FI95311C - Parannettu laite puitevälissä - Google Patents

Parannettu laite puitevälissä Download PDF

Info

Publication number
FI95311C
FI95311C FI940214A FI940214A FI95311C FI 95311 C FI95311 C FI 95311C FI 940214 A FI940214 A FI 940214A FI 940214 A FI940214 A FI 940214A FI 95311 C FI95311 C FI 95311C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
guide rail
stop
carriage element
coupling
opening
Prior art date
Application number
FI940214A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI95311B (fi
FI940214A0 (fi
FI940214A (fi
Inventor
Kaarlo Tolvanen
Kimmo Mikkilae
Original Assignee
Abloy Security Ltd Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Abloy Security Ltd Oy filed Critical Abloy Security Ltd Oy
Priority to FI940214A priority Critical patent/FI95311C/fi
Publication of FI940214A0 publication Critical patent/FI940214A0/fi
Priority to EE9400208A priority patent/EE03165B1/xx
Publication of FI940214A publication Critical patent/FI940214A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95311B publication Critical patent/FI95311B/fi
Publication of FI95311C publication Critical patent/FI95311C/fi

Links

Landscapes

  • Window Of Vehicle (AREA)
  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)

Description

95311
PARANNETTU LAITE PUITEVÄLISSÄ - FÖRBÄTTRAD ANORDNING MELLAN BÄGAR
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen kytkin- ja aukipitolaite ikkunan puitevälissä ulko-ja sisäpuitteen yhteistoi-5 mintaa varten, erityisesti sisään aukeavilla puitteilla varustetussa tuuletusik-kunassa.
Tämäntapaisia laitteita on käytetty tuuletusikkunoissa sisäänpäin avautuvien puitteiden kytkemiseksi toisiinsa siten, että ulkopuite seuraa sisäpuitteen liikettä ikkunaa avattaessa ja suljettaessa sisäpuitteesta käsin. Laitteen 10 tehtävänä on pitää myös molemmat puitteet liikkumattomina paikoillaan kulloinkin halutussa avausasennossa ja lisäksi sallia molempien puitteiden kytkeminen irti otteesta toistensa kanssa esim. ikkunan puhdistamista varten. Eräissä ikkunoissa on tarpeen rajoittaa ikkunan ns. vapaa aukko eli ikkunan puitteen ja karmin välinen rako ikkunan ollessa raollaan, turvalli-15 suuden takia mittaan 100 mm.
Suomalaisesta patentista n:o 71390 tunnetaan kytkin- ja aukipitolaite, johon kuuluu ohjauskisko, joka kiinnitetään sisäpuitteen ulkopintaan, ja kytkintappi, joka kiinnitetään ulkopuitteen sisäpintaan. Kytkintappi on kytkettävissä erityisen salpaelimen avulla otteeseen ohjauskiskon kanssa 20 niin, että kytkintappi liukuu ohjauskiskossa ikkunaa avattaessa tai suljettaessa. Laitteessa on pidätinlevyn muodostama lapsisalpa, joka rajoittaa ikkunan aukeamista. Tämä voidaan pysyvästi poistaa purkamalla laite. Suomalaisesta patenttihakemuksesta n:o 896200 tunnetaan rakenne, jossa kytkintappi on kiinnitetty salpaelimen avulla ohjauskiskon päällä 25 liikkuvaan luistikelkkaan. Tässä tapauksessa kytkinkappaleen päätyosan lukittuminen luistikelkkaan on järjestetty tapahtuvaksi erillistä lukituselintä liukukiskon pituussuunnassa työntämällä ikkunan puitteiden yhteenkytke-miseksi. Kytkinkappaleen päätyosan vapauttaminen ja ikkunan puitteiden yhteenkytkennän irrottaminen tapahtuu vastaavasti vetämällä kyseistä luki-30 tuselintä liukukiskon pituussuunnassa luistikelkasta poispäin. Jos avaamista rajoittava elin on järjestetty niin, että määräysten mukainen ns. vapaa aukko on noin 100 mm, suuremman vapaan aukon aikaansaamiseksi on muutettava asennusta työkalulla eikä silloin 100 mm vapaa aukko ole toiminnassa. Suomalaisesta patentista n:o 76177 puolestaan tunnetaan 35 rakenne, jossa kytkintappi kierretään oleellisesti 90° ohjauskiskossa 2 95311 liikkuvaan vaunuun, jossa on liukuelementit sekä ohjauskiskon sisäpuolella että sen ulkopuolella ja lisäksi vaunuun on järjestetty ohjauskiskon pintaan puristuva säätö- ja lukitusmutteri liukuvaunun kitkan säätämistä tai lukitsemista varten. Hankalakäyttöinen ja vain työkalulla vaikeasti säädettävissä 5 oleva aukaisurajoitin sallii 100 mm vapaata aukkoa suuremman aukeamisen.
