FI95430B - Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI95430B
FI95430B FI940802A FI940802A FI95430B FI 95430 B FI95430 B FI 95430B FI 940802 A FI940802 A FI 940802A FI 940802 A FI940802 A FI 940802A FI 95430 B FI95430 B FI 95430B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
housing
edges
metal foil
blanks
protective cover
Prior art date
Application number
FI940802A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI940802A (fi
FI940802A0 (fi
FI95430C (fi
Inventor
Juhani Auranen
Original Assignee
Saloplast Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saloplast Oy filed Critical Saloplast Oy
Priority to FI940802A priority Critical patent/FI95430C/fi
Publication of FI940802A0 publication Critical patent/FI940802A0/fi
Priority to PCT/FI1995/000084 priority patent/WO1995022827A1/en
Priority to AU17095/95A priority patent/AU1709595A/en
Priority to EP95908968A priority patent/EP0761005A1/en
Publication of FI940802A publication Critical patent/FI940802A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95430B publication Critical patent/FI95430B/fi
Publication of FI95430C publication Critical patent/FI95430C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05KPRINTED CIRCUITS; CASINGS OR CONSTRUCTIONAL DETAILS OF ELECTRIC APPARATUS; MANUFACTURE OF ASSEMBLAGES OF ELECTRICAL COMPONENTS
    • H05K9/00Screening of apparatus or components against electric or magnetic fields
    • H05K9/0007Casings
    • H05K9/0054Casings specially adapted for display applications
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/64Constructional details of receivers, e.g. cabinets or dust covers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Casings For Electric Apparatus (AREA)
  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)

Description

95430
MENETELMÄ JA LAITE ELEKTRONIIKKALAITTEIDEN SUOJAAMISEKSI FÖRFARANDE OCH ANORDNING FÖR SKYDDANDE AV ELEKTRONISKA APPARATER
5 Esillä oleva keksintö koskee menetelmää ja laitetta elektroniikkalaitteiden, kuten tietokonemonitorien, sähkömagneettiseksi suojaamiseksi, jossa menetelmässä elektroniikkalaitetta ympäröivän kotelon sisään muodostetaan kotelon sisäseiniä pääasiallisesti myötäilevä sähköä johtava 10 suojaus ja joka laite siten käsittää elektroniikkalaitteen kotelon sisäseiniä myötäilevän sähköä johtavan sähkömagneettisen suojauksen.
Elektroniikkalaitteiden suunnittelussa, asennuksessa ja 15 rakentamisessa tulee kiinnittää huomiota laitteiden ja asennusten sähkömagneettiseen suojaukseen ja laitteiden kykyyn tulla ympäristönsä kanssa toimeen sitä häiritsemättä ja siitä häiriintymättä. On myöhäistä laitteiden valmistuttua ihmetellä miksi häiriöitä esiintyy ja yrittää niitä 20 erilaisilla tilapäisratkaisuilla eliminoida.
Tietokoneiden aiheuttamat sähkömagneettiset häiriöt on tiedostettu ja tiedetään esim. hyvin, että tietokoneet häiritsevät radio- ja TV-vastaanottimista tulevia lähetyk-• · * 25 siä. Tietokoneiden ja myös muun digitaalisen mikroelektroniikan valtava levinneisyys onkin johtanut siihen, että suuria ja pieniä elektronisia häiriölähteitä on kaikkialla.
Tämä on lisännyt esim. sitä vaaraa, että monet sähkölaitteet, kuten erilaiset mittaus- ja säätölaitteet, tulkit-30 sevat häiriösignaalit omiksi ohjauskomennoikseen ja alkavat käyttäytyä väärin. Toisaalta voivat myös atmosfääriset sähkömagneettiset purkaukset aiheuttaa vahinkoa niin televisiolaitteissa kuin tietokoneissa.
2 95430
Tiedetään myös, että tietokoneesta lähtevät sähkömagneettiset signaalit muodostavat riskin siinä, että asiaankuulumattomat saattavat niiden avulla pystyä vastaanottamaan tietokoneessa liikkuvia tietoja.
5
Edellä mainitut ongelmat voidaan ratkaista sijoittamalla esim. tietokonemonitori metallilaatikkoon tai -häkkiin siten, että siitä ei pääse säteilyä ulos. Tämä tekee tietenkin tietokoneesta erittäin raskaan, hankalasti 10 siirrettävän ja kalliin.
On myös ehdotettu esim. amerikkalaisessa patenttijulkaisussa US 4,785,136 ja eurooppalaisessa patenttihakemus julkaisussa EP 0 200 513, että tietokone varustetaan päällyk-15 sellä, joka on valmistettu esim. joustavasta metalloidusta tekokuitukankaasta.
Tänä päivänä on yleistä ruiskumaalata tietokonemonitorien kotelot sisäpuolelta kupari- tai nikkeliyhdisteitä sisäl-20 tävillä maaleilla tai lakoilla sähkömagneettisen suojauksen varmistamiseksi. Käytännössä metalliyhdisteitä sisältävien maalien käsittely ja niillä maalaaminen on kuitenkin kallista ja hankalaa. Maalit ovat myrkyllisiä, mikä on otettava huomioon työtiloja ja työnkulkua suunniteltaessa.
