FI96156C - Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille - Google Patents

Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille Download PDF

Info

Publication number
FI96156C
FI96156C FI925236A FI925236A FI96156C FI 96156 C FI96156 C FI 96156C FI 925236 A FI925236 A FI 925236A FI 925236 A FI925236 A FI 925236A FI 96156 C FI96156 C FI 96156C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
area
call
telecommunication
telecommunications
identifiers
Prior art date
Application number
FI925236A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI925236A0 (fi
FI925236A (fi
FI96156B (fi
Inventor
Reino Talarmo
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8536241&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI96156(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI925236A priority Critical patent/FI96156C/fi
Publication of FI925236A0 publication Critical patent/FI925236A0/fi
Priority to AT94900171T priority patent/ATE162678T1/de
Priority to AU54673/94A priority patent/AU674362B2/en
Priority to US08/436,185 priority patent/US5633913A/en
Priority to DE69316648T priority patent/DE69316648T2/de
Priority to JP51176794A priority patent/JP3464483B2/ja
Priority to EP94900171A priority patent/EP0670097B1/en
Priority to PCT/FI1993/000486 priority patent/WO1994011997A1/en
Publication of FI925236A publication Critical patent/FI925236A/fi
Publication of FI96156B publication Critical patent/FI96156B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96156C publication Critical patent/FI96156C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W68/00User notification, e.g. alerting and paging, for incoming communication, change of service or the like