Edellä kuvatuissa ja vastaavanlaisissa ratkaisuissa on useita epäkohtia. Useissa asennelmissa voi ilman työkalua irrottaa osia, joten ne voivat joutua kadoksiin, jolloin laite on toimintakyvytön. Toisissa käytännön ratkaisu on niin monimutkainen ja moniosainen, että sitä ei osata käyttää tarkoitetul-10 la tavalla. Myös valmistuskustannukset nousevat korkeiksi. Eräissä ratkaisuissa on käytännössä vaikea löytää sopivia rakenneaineita, joista kohtuukustannuksin saisi kelvolliset ominaisuudet täyttäviä ratkaisuja. Eräissä rakenteissa laitelma joko ei mahdu nykyaikaisen kapeapuitteisen ikkunan puiteväliin tai lukitusosat ottavat kosketuksen karmiin aiheuttaen 15 lisäkitkaa, puitteen raapiutumisen ja jopa laitteen turmeltumisen vääntymisi-en takia. On myös havaittu, että jotkin laitelmat ovat herkkiä kulumaan niin, että lukittumisen pysyvyys heikkenee ja pahimmassa tapauksessa kytkentä irtoaa aiheuttaen hankaluutta, jopa vaaratilanteen, koska tällaisen laitteen yksi perustarkoitus on rajoittaa ikkunan aukeamista, ns. vapaata 20 aukkoa siten, että suurin vapaa aukko on voimassa olevien määräysten mukaan korkeintaan 100 mm. Edellä kuvatut ratkaisut ovat myös hankalia siltä osin, että turvallista aukaisurajoitusta 100 mm vapaalle aukolle on vaikeaa tai mahdotonta ilman työkalua muuttaa suuremmille vapaille aukoille ja takaisin tilanteen niin vaatiessa. Käyttömukavuuden takia 25 pidetään tärkeänä, että puitteiden irrottaminen pesuasentoon voi tapahtua ilman erikoisavaimia tai muita työkaluja, mutta kuitenkin siten, että ratkaisu samalla on riittävän lapsiturvallinen.
Keksinnön tarkoitus on aikaansaada uusi, parannettu kytkin-ja aukipitolaite ikkunan puiteväliin, jossa edellä kuvatut haitalliset tai vajavaiset ominaisuu-30 det on vältetty ja joka on rakenteeltaan yksinkertainen ja varmatoiminen ja jossa erityisesti turvallisuus- sekä samalla käyttömukavuusnäkökohdat on otettu riittävästi huomioon.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan patenttivaatimuksessa 1 ja alivaatimuksis-sa tarkemmin esitetyllä tavalla. Ohjauskiskon seinämät pitävät ulokkeen 35 ohjauskiskossa. Ikkunan aukeamisrajoitusjärjestelyä varten ohjauskiskon 3 95311 yhteyteen on järjestetty ainakin yksi pääasiassa ohjauskiskon suuntainen kierrettävä rajoitinväline, jonka poikittainen rajoitinelin rajoittavassa asennossaan estää ikkunan puitteita avautumasta enempää kuin rajoi-tusasento sallii. Ohjauskiskon yhteyteen on muodostettu ohjauspinnat, jotka 5 ohjaavat rajoitinvälineen liikkeitä.
Koska keksinnön mukaisessa ratkaisussa rajoitinvälineenä on kotelomaisen ohjauskiskon päästä käytettävä vipurakenne, jonka toisessa päässä on rajoitinelin ja ohjauskiskon sisällä kytkinkappaleen uloke, on ratkaisu rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertainen, helppokäyttöinen ja 10 turvallinen ilman helposti irrotettavia osia.
Luotettavan toiminnan varmistamiseksi ja ulkonäkösyitten takia kierrettävä rajoitinväline ja sitä varten järjestetyt tilat sekä ohjauspinnat voidaan peittää likimain ohjauskiskon kokoisella kannella tai vastaavalla.
Järjestämällä rajoitinvälineelle tila ohjauskiskon ja siihen liittyvän ensimmäi-15 sen puitteen väliin, on tarpeen varustaa ohjauskisko ainakin yhdellä rajoitusaukolla tai vastaavalla, jotta mainittu rajoituselin voidaan siirtää rajoitusasentoonsa.
Ohjauskiskon rajoitusaukko on sopivimmin muotoiltu niin, että sekin estää rajoitinelintä liikkumasta pois rajoittavasta asennosta, myös ylä- tai 20 alasaranoiduissa ikkunoissa, joissa maan vetovoima ei pidä vipua ja rajoitinelintä samalla lailla paikallaan kuin sivusaranoiduissa ikkunoissa. Asiasta tarkemmin kuvioiden selityksissä.
Edullinen ratkaisu saadaan, mikäli käytetään hyväksi sinänsä tunnettua vaunuelementtiä, jossa on oleellisesti ontto tila, kammio, johon kytkin-25 kappaleen uloke työnnetään puitteiden kytkemiseksi toisiinsa, mutta on samalla järjestetty sallimaan jossain määrin ulokkeen poikittaisosan kiertymisvapautta, joka on tarpeen saranoinnista aiheutuvan puitteiden erisuuntaisuuden takia ikkunan ollessa raollaan. Mainittu rajoitinelin on järjestetty rajoittamaan mainitun vaunuelementin liikevapautta mainitussa 30 ohjauskiskossa.
Rajoitinvälineen rajoitinelin on ohjauskiskon yhteydessä ja asetettuna ohjauskiskon rajoitusaukon läpi rajoittamaan vaunuelementin liikettä niin, 4 95311 että vaunuelementin päässä vastaavalla kohdalla on rajoittava pinta ja mieluimmin lisäksi toinen pinta, joka estää rajoituselimen siirtämisen pois rajoittavasta asennosta.
Liukuvan vaunuelementin ainakin yhteen päätyyn sen liikkumissuunnassa 5 katsottuna on edullista järjestää reikä tai vastaava, johon on asennettu ruuvielin tai vastaava siten, että ruuvielimen kiertäminen aikaansaa vaunuelementin ja rajoitinvälineen rajoitinelimen välisen minimietäisyyden säätymisen. Tällä tavalla on mahdollista aikaansaada säätöjärjestely, joka vaikuttaa ikkunan puitteen ja karmin väliseen ns. vapaaseen aukkoon.
10 Liukuva vaunuelementti voidaan edullisesti valmistaa muovista ja se voi käsittää vain yhden yhtenäisen kappaleen.
Keksinnön mukaista kytkin- ja aukipitolaitetta voidaan käyttää hyvin monenlaisissa ikkunoissa ja tarpeen mukaan laite varustetaan sopivalla määrällä mainittuja rajoitinvälineitä sen mukaan, montako toiminnallista 1 5 rajoitusasentoa tarvitaan.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista kytkin- ja aukipitolaitetta ikkunan puitteisiin kiinnitettynä, ikkunan tason suuntaisesti 20 katsottuna ja varustettuna kahdella vaunuelementin liikkeen rajoitinvälineellä, kuvio 2 esittää kuvion 1 kytkin- ja aukipitolaitetta toisen puitteen suunnasta katsottuna, kuvio 3 esittää kuvion 1 kytkin- ja aukipitolaitetta varustettuna 25 vain yhdellä vaunuelementin liikkeen rajoitinvälineellä, kuvio 4 esittää kuvion 3 kytkin- ja aukipitolaitetta puitteiden irro-tusasentoon asetettuna, kuvio 5 esittää kuvion 4 kytkin- ja aukipitolaitetta toisen puitteen suunnasta katsottuna, 30 - kuvio 6 esittää kuvion 3 kytkin- ja aukipitolaitetta toisen puitteen
suunnasta katsottuna rajoitinvälineen ollessa rajoitusasennossa, kuvio 7 esittää kuvion 3 kytkin- ja aukipitolaitetta toisen puitteen suunnasta katsottuna rajoitinvälineen ollessa poiskytkettynä, kuvio 8 esittää kuvion 7 osasuurennosta Vili 35 - kuvio 9 esittää kuvion 8 leikkausta IX - IX
il il i liiti I f i S» i 5 95311 kuvio 10 esittää kuvioiden 1 ja 3 mukaisen kytkin- ja aukipito-laitteen ohjauskiskoa toisen puitteen suunnasta katsottuna, kuvio 11 esittää kuvion 10 leikkausta XI - XI, kuviot 12, 13 ja 14 esittävät kuvioiden 1 ja 3 mukaisen kytkin-5 ja aukipitolaitteen vaunuelementtiä eri suunnista katsottuna, kuvio 15 esittää erästä vaihtoehtoista keksinnön mukaisen kytkin-ja aukipitolaitteen vaunuelementtiä varustettuna rajoitinelimen ja vaunuelementin minimietäisyyssäätöelimellä, kuvio 16 esittää kuvion 15 vaunuelementtiä ohjauskiskon 10 suunnasta katsottuna, kuvio 17 esittää kuvion 1 mukaisessa kytkin- ja aukipitolaitteessa käytettävää ensimmäistä vaunuelementin liikkeen rajoitinvälinettä, kuvio 18 esittää kuvion 1 mukaisessa kytkin- ja aukipitolaitteessa käytettävää toista vaunuelementin liikkeen rajoitinvälinettä, 15 - kuvio 19 esittää kuvion 3 mukaisessa kytkin- ja aukipitolaitteessa käytettävää vaunuelementin liikkeen rajoitinvälinettä, kuvio 20 esittää erästä toista keksinnön mukaisen kytkin-ja aukipitolaitteen sovellusmuotoa sellaiseen ikkunan puitteeseen kiinnitettynä, missä puiteväli on tavanomaista suurempi.
20 Piirustuksessa tarkoittavat viitenumerot 1 ja 2 ikkunan puitteita. Ensimmäiseen puitteeseen 1 on kiinnitetty ruuveilla 8 ohjauskisko 3, jossa on pituussuuntainen rako 17. Ohjauskiskon 3 sisään on asennettu liukuvasti kammiolla 10 varustettu vaunuelementti 4, johon voidaan kytkeä toiseen puitteeseen 2 tuettava kytkinkappale 5 käyttämällä hyväksi sen päässä 25 olevaa poikittaista uloketta 7. Kytkinkappale 5 on kiertein tuettu puittee seen 2, mutta tarpeen mukaan voidaan käyttää luonnollisesti muita kiinnitysratkaisuja. Esimerkiksi muissa kuin puupuitteissa, joihin kytkinkappale 5 asennetaan, on yleensä syytä käyttää tukiholkkia tai vastaavaa.
Kuviossa 2 näkyy ohjauskiskossa 3 oleva kytkentäaukko 11, jonka kautta 30 kytkinkappaleen 5 uloke 7 on siirrettävissä puitteiden 1 ja 2 kytkentää tai irrotusta varten. Siten esitetyssä sovellusmuodossa kytkinkappaletta 5 ei ole tarpeen kiertää itse kytkennän aikaansaamiseksi tai sen irrottamiseksi.
On kuitenkin huomattava, että keksinnön soveltaminen ei mitenkään ole rajoitettu esitettyyn kytkentäratkaisuun vaan tarkoitukseen voidaan yhtä 35 hyvin käyttää sellaisia ratkaisuja, joissa kytkentä tapahtuu nimenomaan 6 95311 kytkinkappaleen kiertoliikettä hyväksikäyttämällä. Tällöin ei luonnollisesti tarvita erillistä kytkentäaukkoa 11.
Ikkunan puitteiden 1 ja 2 irrottamiseksi toisistaan puitteiden keskinäistä irtoamista estävä rajoitinelin 19 kytketään ei-rajoittavaan asentoon ja 5 ikkunaa avataan niin paljon, että ulokkeen 7 poikittaisosa on ohjauskiskoon 3 järjestetyn aukon 11 kohdalla, jolloin puitteiden 1 ja 2 irrottaminen kytkennästä on mahdollista. Näin ratkaisuun ei sinällään tarvitse kuulua muita, varsinkaan irrallisia välineitä tai elimiä, jotka mahdollistavat puitteiden irrottamisen, mikä lisää ratkaisun luotettavuutta ja turvallisuutta.
10 Ohjauskiskon 3 yhteydessä on yksi tai useampi rajoitinväline 18, jonka avulla vaunuelementin 4 liikkumisvapautta ohjauskiskossa 3 voidaan tarpeen mukaan rajoittaa. Kuvion 1 sovellusmuodossa on kaksi rajoitinvä-linettä 18a ja 18b, joiden toisessa päässä on rajoitinelimet 19a ja 19b sekä vastaavasti toisessa päässä vivut 21a ja 21b. Nämä vivut on sijoitettu 1 5 ohjauskiskon 3 päätypintojen 20a ja 20b läheisyyteen siten, että rajoitinelimet 19a ja 19b on niiden avulla siirrettävissä vaunuelementin 4 liikettä rajoittavaan ja vastaavasti vapaaseen asentoon.
Kuvioissa 1 ja 2 molemmat rajoitinelimet 19a ja 19b ovat rajoitusasennois-saan. Kuten kuvioista 1 ja 2 käy ilmi, rajoitinelin 19a estää vaunuelementtiä 20 4 liikkumasta rajoituskohtaa pidemmälle ohjauskiskon 3 päätypinnan 20b suuntaan. Tämä rajoituskohta valitaan edullisesti niin, että ikkunan ns. vapaa aukko on korkeintaan 100 mm. Ohjauskiskon yhteydessä olevan toisen rajoitinelimen 19b rajoituskohta on puolestaan valittu niin, että ikkuna aukeaa huomattavassa määrin, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että 25 puitteiden 1 ja 2 kytkentä olisi irrotettavissa. Lisäksi ohjauskiskon 3 kiinnitysruuvien 8 kannat 9 aikaansaavat rajoitustoiminnon, joka estää vaunuelementin 4 poistamisen ohjauskiskosta 3 ilman työkalua, joten vaunuelementti ei esim. ole helposti hukattavissa.
Lapsiturvallisen rajoitusasennon (ns. vapaa aukko korkeintaan 100 mm) 30 kytkemiseksi ohjauskiskon 3 yhteyteen järjestetyn vivun avulla rajoitinväli-neen 18 rajoitinelin 19 kytketään rajoittavaan asentoon, jolloin ikkunaa avattaessa vaunuelementin 4 liike ohjauskiskossa 3 rajoittuu eikä ikkuna aukene enempää.
7 95311
Rajoitinvälineet 18a ja 18b on yleensä tarpeen asettaa sivusaranoiduissa ikkunoissa niin, että ne ovat painopisteensä suhteen matalimmillaan, jotta maan vetovoiman vaikutus ei pyrkisi siirtämään rajoitinelimiä 19a ja 19b pois rajoittavista asennoista.
5 Kuviossa 3 esitetyssä kytkin- ja aukipitolaitteessa on vain yksi rajoitinväline 18c, joka rajoitusasennossaan rajoittaa ikkunan aukeamista niin, että puitteiden 1 ja 2 irrotus toisistaan esimerkiksi pesuasentoa varten ei ole mahdollista ilman rajoitusasennon poiskytkemistä. Kuviossa 3 rajoitinelin 19c on kytkettynä rajoitusasentoon ja kuviossa 4 puolestaan poiskytket-10 tynä.
Kuvioiden 1 ja 3 sovellusmuodoissa rajoitinvälineet 18 on sijoitettu ohjauskiskon 3 ja puitteen 1 väliin tilaan 29 kuten tarkemmin käy ilmi kuvioista 9 ja 11. Edelleen ohjauskiskossa on ohjauspinnat 30, jotka pitävät rajoitinvälineitä 18 paikallaan sallien kuitenkin niiden kiertämisen. Jotta 1 5 rajoitinvälineen 1 8 rajoitinelin 19 on tällöin kierrettävissä vaunuelementin 4 liikettä rajoittavaan asentoonsa, ohjauskiskon 3 pohjaan on tehty kutakin rajoituskohtaa varten rajoitusaukko 25. Tässä tapauksessa ohjauskiskossa on kaksi rajoitusaukkoa 25a ja 25b, kuten käy ilmi kuvioista 5, 6 ja 7. Rajoitusaukko 25b sijaitsee tässä likimain kytkentäaukon 11 kohdalla.
20 Koska myös vaunuelementin 4 kammio 10 on kuvioissa 4 ja 5 kytkentäaukon 11 kohdalla, puitteiden 1 ja 2 välinen kytkentä on siis irrotettavissa.
Erityisesti lapsiturvallisuutta ja muutenkin vahingossa tapahtuvan puitteiden keskinäisen irrottamisen estämistä ajatellen toisaalta rajoitusaukot 25a sekä 25b ja toisaalta itse vaunuelementti 4 voidaan varmistaa järjestelyillä, jotka 25 estävät rajoitinelimen 19 kääntymisen pois rajoitusasennosta. Asia selostetaan seuraavassa viittaamalla kuvioon 8, joka esittää kuvion 7 osasuurennosta Vili - Vili.
Ohjauskiskon 3 rajoitusaukossa 25b on ainakin yksi kolo 26a tai vastaava, jonka pohja muodostaa ensimmäisen estepinnan 27, johon rajoitinelin 19c 30 osuu vaunuelementin 4 painamana ollessaan kytkettynä rajoittavaan asentoonsa. Ohjauskiskon 3 rajoitusaukon 25b toinen estepinta 28 estää tällöin rajoitinelimen 19c kääntymisen pois rajoittavasta asennosta. Rajoitusaukossa 25b on toiset kolot 26 vastaavine estepintoineen 27 ja 28 siksi, että kaikissa laitteen asennussuunnissa, siis sekä sivusaranoiduissa 8 95311 että ala- tai yläsaranoiduissa ikkunasovelluksissa rajoitinvälineen 18 rajoitinelin 19 pysyisi mainittujen estepintojen vaikutuksesta rajoitusasen-nossaan. Erityisesti vaunuelementin 4 ollessa kuvion 7 mukaisessa paikassa ja rajoitinvälineiden 18a ja 18b ollessa kuvan 2 mukaisessa asennoissa, 5 voidaan koloa 26b käyttää hyväksi siten, että kun vaunuelementti 4 on siirretty ruuvin 8 kannan 9 ja rajoitusaukon 25a väliin, tällöin rajoitusasen-toon siirretty rajoitinelin 19a estää yhdessä kolon 26b kanssa vaunuelementin 4 siirtämisen ohjauskiskon 3 muulle osalle ja pitää siten ikkunan pysyvästi auki niin haluttaessa. Tämä mahdollisuus on luonnollisesti 10 otettava huomioon mitoituksessa niin, että vaunuelementti 4 mahtuu kyseiseen väliin.
Toisaalta myös vaunuelementtiin 4 voidaan tehdä vastaavaan tarkoitukseen kuvioissa 8, 13 ja 14 näkyvät vaunuelementin 4 päissä olevat kolot 22, joiden estepintoihin 23 rajoitinelin 19 rajoitusasentoon asetettuna osuu 15 vaunuelementin 4 liikkuessa. Koloissa 22 on estepinta 24, joka estää rajoitinelimen 19 kääntämisen pois rajoittavasta asennostaan. Tätä ratkaisua voidaan käyttää itsenäisesti tai yhdessä rajoitusaukon kolojen 26 kanssa. Viimeksi mainitussa tapauksessa saadaan rajoitinelimelle 19 tehokas lukitus, joka pitää sen rajoittavassa asennossaan, mutta rajoitinväline 18 on 20 kuitenkin likimain ilman ohjauskiskon 3 suuntaista liikettä vivusta 21 kääntämällä saatettavissa pois rajoittavasta asennostaan, kun vaunuele-menttiä 4 on hieman siirretty pois rajoittavan asennon kohdasta.
Kuvio 11 esittää ohjauskiskoa 3 leikattuna. Kuviosta käyvät ilmi ohjauskiskon 3 yhteydessä oleva tila 29 ja ohjauspinnat 30 rajoitinvälineitä 18 25 varten. On tietenkin mahdollista, että tila 29 ja ohjauspinnat 30 järjestetään kanteen 31 tai vastaavaan, joka pääosin peittää rajoitinvälineet 18. Lisäksi on mahdollista, että tila 29 ja ohjauspinnat 30 järjestetään ohjauskiskon 3 yhteyteen muuhun kohtaan, vaikkapa ohjauskiskon 3 puitteen 1 puoleiseen seinämään, mutta ohjauskiskon 3 sisälle. Ohjauskisko voidaan valmistaa 30 jäykähköstä muovista tai vastaavasta taikka metallista, varsinkin alumiinista.
Kuvioissa 12, 13 ja 14 on vaunuelementti 4 ja siinä oleva kammio 10.
Kolot 22 estepintoineen 23 ja 24 on kuvioissa 13 ja 14.
9 95311
Kuvioissa 15 ja 16 on eräs vaunuelementin 4 sovellusmuoto, jossa kolojen 22 kohdille on järjestetty reikiä 13 tai vastaavia, joista ainakin yhteen on asetettu ruuvi 14 tai vastaava, esimerkiksi DIN 915 mukainen pidätinruuvi, jota säätämällä voidaan haluttaessa hienosäätää vaunuelementin 4 5 minimietäisyys rajoitinelimeen 19. Tämä on eräs tapa saattaa ikkunan aukeama määräysten mukaiseen mittaan, vaikka kytkinkappaleen 5 ja/tai ohjauskiskon 3 asennuksessa toistensa suhteen olisikin jossain määrin epätarkkuutta, joka aiheuttaisi sopimattoman kokoisen ns. vapaan aukon. Kätisyyksien ja asennusvapauden takia reikiä 13 on tarpeen järjestää riittä-10 västi.
Kuviot 17, 18 ja 19 esittävät keksinnön mukaisia rajoitinvälineitä 18a, 18b ja 18c, joissa on vastaavasti rajoitinelimet 19a, 19b ja 19c sekä vivut 21a, 21b ja 21c. Erään edullisen sovellusmuodon mukaan kuvioitten 17 ja 18 mukaisia vipuja voidaan käyttää keksinnön mukaisessa kytkin- ja aukipito-15 laitteessa siten, että toisella rajoitinvälineellä järjestetään ns. 100 mm vapaa aukko ja toisella rajoitinvälineellä sellainen rajoitustoiminto, että puitteiden kytkentä ei vahingossa irtoa. Erään toisen edullisen sovellusmuodon mukaan, jos ns. 100 mm vapaata aukkoa ei tarvita, käytetään vain esimerkiksi kuvion 19 mukaista rajoitinvälinettä 18c, puitteiden kytkennän 20 irtoamisen estämiseen. Keksinnön mukaiseen kytkin- ja aukipitolaitteeseen voi siis kuulua yksi tai useampia rajoitinvälineitä 18 käyttökohteen ja tarpeen mukaan.
Kuviossa 20 on esitetty keksinnön mukainen kytkin- ja aukipitolaite ikkunan puiteväliin asennettuna siten, että ohjauskisko 3 on sinänsä tunnetulla 25 tavalla holkkimaisten tai vastaavien osien 16 avulla järjestetty etäisyyden päähän puitteesta 1. Ohjauskiskon 3 yhteyteen on järjestetty kansi 31 tai vastaava, joka osaltaan peittää, ohjaa ja rajoittaa rajoitinvälineitä 18. Samalla rajoitinelimien kiertoliike rajoittuu noin 90 asteeseen, mikä yleensä on tarkoituksenmukaista. Tarvittaessa voidaan käyttää vain yhtä holkkimais-30 ta osaa 16 tai eripituisia holkkimaisia osia, jolloin saadaan aikaan ohjauskiskon 3 kaltevuus puitteeseen nähden ja siten samanlainen tehovaikutus puitteiden keskinäisen liikkeen suhteen kuin julkaisussa Fl 71390 esitetyllä ratkaisulla.
Huomionarvoista on, että keksinnön mukaista rajoitinvälinettä 18, jossa on 35 rajoitinelin 19, voidaan käyttää edellä selostetulla tavalla myös sellaisessa

Claims (9)

10 95311 kytkin- ja aukipitolaitteessa, jonka ohjauskiskossa 3 ei ole lainkaan vaunuelementtiä 4 vaan pelkkä kytkinkappaleen 5 uloke 7 tai vastaava. Vaunuelementin 4 ja ohjauskiskon 3 kitkavoimansäätö voidaan järjestää sinänsä tunnetulla säätöruuvilla tai vastaavalla, joka vaikuttaa vaunuelemen-5 tin 4 laajentumiseen ohjauskiskossa 3. Keksintö ei ole rajoitettu esitettyihin sovellusmuotoihin, vaan useita muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
1. Ikkunan puiteväliin asennettavaksi tarkoitettu kytkin- ja aukipitolaite 10 erityisesti tuuletusikkunaa varten, johon laitteeseen kuuluu toiseen puitteeseen (1) kiinnitettävä pääasiassa kotelomainen, pitkittäisellä uralla (17) varustettu ohjauskisko (3) ja toiseen puitteeseen (2) kiinnitettävä kytkinkappale (5), jonka päässä on poikittaissuuntainen uloke (7), joka on järjestetty yhteistoimintaan mainitun ohjauskiskon (3) kanssa puitteiden (1 15 ja 2) kytkemiseksi toisiinsa, tunnettu siitä, että kytkinkappaleen (5) ulokkeen (7) ohjauskiskossa (3) tapahtuvan liikkeen rajoittamiseksi laitteeseen kuuluu ainakin yksi kierrettävä rajoitinväline (18), jonka kiertoakseli on ohjauskiskon (3) pituussuuntainen, jonka liikkeitä ohjauskiskon (3) yhteyteen muodostetut ohjauspinnat (30) on järjestetty ohjaamaan 20 ja jossa on ohjauskiskoon (3) nähden poikittainen rajoitinelin (19).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, että rajoitinvälineen (18) rajoitinelin (19) mieluiten on rajoitinvälineen (18) päässä ja että rajoitinvälineen (18) toinen pää ulottuu mainitun ohjauskiskon (3) päätypinnan (20) ohi ja on muotoiltu vivuksi (21) tai vastaavaksi 25 siten, että rajoitinelin (19) on mainitulla vivulla (21) tai vastaavalla asetettavissa rajoitusasentoon rajoitinvälinettä (18) kiertämällä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, että ohjauskiskon (3) yhteyteen rajoitinvälinettä (18) varten järjestetyt tilat (29) ja ohjauspinnat (30) on peitetty mieluimmin ohjauskiskon (3) 30 kokoisella kannella (31) tai vastaavalla. 11 95311
4. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkin- ja aukipito-laite, tunnettu siitä, että rajoitinväline (18) on ohjauskiskon (3) ja siihen liittyvän puitteen (1) välissä ja että ohjauskiskossa (3) on ainakin yksi rajoi-tusaukko (25) tai vastaava, johon rajoitinelin (19) voi siirtyä rajoitusasen- 5 tonsa saavuttamiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, että rajoitusaukossa (25) tai vastaavassa on ainakin yksi kolo (26) tai muu estekohta rajoitusasentoon asetetun rajoitinelimen (19) vastaanottamiseksi ja että mainittu kolo (26) tai vastaava käsittää estepinnan (28), joka on 10 järjestetty estämään rajoitusasentoon asetetun rajoitinelimen (19) kääntämi sen pois rajoitusasennostaan.
6. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkin- ja aukipitolaite, jonka ohjauskiskossa (3) on liukuva vaunuelementti (4), jossa on syvennys (10), johon kytkinkappaleen (5) poikittaissuuntainen uloke (7) on järjestetty 15 vietäväksi puitteiden (1 ja 2) kytkemiseksi toisiinsa, tunnettu siitä, että rajoitinelin (19) on järjestetty rajoittamaan vaunuelementin (4) liikevapautta ohjauskiskossa (3).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, että ainakin vaunuelementin (4) toisessa päädyssä on kolo (22) tai vastaava 20 estekohta rajoitusasentoon asetetun rajoitinelimen (19) vastaanottamiseksi ja että mainittu kolo (22) tai vastaava käsittää estepinnan (24), joka on järjestetty estämään rajoitinelimen (19) siirtämisen pois rajoitusasennostaan.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, 25 että ainakin vaunuelementin (4) toisessa päädyssä on reikä (13) tai vastaava, johon on asennettu ruuvi (14) tai vastaava siten, että ruuvin (14) kiertäminen aikaansaa vaunuelementin (4) ja rajoitusasennossa olevan rajoitinelimen (19) välisen minimietäisyyden säätöliikkeen, joka vaikuttaa ikkunan puitteen ja ikkunakarmin väliseen suurimpaan ns. vapaaseen 30 aukkoon.
9. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkin- ja aukipitolaite, tunnettu siitä, että mainittuja rajoitinvälineitä (18) on kaksi tai 12 95311 useampia sen mukaan, montako rajoitusasentoa vaunuelementille (4) tarvitaan.
FI940214A 1994-01-17 1994-01-17 Parannettu laite puitevälissä FI95311C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940214A FI95311C (fi) 1994-01-17 1994-01-17 Parannettu laite puitevälissä
EE9400208A EE03165B1 (et) 1994-01-17 1994-11-15 Aknaraamidevaheline seade

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940214A FI95311C (fi) 1994-01-17 1994-01-17 Parannettu laite puitevälissä
FI940214 1994-01-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI940214A0 FI940214A0 (fi) 1994-01-17
FI940214A FI940214A (fi) 1995-07-18
FI95311B FI95311B (fi) 1995-09-29
FI95311C true FI95311C (fi) 1996-01-10

Family

ID=8539501

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940214A FI95311C (fi) 1994-01-17 1994-01-17 Parannettu laite puitevälissä

Country Status (2)

Country Link
EE (1) EE03165B1 (fi)
FI (1) FI95311C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI95311B (fi) 1995-09-29
EE03165B1 (et) 1999-02-15
FI940214A0 (fi) 1994-01-17
FI940214A (fi) 1995-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2014867B1 (en) Gate assembly, in particular a child safety gate
KR101871838B1 (ko) 디지털 도어락
KR200461272Y1 (ko) 슬라이딩 도어용 잠금장치
RU2317391C2 (ru) Опора с направляющим роликом для раздвижной двери
RU2005138865A (ru) Устройство для придания направления при блокировании фиксируемой защелки в дверном замке
SK32794A3 (en) Slide gear mechanism of windows or doors
KR101946873B1 (ko) 미닫이 여닫이 겸용 복합 도어
RU2005104112A (ru) Блокирующий механизм для двери
WO2009072839A1 (en) Locking device for a window
KR200482943Y1 (ko) 도어 락장치
FI95311C (fi) Parannettu laite puitevälissä
KR101370517B1 (ko) 푸쉬-풀 도어락의 강제해정 방지 구조체
KR101539772B1 (ko) 슬라이딩 도어 시스템
KR100832263B1 (ko) 창문용 자동 잠금장치
KR101022387B1 (ko) 일괄 잠금수단을 구비한 캐비넷
KR200435383Y1 (ko) 창문 양방향 잠금장치
JP4665231B2 (ja) 安全保持具
KR200285122Y1 (ko) 창문잠금장치
KR100886036B1 (ko) 미닫이 창호의 잠금장치
JP4528737B2 (ja) 折戸
KR100414465B1 (ko) 도어용 보조키
FI95310B (fi) Laite puitevälissä
KR200146644Y1 (ko) 창문용 2중 잠금구조
GB2193247A (en) Security device
KR20000019824U (ko) 모티스 록킹장치

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed