välille tulee luonnollisesti järjestää kierto-mahdollisuus, jotta puitteen B ja karmin D muodostaman mekanismin liikemahdollisuudet toteutuisivat.

Claims (11)

10 96351 Laite puitteen (B) liittämiseksi toiseen rakenteeseen (A, D) ovessa, ikkunassa tai vastaavassa, jolloin laitteessa on puitteen ja rakenteen vä-5 Iissä sijaitseva yhdysosa (4), joka liittää toisiinsa em. kaksi toistensa suhteen liikkuvaa osaa (B, A; B, D) ja joka on järjestetty ainakin toisesta päästään vapaasti kiertyväksi jommassakummassa osassa sijaitsevassa kiinnikkeessä (11) tai vastaavassa puitteen kääntöakselin kanssa yhdensuuntaisen kiertoakselin ympäri, tunnettu siitä, että mainitun 10 kiertoliikkeen mahdollistava nivel, joka sijaitsee yhden em. osista (A, B; B, D) ja yhdysosan (4) välissä, on järjestetty lukittavaksi, esimerkiksi järjestämällä kiinnikkeeseen (11) tai vastaavaan lukituselin yhdysosan (4) lukitsemiseksi kiertymättömäksi kiinnikkeen (11) tai vastaavan suhteen. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että nivelessä on kiinteä lukituskappale (3) ja yhdysosan (4) kanssa kiertoliikkeen mukana liikkuva lukituskappale (3), jotka on järjestetty kiinnittymään toisiinsa lukitusasennossa. 20
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että lukitus-kappaleiden (3) suhteellinen liike toistensa suhteen on järjestetty tapahtumaan yhdysosan (4) pään kiertoakselin (12) suunnassa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen laite, tunnettu siitä, että yhdysosa (4) sijaitsee kahden kääntyvän puitteen (A, B) välissä ja on järjestetty sinänsä tunnetusti molemmista päistään vapaasti kiertyväksi vastaavassa puitteessa (A, B) sijaitsevassa kiinnikkeessä (5, 11) puitteen kääntöakselin kanssa yhdensuuntaisen kiertoakselin (6, 12) ym-30 päri.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen laite, tunnettu siitä, että yhdysosa (4) sijaitsee kahden kääntyvän puitteen (A, B) välissä ja että lukittavaan niveleen nähden yhdysosan (4) vastakkainen pää on kiinni-35 tetty kiertymättömäksi oman puitteensa (A) suhteen ja sen pituussuunnassa liukuvaksi. I! 11 96351
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että luki-tuselin on järjestetty mekaaniseen yhteyteen puitteessa (B) olevan lukitussalvan (C) kanssa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että lukituseiin on yhteydessä lukitussalpaan (C) lukitussalvan kääntöakselin (2) jatkeena olevan ohjausosan (13) välityksellä, joka on järjestetty kääntymään yhdessä lukitussalvan kääntöakselin kanssa lukitusliikkeen aikaansaamiseksi. 10
8. Patenttivaatimusten 3 ja 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausosa (13) on järjestetty kosketuksessa toiseen lukituskappaleista (3) siirtämään sitä yhdysosan (4) pään kiertoakselin (12) suunnassa vasten toista lukituskappaletta (3). 15
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1—3 mukainen laite, tunnettu siitä, että yhdysosa (4) sijaitsee karmin (D) ja sen suhteen kääntyvän puitteen (B) välissä, jolloin se on järjestetty yhdestä päästään liukuvaksi pitkin puitetta (B) ja vastakkaisesta päästään kiertyväksi karmissa (D), 20 jolloin em. kiertoliikkeen mahdollistava karmin (D) ja yhdysosan (4) välinen nivel on järjestetty lukittavaksi.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1—3 mukainen laite, tunnettu siitä, että yhdysosa (4) sijaitsee karmin (D) ja sen suhteen kääntyvän puit- 25 teen (B) välissä, jolloin se on järjestetty yhdestä päästään liukuvaksi ·. pitkin karmia (D) ja vastakkaisesta päästään kiertyväksi puitteessa (B), jolloin em. kiertoliikkeen mahdollistava puitteen (B) ja yhdysosan (4) välinen nivel on järjestetty lukittavaksi.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että lukituseiin on järjestetty mekaaniseen yhteyteen puitteessa (B) olevan luki- i tussalvan (C) kanssa. .« • · 12 96351
FI945922A 1994-12-16 1994-12-16 Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa FI96351C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945922A FI96351C (fi) 1994-12-16 1994-12-16 Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945922A FI96351C (fi) 1994-12-16 1994-12-16 Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa
FI945922 1994-12-16

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI945922A0 FI945922A0 (fi) 1994-12-16
FI96351B true FI96351B (fi) 1996-02-29
FI96351C FI96351C (fi) 1996-06-10

Family

ID=8541995

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI945922A FI96351C (fi) 1994-12-16 1994-12-16 Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI96351C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI96351C (fi) 1996-06-10
FI945922A0 (fi) 1994-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5083822A (en) Median housing for multipoint antipanic lock and antipanic lock fitted with such a housing
DE3118641C2 (de) Scharnier
FI86327C (fi) Laosstaongsbeslag.
EP1918498B1 (en) Hidden hinge
CN105189900B (zh) 纯旋转平开窗
JPS6147268B2 (fi)
EP2019180B1 (en) An operating device for windows
US20170016263A1 (en) Device for opening and closing an outwardly opening pivoting wing
FI96351B (fi) Laite puitteen liittämiseksi toiseen rakenteeseen ovessa, ikkunassa tai vastaavassa
GB2236802A (en) A window stay
RU2001132083A (ru) Петля для дверей, окон и т.п.
US5683124A (en) Latching device for a hinged panel
PL208642B1 (pl) Kryta zawiasa drzwiowa lub okienna
WO2021160752A1 (de) Funktionseinheit
DE2443036C3 (de) Ausstellvorrichtung
RU2337221C2 (ru) Привод с приводной штангой
KR20200139860A (ko) 환기창의 잠금장치
US1528834A (en) Mechanism for locking casement windows, hinged shutters, and the like
CN211736783U (zh) 一种用于外开窗窗扇任意角度锁紧的限位窗撑
US6178698B1 (en) Balanced door closing apparatus
EP4365396A2 (en) Hinge for a roof window and roof window with a set of hinges
CN219509456U (zh) 一种平推窗联动铰链结构及门窗
EP4365398A2 (en) Hinge for a roof window and roof window with a set of hinges
JPH0515017Y2 (fi)
EP2821577A1 (en) Operating device for a tilt and turn door or window

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: METSÄPUU OY

BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: DOMUS YHTIOET OY

Free format text: DOMUS YHTIOET OY