Description

96156
Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille 5 Keksintö koskee menetelmää ja järjestelmää tieto liikenneyhteyden muodostamiseksi tietoliikenneverkkoon liitetyltä ensimmäiseltä tietoliikennelaitteelta, jolla on ainakin yksi tunnus, tietoliikenneverkkoon liittyvälle rajoitetulla kutsualueella sijaitsevalle yhdelle tai use-10 ämmälle toiselle tietoliikennelaitteelle, jolla kullakin on ainakin yksi tunnus.
Tietoliikennejärjestelmien, ja erityisesti radiopu-helinjärjestelmien yhteydessä on ollut tunnettua, että tietoliikennejärjestelmän operaattori voi tietoliikenne-15 keskukseen liitetyn ohjaus- ja valvontapöydän kytkimiä säätämällä muuttaa tiettyjen tilaajien tai tilaajaryhmien kutsualueita. Tällöin, kun A-tilaaja ottaa yhteyden B-ti-laajaan tai useita B-tilaajia käsittävään ryhmään, ja mikäli nämä ovat ennalta käsin määritellyllä kutsualueella, 20 muodostaa tietoliikennekeskus A-tilaajan ja B-tilaajan tai B-tilaajien välille tietoliikenneyhteyden.
Liikkuvia tilaajia sisältävien tietoliikennejärjestelmien yhteydessä on tyypillisesti ongelmana se, miten A-tilaaja voi määritellä B-tilaajan, tai B-tilaajien, kutsu-25 alueen, eli sen alueen, jolta kutsuttavaa B-tilaajaa tai B-tilaajien ryhmän jäseniä haetaan, kun niille halutaan lähettää tietoliikennesanoma tai niiden ja A-tilaajan välille halutaan muodostaa tietoliikenneyhteys. Kutsualueen määrittely on tarpeellista, jos esimerkiksi on kysymys ti-30 lanteesta, jossa A-tilaaja haluaa ottaa yhteyden B-tilaa-.. jaan tai B-tilaajien ryhmään vain, jos B-tilaaja tai B-ti- laajat ovat tietyllä alueella. Esimerkiksi jos A-tilaaja haluaa puhua B-tilaajan kanssa, mikäli tämä on lähistöllä, mutta A-tilaaja ei halua vaivata B-tilaajaa, jos B-tilaaja 35 on jossakin muualla, kauempana. Kutsualueen määrittely on 96156 2 myös tarpeellista, jos ne B-tilaajat, joiden kanssa A-ti-laaja haluaa puhua, kuuluvat suurempaan B-tilaajien joukkoon, mutta A-tilaaja haluaa puhua vain niiden B-tilaajien kanssa, jotka ovat tietyllä kutsualueella, eli siis erään 5 B-tilaajien osajoukon kanssa. Laajennus tällaisesta tapauksesta on tilanne, jossa se B-tilaajien osajoukko, jonka kanssa A-tilaaja haluaa puhua, liikkuu, jolloin A-tilaaja haluaisi luonnollisesti hyvin usein määritellä sen kutsu-alueen, jolta juuri tätä B-tilaajien osajoukkoa haetaan, 10 jonka kanssa A-tilaaja haluaa puhua. Tällainen tilanne voi tulla kysymykseen esimerkiksi radiopuhelinjärjestelmien yhteydessä silloin, kun haettava B-tilaajien osajoukko liikkuu jostakin syystä, esimerkiksi, jos kaikki osajoukon jäsenet seuraavat jotakin liikkuvaa tapahtumaa, esimerkik-15 si siirtyvää urheilutapahtumaa. Tällainen tapahtuma on tyypillinen radiopuhelinjärjestelmissä, joissa samaa ryh-mätunnusta käyttävät hyvin monet B-tilaajat. Samoin tilanne voi myös tulla kysymykseen kiinteässä tietoliikennejärjestelmässä, jossa tilaajat voivat kiinnittyä tietoliiken-20 neverkkoon minne tahansa, kunhan ne vain ilmoittavat johonkin tietokantaan sijaintinsa, jolloin tietoliikenneverkko osaa reitittää tilaajille tulevat tietoliikennesanomat, puhelut, oikeisiin verkko-osoitteisiin, ja siten oikeille tilaajille.
25 Tällaisen tekniikan tason mukaisen tietoliikenneyh teyden muodostusmenetelmän ja järjestelmän ongelmana on se, että A-tilaaja tai joku muu tietoliikenneverkkoon liittyvä solmupiste, esimerkiksi tietyn tilaajaryhmän valvoja ja/tai ohjaaja (dispatcher), ei voi muuttaa sitä kut-30 sualuetta, jolta B-tilaajaa tai B-tilaajia haetaan. Täl-. ·· löin on ainoa mahdollisuus se, että A-tilaaja ottaa erik seen yhteyden tietoliikennekeskuksen yhteydessä olevaan valvontakeskukseen, jonka ohjaus- ja valvontapöydän kytkimiä säätämällä tietoliikenneverkon operaattori voi täl-35 löin, A-tilaajan käskystä, muuttaa kutsualuetta, jolta B- 96156 3 tilaajaa tai B-tilaajia haetaan. Tällainen menettely on luonnollisesti A-tilaajalle ja operaattorille hyvin vaivalloista ja tietoliikenneverkon resursseja kuluttavaa. Samoin tilaajaryhmän valvojalla ei tällöin ole mahdolli-5 suutta suoraan, ilman operaattorin apua, muuttaa kutsu-aluetta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on antaa A-tilaajalle, tai jollekin muulle verkkoelementille kuin järjestelmän tietoliikennekeskuksen yhteydessä olevalle valvonta-10 keskukselle mahdollisuus määritellä dynaamisesti se kutsu-alue, jolta B-tilaajaa tai B-tilaajia haetaan, kun niille halutaan lähettää tietoliikennesanomia tai kun niihin halutaan muodostaa puhekanavayhteyksiä.
Tämä uudentyyppinen keksinnön mukainen menetelmä 15 tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsu- alueella sijaitseville tietoliikennelaitteille on tunnettu siitä, että ensimmäinen tietoliikennelaite lähettää tietoliikenneverkkoon kutsualuetunnuksen ja yhden tai useamman toisen tietoliikennelaitteen tunnuksen sisältävän sanoman, 20 tietoliikenneverkko kutsuu mainitulla tunnuksella varus tettua ainakin yhtä tilaajalaitetta vain mainitun kutsualuetunnuksen määrittelemällä kutsualueella.
Tämä uudentyyppinen keksinnön mukainen järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsu-” 25 alueella sijaitseville tietoliikennelaitteille on tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää: välineen kutsualueen ja sen kutsualuetunnuksen määrittelemiseksi sekä näiden lähettämiseksi kutsualueenmäärittelysanomana tietoliikenneverkkoon, tietoliikennevälineen ensimmäisen tietoliikenne-30 laitteen tietoliikenneverkkoon lähettämän kutsualuetunnuk- *: sen ja yhden tai useamman toisen tietoliikennelaitteen tunnuksen sisältävän puhelunmuodostussanoman vastaanottamiseksi, puhelunmuodostus s anoman lähettämiseksi mainitulla määritellyllä kutsualueella olevalle yhdelle tai useammal-35 le tietoliikennelaitteelle sekä tietoliikenneyhteyden muo- 96156 4 dostamiseksi ensimmäisen ja yhden tai useamman toisen tietoliikennelaitteen välille.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että A-tilaa-jan tietoliikennelaitteeseen toteutetaan ominaisuus, jonka 5 avulla A-tilaaja voi määritellä kutsualueen, jolta A-ti-laajan kutsumaa B-tilaajaa haetaan, sekä jonka avulla A-tilaaja voi kutsua B-tilaajaa tältä määrittelemältään kut-sualueelta. On myös mahdollista toteuttaa kutsualueen määrittely toiminne johonkin muuhun tietoliikenneverkon osaan, 10 esimerkiksi erilliseen valvonta ja/tai ohjauskeskukseen (dispatcher). Kutsualueen määrittely voi luonnollisesti tapahtua useilla tavoilla, tässä keksinnön mukaisessa tapauksessa kutsualue on määritelty sekä luetteloimalla kut-sualueella olevien tukiasemien tai tietoliikennekeskusten 15 tunnukset että jakamalla tietoliikennejärjestelmien kattama alue tunnuksilla merkittyihin osiin.
Tällaisen menetelmän ja järjestelmän tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille etuna on se, että jär-20 jestelmä muodostaa yhteydet A-tilaajalta vain niille B-ti-laajille, joille kutsualueen määritellyt olio, esimerkiksi A-tilaaja tai erillinen valvoja ja/tai ohjaaja on halunnut yhteydet muodostettaviksi. Tällöin säästyy järjestelmän merkinantokapasiteettia, koska turhia yhteyksiä ei luoda. ·* 25 Täten tilaajien haluamien lyhyiden yhteydenmuodostusaiko- jen toteuttamiseen tarvitaan vähemmän tietoliikenneresurs-se ja.
Lisäksi tekniikan tason mukainen jäykkä, operaattorin erilliseltä valvontapöydältä suorittama kutsualueen .. 30 määrittely sopii hyvin huonosti sellaisiin tietoliikenne- ·: järjestelmiin, joissa tilaajat liikkuvat, ja tilaajien kutsualue liikkuu jatkuvasti. Sen sijaan keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä soveltuvat hyvin kutsualuei-den määrittelyyn sellaisissa tietoliikennejärjestelmissä, 35 joissa tilaajien kutsualue liikkuu jatkuvasti, sillä kek- 96156 5 sinnon mukaisessa menetelmässä ja järjestelmässä on kutsu-alueen määrittely joustavaa ja dynaamista.
Keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä mahdollistavat myös kutsualueen määrittelyn, jonka suorittaa jo-5 kin muu olio kuin tietoliikenneverkon operaattori, koska kutsualueen määrittely voi tapahtua määrittelemällä ne maantieteelliset alueet, joilta B-tilaajaa/tilaajia haetaan, jolloin määrittelyn suorittavan olion ei tarvitse tietää kutsualueella olevien tukiasemien tai tietoliiken-10 nekeskusten osoitteita, sijaintia, eikä lukumäärää. Tiedot kutsualueeseen valituista tukiasemista ja tietoliikenne-keskuksista ovat silloin vain keksinnön mukaisissa määrittely-, muunnos- ja muistivälineissä, sekä operaattorilla. Tällöin annetaan siis tietoliikenneverkon tilaajalle help-15 pokäyttöinen ja joustava mahdollisuus määritellä kutsualu-eet, joilta B-tilaajia haetaan.
Keksinnön eräs etu on myös se, että sitä voidaan käyttää mistä tahansa tietoliikenneverkon tilaajalaitteesta käsin, jolloin ei tarvita kallista ja keskitettyä 20 erillistä kutsualueenmäärittelykeskusta, vaan mikä tahansa verkon tilaaja voi tarvittaessa vaivattomasti suorittaa kutsualueen määrittelyn.
Keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: 25 kuvio 1 esittää keksinnön erään soveltamisalueen, eli radiopuhelinjärjestelmän tukiasemia kuuluvuusaluei-neen, kuvio 2 esittää kaaviokuvan eräistä keksinnön mukaisista kutsualueen määrittelymenetelmistä radiopuhelin-30 järjestelmän tukiasemien ja niiden kuuluvuusalueiden yh-·: teydessä, kuvio 3 esittää eräitä keksinnön mukaisessa kutsu-alueen määrittelymenetelmässä käytettäviä geometrisia muotoja, 35 kuvio 4 esittää erään merkinantokaavion radiopuhe- - 96156 6 linjärjestelmässä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi käytettävien merkinantosanomien lähetyksestä, kuvio 5 esittää erään merkinantokaavion tietoliikennejärjestelmässä yhteyden muodostamiseksi käytettävien 5 merkinantosanomien lähetyksestä, kuvio 6 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelinverkossa, kuvio 7 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu-10 kaisen menetelmän ja järjestelmän käyttämästä radiotiesa- nomasta, kuvio 8 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelinverkossa, 15 kuvio 9 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu kaisen menetelmän ja järjestelmän käyttämästä radiotiesa-nomasta, kuvio 10 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostami-20 seksi radiopuhelinverkossa, kuvio 11 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelinverkossa kuvio 12 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu-25 kaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostami seksi kiinteässä tietoliikenneverkossa, kuvio 13 esittää keksinnön mukaisen menetelmän ja järjestelmän käyttämän muistivälineen muistihierarkian, kuvio 14 esittää yksityiskohtaisia esimerkkejä kek-. 30 sinnön mukaisista kutsualueen määrittelysanomista.
·: Kuvio 1 esittää keksinnön erään soveltamisalueen, eli radiopuhelinjärjestelmän tukiasemia BS1 - BS21 kuulu-vuusalueineen, jotka on esitetty ohuella, ympyrän tai ellipsin muotoisella viivalla. Kukin tukiasema BS1 - BS21 on 35 luonnollisesti yhdistetty johonkin keskuslaitteeseen, esi- li - 96156 7 merkiksi radiopuhelinkeskukseen.
Kuvio 2 esittää kaaviokuvan eräistä keksinnön mukaisista kutsualueen määrittelymenetelmistä radiopuhelin-järjestelmän tukiasemien BS1 - BS21 ja niiden kuuluvuus-5 alueiden yhteydessä. Eräs keksinnön mukainen kutsualueen määrittely perustuu siihen, että jaetaan tietoliikenneverkon, erityisesti radiopuhelinverkon kattama alue tukiase-makohtaisesti BS1 - BS21 alueisiin, joissa tukiasemien kuuluvuusalueet peittävät tietoliikenneverkon kattaman 10 alueen. Tietoliikenneverkko voi myös olla kiinteä, lanka-yhteyksiin perustuva tietoliikennejärjestelmä, jossa tietoliikenneverkon kattama alue on jaettu tietoliikennekeskuksien palvelualueisiin. Kuvion 2 esittämät tukiasemat BS1 - BS21 voivat lankayhteyksiin perustuvassa tapauksessa 15 yhtä hyvin olla tietoliikennekeskuksia ja tukiasemien kuuluvuusalueet voivat olla tietoliikennekeskusten palvelualueita. Tällöin kutsualue voidaan määritellä luetteloimalla niiden tietoliikennekeskusten tunnukset, joiden palvelualueilla olevia B-tilaajia halutaan kutsua.
20 Eräs toinen, keksinnön mukainen kutsualueen määrit telymenetelmä on seuraavanlainen. Jaetaan tietoliikenneverkon, lankayhteyksiin perustuvan tai radiopuhelinverkon, kattama maantieteellinen alue aluetunnuksilla merkittyihin, tyypillisesti monikulmion, esimerkiksi neliön, muo-• 25 toisiin osiin. Nämä osat voidaan nimetä aluetunnuksilla esimerkiksi kuvion 2 esittämällä tavalla siten, että jaetaan tietoliikenneverkon kattama alue ruudukkoarkkitehtuu-riin perustuen siten, että ruudukon vierekkäiset ruudut nimetään samalla numerolla 1 - 8 ja ruudukon päällekkäiset 30 ruudut nimetään samalla kirjaimella A, B, C, D, E, F. Täl-: löin kukin ruutu voidaan nimetä yksiselitteisesti merkit semällä sitä yhden numeron ja kirjaimen yhdistelmänä esimerkiksi AI, D4 ja F8. Nyt, kun halutaan määritellä kutsu-alue, luetellaan niiden ruutujen tunnukset esimerkiksi Ai, 35 D4 ja F8, joiden ruutujen halutaan muodostavan kutsualueen.
8 96156
Kuviossa 2 esitettyjen kutsualueiden määrittely voidaan suorittaa siten, että luetellaan niiden tukiasemien tunnukset, jotka halutaan sisällyttää kutsualueeseen. Lisäksi on mahdollista, että luetellaan pelkästään ne tu-5 kiasemat, jotka sijaitsevat halutun kutsualueen geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteissä, esimerkiksi alueen kulmapisteissä, tai luetellaan alueen keskipiste ja säde tai alueen keskipiste ja yksi kehänpiste. Tällöin, keksinnön mukaisessa menetelmässä ja järjestelmässä järjestelmän 10 käsittämä muunnosväline laskee geometrisen muodon epäjät-kuvuuspisteiden tukiasemien tunnuksista koko geometrisen muodon tukiasemien tunnukset ja niiden kaikkien tukiasemien tunnuksia käytetään määrittelemään haluttu kutsualue.
Kutsualueiden määrittely voidaan myös suorittaa 15 siten, että luetellaan niiden tietoliikennekeskusten tunnukset, jotka sijaitsevat halutun kutsualueen geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteissä, esimerkiksi alueen kulmapisteissä, tai luetellaan alueen keskipiste ja säde tai alueen keskipiste ja yksi kehänpiste. Tällöin, keksinnön mu-20 kaisessa menetelmässä ja järjestelmässä järjestelmän käsittämä muunnosväline laskee geometrisen muodon epäjatku-vuuspisteiden tietoliikennekeskusten tunnuksista koko geometrisen muodon tietoliikennekeskusten tunnukset ja niiden kaikkien tietoliikennekeskusten tunnuksia käytetään mää-25 rittelemään haluttu kutsualue.