25 Maalaaminen joudutaan suorittamaan roboteilla. Maalaamisessa on lisäksi se hankaluus, että kaikki pinnat, joihin ei toivota maalia on erikseen suojattava. Lisävaikeuden aiheuttaa vielä se seikka, että kotelot on varustettu lukuisilla erilaisilla tuuletusrei'illä, joista maali ei \ 30 tietenkään saa valua kotelon ulkopuolelle. Uudeksi ongel maksi on myös osoittautunut monitorikoteloiden uudelleen-kierrätys, kotelot muodostavat ongelmajätteen. Muovisista monitorikoteloista on vaikea poistaa metalliyhdisteitä
II
3 95430 sisältävä maali, jotta muovimateriaali voitaisiin uudelleen kierrättää tai voitaisiin vaikkapa polttaa.
Saksalaisessa kuulutusjulkaisussa DE 24 15 643 on ehdotet-5 tu alumiinifolion kiinnittämistä liimaamalla televisiokote-lon takaseinään. Alumiinifolio muovaillaan takaseinän muotoiseksi. Alumiinifoliota muovailtaessa on foliota paikoitellen laskostettava, ehkä monin kerroin, sopivan muodon aikaansaamiseksi. Foliosuojasta tulee näin ainakin 10 nurkkakohdissa paksu ja jäykkä. Lisäksi tällä tavalla foliomateriaalia kuluu turhaan, koska jo yksinkertaisella foliokerroksella saavutetaan haluttu suojausvaikutus. Folion taivuttaminen kotelon sisään on lisäksi hankala ja aikaa vievä työvaihe.
15
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin aikaansaada edellä esitettyjä parempi menetelmä ja laite elektroniikka-laitteiden sähkömagneettiseksi suojaamiseksi.
20 Keksinnön tarkoituksena on näin ollen aikaansaada menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden sähkömagneettiseksi suojaamiseksi, jossa erikoisesti edellä mainitut epäkohdat on minimoitu.
• · 25 Keksinnön tarkoituksena on lisäksi aikaansaada hinnaltaan edullinen menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden sähkömagneettiseksi suojaamiseksi.
Keksinnön tarkoituksena on erikoisesti aikaansaada sähkö-30 magneettinen suoja, joka on yksinkertaisesti ja nopeasti asennettavissa esim. tietokonemonitorin koteloon.
Keksinnön tarkoituksena on vielä aikaansaada sähkömagneet- 4 95430 tinen suoja, jonka valmistus voidaan hyvin pitkälle automatisoida .
Edellä esitettyjen tarkoitusperien saavuttamiseksi on 5 keksinnön mukainen menetelmä elektroniikkalaitteiden sähkömagneettiseksi suojaamiseksi tunnettu siitä, että - muodostetaan yhdestä tai useammasta metallifolioaihiosta pääasiallisesti elektroniikkalaitetta ympäröivän kotelon muotoinen sisempi suojakuori laskostamalla metallifolio- 10 aihiosta kotelon muotoinen suojakuori tai sovittamalla reuna reunaa vasten useita sopivan muotoisia metallifolio-aihioita siten, että saadaan kotelon muotoinen suojakuori; yhdistetään päällekkäin laskostetut tai reunoistaan päällekkäin sovitetut metallifolioaihio-osat toisiinsa 15 laskostetuista kohdista tai reunoista niittaamalla siten, että saadaan pysyvästi kotelon muotoinen suojakuori, ja että - vuorataan elektroniikkalaitteen kotelo näin muodostetulla sisemmällä suojakuorella sähkömagneettisen suojauksen 20 muodostamiseksi.
Keksinnön mukainen sähkömagneettinen suojaus tai vuoraus voidaan siten muodostaa jopa yhdestä ainoasta alumiinifo-.· lioaihiosta, joka taivutetaan ja laskostetaan sopivaan 25 muotoon ja jossa laskoskohdat yhdistetään tiukoiksi laskok-siksi niittaamalla. Näin varmistetaan, että vuorauksen muoto säilyy ja että vuoraus vie mahdollisimman vähän tilaa. Mikäli laskoskohtiin muodostuu hyvin paljon materiaalia voidaan tietenkin osa leikata pois.
30
Edullisesti suojakuori kuitenkin valmistetaan siten, että alumiinifoliorainasta leikataan, stanssataan tai muulla vastaavalla tavalla muodostetaan pääasiallisesti suo-
II
5 95430 rasivuisia aihioita, kuten suorakaiteen tai vinokulmion muotoisia aihioita, jotka niittaamalla yhdistetään suoja-kuoreksi. Suorasivuisia aihioita voidaan helposti leikata alumiinifoliorainasta siten, että lähes koko raina tulee 5 käytettyä hyväksi ja hukkapalat jäävät hyvin pieniksi. Vinot aihiot voidaan leikata siten, että vinoudet kompensoivat toinen toisiaan.
Keksinnön mukaan voidaan siis kotelolle "räätälöidä" 10 aihioista sopivan kokoinen vuoraus. Foliomateriaalin säästämiseksi aihiot pyritään muodostamaan mahdollisimman suorasivuisista paloista, jolloin hävikki jää pieneksi.
Keksinnön mukaan tietokoneen monitorin koteloon asetettava 15 suojakuori muodostetaan näin esim., mikäli kotelon muoto sen sallii, yhdestä pääasiallisesti suorasivuisesta pitkänomaisesta aihiosta, joka muodostaa esim. suojakuoren pystysuorat seinät tai suojakuoren katon, takaseinän ja pohjan, ja tarvittavista muista pienemmistä mahdollisesti 20 vinokulmion muotoisista aihioista. Pitkänomainen aihio taivutetaan haluttuun muotoon ja pienemmät aihiot kiinnitetään siihen halutun muotoisen suojakuoren muodostamiseksi.
Tietokonemonitoreissa, joissa pohja on irrotettavissa 25 muodostetaan pohjan suojakuori erillisestä aihiosta. Sähköinen yhteys pohjan ja muun kotelon suojakuorten välillä voidaan järjestää esim. samalla tavalla kuin kotelon ja maskin välillä, kuten myöhemmin tullaan selostamaan.
30
Voidaan todeta, että mitä useammasta aihiosta suojakuori muodostetaan sen paremmin pystytään suojakuori muotoilemaan kotelon muodon mukaiseksi. Toisaalta voidaan myös todeta, 6 95430 että mitä useammasta aihiosta suojakuori valmistetaan sen useampi sauma joudutaan siihen tekemään. Siksi onkin edullista valmistaa suojakuori pääasiallisesti kotelon päämuotojen mukaan siten, että kaikkia pieniä yksityiskohtia 5 muodossa ei oteta huomioon. Suojakuoren valmistuksessa otetaan nämä pienet yksityiskohdat huomioon siten, että suojakuoresta tehdään niin suuri, että se antaa mahdollisuuden muotoilla suojakuorta asennuksen yhteydessä näiden yksityiskohtien kohdalla halutulla tavalla. Suojakuori 10 voidaan tällöin edullisesti valmistaa suhteellisen ohuesta, 0,05 - 0,15 mm alumiinifoliosta, joka on helposti muotoiltavissa kotelon sisäseinän mukaan. Muotoiltaessa alumiinifolio kotelon sisäseinää myötäileväksi folioon voi muodostua pieniä ryppyjä, jotka kuitenkin esim. suurilla 15 pinnoilla vain vaikuttavat suojakuorta tukevoittavasti eivätkä ole haitaksi. Kotelossa olevien aukkojen, esim. kaapelien sisääntulojen ja tuuletusaukkojen, kohdalle suojakuoreen muodostetaan tarvittavat vastaavat aukot. Suojakuori voidaan haluttaessa kiinnittää liimaamalla, 20 hitsaamalla tai kiinnityselimillä kotelon sisäseinään. Suojakuoren ulkoreunaan voidaan leikkausvaiheessa muodostaa foliosta ulokkeita, jotka taivutetaan kotelon reunan yli kuoren kiinnittämiseksi koteloon. Haluttaessa suojakuoren reuna voidaan koko pituudeltaan taivuttaa kotelon reunan 25 yli.
Suojakuoren aihioiden vierekkäiset reunat yhdistetään edullisesti toinen toisiinsa automaattisella niittausko-neella. Tällöin valmiiksi leikatut aihiot ensiksi asetetaan : 30 niittauskoneessa olevan suojakuoren muotoisen vastakeernan päälle. Vierekkäisten aihioiden yhdistettävät reunat asetetaan noin 5 - 20 mm päällekkäin, minkä jälkeen koneeseen esiasennetut automaattiset niittaimet yhdistävät li 7 95430 reunat toisiinsa sähköä johtaviksi saumoiksi. Erikokoisia ja erimuotoisia vastakeernoja voidaan käyttää samassa niittauskoneessa tarpeen mukaan. Vastakeernojen ja niitä vastaavien niittaimien vaihto tapahtuu nopeasti.
5
Keksinnön mukaista suojakuorta valmistettaessa niittejä ei tarvitse erikoisen tarkasti sovittaa johonkin tiettyyn kohtaan tai asentoon eli asetusarvot ovat suhteellisen väljät, mikä tekee niittausvaiheesta yksinkertaisen ja 10 nopean. Niittejä voidaan lyödä saumaan esim. 20 - 50 mm välein. Haluttaessa voidaan kaikki saumat niitata yhdellä kertaa, jolloin jokaista niittiä varten käytetään omaa niittainta. Tarvittaessa voi niittaus tietenkin tapahtua sauma saumalta tai jopa niitti niitiltä.
15
Valmistettaessa suojakuori alumiinifoliosta käytetään edullisesti alumiinisia niittejä, ns. paperiniittejä, galvaanisen kulumisen estämiseksi. Tähän tarkoitukseen voidaan myös käyttää alumiinilla pinnoitettuja niittejä. Edullises-20 ti niittien yläpituudet eli niiden sauman yläpuolella olevan keskiosan pituus on esim. n. 10 - 20 mm ja niiden alapituudet eli sauman alapuolella olevien taivutettujen osien pituudet ovat n. 5 - 10 mm kumpikin. Muodostettaessa suojakuori useasta erillisestä aihiosta on tärkeää, että 25 aihiot yhdistetään siten, että aihioiden välille syntyy sähköinen yhteys.
Keksinnön erään edullisen sovellutuksen mukaan (paperi)niitit painetaan litteästi kiinni metallifolioon siten, että 30 niitin suora yläosa painetaan pääasiallisesti koko pituudeltaan tiukasti kiinni folion pintaan sauman ensimmäisellä puolella samalla kun niittien taivutetut alaosat sauman toisella puolella taivutetaan tiukasti kiinni folioon 8 95430 samansuuntaisiksi folion pinnan kanssa. Niitit painetaan siis pääasiallisesti koko pituudeltaan tiukasti kiinni folion pintaan sauman molemmin puolin. Kun sauma nidotaan yhteen litteästi puristavilla niiteillä saadaan suhteel-5 lisen suuri yhteen puristettu kosketuspinta aihioiden ja myös aihioiden ja niittien välillä. Näin saadaan syntymään hyvä sähköinen yhteys molempien aihioiden ja myös niittien ja alumiinifolioiden välillä. Tavanomaisissa papereita yhteen niittaavissa laitteissa niittien päät yleensä taivu-10 tetaan jossain kulmassa kohti paperia, jolloin niitit eivät kosketa paperia koko pituudeltaan.
Keksinnön mukainen laite elektroniikkalaitteiden kuten tietokonemonitorien sähkömagneettiseksi suojaamiseksi on 15 tunnettu siitä, että sähkömagneettinen suojaus käsittää yhdestä tai useammasta metallifolioaihiosta muodostetun sisemmän suojakuoren, jossa aihio on taivutettu ja laskostettu tai vierekkäisten aihioiden reunat on yhdistetty siten, että on muodostettu suojakuori, jonka muoto pää-20 asiallisesti vastaa elektroniikkalaitteen kotelon muotoa, ja jossa laskostetut kohdat tai päällekkäin sovitetut reunat on niitattu toisiinsa kiinni siten, että saadaan pysyvästi kotelon muotoinen suojakuori. Suojakuori on edullisesti kiinnitetty kiinnityselimillä kotelon sisä-25 pintaan.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan metalli-foliosta valmistetun vuorauksen tai suojakuoren reunat työntyvät pienen matkan, esim. noin 1-5 mm, ulos kotelos-: 30 ta. Reunat on lisäksi taivutettu ulospäin kotelon reunojen yli. Taivuttamalla folion reunat ulospäin vältytään siltä, että asennusvaiheessa jokin kotelon sisään sovitettava elin työntyisi folion ja kotelon seinämän väliin vahingoittaen
II
9 95430 foliota eli suojakuorta. Samalla varmistetaan, että folio pysyy paikallaan eikä esim. suojakuoren yläreunasta pääse löystymään ja riippumaan alaspäin.
5 Kun tietokoneen monitorin takakotelon lisäksi monitorin etuosa eli maski on varustettu sähkömagneettisella suojauksella, voidaan maskin reunaan kiinnittää jouset, jotka aikaansaavat sähköisen yhteyden kotelon ja maskin suoja-kuorien välillä. Jouset harottavat maskista osittain 10 ulospäin, koska niiden tarkoitus on kotelon sisällä painautua tiiviisti suojakuoren seinää vasten. Asennusvaiheessa ne siksi helposti työntyvät suojakuoren ja kotelon seinämän väliin ellei suojakuori ole taivutettu reunan yli sivulle kuten edellä on selostettu. Suojakuoren ei tietenkään koko 15 pituudeltaan tarvitse ulottua kotelon reunojen yli. Voidaan tietenkin muodostaa suojakuoreen ulokkeita tai läppiä vain niihin kohtiin, joista maskiin kiinnitetyt jouset ohjautuvat sisään koteloon.
20 Taivuttamalla sekä takakotelon että maskin suojakuorien folioreunat ulospäin lähes koko reunan alueelta voidaan saada kotelon ja maskin väli sähköä johtavaksi, jopa niin ettei edellä mainittuja jousia aina tarvita sähköisen yhteyden aikaansaamiseksi kotelon ja maskin suojakuorten 25 välillä.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla saavutetaan mm. seuraavat edut: - suojakuoren esivalmistus voidaan tehdä erillisenä työ- : 30 vaiheena, jolloin se ei hidasta varsinaisen monitorin kokoamista; - suojakuoren valmistus voidaan teknisesti automatisoida hyvin nopeaksi työvaiheeksi; 10 95430 - suojakuoren laskoskohtien tai aihioiden reunojen yhteen niittaus niittauskoneella on hyvin hallittavissa, jolloin koneesta tulevien suojakuorien laatu voidaan taata; - keksinnön mukaisesti valmistettu kotelon suojakuori, 5 jonka muoto vastaa kotelon muotoa, on helposti mukailtavissa tiiviisti kotelon seiniä myötäileväksi, jolloin sen tilantarve on pieni; - hyvin saumattu metallifolioaihioista valmistettu suoja-kuori antaa varman sähkömagneettisen suojan ja mahdollistaa 10 hinnaltaan edullisen muovikuoren käytön monitoreissa, - metallifolio voidaan vanhasta monitorista helposti irrottaa muovisesta kotelosta uudelleen kierrätystä varten ja - edellä mainituista syistä saadaan hinnaltaan edullinen 15 suojakuori.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti tietokonemonitoria ak- 20 sonometrisenä kuvantona;
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista monitoria sivulta katsottuna;
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti kuvioiden 1 ja 2 mukaista monitorin avattua takakoteloa, johon on sovitettu 25 keksinnön mukainen sähkömagneettinen suojaus;
Kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaista koteloa leikkauksena viivaa AA pitkin ja koteloon yhdistettävää etuosaa tai raaskia vastaavasti leikattuna;
Kuvio 5 esittää kaaviollisesti kuvioiden 1 ja 2 mukaista 30 monitorin avattua takakoteloa, johon on sovitettu keksinnön toisen sovellutusmuodon mukainen sähkömagneettinen suojaus;
Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaista koteloa leikkauksena
II
11 95430 viivaa AA pitkin ja koteloon yhdistettävää etuosaa tai maskia vastaavasti leikattuna;
Kuvio 7 esittää suurennoksen takakotelon ja maskin reunoista niiden yhtymäkohdasta; 5 Kuvio 8 esittää kaaviollisesti osaa niittauskoneen vasta-keernasta ja niittaimista;
Kuvio 9 esittää kahta alumiinifoliorainaa, joihin on merkitty suojakuoret 1 ja 2 muodostavat aihiot, ja 10 Kuvio 10 esittää suurennoksena poikkileikkausta kahden folioreunan saumasta.
Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty tietokonemonitori 10, jossa on kaksi erillistä kotelon osaa, takakotelo 12 ja etuosa eli 15 ns. maski 14. Maskissa on näyttöruutu 16. Takakotelossa on useita pieniä tuuletusaukkoja 18, joista vain osa näkyy kuviossa 2. Takakotelo 12 ja maskin näyttöruutua ympäröivä reuna 20 on valmistettu muovista, joka läpäisee sähkömagneettista säteilyä.
20
Kuviossa 3 on esitetty kuvioiden 1 ja 2 mukaisen monitorin takakotelo 12 avattuna edestäpäin katsottuna. Takakotelo muodostuu sivuseinistä 22, 24, takaseinästä 26, katto- .* osasta 28 ja pohjaosasta 30. Pohjaosa 30 nousee takaosas- 25 taan kohti takaseinää.
Takakotelo on tässä tapauksessa sisältä vuorattu alumiinifoliolla, joka muodostaa koteloon suojakuoren 31. Suojakuori on muodostettu yhdestä pitkästä seinät peittä-30 västä pääasiallisesti suorasivuisesta suorakulmion muotoisesta aihiosta 32 ja kahdesta pienemmästä pääasiallisesta suorasivuisesta vinokulmion muotoisesta aihiosta, katto-aihiosta 34 ja pohja-aihiosta 36. Kattoaihio 34 on niitattu 12 95430 kiinni seinät peittävään aihioon 32 sen yläreunasta siten, että muodostuu sähköä johtava sauma 38. Vastaavasti pohja-aihio 36 on niitattu kiinni seinät peittävän aihion 32 alareunaan siten, että muodostuu sähköäjohtava sauma 40.
5
Kuviossa 4 on esitetty kuvion 3 mukainen kotelo 12 poikkileikkauksena viivaa AA pitkin ja koteloon yhdistettävä maski 14 vastaavasti poikkileikkauksena. Kotelon yläreunaan on sovitettu kiinnityselimet 42 ja alareunaan kiinnityselin 10 44, jotka sitovat maskin kiinni koteloon. Maskin 14 muovi nen reuna 20 on varustettu alumiinifoliosta valmistetulla suojakuorella 46. Kotelon reunaan on kiinnityselimien lisäksi sovitettu sähköä johtavat jousielimet 48, jotka maskin ollessa yhdistettynä koteloon painautuvat sekä 15 kotelon seinää 24 peittävään alumiinifolioon että maskin reunaa 20 peittävään alumiinifolioon 46, aikaansaaden sähköisen yhteyden kotelon ja maskin alumiinifolioiden välillä.
20 Kuvioissa 5 ja 6 on esitetty monitorin takakotelo 12, jonka sisempi suojakuori on muodostettu yhdestä ainoasta alu-miinifolioaihiosta 50 sitä taivuttamalla ja laskostamalla kotelon muotoiseksi. Suojakuoren kulmissa 51,52,53,54 .. olevat laskokset on niitattu tiukasti kiinni siten, että 25 suojakuori pitää kotelonmuotoisen muotonsa. Aihioon on tehty aukot 55,56 kaapelien ulosottoja ja lukuisia tuuletusaukkoja 18 varten. Monitorin tukijalkaan yhdistyvä kuppimainen pohjaosa 57 voi olla kokonaan tai vain osittain vuorattu.
30 , 4
Kuten kuviosta 6, joka esittää poikkileikkausta kuvion 5 mukaisesta kotelosta viivaa AA pitkin, ja kuviosta 7, joka esittää suurennoksena kotelon ja maskin reuna-aluetta, li 13 95430 näkyy on kotelon 12 suojakuoren muodostavan alumiinifolion reunat 60 taivutettu tai käännetty kotelon reunan 61 yli ulospäin. Myös maskin 14 suojakuoren 46 reunat 62 on taivutettu tai käännetty maskin reunan 63 yli ulospäin. Kun 5 maski 14 yhdistetään koteloon 12 tulevat reunat 60 ja 62 painautumaan tiukasti toisiaan vasten muodostaen sähköisen yhteyden kotelon ja maskin suojakuorikerrosten välille.
Kuviossa 8 on kaaviollisesti esitetty osa niittauskoneesta 10 66, jossa muodostetaan alumiinifolioaihioista a, b ja c (joista vain a ja b esitetty) kotelon suojakuori 68. Niittauskone käsittää vastakeernan 70, joka on monitorin kotelon muotoinen, ja niittauselimet 72 ja 74, jotka puolestaan muodostuvat useasta erillisestä yksittäisestä 15 niittaimesta 76. Keerna on kuviossa 8 esitetty erittäin kaaviollisesti. Keernan muoto, joka riippuu monitorin kotelon todellisesta muodosta, on siten usein kartiomainen, kulmista pyöristetty tai muuten kuutiomuodosta poikkeava.
20 Suojakuori valmistetaan siten, että valmiiksi leikatut alumiiniaihiot a, b ja c (joka ei näy) sovitetaan vastakeernan päälle halutulla tavalla suojakuoren muotoon. Aihioiden reunat asetetaan n. 5 - 10 mm päällekkäin mm. saumojen 78, 80, 82 ja 84 muodostamiseksi. Niittauselimet 25 72 ja 74, jotka on esiasennettu saumakohdat huomioon ottaen painetaan vastakeernaa kohti siten, että niittauskohdat osuvat saumojen kohdalle. Niittaimet niittaavat yhdellä kerralla kaikki saumojen 78 ja 80 niitit. Myös saumat 82 ja 84 voidaan haluttaessa samanaikaisesti niitata toisilla : 30 niittauselimillä, joita ei ole esitetty.
Kuviossa 9 on esitetty kaksi alumiinifoliorainaa 86 ja 87, joihin on sovitettu kahden suojakuoren aihioiden 1 ja 2 14 95430 mallineet la,Ib,le ja 2a,2b,2c. Suorakaiteen la ja 2a ja vinokulmion Ib,le ja 2b,2c muotoiset aihiot ovat leikattavissa Tainoista ilman hävikkiä. Rainat voivat tietenkin olla erilevyiset.
5
Kuviossa 10 on esitetty poikkileikkaus kahden alumiinifo-lioaihion reunojen 88 ja 90 muodostamasta saumasta 92, joka on niitattu yhteen niitillä 94. Niitin keskiosa tai yläosa 96 on painettu tiukasti kohti toisen folion reunaa 88 ja 10 niitin alaosat eli taivutetut osat 98 on tiukasti painettu kohti toisen folion reunaa 90, jolloin niitin ja folioiden välillä saadaan hyvä sähköinen yhteys.
Keksintöä ei ole tarkoitus rajata edellä esimerkin luontei-15 sesti esitettyihin sovellutusmuotoihin vaan sitä on päinvastoin tarkoitus voida soveltaa seuraavassa esitettävien patenttivaatimusten rajoittaman suojapiirin puitteissa.

Claims (17)

95430
1. Menetelmä elektroniikkalaitteiden, kuten tietokone-monitorien, sähkömagneettiseksi suojaamiseksi, jossa 5 menetelmässä elektroniikkalaitetta ympäröivän kotelon (12) sisään muodostetaan kotelon sisäseiniä pääasiallisesti myötäilevä sähköä johtava suojaus, tunnettu siitä, että - muodostetaan yhdestä tai useammasta metallifolioaihiosta (32,34,36;50) pääasiallisesti elektroniikkalaitetta ympä-10 röivän kotelon muotoinen sisempi suojakuori laskostamalla metallifolioaihiosta kotelon muotoinen suojakuori (31) tai sovittamalla reuna reunaa vasten useita sopivan muotoisia metallifolioaihioita siten, että saadaan kotelon muotoinen suojakuori; 15. yhdistetään päällekkäin laskostetut tai reunoistaan päällekkäin sovitetut metallifolioaihio-osat toisiinsa laskostetuista kohdista tai reunoista niittaamalla siten, että saadaan pysyvästi kotelon muotoinen suojakuori, ja että 20. vuorataan elektroniikkalaitteen kotelo näin muodostetulla sisemmällä suojakuorella sähkömagneettisen suojauksen muodostamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 25 siitä. että metallifolioaihiot muodostetaan alumiinifo- liorainasta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päällekkäin laskostetut tai reunoistaan pääl- : 30 lekkäin sovitetut alumiinifolioaihio-osat yhdistetään toisiinsa niittaamalla käyttäen alumiinisia niittejä galvaanisen kulumisen estämiseksi. 95430
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reunoistaan päällekkäin sovitetut metalli-folioaihio-osat yhdistetään litteäksi puristetuilla niiteillä (94) siten, että aikaansaadaan metallifolio-osien 5 välille hyvä sähköinen yhteys.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä. että pääasiallisesti suorasivuisista metallifolio-aihioista (la,Ib,le;2a,2b,2c) muodostetaan räätälöimällä 10 kotelon muotoinen sisempi suojakuori.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metallifolioaihiosta muodostetaan sitä taivuttamalla ja/tai laskostamalla kotelon muotoinen sisempi 15 suojakuori, jossa taivutukset ja/tai laskokset on muodostettu suojakuoren kulmiin (51,52,53,54).
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20. metallifolioaihio tai -aihiot (a,b,c) asetetaan pääasiallisesti elektroniikkalaitteen kotelon muotoisen vastakeernan (70) päälle, jonka vastakeernan päälle aihiosta tai aihioista muodostetaan kotelon muotoinen suojakuori, ja että 25. aihion laskostetut kohdat tai aihioiden päällekkäin asetetut reunat niitataan vastakeernan päällä toisiinsa siten, että muodostuu kotelon muotoinen kuori.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu : 30 siitä, että reunat yhdistetään automaattisella niittaus- koneella (66), jolla samanaikaisesti lyödään kiinni useita peräkkäisiä niittejä ja jolla niitit taivutetaan siten, että niiden taivutetut päät tulevat olemaan samansuuntaiset II 95430 niitin taivuttamattoman keskiosan kanssa, jolloin saavutetaan hyvä sähkönjohtoyhteys niitin ja alumiinifolioiden välillä.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - valmistetaan tietokonemonitorin takakotelon (12) muotoinen edestä avoin suojakuori (31) alumiinifoliosta; - sovitetaan kotelon muotoinen suojakuori tyhjän kotelon 10 sisään ennen laitteen erillisen etuosan tai maskin (14) asentamista paikoilleen; - taivutetaan suojakuoren reunat (60) kotelon avonaisen aukon reunojen (61) yli siten, että kotelon reuna-alueet tulevat suojatuiksi; 15. vuorataan erillisen etuosan eli maskin (14) sivut (20) ja/tai reuna-alueet alumiinifoliolla siten, että alumiinifolio etuosan asentamisen jälkeen saavuttaa hyvän sähköä johtavan kosketuksen kotelon suojakuoren taivutettuihin reunoihin. 20
10. Laite elektroniikkalaitteiden, kuten tietokonemonito-rien, sähkömagneettiseksi suojaamiseksi, joka laite käsittää elektroniikkalaitteen kotelon (12) sisäseiniä (22,24, 26,28,30) myötäilevän sähköä johtavan sähkömagneettisen 25 suojauksen (31), tunnettu siitä, että sähkömagneettinen suojaus käsittää yhdestä tai useammasta metallifolioaihiosta (32,34,36;50) muodostetun sisemmän suojakuoren (31), jossa aihio on taivutettu ja laskostettu tai vierekkäisten aihioiden reunat (88,90) on yhdistetty : 30 siten, että on muodostettu suojakuori, jonka muoto pää asiallisesti vastaa elektroniikkalaitteen kotelon (12) muotoa, ja jossa laskostetut kohdat (51,52,53,54) tai päällekkäin sovitetut reunat on niitattu toisiinsa kiinni 95430 siten, että saadaan pysyvästi kotelon muotoinen suojakuori.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että suojakuori (31) on valmistettu alumiinifoliosta ja 5 että suojakuori on liimaamalla, hitsaamalla tai kiinni-tyselimillä kiinnitetty kotelon sisäpintaan.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että suojakuoren muodostavien suorasivuisten alumiinifolio- 10 aihioiden vierekkäiset reunat (88,90) on yhdistetty toisiinsa alumiininiiteillä (94) niittaamalla ja että alu-miininiitit on taivutettu siten, että niiden taivutetut päät (98) ovat oleellisesti samansuuntaiset taivuttamatto-man keskiosan (96) kanssa, jolloin niitit saavat hyvän 15 sähköisen yhteyden alumiinifolioon.
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että avonaiseen koteloon (12) sovitetun avonaisen suoja-kuoren (31) ulkoreunat (60) on taivutettu kotelon reunojen 20 (61) yli kotelon reuna-alueiden suojaamiseksi.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelon (12) eteen on asennettu etuosa eli maski (14), jonka reuna-alueet (20) on vuorattu metallifoliolla (46) 25 siten, että metallifolion ja suojakuoren taivutettujen reunojen (60,62) välille syntyy sähköinen yhteys.
15. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelon (12) eteen on asennettu etuosa eli maski (14), : 30 jonka reuna-alueet (20) on vuorattu metallifoliolla (46) ja » «. « että koteloon on sovitettu elimiä, kuten jousia (48), jotka aikaansaavat sähköisen yhteyden suojakuoren ja etuosan metallifolioiden välille. 95430
16. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että suojakuori on räätälöimällä valmistettu pääasiallisesti yhdestä suorasivuisesta pitkänomaisesta metallifolio-aihiosta ja yhdestä tai useammasta pääasiallisesti suo- 5 rasivuisesta vinokulmion muotoisesta metallifolioaihiosta.
17. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että suojakuori on muodostettu metallifolioaihiota taivuttamalla ja laskostamalla ja että laskokset on muodostettu 10 suojakuoren kulmiin. 95430
FI940802A 1994-02-21 1994-02-21 Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi FI95430C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940802A FI95430C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi
PCT/FI1995/000084 WO1995022827A1 (en) 1994-02-21 1995-02-20 A method and a device for protection of electronic equipment, as computer monitors
AU17095/95A AU1709595A (en) 1994-02-21 1995-02-20 A method and a device for protection of electronic equipment, as computer monitors
EP95908968A EP0761005A1 (en) 1994-02-21 1995-02-20 A method and a device for protection of electronic equipment, as computer monitors

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940802 1994-02-21
FI940802A FI95430C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI940802A0 FI940802A0 (fi) 1994-02-21
FI940802A FI940802A (fi) 1995-08-22
FI95430B true FI95430B (fi) 1995-10-13
FI95430C FI95430C (fi) 1996-01-25

Family

ID=8540167

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940802A FI95430C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0761005A1 (fi)
AU (1) AU1709595A (fi)
FI (1) FI95430C (fi)
WO (1) WO1995022827A1 (fi)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3100707C2 (de) * 1981-01-13 1989-05-18 Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim Abschirmeinrichtung
SE457394B (sv) * 1986-08-08 1988-12-19 Ind Elektrovaerme Y Sundberg K Anordning vid bildskaermar foer skyddande av operatoeren fraan faelt omkring bildskaerm och bildroer
SE467432B (sv) * 1990-05-23 1992-07-13 Magnus Wilhelm Foervaltnings A Anordning foer skaermning av faelt

Also Published As

Publication number Publication date
FI940802A (fi) 1995-08-22
FI940802A0 (fi) 1994-02-21
FI95430C (fi) 1996-01-25
WO1995022827A1 (en) 1995-08-24
AU1709595A (en) 1995-09-04
EP0761005A1 (en) 1997-03-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2031950B1 (en) Electromagnetic interference shields and related manufacturing methods
US5902960A (en) Electrical wire junction box cover
US20050068758A1 (en) Shielding element for electric and/or electronic components of an electric and/or electronic circuit
EP1386997B1 (en) Top cover assembly for laundry dryer
KR960042770A (ko) 가요성의 전도성 시이트(sheet)와 I/O 가스켓(gasket)을 갖는 전자기파 간섭(EMI)차폐물
PL342406A1 (en) Mounting arrangement for installing an electronic pack within a tyre
JP2017004698A (ja) 電子装置
FI95430B (fi) Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi
JPH0450834U (fi)
CN101578032A (zh) 屏蔽装置和制造屏蔽装置的方法
FI95431B (fi) Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi
FI95429B (fi) Menetelmä ja laite elektroniikkalaitteiden suojaamiseksi
GB2332846B (en) A microwave oven having an orthogonal electromagnetic seal
JPH05503394A (ja) プリント配線板の1つの範囲のための遮蔽容器
US6977337B1 (en) Electronic assembly packaging
CN1242687A (zh) 印刷电路板的电磁屏蔽装置
JP2006278398A (ja) フード付きハウジング
CN209545928U (zh) 一种微波炉内胆和前盖板组件
CN100445457C (zh) 洗衣机
CN102548375A (zh) 遮蔽装置
CN211822699U (zh) 电暖器
CN211650659U (zh) 一种电控盒及空调器
CN220541238U (zh) 一种防水挂钩结构、电器盒结构和空调外机
CN216346725U (zh) 面板结构和空调室外机
CN218705376U (zh) 护角以及光伏组件

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application