Kutsualueiden määrittely voidaan lisäksi toteuttaa tietoliikenneverkon kattaman alueen aluetunnuksilla merkittyjen osien avulla siten, että luetellaan niiden alueen aluetunnuksilla merkittyjen osien aluetunnukset, jotka . 30 sijaitsevat halutun kutsualueen geometrisen muodon epäjat- ” kuvuuspisteissä, esimerkiksi alueen kulmapisteissä, tai luetellaan alueen keskipiste ja säde tai alueen keskipiste ja yksi kehänpiste. Tällöin, keksinnön mukaisessa menetelmässä ja järjestelmässä järjestelmän käsittämä muunnosvä-35 line laskee geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteiden alue-
II
- 96156 9 tunnuksista koko geometrisen muodon kaikki aluetunnukset ja näitä kaikki aluetunnuksia käytetään määrittelemään haluttu kutsualue, kun muunnosväline muuntaa aluetunnukset niiden tukiasemien tai tietoliikennekeskusten tunnuksiksi, 5 joiden kutsu- tai palvelualueella haluttu kutsualue sijaitsee.
Kuviossa 2 on havainnollistettu neliönmuotoista käyttäjän aluetunnuksien avulla suorittamaa kutsualueen valintaa, jossa käyttäjä on määritellyt kutsualueen valit-10 semalla neliönmuotoisen geometrisen muodon kulmapisteiksi aluetunnukset C4, F4, C7 ja F7. Kun keksinnön mukainen järjestelmä suorittaa muunnoksen geometrisen muodon alue-tunnuksista tukiasemiksi tai tietoliikennekeskuksiksi valitaan tukiasemat BS10 - BS15 ja BS18 - BS21 ensimmäisessä 15 tapauksessa. Mikäli käyttäjä on määritellyt, että kutsu-alue on vain geometrisen muodon reuna-alue, jätetään tukiasema BS14 ottamatta mukaan kutsualueeseen.
Kuvio 3 esittää eräitä keksinnön mukaisessa kutsu-alueen määrittelymenetelmässä käytettäviä geometrisia muo-20 toja. Osakuvio 301 esittää suoran tai nauhan, jonka keksinnön mukaisen tietoliikennejärjestelmän käyttäjä voi määritellä kutsualueeksi antamalla nauhan alkupisteen A ja loppupisteen B aluetunnukset, tai maantieteellisesti niiden kanssa saunassa kohdassa sijaitsevien tukiasemien tai ‘ 25 tietoliikennekeskusten tunnukset. Osakuvio 302 esittää vastaavasti kolmion C, D, E, jonka käyttäjä voi määritellä kutsualueeksi antamalla kolmion kulmapisteiden aluetunnukset, tai maantieteellisesti niiden kanssa samassa kohdassa sijaitsevien tukiasemien tai tietoliikennekeskusten tun- . 30 nukset. Osakuvio 403 esittää nelikulmion F, G, H, I, jonka « • käyttäjä voi määritellä analogisesti kutsualueeksi osaku- vioiden 301 ja 302 selityksen yhteydessä esitettyjä tapoja soveltamalla. Osakuvio 304 esittää monikulmion J, K, L, M, N, jonka käyttäjä voi edelleen analogisesti määritellä 35 kutsualueeksi osakuvioiden 301 ja 302 selityksen yhteydes- - 96156 10 sä esitettyjä tapoja soveltamalla. Osakuvio 305 esittää ympyrän, jonka käyttäjä voi määritellä kutsualueeksi antamalla ympyrän keskipisteen PO aluetunnuksen tai maantieteellisesti sen kanssa saunassa kohdassa sijaitsevan tuki-5 aseman tai tietoliikennekeskuksen tunnuksen sekä ympyrän säteen R. Osakuvio 306 esittää ympyrän, jonka käyttäjä voi määritellä kutsualueeksi antamalla ympyrän keskipisteen PO aluetunnuksen tai maantieteellisesti sen kanssa samassa kohdassa sijaitsevan tukiaseman tai tietoliikennekeskuksen 10 tunnuksen sekä ympyrän kehän pisteen P1 aluetunnuksen tai vastaavan tukiaseman tai tietoliikennekeskuksen tunnuksen.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä ja järjestelmässä voi käyttäjä määritellä sen, tuleeko kutsualueeseen mukaan näiden kuviossa 3 esitettyjen geometristen muotojen sisäl-15 tämät alueet, vai pelkästään geometristen muotojen reuna-alueet, määrittelemällä kutsualueen täyttöasteen myöhemmin, kuviossa 7 esitettävällä tavalla.
Kuvio 4 esittää merkinantokaavion radiopuhelinjär-jestelmässä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi käytet-20 tävien merkinantosanomien- lähetyksestä. Radioasema MSI lähettää keksinnön mukaisen kutsualueen Ak määrittelysanoman, joka on tarkemmin kuvattu kuvioiden 7, 9 ja 14 selityksen yhteydessä. Kutsualueen määrittelysanoman voisi f lähettää myös mikä tahansa muu radioasema MS2 - MS9, tai • 25 jokin muu radiopuhelinjärjestelmän osa, esimerkiksi johon kin verkkoelementtiin kytketty erillinen kutsualueen mää-rittelyväline. Kun tukiasema BS1 on ottanut kutsualueen määrittelysanoman vastaan, tukiasema BSl lähettää tiedon kutsualueen määrittelystä radiopuhelin järjestelmän keskus-30 laitteessa, joka on kuvattu kuviossa 8 olevalle, kuviossa : 13 edelleen kuvatulle muistivälineelle, joka tallettaa f kutsualueen määrittelyn muistiinsa. Luonnollisesti tässä esitetty kutsualueen määrittelytapa on vai eräs tapa toteuttaa kutsualueen määrittely. Seuraavaksi, mielivaltai-35 sen pitkän ajan kuluttua, ensimmäinen radioasema MSI lä- ti 96156 11 hettää puhelunmuodostussanoman, joka sisältää ensinnäkin sen toisen tai niiden toisten radioasemien tunnuksen eli osoitteen, jonka/joiden kanssa radioasema MSI haluaa muodostaa tietoliikenneyhteyden, sekä toiseksi sen kutsualu-5 een tunnuksen, jolta radioasema MSI haluaa näitä toisia radioasemia/radioasemaa haettavan. Tämän jälkeen radiopu-helinjärjestelmän keskuslaite käskee määritellyn kutsualu-een osa-alueilla olevia tukiasemia BS2, BS3, BS4 lähettämään puhelunmuodostussanomat näiden tukiasemien kuuluvuus-10 alueilla oleville radiopuhelimille MS2 - MS4, MS5 - MS8 ja MS9. Nämä puhelunmuodostussanomat sisältävät tällöin joko kyseisten tilaajien osoitteet tai tunnukset, tai sen tilaajien ryhmän osoitteen tai tunnuksen, johon nämä tilaajat kuuluvat. Lukija on huomannut, että edellä esitetyt 15 määrittelysanoma ja puhelunmuodostussanomat on lähetetty radiotiellä tukiasemien ja niiden kuuluvuusalueilla olevien radiopuhelimien välillä.
Kuvio 5 esittää merkinantokaavion tietoliikennejärjestelmässä yhteyden muodostamiseksi käytettävien merkin-20 antosanomien lähetyksestä. Keksinnön mukaisen menetelmän tai laitteen mukaan toimivassa tietoliikennejärjestelmässä tietoliikennelaite TLL1 lähettää kutsualueen Ak määritte-lysanoman tietoliikennekeskukselle TLK1. Eräät esimerkit lähetettävästä kutsualueen määrittelysanomasta on kuvattu 25 kuvioiden 7, 9 ja 14 selityksen yhteydessä. Kun tietoliikennekeskus TLKl on ottanut kutsualueen määrittelysanoman vastaan tallettaa tietoliikennekeskus TLKl kutsualueen määrittelyn kuvion 12 esittämän tietoliikennekeskuksen sisältämään muistivälineeseen, joka on yksityiskohtaisem-; 30 min kuvattu kuviossa 13. Seuraavaksi, kun jokin tietolii- : kennelaite, tässä kuviossa tietoliikennelaite TLL1 lähet tää puhelunmuodostussanoman, joka sisältää ensinnäkin sen toisen tai niiden toisten tietoliikennelaitteiden TLL2 -TLL4 tunnuksen eli osoitteen, jonka/joiden kanssa tieto-35 liikennelaite TLLl haluaa muodostaa tietoliikenneyhteyden, 12 96156 sekä toiseksi sen kutsualueen tunnuksen Ak, jolta tietoliikennelaite TLL1 haluaa näitä toisia tietoliikennelaitteita TLL2 - TLL4 haettavan. Jokin tietoliikenneverkon tietoliikennekeskus, tässä tapauksessa tietoliikennekeskus 5 TLKl ottaa vastaan tämän puhelunmuodostussanoman ja välittää sen sisällön, niille tietoliikennekeskuksille TLK2, TLK3, TLK4, jotka sijaitsevat sillä kutsualueella Ak, jonka ensimmäinen tietoliikennelaite TLL1 on kutsualueen mää-rittelysanomassaan määritellyt. Tämän jälkeen nämä kutsu-10 alueella sijaitsevat tietoliikennekeskukset TLK2, TLK3, TLK4, lähettävät omalla kutsualueellaan oleville, ensimmäisen tietoliikenne laitteen TLL1 lähettämässä puhelun-muodostussanomassa mainituille tietoliikennelaitteille TLL2, TLL3, TLL4 puhelunmuodostussanomat, jotka ovat va-15 rustettu näiden tietoliikennelaitteiden TLL2, TLL3, TLL4 osoitteilla, tai sen tilaajaryhmän osoitteella, johon nämä kaikki tietoliikennelaitteet kuuluvat. Tämän jälkeen kunkin tietoliikennekeskuksen TLK2, TLK3, TLK4 ja vastaavien tietoliikennelaitteiden TLL2, TLL3, TLL4 väleille muodos-20 tetaan tietoliikenneyhteydet. On ymmärrettävää, että niitä tietoliikennelaitteita TLL2, TLL3, TLL4, joille tietoliikenneyhteydet muodostetaan voi olla yksi tai useampia. Tämän kuvion 5 yhteydessä kuvattu tietoliikennejärjestelmä voi olla joko radiopuhelinjärjestelmä, josta ei yksinker-' 25 taisuuden vuoksi ole kuvattu radiotietä, eikä tukiasemia, tai kiinteisiin, lankayhteyksiin perustuva tietoliikenne järjestelmä, jossa kuitenkin voi olla liikkuvia tilaajia.
Kuvio 6 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä kutsualueen määrittelemiseksi , 30 ja/tai tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelin- *; verkossa. Kuviossa on esitetty ensimmäinen käyttäjän laite 1, jossa on tilaajan käyttöliittymä tietoliikenneverkkoon. Käyttäjän laite 1 on kiinnitetty yhdysvälineen 2, tyypillisesti kaapelin avulla radiolaitteeseen 3. Radiolaite, ja 35 käyttäjän laite voidaan luonnollisesti toteuttaa yhtenä
II
- 96156 13 kokonaisuutena. Radiolaitteesta 3 on radioyhteys 4 radio-puhelinjärjestelmän tukiasemaan 5, josta on edelleen tietoliikenneyhteys 6, tyypillisesti kaapelin avulla radio-puhelinjärjestelmän keskuslaitteeseen 7, jossa tukiasemal-5 ta tuleva tietoliikenne siirretään yhdysvälineen 15 kautta välineelle sanomien vaihtamiseen 14. Alan ammattilaiselle on selvää, että tukiasema ja radiopuhelinjärjestelmän keskuslaite voidaan toteuttaa yhtenä kokonaisuutena. Radiopuhelinjär jestelmän keskuslaitteeseen voi tämän lisäksi olla 10 kytketty tietoliikenneyhteyden 8, tyypillisesti kaapelin avulla johdolla liitetty laite 9, johon edelleen on liitetty yhdysvälineen 19 avulla toinen käyttäjän laite 18, joka voi olla samanlainen kuin radiolaitteeseen 2 kytketty ensimmäinen käyttäjän laite 1. Luonnollisesti toinen käyt-15 täjän laite 18 ja johdolla liitetty laite 9 voidaan toteuttaa yhtenä kokonaisuutena.
Keksinnön mukaisessa järjestelmässä on ensimmäiseen käyttäjän laitteeseen 1 liitetty kutsualueen määrittelyvä-line 10 kutsualueen määrittelemiseksi. Vastaava kutsualu-20 een määrittelyväline 10 on liitetty toiseen käyttäjän laitteeseen 18. Järjestelmän käyttäjä voi määrittelyväli-neen 10 avulla määritellä sen kutsualueen, jolta käyttäjä haluaa tietyllä tunnuksella varustettuja tilaajia haettavan. Käyttäjä muodostaa määrittelyvälineen avulla kuviossa 25 7 esitetyn kutsualueen määrittelysanoman eli käyttäjä an taa sen tietoliikennelaitteen, tai niiden tietoliikennelaitteiden osoitteen, joille käyttäjä haluaa määritellä kutsualueen. Osoite voi olla joko jokin käyttäjän oma osoite tai toisen käyttäjän jokin osoite. Jälkimmäisessä 30 tapauksessa järjestelmästä riippuen tähän voidaan tarvita : erikseen myönnettävä lupa. Tämä osoite sijoitetaan kuvion 7 olevaan radion osoite -kenttään 71. Seuraavaksi käyttäjä suorittaa määrittelyvälineen avulla kutsualueen määritte-lysanomassa olevan alueen määritys -kentän 72 muodostami-35 sen. Kentässä 72 oleva alueen määrittely käsittää alueen - 96156 14 geometrisen muodon määrittelyn niiden maantieteellisten osien tunnusten, tukiasemien tunnusten, tai tietoliikenne-keskusten tunnusten avulla, joiden alueella kutsualueen geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteet, alueen kulmapis-5 teet, alueen keskipiste ja alueen säde tai alueen keskipiste ja alueen kehän piste sijaitsevat. Seuraavaksi käyttäjä määrittelee kutsualueen määrittelysanoman alueen täyttöaste -kentän 73, joka indikoi, otetaanko kutsualuee-seen mukaan vain ne aluetunnuksilla, tukiasemientunnuksil-10 la tai tietoliikennekeskuksien tunnuksilla merkityt osat, jotka reunustavat geometrista muotoa, vai myös geometrisen muodon sisällä olevat aluetunnuksilla merkityt osat, tukiasemat tai tietoliikennekeskukset. Käyttäjä antaa lisäksi määrittelyvälineen avulla kutsualueelle haluamansa tunnuk-15 sen, joka sijoitetaan kuviossa 7 esitettyyn alueen tunnus-kenttään 74.
Radiolaite 3 lähettää kuviossa 7 kuvatun kutsualueen määrittelysanoman radiotietä pitkin tukiasemalle 5, joka lähettää sanoman edelleen radiopuhelinjärjestelmän 20 keskuslaitteen 7. Kun kyseessä on järjestelmään johdolla liitetty laite 9, johon käyttäjän laite 18 on liitetty, lähetetään kutsualueen määrittelysanoma lankayhteyttä 8 pitkin radiopuhelinjärjestelmän keskuslaitteelle 7. Kutsu-alueen määrittelysanoma välitetään keskuslaitteella 7 * 25 muunnosvälineelle 11, joka siinä tapauksessa, että kutsu- alueen määrittelysanomassa (kuvio 7) on kutsualueen määrittely tapahtunut alueen geometrisen muodon määrittelyllä niiden maantieteellisten osien tunnusten avulla, jotka v maantieteelliset osat kattavat määriteltävän kutsualueen, .. 30 muuntaa kutsualueen määrittelyn sellaisten tukiasemien tai . ·: tietoliikennekeskusten tunnuksiksi, joiden palvelualueet olennaisesti peittävät kutsualueen. Nämä muunnetut kutsu-alueen määrittelytiedot talletetaan radiopuhelinjär jestelmän keskuslaitteen 7 käsittämään muistivälineeseen 12 esi-35 merkiksi kuvion 13 esittämän muistihierarkian mukaisesti.
96156 15
Kun nyt jokin radiopuhelinjärjestelmän ensimmäinen radioasema haluaa muodostaa tietoliikenneyhteyden tällä määritellyllä kutsualueella olevaan toiseen radioasemaan tai radioasemien ryhmään, lähettää ensimmäinen radioasema 5 kutsualueen tunnuksen ja toisen radioaseman tai radioasemien ryhmän tunnuksen sisältävän puhelunmuodostussanoman kuviossa 4 kuvatulla tavalla tukiasemalle, joka siirtää puhelunmuodostussanoman radiopuhelinjärjestelmän keskus-laitteen 7 puhelunmuodostusvälineelle 13, joka kysyy muis-10 tivälineeltä 12 kutsualueen tunnusta vastaavien tukiasemien tunnukset. Tämän jälkeen puhelunmuodostusväline 13 muodostaa tietoliikenneyhteydet ensimmäiseltä radioasemalta sille/niille radioasemille, jotka sijaitsevat kutsualueen tunnusta vastaavalla kutsualueella, ja joilla on alku-15 peräisessä puhelunmuodostussanomassa ollut toisen radioaseman tai radioasemien ryhmän tunnus.
Kuvio 7 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisen menetelmän ja järjestelmän käyttämästä radiotiesa-nomasta, jonka kutsualueen määrittelevä olio, esimerkiksi 20 radioasemaan liitetty käyttäjän laite tai johdolla liitettyyn laitteeseen kytketty käyttäjän laite lähettää tietoliikennekeskuksen tai radiopuhelinjärjestelmän keskuslaitteen muunnos- tai muistivälineelle. Sanomassa on kentässä 71 sen radion tai tietoliikennelaitteen tai sen ryhmän 25 tunnus, jota koskeva kutsualue on kyseessä, eli joille radio- tai tietoliikennelaitteille kutsualue halutaan määritellä. Sanomassa on lisäksi alueen määritys - kenttä 72, jossa on alueen geometrisen muodon määrittely niiden maantieteellisten osien tunnusten, tukiasemien tunnusten, tai 30 tietoliikennekeskusten tunnusten avulla, joiden alueella kutsualueen geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteet, alueen kulmapisteet, alueen keskipiste ja alueen säde tai alueen keskipiste ja alueen kehän piste sijaitsevat. Alueen täyttöaste -kenttä 73 määrittelee, otetaanko kutsualueeseen 35 mukaan vain ne aluetunnuksilla, tukiasemientunnuksilla tai 96156 16 tietoliikennekeskuksien tunnuksilla merkityt osat, jotka reunustavat geometrista muotoa, vai myös geometrisen muodon sisällä olevat aluetunnuksilla merkityt osat, tukiasemat tai tietoliikennekeskukset. Alueen tunnus -kenttä 74 5 määrittelee kutsualueen tunnuksen. Tämä tunnus on sen olion määriteltävissä, joka suorittaa kutsualueen määrittelyn.
Kuvio 8 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mukaisesta järjestelmästä kutsualueen määrittelemiseksi 10 ja/tai tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelin- verkossa. Kuvion 8 ratkaisu on muutoin samanlainen, kuin kuvion 6 ratkaisu, mutta kuviossa 8 on muunnosväline 11 siirretty pois radiopuhelinjärjestelmän keskuslaitteesta käyttäjänlaitteeseen 1 ja 18. Tämän seurauksena on myös 15 käyttäjänlaitteesta radiopuhelinjärjestelmän keskuslait teelle lähetettävä, kuviossa 9 esitetty, kutsualueenmää-rittelysanoma erilainen kuviossa 7 esitettyyn sanomaan verrattuna. Kuviossa 9 esitetystä sanomasta puuttuvat alueen määritys -kenttä 72 ja alueen täyttöaste -kenttä 73. 20 Nämä kentät on korvattu kuviossa 9 olevalla tukiasemat tai tietoliikennekeskukset yksilöivällä tunnuskentällä 92, jossa yksi kentässä 92 esitetyn binääriluvun bitti merkitsee yhtä tukiasemaa tai tietoliikennekeskusta. Kuvion 9 muuta tietoa - kenttä 93 voi sisältää kutsualueen tunnuk-25 sen. Kuvion 8 esittämässä ratkaisussa kutsualueen määrit-telysanoma lähetetään käyttäjän laitteen 1, 18 muunnosvä-lineeltä 11 radiopuhelinjärjestelmän keskuslaitteen 7 muistivälineelle, joko radiotien 4 ja tukiaseman 5 kautta tai lankayhteyttä 8 pitkin. Määrittelysanoman (kuvio 9) . 30 kentän 92 sisältö talletetaan muistivälineeseen 12. Vas- taavasti puhelunmuodostus tapahtuu tässä suoritusesimer-kissä samalla tavalla, kuin on kuvattu kuvion 6 yhteydessä.
Kuvio 10 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu-35 kaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostami- 96156 17 seksi radiopuhelinverkossa. Tämä suoritusmuoto on muutoin samanlainen, kuin kuviossa 8 esitetty, mutta kuviossa 8 radiopuhelinjärjestelmän keskuslaitteessa ollut muistiväline 12 on sijoitettu käyttäjän laitteeseen 1, 18. Tämän 5 seurauksena täytyy ensimmäisen radioaseman tai tietoliikennelaitteen, tässä käyttäjän laitteen, halutessaan muodostaa yhteyden toiseen radioasemaan tai tietoliikennelaitteeseen lähettää puhelunmuodostussanomassa myös kutsu-alueen määrittely, eli niiden tukiasemien tai tietoliiken-10 nekeskusten tunnukset, joiden alueelta ensimmäinen radioasema haluaa B-tilaajaa haettavan. Tällainen tukiasemien tai tietoliikennekeskusten määrittely voi olla kuvion 9 kenttää 92 vastaava.
Kuvio 11 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu-15 kaisesta järjestelmästä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi radiopuhelinverkossa* Tässä suoritusmuodossa on kut-sualueen määrittelyväline 10, muunnosväline 11 ja muistiväline 12 sijoitettu radiolaitteeseen 3 tai/ja johdolla liitettyyn laitteeseen 9, sen sijaan, että jokin niistä 20 olisi sijoitettu käyttäjän laitteeseen 1, 18 tai radiopuhelin järjestelmän keskuslaitteeseen 7. Tässä suoritusesi-merkissä radiolaitteelta tai johdolla liitetyltä laitteelta lähetettävä puhelunmuodostussanoma on samanlainen, kuin kuvion 10 esittämässä tapauksessa.
25 Kuvio 12 esittää erään suoritusmuodon keksinnön mu kaisesta järjestelmästä kutsualueen määrittelemiseksi ja/tai tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi kiinteässä tietoliikenneverkossa. Kuviossa 12 on esitetty ensimmäinen käyttäjän laite 101, 118 jossa on tilaajan käyttöliittymä 30 tietoliikenneverkkoon. Käyttäjän laite 101, 118 on kiinni-tetty yhdysvälineen 102, 119 tyypillisesti kaapelin avulla johdolla liitettyyn laitteeseen 103, 109. Johdolla liitetty laite, ja käyttäjän laite voidaan luonnollisesti toteuttaa yhtenä kokonaisuutena. Johdolla liitetystä lait-35 teestä 103 on tietoliikenneyhteys 106, tyypillisesti kaa- 18 96156 pelin avulla tietoliikennekeskukseen 107, tuleva tietoliikenne siirretään yhdysvälineen 115 kautta välineelle sanomien vaihtamiseen 14 ja edelleen puhelunmuodostusvälineel-le 13. Tietoliikennekeskus voi tämän lisäksi olla kytketty 5 tietoliikenneyhteyden 108, tyypillisesti kaapelin avulla johdolla liitetty laite 109, johon edelleen on liitetty yhdysvälineen 119 avulla toinen käyttäjän laite 118, joka voi olla samanlainen kuin johdolla liitettyyn laitteeseen 103 kytketty ensimmäinen käyttäjän laite 101.
10 Keksinnön mukaisessa järjestelmässä on ensimmäiseen käyttäjän laitteeseen 101 liitetty kutsualueen määrittely-väline 110 kutsualueen määrittelemiseksi. Vastaava kutsu-alueen määrittelyväline 110 on liitetty toiseen käyttäjän laitteeseen 118. Järjestelmän käyttäjä voi määrittelyväli-15 neen 110 avulla määritellä sen kutsualueen, jolta käyttäjä haluaa tietyllä tunnuksella varustettuja tilaajia haettavan. Käyttäjä muodostaa määrittelyvälineen avulla kuviossa 7 esitetyn kutsualueen määrittelysanoman eli käyttäjä antaa sen tietoliikennelaitteen, tai niiden tietoliikenne-20 laitteiden osoitteen, joihin käyttäjä haluaa muodostaa tietoliikenneyhteyden määrittelemällään kutsualueella. Suoritettava kutsualueen määrittely on kuvattu yksityiskohtaisemmin kuvion 6 selityksen yhteydessä.
Kuvio 13 esittää keksinnön mukaisen menetelmän ja 25 järjestelmän käyttämän muistivälineen muistihierarkian. Muistihierarkiassa käyttäjän tunnuksia 201 vastaa määritellyn kutsualueen tunnus 202 ja määritellyllä kutsualueella olevien tukiasemien tai tietoliikennekeskusten tunnukset 203. Muistihierarkiassa voidaan samalle käyttäjäl-. 30 le, eli siis haettavalle B-tilaajalle määritellä useita : kutsualueita 75, 82, kuten on tehty kutsualueen tunnuksel le 1234. Vastaavasti on mahdollista määritellä useita kutsualueita 150, 151 yhdelle tilaajien ryhmälle Ryhmä 1.
Voidaan myös määritellä kaikkia tilaajia koskeva kutsu-35 alue, jota kaikki tilaajat saavat käyttää "mikä tahansa".
Il 96156 19
Kuvio 14 esittää yksityiskohtaisia esimerkkejä keksinnön mukaisista kutsualueen määrittelysanomista. Kentät 301, 302, 303 kuvaavat samanlaisen kutsualueenmääritte- lysanoman, kuin on kuvattu kuviossa 9. Vastaavasti kentät 5 304, 305, 306, 307 kuvaavat kutsualueen määrittelysanoman, joka on kuvattu kuviossa 7. Kentät 308 tai 309 ja 310 kuvaavat vaihtoehtoisen sisällön kentille 302 ja 305. Alueen määritys voidaan suorittaa vaihtoehtoisesti määrittelemällä tukiasemien tai tietoliikennekeskusten tunnukset tai 10 haluttujen maantieteellisten alueiden tunnukset, kuten on kuvattu kentässä 308, tai esittämällä ensin käytettävien parametrien lukumäärä parametrien lukumäärä -kentässä 309 sekä varsinaiset alueen määritysparametrit 310, jotka ovat tyypillisesti niiden maantieteellisten alueiden tunnukset, 15 jotka halutaan määritellä kutsualueeksi. Parametrien lukumäärä -kentässä 309 esitetään tyypillisesti kutsualueeksi valittavan geometrisen muodon epäjatkuvuuspisteiden lukumäärä.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoi-20 tettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan voi keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä kutsualueen määrittelemiseksi ja tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille vaihdella patenttivaatimus-. 25 ten puitteissa. Vaikka keksinnön mukaista menetelmää ja järjestelmää onkin edellä selitetty lähinnä radiopuhelin-verkkojen yhteydessä, voidaan keksinnön mukaista menetelmää ja järjestelmää käyttää muunkinlaisissa tietoliikenneverkoissa.

Claims (15)

96156 20
1. Menetelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi tietoliikenneverkkoon liitetyltä ensimmäiseltä tietolii- 5 kennelaitteelta (MSI, 1, 18), jolla on ainakin yksi tunnus, tietoliikenneverkkoon liittyvälle rajoitetulla kutsu-alueella (Ak) sijaitsevalle yhdelle tai useammalle toiselle tietoliikennelaitteelle (MS2 - MS9), jolla kullakin on ainakin yksi tunnus, tunnettu siitä, että: 10. ensimmäinen tietoliikennelaite (MSI, 1, 18) lä hettää tietoliikenneverkkoon kutsualuetunnuksen (Ak) ja yhden tai useamman toisen tietoliikennelaitteen tunnuksen sisältävän sanoman, - tietoliikenneverkko kutsuu mainitulla tunnuksella 15 varustettua ainakin yhtä tilaajalaitetta (MS2 - MS9) vain mainitun kutsualuetunnuksen (Ak) määrittelemällä kutsualu-eella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, . tunnettu siitä, että mainittu kutsualue on tieto- 20 liikenneoperaattorin ja/tai tietoliikennelaitteen käyttäjän määriteltävissä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu kutsualue määritellään luettelemalla kutsualueeseen sisältyvien tukiasemien 25 tunnukset (BS2 - BS4), luettelemalla mainittuun kutsu-alueeseen sisältyvien tietoliikennekeskusten tunnukset (TLK2 - TLK4) tai jakamalla tietoliikenneverkon kattama maantieteellinen alue aluetunnuksilla merkittyihin, tyypillisesti monikulmionmuotoisiin, osiin ja luettelemalla . 30 kutsualueeseen sisältyvien osien aluetunnukset.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tietoliikenneverkon operaattori tai tietoliikennelaitteen käyttäjä määrittelee kutsu-alueen ensimmäisessä formaatissa, josta se muunnetaan au- 35 tomaattisesti sellaisten tukiasemien (BS2 - BS4), tieto- 96156 21 liikennekeskusten (TLK2 - TLK4) tai alueiden tunnuksiksi, joiden alueet peittävät kyseisen kutsualueen.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen formaatti sisäl- 5 tää yhden tai useamman tietoliikennelaitteen yhden tai useamman tunnuksen (71), alueen tyypin (309), alueen täyttöasteen (73), alueen määrittelyn (72) ja kutsualuetunnuk-sen (74).
6. Patenttivaatimusten 3 tai 5 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että alueen määrittely (72) käsittää alueen geometrisen muodon määrittelyn niiden maantieteellisten osien tunnusten, tukiasemien (BS2 - BS4) tunnusten, tai tietoliikennekeskusten (TLK2 - TLK4) tunnusten avulla, joiden alueella kutsualueen geometrisen muodon 15 epäjatkuvuuspisteet (A - M), alueen kulmapisteet (C - M), alueen keskipiste (PO) ja alueen säde (R) tai alueen keskipiste (PO) ja alueen kehän piste (Pl) sijaitsevat.
7. Patenttivaatimusten 3 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alueen täyttöaste (73) mää- 20 rittelee, otetaanko kutsualueeseen mukaan vain ne aluetun-nuksilla, tukiasemientunnuksilla (BS10 - BS13, BS15, BS18 - BS21) tai tietoliikennekeskuksien tunnuksilla merkityt osat, jotka reunustavat geometrista muotoa, vai myös geometrisen muodon sisällä olevat aluetunnuksilla merkityt 25 osat, tukiasemat (BS14) tai tietoliikennekeskukset.
8. Patenttivaatimusten 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geometrinen muoto on suora (301), kolmio (302), monikulmio (304) tai ympyrä (305, 306).
9. Patenttivaatimusten 5, 7 tai 8 mukainen menetel- t mä, tunnettu siitä, että alueen määrittely käsittää lisäksi alueen geometrisen muodon epäjatkuvuuspistei-den lukumäärän (309) määrittelyn.
10. Järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostami-35 seksi tietoliikenneverkkoon liitetyltä ensimmäiseltä tie- 96156 22 toliikennelaitteelta (1, 18) tietoliikenneverkkoon liittyvälle rajoitetulla kutsualueella sijaitsevalle yhdelle tai useammalle toiselle tietoliikennelaitteelle, joilla kullakin on ainakin yksi tunnus, tunnettu siitä, että 5 järjestelmä käsittää: - välineen (10) kutsualueen ja sen kutsualuetunnuk-sen määrittelemiseksi sekä näiden lähettämiseksi kutsualu-eenmäärittelysanomana tietoliikenneverkkoon, - tietoliikennevälineen (7) ensimmäisen tietolii- 10 kennelaitteen (MSI) tietoliikenneverkkoon lähettämän kut- sualuetunnuksen ja yhden tai useamman toisen tietoliikennelaitteen (MS2 - MS9) tunnuksen sisältävän puhelunmuodos-tussanoman vastaanottamiseksi (14), puhelunmuodostussano-man lähettämiseksi (13) mainitulla määritellyllä kutsualu-15 eella olevalle yhdelle tai useammalle tietoliikennelait teelle (MS2 - MS9) sekä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi ensimmäisen (MSI) ja yhden tai useamman toisen (MS2 - MS9) tietoliikennelaitteen välille.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen järjestelmä, 20 tunnettu siitä, että se edelleen käsittää muistivälineen (12) kutsualuemäärittelyn (203) ja kutsualuetun-nuksen (202) tallettamiseksi.
12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että tietoliikennekeskus (7) edel- * 25 leen käsittää: - puhelunmuodostusvälineen (13) tietoliikenneyhteyksien muodostamiseksi ensimmäisen (MSI) ja yhden tai useamman toisen (MS2 - MS9) tietoliikennevälineen välille, - muistivälineen (12) kutsualueen määrityksen tal- 30 lettamiseksi, : - välineen (14) kutsualueenmäärittelysanomien ja ensimmäisen tietoliikennelaitteen (MSI) lähettämien puhe-lunmuodostussanomien vastaanottamiseksi ja mainittujen puhelunmuodostussanomien välittämiseksi mainitulle puhe-35 lunmuodostusvälineelle (13) sekä kutsualueenmäärittelysa- 96156 23 nomien välittämiseksi muistivälineelle (12).
13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että väline (10) kutsualueen ja sen kutsualuetunnuksen määrittelemiseksi on kytketty tie- 5 toliikennelaitteeseen (1, 18) tai tietoliikennekeskukseen (7).
14. Patenttivaatimusten 10, 11, 12 tai 13 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää muunnosvälineen (11) kutsualueen määrittelyn muuntamiseksi 10 sellaisten tukiasemien (BS2 - BS4) tai tietoliikennekeskusten (TLK2 - TLK4) tunnuksiksi, joiden palvelualueet olennaisesti peittävät kutsualueen. 96156 24
FI925236A 1992-11-18 1992-11-18 Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille FI96156C (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI925236A FI96156C (fi) 1992-11-18 1992-11-18 Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille
PCT/FI1993/000486 WO1994011997A1 (en) 1992-11-18 1993-11-17 Method for establishing connection between communication devices
US08/436,185 US5633913A (en) 1992-11-18 1993-11-17 Method for establishing connection between communication devices
AU54673/94A AU674362B2 (en) 1992-11-18 1993-11-17 Method for establishing connection between communication devices
AT94900171T ATE162678T1 (de) 1992-11-18 1993-11-17 Verfahren zur verbindungsherstellung zwischen kommunikationsgeräten
DE69316648T DE69316648T2 (de) 1992-11-18 1993-11-17 Verfahren zur verbindungsherstellung zwischen kommunikationsgeräten
JP51176794A JP3464483B2 (ja) 1992-11-18 1993-11-17 通信装置間に接続を確立する方法
EP94900171A EP0670097B1 (en) 1992-11-18 1993-11-17 Method for establishing connection between communication devices

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI925236 1992-11-18
FI925236A FI96156C (fi) 1992-11-18 1992-11-18 Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI925236A0 FI925236A0 (fi) 1992-11-18
FI925236A FI925236A (fi) 1994-05-19
FI96156B FI96156B (fi) 1996-01-31
FI96156C true FI96156C (fi) 1996-05-10

Family

ID=8536241

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI925236A FI96156C (fi) 1992-11-18 1992-11-18 Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5633913A (fi)
EP (1) EP0670097B1 (fi)
JP (1) JP3464483B2 (fi)
AT (1) ATE162678T1 (fi)
AU (1) AU674362B2 (fi)
DE (1) DE69316648T2 (fi)
FI (1) FI96156C (fi)
WO (1) WO1994011997A1 (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI94994C (fi) * 1992-10-19 1995-11-27 Nokia Telecommunications Oy Hajapääsymenetelmä radiojärjestelmässä
DE19605632A1 (de) * 1996-02-15 1997-08-21 Aeg Mobile Communication Verfahren zur Übermittlung eines Sammelrufs an Mobilteilnehmer in einem GSM-Netz
US6052591A (en) * 1996-08-19 2000-04-18 Ericsson Inc. Broadcasting messages to mobile stations within a geographic area
FI105638B (fi) * 1997-05-14 2000-09-15 Nokia Networks Oy Menetelmä solukkoradiojärjestelmän eri osien kapasiteettitarpeen arvioimiseksi
US6115605A (en) 1997-08-29 2000-09-05 Ppm, Inc. Communication system and device using dynamic receiver addressing
US6026297A (en) * 1997-09-17 2000-02-15 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Contemporaneous connectivity to multiple piconets
US6400942B1 (en) * 1998-11-09 2002-06-04 Telefonaktie Bolaget Lm Ericsson (Publ) Method and system for broadcasting large short messages
SE519308C2 (sv) 1998-12-15 2003-02-11 Ericsson Telefon Ab L M Cellulärt mobilkommunikationssystem och metod i sådant system
AU7346800A (en) * 1999-09-02 2001-03-26 Automated Business Companies Communication and proximity authorization systems
DE19953640A1 (de) * 1999-11-09 2001-05-10 Deutsche Telekom Ag Verfahren zum telekommunikationsgestützten Schutz und Auffinden von Lebewesen
EP1240789A1 (en) * 1999-12-20 2002-09-18 Ericsson Inc. Fleet management using mobile working unit positioning and wireless communications systems
US20020091843A1 (en) * 1999-12-21 2002-07-11 Vaid Rahul R. Wireless network adapter
US6414635B1 (en) * 2000-10-23 2002-07-02 Wayport, Inc. Geographic-based communication service system with more precise determination of a user's known geographic location
US6937861B2 (en) * 2001-02-13 2005-08-30 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Connection management for dual mode access terminals in a radio network
US20050272429A1 (en) * 2002-06-28 2005-12-08 Rod Walsh Approximating cell geometry in a cellular transmission system
JP4233567B2 (ja) * 2003-06-20 2009-03-04 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 制御装置及び移動端末
US7660872B2 (en) * 2005-05-17 2010-02-09 International Business Machines Corporation Managing location information for a group of users
PL2084868T3 (pl) 2006-11-02 2019-01-31 Voip-Pal.Com, Inc. Tworzenie komunikatów o trasowaniu dla łączności typu voice over ip
CA2670510C (en) 2006-11-29 2020-12-22 Digifonica (International) Limited Intercepting voice over ip communications and other data communications
WO2008116296A1 (en) 2007-03-26 2008-10-02 Digifonica (International) Limited Emergency assistance calling for voice over ip communications systems
WO2010012090A2 (en) * 2008-07-28 2010-02-04 Digifonica (International) Limited Mobile gateway
US8587017B2 (en) 2009-07-05 2013-11-19 Industrial Technology Research Institute Light emitting device and method of fabricating a light emitting device
PL2478678T3 (pl) 2009-09-17 2016-05-31 Digifonica Int Ltd Bezprzerwowe przesyłanie transmisji protokołu internetowego podczas zmian punktów końcowych
EP2504976A1 (en) * 2009-11-27 2012-10-03 Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) Transferring messages in a communications network
US9826525B2 (en) 2012-04-26 2017-11-21 Industrial Technology Research Institute Resource management method and apparatuses for device to device communications

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3818145A (en) * 1972-07-19 1974-06-18 United Eng Corp Radio paging system
US4154988A (en) * 1977-10-21 1979-05-15 Wescom Switching, Inc. Method and means for accessing program memory of a common control telecommunications switching system
US4737978A (en) * 1986-10-31 1988-04-12 Motorola, Inc. Networked cellular radiotelephone systems
DE3886967T2 (de) * 1987-03-20 1994-07-07 Hitachi Ltd Tragbares schnurloses Kommunikationssystem und Verfahren.
US5077830A (en) * 1988-02-17 1991-12-31 Indesys, Inc. Method and apparatus to selectively address recipients and recover missing messages on a broadcast distribution network
US4878051A (en) * 1988-02-22 1989-10-31 Telefind Corp. Paging system with commands for changing functionality of a paging receiver
JP2545466B2 (ja) * 1989-08-24 1996-10-16 日本電信電話株式会社 移動通信位置登録方法
US5153902A (en) * 1990-04-27 1992-10-06 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Multi-exchange paging system for locating a mobile telephone in a wide area telephone network
CA2076434C (en) * 1991-10-09 1996-07-02 Gary Joe Grimes Incoming communications forwarding technique utilizing a called party location indicator
US5396543A (en) * 1991-11-27 1995-03-07 At&T Corp. Signaling arrangements in a cellular mobile telecommunications switching system
US5390234A (en) * 1992-04-20 1995-02-14 International Business Machines Corporation Dynamic tracking of mobile stations in wireless networks
US5387905A (en) * 1992-10-05 1995-02-07 Motorola, Inc. Mutli-site group dispatch call method

Also Published As

Publication number Publication date
WO1994011997A1 (en) 1994-05-26
FI925236A0 (fi) 1992-11-18
AU5467394A (en) 1994-06-08
JPH08503112A (ja) 1996-04-02
AU674362B2 (en) 1996-12-19
EP0670097B1 (en) 1998-01-21
US5633913A (en) 1997-05-27
ATE162678T1 (de) 1998-02-15
DE69316648D1 (de) 1998-02-26
JP3464483B2 (ja) 2003-11-10
FI925236A (fi) 1994-05-19
DE69316648T2 (de) 1998-07-02
FI96156B (fi) 1996-01-31
EP0670097A1 (en) 1995-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96156C (fi) Menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi rajoitetulla kutsualueella sijaitseville tietoliikennelaitteille
EP0666011B1 (en) Sytem and method for location registration
EP0512962B1 (en) Cellular communications network including subscriber interrogation points and corresponding method for communicating
EP0888025B1 (en) Method and apparatus for providing partitioned telecommunication service
FI106089B (fi) Liikkuvan päätelaitteen seuranta matkaviestinjärjestelmässä
CA1282462C (en) Trunked communication system with nationwide roaming capability
EP1135918B1 (en) Method and system for dynamically redirecting wireline call delivery
US6023618A (en) Method for improving charging criteria in a mobile telephone network
CA2311367A1 (en) Multiple subscriber service profiles per mobile station in a cellular communications system
JP3955331B2 (ja) サービスエリアに基づいて異なった着信呼処理を与える方法および装置
MY130505A (en) Providing individual subscriber services in a cellular mobile communications network
CA2313142A1 (en) Method and arrangement in a communication network
EP0801874A1 (en) A method for improving charging criteria in a mobile telephone network
US7043248B2 (en) System and method for providing telecommunication services
CA2129666A1 (en) System for implementating extension phones within a cellular radio telecommunications system
WO2001031964A1 (en) Dynamically controlled group call services in mobile telecommunications networks
CA2271804C (en) Called party availability announcement in a radio telecommunications network
JP3728323B2 (ja) アナウンスを提供するための方法および通信網
EP0966143A2 (en) Apparatus method and system for controlling the start of alerting of multiple leg telecommunication sessions
US6366660B1 (en) Apparatus, method and system for providing variable alerting patterns for multiple leg telecommunication sessions
CN1326656A (zh) 预寻呼定时器
NZ257421A (en) Gsm cellular telephony : receiving supplementary services data in mobile switching centre visitor location register
FI108605B (fi) Sijainninhallintamenetelmä, matkaviestin ja järjestelmä
EP1299994B1 (en) Method and system for re-routing a call
KR100238720B1 (ko) 개인통신교환시스템에서의 착신금지 처리방법

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed